Preporuka MacStudio periferije sistema za montažu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Preporuka MacStudio periferije sistema za montažu

21.10.2025 | 09:36
Pozdrav ekipa, slažemo sistem za montažu videa, a pošto sam dosta ispao iz toka tražim preporuku za dva monitora neke mid-range kvaliete, 27" minimum (ne mora biti 4K, ali da su boje koliko-toliko OK), I/O dongle (treba nešto klasicnih USB 3.0 portova, ne bi bio loš i još jedan HDMI i da je što pouzdaniji).

Tražiti USB-C monitore ili HDMI/nešto treće? USB-C se pretpostavljam mogu spojiti direkt na Maca, da se izbjegne dongle, ciljam na što veću pouzdanost jer sam čitao o kojekakvim cimanjem monitora, ne buđenjem iz sleepa, flickeranjima i sličnome.
I ako bi se našlo nekakvo bazično eksterno kućište za diskove, npr. 4 komada sa nekim bazičnim RAID 1 modom. Inače bi kačili obične USB3.0/C eksterne diskove, po dva naravno (jedan za backup). Workflow bi ionako bio s proxy-ima, tako da sirovi bandwidth nije o glavu.

Budžet, što reći, ne nešto pretjeran, Mac bi uzeli "M4 Max 14-Core CPU 32-Core GPU | 36GB Unified Memory | 512GB SSD" što nam je i više nego dovoljno za montažu, monitori bi bili idealno da su oko nekih 600-700 E po komadu, ali ako postoji neki grafičko-poželjno-standardnan i provjeren model može do max 1000.

Hvala
21.10.2025 | 12:35
Baci oko na Asus ProArt seriju monitora.

Kako doma imam jedan PA278QV, mogu iz prve ruke potvrditi da su boje po tvorničkim postavkama (za moje staro oko/oka ) izvrsne (uz monitor ti dolazi i kalibracijski certifikat). Doduše, ovaj model kod mene je bez USB-C konektora jer mi je trebao jedan DVI i dual DP (obični i mini) konektor pa sam išao na njega, no mrvu skuplji je model PA278CV koji nema DVI, ali ima USB-C (65W),... imaš naravno i druge modele iz te ProArt serije koji su malo ili malo više skuplji pa si slažeš setup prema potrebama, no prikaz boja je kod svih odličan s obzirom na cjenovni rang u kojem se nalaze, odnosno debelo su ispod ciljane količine eurića koju mislite potrošiti.

EDIT:
Dodao linkove na monitore

EDIT2:
I da, mala napomena jer nemam doma još ništa s M procesorima, moj je spojen na Intel MBP 2015 prek HDMI-a i nema nikakvih problema sa prikazom slike ili buđenjem iz sleepa,... kak je sa M procesorima nemam pojma.
21.10.2025 | 15:08
Ja bi izbjegavao HDMI. To je hibridno sucelje.
Nemam neka pozitivna iskustva.
Mozda da nabavis kalibrator za monitor?
21.10.2025 | 19:48
80% kao Apple, ali u 1/3 cijene:

kuycon.us

Za Europu je možda najsigurnije kupiti ih putem AliExpressa je pružaju zaštitu ako isporuka zapne, a stvar dolazi iz Kine.

Ekipa koja ih je kupila je uglavnom jako zadovoljna, ali većina je kupovala veći, od 32". Rasprava o tome ti je ovdje:

forums.macrumors.com/threads/kuycon-g32p...238030#post-34238030
24.10.2025 | 19:04
Uzmi neki solidni PC do 700 EUR i prst u uho. NIKAKVIH PROBLEMA sa monitorima nećeš imati - GARANT!!!
24.10.2025 | 19:23
U papučama ili sandalama odeš u prvi od mnogobrojnih PC shopova i kupiš monitor prema željama - na PC-u radi SVAKI, ali baš SVAKI. Za Mac, malo teže, tj. PUNO TEŽE. A lovu ti nitko ne vraća, pa ti isprobavaj do rođendana ako želiš. Eto, realno iz prve ruke, da se ne lažemo. Apple vuče sve na svoju stranu i žele da kupiš ono što ti oni nude, a to je SKUPO i UPITNE KVALITETE u današnjem okruženju. Nikad im dosta love, nikad!!!
25.10.2025 | 18:30
drpongrac23 kaže:
Apple vuče sve na svoju stranu i žele da kupiš ono što ti oni nude, a to je SKUPO i UPITNE KVALITETE u današnjem okruženju. Nikad im dosta love, nikad!!!

Appleov monitor upitne kvalitete? Koje si se ti bunike najeo?
25.10.2025 | 20:04
Mislim da je Dražen više to napisao za Apple općenito. Moraš priznati da je bilo u prošlosti nekih brutalno promašenih modela s katastrofalnim felerima, osobito među iMacovima. Što se monitora tiče, tu je stvarno Apple top klasa.
26.10.2025 | 00:12
drpongrac23 kaže:
Apple vuče sve na svoju stranu i žele da kupiš ono što ti oni nude, a to je SKUPO i UPITNE KVALITETE u današnjem okruženju. Nikad im dosta love, nikad!!!

Slažem se da Apple gura što njima paše (zato su ukinuli iMac 27" kao najprodavaniji Mac - nudio je previše za novac). I slažem se da su skupi. Za neke proizvode i neopravdano skupi, pogotovo kada se radi o sitnoj dodatnoj opremi.

No, da su "upitne kvalitete" je besmilica! Njihovi monitori su vrh vrhova ponude, teško je naći išta bolje, a kada se nađe, onda bude skuplje i od Applea.

Uostalom, to nije neki "subjektivni osjećaj", Apple je godinama u istraživanju tržišta prvi po pitanju zadovoljstva kupaca i po najmanjem broju reklamacija i kvarova. Naravno da se i Apple hardver kvari, ali u odnosu na sve ostale u industriji, oni su na vrhu po pitanju kvalitete.
26.10.2025 | 09:13
Nije isro ako se pokvari nesto jeftino ili nesto skupo.
26.10.2025 | 10:38
Naravno da nije, ali činjenica je da Apple proizvodi imaju funkcionalni životni vijek najmanje tri (pa do pet) puta dulji od jeftinijih proizvoda (a nisu 3 do 5 puta skuplji), a i bitno dulji od proizvoda usporedive cijene.
27.10.2025 | 09:09
Uvijek se volim pohvaliti, a zaista je živa istina, da je moj radni stroj i dalje Mac Pro 5,1 star 16 godina spojen na Cinema 30" Display star 20 godina.

Znači otplatili su svaku lipu i svaki cent x puta.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 17 minuta
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, Ender, Gjuroo, Riba, tino1, VanjusOS, ZeljkoB, Anonimci (1721)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO