Umjetna inteligencija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umjetna inteligencija

05.08.2025 | 09:00
Netko je dobro komentirao da će AI utrku, u kojoj su sada svi, na kraju pobijediti ne neka strana - SAD, Kina, EU ili Rusi, već sam AI - kojigod to bio. I trenutačno se ne vidi neki plan kako to izbjeći.

Ovo malo ide u smjeru onih olimpijada robota, kada timovi rade svoje robote za borbe u ringu, baš je nedavno naš tim iz Hrvatske dobro prošao u tome. Samo što će borba AI sustava velikih sila biti daleko zeznutija, a čini se da stvari neizbježno idu u tom smjeru.
05.08.2025 | 11:52
Zamisli scenarij kada roboti dodju u fazu da sami sebe mogu proizvoditi, nadogradjivati, usvajati nova znanja - uciti iz pogresaka i sl.

U kombinaciji sa sposobnoscu odlucivanja i raspoznavanja ciljeva (koja vec danas postoji i aktivno se koristi u vojne svrhe).

Sto moze poci po zlu?

P.S. Kako tehnologija baterija bude napredovala roboti ce postojati sve opasniji i autonomniji.
05.08.2025 | 19:44
Ček i da ta umjetna inteligencija ne bude najbolja, niti stvarna zamjena za čovjekovu - to zapravo nije bitno, ona može biti i inferiorna ako je brza, dobro organizirana i jedinstvena, znači sve ono što mi kao vrsta baš i nismo.

Ona stara poslovica "dva loša ubiše Miloša" - tako niti AI ne mora biti savršen da bi nas udesio ako alogritam krene tim putem da je to njemu "optimalno".
07.08.2025 | 07:40
Dobar razgovor s Mo Gawdatom, visokim ex Google stručnjakom za AI, pametan čovjek:

01.09.2025 | 21:23
01.09.2025 | 21:24
01.09.2025 | 21:52
Opera ima AI Ariu koja je prevela tekst kao:

Komentari u kratkim crtama

"Želim da AI obavlja moje pranje rublja i posuđe, kako bih ja mogla stvarati umjetnost i pisati, a ne da AI stvara moju umjetnost i pisanje, kako bih ja mogla obavljati svoje pranje rublja i posuđe.” Autorica i entuzijastica videoigara Joanna Maciejewska točno pogađa (iako čišćenje kupaonice ima prednost pred pranjem rublja i posuđa)

(Dio teksta na dnu je previše fragmentiran za smislen prijevod: "ure I deserve fcritici")

Ono na dnu nisam niti vidio.
02.09.2025 | 12:26
Za pranje suđa i rublja uopće ne treba inteligencija. Ni prirodna, ni umjetna.
02.09.2025 | 22:42
smayoo kaže:
Za pranje suđa i rublja uopće ne treba inteligencija. Ni prirodna, ni umjetna.

Haha, a triba bar malo. Sto ako stavi prati crvene carape sa bilom robom
03.09.2025 | 00:16
To se da napisati u 5-6 jednostavnih pravila. Dakle, ne treba inteligencija.
03.09.2025 | 07:43
Bivši direktor Googlea, Mo Gawdat, vjeruje da će u sljedeće dvije godine umjetna inteligencija zamijeniti do polovice svih radnih mjesta u određenim industrijama, od programera i dizajnera do asistenata i marketinških stručnjaka...

03.09.2025 | 09:39
Upravo ono što sam predvidio.

Sve ide u smjeru automatizacije i smanjenja broja radnih mjesta (a ljudi je sve više), dok se u isto vrijeme sve veća materijalna dobit slijeva u džepove isključivo najbogatijih.

Ti ljudi neće imati što za raditi da bi preživjeli.

Što će izazvati lavinu nezadovoljstva, protesta, nemira, sukoba, jer je svakim danom sve manje poslova koji se mogu raditi da bi se preživjelo.

Čak su i poljoprivredu doveli do toga da je "neodrživa" za pojedince, a zakone usmjeravaju u smjeru da privatno ne smiješ sam raditi neke poslove (primjerice: u Njemačkoj ne smiješ zamjeniti bravu na svojim ulaznim vratima nego moraš zvati "ovlaštenog" stručnjaka da ti zamjeni bravu).
03.09.2025 | 10:07
Air kaže:
Upravo ono što sam predvidio.

Sve ide u smjeru automatizacije i smanjenja broja radnih mjesta (a ljudi je sve više), dok se u isto vrijeme sve veća materijalna dobit slijeva u džepove isključivo najbogatijih.

Ti ljudi neće imati što za raditi da bi preživjeli.

Što će izazvati lavinu nezadovoljstva, protesta, nemira, sukoba, jer je svakim danom sve manje poslova koji se mogu raditi da bi se preživjelo.

Čak su i poljoprivredu doveli do toga da je "neodrživa" za pojedince, a zakone usmjeravaju u smjeru da privatno ne smiješ sam raditi neke poslove (primjerice: u Njemačkoj ne smiješ zamjeniti bravu na svojim ulaznim vratima nego moraš zvati "ovlaštenog" stručnjaka da ti zamjeni bravu).

zadnji put kad sam provjeravao se trazilo radnika na sve strane...

a bravu u njemackoj mozes sam zamjeniti... ne znam tko te slagao
03.09.2025 | 13:39
marioart kaže:

A kad si zadnji puta provjeravao?

Da, u nekim slučajevima traže nkv radnike ali za cijenu plaće od prije cca 15-20.
Prije 20 godina je Clio koštao 10k eura a danas 20k.

Daju plaću kojom mogu (i to jedva) preživjeti samo strani radnici koji spavaju u sobi sa još desetak ljudi.

Ljudi koji žive u stanovima ne mogu s tom plaćom podmiriti svoje redovne troškove, a oni koji su podstanari nemaju nikakve šanse.

U većini slučajeva kada nije u pitanju NKV nude ekstremno potplaćene poslove.
Bio je nedavno jedan primjer u kojem u traže konobara za 1700 eura za posao u tornju na Sljemenu. Izgleda ponuda super na prvu. Ali.., kada mi je kolega objasnio problematiku rada na Sljemenu jer je on godinama radio u Puntijarki tada ta ponuda više nije izgledala super. Naprotiv.

U mojoj struci (grafički dizajner) prije 2 godine plaća u Zg je bila 1000 - 1200 eura. Senior dizajneri u nekim boljim firmama oko 1500 (pod senior najčešće podrazumijevaju radnika koji kod njih radi više godina a ne netko sa dokazanim iskustvom). Ja sam 2000 imao plaću 1000 eura. O čemu tu imamo pričati osim eksponecijalnom iskorištavanju radnika?!?

Što misliš zašto je pola miliona hrvata pobjeglo iz HR?

Poanta je da velika većina poslodavaca u HR zasniva svoje poslove na "poslovnim" vezama i prijateljstvima u državnom aparatu pa im nije važna kvaliteta. Posljedično su im radnici osnovna zona u kojoj režu troškove i stežu remen.

Ona priča o Njemačkoj je možda već urbana legenda ali puno ljudi koji žive u D mi je potvrdilo tu priču.

Evo na tvoj upis sam pitao AI i on je potvrdio tvoju tvrdnju i naveo mi zakone.
Dakle moj grijeh što pisah ne provjerene stvari.
Moja isprika.
03.09.2025 | 14:55
Air kaže:
marioart kaže:

A kad si zadnji puta provjeravao?

Da, u nekim slučajevima traže nkv radnike ali za cijenu plaće od prije cca 15-20.
Prije 20 godina je Clio koštao 10k eura a danas 20k.

Daju plaću kojom mogu (i to jedva) preživjeti samo strani radnici koji spavaju u sobi sa još desetak ljudi.

Ljudi koji žive u stanovima ne mogu s tom plaćom podmiriti svoje redovne troškove, a oni koji su podstanari nemaju nikakve šanse.

U većini slučajeva kada nije u pitanju NKV nude ekstremno potplaćene poslove.
Bio je nedavno jedan primjer u kojem u traže konobara za 1700 eura za posao u tornju na Sljemenu. Izgleda ponuda super na prvu. Ali.., kada mi je kolega objasnio problematiku rada na Sljemenu jer je on godinama radio u Puntijarki tada ta ponuda više nije izgledala super. Naprotiv.

U mojoj struci (grafički dizajner) prije 2 godine plaća u Zg je bila 1000 - 1200 eura. Senior dizajneri u nekim boljim firmama oko 1500 (pod senior najčešće podrazumijevaju radnika koji kod njih radi više godina a ne netko sa dokazanim iskustvom). Ja sam 2000 imao plaću 1000 eura. O čemu tu imamo pričati osim eksponecijalnom iskorištavanju radnika?!?

Što misliš zašto je pola miliona hrvata pobjeglo iz HR?

Poanta je da velika većina poslodavaca u HR zasniva svoje poslove na "poslovnim" vezama i prijateljstvima u državnom aparatu pa im nije važna kvaliteta. Posljedično su im radnici osnovna zona u kojoj režu troškove i stežu remen.

Ona priča o Njemačkoj je možda već urbana legenda ali puno ljudi koji žive u D mi je potvrdilo tu priču.

Evo na tvoj upis sam pitao AI i on je potvrdio tvoju tvrdnju i naveo mi zakone.
Dakle moj grijeh što pisah ne provjerene stvari.
Moja isprika.

Posla ima, samo ljudi su neskromni i hoce velike place

nemonovno je da ce doci do preslagivanja i promjene zanimanja... i ja sam bio dobro placeni ekspert za telefonske centrale pa sam 2010. ostao bez posla preko noci prakticno... postao elektricar za prvu ruku dok se nisam dalje snasao ... tako ce se mnogi trenutni praqgrameri, dizajneri, pisci tekstova i sl. morati snaci... to je krug zivota...

o Njemackoj se pisu i pricaju mnoge bajke, samo da se ocrni nasa zemlja... a sve prevare i lopovluke smo zapravo od njih pokupili... ja sam jedan od tih pola miliona i rado se uvijek upecam na te bajke ... evo sad mi je bas osiguranje poslalo email da pogledam poruku na portalu.... a u poruci pise da polica ide 40% gore jer je sve poskupilo pa su i oni odlucili... tako kad ti neko spomene nesto idilicno o osiguranju u njemackoj, vjerojatno laze ... nema pisma ili poziva... samo email koji sam mogao i nevidjeti jer dodje u "promocije" na gmailu koje ni ne pratim redovno
03.09.2025 | 15:10
marioart kaže:

nemonovno je da ce doci do preslagivanja i promjene zanimanja... i ja sam bio dobro placeni ekspert za telefonske centrale pa sam 2010. ostao bez posla preko noci prakticno... postao elektricar za prvu ruku dok se nisam dalje snasao ... tako ce se mnogi trenutni praqgrameri, dizajneri, pisci tekstova i sl. morati snaci... to je krug zivota...

Nisi popratio da se u cijelom Svijetu smanjuje broj ljudi u srednjem staležu?

Da je sve to bogatstvo završilo kod najbogatijih, a da je sve veći broj beskućnika i siromašnih.

Kako kažeš to je "krug života" kojim ćemo ponovo doći do robovasničkog života. Ovaj dio mi je jasan.

Što kažu brojke?
Neki izvori spominju da je od 7 milijardi ljudi 1.6 milijarda beskućnici.
Uglavnom broj svakodnevno raste.
Bile bi zanimljive procjene po principu "circle of life" koliko nam treba do robovasničkog poretka a koliko do kamenog doba - jer sve ovo je neodrživo.
03.09.2025 | 15:46
Ja ne shvatam tu opsesiju za novcem. Mozak mi to ne moze procesuirati.

Nakon nekog dostignutog iznosa (za svakoga je ta cifra drugacija) novac postaje besmislen.

Imao ti 10000000 ili 1000000000 ili 10000000000, ama bas ti nikakvu prakticnu razliku ne pravi. Imas sve sto zelis, kupis sve sto zelis, radis sve sto zelis.

Nakon nekog iznosa, broj nula postane irelevantan. I opet postoje ljudi koji su u stanju uraditi sve da dodaju jos jednu 0 na taj svoj konto
03.09.2025 | 19:04
Air kaže:
marioart kaže:

Nisi popratio da se u cijelom Svijetu smanjuje broj ljudi u srednjem staležu?

Da je sve to bogatstvo završilo kod najbogatijih, a da je sve veći broj beskućnika i siromašnih.

Kako kažeš to je "krug života" kojim ćemo ponovo doći do robovasničkog života. Ovaj dio mi je jasan.

Što kažu brojke?
Neki izvori spominju da je od 7 milijardi ljudi 1.6 milijarda beskućnici.
Uglavnom broj svakodnevno raste.
Bile bi zanimljive procjene po principu "circle of life" koliko nam treba do robovasničkog poretka a koliko do kamenog doba - jer sve ovo je neodrživo.

koliko sam ja popratio manje je sirotinje, a sad sta je tocno srednji stalez, ne znam, ali ne bih se s tobom oko toga slozio.... pogotvo je RH narasto broj "nesirotinje"... moj dojam je da ljudi bolje zive nego prije... ovo malo sto srecem ljudi sa drugih kontinenata mi isto kaze da je i kod njih stanje bolje nego prije... sad kako je tocno rasporedjeno po desetinama ne znam...
ta brojka mi se cini malo nategnuta i vjerojatno krivo interpretiorana.. jer pitanje je sto je tocno beskucnik... moj AI, koji ce me zamjeniti, kaze da ih ima oko 150 milijuna, ovisno o tumacenju sto je to beskucnik...

robovlasnistvo je vec tu... samo sad nema cica tomine kolibe, nego "odjel za ljudske resurse"...

drlovric kaže:
Ja ne shvatam tu opsesiju za novcem. Mozak mi to ne moze procesuirati.

Nakon nekog dostignutog iznosa (za svakoga je ta cifra drugacija) novac postaje besmislen.

Imao ti 10000000 ili 1000000000 ili 10000000000, ama bas ti nikakvu prakticnu razliku ne pravi. Imas sve sto zelis, kupis sve sto zelis, radis sve sto zelis.

Nakon nekog iznosa, broj nula postane irelevantan. I opet postoje ljudi koji su u stanju uraditi sve da dodaju jos jednu 0 na taj svoj konto

dosta subjektivno se postavlja letvica... moja je recimo prilicno niska... meni je dosta da imam za hranu i rezije...i kad imam priliku za dodatni posao, odbijem... neko voli skupljati salvete, a netko rolexe... tesko je reci... po meni je cijeli svijet upropasten tom trkom za novcewm i to mi se gadi...

podjela bogatstva sirotinja nije neko rjesenje jer oni vecinom ne znaju sto bi sa novcem i vjerojatno bi ga izgubili... sto pokazuje broj dobitnika na lutriji koji ostanu bez njega...

uspjesni kapitalisti uzivaju u tome da zaradjuju i to im je zapravo svrha zivota... neko uziva da uzgoji paradajz, netko da napravi garazu, a netko da od miliona napravi dva ... trenutno nemamo bolje rjesenje od kapitalizma...a on je i najprirodniji sustav

ali otisli smo od teme.... misljenja sam da se AI previse brzo razvija i da se ni ne moze procjeniti kad bi ta zamjena mogla doci...lani sam bio bolji od tih modela i cesto sam njihova rjesenja morao popravljati.... danas ih samo malo prilagodim... a kad ce oni sami preuzeti i u kojem obliku, ne usudim se ni pomisliti...al za koju godinu zasigurno nece trebati toliko IT personala... pogotovo na jednostavnim i repetivnim poslovima... tvrtka se rjesila desetak ljudi koji su bili level 1 podrska, sve ih je zamjenio chatbot... testiraomo i level 2 chatbot... imam osjecaj da si sami pilimo granu na kojoj sjedimo
03.09.2025 | 21:07
Kad imas novaca lako je filozofirati.
Danas je doslo vrijeme da je bolje imati novac nego ga neimati.
Kapitalizam je neprirodno okruzenje jer radi robove od ljudi koji trebaju sve vise novca da kupe bespotrebne stvari koje im ne trebaju.
04.09.2025 | 23:21
06.09.2025 | 14:11
marioart kaže:
koliko sam ja popratio manje je sirotinje, a sad sta je tocno srednji stalez, ne znam, ali ne bih se s tobom oko toga slozio.... pogotvo je RH narasto broj "nesirotinje"... moj dojam je da ljudi bolje zive nego prije.

Evo nije prošlo dugo, pa je naišao podatak o stanju u HR:

"Svaki deseti Hrvat danas radi dva posla, kaže jedno istraživanje portala Moj Posao. Dvije trećine zaposlenih govori da o tome ozbiljno razmišlja, a njih tek 13 posto da su zadovoljni plaćom i ne traže drugi izvor prihoda. Druga anketa od lani, pak, kaže da bi u ovom trenutku 84 posto zaposlenih Hrvata prihvatilo ponudu za dodatni posao uz postojeći radni odnos jer njihova plaća ne prati visoke troškove života."
14.09.2025 | 08:02
S nevjericom pratim kako je Albanija na čelo Ministarstva javne nabave postavila AI. I ok, vjerujem da može inicijalno raditi bez dosadašnje korupcije, ali time nehotice(?) otvaraju vrata trećoj strani, koja pogoni AI, da biranjem learning setova indirektno nekoga favoriziraju.
19.09.2025 | 07:52
Opasnosti AI za razvoj dječjeg mozga:

19.09.2025 | 08:14
"Similar to how we don't strive to make our civilisation compatible with bugs, future AI will not shape the planet in human-compatible ways.

There is no reason to do so. Humans won't be valuable or needed; we won't matter. The energy to keep us alive and happy won't be justified."
19.09.2025 | 08:22
A jeste li vidjeli novi lipsync AI? Kvaliteta je već dosegla filmsku razinu!

sync.so
20.09.2025 | 00:44
dpasaric kaže:
Opasnosti AI za razvoj dječjeg mozga:

Ovo se isplati pogledati.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 24 minuta
  • drlovric: iStyle vec nema novih iPhone, ni Airpods. Ili je malo doslo ili je odmah nestalo :)
  • drpongrac23: Na Pro se reže dimljena vratina i lopatica! :)
  • vjeko1: drpongrac23 - za rezanje špeka za takve gurmane bi trebao biti bar pro 1. gen, a ne mini ;-)
  • smayoo: :D
  • drpongrac23: Yonkis - donesi k meni, imam još domaćeg špeka od prošle godine, pa budemo rezali na njemu :)
  • Yonkis: Što napraviti sa iPadom model MD545HC/A na verziji 9.3.6?
  • MBPruleZ: Mislim da ne ta fora s koberzijom u eSIM bila i na nekoj od inačica iOS18 znam da sam probao i ništa dobio poruku da Operater to ne podržava
  • VanjusOS: tko će prvi probati da li to radi?
  • VanjusOS: ljudi, da li je netko primjetio novu opciju na postavke - mobilne mreže - "konvertiraj u esim"
  • hal9000: Ne sviđa mi se sučelje novog Mac OS-a :/
  • Borisone: Nema ni na HT-u.
  • MBPruleZ: Jel Vam radi RCS na iPhonima (iOS >=18). Ja sam na Telemachu, eSIM i nema opcije da se uključi
  • drlovric: Ma ide to bez problema. Ja sam uvijek azurirao sve strojeve prvi dan. Nisam imao problema, ali generalno nije pametno :)
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgleda da izlazi oko 19.00 sati po našem vremenu. Očekuje ze velika gužva prilikom downloada
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, Ender, hal9000, Riba, rusty, VanjusOS, Anonimci (592)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO