Muzički kutak
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Muzički kutak

25.09.2025 | 23:27
Ah, sad mi je 50
28.09.2025 | 22:31
Za ljubitelje Salvatore Ganaccija, evo novi spot!

Tko ne prati njegove legendarne spotove možda ostane iznenađen da je to zapravo naš čovjek, Emir Kobilić, naravno "izbosne".
04.10.2025 | 09:02
Turska majka i japanski otac, takve kombinacije uvijek daju neočekivanu kvalitetu - Fatima Yamaha:

07.10.2025 | 06:57
drpongrac23 kaže:
Ah, sad mi je 50

A jesi li išao na Velesajam na Marushu )) i techno partye, kako su se ono zvali, Future Shock?
07.10.2025 | 08:20
Išao sam, to je vodio Damir Cuculić. I Gjuro 2 i Fanatic su bili na popisu izlazaka. Ma izlazilo se svugdje.
07.10.2025 | 15:58
R.I.P za Halida. Mada nisam ljubitelj narodne glazbe, imao je dosta dobrih i pjevljivih pjesama....moja najdraža od njega

07.10.2025 | 19:33
Ja nisam uopće slušao narodnjake, njegove pjesme ne znam, osim onih nekoliko koje su se toliko vrtile da ih nisi mogao ne čuti, ali njemu kao čovjeku naklon do poda i sva slava. Slučajno sam se jednom zatekao u njegovoj blizini, na javnom mjestu. Bio je, kao i pokojni Kemal Monteno, skroman, samozatajan i - dobar čovjek.
07.10.2025 | 20:44
Halid je za sebe rekao:

"Mogu i ja voziti bijesna kola, snimati milionske spotove, ali zašto bih to radio dok moj komšija nema za hljeba? Meni je zadovoljstvo nahraniti njega, otići u javnu kuhinju, dati svoj doprinos, nahraniti danas 100 gladnih usta, ili u dječjem domu donirati novac. Volio bih da me pamte kada odem, kao dobrog čovjeka, a ne kao dobrog pjevača"
07.10.2025 | 22:09
Sad će neki zlobni za tu izjavu reći da je populistička, ali ona je najnormalnija i ljudska i ono što je za mene najtragičnije, je da sad se mi kao trebamo čuditi takvoj izjavi a ne smatrati je najnormallijoj. U takvo smo mi stanje došli kao društvo, što je tragično za mene. Što ti vrijedi da si zdrav i bogat i da imaš sve, a oko tebe sve gubava sirotinja, ama baš ništa, nema tu sreće. Opet ću ponoviti, ebeš čovjeka koji se ne može veseliti TUĐOJ sreći. npr. idem u arenu kupit si nove tenesice, usput sretnem penzića koji kopa po flašama i dam mu 5 E, nakon toga si kupim dobre tenke za cca 130 E i zadovoljan sam izgledom i kvalitetom i onda si doma odvrtim film ponovo i shvatim da sam bio zadoljniji s osmjehom te bake koja je dobila 5 E, nego s svojim tenesicama.

Znam da ne možemo biti svi isti, neki su sposobniji i obrazovaniji i zaslužuju više, ali nikad ne smijemo izgubiti ljudskost, jer je to naš kraj.
26.10.2025 | 00:04
Simple Minds - Theme for Great Cities

31.10.2025 | 22:41
Upravo sam se vratio sa sjajnog jazz koncerta Elvisa Stanića i njegova benda.

Bilo je to dva sata vrhunske svirke četiri glazbena virtuoza. Pomislim koliko je vremena i truda bilo potrebno da tako sviraju, a onda svo to znanje "komprimirano istresu" publici koja dođe "na gotovo".

Elvis-Stanic-jazz.jpg

Velika novost je bio Elvis na harmonici! Nažalost, kod nas se harmonika često stavlja u negativni kontekst jer ju neki vežu uz narodnjake s istoka i cajke, ali harmonika može zvučati i vrlo sofisticirano - ovo mi je bilo prvi put da sam uživo čuo jazz harmoniku i mogu vam reći da je to bilo pravo osvježenje!
27.12.2025 | 19:04
IMG_1992.jpeg

IMG_1993.jpeg

Ove godine je bila 30 obljetnica izdanja albuma.
U to ime (mada se spremam jako dugo) promjenio sam bateriju u omotu i sad opet "pulsira".

PS.
Nadam se da mi se neće post obrisati kao neki prije u ovoj temi.
27.12.2025 | 19:19
Ostavi se političarenja pa neće.
04.02.2026 | 02:27
Nakon toliko AI generiranih spotova često počnem osjećati određenu zasićenost, ali ovaj rad me oduševio!

Ne samo da je ideja originalna već sadrži odličan omjer umjetničke finese koja kroz vizualne mutacije plijeni svojom jednostavnošću. Također, ponekad me znaju iziritirati glazbeni spotovi koji su forsirano "artsy", a da zapravo ne donose ništa novo. Ovdje to nije slučaj, video je užitak gledati i niti u jednom trenu ne postaje pretenciozan.

Dodatna žica koja me "okinula" je glazbeno doticanje sa zvučnim nitima koje je koristio Ron Fricke u svom bezvremenskom remek djelu "Baraka" (tko nije gledao, must see). Taj dio još dodaje novi sloj melankoličnih asocijacija koje traže od gledatelja da jednostavno zastane i osjeti.

Ovaj video spot je i najbolji primjer zašto su oni koji su dolaskom AI-a proglasili umjetnost "mrtvom" - u krivu. Začini i senzibilnost potrebna da se stvori ovakav spot nemogući su bez ljudske kreativnosti i osjećaja koji sve povezuje na pravi način.
04.02.2026 | 08:06
Ideš. Dead Can Dance, imao sam jednu kazetu prije 33 godine i volio sam ih slušati, baš su mi nekako bili legli. Onda sam je nekom posudio i avaj... Hvala!
14.04.2026 | 09:36
Nije muzika ali je vezano.
Koliko je ovo tada(90-e) koštalo a koliko sada vrijedi?
Nije moje ali imao sam nešto slično.
Znam da Technics nije neki hi-end ali je bio “vrh” za pokazati se među frendovima.
Znam samo da je njihov gramofon bio “d gramofon” u klubovima.

IMG_6176.jpeg
14.04.2026 | 11:45
Cijena tim stvarima je pocela ici gore otked su hipsteri poceli kupovati gramofone a ni kazete im nisu strane.
14.04.2026 | 11:56
Čitam da čak i iPod postaje popularan, jer žele slušati muziku bez plaćanja i bez, što je najbitnije, reklama/upadica.
Vade se bakini iPodi, iShuffle i sl..
14.04.2026 | 13:18
Ovaj Technicsov SH-GE70 ekvilajzer je dandanas vrh vrhova u odnosu šum/signal i prodaje se skuplje nego kada je nekada bio nov.

Jedva sam se dočepao jednog na aukciji na eBayu!
14.04.2026 | 15:47
Davore,a ovo. Skida pločice a da ne ode u distorziju
Fender-59-Bassman--LTD_02.jpg
14.04.2026 | 16:14
Haha, to je više rokerski hardver, nije bio moj đir!
14.04.2026 | 17:10
Yonkis kaže:
Nije muzika ali je vezano.
Koliko je ovo tada(90-e) koštalo a koliko sada vrijedi?
Nije moje ali imao sam nešto slično.
Znam da Technics nije neki hi-end ali je bio “vrh” za pokazati se među frendovima.
Znam samo da je njihov gramofon bio “d gramofon” u klubovima.

SL1200 MK2 je slovio kao vrlo robustan, nepoderiv i podnosio je svakakva zlostavljanja. I bio je nedostižno skup u ono vrijeme. Ali "audiofili" (ne smatram se audiofilom iako volim dobar zvuk, ali nisam od onih koji troše imetak na audio opremu) su ga prezirali jer je, kao "previše hladan" i "fali mu smeđe nijanse u reprodukciji" (ovo sam čuo svojim ušima kad je jedan čovjek rekao najozbiljnije, ne zajebavam se, majke mi moje mile ).

Technicsov double decker kazetofon imam i dan danas iako slabo uopće vadim kazete. Nije radio više od 10 godina pa nisam ni siguran je li još ispravan.

Pojačalo / receiver mi je Sansui 7070

www.hifiengine.com/manual_library/sansui/7070.shtml

Nedavno sam ga odnio srediti i očistiti pa sam doznao da, kako reče Davor, danas košta više nego kad je bio nov, a to je bilo prije ravno 50 godina)

A gramofon mi je Telefunkenov s kvarcnim pogonom. To se tako tada zvalo, dakle, nema zamašnjak, nego tranzistorski upravljan pogonski motor sa stroboskopom za ugađanje brzine, kao i taj Technicsov, samo mu je zvuk smeđiji

Gramofon navodno nije takva špica entuzijastima pa nije toliko skup jer se, kažu mi tako, na njega ne da staviti neka superfancy zvučnica za ljubitelje smeđeg i ljubičastog zvuka.

Želja mi je nabaviti neki vintage CD player (čisti CD, bez DVD) jer i CDova imam dosta u fonoteci, ali oni koji se daju relativno jednostavno i dugoročno čistiti od prašine su jako nedostupni.

I, naravno, zvučnici B&W 603
19.04.2026 | 13:27
@smayoo, a ovakav CD player?
19.04.2026 | 14:15
Ne baš. Nešto bih masivnije. Ma, nisam se baš ozbiljno tome posvetio...
19.04.2026 | 17:53
Kako nisam mogao naći dobar ispravan Technicsov CD, na kraju sam uzeo novu Yamahu. Ništa posebno, ali radi ok.
19.04.2026 | 18:13
E sad bi trebalo neki čarobni štapić da se slika stavi. Glavno da nam je ukino palčeve!
Prilozi:
19.04.2026 | 19:33
Smayoo, ako tražiš vintage, pogledaj si nešto od cd-a sa starim Philips TDA1541 DAC-om ali tu već treba paziti na stanje transporta i dostupnost dijelova. U ovo što imaš super bi ti "legao" i neki vintage Marantz CD (63/72, ...), Sony ES serija, Denon... Frend iz banda ima Luxman s cijevima, ne znam točan model, ali jako je fora i fino zvuči. Super se uklapa i vizualno s drvenim stranicama u tvoj setup.
Prije koju godinu sam tražio vintage cd za svoju kombinaciju revox b250 s beovoxima ms150.2, skužio sam da želim dodati vintage cd, na kraju je izbor pao na revox b126, i ulovio sam mint primjerak koji je servisiran i s novim displayem (na tom modelu jako važno). Dakle sound... Smeđe....
19.04.2026 | 19:57
Hvala ti na prijedlozima. Nije mi žurba.
19.04.2026 | 21:02
Philips CD104 / Marantz CD-94
Sony ES serija
VRDS (TEAC / Esoteric)
19.04.2026 | 21:06
Ili uzmi neki s digitalnim izlazom i propusti ga kroz visokorezolutni DAC.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 58 minuta
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.90 Seconds

Provided by iJoomla SEO