03.09.2025 | 19:04
Air kaže:
marioart kaže:
Posla ima, samo ljudi su neskromni i hoce velike place
nemonovno je da ce doci do preslagivanja i promjene zanimanja... i ja sam bio dobro placeni ekspert za telefonske centrale pa sam 2010. ostao bez posla preko noci prakticno... postao elektricar za prvu ruku dok se nisam dalje snasao ... tako ce se mnogi trenutni praqgrameri, dizajneri, pisci tekstova i sl. morati snaci... to je krug zivota...
Nisi popratio da se u cijelom Svijetu smanjuje broj ljudi u srednjem staležu?
Da je sve to bogatstvo završilo kod najbogatijih, a da je sve veći broj beskućnika i siromašnih.
Kako kažeš to je "krug života" kojim ćemo ponovo doći do robovasničkog života. Ovaj dio mi je jasan.
Što kažu brojke?
Neki izvori spominju da je od 7 milijardi ljudi 1.6 milijarda beskućnici.
Uglavnom broj svakodnevno raste.
Bile bi zanimljive procjene po principu "circle of life" koliko nam treba do robovasničkog poretka a koliko do kamenog doba - jer sve ovo je neodrživo.
koliko sam ja popratio manje je sirotinje, a sad sta je tocno srednji stalez, ne znam, ali ne bih se s tobom oko toga slozio.... pogotvo je RH narasto broj "nesirotinje"... moj dojam je da ljudi bolje zive nego prije... ovo malo sto srecem ljudi sa drugih kontinenata mi isto kaze da je i kod njih stanje bolje nego prije... sad kako je tocno rasporedjeno po desetinama ne znam...
ta brojka mi se cini malo nategnuta i vjerojatno krivo interpretiorana.. jer pitanje je sto je tocno beskucnik... moj AI, koji ce me zamjeniti, kaze da ih ima oko 150 milijuna, ovisno o tumacenju sto je to beskucnik...
robovlasnistvo je vec tu... samo sad nema cica tomine kolibe, nego "odjel za ljudske resurse"...
drlovric kaže:
Ja ne shvatam tu opsesiju za novcem. Mozak mi to ne moze procesuirati.
Nakon nekog dostignutog iznosa (za svakoga je ta cifra drugacija) novac postaje besmislen.
Imao ti 10000000 ili 1000000000 ili 10000000000, ama bas ti nikakvu prakticnu razliku ne pravi. Imas sve sto zelis, kupis sve sto zelis, radis sve sto zelis.
Nakon nekog iznosa, broj nula postane irelevantan. I opet postoje ljudi koji su u stanju uraditi sve da dodaju jos jednu 0 na taj svoj konto

dosta subjektivno se postavlja letvica... moja je recimo prilicno niska... meni je dosta da imam za hranu i rezije...i kad imam priliku za dodatni posao, odbijem... neko voli skupljati salvete, a netko rolexe... tesko je reci... po meni je cijeli svijet upropasten tom trkom za novcewm i to mi se gadi...
podjela bogatstva sirotinja nije neko rjesenje jer oni vecinom ne znaju sto bi sa novcem i vjerojatno bi ga izgubili... sto pokazuje broj dobitnika na lutriji koji ostanu bez njega...
uspjesni kapitalisti uzivaju u tome da zaradjuju i to im je zapravo svrha zivota... neko uziva da uzgoji paradajz, netko da napravi garazu, a netko da od miliona napravi dva

... trenutno nemamo bolje rjesenje od kapitalizma...a on je i najprirodniji sustav
ali otisli smo od teme.... misljenja sam da se AI previse brzo razvija i da se ni ne moze procjeniti kad bi ta zamjena mogla doci...lani sam bio bolji od tih modela i cesto sam njihova rjesenja morao popravljati.... danas ih samo malo prilagodim... a kad ce oni sami preuzeti i u kojem obliku, ne usudim se ni pomisliti...al za koju godinu zasigurno nece trebati toliko IT personala... pogotovo na jednostavnim i repetivnim poslovima... tvrtka se rjesila desetak ljudi koji su bili level 1 podrska, sve ih je zamjenio chatbot... testiraomo i level 2 chatbot... imam osjecaj da si sami pilimo granu na kojoj sjedimo