31.12.2025 | 16:57
dpasaric kaže:
Pravni aspekt AI umjetnosti i urušavanje dijela low-end tržišta.
"
Au contraire...", što bi rekao Dleboy. Mislim da AI najviše i koristi low-end dijelu tržišta. Što je nekad bilo "Može to napraviti mali od susjeda jer ima kompjuter", danas je to low-end korištenje AI-ja. Bez ideje, bez kriterija, bez kreativnosti, prvoloptaški...
I prije pojave AI-ja, profesionalci su se mogli žaliti da se "danas svatko bavi dizajnom, fotografijom, snimanjem... (pojava smartfonea s kamerom)". Međutim, problem nikada nije bio u pojavi novih alata već u niskim kriterijima pojedinih klijenata. Kroz povijest rada imam gomilu sjećanja gdje su me potencijalni "klijenti" tražili ponudu za izvedbu nekog projekta, pa su padali na dupe od profesionalne ponude. U živom sjećanju mi je kad me "klijent" nazvao, vikao na mene i vrijeđao me jer mu ponuda nije bila po volji. Što je najbolje, u suradnji s kolegom sam tada složio ponudu na najnižoj razini jer sam pretpostavio da "klijent" nije spreman na high-end rješenje. Kao da ja npr. dođem u salon Aston Martina i vrištim jer su ti automobili preskupi. Kak bih za sebe rekao - nije to skupo već sam ja sirotinja.
Jbga, takva nam je branša.
Svakodnevno koristim AI, uglavnom za zezanciju i držanje koraka s tehnologijom. Međutim, to je jako koristan alat i u profesionalnom smislu. Donedavno neke ideje ideje nisam bio u stanju realizirati zbog troškova logistike. Danas mi AI omogućava puno više slobode.
Na kraju dana, pravi kreativci i profesionalci najviše naplaćuju sam kreativni koncept, a daljnje "štrikanje" se naplaćuje po satima rada. I uz svesrdnu pomoć AI-ja, još uvijek moram potrošiti neko vrijeme manualnog rada da AI rezultat dovedem u red.
Da se još samo osvrnem na
clickbait naslov linkanog videa... "The Fashion Industry is DEAD"... Mislim, zbilja... Lik izjednačuje "Fashion Industry" s mijenjanjem svakodnevne odjeće na no-name AI generiranom modelu. Budimo iskreni, "Fashion Industry" je sinonim za luksuz, a ne ove "dronjke" koje svakodnevno nosimo. Još uvijek će poštena kompanija iz te branše uzeti neku svjetski poznatu osobu da im reklamira proizvode. Zamisli samo da u "jeans / genes" kampanji nije bila Sidney Sweeney već neki opći AI generated "komad". Jedna od najjačih kampanja iz ove godine ne bi imala gotovo nikakav odjek za razliku od uspješne svjetske kontroverze.
Plus, taj "The Fashion Industry is DEAD"
statement stavi iza poglavlja "
AI Product Photography is Insane", gdje se objašnjava kako AI uvelike pomaže profesionalnim fotografima da prevaziđu neke granice koje su imali do pojave AI-ja.
Sve u svemu, tresu se brda, a iza brda - prdac.