Umjetna inteligencija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umjetna inteligencija

07.03.2025 | 23:19
Meredith Whittaker, sjajna i pametna žena, CEO Signala, komentira AI nove generacije kojem se dodaju tzv. "agenti", tj. softverski roboti koji umjesto vas odrađuje neke "dosadne" poslove. Opasnosti toga su višestruke i na više razina. Njen odličan komentar na tu temu:

techcrunch.com/2025/03/07/signal-preside...-and-privacy-issues/

Inače, žena je vrlo otovrena, pristojna i dobronamjerna - kada sam je nešto direktno pitao na lajni, vrlo brzo i suvislo je odgovorila. Danas je sve manje CEO-a takve komunikacijske razine.
07.03.2025 | 23:42
Pored svega ostaloga, stigneš pratiti i komunikacijske vještine CEO-ova?!

Fascinantno....
08.03.2025 | 10:20
m@xym kaže:
Pored svega ostaloga, stigneš pratiti i komunikacijske vještine CEO-ova?!

Fascinantno....

Da, stignem svašta, vrlo sam vrijedan! Osim što sam pogledao i pročitao desetak njenih intevjua, imao sam priliku javno na lajni popričati s njom o slučaju kada je Carlson išao vidjeti Snowdena kada je bio u Moskvi da odradi intervju s Putinom, pa su američke tajne službe znale da se ide s njim vidjeti, a on im to nije rekao i sve su se dogovarali putem Signala. Međutim, nije bio Signal kriv, on je open-source, i vidjelo bi se da ima ikakav backdoor, nego je kvaka bila da su tajne službe Carlsonu uvalile Pegasus ili nešto slično. I toliko o tome kako zapad tretira svoje vlastite novinare.

Mene to zanima radi iPhonea i pitanja sigurnosti, koji dio privatnosti se može osigurati dobrom enkripcijom, a od kojeg dijela nisi zaštićen.
08.03.2025 | 14:45
Ne sumnjam u to da si vrijedan, ali, koliko god bio vrijedan, teško možeš pratiti sve CEO-ve, ili barem većinu njih, kako bi doista znao kakva je njihova komunikacijska razina. To je samo obična floskula.

To kako zapad tretira svoje novinara je ništa prema toma kako u Rusiji nepoćudni novinari, a i ostali, šeću kroz otvorene prozore viših katova ili popiju čaj od kojega zaspu tako čvrsto da ih se više ne može probuditi-
08.03.2025 | 15:20
m@xym kaže:
Ne sumnjam u to da si vrijedan, ali, koliko god bio vrijedan, teško možeš pratiti sve CEO-ve, ili barem većinu njih, kako bi doista znao kakva je njihova komunikacijska razina. To je samo obična floskula.

To kako zapad tretira svoje novinara je ništa prema toma kako u Rusiji nepoćudni novinari, a i ostali, šeću kroz otvorene prozore viših katova ili popiju čaj od kojega zaspu tako čvrsto da ih se više ne može probuditi-

Ne pratim sve, pratim one koji su meni zanimljivi, pratim najviše ono što i sam koristim, od IT sektora Apple, Adobe, Signal, a naravno i Muska (koji je za mene i dalje pozitivac).

Haha, ovo za ruske novinare i nepodobne političare se slažem! Ali za njih znamo da su autokratski sustav koji je tek nazivno demokracija.
12.03.2025 | 11:07
Tko ne sluša Radio Rijeku, a zanimaju ga AI teme, sada je online snimak jutrošnjeg razgovora na temu AI i poslova u Hrvatskoj:

radio.hrt.hr/radio-rijeka/obrazovanje/ai...-na-poslove-12055778
12.03.2025 | 16:44
Razvojem AI mnogi dobro placeni poslovi za koje treba visoko obrazovanje, jednostavno ce nestati. Ne danas, ne sutra, ali uskoro.
13.03.2025 | 11:13
daringfireball: Something Is Rotten in the State of Cupertino

> The fiasco here is not that Apple is late on AI. It’s also not that they had to announce an embarrassing delay on promised features last week. Those are problems, not fiascos, and problems happen. They’re inevitable. Leaders prove their mettle and create their legacies not by how they deal with successes but by how they deal with — how they acknowledge, understand, adapt, and solve — problems. The fiasco is that Apple pitched a story that wasn’t true, one that some people within the company surely understood wasn’t true, and they set a course based on that.

> The Apple of the Jobs exile years — the Sculley / Spindler / Amelio Apple of 1987–1997 — promoted all sorts of amazing concepts that were no more real than the dinosaurs of Jurassic Park, and promised all sorts of hardware and (especially) software that never saw the light of day. Promoting what you hope to be able to someday ship is way easier and more exciting than promoting what you know is actually ready to ship.

> You can stretch the truth and maintain credibility, but you can’t maintain credibility with bullshit. And the “more personalized Siri” features, it turns out, were bullshit.
14.03.2025 | 22:47
No, pa nisu niti rekli da su lansirali novu Siri, na što se ekipa žali? Da, kasne debelo, ali ni prvi ni zadnji put da neka stvar zapne...
17.03.2025 | 19:53
dpasaric kaže:
No, pa nisu niti rekli da su lansirali novu Siri, na što se ekipa žali? Da, kasne debelo, ali ni prvi ni zadnji put da neka stvar zapne...

Ma definitivno im se marketinški odjel debelo zaletio (jer su mislili da moraju) i sad svi kusaju sranje.
23.03.2025 | 14:52
Srž problema s daljim razvojem AI:

"Alignment, which we cannot define, will be solved by rules on which none of us agree, based on values that exist in conflict, for a future technology that we do not know how to build, which we could never fully understand, must be provably perfect to prevent unpredictable and untestable scenarios for failure, of a machine whose entire purpose is to outsmart all of us and think of all possibilities that we did not."
23.03.2025 | 19:54
Majority of AI Researchers Say Tech Industry Is Pouring Billions Into a Dead End

> This, more or less, is the line being taken by AI researchers in a recent survey. Asked whether "scaling up" current AI approaches could lead to achieving artificial general intelligence (AGI), or a general purpose AI that matches or surpasses human cognition, an overwhelming 76 percent of respondents said it was "unlikely" or "very unlikely" to succeed.

> Of course, the writing had been on the wall before that. In November last year, reports indicated that OpenAI researchers discovered that the upcoming version of its GPT large language model displayed significantly less improvement, and in some cases, no improvements at all than previous versions did over their predecessors.

> In December, Google CEO Sundar Pichai went on the record as saying that easy AI gains were "over" — but confidently asserted that there was no reason the industry couldn't "just keep scaling up."
23.03.2025 | 20:06
Većina prognoza vezano za tehnološki razvoj u zadnjih 100 godina se pokazala spektakularno pogrešnima. Sjeti se samo čuvene rečenice "640 kB ought to be enough for everybody".
24.03.2025 | 00:19
smayoo kaže:
Većina prognoza vezano za tehnološki razvoj u zadnjih 100 godina se pokazala spektakularno pogrešnima. Sjeti se samo čuvene rečenice "640 kB ought to be enough for everybody".

Istina, a zapravo je još Tesla bio najtočniji u svojim predviđanjima, posebno je dojmljivo kako je opisao mobitele, "FaceTime" i slično.

BTW Jobs je u jednom TV razgovoru na to pitanje odgovorio da niti on, a koji je kao na vrhu tog brda, ne vidi dovoljno daleko i da ga uvijek nešto iznenadi što nije mogao predvidjeti. Ono njegovo legendarno da se točkice mogu povezivati samo unatrag...

“You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backward. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future."
16.04.2025 | 15:49
Zanimljivo mišljenje investitora iz Silicijske doline:
"Po njegovom mišljenju, dvije profesije posebno bi se trebale zabrinuti: odvjetnici i stručnjaci za zapošljavanje, odnosno kompletni odjeli za ljudske potencijale."

link

Ako ignoriramo užas koji će nastati velikom nezaposlenošću
(kriza, ukidanje mnogih škola, povećanja kriminala i nasilja, itd., u konačnici neka krvava revolucija.),

pomisao da će nestati odvjetnici djeluje mi vrlo pozitivna.

Više neće biti "tumačenja" zakona ili odvjetnik nije bio dovoljno dobar.

Osim ako sa AI "otme kontroli" i počne braniti sam sebe.
16.04.2025 | 19:23
Ja sam vec napisao da je Pandorina kutija otvorena, samo ne znamo sto ce izaci.
23.04.2025 | 16:21
OpenAI Admits Newer Models Hallucinate Even More

> According to OpenAI’s internal benchmarks, their newer models– o3 and o4 mini– hallucinate more often than older reasoning models like o1, o1-mini, and o3-mini, as well as traditional models such as GPT-4.

> In fact, on OpenAI’s PersonQA benchmark, o3 hallucinated on 33% of queries — more than double the rate of o1 and o3-mini. O4-mini performed even worse, hallucinating 48% of the time.

Skoro svaki dan nešto pitam i ChatGPT je zbilja koristan, nerjetko vadi stvari koje Google nigdje ne može iskopati ali nekad stvarno izmišlja gluposti pa se opravdava, ispričava, ponavlja opet istu glupost pa se opet ispričava, ...
18.05.2025 | 23:51
Why Apple Still Hasn’t Cracked AI

> Insiders say continued failure to get artificial intelligence right threatens everything from the iPhone’s dominance to plans for robots and other futuristic products.
20.05.2025 | 21:46
Apple je u dosta nezgodnoj situaciji s tim. Šteta da nisu izveli neki međukorak, pa da od Siri naprave nešto malo inteligentnije barem u kućnom korištenju... a ne da ne zna upaliti žarulju i ugasiti ventilator istovremeno...
12.06.2025 | 00:28
Ne znam je li ovo info s WWDC-a, ali je zanimljiv:

Apple’s research shows we’re far from AGI and the metrics we use today are misleading
Here’s everything you need to know:

→ Apple built new logic puzzles to avoid training data contamination.
→ They tested top models like Claude Thinking, DeepSeek-R1, and o3-mini.
→ These models completely failed on unseen, complex problems.
→ Accuracy collapsed to 0% as puzzle difficulty increased.
→ Even when given the exact step-by-step algorithm, models failed.
→ Performance showed pattern matching, not actual reasoning.
→ Three phases emerged: easy = passable, medium = some gains, hard = total collapse.
→ More compute didn’t help. Better prompts didn’t help.
→ Apple says we’re nowhere near true AGI, and the metrics we use today are misleading.

This could mean today’s “thinking” AIs aren’t intelligent, just really good at memorizing training data.

(izvor The Rundown AI):
12.06.2025 | 07:16
Nisam baš iznenađen. To isto vrijedi i za 90% ljudi na ovom planetu pa ne vidim zašto bi s AI bilo drugačije.
12.06.2025 | 08:14
Meni se to čini kao svojevrsno olakšanje jer ipak detrivijalizira ideju da se do AGI razine može doći samo blesavim pamćenjem uzoraka i statističkim odabirom što je vjerojatnije, pa se to onda nudi kao točan rezultat. Intuicija mi govori da ljudski um ipak ne funkcionira na taj način, a LLM može ispasti samo kao zgodna simulacija koja čisto statistički "pogađa" rezultat, ali zapravo tim putem ne može istinski razumijeti zašto je neki rezultat baš takav.
12.06.2025 | 11:25
Ima li netko ideju da ki bi mi AI mogla izraditi prednju CD omotnicu albuma, ali po nekim mojim zadanim smjernicama, npr. "Izradi mi sliku 600x600 px sa električnom gitarom koja gori, te naslovom Rock Classics Tunes Vol. 1"

Neki link ili neki app za MacOS?
12.06.2025 | 12:24
Ovaj je besplatan i no-account
deepimg.ai/ai-image-generator/
Ja sam jednom ili dvaput probao create.microsoft.com, za neke jednostavne stvari je besplatan, ali toliko užasno gnjavi oko accounta i prijavljivanja na njega, da stvarno nema smisla.
12.06.2025 | 12:27
deepimg-1749727585510.png
12.06.2025 | 12:39
Canva AI, besplatan ali treba log on

www.canva.com/design/DAGqI9GKlP8/93-tis1...mp;utlId=h6dab21793b

Očigledno nisam još savladao vještinu slanja slika na ovaj forum
Prilozi:
12.06.2025 | 13:15
ALOOOO Smayoooo!!! To je upravo to!
12.06.2025 | 17:28
dpasaric kaže:
Ne znam je li ovo info s WWDC-a, ali je zanimljiv:

Apple’s research shows we’re far from AGI and the metrics we use today are misleading
Here’s everything you need to know:

This could mean today’s “thinking” AIs aren’t intelligent, just really good at memorizing training data.

(izvor The Rundown AI):

Apple je objavio rad par dana prije WWDC The Illusion of Thinking: Understanding the Strengths and Limitations of Reasoning Models via the Lens of Problem Complexity
12.06.2025 | 17:57
Ping hvala ti, ovo je odlično!
14.06.2025 | 12:54
Osvrt na taj tekst:

Apple Researchers Just Released a Damning Paper That Pours Cold Water on the Entire AI Industry

"The illusion of thinking... frontier [reasoning models] face a complete accuracy collapse beyond certain complexities."
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO