Preporuka MacStudio periferije sistema za montažu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Preporuka MacStudio periferije sistema za montažu

21.10.2025 | 09:36
Pozdrav ekipa, slažemo sistem za montažu videa, a pošto sam dosta ispao iz toka tražim preporuku za dva monitora neke mid-range kvaliete, 27" minimum (ne mora biti 4K, ali da su boje koliko-toliko OK), I/O dongle (treba nešto klasicnih USB 3.0 portova, ne bi bio loš i još jedan HDMI i da je što pouzdaniji).

Tražiti USB-C monitore ili HDMI/nešto treće? USB-C se pretpostavljam mogu spojiti direkt na Maca, da se izbjegne dongle, ciljam na što veću pouzdanost jer sam čitao o kojekakvim cimanjem monitora, ne buđenjem iz sleepa, flickeranjima i sličnome.
I ako bi se našlo nekakvo bazično eksterno kućište za diskove, npr. 4 komada sa nekim bazičnim RAID 1 modom. Inače bi kačili obične USB3.0/C eksterne diskove, po dva naravno (jedan za backup). Workflow bi ionako bio s proxy-ima, tako da sirovi bandwidth nije o glavu.

Budžet, što reći, ne nešto pretjeran, Mac bi uzeli "M4 Max 14-Core CPU 32-Core GPU | 36GB Unified Memory | 512GB SSD" što nam je i više nego dovoljno za montažu, monitori bi bili idealno da su oko nekih 600-700 E po komadu, ali ako postoji neki grafičko-poželjno-standardnan i provjeren model može do max 1000.

Hvala
21.10.2025 | 12:35
Baci oko na Asus ProArt seriju monitora.

Kako doma imam jedan PA278QV, mogu iz prve ruke potvrditi da su boje po tvorničkim postavkama (za moje staro oko/oka ) izvrsne (uz monitor ti dolazi i kalibracijski certifikat). Doduše, ovaj model kod mene je bez USB-C konektora jer mi je trebao jedan DVI i dual DP (obični i mini) konektor pa sam išao na njega, no mrvu skuplji je model PA278CV koji nema DVI, ali ima USB-C (65W),... imaš naravno i druge modele iz te ProArt serije koji su malo ili malo više skuplji pa si slažeš setup prema potrebama, no prikaz boja je kod svih odličan s obzirom na cjenovni rang u kojem se nalaze, odnosno debelo su ispod ciljane količine eurića koju mislite potrošiti.

EDIT:
Dodao linkove na monitore

EDIT2:
I da, mala napomena jer nemam doma još ništa s M procesorima, moj je spojen na Intel MBP 2015 prek HDMI-a i nema nikakvih problema sa prikazom slike ili buđenjem iz sleepa,... kak je sa M procesorima nemam pojma.
21.10.2025 | 15:08
Ja bi izbjegavao HDMI. To je hibridno sucelje.
Nemam neka pozitivna iskustva.
Mozda da nabavis kalibrator za monitor?
21.10.2025 | 19:48
80% kao Apple, ali u 1/3 cijene:

kuycon.us

Za Europu je možda najsigurnije kupiti ih putem AliExpressa je pružaju zaštitu ako isporuka zapne, a stvar dolazi iz Kine.

Ekipa koja ih je kupila je uglavnom jako zadovoljna, ali većina je kupovala veći, od 32". Rasprava o tome ti je ovdje:

forums.macrumors.com/threads/kuycon-g32p...238030#post-34238030
24.10.2025 | 19:04
Uzmi neki solidni PC do 700 EUR i prst u uho. NIKAKVIH PROBLEMA sa monitorima nećeš imati - GARANT!!!
24.10.2025 | 19:23
U papučama ili sandalama odeš u prvi od mnogobrojnih PC shopova i kupiš monitor prema željama - na PC-u radi SVAKI, ali baš SVAKI. Za Mac, malo teže, tj. PUNO TEŽE. A lovu ti nitko ne vraća, pa ti isprobavaj do rođendana ako želiš. Eto, realno iz prve ruke, da se ne lažemo. Apple vuče sve na svoju stranu i žele da kupiš ono što ti oni nude, a to je SKUPO i UPITNE KVALITETE u današnjem okruženju. Nikad im dosta love, nikad!!!
25.10.2025 | 18:30
drpongrac23 kaže:
Apple vuče sve na svoju stranu i žele da kupiš ono što ti oni nude, a to je SKUPO i UPITNE KVALITETE u današnjem okruženju. Nikad im dosta love, nikad!!!

Appleov monitor upitne kvalitete? Koje si se ti bunike najeo?
25.10.2025 | 20:04
Mislim da je Dražen više to napisao za Apple općenito. Moraš priznati da je bilo u prošlosti nekih brutalno promašenih modela s katastrofalnim felerima, osobito među iMacovima. Što se monitora tiče, tu je stvarno Apple top klasa.
26.10.2025 | 00:12
drpongrac23 kaže:
Apple vuče sve na svoju stranu i žele da kupiš ono što ti oni nude, a to je SKUPO i UPITNE KVALITETE u današnjem okruženju. Nikad im dosta love, nikad!!!

Slažem se da Apple gura što njima paše (zato su ukinuli iMac 27" kao najprodavaniji Mac - nudio je previše za novac). I slažem se da su skupi. Za neke proizvode i neopravdano skupi, pogotovo kada se radi o sitnoj dodatnoj opremi.

No, da su "upitne kvalitete" je besmilica! Njihovi monitori su vrh vrhova ponude, teško je naći išta bolje, a kada se nađe, onda bude skuplje i od Applea.

Uostalom, to nije neki "subjektivni osjećaj", Apple je godinama u istraživanju tržišta prvi po pitanju zadovoljstva kupaca i po najmanjem broju reklamacija i kvarova. Naravno da se i Apple hardver kvari, ali u odnosu na sve ostale u industriji, oni su na vrhu po pitanju kvalitete.
26.10.2025 | 09:13
Nije isro ako se pokvari nesto jeftino ili nesto skupo.
26.10.2025 | 10:38
Naravno da nije, ali činjenica je da Apple proizvodi imaju funkcionalni životni vijek najmanje tri (pa do pet) puta dulji od jeftinijih proizvoda (a nisu 3 do 5 puta skuplji), a i bitno dulji od proizvoda usporedive cijene.
27.10.2025 | 09:09
Uvijek se volim pohvaliti, a zaista je živa istina, da je moj radni stroj i dalje Mac Pro 5,1 star 16 godina spojen na Cinema 30" Display star 20 godina.

Znači otplatili su svaku lipu i svaki cent x puta.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO