Davor Pasarić 07.04.18

Macintosh je oduvijek bio tradicionalni odabir kreativaca i multimedijskih profesionalaca. No, Apple, sada velik i moćan, promijenio je fokus. Najbolji inženjeri i razvojni timovi povučeni su da rade na projektima iPhonea i iPada. Ukinuta je izuzetno uspješna serija Mac Pro radnih stanica u tower formi, zatim, nakon preduge pauze, dolazi novi Mac Pro "Valjak" koji nije ispunio očekivanja. Tim Cook u konačnici sam priznaje da su zeznuli stvar i kratkovidno konstruirali novu arhitekturu koja ima vrlo ograničen termalni kapacitet, a to znači da je slijepa ulica za nadogradnje i razvoj. Potom Apple odlučuje cijeli koncept "baciti u smeće" i razviti novi modularni Mac Pro koji su najavili za kraj ove godine, no upravo su objavili da se to neće dogoditi dok dobrano ne zađemo u 2019. godinu. Rupu u profesionalnom segmentu su u međuvremenu pokušali zakrpati zaista moćnim iMac Pro modelom. Jesu li uspjeli? I što je najbolji izbor Mac profesionalaca u ovom trenu?

Idemo na kavu

Parafrazirat ću razgovor između mene i mog starog Mac prijatelja:

"Hej, Davore, čujem da si nakon mnogo godina kupio novi Mac?"
"Jesam, Mac Pro, model s 12 jezgri!"
"Opaaa, ima se para! No, dobro, ti radiš u firmi koja je i Apple Reseller, sigurno si ga mogao kupiti po super cijeni?"
"Ne, ne, nisi shvatio, kupio sam polovan Mac star devet godina, tower iz 2009. godine!"
"Ha?! Kakvog to ima smisla, 2018. godine kupiti Mac iz 2009. godine?"
"Idemo na kavu, objasnit ću ti!".
:)

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro tower radna stanica iz 2009. godine do danas nije nadmašena kao profesionalan stroj

Prvog svibnja 2009. godine sam na Jabučnjaku odradio hardverski test tada novog Mac Pro modela interne oznake (4,1) koji je zamijenio izuzetno uspješnu i voljenu (3,1) seriju koja i dandanas mnoge vjerno služi. Tada sam rekao da se radi o "vrhunskoj arhitekturi" stroja, ali nisam niti slutio da je čak i ta izjava bila preskromna. Iduću Mac Pro seriju (5,1) nisam testirao jer se radilo o gotovo identičnom hardveru, razlika je bila samo u bržoj memorijskoj sabirnici i bržim procesorima. Danas, s dovoljnim vremenskim odmakom i s dobrim poznavanjem svih Macintosh modela od 1984. naovamo, mogu reći da je Mac Pro tower serija bez konkurencije. Od prve generacije 2006. godine, pa do zadnje 2012. godine, ti strojevi pokazali su se kao najbolji ikad proizvedeni Macovi! Kako je to moguće? Objasnit ću kasnije.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro (4,1) iz 2009. ažuriranog firmwarea na (5,1) iz 2010. godine i s procesorima nove generacije

Početkom 2015. godine konačno sam dočekao isporuku novih Mac Pro modela u obliku crnog valjka. Ta serija nosi internu oznaku (6,1) i zlobnici je zovu "kanta za smeće", a oni vedriji "vaza". Ipak, najčešće se koristi izraz "Valjak". U siječnju te godine odradio sam test Valjka u izdanju s 8 i 12 jezgri. Uz niz prednosti koje donosi svaka nova generacija, poput bržih procesora, moćnije grafike i brže pohrane, pokudio sam sve ono što je bilo "korak nazad" u odnosu na prošlu generaciju: izuzetno visoka cijena, vanjska periferija koja traži gomilu kablova, samo jedan utor za SSD, nepostojanje konfiguracije samo s jednom grafičkom karticom (uz istovremeno malen izbor OpenCL softvera koji koristi dva GPU-a), nedostatak konfiguracije s dva centralna procesora, a posebno me smetala nemogućnost zamjene tvornički ugrađenih grafičkih kartica. Ne čudi da ovaj stroj nije imao sretnu budućnost.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro "Valjak" je u mnogo toga bio korak unazad. Hrpa kablova iz njega je tako ne-Appleovska.

Ne dižimo spomenik živima... barem još malo...

No, da ne bude zabune, nije Valjak loše računalo, dapače, on vrlo uredno odrađuje svoj posao ako ste spremni na kompromise takve ideje, čak ga se još uvijek može i kupiti, ali je zanemaren i od samog Applea; od 2013. godine do danas nije ažuriran, nema čak niti, već neko vrijeme standardne, Thunderbolt 3 priključke. Također, kada je Valjak izašao svi su očekivali da će Apple uskoro napisati grafičke drivere koji će istovremeno koristiti obje grafičke kartice, tzv. "CrossFire" podrška, upravo zato što su dvije skupe i moćne grafičke kartice standardna oprema svakog Valjka. Apple je to jednostavno zaboravio! Bizarno, ali isti taj Mac pod Windowsima može koristiti obje kartice! Vrlo obeshrabrujuća politika tvrtke. Osim toga, loš je osjećaj kupiti stroj čiji je koncept odradio tek jednu generaciju i za koji se zna da je slijepa ulica. Mislim da ćemo jednog dana u našem Muzeju informatike PEEK&POKE Appleov Valjak staviti na istu policu na kojoj je danas PowerMac G4 Cube. Vrlo su slični: oba modela su bila dizajnerska avangarda, oba stroja su bila gotovo nečujna, oba stroja su bila izuzetno jaka za svoje vrijeme, oba su radi malog formata koristila samo jedan procesor - i oba su na kraju bila preskupa i doživjeli tek jednu generaciju. Mislim da će za par godina polovan Valjak biti vrlo zgodna i tražena kućna zamjena za, također zapostavljen, Mac mini.

Mac Pro tower 12-core
Valjak uz Kocku. Oba stroja su bili izuzetni kada su se pojavili, ali dizajn im je ograničio profesionalnu uporabu.

Nabildani maneken ili pouzdan radni konj?

Apple je odlučio premostiti vrijeme do najavljenog, ponovno modularnog, Mac Pro modela tako što je u elegantni iMac zapakirao ozbiljan Xeon procesor, moćnu grafiku i super brzu pohranu. Kućište su tonirali u njihovu izuzetno popularnu "Space Grey" boju aluminija i nazvali novo računalo "iMac Pro". No, je li iMac Pro zaista "pro"? Po snazi bez dvojbe jest! Novi iMac Pro dolazi s 8-jezgrenim Xeon procesorom radnog takta od 3.2GHz, ali može se doplatiti i za 10, 14 ili čak 18-jezgreni procesor! Radna memorija kuca na taktu od 2.666MHz putem četverokanalnog memorijskog kontrolera, a grafički procesor je iz AMD-ove Vega serije s 8 ili 16 GB brze HBM2 (high-bandwidth memory) memorije. Impresivno, zar ne? Jest, ali to je daleko od dovoljnog jer snaga nije jedina osobina koja neko računalo čini profesionalnim.

Mac Pro tower 12-core
iMac Pro je nevjerojatno snažan i vrlo "cool", ali i nevjerojatno skup i potpuno nenadogradiv!

Pravo profesionalno računalo mora biti natprosječno i imati ovih sedam osobina:

1) velika brzina i uravnotežene performanse cjelokupnog sustava,
2) uvijek moguć pristup podacima,
3) otvorena arhitektura koja omogućuje nadogradnju,
4) sve vrste priključaka za periferne uređaje,
5) izdržljivost, rad 365/24 punom snagom ako je potrebno,
6) u slučaju kvara brza zamjena komponenti od strane korisnika,
7) mogućnost uparivanja s nizom različitih monitora.

Apple je do sada mogao naučiti i što profesionalna radna stanica ne mora biti:

1) ne mora biti malena,
2) ne mora biti avangardnog dizajna,
3) ne mora biti najtiša na svijetu,
4) ne mora imati ugrađen monitor,
5) ne mora biti osmišljena za neiskusne korisnike.

Iako je iMac Pro izvanrednih karakteristika u ovom trenutku, već iduće godine bit će nadmašen nekim novim hardverom. Za dvije do tri godine više uopće neće biti u vrhu, a za četiri do pet završit će u oglasniku jer ga profesionalac koji mora pratiti razvoj tehnologije i softvera ne može baš nikako nadograditi. Da, ne šalim se, nevjerojatno, ali iMac Pro nije nadogradiv niti u jednoj komponenti! Korisnik ne može proširiti niti RAM, a to je moguće čak i na kućnom iMac 27" modelu. No, ni to nije najveći problem ako se na početku kupi dovoljno memorije, više brine pouzdanost takvog sustava u pravom profesionalnom okruženju gdje računala često rade punom snagom ne satima, nego danima.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro tower lako je nadogradiv i dostupan za popravke što je profesionalcima često presudna osobina

Koji god kvar da se dogodi, korisnik ostaje bez cijelog stroja - i bez podataka! Vjerujem da je većini profesionalaca to potpuno neprihvatljiv rizik u ozbiljnoj produkciji. Profesionalcima je potrebna radna stanica kod koje u slučaju nevolje mogu izvaditi disk s podacima i nastaviti raditi na drugom stroju. Kod iMaca Pro se radi o gomili vrhunske tehnologije koja je vrlo gusto zapakirana, gotovo na razini prijenosnih računala, a od nje se očekuje da radi pouzdano i bude dugovječna kao nekadašnja Mac Pro računala koja koriste hladnjak na procesoru koji bi bio dostatan i za Vespu. Teško je pomiriti "šminku" i pravu heavy duty uporabu.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro tower arhitektura bila je osmišljena kao "otporna na budućnost" - i dokazano su uspjeli!

Mac Pro tower 12-core
Arhitektura Valjka imala je dobrih zamisli, ali i previše kompromisa za prave profesionalne korisnike

No, recimo da pregrmite to što ste kupili stolnu radnu stanicu koja nije nadogradiva, da se pouzdate i u to da Apple, ali i njegovi dobavljači komponenti (sjetimo se nesretne NVIDIA priče na starijim MacBook Pro serijama) daju svoj maksimum u kvaliteti i da u svakom trenu izvodite i backup podataka na vanjski disk ili mrežu, opet ostaje problem velikog gubitka vrijednosti takvog stroja tijekom radnog vijeka. Čak i to ne bi bio velik problem kada se radi o profesionalnoj produkciji da Apple nije dobrano zapaprio cijene, a o tome ću pisati opširnije u direktnoj usporedbi dostupnih modela i cijena.

Mac Pro tower 12-core
iMac Pro u ovom trenu nema konkurenciju u brzini, ali on ostaje zabetoniran na ovoj poziciji

Za koga je onda zamišljen iMac Pro, tko su mu kupci? Nisam siguran. Mogu tek nagađati da bi to mogao biti kakav šminkerski produkcijski studio na zapadu koji toliko dobro stoji da ih nije briga ako utroše desetak tisuća eura na računalo koje nije nadogradivo, kod kojeg u slučaju kvara korisnik ne može do podataka i cijelo računalo mora na servis. Uz to, hoćeš-nećeš, moraš koristiti Appleov glossy monitor koji jest lijep, ali grafički profesionalci većinom žele mat monitore. Ne tako davno, Apple je nudio uz doplatu od stotinjak eura "antiglare" monitor na svojim MacBook Pro serijama. Nije to bilo bez razloga, isto kao što legendarne Cineme 30" nisu mat bez razloga. Moj zaključak je da je iMac Pro po ovim cijenama vrlo rizična investicija u osnovno sredstvo za rad.

The Cheese Shop skeč

Dobro, koji Mac na kraju kupiti za profesionalnu uporabu? Mac mini je u zadnjoj generaciji osakaćen, onemogućeno mu je proširenje memorije, a i potpuno je zapušten od Applea, ne koristi ništa od tekućih tehnologija. Taj mali genijalni stroj ima toliko potencijala i dan danas je omiljen među svojim korisnicima, ali maćehinski odnos korporacije prema njemu učinio ga je zastarjelim i nepoželjnim. No, recimo da ga baš jako, jako želite. I odlučite se naručiti BTO (built to order) konfiguraciju kojoj ćete podići performanse do razine koja bi vam mogla profesionalno poslužiti. Naručujete Mac mini s Intel Core i7 dual-core 3.0GHz procesorom, 16 GB memorije i SSD pohranom od 1 TB. Uzmimo uz to tipkovnicu i trackpad. Hajde, pogodite koliko stoji, recite na glas cijenu s PDV-om? I mene koji sam poprilično iskusan, ovo je iznenadilo - preko 23.300 kn! I raniji podatak u tekstu nije greška - to je i7 u verziji sa samo dvije jezgre i spartanskom Intel Iris grafikom. Za taj novac? No, dobro, križamo Mac mini. :(

Mac Pro tower 12-core
Pri kupnji Maca za ozbiljan posao proučite cijene i što dobivate kod svake konfiguracije! Cijene uključuju PDV.

Idemo na nešto vedrije - stari dobri iMac 27" s 5K monitorom u srednjoj izvedbi s 2 TB Fusion Driveom je zaista dobra kupovina! Nudi gomilu hardvera za razuman novac i ima proširivu memoriju. Istina, takav stroj nije prikladan za najteže zadatke, ali za većinu Adobe alata i poslove tiska i web produkcije, više je nego dovoljan. Može on solidno odraditi i manje komplicirane zadatke video montaže ako nam nije potrebna 4K rezolucija. Cijena mu je oko 22.400 kn. Nije malo, ali s obzirom što se sve dobije, predstavlja trenutno najpovoljnije Appleovo računalo u pogledu cijene i dobivenih performansi. Svakako izbjegnite jeftiniji 1 TB Fusion Drive model jer SSD na tom modelu koji čini Fusion Drive ima svega 32 GB! Naravno, taj "detalj" će vam prešutjeti većina trgovaca. Vjerujem da to neće učiniti zlonamjerno, većina ih jednostavno niti ne zna što je "ispod haube", a Apple nije iskomunicirao taj podatak, što im pak uopće ne služi na čast. Možemo zaključiti da je standardni iMac 27" u srednjoj izvedbi dobra kupovina za profesionalce kojima ne treba mnogo procesorske snage, kojima ne smeta monitor sjajnog tipa i koji su spremni svoje velike projekte čuvati na vanjskim diskovima.

Mac Pro tower 12-core
Primjećujete li nevjerojatnu anomaliju u ovom grafu?

Treba li možda razmišljati o BTO izvedbi iMaca 27"? Hm. U trenu ćemo probiti 30.000 kn. Istina, to bi značilo i7 quad-core procesor na 4.2GHz, 16 GB RAM-a i SSD od 1 TB, pa sve to još uvijek "drži vodu", ali to je već vrlo ozbiljan novac za jedno računalo koje ipak nije zamišljeno kao profesionalna radna stanica. Ako bismo pak redovni iMac "nabrijali" do kraja, dolazimo do iznosa od čak 48.000 kn, a to onda gubi smisao jer smo u zoni iMac Pro modela.

Mac Pro tower 12-core
Za razliku od novih Macova stari Mac Pro gomilu pohrane elegantno drži u sebi - što je većini korisnika dovoljno

Mac Pro tower 12-core
Ako su tvrdi diskovi u ladicama, gdje je SSD? Diskretno je smješten na mjesto sekundarnog optičkog pogona!

Valjak. Rekao sam da ga se još uvijek može kupiti. A ima li to smisla? Moje mišljenje je da nema. Osnovni model s Xeon procesorom na 3.7GHz i sa samo 4 jezgre stoji s tipkovnicom i mišem 30.300 kn. Nešto jači model sa 6 jezgri na 3,5GHz stoji mrvu ispod 40.000 kn. Želite li pak najbrži model s 12 jezgri, boljom grafikom i većim SSD-om, taj užitak ćete s tipkovnicom i trackpadom platiti oko 95.000 kn. Takva investicija traži da ste zaista vrlo-vrlo-vrlo produktivan kreativac.

Mac Pro tower 12-core
iMac Pro nudi izgled i performanse za 21. stoljeće, ali po cijeni solidnog osobnog automobila

Novi iMac Pro. Osnovni model s početka priče stoji 46.500 kn! Ako želite vrhunski model s najbržim procesorom, najboljom grafičkom karticom, gomilu RAM-a i velik SSD, cijena je, pazite ovo, nije šala - 144.700 kn (stotinu četrdeset četiri tisuće i sedam stotina kuna)! Mogu primijetiti da je to cjenovni razred mnogih novih automobila niže klase. Vjerujem da je ovo i najskuplji Mac ikada. Vrijedi li toliko? Možda i postoji neka vrlo uska grupa profesionalaca koji su u takvoj vremenskoj stisci da jednostavno moraju imati najbrži mogući stroj pod svaku cijenu i za njih je ovaj iMac Pro moguće rješenje. Poznajem li ikoga takvoga? Ne. Barem ne u Hrvatskoj. Moj posao je upravo u multimedijskoj produkciji i većina mojih kolega radi na Macu i svi imaju potrebu za snažnim strojevima, ali iz razgovora sam saznao da im ne pada na pamet ulagati velik novac u all-in-one, tj. "sve-u-jednom" radnu stanicu koja je potpuno zatvorena i aristokratske cijene.

Deus ex machina

Došli smo do kraja Appleove ponude i već ste pomislili da zapravo ne postoji sretno rješenje za Mac profesionalce? Oh, kako ste u krivu! Na početku ove priče spomenuo sam staru Mac Pro tower seriju kao "najbolje Macove ikada proizvedene". Takva izjava svakako ima težinu, ali tko bi to ozbiljno shvatio u kontekstu 2018. godine, pa radi se o strojevima starim gotovo desetljeće! Znamo da godine u informatici prolaze brže i od pasjih godina, nisu li stoga ti strojevi zreli za muzej?

Mac Pro tower 12-core
Najnovija High Sierra veselo prede na Macu starom devet godina

Mac Pro tower 12-core
Već 32 GB pouzdane ECC memorije je većini više nego dovoljno, a Mac Pro podržava čak do 128 GB!

Ne da nisu za muzej, nego su BRŽI čak i od novih konfiguracija u rangu od stotinu tisuća kuna! Dobro opremljen i nadograđen Mac Pro iz 2009. godine brži je od tekućeg modela Mac Pro Valjka od 95.000 kn, može imati jednakih 128 GB RAM-a i neusporedivo više internog prostora za pohranu podataka, čak preko 40 TB! Brži je i od ulaznog iMac Pro modela u klasi od gotovo 50.000 kn! Je li to zakašnjela prvoaprilska šala? Iskustveno gledano, većina informatičara bi rekla kako nema nikakve tehnološke logike da je stari stroj brži od novog, ali ček, ima li? Ipak ima! Evo kako...

Mac tenk!

Ovo možete shvatiti i kao prvi test polovnog Macintosha na Jabučnjaku! Kada je situacija toliko apsurdna da profesionalci radije kupuju strojeve stare devet godina, negoli moderne Macove iz tekuće ponude za profesionalce, onda znamo da je Apple nešto gadno zeznuo. Srećom, sudeći prema zadnjim izjavama iz kompanije, izgleda da su konačno shvatili ono čemu profesionalci već godinama vrište po forumima. No, u iščekivanju njihovog rješenja, treba na nečemu raditi i zato pogledajmo što je danas razuman odabir za kreativne profesionalce kojima nije dovoljan običan iMac 27".

Mac Pro tower 12-core
Čak i danas su malobrojni Macovi na kojima možete uživati u ovakvom pogledu na raspoloživu snagu

Stara Mac Pro tower serija osmišljena je u doba kada nije bilo važno koliko će struje trošiti radna stanica (Mac Pro napajanje može isporučiti 980W!), hoće li matična ploča biti dimenzija 40 x 40 cm i tražiti gomilu aluminija za kućište (bez monitora Mac Pro teži oko 20 kg!), a u to vrijeme se nije gledalo niti na veličinu ambalaže kao nešto bitno. U to doba bilo je normalno imati niz PCI slotova za proširenja, a to znači da takvi strojevi mogu imati dug eksploatacijski vijek jer ih se lako može nadograditi nekom novom tehnologijom, npr. za USB 3.0 priključke ili korištenje najbržeg tekućeg standarda SSD pohrane, štoviše, moguće je u brzini pristupa nadmašiti i nove modele jer postoji PCI kartica za proširenje koja koristi dva SSD-a istovremeno postavljena u RAID 0 polje, a to znači dvostruku brzinu!

Mac Pro tower 12-core
Ovo ne može niti novi iMac Pro - dva ultra-brza SSD-a u RAID 0 polju!

Mac Pro tower 12-core
Jeftina PCI kartica koja uz AHCI tip SSD-a radi i na starijim Mac Pro generacijama

Mac Pro tower 12-core
Za Mac Pro tower postoji velik izbor PCI kartica koje podržavaju razne standarde SSD pogona

U doba Mac Pro tower generacija moglo se, uz razumnu doplatu, kupiti stroj dvoprocesorske arhitekture. U takvim konfiguracijama, koje su i dan danas na cijeni, svaki procesor ima svoju sabirnicu prema memoriji i tako se u mnogim slučajevima udvostručuje brzina pristupa podacima. Upravo zato su ti strojevi bili toliko ispred vremena i “future ready”. To je bilo i vrijeme kada se nije škrtarilo na memorijskim utorima, pa tako stari Mac Pro može imati 128 GB RAM-a isto kao najnoviji i najskuplji Macovi danas. Tekući Mac Pro i iMac Pro modeli koriste 4-kanalni memorijski kontroler, a stariji 3-kanalni, ali puta dva, svaki procesor je na svojoj sabirnici. To je još jedna tajna dugovječnosti ovih strojeva. No, ima još! Kada je seriju (4,1) zamijenila nova (5,1) koja koristi bržu memoriju (skok s 1066 na 1333MHz ECC), hakeri na Macu su shvatili da se radi o istom hardveru, različit je samo firmware na matičnoj ploči! Napisali su malen alat (neslužben, ali radi) koji može svaki Mac Pro (4,1) model reprogramirati u (5,1) i tako podržati bržu memoriju na novijim generacijama Xeon procesora!

Nakon otkrića da je moguće izvesti takvu modernizaciju otvara se Alibabina pećina mogućih nadogradnji! Najvažnija je ta što je moguće zamijeniti i same procesore za neke novije generacije, a to čini drastičnu razliku u brzini. Apple je zadnju Mac Pro tower seriju izdao 2012. godine i ona je u jednoprocesorskoj verziji nudila 3.46GHz quad-core Xeon, a u dvoprocesorskoj 2.67GHz 12-core Xeon. To znači da se svaki model od 2009. godine može nadograditi na procesore iz 2012. godine! To je velika stvar jer je razlika u procesorskoj snazi između zadnje serije Tornjeva i Valjaka malena.

Mac Pro tower 12-core
Intelov Xeon 5690 procesor je "must have" nadogradnja koja nudi fantastične performanse uz nisku cijenu

No, nećete vjerovati, ali predstava tek počinje! Iako je Apple 2012. stao s tom Mac serijom, Intel nije stao s novim izdanjima svojih Xeon procesora koji su kompatibilni s tom matičnom pločom! Slutite li što se dogodilo? Naravno, Mac entuzijastima znatiželja nije dala mira i pokušali su u te stare Macove ugraditi najnovije procesore, koje niti sam Apple nije koristio! Bum! RADI! :)

Veselju nije bilo kraja! To je konkretno značilo da ste mogli jednoprocesorski Mac Pro iz 2009. godine s 2.66GHz quad-core Xeonom pretvoriti u beštiju s 3.46GHz six-core Xeonom koji uz sve to još podržava “Turbo Boost” način rada do 3.7GHz i memoriju bržeg tipa! Zamislite tek veselje vlasnika dvoprocesorskih Macova? Ulazni 8-core 2.26GHz model bez problema postaje 12-core 3.46GHz čudovište! Brzina s, i danas solidnih, 87 gigaflopsa skače na 185.8 gigaflopsa! Za usporedbu, najjači Mac Pro “Valjak” koji možete danas kupiti razvija 174.5 gigaflopsa! :)

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro iz 2009. godine posramit će brzinom čak i najbrži Valjak koji sada možete kupiti!

Za razliku i od najskupljeg suvremenog Maca, stari Mac Pro mogao je zamijeniti grafičku karticu i tako uvijek imati najnoviju grafičku tehnologiju. Zato danas nije problem u takav Mac Pro instalirati čak i moćnu NVIDIA GTX Titan karticu s 12 GB video memorije zasnovanu na Maxwell ili, novijoj, Pascal arhitekturi. Tu se pojavljuje još jedna nenadana prednost starije generacije - naime, NVIDIA grafički procesori podržavaju CUDA tehnologiju koja omogućuje da se GPU koristi ne samo za grafiku, već i za izračune. Da, to je identična zamisao kao i OpenCL koji radi i na AMD grafičkim procesorima, ali kvaka je u tome što više softvera podržava CUDA standard.

Mac Pro tower 12-core
Apple ne nudi CUDA podršku u novim strojevima, a stari Mac Pro je može imati uz NVIDIA karticu

NVIDIA Titan spada u vrh ponude grafičkih kartica za Mac, ali dolaskom iMaca Pro, dobivamo drivere i za novu AMD Radeon Vega seriju i već se našao entuzijast koji je takvu karticu upogonio na starom dobrom Mac Pro! Da stvar bude zanimljivija, Radeon Vega 64 testiran u tom stroju bio je brži (Geekbench rezultat 169.397) od Radeona Pro Vega 64 u novom iMacu Pro (Geekbench 184.835)! Prednost Radeona je i to što ne traži zaseban driver kao NVIDIA kartice, High Sierra sve to izvorno podržava.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro tower "guta" čak i mnoge grafičke kartice za PC, a u slučaju kvara, u trenu sami popravite računalo

Moguć problem kod high-end grafičkih kartica je potrošnja pri maksimalnom opterećenju koja može prijeći dozvoljeno ograničenje i dovesti do sigurnosnog gašenja stroja. Prema iskustvima drugih, to se događa samo kod Titana i to kada se ciljano maksimalno optereti, u normalnom radu nema takvih problema. Novija Radeon Vega serija je zahtjevnija i traži zasebno eksterno napajanje ako vam Mac Pro nije poluprazan i neopterećen, ali moguće je da će se u idućoj generaciji tog procesora smanjiti potrošnja, a time i olakšati ugradnja u strojeve koji su već pretrpani i ograničenog kapaciteta napajanja.

Mac Pro tower 12-core
Suvremeni AMD Radeon RX 580 NItro+ Special Edition s 8 GB video memorije i GPU taktom na 1430MHz

Od grafičkih kartica nove generacije u višoj klasi, za naklonost Mac Pro korisnika bitku vode AMD Radeon RX 580 i NVIDIA GTX 1070. Postoji i par bržih, ali te su većini korisnika preskupe, dok ove dvije nude odličan odnos cijene i performansi. NVIDIA standardno nudi CUDA podršku i može se kupiti s Macovim firmwareom putem nezavisnih on-line trgovina, a Radeon pak ima bolje napisan driver koji je integralni dio operativnog sustava, a to nije mala prednost.

Mac Pro tower 12-core
Ponoćni AMD vs NVIDIA benchmark obračun. Često ne pobjeđuje bolji hardver već bolje napisan driver.

Moj savjet je jednostavan: ako vam treba CUDA za neki bitan softver (npr. DaVinci Resolve), kupite nešto iz GTX serije, a ako vam ne treba - život će vam biti daleko jednostavniji s Radeonom. Inače, moguće je PC-ijev Radeon "flashnuti" s Appleovim firmwareom, ali to je procedura koja nije za neiskusne.

PC kanta? Može i to!

A što s onima kojima su apsolutno neophodni Windowsi? I tu je Mac Pro tower najbolji izbor! Razni emulatori poput VirtualBoxa na ovakvom stroju radit će najbrže, a oni koji imaju zaista zahtjevan softver za 3D ili samo žele isprobati igre koje ne postoje u Mac izdanju, mogu putem Boot Campa instalirati Windowse 10 na zaseban tvrdi disk unutar kućišta - sve bez particioniranja i nepotrebnog rizika za Mac okolinu. Takav Mac Pro ponašat će se kao izuzetno brza dual-Xeon PC radna stanica.

Mac Pro tower 12-core
Boot Camp omogućuje native instalaciju Windowsa. Iako su navedeni 7 i 8, rade i 10.

Ovdje ću s vama podijeliti i korisno iskustvo kako biste uštedjeli sate i sate traženja problema: Microsoft Windows 10 instalacija (da ne bude zabune, kupljena i legalna, bez ikakvih hakiranja) ima bubicu koja se manifestira tako da na određenim PC matičnim pločama (a izgleda da ova od Mac Pro modela spada baš u njih) javlja besmislenu pogrešku pri pokušaju instalacije u slučaju ako se na SATA sabirnici nalazi više tvrdih diskova! Službeni Microsoft forum za podršku nudi i rješenje: na takvim PC računalima potrebno je fizički odspojiti sve diskove osim onog na kojeg se izvodi instalacija! Nevjerojatno da Microsoft do dan danas nije ispravio tu pogrešku. Kada prebrodite i tu prepreku, dovoljno je instalirati Appleove drivere za Mac specifičan hardver, (Bluetooth modul, Airport, Trackpad...), i vaš Mac Pro postaje PC kanta! Moćna kanta, ali ipak kanta! ;)

Dobro, imaju li ti strojevi uopće neki nedostatak? U ovom trenu gotovo da nemaju osim što se ne mogu kupiti izuzev na tržištu polovnih, a oni koji ih imaju, nerado se od njih odvajaju. Ako ćemo sitničariti, moguć nedostatak, ali za vrlo usku skupinu korisnika, jest nepostojanje Thunderbolt priključaka ili prikladne PCI kartice koja bi to nadomjestila. No, kako postoji USB 3.0 kartica i radi odlično, javili su se neki korisnici koji koriste USB 3 na Thunderbolt adapter i tako koriste vanjsku Thunderbolt pohranu.

Vitalni radni konji

Još jedan potencijalni nedostatak koji će se dogoditi prije ili kasnije jest da će u nekom trenu Apple ukinuti službenu podršku za tu seriju i time dokinuti korištenje zadnjih izdanja macOS-a. No, to vas ne treba previše brinuti jer je Mac zajednica do sada pokazala nevjerojatnu sposobnost prilagodbe; kada je Apple ukinuo podršku za prve (1,1) i (2,1) serije pod isprikom da EFI firmware ne podržava 64-bitni OS (iako je cijeli stroj 64-bitan izuzev boot loadera), japanski haker napisao je zakrpu koja to premošćuje. Tako danas i najstarije serije iz 2006. godine sasvim uspješno vrte macOS 10.11 El Capitan! Dolaskom Sierre i High Sierre, u operativni sustav se uvodi novi dio koda koji traži specifične instrukcije na razini procesora koje imaju samo novije generacije Xeona. To je već bilo vrlo teško simulirati tako da su te prve serije sada stale na El Capitanu. No, da stvar bude zabavnija, takvi strojevi i dalje mogu koristiti najnovije Windowse! Pošto je El Capitan vrlo solidno i upotrebljivo izdanje macOS-a, predviđam da će čak i ti najstariji strojevi još dugo služiti, pogotovo ako negdje rade kao serveri.

Mac Pro tower 12-core
"Tacna" jednoprocesorskog modela, pogledajte samo taj hladnjak! Naravno da su onda strojevi pouzdani!

Mac Pro generacija u sredini (3,1) ima novije Harpertown Xeone, ali kod nje je Apple ukinuo službenu podršku uz loše opravdanje da osnovne konfiguracije Mac Pro (3,1) serije nisu imale grafičke kartice koje podržavaju "Metal", novi grafički podsustav koji koristi tekući macOS. Također, neke Airport kartice iz tog vremena nisu kompatibilne, pa je Apple bahato zaključio da onda neće podržati cijelu tu generaciju! Zar je zaista razumno otpisati cijelu seriju sasvim upotrebljivih strojeva jer je netko odlučio da nema smisla u instalacijskoj skripti jednostavno provjeriti ima li ciljani stroj potreban hardver?

Mac Pro tower 12-core
Pregled svih Mac Pro generacija do sada. Serija (1,1) može se ažurirati na (2,1), a (4,1) na (5,1).

Naravno, većina Mac Pro (3,1) korisnika je odavno nadogradila sustave modernijim karticama i ne postoji nikakav problem da se na takvim računalima pokrene High Sierra, dovoljno je u samoj instalaciji izbrisati oznaku modela s Appleove "crne liste" nepodržanih. Da vam i pri tome uštedim nešto vremena, kada to učinite (ručno ili pomoću gotove skripte koja to čini), instalaciju svakako pokrenite s internog tvrdog diska, a ne s eksterne USB memorije.

Mac Pro tower 12-core
Dvoprocesorski model, elegancija i otvorenost za nadogradnju. Apple je ove strojeve stvorio prekvalitetnima!

Mac Pro serije (4,1) i (5,1) kojima sam i posvetio ovu malu tehničku analizu su danas još uvijek podržane, pa čak i da ostane samo na tome, iz iskustva znamo da većina bitnih softvera još godinama radi na starijim generacijama operativnih sustava, pogotovo danas kada su novosti uglavnom "šminka" i nadgradnja. No, gledajući korisničku bazu ovih strojeva, koja je zaista golema, siguran sam da će se u trenu kada Apple ukine podršku za ovaj stroj, naći haker koji će napisati workaround zakrpu i tako ovom fantastičnom stroju opet produžiti život.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro s dvije Cinema 30", gomilom RAM-a, diskova i vrhunskom grafičkom karticom po cijeni jačeg iMaca

Trenutak kada više neće biti moguće nastaviti ovim putem je dan kada Apple odluči izvesti konvergenciju svih svojih operativnih sustava u jedan. Iako o tome ne pričaju službeno, to se čini kao dugoročno logičan razvoj događaja, a tada će Macovi umjesto Intelovih procesora početi koristiti Appleove procesore ARM tipa i to će biti ta kritična točka koju stare arhitekture ne mogu preskočiti. Kada će se to dogoditi? Da je Steve Jobs živ, vjerojatno bi se sve to već odigralo, a ovako se Apple kreće polako i štreberski sigurno. Vjerujem da se to neće dogoditi prije 2020. godine. Do tada, kupite za malo para dobar stari Mac Pro tower, budite vrijedni, kreativni i uživajte! :)Mac Pro tower (early 2009) 12-core 3.46 GHz pro et contra

Za:
 • izuzetno niska cijena
 • brži od većine modernih Macova
 • podržano zadnje izdanje macOS-a
 • instalacija Windowsa na zaseban disk
 • i danas dovoljno brza arhitektura
 • mogućnost nadogradnje bez konkurencije
 • RAM proširiv do 128 GB ECC memorije
 • interni kapacitet diskova preko 40 TB
 • podržane moderne grafičke kartice
 • dovoljno tih rad pri većini zadatka
 • vrhunska izrada, trajnost i pouzdanost
 • izdržljivost i praktičnost kućišta
 • lako održavanje i bez servisa
Protiv:
 • ne podržava Thunderbolt priključke
 • nezgodan za transport
 

Komentari  

hal9000
+2 07-04-2018 | 22:53
dakle, prvo da se pohvalim da sam prvi komentar. drugo, svaka čast autoru na ovolikom trudu. tekst je izuzetno objektivan i slikovito opisuje sav jad i bijedu post job-ovskog apple-a i očaj korisnika koji su se naučili na puno bolje od kompanije koja je još donedavno bila leader na tom polju. tekst dodatno ima na težini jer je autor izuzetno odan apple-u (usudio bih se reći: apple fanboy) i macintosh računalima od prvih dana. bravo za izuzetan članak.
Adam-Luka Turjak
+1 08-04-2018 | 05:12
meni je sa 10.13.4 graficka prikazana kao tocan model a ne Radeon RX xxx model... kozmetika, ali covjeka veseli... trenutno je unutra RX 460 al na putu je RX 580 da mi potjera HTC Vive tak da ne moram ostat u studiju za te montaze nego da mogu i od doma.... a i Space Pirate Trainer za po doma je isto stvarcica kojoj se jako veselim... (totalni VR killer app za mene)
Riba
+2 08-04-2018 | 06:01
"Mislim da će za par godina polovan Valjak biti vrlo zgodna i tražena kućna zamjena za, također zapostavljen, Mac mini."

Bingo! Ja vec sada razmisljam o ovome. Gledam polovne entry modele na ebayu za ispod 1000 funti. Ako zaseru novi Mini ozbiljno razmisljam o ovoj opciji. Ma ako i ne zaseru, stari valjak ce biti jaci od njega (valjda :)), tih je, malen i dobro izgleda. Kada izadje novi pro pretpostavljam da ce im cijene dodatno pasti.
Kloba
+1 08-04-2018 | 06:59
Članak je IZVRSTAN!
Provjeren, poduprt činjenicama, jednostavno - točan i zanimljiv u svakom pasusu.
Davor kao Davor - dragulj ove stranice!
A sada mišljenje o temi teksta - iz amaterskog sjedala.
U puno stvari mi kod Applea fali Steve Jobs. Čovjek kojeg je otac od malih nogu naučio da je stražnja strana ormara za alat u garaži kojeg su zajedno radili bitna kao i prednja iako je nitko neće vidjeti do trena kada će ga skinuti sa zida. Isti onaj Jobs, koji - iako je bio potpuno svjestan moći jedne Kine, u svojstvu Appleovog CEO-a nije tu državu posjetio NITI JEDNOM, dok je u Japanu bio svako malo. Što poslovno, što s obitelji, što uživajući u sushiju i zen vrtovima u njihovoj originalnoj verziji.
A ovo Apple računalo koje Davor toliko hvali, bilo je prvo Appleovo računalo koje sam vidio da se raspakirava za grafički odjel Večernjaka.
Mislim da je tada stajalo oko 60.000 kuna bez PDV-a (s monitorom). Zaljubio sam se u Apple isti čas.
S druge strane, Tim Cook je CEO koji vodi kompaniju kao tipični računovođa. Zato je bio i COO. Dobar je u organizaciji i sakupljanju para, ali to je otprilike - to.
Sada - kada je i posljednje dijelo pokojnog Stevea napravljeno - tek postajemo svjesni koliko toj kompaniji treba neki novi - Steve.
Djuro genijalac
+1 08-04-2018 | 08:33
Dakle, Davore, ti mi hoćeš reći da se danas proizvode lošiji kompovi, nego nekad? Hmmm, otkud mi je to poznato, pitam se...?!

Prokleti konzumerizam i nezajažljivo gomilanje profita; umjesto da svi radimo za normalne novce i kompanije posluju s debelim nulama (nakon odbitaka troškova za razvoj, plaće i amortizacija) cijedi se krv iz kamena da bi neki imali više nego mogu pojmiti...
Kloba
+1 08-04-2018 | 09:38
Znam da sam nešto obećao sam sebi da ću napisati u komentar čim sam pročitao naslov, ali zaboravio sam kada sam stigao do kraja teksta i počeo pisati prvi komentar. No, sada sam se sjetio. Eureka!
Ne znam da li ti je to bila i ideja - ali već se u naslovu izvrsno poigravaš s mislima čitatelja. Ciljam na "Čekajući Godota". U um odmah dolazi misao da čekamo nešto - što nikada stići neće. :)
Ma, stvarno, svaka čast!
smayoo
+1 08-04-2018 | 10:20
Bravo, Davore, sjajan članak! :)
Osobno, ne mislim da bi smjer razvoja bio bitno drugačiji niti s Jobsom na čelu. Općenito, mislim da Jobsa previše ljudi idealiziraju. Čovjek je imao snažne vizije i prepoznavao je jake strane raznih tehnologija i način kako da od njih izvuče kudikamo više od onih koji su ih izmislili. Ali mislim da se njemu živo fućkalo za kupce koji su Apple izgradili. I to još od trenutka dok je uspio s iPodom.
dpasaric
08-04-2018 | 10:30
Hvala, mnogo toga sam prikupio da sve to posložim u jedan sveobuhvatan pregled situacije! :)

A ovo s Jobsom možda i jest tako, ali onda bi barem brinuo za sebe, a upravo ova Mac Pro serija bila je njegov osobni odabir, vidimo je na fotografijama iz njegove radne sobe doma! :)

S druge strane, ako ću biti odvjetnik suprotnog stajališta, nije da nema argumenata da je upravo Jobs brinuo o profesionalnim korisnicima više nego li itko drugi, osobno sam pratio zbivanja na Mac Rumors forumu kada je izašla Mac Pro (3,1) serija koja je imala novu 8800GT grafičku karticu. Kvaka je bila što je ta serija prva imala 64-bitni EFI firmware i onda kartica iz tog stroja nije radila na prethodnim (1,1) i (2,1) serijama. Netko iz ekipe je poslao email Jobsu i požalio se, a on je samo kratko odgovorio: "Sredit ćemo to, NVIDIA je sje****, naši programeri će to zakrpati, ali treba koji mjesec, strpite se!" - i zaista, za oko dva mjeseca izašala je potpuno nova verzija kartice samo za korisnike sa starijim serijama kako ne bi bili izostavljeni. To se zove biti mikromenadžer! :)
rusty
+1 08-04-2018 | 12:10
Izvrstan članak! Osobno sam gledao uzeti polovni 5.1 model prije kupnje imaca, ali nemam mjesta za njega i ostalo od hw pa sam na kraju ostao u iMac vodama. Svakako se slažem sa svime iznesenim i nadam se da će 2019. izaći praktički ista serija modularnog Pro stroj da se konačno završi ova agonija iščekivanja, hackanja i tweekanja (ne da nešto tome fali haha).

U svakom slučaju izvrsno te s puno iskustva nema što, skrojen tekst. Bravo.
Anonimac
08-04-2018 | 12:26
komentar

Hmm, ok je test, ali postoji nekoliko stvari koje mi bodu oko:

“3) ne mora biti najtiša na svijetu” - ovo je pitanje posla koji se obavlja, okruženja i ukusa, ali mnogi preferiraju tišinu koja se na Windows mašinama i G# Macovima može postići vodenim hlađenjem, malo je smiješno da Apple još uvijek to nije uspio ponuditi.

“moćnu NVIDIA GTX Titan karticu s 12 GB video memorije zasnovanu na Maxwell arhitekturi”
- ovo je malo smiješno s obzirom da je spomenuta prastari proizvod koji je danas u vrijednosti srednjeg segmenta iz 2016. od nekih 500€. Danas imamo mnogo brže modele poput cijelog niza iz serije Pascal i novije Volta.

“Titan je donedavno bio vrh ponude grafičkih kartica za Mac, ali dolaskom iMaca Pro, dobivamo drivere za novu AMD Radeon Vega seriju “

Titan je još uvijek vrh ponude, modelima Titan X, Titan Xp iz stare Pascal serije te modelom Titan V iz nove (2017./2018.) Volta serije.

Geekbench rezultat od nekih 185.000 je relativno skroman s obzrim da za istu cijenu Nvidia 1080Ti (700€ MSRP) daje mnogo bolje rezultate preko 240.000.

“Prednost Radeona je i to što ne traži zaseban driver kao NVIDIA kartice, High Sierra sve to izvorno podržava.” - je ipak istina, ali tek manja gnjavaža.
smayoo
+2 08-04-2018 | 12:34
U nekom "širem" svjetlu, usudio bih se reći da su profesionalci u svim segmentima zanemareni, ne samo kod Applea. Dakle, ljudi koji su spremni puno platiti za ICT (ili općenito bilo kakvu) opremu i/ili software vrhunskih performansi koja im služi kao osnovno sredstvo za rad jednostavno su postali druga liga jer ih je premalo i sve manje u odnosu na masovno potrošačko tržište.
Više se isplati raditi smartphoneove za tinejdžere i sponzoruše, nego za zahtjevne poslovne korisnike jer je ovim prvima manje stvari bitno, zarada je bolja (manjoj cijeni usprkos), a volumen prodaje neusporedivo veći.
Više se isplatiti raditi junk-softver za $0,99 ili besplatni koji se naplaćuje preko reklama za tinejdžere i sponzoruše, odnosno njihove smartphoneove, nego složene profesionalne alate za zahtjevne specijaliste.
Više se isplati raditi šit-namještaj treće lige kvalitete koji se prodaje masovno jer si ga svatko može priuštiti, pa makar i trajao samo 4-5 godina, nego visokokvalitetn e komade od skupog materijala za zahtjevne kupce koji traže nešto za cijeli život.
I tako dalje...
dpasaric
08-04-2018 | 13:20
@Anonimac - Ne slažem se s "da Apple još uvijek to nije uspio ponuditi", pa Valjak je gotovo potpuno nečujan, a navodno i iMac Pro (nisam ga imao prilike testirati). Ovdje govorimo o desetljeće starim strojevima koji su i dalje daleko tiši od bilo koje PC radne stanice slične generacije. Za sve poslove koji nisu vezani uz glazbenu produkciju mislim da su i ovi stari Mac Pro toweri dovoljno tihi. Kome je presudna tišina, neka kupi Valjak ili iMac Pro.

Druga primjedba za Maxwell stoji, to je samo moj propust, naravno, podržan je i Pascal, sada ću to ispraviti. Nisam dugo gledao kako su išli naprijed, pa sam to previdio. Hvala na komentaru! :)
petros
+1 08-04-2018 | 13:45
Ovdje je bilo što za čitati! 8) Mogu vas sada sve malo udaviti razmišljanjem na glas? Nakon ovoga išao sam pogledati cijene polovnih po oglasnicima i ima svega. Stariji 2006/07 modeli idu za već od 1800 do 4000 kuna ovisno o memoriji, procesorima itd... serija 3,1 još uvijek bolje drži cijenu i oni se kreću od 4 do 6 tisuća, opet ovisno koja je konfa. Ovi zadnji 5,1 počinju na 6000 kn za ulazne modele, pa sve do oko 2000 eura za dual modele, a oni su obično i dobro opremljeni. E sada, kako je moj studentski budžet skroman, možda bi uzeo baš ovaj neki najjeftiniji, 2006 ili 2007, stavio u njega neki jeftini SSD za boot i radio na 8-core Xeon kompu s El Capitanom po cijeni kakvog PC-ija iz HG spota/Linksa. Da li ima neka kvaka koju ne vidim? Mogu li i na taj polazni model ići WIndowsi putem BootCampa? Pitam za igre, ne brinite neću ja na Windowse samo tako! 8D
Anonimac
+1 08-04-2018 | 14:02
Disclaimer: nisam Macovac i ne zanima me MacOS, moj posao traži Windowse, ali ono čemu sam se uvijek divio je kako Apple složi dizajn i kućište. Vidio sam te Macove uživo i to izgleda odlično kada se otvori poklopac. Napravljeni su kao da trebaju trajati sto godina. Sada me kopka da uzmem jedan i koristim ga kao kućni PC. Ono što me brine je RAM, izguglao sam da u ove starije ide neki čudan "240-pin PC2-5300(800MHz )DDR2 ECC fully-buffered DIMM (FB-DIMM)" u istim parovima. Nikada to nisam vidio kod nas za kupiti, gdje uopće nabavljate takvu memoriju i da li je skupa?
smayoo
08-04-2018 | 15:54
macupgrade.eu
macsales.com

Citat:
E sada, kako je moj studentski budžet skroman, možda bi uzeo baš ovaj neki najjeftiniji, 2006 ili 2007, stavio u njega neki jeftini SSD za boot i radio na 8-core Xeon kompu s El Capitanom po cijeni kakvog PC-ija iz HG spota/Linksa. Da li ima neka kvaka koju ne vidim? Mogu li i na taj polazni model ići WIndowsi putem BootCampa? Pitam za igre, ne brinite neću ja na Windowse samo tako!
Što se BootCampa tiče, Apple načelno ne podržava windows driverima stari hardware na novim verzijama windowsa. Dakle, na Mac iz tog vremena možeš eventualno računati staviti Windows XP / Vistu. Ili se pripremi na žestoko kemijanje.
dpasaric
08-04-2018 | 16:17
@petros (a to je i dio odgovora Anonimicu iza) - Smayoo je točno rekao, Apple formalno ne podržava stari hardver u novim izadnjima Boot Campa, a time onda niti nove verzije Windowsa, znači sada govorimo o staroj (2,1) seriji Macova. No, uporni kakvi jesu, Macovci su našli načina za instalaciju Windowsa 7 na ta stari Mac i detaljan opis procedure se može naći Mac Rumors forumu:

https://forums.macrumors.com/threads/installing-windows-7-10-x64-on-mac-pro-1-1-2-1.2037620/

Isto tako, neki koriste trik, pa instalaciju odrade na nekom novijem Mac Pro, a onda samo premjeste disk u stari Mac Pro, ali tu treba vidjeti koje su kombinacije moguće i s kojim driverima. U biti, mnogo tog specifičnog Mac hardvera nije presudno na Windowsima. Driver za zvuk će raditi, to se nije diralo, grafička će raditi sigurno, za nju se lako nađe driver, bez Airporta se može, bez Trackpada se može... daveži bi možda bio Bluetooth ako se koristi neka novija bežična tipkovnica.

Tko ima sreće imati (3,1) model, na njemu rade i Windowsi 10 i to, koliko čitam, "Everything is working 100%. Though, I had many issues installing the drivers.", dakle može se, ali traži malo čačkanja.

Također, dobar resurs za takva kemijanja je hackintosh zajednica koja već zna sve štoseve koji su driveri na Windowsima pogodni za Mac okolinu.
dpasaric
08-04-2018 | 16:31
@Anonimac - Da, to razmišljanje ima logike - jer čak i dan danas stari dual Xeon 3.0GHz 8-core sistem iz 2007. godine daje zavidnu procesorsku brzinu. Stari tip memorije je možda spor za današnje pojmove, ali kako koristi dvostruku sabirnicu, ispada da je brzina dohvata podataka duplo brža i obično to nije usko grlo na tim strojevima za većinu poslova. Ono što u slučaju te stare serije može biti "tlaka" je formalno nepodržan Boot Camp od Applea za novije Windowse, pa treba biti spreman za kemijanja. Zato ja ne bih u ovom slučaju išao ispod (3,1) stroja, a idealno bi bilo kupiti (4,1) koji se lako flashne na (5,1) i koji onda ima podršku koja radi bez problema.

RAM za starije modele se godinama kupovao u SAD-u, kod OWC-a (https://www.macsales.com), ali dostava i naša carina bi se uglavnom potrudile da ti unište svo zadovoljstvo nadogradnje. Srećom, OWC je sada otvorio svoje predstavništvo u Europi i veći dio njihove ponude je dostupan s EU teritorija, a to znači minimalne troškove dostave i uvoz bez davanja. Pogledaj cijene ovdje:

https://macupgrade.eu/catalog/

Stari RAM nije baš jeftin, 8 GB ECC RAM-a za te modele dođe oko 75€. Bitno je znati da u starim (1,1) i (2,1) modelima bez problema radi i noviji RAM za (3,1) modele (razlika je 667 vs 800MHz) i uz malu razliku u cijeni je pametnije kupiti ove novije jer se kasnije mogu kombinirati i s tom novijom generacijom strojeva.
Anonimac
+1 08-04-2018 | 17:49
Zahvaljujem na odgovoru! Ako nisam naporan, imam još jedno pitanje: u tekstu je navedeno da Mac Pro "guta i mnoge grafičke kartice za PC", što to točno znači? Koje onda "ne guta"? Da li mogu otići u PC shop i kupiti karticu koja mi se sviđa, staviti i da to radi ili ima komplikacija? Hvala još jednom!
dpasaric
08-04-2018 | 18:04
@Anonimac - Priča s grafičkim karticama na Macu nije jednostavna, ali dobra vijest je da je malo jednostavnija kada su Windowsi u pitanju jer kada se jednom sve postavi, može raditi gotovo bilo koja. Sve originalne grafičke kartice na Macu imaju posebno napisan EFI dio koji služi da prikaže sliku prilikom boota računala, prije nego li se učita specifičan driver za određenu karticu. Izuzev toga, nema hardverske razlike između kartica. U praksi je moguće u Mac staviti bilo koju PC grafičku karticu koja koristi određeni GPU tip za koji postoji driver unutar Macovog OS-a, ali ako nema u firmwareu upisan Macov EFI, kartica će sliku pokazati tek NAKON što se učita Macov driver.

To naizgled nije nikakav problem, ali može biti u slučaju kada moramo ući u selektor boot drivea ili u Recovery particiju, a to je dio koji se odvija prije učitavanja drivera. E sada, kada se jednom stroj podesi, zaista se može živjeti bez toga, ali ako korisnik stalno mora switchati boot diskove, onda je dobro imati karticu koja ima i Macov EFI. Mnoge PC kartice se mogu flashati s Macovim EFI-ijem, ali to definitivno nije procedura za početnike. Moguće je putem eBaya ili odličnog web-shopa http://www.macvidcards.com kupiti već flashane kartice.

Alternativa je u Macu ostaviti originalnu grafičku karticu koliko god slaba bila, prebaciti je u neki sekundarni PC slot i koristiti je samo za potrebu prebacivanja boot pogona, a kao glavnu karticu koristiti nešto moderno i jefitno, kupljeno u lokalnoj PC trgovini. Prije nego li se odlučiš za kupovinu grafičke kartice koja ide u Mac svakako prvo provjeri po forumima je li kompatibilna. Većina Radeona novih generacija radi (ja koristim 7970), a isto tako sve NVIDIA kartice koje možeš naći u spomenutom web shopu. Sretno! :)
janimir
+1 08-04-2018 | 18:31
Jako dobro složen članak i zaključak koji “odgovara mojim mislima”… Nije da bum vrlo skoro slagal svoj “staro-novi” Mac Pro Tower jer za moje potrebe sasvim dovoljno služi Mac Mini, no gruntal sam si o tome.
E sad podpitanje: (iz vedra neba pa u vaša rebra) – nisam se do sad informiral o tome (tek mi sad šibnula misao kroz glavu), al bil bilo moguće Thunderbolt PCI-e karticu naštukat na PCI-to-PCIe adapter?
dpasaric
08-04-2018 | 19:02
Hvala Janimire, drago mi je da ti se članak svidio! :)

Vidiš, ovo što ti predlažeš je vrlo zanimljiva ideja, nije mi to palo na pamet! PCIe to Thunderbolt opcija postoji, ali nisam našao karticu za prvi dio, nude se samo eSATA, USB 3.0 i USB-C kartice. Osobno, Thunderbolt mi ne treba ni za što - vanjski diskovi su ili mrežni ili NAS ili USB ili FireWire. Nemam ništa u Thunderbolt kućištu, a koliko vidim malo je onih koji imaju. Isto tako nisam naišao na neku third-party soluciju za to. Mislim da to još uvijek nije bitno za većinu poslova.
petros
09-04-2018 | 01:28
OK, hvatam info dio po dio, hvala puno! 8) Bilo bi lijepo uštekat si jedan 3,1 jer za noviji nemam love, ali kod njih nema mogućnosti da se stavi novi procesor ili ima? Starih procesora se nađe po ebay-u za niš para, ali kako znati koji Xeon može i koji ne?
Danijel Horvat
09-04-2018 | 05:21
Zaista odličan članak. No ja kao friški Mac korisnik koji je na Mac došao iz PC svijeta moram pitati - tko su konkretno ti Apple profesionalci i u kojim branšama su da su zaista "toliko" zakinuti pa da moraju pribjegavati kemijanju sa starim strojevima?

Nedavno sam na forumu pitao čovjeka koji će se upuštati u takvu jednu nadogradnju a bavi se CAD/CAM-om zar je zaista usko grlo upravo disk u tom njegovom sustavu?

Ono što ja vidim kao problem nadogradnji i rada na starijim Mac pro uređajima nije ništa od navedenih minusa (ni transport ni thunderbolt) već činjenica da se radi o - starim strojevima. Oni se kao takvi više ne proizvode, njihovi vlasnici nemaju suvislog izbora u vidu novih strojeva što se iz članka jasno vidi, te će se ili sami upustiti u ovo gore pobrojano jer im nedostaje snage ili će jednostavno raditi na takvim strojevima dok ne otkažu poslušnost.

Novi vlasnik takvog stroja će proći recimo upola(?) jeftinije nego da kupi "valjak" iste snage. Podesiti/nadogr aditi takav stroj nije jednom profesionalcu - trivijalno. Službene podrške od Applea za takve strojeve i noviji OS - nema. Dakle, osuđen je na forum i/ili entuzijaste. Meni to izgleda kao "hackintosh upgrade" i nisam siguran da bih kao profesionalac koji živi od nečega što takav "frankenstein" odrađuje upuštao se sam u takvo što (a nije da imam oko sebe 100 ljudi koji to znaju i mogu umjesto mene, oni koji znaju bi me ipak i nešto koštali).

Što se same nadogradnje tiče, bez sumnje, radi se o odličnoj vrijednosti za novac. Trajnost? Gotovo sigurno dovoljno dugo da prebrodimo ovo stanje do novog modularnog mac proa.

Osobno, vjerujem da će upgrade minija (jednom kad dođe) donijeti dovoljno snažne XEON procesore i brzu sabirnicu da ovakva kemijanja neće biti "isplativa", a da će za one željne jače grafike postojati vanjska TBx kućišta. No to je sve još uvijek samo "wishful thinking" s moje strane.

Dotad, možda se pojave kakvi apple reselleri koji će prodavati ovakve složence polovne sa nekim jamstvom pa da reciklaža svima koristi. MS to ima za stare mašine u obliku Microsoft Authorized Refurbisher (MAR) mreže. Obzirom na trajnost Macova i još uvijek prilično visoku cijenu istih vjerujem da bi takav nekakav korak doprinio širenju Apple zajednice.
Kloba
09-04-2018 | 08:15
Daddo, kamo sreće da si ti u pravu za upgrade Mac Pro kompjutora koji će biti barem nalik ovome što se modularnosti i jednostavnosti tiče.
Slika govori tisuću i riječi. Ali kada otvoriš Mac Pro pa otvoriš PC tih generacija - onda shvatiš što to znači jednostavnost pristupa SVAKOM dijelu unutrašnjosti stroja. To je ono što, između ostalog, Mac Pro userima fali.
A neki se appovi jednostavno moraju napraviti na Macu jer na PC-u programi nisu tako detaljni.
Evo ti primjer. Istina, iz 2005. godine - ali primjer.
Pitam grafičara zašto mu je lakše (tad sam bio PC entuzijast) na Macu cropati oblik osobe koja će izaći na naslovnici sutadan. On mi odgovori zato što, ukoliko bi istu stvar radio na PC-u, onda bi linije oko osobe povlačio ravno, pa koso, pa ravno, i tako do kraja - ukratko ne bi je izrezao kako spada.
Dok mu je Mac dopuštao da istakne izbočinu vilice osobe od tanjeg vrata iste. A to je primjer prije 13 godina.
Davor bi ti to puno stručnije i up-to-date objasnio.
dpasaric
09-04-2018 | 08:58
@petros - Situacija ti je ovakva:

prve serije (1,1) i (2,1) možemo smatrati istima jer postoji firmware upgrade s prve na drugu, kod njih se procesori lako mijenjaju, ali samo u okviru onih koje je nudio i sam Apple, dakle izbor se svodi na Woodcrest i Clovertown serije Xeona, a to su 2 x 2.0GHz, 2 x 2.66GHZ i 2 x 3.0GHz. Ovaj zadnji je i danas sasvim upotrebljiv.

Srednja serija (3,1) koristi Harpertown Xeon, a oni su bili 2 x 2.8GHz, 2 x 3.0GHz i 2 x 3.2GHz. Iskreno, kod njih ti je razlika mala i već onaj prvi (ujedno i najčešći model) daje dovoljno snage i ne treba se lomiti oko upgradea.

Zadnje serije (4,1) i (5,1) su one plodonosne za dogradnju i tu je izbor velik! Najbolje pogledati ovu listu:

https://forums.macrumors.com/threads/mac-pro-cpu-compatibility-list.1954766/
Anonimac
09-04-2018 | 09:41
strojevi i software će za koju godinu ići sasvim drugim putem, točnije bit će integrirana AI stoga svi se pripremaju i hardverski i softwerski za tu next fazu, nismo daleko od toga da ćemo samo glasom dorađivati fotografije i slično, naravno bit će toga još ali za velike novce ili kad zastari u industriji ili u vojsci.. mislim da je dosadašnji koncept prevaziđen.
dpasaric
09-04-2018 | 11:00
@Daddo - postavio si pravo pitanje i otvorio zanimljivu temu! :)

Mišljenja sam da mnogi postojeći pro korisnici zaista ne moraju lomiti glavu oko svega ovoga jer će im vjerojatno postojeći Mac sustav izgurati još toliko da dočekaju novi Mac Pro 2019. S druge strane, znam za mnoge kojima jest "frka" jer šire posao (npr. imam frenda koji ima arhitektonski studio) i oni moraju investirati u novi stroj i sada se otvara pitanje što kupiti. Appleove profesionalne solucije u ovom trenu imaju vrlo nepovoljan odnos cijena/dobiveno , pa se sve ovo svodi na neko krpanje da se premosti rupa. Zabavan dio je što često onda takva "krpanja" potraju godinama i pokažu se kao sasvim solidna rješenja (govorim iz iskustva).

No, nije tako strašno komplicirano doći do jednog ovakvog stroja - ipak se oni svako toliko pojave u oglasima na Jabučnjaku, ali i u drugim oglasnicima. Isto tako, moguće ih je kupiti putem eBaya ili na drugi način iz EU, znači uz neki razuman trošak.

Nadalje, odraditi nadogradnju procesora nije neki "rocket science", to bi morao znati napraviti svaki iskusniji PC serviser, ako je već samog korisnika strah. Moje je iskustvo da mnogi informatički profesionalci imaju taj "basic skill set" za takve DIY akcije. Uostalom, ako se za 15 do 20 tisuća kuna može složiti stroj karakteristika sličnim novom Macu do 100 tisuća kuna, onda je to jako dobra motivacija da čovjek uložiti nešto vremena u sve to! :)

Još jedan način je nešto slično MAR mreži koji spominješ, a to je upitati Resellera može li nabaviti kakav polovan stroj tog tipa i da se složi konfiguracija koja bi odgovarala potrebama.
dpasaric
09-04-2018 | 11:02
@Anonimac - da, slažem se da sve ide prema nekoj AI budućnosti, moguće Star Trek utopiji - ili pak Blade Runner distopiji, ali još će trebati mnogo vremena da AI koristimo za produkcijske poslove ovog tipa. Ide sve prema tome, ali "ima još fore", a do tada treba na nečemu raditi! :)
Anonimac
09-04-2018 | 11:14
Čitam sve ovo i nije mi jasno tko izmišlja ovakve cijene Apple proizvoda? Tu se barata s desecima pa i stotinama tisuća kuna?! Da li je to neka fora samo u Hrvatskoj ili je svuda tako?
Anonimac
09-04-2018 | 12:03
ta “budućnost “ je sadašnjost , adobe već ima spreman takav sofware,.. u američkim avionima 5 generacije već funkcionira naveliko , radi se o 4-5 godina maksimalno a do tada dobar je i mac pro 4.1
smayoo
+1 09-04-2018 | 21:10
Citat:
Ono što ja vidim kao problem nadogradnji i rada na starijim Mac pro uređajima nije ništa od navedenih minusa (ni transport ni thunderbolt) već činjenica da se radi o - starim strojevima. Oni se kao takvi više ne proizvode, njihovi vlasnici nemaju suvislog izbora u vidu novih strojeva što se iz članka jasno vidi, te će se ili sami upustiti u ovo gore pobrojano jer im nedostaje snage ili će jednostavno raditi na takvim strojevima dok ne otkažu poslušnost.
PC kante, čak i vrlo skupe, su - kante. Govno konzumne elektronike, u principu (iznimke, naravno, priznajem, ali nema ih puno, po mom iskustvu). Mac Pro je komad profesionalne elektronike. Ja se profesionalnom elektronikom bavim čitav svoj život i osobno mogu posvjedočiti da je za profesionalnu digitalnu elektroniku starost od 10 godina - debelo ispod prosječnog životnog vijeka. Ja znam programirao, održavao i koristio profesionalna računala stara i po 30 godina. Naravno da to podrazumijeva da imaš i održavaš i primjerene alate za njihovo održavanje. Kao što je za industrijske strojeve i 30 godina star stroj - mlad ako je dobro održavan, a u svom sam poslu viđao i strojeva starih preko 80 godina koji itekako dobro rade.

Hoću reći ako je netko profesionalni korisnik koji se služi 5 ili 8 godina starim profesionalnim računalom kao sredstvom za rad, ne mora on po njemu ništa "hackirati" ako to ne zna ili ne želi. Može platiti nekom tko se u to razumije da mu stroj održava u funkcionalnom stanju.
dpasaric
09-04-2018 | 22:10
Evo, kada se Smayoo dotaknuo pouzdanosti, to je tema gdje zaista imam iskustva s Macovima i mogu vam reći da su Mac Pro tower serije (uz Mac mini) najpouzdaniji Macovi ikada. Od svih ikada imao sam tek jedan kvar - i to takav da sam ga sam prouzročio: preopteretio sam naponske vodove na matičnoj ploči na jednom 2007 modelu s daleko predimenzionira nom karticom bez dodatnog hlađenja usred ljeta. Negdje se nešto oštetilo i iako je stroj radio, imao je shutdown čim bi se malo zagrijao.

Čuo sam od kolege iz Slovenije da se jednom pokvarilo napajanje - i to je to od nekih ozbiljnih kvarova. Ono što ponekad "odlazi" je ECC RAM na prve tri serije, zato preporučujem da se po ljeti malkec pojača rad ventilatora u memory bayu. Zgodno je što je Mac Pro toliko robustan da čak i kada se RAM pokvari, on radi dalje s onim što je ispravno, samo isključi problematičan DIMM.

Grafičke kartice znaju otići od starosti ako su ostale na originalnim malim hladnjacima. To je bio čest slučaj s 8800GT serijom. Opet, ako se na nju namontira ozbiljan aftermarket hladnjak, takva kartica radi desetljeće bez problema (konkretno moja iz 2008. dan danas radi dobro u jednom stroju). Ove moderne kartice uglavnom imaju vrlo solidne hladnjake, pa to nije problem. I vrlo rijetko da na kartici ode GPU, obično se pregrije RAM ili se stvori neki hladni spoj, pa tada pomaže "reflow" procedura koju koriste iskusniji DIY hardveraši.

Sve u svemu, razlika u pouzdanosti u odnosu na MacBook Pro i iMac je velika. Kod njih obično rikne GPU i onda popravak često bude na rubu isplativosti. Kada se to dogodi na toweru, samo se kupi nova grafička za malo para i radi se dalje. Nije to mala prednosti.
Performita
+2 09-04-2018 | 22:58
Čitati Davorove članke zna biti pravi povratak u romantična vremena kad smo mi Macovci zbilja bili na vrhu planine u pro računalima. Sve savršeno razjašnjeno veteranima i juniorima u Mac svijetu, a osobito iz osobne perspektive neusporedivog znanja i iskustva. No, ono što mene muči, kao profesionalca koji već 20 godina živi od rada na Macu, nije problem hardwarea, kartica, diskova, utora i konekcija, a još manje vanjskih ili internih pohrana - mene muči software!

Zašto s godinama profesionalni software ne smanjuje svoj apetit? Zašto se, na primjer, bilo koji pro software, pa čak i za video i 3D, ili neki inženjerski, možda turbo-matematič ki, ne može vrtiti na iPadu i prikazati na izuzetno visokorezolucij skom projektoru/moni toru/hologramu. .. Nisam uopće utopijska Trekkerica kad kažem da je već davno bilo vrijeme prevazići i kante, kantice i debele diskove, kabele i memorijske pločice za kojima tragamo po e-bayu... Hardware se morao smanjiti a potrebe software recipročno tomu. No, Smayoo je lijepo objasnio u kojem smijeru ide potrošačko društvo općenito, pa tako i proizvodnja računalnih alata za produktivni rad.

Friško sam nabavila iMac Retina 4K i nastavila ga paralelno koristiti s 11 godina starim iMacom koji je do jučer samostalno (uz blagu pomoć iPada pro i "Who needs a stylus, lyahh") služio za ilustracije, prijelom knjiga, magazina, plakata, bilboarda, ambalaže, web design, prijevode, pisanja, risanja i druga kreiranja. Novi je svjetlosnim godinama brži, ali stari ipak još radi... Znam da postoje profesionalni poslovi u kojima iMac nikada nije rješenje, no ja mislim kako je došlo vrijeme da živimo u budućnosti i da se ured može i mora nalaziti gdje god se mi nalazimo. Ako nam dođe kreativni naboj na putovanju, pa čak i na plaži, ima da radimo na plaži... To bi morao software dopustiti bez previše gladi za procesorskom, memorijskom i pohraniteljskom veličinom.

Tko i što nam to ne dozvoljava, e to je tek pitanje...
Danijel Horvat
10-04-2018 | 09:34
smayoo je rekao:
Citat:
Ono što ja vidim kao problem nadogradnji i rada na starijim Mac pro uređajima nije ništa od navedenih minusa (ni transport ni thunderbolt) već činjenica da se radi o - starim strojevima. Oni se kao takvi više ne proizvode, njihovi vlasnici nemaju suvislog izbora u vidu novih strojeva što se iz članka jasno vidi, te će se ili sami upustiti u ovo gore pobrojano jer im nedostaje snage ili će jednostavno raditi na takvim strojevima dok ne otkažu poslušnost.


PC kante, čak i vrlo skupe, su - kante. Govno konzumne elektronike, u principu (iznimke, naravno, priznajem, ali nema ih puno, po mom iskustvu). Mac Pro je komad profesionalne elektronike. Ja se profesionalnom elektronikom bavim čitav svoj život i osobno mogu posvjedočiti da je za profesionalnu digitalnu elektroniku starost od 10 godina - debelo ispod prosječnog životnog vijeka. Ja znam programirao, održavao i koristio profesionalna računala stara i po 30 godina. Naravno da to podrazumijeva da imaš i održavaš i primjerene alate za njihovo održavanje. Kao što je za industrijske strojeve i 30 godina star stroj - mlad ako je dobro održavan, a u svom sam poslu viđao i strojeva starih preko 80 godina koji itekako dobro rade.

Hoću reći ako je netko profesionalni korisnik koji se služi 5 ili 8 godina starim profesionalnim računalom kao sredstvom za rad, ne mora on po njemu ništa "hackirati" ako to ne zna ili ne želi. Može platiti nekom tko se u to razumije da mu stroj održava u funkcionalnom stanju.
Smayoo, razumijem ja što ti hoćeš reći i slažem se s tobom da ta "starost" nije presudna niti sumnjam u pouzdanost takvih strojeva - kako rekoh, vjerujem da će dovoljno dugo izdržati do pojave novih modela (nadamo se jednako tako nadogradivih a ne "valjkastih").

Ono što bi me kao profesionalca IPAK brinulo, nije KAKO će to raditi (jer znam da će raditi dovoljno dobro) nego upravo - podrška. Koliko Davora / Mac korisnika znaš koji će ti takav stroj održavati ako je tebi primaran posao nekakav modeling/render ing/nešto treće što traje satima pa to pukne a ti nemaš "backup" mašinu (ako je imaš onda si blizu cijene nekog valjka)?

Sve ove nadogradnje koje Davor navodi jesu relativno trivijalne za napraviti za ikog tko je imalo tehnički potkovan, no traže - vrijeme (koje ako ti HW nije primarni posao uglavnom nemaš).

I upravo tu vidim mogućnost za resellere - polovni strojevi za manje novaca - tržište definitivno postoji.

Meni osobno kao novom Mac korisniku iskustva korisnika puno znače. Trebaš app - dobiješ zaista preporuku. Pa čak i na storeu, recenzije i ocjene su (uglavnom) smislene. To je IMHO (uz trajnost i pouzdanost HW) najveće "blago" APPLE zajednice.
dpasaric
10-04-2018 | 09:52
@Performita - Otvorila si vrlo zanimljivu temu za raspravu! :)

Rekao bih da se mnogo toga valja i u softverskoj sferi, ali mislim da smo još uvijek daleko od toga da se neka ozbiljna multimedijska produkcija može raditi na tabletima. Preduvjet za to je da komunikacije postanu toliko brze da se tablet pretvori u svojevrsni wireless terminal, a da se većina pohrane i obrade odvija u oblaku - ili da se pojavi neka revolucionarna tehnologija koja će omogućiti terabajte prostora na tabletima i procesorsku snagu iz nekog budućeg doba, možda kvantnih računala?

Čini mi se da su apetiti softvera najviše porasli iz dva razloga: prvi je taj što gomila sadržaja danas završava kao video u nekoj formi, da li za YouTube, da li za TV ili Facebook, Twitter i slično... kako su rasle rezolucije, a danas je full-HD standard, dok mnogi koriste i 4K, tako su rasli i apetiti za hardverom - i to eksponencijalno jer se potrebe kod videa množe na kvadrat.

Drugi razlog je sve bolja integracija cijelog radnog procesa, workflowa, gdje sada u paketima poput Adobe Creative Clouda većina aplikacija prilično transparentno preklapa segmente obrada - to se najbolje vidi pri video montaži gdje Premiere, AfterFX i Photoshop vrlo lijepo surađuju uz dosta mogućnosti za automatizaciju. Da bi to sve skupa radilo zajedno, naravno da je potrebna gomila radne memorije i procesorske snage.

Bi li moderan softver mogao biti bolje optimiziran i bi li on tada mogao uspješno raditi i na hardveru tableta? Da, vjerujem da bi! Kada bi se takvi moderni alati programirali na onaj spartanski hard-core način kao što se programirao softver tijekom 80-tih i kasnih 90-tih, bila bi moguća čuda, ali kvaka je u razvojnom ciklusu i cijeni pisanja softvera. Ovakav "ležeran" razvoj u modernim alatima i programskim jezicima više razine omogućuje brze promjene, lakše traženje i ispravljanje greška i općenito ubrzan razvoj svega. Cijena toga da imamo toliko dobrih i kompleksnih softvera danas je u tome što su oni pisani na način na koji mogu biti napisani i debagirani u nekom smiselnom roku. Jeftinije je uložiti ekstra novac u više hardvera nego li u dodatne godine razvoja da se neki softver piše na način da u potpunosi iskoristi resurse hardvera.

Veseli me da si se obnovila lijepim 4K iMacom, znam da će kod tebe biti super-produktiv an, stigao je u prave ruke! :)
Anonimac
+1 10-04-2018 | 10:22
ja mislim da je ovo smjer u kojem ide software....a naravno mora ga pratiti i hardware, budućnost je stigla i po mome mišljenju mogućnosti AI u grafici i video editingu su bezgranične. https://www.adobe.com/sensei.html
Kloba
+1 10-04-2018 | 11:31
Što se softvera na iOS uređajima tiče - mislim da ćemo svi na ovogodišnjem WWDC-u svjedočiti prvom pravom pokušaju integracije macOS-a i iOS-a. Čitao sam slične najave na raznim Mac stranicama, da će macOS 10.14 i iOS 12 zapravo biti prvi korak u stvaranju identične platforme za sve softverske proizvode u Appleovom svijetu (u prvoj verziji vjerojatno ne uključujući i watch i TV - mada to nisam pročitao, samo razmišljam na glas). Slijedom toga developerima će se olakšati posao jer će jednu aplikaciju izraditi automatski za sve platforme, a ne istu aplikaciju raditi prvo za macOS, pa iOS, pa watch OS pa  TV... Ili redom kojim već rade, to sada nije toliko bitno.
Hoće li to, nakon jedno četiri izdanja, znači tamo negdje 2022., rezultirati time što Performita promišlja (a to je jeftiniji software za pro usere, koliko sam shvatio iz njenog posta), vrijeme će pokazati.
bumbar
+1 10-04-2018 | 12:32
Davore, svaka cast za "sudiju o mac pro", prvo sam bio ljut kad sam vidio da trebam cekati jos najmanje godinu za novi pro ali nekako mi je sad i drago da cu moci korisiti uz malo shopinga svoj stari 5.1. Pozdrav
janimir
10-04-2018 | 13:42
Davore, ima raznih pci to pcie kartica (primjerice prva koja mi je iskočila: https://www.amazon.co.uk/Startech-com-PCI-Express-Adapter-Card/dp/B0037ECAM2 no ima ih još) sam ja ne znam bil to radilo…
Kaj se pak thunderbolt periferija tiče ni ja ih ne rabim (osim ekrana) no moral bum preć sad kad sam otkril da mi sw za DAS ni podržan na novom OSu… :/
dpasaric
10-04-2018 | 14:45
@janimir - Za ekran nije bitno jer onda to ovisi o grafičkoj kartici, a i većina ekrana (osim ako nije baš ona Appleova Cinema 27" u Thunderbolt izdanju) imaju druge opcije spajanja, npr. Ultra HDMI ako se radi o rezolucijama iznad 2560. Do 2560 sve sigurno ide i preko Mini DisplayPorta koji ima većina Macovih kartica. Sve skupa, mislim da monitori nisu velik problem u toj priči.
Tomislav32
+1 10-04-2018 | 16:01
Otkako sam se registrirao, nisam do sada bio aktivan na forumu, ali kao vlasnik mac pro 3.1 "kante" moram komentirati ovaj detaljan i nadasve iscrpan osvrt. Mac pro 3.1 sam uzeo pred nekih mj. dana od jednog poznanika. U početku sam bio dosta skeptičan, te sam odmah kao dugogodišnji win. user odbacio ideju da mi to računalo bude glavni PC (ipak je to deda od 10 ak godina). Međutim vizualni izgled stroja te mac os el capitan operativni sustav me natjerao da računalu starom 10 godina pružim priliku, i izvučem još malo života iz njega. Ugradio sam jedan ssd od 256 gb, ostale HD kaveze sam popunio s hardovima od 1TB svaki (za sada ne znam da li bi hard od 4 TB radio u 3.1 stroju ali budem malo po forumu pronjuškao). Zadržao sam optiku iz razloga sto ponekad svoju kolekciju muzike spržim na CD jer volim muziku slušat na CD playeru. Za grafiku se brine nVIDIA GeForce 1080 Ti i mac je došao s 24 gb ram-a. Zabavljam se već neko vrijeme sa tim mac pro strojem i moram priznati da me kao osobu koja je koristila dugi niz godina win. platformu.. taj mac jednostavno oduševio. Ne mogu vjerovati da je to računalo staro 10 god. i da tako dobro radi !? Ali nakon pročitanog teksta gosp. Pasarića, sad mi je to malo jasnije. I zaista, usudio bih se reći, bila je to platforma za budućnost !!! Jedino što me sad kopka je kako da instaliram najnoviji mac os High sierru na mac pro 3.1 ?Inače, ovako malo po forumu gledajući teme i sve to,stječem dojam da ste super ekipa i sviđa mi se u Hrvatskoj postoji kvalitetan forum za mac platformu.
dpasaric
+1 10-04-2018 | 16:42
@Tomislav32 - Drago mi je da te taj stari (3,1) tako dobro služi. Meni je upravo (3,1) bio moj radni stroj u Kreativnom odjelu do unatrag pola godine. Nikada nikakav problem s njim, otplatio je svoju vrijednost valjda 50 puta! :) Sada sam prešao na (5,1). Moj savjet je da ne radiš upgrade na Sierru ako ti to nije zaista potrebno jer koristiš NVIDIA karticu koja ima svoje zasebne drivere i onda treba paziti što se radi jer kod svakog updatea sistema mora se skinuti i novi NVIDIA driver, a kvaka je bila u tome što se za instalaciju High Sierre treba isključiti SIP (System Integrity Protection), a NVIDIA driver (barem tadašnji) je upravo suprotno tražio da SIP bude uključen. Ne znam jesu li to sredili do sada. Ako ti je to jako važno, onda se možeš s time igrati na nekom rezervnom disku, ali nemoj na glavnom bez obzira na Time Machine backup. Da imaš neki Radeon, onda sve to ne bi bio problem.
Tomislav32
+1 10-04-2018 | 17:16
Hvala na odgovoru gosp. Pasarić.. I nije mi sierra tako bitna, a u zalihi imam i radeon, nego vjerujem da će me taj mac pro poslužiti još barem 2 do 3 god. pa ću onda razmisliti o 5.1 modelu.. Priznajem, mac os je zaraza i to kakva ;) pogotovo za nas tzv "switchere" ;)
Anonimac
10-04-2018 | 20:35
Neka mi netko objasni zašto bi kupio polovan Mac s Xeonom ako novi Lenovo server TS140 sa Xeon E3 procesorom na 3,3GHz, 8GB ECC RAM-a, RAID-om od 2 x 1TB s garancijom 3 godine košta 6000 kn? A možda se čak na njega može Hackintosh metodama staviti i MacOS...
dpasaric
10-04-2018 | 21:06
@Anonimac - Svatko ima neke svoje razloge. Koliko pratim naš forum, čini se da bi većina ovdje radije uzela polovni Mac nego novi PC. Znam da ja bih, čak i da se radi o identičnom hardveru, ja bih za 6.000 kn radije kupio polovni Mac nego li taj low-end PC server. Neka ozbiljnija radna stanica sigurno bi koštala i više.

Prije dosta godina, na regionalnoj televiziji, gdje smo kolege i ja radili, dobili smo dvije Acer radne stanice s dual Xeonima. I strojevi kao strojevi su bili u redu, hardver je sam po sebi bio pouzdan, ali sve oko njega nije, svako toliko bismo dobili Blue Screen of Death zbog nekompatibilnos ti na relaciji Acer - Microsoft - Matrox driveri. I svaka od te tri strane se pravila luda, svi su upirali prstom na onog drugog kao uzrok problema. I nikada se to nije sredilo, već smo gotovo intuitivno znali kada će stroj "puknuti". Kod Maca nema takvih situacija i nema prebacivanja odgovornosti. Već samo to vrijedi razlike u cijeni.

No, sada me kopkala ta "TS140" konfiguracija, pa sam pogledao o čemu se radi. Nije to baš neko čudo... iako je to novi Xeon, to je single procesor stroj i to samo s 4 jezgre i po brzini je sporiji od polovnog single procesor Maca iz naše tablice u članku. To baš i nije neka fora za novi stroj, ali neću njurgati na to jer niti Apple nije bolji s većinom ulaznih strojeva. Ok, ima brži RAM, ali samo 4 slota, diskovi su osnovni, a RAID je podržan i na Macu. Grafička se niti ne spominje, vjerojatno je nešto on-board. Dio koji je usko grlo je napajanje od samo 200W, dok i single Mac Pro ima napajanje od gotovo 1kW, a to znači da je problem staviti bilo koju jaču grafičku karticu, a to je ono što Mac korisnici trebaju.

Ako se pak radi o goloj serverskoj upotrebi, onda je to neka druga priča, ali onda u nju nećemo ući s novijim Mac Pro (5,1) iz naše tablice, nego s nekim (2,1) modelom koji se može dobiti za zaista malo para, možda već od 2 do 3.000 kn, a obično ih većina ima 8-core Xeone. I opet bih radije izabrao tako nešto nego li spomenuti TS140.
drlovric
11-04-2018 | 12:21
Mene uopce ne bi iznenadilo da se Mac Pro projekt pridruzi Xserve u vjecnim lovistima :) Ne bi me zacudilo da ukinu i Mini seriju kompletno. Ne treba to njima u zivotu. Par laptopa i iOS devices su vise nego dovoljno za sadasnji biznis model.

Lakse je nastancati iPhone covera i narukvnica za Apple Watch i uzeti kes, nego razvijati profi radnu stanicu.

Mercedes ima S klasu, ali najmanje para zaradi na njoj. Ima je u ponudi radi prestiza kompanije. Za Apple je prestiz iPhone X i to je jednostanvo tako...
dpasaric
11-04-2018 | 12:51
@drlovric - Mislim da ipak nisu toliko blesavi, u konačnici to su računala na kojima rade oni sami, to su strojevi za razvoj, to su računala na kojima rade developeri, Pixar, Disney CEO im sjedi u Upravnom odboru, itd... Isto tako, s ovim iMacom Pro Apple je pokazao da im je ipak stalo do Pro segmenta i da im je stalo do imidža u tim krugovima. Isto tako, Tim Cook je nedavno nedvosmisleno izjavio da je Mac Pro 2019 "a product", dakle on se događa u svakom slučaju.
gogh
+1 11-04-2018 | 13:10
Davore, super članak. Mislim da ovakvo istraživanje jedino ti možeš napraviti na ovaj način. :) Lijepo je vidjeti usporedne testove, razlike u cijenama i sve te prednosti i mane kupnje bilo kojeg Maca kojem je glavna svrha zarađivanje novaca. Ja sam nakon 5 godina rada na 27" iMacu i5, prije 3 godine prešao na Mac Pro 5.1 (2x2.66 12 core s 24 GB RAM-a i nVidia 980Ti). Taj stroj je bio pravi preporod nakon svega što sam do tada imao. Računalo se gotovo nikada ne gasi i odrađuje sve zadatke vrlo dobro. Što se tiče nedaća, u te tri godine imao sam jednu pregorenu Radeon grafičku, budući da mi je posao video produkcija - rendanje ju je ubilo, a jedna nVidia kupljena u "MacVidcardsu" mi nije prepoznavala 21:9 monitor pa je ona završila u stroju kod dpasarica. :) Ostalih problema - nema. Dugo sam se predomišljao treba li početi razmišljati o prelasku na nešto novije, no izbor takav kakav je i ne ostavlja baš puno prostora. Sva sreća pa "valjak" nisam kupovao dok je bio aktualan, a iMac nemam namjeru ponovo kupovati. Pogotovo ne "Pro" model, budući da dijelim Davorovo mišljenje. Stoga sam se odlučio na dodatni upgrejd procesora na najjaču verziju 2 x 6 core 3,46 GHz i vjerujem da ću još neko vrijeme biti miran, što mi daje kratkoročni spokoj (godinu, dvije, tri...?)

No mene ipak brine druga stvar. 10-ak godina sam u Apple okruženju u punom smislu te riječi i ne mogu se požaliti, no nisam siguran kakva će biti budućnost za kreativne profesionalce čak i s najavom novog Mac Proa. Iako sam (hvala Bogu) trenutno u stanju postojeću opremu i postojeći softver vrlo brzo amortizirati i isplatiti pitam se dokle će to biti tako. Uzmemo li u obzir suludu cijenu iMaca Pro, što onda možemo očekivati druge godine od novog Mac proa? On sasvim sigurno neće smjeti biti jeftiniji od iMac Proa, ako ništa drugo onda zbog imidža, a posebice zbog tehnoloških rješenja i vlastitog pozicioniranja na tržištu, odnosno na vrhu "hranidbenog lanca". Što to znači u eurima? Po mom mišljenju možemo očekivati cijene koje će prelaziti 20.000 eura (plus minus 10-15%). Prijenosnici su već sada zabrazdili u deeeebele dvoznamenkaste kunske iznose. Stoga, gledajući s cost benefit strane, brine me to što sam svjestan da nisam u mogućnosti podići cijene mojih usluga za 30-50%, koliko je Apple podigao cijene svoje ponude u posljednjih nekoliko godina. Dodamo li tome spoznaju da će mi se sasvim sigurno dogoditi situacija da ću u približno istom periodu morati mijenjati svoj MBP iz 2013. i Mac Pro 5.1 iz 2010. to bi značilo da ću morati iskeširati između 130.000 i 200.000 kn samo na računala. Hmmmm, toliko mi Apple baš nije prirastao srcu da ne pogledam koje su alternative.

Da ovaj problem bude još veći moram reći da u mom poslu PC konfiguracije postižu iste ili čak bolje rezultate u render timeu od Mac ekvivalenata. Poznato je da Adobe paket puno lakše diše na Windowsima nego na Mac OS-u. After Effectsi ne koriste niti pola resursa mog trenutnog računala osim u samom renderu finala, Premiere koristi dva procesora samo kod eksporta (ne svih formata!) i u rendanju nekih efekata, dok u 80% vremena leži na jednom procesoru (imam uvijek zadnju verziju Adobe CC-a).

Stoga, pitam ja vas; da li trošiti 6-znamenkaste kunske iznose na vrhunski novi Apple stroj koji će biti pouzdan i dobar sljedećih 10+ godina čak i pod cijenu ovih mojih ne-znanstvenih performance usporedbi ili potrošiti manji 5-znamenkasti iznos na high end PC konfiguraciju koja će ubijati u render timeu, ali treba progutati probleme s Windowsima i biti spreman svako toliko biti "ispod haube".

Davore, konkretno pitanje za tebe; jesam li promašio procijenjenu cijenu budućeg Mac Proa? Svjestan sam da je teško pričati o nečemu za što još nema niti roumorsa. No zdravi razum nam daje za pravo da procjenjujemo i razmišljamo. Zanima me ima li i ostalih forumaša koji su u sličnim razmišljanjima i dvojbama te do kakvog su zaključka došli? Ovo je zapravo jako ozbiljna tema za sve koji ovise o high end hardveru. Treba planirati buduće korake pomnije no ikada, pogotovo ako ćemo trebati odriješiti kesu kao nikada do sada. Hvala! :)
Danijel Horvat
+2 11-04-2018 | 14:10
IMHO stvar je prilično trivijalna po pitanju Windowsa... MS tvrdi da je 10 njihov zadnji OS, driveri za grafičke kartice su očajno pisani i nestabilni, s vremenom teško da će biti bolje. Najmanji problem je "cijena". Render traje satima, a tebi nakon sat - dva stroj se - sruši. Jel kriva NVIDIA/AMD, registry ili nekakav DLL? Adobe ili MS?

Daleko od toga da je Apple super i divan po pitanju kompatibilnosti HW-a (novi Mac mini 2014 iz standbya ne probudi nekad miša, nekad tipkovnicu, VGA se probudi pa bude roza ili ne bude slike, od El capitana naovamo) no i dalje je IMHO "miljama ispred" MS-a. Glavni razlog mog "prelaska" je bio taj da mi se više nije dalo šarafit po PC-jima.

S druge strane, ako Mac Pro (ne-valjak) ima napajanje od 1 kW i troši struje ko rusko vozilo, mene više zanima kako će izgledati neki novi Mini (pro?) sa xeonom unutra na kojeg će korisnik preko TB-a kačiti eksterne GPU-ove i u tom smislu biti "dugovječni". iMac Pro je pokazao da se mogu i CPU i RAM u malo kućište nagurati. Koliko će takav neki stroj zadovoljiti profesionalce, ne znam.

Apple nema svoj display/panel. Nema svoj GPU (izbor je ili Iris ili AMD). CPU je Intelov. Cijene GPU-ova divljaju zbog kriptovaluta. Hoće li se vezati za jednog proizvođača kao i do sad ili jednostavno ostaviti "integrirani Intel" a nek se korisnici onda odlučuju za rješenje prema potrebama - ne znam. No svakako mislim da bi to bilo prema korisnicima - najpoštenije.

Ovo definitivno nisu sretna vremena za profesionalce, neovisno o platformi.
dpasaric
11-04-2018 | 15:28
@gogh - Kada Apple izdaje hardver novog koncepta, onda uvijek zapapri cijenu, ali kada predstavlja iduću generaciju nečeg već poznatog onda se obično na Keynoteu hvali s nešto nižom cijenom ili barem znatno boljim performansama za ulazni model. Mislim da su mogli svašta naučiti iz Valjak priče, a i to kako cijena utječe na kupce.

Moje je mišljenje da će Mac Pro 2019 biti slične ulazne cijene kao i Valjak. Dakle, očekujem da se nešto upotrebljivo može kupiti već za 30-ak tisuća kuna, što bi trebalo biti podnošljivo. Ako će biti modularan kako najavljuju, onda ga se može kupiti s minimalno svega, a onda sve ostalo kupovati vremenom ili koristiti hardver od prije koji je kompatibilan. Nadam se da će biti dovoljno razumni da ostave prostor za 3.5" diskove bez kojih profesionalci teško da mogu zamisliti ozbiljan rad. Mene najviše zanima hoće li ponuditi opciju za dual procesorske strojeve i koliko će PCI utora ostaviti, neki minimum bi bila dva, ali bilo bi lijepo da ima barem koliko i stari tower. U biti, mnogi na forumima su rekli Appleu: "Ne filozofirajte, napravite samo novi (5,1) i mi ćemo ga kupiti, ništa drugo ne treba." - i to je istina. Nadam se da neće opet previše odlutati u neku nasilnu inovativnost tamo gdje to i nije potrebno.

Što se tiče monitora, tračevi kažu da će uz novi Mac Pro konačno doći i nov monitor, ovaj put bi to bila Cinema 8K. :)
gogh
+1 11-04-2018 | 15:40
dpasaric je rekao:


Što se tiče monitora, tračevi kažu da će uz novi Mac Pro konačno doći i nov monitor, ovaj put bi to bila Cinema 8K. :)


Riječi ti se pozlatile... a na spomen ovoga brišem sline... :)
janimir
+1 11-04-2018 | 15:43
@dpasaric - je, za monitor ni bitno, al za pohranu mi je frka… nije mi fw spor, al ni više podržan… (a sad, kad mi je stroj na high sierri, nemrem ni s vanjskog (starog) startup diska startat SmartNAVI.app za kontrolu DASa… grmblj#$%&)
dpasaric
11-04-2018 | 20:32
@gogh - ovo za Apple Cinema 8K nije samo glasina, kada su pričali o novom Mac Pro, Phil Schiller je rekao:

"As part of doing a new Mac Pro — it is, by definition, a modular system — we will be doing a pro display as well."

E sada, ako bude koštao koliko je koštala Apple Cinema 30" kada se pojavila (oko 32.000 kn!) onda ih se nećemo baš nagledati. No, kako je cijela te tehnologija LED ekrana znatno napredovala i veliki ekrani visokih rezolucija su postali vrlo pristupačni, možda dočekamo i neku relativno skupu, ali još uvijek razumnu cijenu.

@janimir - da, ma moraju imati prostor za 3.5" diskove, oni su još uvijek industrijski standard za bilo kakvu veću pohranu i arhiviranje velikih projekata. SSD-u će trebati još 4-5 godina da cijenama sustigne klasične hard diskove koji sada bez problema idu i do 10 GB. Bit ću jako razočaran ako ne bude imao standardnu SATA sabirnicu i interni prostor za diskove.
smayoo
+1 11-04-2018 | 20:38
Htio si napisati 10 TB, naravno. :)
dpasaric
11-04-2018 | 21:17
Da, naravno, 10 TB! :) Inače, evo još jedan koristan info za toweraše! Naime, iz nekog glupog razloga industrija se sjetila promijeniti raspored rupa na novim generacijama diskova od 6 TB i više. Tako da više ne idu na klasične Mac Pro slidere, tj. ladice. Zadnji koji još idu su neke Western Digital serije od 6 TB (ja našao u Linksu), a ovi novi traže drugačiji slider. Srećom, brzo se pojavilo rješenje, ali svejedno tlaka je da sada moramo misliti i na to.

https://macupgrade.eu/catalog/hard-drive-sled-bracket-for-mac-pro-2009-2012-p-797.html#.Ws5tIy-B2-c
gogh
+1 11-04-2018 | 22:18
dpasaric je rekao:
@gogh - ovo za Apple Cinema 8K nije samo glasina, kada su pričali o novom Mac Pro, Phil Schiller je rekao:
"As part of doing a new Mac Pro — it is, by definition, a modular system — we will be doing a pro display as well."


Iako je 6k i 8k video produkcija postala high end realnost, realne potrebe za takvim monitorima još uvijek gotovo da i nema, budući da je delivery pa i post workflow gotovo u pravilu u manjoj rezoluciji. Ok, to bi vjerojatno bilo jako dugo future proof, no pitanje je koliko kvalitetan i cjenovno dohvatljiv takav ekran može biti. Mislim da bi za početak bilo puno korisnije i za njih isplativije da naprave jedan 34" 5k matte LED ekran.
dpasaric
12-04-2018 | 02:07
@gogh - potpisujem! Jedan lijepi 5K monitor u 34" veličini bi imao i vrlo ugodan DPI. Još da ponude "antiglare" opciju kao nekada i to bi bilo zakon sve skupa - i sasvim dovoljno za svakog profesionalca. No, oni vole nekada pomicati granice samo zato da budu prvi, barem su se tako ponašali u vrijeme Jobsa. Cook je, čini se, mnogo oprezniji, sve ovisi koga sluša. Sada je šef hardvera Dan Riccio, a blizu mu je i Johny Srouji. Malo znam o njima, nemam pojma kakve ambicije imaju! :)
Kloba
+1 12-04-2018 | 02:32
Iako nemam veze sa Mac profesionalom - ukoliko izbace taj novi Mac Pro koji će biti modularan i barem sjena ovome koji valjda može i 20 godina izdurati bez beda, onda bi monitor od 8K bio logičan slijed. Pa OI Tokio 2020. će se prenositi u 8K rezoluciji. Znači 2022. će 8K biti ono što je 4K danas. Neće biti ludo raširen, ali će ga biti.
Prema toj logici, Mac Pro koji će trajati desetljeće bi trebao imati takav monitor, IMHO.
Adam-Luka Turjak
12-04-2018 | 08:24
Osim standardnog "ne kupovanja prve generacije", zbog povijest prelaska sa PPC na Intel u Power Mac G5 u Mac Pro formi, bit cu samo promatrac, a ne i kupac... (nije da bi si ga mogao priustit, ali ono... )

Postoji malecna vjerojatnost da ce novi Mac Pro bit gonjen Appleovim CPUom i GPUom... ak je to istina, onda prva generacija nece bit bas pro, osim za Apple soft koji bi mogao bit propisno napisan, a na ostale cemo cekat i nacekat se da ponovo prilagode novoj arhitekturi... dakle ne kupovat 1. generaciju...

Druga vjerojatnost je da ce novi Mac Pro bit na intelu i bit jak ko Mate Parlov, al da ce onda druga generacija novog Mac Proa imat appleove CPUe i GPUe i tek tad napravit ogroman raskorak u snazi, potrosnji naspram konkurencije itd... al opet, pitanje je koliko ce drugi proizvodjaci softa biti brzi u prelasku... dakle i u tom slucaju, ne kupovati 1. generaciju...
dpasaric
12-04-2018 | 09:34
@Dijete - Dobro si ovo zaključio. Sklon sam tome da je vjerojatniji scenario onaj u kojem bi Mac Pro 2009 ipak ostao Intel baziran. Čim je on prvotno planiran za ovu godinu, pa je samo odgođen, znači da nisu imali vremena za ozbiljnu promjenu. Čak mislim da nije stvar u hardveru, ali pisanje novog emulatora, nekakve nove Rosette, koja bi na razini OS-a transparentno prevodila Intelov kod u nekakav Appleov ARM nije lako napisati tako da radi bez greške.

OK, Apple je do sada dva puta pokazao da je u stanju potpuno glatko izvesti takvu tranziciju (68K na PPC i onda PPC na Intel), ali u oba slučaja znamo koliko su aplikacije bile brže kada su konačno bile napisane izvorno za novu arhitekturu. Problem je što iz iskustva znamo i da obnova bitnih third-party aplikacija može potrajati i dvije-tri godine, velika je to inercija, pogotovo kod kompleksnih alata. Možda se nešto poboljšalo u samom razvoju da to danas ide brže, ali ne uzdam se previše u to.

Ne znam, mene ne bi bilo strah kupiti ni prvu generaciju ako bude Intel i ako cijena bude razumna. Isto tako, moguće je da će se pojaviti puno polovnih Valjaka nakon objave novog modela, a oni su ok za rad kada bi bili korektne cijene, a opet, Valjak meni osobno ne bi značio ništa jer je u svemu lošiji od mojeg sadašnjeg Mac Pro (5,1). Vidjet ćemo! :)
Adam-Luka Turjak
+1 12-04-2018 | 10:09
Ma valjak mi stane u ruksak, to mu je prednost i pol.

:D
Danijel Horvat
+1 12-04-2018 | 10:54
Nastavno na razmišljanja @dijete - osim novog Mac Pro stroja, čeka se i novi Mini. iMac Pro je pokazao da Xeon može i u malo kućište. iPhone X (i 8?) je prvi uređaj u kojem je CPU i GPU skroz appleov. Apple TV 4K ima CPU iz ipada Pro. Moje predviđanje ide u smjeru - ok, trebamo refresh Mac Pro, obećali smo da nećemo zaboraviti Mini, najavili smo unifikaciju OS-ova. Još uvijek ne znamo što će 3rd party software developeri napraviti za naš CPU/GPU. Idemo van sa "provjerenim" Intel rješenjem (XEON + diskretna grafika koju korisnici biraju po potrebi i sami stavljaju u novi modularni Mac Pro), Mini ćemo gurnuti van sa "downsized" Xeonima iz iMac proa i sa Intelovom grafikom (entry model) ili downsize Radeonima iz Proa i zvat ćemo ga Mini Pro? Običnim korisnicima ponudimo jeftiniji "new Mini" sa inhouse rješenjem i CPU/GPU kombinacijom iz iPhonea kao probni balon za integraciju svih OS-ova.

Još jedno prilično zanemareno "tržište" je ono serversko - sumnjam da će Apple baš sjediti i gledati kako Azure ili Amazon Web Services i Google Cloud services uzimaju svoj dio kolača. Zašto ne sudjelovati u tome - mali "jeftini" xeon serveri, rehabilitacija OS X servera kao nekakvog "prozora" do Apple Cloud usluge?

Ne odmah i sad... no ne vjerujem da će ostati i gledati kako drugi to rade.
dpasaric
12-04-2018 | 11:16
@Daddo - uf, jedan Mac mini Pro bi bio sjajna stvar! :) O tome smo mnogo puta ovdje teoretizirali u raznim raspravama. Taj mali strojčić ima baš potencijala da bude super računalo. Evo, već samo da u njega zapakiraju hardver iz najjačeg MacBooka Pro, pa bi to postao genijalan i super upotrebljiv Mac.
Danijel Horvat
+1 12-04-2018 | 11:25
Davore vlasnik sam Minija 2014 sa maksimalno zavarenom količinom RAM-a i zaista ne vidim što se na tom stroju (osim zahtjevne video montaže / renderinga) ne može odraditi?

Staviti XEON u takvo kućište i omogućiti nadogradnju RAM-a kao kod 2012 modela i imaš prilično upotrebljiv i dugovječan stroj po pristupačnoj cijeni. Za zahtjevnije vanjska TB kućišta za GPU-ove i svima dobro. Oni baš sa ogromnim potrebama dobit će Mac Pro 9.1 (recimo da je 9 jer se pojavljuje u 2019) koji je "preslikan" 5.1 i opet svima dobro.
Anonimac
12-04-2018 | 14:55
Zašto nemate HomePod prikaz na Jabučnjaku? Već ima dosta da je izašao. Da li on radi sa svim Macovima? Ako ne radi, ali i ako radi, da li je to najbolji izbor za zvučnike? Što vi koristite i preporučate kao zvučnike uz Macove?
dpasaric
12-04-2018 | 15:34
@Daddo - za tisak, web i slične poslove taj Mini je uistinu dovoljan ako ima top procesor, dovoljno RAM-a i SSD. Usko grlo je grafička i nije mi jasno zašto u njega ne uguraju hardver koji ide u MacBook Pro. Mislim da je to čisto politička, tj. marketinška odluka, mislim da znaju da bi takav stroj bio predobar! :)

@Anonimac - HomePod jest izašao u SAD-u, ali u Hrvatsku (a koliko vidim i u većinu EU zemalja još nije došao). Ja jesam znatiželjan i volio bih ga isprobati, ali po ovome što sam do sada vidio, to nije zvučnik vrijedan te cijene. Da se barem dobiju dva, pa da korisnik ima stereo, još ajde, a ovako... ne znam. Možda su mogli staviti barem neke visokotonce koji se prostorno rasporede. Opet, sve ovo pričam napamet, možda je zaista toliko inteligentan da svojim višesmjernim zvučnicima postigne super efekt? Valjda će koji doći i do nas, pa ćemo isprobati. Onaj Siri dio me još najmanje zanima.

Osobno za zvučnike uz Mac Pro koristim Harman/Kardon Soundstickse, odlična su vrijednost za novac, iako su to zapravo osrednji consumer zvučnici. Na poslu ih isto imamo, ali imamo i Genelec zvučne monitore, svaki ima valjda 15 kg. :) Oni su ozbiljniji, flat odaziva, ali ne mogu izvući bas kakav nude SoundSticksi. Koliko vidim, mnogo profesionalaca koristi i samo slušalice. Evo, to je što se tiče mene, neka se drugi izjasne ako imaju kakvu dobru preporuku za zvučnike uz stolni Mac...
Kloba
+1 12-04-2018 | 16:06
Davore, ovdje ti na nažolst i vrlo nevoljko moram kontrirati - ali HomePod je od gotovo svih recenzenata na YouTubeu i na web stranicama koje prate gadgete, bilo samo od Applea, bilo od svih kompanija koje su u trenutnom konzumerskom vrhu - ocijenjen kao izvrstan zvučnik. SIRI je ocjenjena kao najgluplji glasovni asistent, ali zvučnik od HomePoda je - fantastičan.
Evo jedna od stranica (da ne stavljam istu jer sam slično pisao i na nedavnoj temi): http://www.trustedreviews.com/reviews/apple-homepod
Naravno, ne treba naglašavati da pri odluci između Google Homea, Amazon Echa ili Apple HomePoda, biraš između tri ekosustava.
Bilo kako bilo, Google Home navodno ima najbolji spoj imeđu inteligencije glasovnog asistenta i kvalitete zvučnika, Amazonova Alexa ima veći razmjer "vještina" od Google Homea, pritom mislim na više uređaja na koje se Alexa može spojiti i više njih s kojima korisnik putem tog Amazonovog pametnog zvučnika može upravljati.
Ovdje SIRI DEBELO zaostaje.
Što se pak, samog zvuka tiče, smjesti li korisnik HomePod bilo gdje u sobu, on automatski analizira akustiku, podešava zvuk na temelju postavljenog mjesta i odvaja glazbu na izravni i ambijentalni zvuk.
Izravni zvuk emitira u sredinu prostorije, dok ambijentalni zvuk raspršuje u lijevi i desni kanal te ga odbija od zida.
Znači glazba, prema velikoj većini korisnika, za takav zvučnik doista zvuči nevjerojatno.
HomePod ukupno ima osam zvučnika; a da svaki od njih odrađuje posao izvrsno brine se Apple A8 čip, 1 GB RAM-a te 16 GB Toshibine interne memorije koja sluši za streamanje pjesama i privremenu pohranu playlista.
Eto, nadam se da sam barem malo zadovoljio Anonimčevu znatiželju za analizom HomePoda.
Ide bez pogovora da su sve ovo mišljenja drugih korisnika, ali na temi u kojoj smo ga nedavno spominjali javio se član Jabučnjaka koji ga ima i potvrdio sve što sam napisao. Čovjek je prezadovoljan zvukom, no ne toliko sa SIRI. Isto tako, što sam također napomenuo u toj temi, jedan si je lik složio iMac Pro za 16000 $. Svi možemo pretpostaviti da su zvučnici tog iMaca izvrsni. No, on je bio toliko oduševljen zvukom HomePoda da je kupio dva komada i spojio ih na taj iMac da mu služe kao glavni zvučnici.
Mislim da ovaj podatak govori - sve.
Naravno, kada se Davor dočepa primjerka koji će moći istestirati - siguran sam da će, kako samo on to zna, objektivno i putpuno realno napisati sve pluseve i minuse tog Appleovog pametnog zvučnika. Do tada Anonimac, imaš ovo i mali milijun stranica i videa na engleskom.
Anonimac
+1 12-04-2018 | 20:45
Toliko sam puta "ispljuvao" Davora na njegovom apple fanboyismu, ali danas sam s uzivanjem procitao clanak. Svaka cast. Pokazao si da znas koji put i skinuti ruzicaste naocale... :-)))
Salim se, odlican je clanak....

Zna li netko neki jeftini PCI USB 3.0 adapter za MP 5.1 da pouzdano radi (MacOS Sierra), a da opet ne kosta sad nekih 100 eura. I gdje se moze kupiti (po mogucnosti u zgb)?

ajd pomognite.... hvala
dpasaric
12-04-2018 | 21:09
@Anonimac - možda je najsigurnije kupiti MaxPower od Newerrecha, oni su stara i oprobana Mac kompanija. Stoji 49€ + shipping iz EU, evo link:

https://macupgrade.eu/catalog/maxpower-4port-usb-31-gen-p-1549.html#.Ws-70C-B2-c

Imaju i Kinezi na AliExpressu po 25€ i free shipping, ali bi trebalo otkriti koji sigurno radi i na Macu.
dpasaric
12-04-2018 | 21:40
@Kloba - Istina, suzdržat ću se dok ga ne čujem. Isto tako me oduševio Bose SoundLink, a kada sam ga na prvu vidio koliko je malen, nisam mu davao nikakve šanse. Sjećaš se toga 2013. godine?

http://www.jabucnjak.hr/clanci/audio/bose-soundlink-mini-disco-iz-depa.html

Fora mi je bilo što je iste širine kao Mac Pro tower, pa se može staviti na vrh "ručke". :) Inače, rado bih kupio Appleove zvučnike, ali slobodno bi mogli biti non-smart, ali da su malo niže cijene. Osobno mi je skupo dati 350€ za jedan zvučnik, kolikogod bio on pametan. I dalje bih uz stolni Mac odabrao Harman/Kardon Soundstickse po 187€, a bilo bi super da Apple prodaje zasebno one "Kugla" zvučnike koji su nekada dolazili uz iMac Lampu i G4 Cube! Uopće ih ne moraju mijenjati, onakvi kakvi su bili, mnogima bi bili super za kućno korištenje.
jupi
+2 12-04-2018 | 21:46
Odličan tekst i moram priznati kao da si mi čitao misli.
Imali smo ih prije kante za smeće zar ne?
U fazi sam gdje razmišljam o novom stroju koji mora podnijeti rendanje u Blenderu, slaganje u MD6, Afxe, Premiere....nar avno sve u isto vrijeme :D
Thx olakšao si mi sljedeći izbor i sate kopanja po forumima.
petros
12-04-2018 | 22:07
Evo me opet s novim setom pitanja! Nemojte me popljuvati jer ja o tome razmišljam zbog igara, ali svatko ima neki bug 8) moj je taj da se volim igrati na starim Macovima, a ovo mi je sada sve zagolicalo maštu i nije više tako skupo, taman da bi si mogao priuštiti nešto, ništa ludo, može biti osrednje. Ako sam vam naporan s mojim neozbiljnim pitanjima, samo me ignorirajte, nema beda! 8)

Ono na čemu sam zapeo su grafičke kartice. Uz stare Mac Pro-ove (ove koje sam našao po oglasniku) dobije se jadni Radeon 2600XT (256MB) ili jača ali stara NVIDIA 8800GT. Poneki ima Radeon 4870HD. Tek noviji 5,1 imaju GT120, 5770 ili 5870, a to je onda cijena van mog dosega. Onda sam po Davorovoj preporuci ovdje otišao na www.macvidcars.com i tamo ima svega, ali to su sve moderne i moćne kartice za ozbiljan rad i cijena im je gotovo kao cijeli komp (i to za slabije modele). I sada me zanima koje to PC kartice rade ok? CUDA mi ne treba što bi značilo da može biti ATI/AMD kartica. I bilo bi super da nađem kompatibilnu polovnu u PC oglasniku i to tako složim. Iskustva? Preporuka neka?
Danijel Horvat
12-04-2018 | 22:08
dpasaric je rekao:

Osobno za zvučnike uz Mac Pro koristim Harman/Kardon Soundstickse, odlična su vrijednost za novac, iako su to zapravo osrednji consumer zvučnici. Na poslu ih isto imamo, ali imamo i Genelec zvučne monitore, svaki ima valjda 15 kg. :) Oni su ozbiljniji, flat odaziva, ali ne mogu izvući bas kakav nude SoundSticksi. Koliko vidim, mnogo profesionalaca koristi i samo slušalice. Evo, to je što se tiče mene, neka se drugi izjasne ako imaju kakvu dobru preporuku za zvučnike uz stolni Mac...


Soundstickse sam prvi put vidio i čuo kad je susjeda koja se bavi dizajnom za Freehand nabavila G4 - oduševili su me zvukom iako sam doma imao sasvim solidne Creative Soundworks. Bežični zvučnici mi nikad ne bi bili prvi izbor za stolno računalo. Na Minija spajam ili airpodse kad gledam nekakav video ili film da ne smetam ukućanima ili zvuk ide van na Harman Kardon klasičan stereo par PC zvučnika:

https://www.amazon.com/Harman-Kardon-Computer-Speakers-HK206/dp/B00577RM8Y

Zašto baš ti? Stigli su u miraz sa ženom mi pa sam sentimentalno vezan za njih. Zvuk je za tako malene zvučnike - super. Jednom kad oni krepaju potražit ću ili aktivne manje studijske monitore ili se isprsiti za B&W MM-1.

Manje zahtjevnim korisnicima možda bi se dopao i ovaj Genius: https://www.amazon.com/Genius-SP-HF1800A-Three-way-Hi-Fi-Speakers/product-reviews/B0041Q9PZ0

Svojedobno dok sam radio u prodaji, taj model je bio best buy i ljudi nisu mogli vjerovati što iz njih izlazi za novce koje koštaju.
Anonimac
12-04-2018 | 22:55
dpasaric je rekao:
@Anonimac - možda je najsigurnije kupiti MaxPower od Newerrecha, oni su stara i oprobana Mac kompanija. Stoji 49€ + shipping iz EU, evo link:

https://macupgrade.eu/catalog/maxpower-4port-usb-31-gen-p-1549.html#.Ws-70C-B2-c

Imaju i Kinezi na AliExpressu po 25€ i free shipping, ali bi trebalo otkriti koji sigurno radi i na Macu.Hvala Davore..... isti prodaju u Finderu za 645 kuna.... nasi preprodavaci stvarno znaju bit govna. A u stvari su bedasti jer zasto bi netko dao 200-300 kuna vise za isti proizvod, a internet je svuda oko nas.
dpasaric
13-04-2018 | 00:09
Našao sam još jeftinije ako ti treba USB-C, nije deklarirana za Mac, ali provjereno radi, samo treba povući napajanje iz optičkog baya... kladim se da bi se ova mogla naći i na AliExpressu doslovno za sitniš...

https://appleinsider.com/articles/17/01/13/install-an-inexpensive-usb-c-pci-e-card-in-a-mac-pro-for-full-usb-31-data-transfer-speeds
dpasaric
13-04-2018 | 01:26
@petros - najjeftinije će biti da ubodeš neku polovnu PC karticu iz neke od Radeon serija. Ako ti je to za generalnu upotrebu i igre, onda ti CUDA ne treba i zgodno je što ne moraš brinuti o driverima jer su već u OS-u. Što se tiče Radeona, većina koja koristi "referenti layout" kartice će raditi glatko, ali sve jače traže spoj dva dodatna kabla za napajanje s matične ploče. Sada su lako nabavljivi po netu, prije su bili dostupni samo kao Appleov rezervni dio.

Od Radeona bi trebali raditi: 5770, 5850, 5870, 7850, 7870, 7950 i 7970, R9 280X, pa novi RX580 8GB... za ostale R9 nemam iskustva, to treba malo provjeriti po forumima, vjerojatno ih ima još dosta koja rade, ali treba paziti na neke modele koji nisu podržani. Grafički sustav "Metal" je podržan od serije 7 nadalje, pa svakako preporučujem nešto iz te serije ili novije. NVIDIA radi gotovo svaka: GTX680, GTX780, GTX980, GTX1080, Quadro profi serija, GTX Titan... najbolje uzeti neku od onih izlistanih kod MacVidCards.
Kloba
13-04-2018 | 01:34
Nemrem spavat. Davore, sada sam ti pročitao reply. Moram priznati da sam ili zaboravio ili nisam niti pročitao tvoj tekst na koji si dao link. Juhuu! Idem skuhat kavicu i bacit se na čitanje! :)
P.S. Nisam mislio ništa loše. Zato sam i naglasio da ti na žalost moram kontrirati. Jer se UVIJEK slažem s tvojom napisanom riječi. Ali ostaje činjenica da zapravo (kao niti ja) nisi imao taj zvučnik u rukama i da ćeš ga sigurno kvalitetno recenzirati kada u njih dođe. ;)
P.S. Sjećaš se šta sam ti napisao za broj određenih... tekstića? :D
Za ovako nešto čovjek treba biti prirodno nadaren, imati iskustva, i ono najvažnije - razumijevanje prema onome o čemu piše. A da to imaš, ovdje nam nisi dokazao, samo si nas - podsjetio... ;)
Adam-Luka Turjak
13-04-2018 | 02:27
petros je rekao:
CUDA mi ne treba što bi značilo da može biti ATI/AMD kartica. I bilo bi super da nađem kompatibilnu polovnu u PC oglasniku i to tako složim. Iskustva? Preporuka neka?


Radeon RX 460, 480, 560, 580 su podrzane nativno na High Sierri. sto znaci, upikni i vozi... treba ti kabel za napajanje kartice koji se usteka u maticnu plocu, gdje su dva mini 6 pinska za napajanje.. (ovisno o kartici treb ti odgovarajucu kabel.. npr. za Sapphire RX460 koji sada vozim, [bmu misha, di je postar], treba ti mini pcie 6 pin to 6 pin, dok za 580 ti treba na kartici bit 8 pinski pa postoji Y kabel koji ti ta dva 6 pinska porta pretvori u 8 pinski... )
Anonimac
+1 13-04-2018 | 07:46
dpasaric je rekao:
Našao sam još jeftinije ako ti treba USB-C, nije deklarirana za Mac, ali provjereno radi, samo treba povući napajanje iz optičkog baya... kladim se da bi se ova mogla naći i na AliExpressu doslovno za sitniš...

https://appleinsider.com/articles/17/01/13/install-an-inexpensive-usb-c-pci-e-card-in-a-mac-pro-for-full-usb-31-data-transfer-speeds


E da, ali oba napajanja iz ODD-a su mi zauzeta. U jednom je boot SSD, a u drugom time machine disk. Mislim da cu ipak onu prvu za 50 Eura. Sigurno je sigurno. :-)
Kloba
+1 13-04-2018 | 10:30
Pročitao (ponovo, sjetio sam se da sam tekst čitao i tada - objavljen friško ispod peke :)) i iskreno držim da ćeš imati slično mišljenje i o HomePodu. SIRI, e to je druga priča. Kada su je 2011. objavili s iPhoneom 4S, računao sam da će taman negdje u ovo vrijeme pričati i hrvatski. Ipak, još čekam taj dan.
No, znaš kako se kaže, nada umire posljednja. ;)
FiFi
13-04-2018 | 15:49
Odličan članak! Svaka čast na trudu i detaljima.

Osvrnuo bih se samo na:

Dpasaric quote:
"Ovdje ću s vama podijeliti i korisno iskustvo kako biste uštedjeli sate i sate traženja problema: Microsoft Windows 10 instalacija (da ne bude zabune, kupljena i legalna, bez ikakvih hakiranja) ima bubicu koja se manifestira tako da na određenim PC matičnim pločama (a izgleda da ova od Mac Pro modela spada baš u njih) javlja besmislenu pogrešku pri pokušaju instalacije u slučaju ako se na SATA sabirnici nalazi više tvrdih diskova! Službeni Microsoft forum za podršku nudi i rješenje: na takvim PC računalima potrebno je fizički odspojiti sve diskove osim onog na kojeg se izvodi instalacija! Nevjerojatno da Microsoft do dan danas nije ispravio tu pogrešku."

Jesi li siguran da je riječ o bubici u Windows 10? Naime, ja sam prije deset dana pomoću Boot Campa na MBP 7,1 instalirao Windows 7 na HDD kojim sam zamijenio CD-RW. Imam High Sierru, a instalacija nikako nije prolazila sve dok nisam odspojio sistemski SSD. Problem je navodno bio u pogrešnom formatiranju Master Boot Recorda na HDD-u ako je prisutan OS X disk s kojeg se prilikom instalacije pogrešno "povuku" osobine diskova. Taj disk nije bilo moguće pravilno formatirati sve dok nisam odspojio sistemski SSD, nakon čega je instalacija uredno prošla.

Čini mi se da je problem ipak u Boot Campu ili High Sierri. Ispravi me ili nadopuni ako sam u krivu :)

Pozdrav,
Filip
smayoo
+4 13-04-2018 | 15:59
Svatko tko instalira Windowse na Maca, neka se kazni sam jer mu očito ta kazna sama po sebi nije dovoljna. :)
dpasaric
+1 13-04-2018 | 16:42
@FiFi - Nisam siguran da je bubica specifična samo za Windowse 10, moguće da se vuče od tko zna kada... ali ono što sam siguran jest da je bug vezan baš za Windowse, ne za Boot Camp jer sam za problem našao na službenom PC support forumu od Microsofta, uopće se ne spominje Mac, već razni vulgaris PC-iji na kojima se to javlja kao problem. Nitko ne zna točno na kojim modelima, ali netko je tamo komenitrao da je kvaka navodno u tipu motherboarda.
dpasaric
13-04-2018 | 16:51
Dijete je rekao:
petros je rekao:
CUDA mi ne treba što bi značilo da može biti ATI/AMD kartica. I bilo bi super da nađem kompatibilnu polovnu u PC oglasniku i to tako složim. Iskustva? Preporuka neka?


Radeon RX 460, 480, 560, 580 su podrzane nativno na High Sierri. sto znaci, upikni i vozi... treba ti kabel za napajanje kartice koji se usteka u maticnu plocu, gdje su dva mini 6 pinska za napajanje.. (ovisno o kartici treb ti odgovarajucu kabel.. npr. za Sapphire RX460 koji sada vozim, [bmu misha, di je postar], treba ti mini pcie 6 pin to 6 pin, dok za 580 ti treba na kartici bit 8 pinski pa postoji Y kabel koji ti ta dva 6 pinska porta pretvori u 8 pinski... )


Ajme užas, ovo je zarazno, sada sam ponukan ovim išao gledati specifikacije za Radeon RX580 i jako mi se sviđa. Nije drastično brži od mojeg sadašnjeg 7970 (kasnije preimenovan u R9 280X), ali opet dovoljno da bih razmišljao o upgradeu! Ima li možda tko zainteresiran za moju 7970, tj. R9 280X (chipset kao FirePro D700 u Valjku) s 3GB VRAM-a? :) E, Dijete, reci mi imaš link na taj adapter s 2 x 6 pin na 8 pin? Zadnji put sam to sam lemio za 7970, a radije bih kupio tvornički ovaj put.
Adam-Luka Turjak
+1 13-04-2018 | 23:02
https://m.ebay.com/itm/18AWG-Dual-mini-6Pin-male-to-8Pin-male-PCI-E-Y-Splitter-Power-cable-for-Mac-Pro/152976450027?_mwBanner=1&ul_ref=https%3A%2F%2Frover.ebay.com%2Frover%2F0%2F0%2F0%3Fmpre%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.ebay.com%252Fulk%252Fitm%252F152976450027%26rvr_id%3D0%26rvr_ts%3Dc107a5351620a86007c62484ffff11eb&ul_noapp=true
Anonimac
14-04-2018 | 07:42
Koliko vremena treba ovom stroju da iskodira 10 minuta,, recimo 1080p/50fps u HEVC format?
dpasaric
14-04-2018 | 11:27
@Anonimac - na kojem stroju? Pretpostavljam na starom Mac Pro s brzim procesorima? Za probu sam pokrenuo vulgaris QuickTime eksport kod mene doma na 24 fps sirovini, za 2.15 min mu je trebalo presporih 14 minuta, a npr. Handbrake je isto odradio za samo 108 sekundi. E sada, trebalo bi se poigrati s postavkama da dobijemo usporedivu kvalitetu. Ubrzanje je linearno i ovisno o snazi stroja s time da enkodiranje unutar QuickTimea izgleda korsiti samo jedan procesor (iako sve jezgre), a Handbrake koristi sve što ima. Veliku razliku za HEVC radi hardverski enkoding, ali, koliko znam, za njega je potreban Vega GPU. Ovo što si pitao bi, uz hardversku podršku za H.265 eksport, potrajalo vjerojatno tek 10-15 sekundi. To je jedna od prednosti novog iMaca, ali po visokoj cijeni. Treba vidjeti radi li to jednako dobro na starom Mac Pro kada se u njega uvali npr. Vega 64.
FiFi
+1 14-04-2018 | 16:23
smayoo je rekao:
Svatko tko instalira Windowse na Maca, neka se kazni sam jer mu očito ta kazna sama po sebi nije dovoljna. :)


Na žalost GIS u kojem radim se ruši u virtualki koju sam do sada redovito koristio, pa sam bio prisiljen nakon puno godina odbijanja instalirati Dual Boot Windowse na Mac. Već i to mi je dovoljna kazna, a tebi +1 na karmu :)
dpasaric
14-04-2018 | 23:49
Evo još malo informacija za one koji su pitali kojim putem krenuti po pitanju odabira grafičkih kartica za ove strojeve...

Koristan test tekućih kartica u višoj klasi se može pronaći na Barefeatsima:

http://barefeats.com/vega_resolve.html

Isto tako pogledao sam što se nudi u domaćim trgovinama, tko može živjeti bez boot screena može dobiti više nego dobru grafiku već od 1.500 kn za R9 klasu, a za 3.500 do 4.000 kn moguće je nabaviti i prave beštije koje će lijepo raditi u ovom starom Macu. Ono što me u gornjem testu iznenadilo je rezultat za R9 290X (moja trenutna kartica) koja u DaVinciju postiže rezultat ne baš daleko od top verzije novog iMaca Pro s Vegom 64 (31.5 prema 36.7). Čini se kao da su svi od Vega generacije očekivali ipak malo više. Tko želi top performanse može krenuti putem GTX serija 1070 i 1080 ako ga ne smeta briga o ažuriranju drivera. Za ostale važi da trebaju odabrati neki Radeon, a izbor je velik, R9 290X (ex HD 7970), RX 480 ili tko može RX 580. Nitro i Special Edition izdanja imaju i novu generaciju hladnjaka (ulazni modeli imaju isti hladnjak kao RX 480) i isplati se uzeti njih jer su tiše.

I evo jedan neozbiljan test, nešto za igrače, no test zorno pokazuje snagu ovih starih Macova - Feral Interactive je upravo izdao novi Tomb Rider za Mac koji koristi Metal, a ne OpenGL. Igra izgleda kao vjerojatno niti jedna do sada na Macu, ali traži zaista jak hardver. Nevjerojatno, ali nadograđeni Mac Pro star 9 godina je čak i u tome brži od najskupljeg iMac Pro modela.

http://barefeats.com/rise_of_tomb_raider.html
Anonimac
+1 15-04-2018 | 11:45
Da mislio sam na starom macprou sa novim procesorima za HEVC, znaci isto puno, kad softverski kodira.

Neznam je hardverski ide preko vega GPU il je integrirano u i7 procesore to već?

Pa handbrake to radi punooo brze nego quicktime na istom stroju ako je isti kodek?

Inace iMacPro ima ove brzine, tako Je decko na applovom forumu napisao....


Finally able to conduct some tests today with a 3 minute, 18-second H.264 clip (1080p, 8-bit 4:2:0, 29.97 fps).

Old Mac (2012 12-Core Mac Pro, 32 GB RAM, Radeon HD 5870 1 GB). Source drive read speed of 100 MBps. Destination drive (separate) a write speed of around 120 MBps. Conversion would have taken around 45 minutes (I stopped it at the 6-minute mark and it had around 40 minutes left to go).

New Mac (2017 10-Core iMac Pro. 64 GB RAM, Radeon Pro Vega 56 8 GB). Source RAID read speed of 600 MBps. Destination RAID (separate unit) a write speed of 400 MBps. Conversion took around 56 seconds.
dpasaric
15-04-2018 | 13:28
@Anonimac - nema veze s i7, da i7 to može i običan Mac mini bi izvodio takvo enkodiranje u 56 sekundi, sigurno ima još neka "kvaka" u tome. Takav tip posla se ne može tom brzinom odraditi bez onoga što se nekada zvalo "vector processing", G4 procesor je to prvi imao u obliku koprocesora integriranog s glavnim procesorom i zvalo se AltiVec, kasnije su te sposobnosti dobili gotovo svi moderni procesori, ali na jednoj osnovnoj razini, niti blizu onoga što može paralelno obraditi moćan grafički procesor.

Koliko sam čitao, za HEVC je napisan poseban enkoder koji koristi Vega GPU i zato to radi toliko brzo. No, to je i Appleova odluka da to izvede tako, a ne da to isprogramira na razini sustava radi putem OpenCL-a ili CUDA-e. Možda imaju i neko tehnološko opravdanje za to, nisam naišao na neki tekst o tome.

Mislim da to nikako nije fer prema njihovim kupcima Valjka koji imaju ogromnu GPU procesorosku snagu u obliku 2 x D700 FirePro koje stoje besposlene, a koje bi taj eksport odradile sigurno brže od jedne Vege. Mislim da je pitanje vremena da netko nezavisan napravi enkoder koji će to koristiti, bio to Adobe ili netko manji. Handbrake radi brže jer koristi sve procesore, ali vjerujem i da koristi vlastiti enkoder za taj codec, u svakom slučaju daleko više toga se može podesiti. Pratim sve ovo s velikim interesom, javim ako otkrijem nešto novo.
Anonimac
+1 15-04-2018 | 18:44
Heh, koji su likovi onda ovi u applu... naprave podršku za HEVC i ubiju valjak posto ne iskoriste njegovu najvecu snagu u dvije D700??

A opet ako se koristi handbrake, mora se prije exportati iz fcp ili adobea u neki file, pa se onda radi dupli posao i kodiranje
dpasaric
15-04-2018 | 20:21
Bilo je predavanje na WWDC-u o tome, pa sam poslušao:

https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2017/503/

Uglavnom, za HEVC je hardverska podrška napravljena za dekodiranje za 6. i 7. generaciju procesora (Kaby Lake/Skylake), a za enkodiranje kažu da je 8-bitni način dovoljno imati 6. generaciju, a 10-bitni način podržavaju svi Macovi, ali softverski. U cijelom predavanju ne spominju OpenCL za enkodiranje. Sve je to još jako svježe i vidim i da video profesionalci po stranim forumima nisu na čistu što gdje radi. Navodno NVIDIA podržava hardversko HEVC enkodiranje na karticama od GTX 980 naviše, ali nisam mogao naći informaciju radi li to i na Macu, pa vjerojatno ne radi.

A zaista bi bilo žalosno da nije podržan niti Ivy Bridge Xeon u Valjku, to je ipak relativno nova i inače moćna serija procesora. No, ok, sve to mogu razumijeti, ali ne mogu da ne guraju OpenCL oko kojega su svojevremeno digli toliko prašine i cijeli Valjak koncept je bio složen oko toga da će takve aplikacije koristiti snagu OpenCL-a i više grafičkih. Na kraju oni sami to ne koriste! :(
HardcoreMAC
+2 16-04-2018 | 06:45
Moram pohvaliti izuzetan clanak!

Dodat cu, a obzirom na uocenu i objasnjenu manu velikog Mac Pro- valjka i pokusaja premoscavanja "rupe" u kontinuitetu profesionalnih uredjaja, da je jos jedan uredjaj nepotrebno izbacen iz game proizvoda i to za "profesionalce" u pokretu - MBP 17".

Ovdje u Njemackoj je jagma za najmladjim izdanjima istoga, a koji rade na HighSierri: za malo novaca dobije se izuzetno pouzdan stroj (stariji od mid 2009).
Bilo je i pokusaja (usjesnih) za nadogradnju 5K ekrana....

Steta, barem sa mojega stanovista i mori potreba da nisu nastavili sa serijom koja je meni osobno jako zanimljiva.

Ja cu slijedece godine u Aprilu proslaviti 10-godisnjicu mojega MBP-a, od svega sam mijenjao bateriju 3 puta i ugradio OWC-ove 3Mb/S 2TB SSD-e.
Radi kò zmaj, nazalost na El Capitan-u.
dpasaric
16-04-2018 | 09:09
@HardcoreMAC - dotaknuo si jednu stvar koju sam i ja primjetio: svi profesionalci koji su kupili 17" (najčešće fotografi) su tražili opet 17" kod kupovine novog i onda bili razočarani što moraju uzeti 15". I redovno su takvi stari 17" bili u opciji s antiglare ekranom. I tu se vidi što profesionalci žele od Applea, ali on ih uporno ignorira. Znam ih tri koji su još na originalnoj bateriji i rade po 2-3 sata. Ta zadnja 17" serija je bila zakon stroj, pogotovo nakon što se ugradi SSD.
Anonimac
+1 16-04-2018 | 09:26
a neznam šta rade u applu oko HEVCa i koju snagu moraju imati da im to radi u realnom vremenu. A sa druge strane imaju iPhone 7,8.... koji snimaju video u sebi i to kodiranje rade u realnom vremenu bez beda, a na stolnim računalima trebaju uber turbo procesore i grafičke kartice ? Onda je smješno da to jedan običan noviji desktop procesor koji valjda treba imati to hardverski u sebi rješeno ne radi isto barem u realnom vremenu
arhitekt
+1 16-04-2018 | 18:22
Anonimac je rekao:
Neka mi netko objasni zašto bi kupio polovan Mac s Xeonom ako novi Lenovo server TS140 sa Xeon E3 procesorom na 3,3GHz, 8GB ECC RAM-a, RAID-om od 2 x 1TB s garancijom 3 godine košta 6000 kn? A možda se čak na njega može Hackintosh metodama staviti i MacOS...


zato što nije poanta hardwer nego operativni..... ne znam koliko shvaćaš o čemu se govori tu i ono što pc korisnici ne shvaćaju jer stvar gledaju samo iz persepktive "brojki"...."mo j tata ima veči opasač" i sl, jest operativni sustav i sami dozivljaj produktivnost rada pod macOS i sl.

dakle, zašto bi kupio... iz jednostavnog razloga, što je cijela stvar bolje postaljvjena u samome startu...dakle, i dalje ponavljam.. ne moras shvatit o čemu pričam, ako nemas dugogodišnjeg iskustva rada na macu......

u uredu imamo 4 maca.....presli smo na macove nakon dugih niz godina, i to je najbolja odluka koja je donešena...... sav posao se odrađuje puno porduktivnije, a sama stvar sa macovima i macOS funkciomnira po defaultu, stabilno, stabilno i stabilno bez ikakvih pizdarija i sl..... i dalje tvrdim da je operativni važnija karika od ikakve količine radne snage....

dakle, da ti dam odgovor na tvoje pitanje.... zašto bi "mali mujo kupio polovnog maca kada može kupit PCa sa xeonima za svega 6000 kn"... zato jer i za next 5 godina, mac će radit kao da je jučer kupljen.... a taj PC, zbog windowsa.... čisto sumnjam u kakvom će stanju biti kroz nex 5 - 10g ..... ne pričam o brzini, več o svakodnevnom radu i stabilnosti......

eto.

ps.
Davore, genijalan članak...... sad vidim da moram kupit staru cinemu i to 2 komada :) .... taman što mi treba :)
Bertone
+1 16-04-2018 | 20:35
@dpasaric, da ti je članak i razmišljanje ok znaš i sam no ipak bum te i ja pohvalio jer mi je baš bio gušt čitati :)

Neki opći zaključak članka i komentara bi bio da bi za korisnike i Apple bilo najbolje da u postojeću šasiju MacPro-a 5.1 i u šasije MacBook Pro-a 15" (9.1) i 17" (8.3) ugradi novi hardver i to je to :)

Usput, kad ste se maloprije dotakli teme MBP 17", ovdje ima zanimljiv popis želja ;)
petros
16-04-2018 | 22:21
Sve ovo mi je inspiracija, daje malo i onaj neki užitak koji je čovjek imao kod samogradnji, samo što to na Macu ide bez frustracija, a super je i onaj osjećaj da posložiš nešto i još za malo love, a dobro radi! 8)

Imam info koji može ovdje nekome biti koristan: tražeći kartice (gledao sam sve web shopove i oglasnike) našao sam nešto (meni preskupo), ali možda nekome taman: Links nudi Gainwardovu (oni su kvalitetni koliko čitam) GeForceicu GTX1070 za 3600 kn jer je bila korištena za testiranje. Daju i jamstvo 3 mj. To je 600 kn ispod redovne cijene, čini se fer cijena. 8)
https://www.links.hr/hr/graficka-kartica-used-pci-e-gainward-geforce-gtx-1070-phoenix-gs-8gb-ddr5-dvi-hdmi-dp-8100001070
arhitekt
+1 17-04-2018 | 07:25
Meni jedna stvar nije jasna, a zanimljiva je.... dakle.... gledajuci trenutno stanje brzina i ponude procesora i7 u pc svijetu.... velika večina prosječnih korisnika imaju i7 4 jezgre.... velika vecina laptopa je s i7 4c procesroima.... .. ubrzanja su relativno minorna....... nisu skokovi kao sa dual core na i7 4 core.....

E sad, sto to znači i povlači za sobom..... mac pro sa recimo 2x3.46 12jezgri je i dalje monster po pitanju brzine ..... znaci, za veliku večinu korisnika koji su na i7 procesroima , ovo je i dalje daleko brze a jeftinije za kupit.....poslo vi su vise manje isti na kojima radimo... a brzina je sasvim dovoljna za odrađivanje istih....... dakle, želim reč da za male pare.. cca 1000eura, moze se kupit bazicni 2010 ili 2012 stroj koji će i dalje , 5-8 godina odrađivati posao jednako dobro a moci ce se do jedne točke nadograđivati.....

apple je napravio stvarno vrhunski stroj.... koji i dalje prkosi vremenu.. bez obzira sto nije naj naj naj naj naj brzi...... al je dovoljno brz za podosta toga...... :) i sve jeftiniji :) ..... onda kupiš još jedan i imaš 24 jezgre , tj 48 treadova :) ......... sasvim dovoljno brzo :)
dpasaric
17-04-2018 | 09:28
Hvala svima na pozitivnim komentarima, očigledno sam ovaj put "ubo temu" koja mnoge brine. Potaknulo me par ljudi koji su došli do mene po savjet što kupiti i bili spremni za profesionalni stroj dati od 15 do 30 tisuća kuna, ali ne više. I mislim da je to vrlo razuman i ne škrt iznos za računalo. Da je Valjak u pola cijene, vjerojatno bi im preporučio njega kao neko privremeno rješenje do novog Mac Pro, ali kada se pogleda ona tablica cijena/performa nse, sve je jasno i odabir je prilično očigledan.

@Bertone - Super je onaj link za MacBook Pro 17", zaista blesavo je što su ga ukinuli, imao je svoju vjernu publiku.

@arhitekt - da, komercijalni procesori su stali na 4 jezgre, a takt se već zadnjih 10 godina ne povećava bitno. Mac Pro je imao Xeone na 3.0GHz još 2007. godine, tako da se brzina uglavnom dobivala na druge načine - npr. povećanjem broja jezgri, internim optimizacijama procesora, a ne kroz "brute force" dizanje takta jer su došli do tehnoloških limita procesa izrade čipova. Xeon je pak uvijek bio papreno skup jer imati više jezgri znači i više otpada u proizvodnji i automatski višu cijenu, tražio se skup motherboard, skupa ECC memorija i sve što s tim ide, i zato nikada nisu postali mainstream procesori "za narod", ali kada se jednom investira u njih, zaista su brzi i trajni.

Evo i zgodna trivia: i superačunalo Bura na riječkom Kampusu je također bazirano na gomili dual-Xeon (mislim da je verzija kao u Valjku) "bladeova" povezanih u jedan mega-cluster. Dakle, nema tu neke filozofije oko procesora, Xeon je i danas vrh koji se može nabaviti, a ova sreća da ih možemo ugurati u stari Mac Pro po povoljnoj cijeni baš veseli! :)
arhitekt
+1 19-04-2018 | 11:46
mene veseli slijedece, a to je da kroz godinu, mislim nabavit jos jedan dual xeon 2012 macpro 5.1. i upgrejdat ga..... i poslije samo valjke, i slagat ih kao vinske boce u podrumu..... hm, jefitnije je složit render node od recimo 5 macp pro tijekom vremena.... nego kupovat jedan od 20 000 eura ili više..... iako će noviji bit duplo brzi, kao jedan stroj... nekoliko starijih će bit jeftinija investicija sa savim dovljnom brzinom.... stvar je broja jezgri.... a za ikava renderiranja koja radim.... bilo šta unutar , da vidim. hm.. 12c * recimo 5 macproova jest 60 jezgri..tj 120 treadova..... je i više nego dovoljno brzo.... svaki render je ispod 5minuta u 6k rezoluciji i ukupna investicija tijekom tih x godina, ce bit unutar 5000eura...... a da o broju puta kojim će se isplatiti zbog odrađenog posla i ne pričam......
dpasaric
19-04-2018 | 19:25
Istražujući cijelu ovu temu naišao sam i sam na mnogo novih informacija, pogotovo u zoni grafičkih kartica. To je priča za sebe koja gotovo da traži zaseban članak. Ono što mogu Mac Pro ekipi ovdje onako ad hoc savjetovati je: strpite se s kupovinom nove generacije high-end grafičkih dok sve dobro ne proučim i istestiram.

Naime, rade one fantastično brzo i potpuno su prepoznate od macOS-a, ali kada ih se optereti do kraja (znači kada pređu oko 200W u peaku) mogu uzrokovati sigurnosni shutdown Maca, a to nikako nije dobro. Naravno, nije problem njegovo napajanje, ono može provjerno pogoniti i dvije high-end grafičke, problem je u vodovima do grafičke koji su službeno 75W, a imamo ih samo dva, akle 150W + onoliko koliko dođe preko samog PCI busa. Sada testiram alternative - jedna je dodatno napajanje putem optical baya ili modifikacija izlaznog voda iz trafoa tako da se doda još jedan ili dva voda samo za GPU.

Work in progress... javim! :)
dpasaric
20-04-2018 | 02:51
Jest 4 ujutro, ali sredio sam problem! :) Umoran sam za detalje, objasnit ću prvom prilikom, ono bitno je da Radeon RX 580 može bez problema raditi u (5,1) bez ikakvog dodatnog napajanja, čak nije potrebna niti pomoć iz optical baya. Juhuuu! :)
Kloba
+1 20-04-2018 | 06:48
Svaka ti čast! Stvarno si totalno predan nečemu kada si to zadaš. Broj komentara sve govori. ;)
I ovdje ne ciljam više na tekst, nego na ovo dodatno provjeravanje novih grafičkih zvijeri i kako ih upariti sa starim Pro mašinama.
Ma, da te nema - trebalo bi te izmislit. :)
dpasaric
20-04-2018 | 21:30
Da ne pišem naširoko detalje oko RX 580 instalacije, evo link na legendarni XLR8 Your Mac, Mike je bio više nego susretljiv, pa je na naslovnici objavio moje kratko izvješće koje mnogima može uštedjeti dosta vremena (i nedajbože potencijalni kvar ako se pretjera). Ovo je četvrti RX 580 koji je tamo prijavljen da radi i prvi koji je "Special Edition", tj. tvornički overclockiran. Neki su sumnjali da overclockirani modeli neće raditi zbog prevelike potrošnje i da je jedino "Pulse" serija upotrebljiva, ali izgleda da u stvarnosti sve funkcionira ok jer je potrošnja ipak unutar očekivanih ograničenja. :)

http://www.xlr8yourmac.com/archives/feb18/RadeonRX-580_MacPro.html#third
arhitekt
21-04-2018 | 20:39
si napravio Pixlas Mode na PSU.....?
Mene zanima kako dobit boot screen na novim grafičkim koje cMP moze pogoniti, no od boot screena nista..... znaci recimo profesinalne grafičke poput Radeon Pro WX5100 , WX9100 ..... WX3100 i WX4100 testirano ne rade...ali WX5100 i 9100 radi..... zatim Radeon VEGA 16GB FE, također radi, no nema boot screena.....uz ovu se mora napraviti PIXLAS MODe, jer traži dosta struje, dok se WX moze normlano korsitit sa internim napajanjem.
Radeon VEga 16GB FE čak pogone sa externim napajanjem.....
Vanjuška
+1 21-04-2018 | 20:59
Pa ljudi moji; pročitao sam članak unutar pola sata otkad je objavljen i rekao ostaviti komentar malo kasnije; jer je ipak riječ o stroju koji je završio kod mene. Kako već život ide; posao, obitelj, putovanja me odvukli i nisam ni dolazio na Jabučnjak...

Dođem danas, a kad ono 100+ komentara; trebalo je to sve pročitati
dpasaric
21-04-2018 | 22:06
@arhitekt - Ne, upravo suprotno, gledao sve moguće načine kako da izbjegnem Pixlas modifikaciju. I isplatilo se! Dok god kartica ne troši više od 275W sve može funkcionirati bez modifikacija i bez posuđivanja napajanja iz optical baya. Kvaka je u balansiranju potrošnje između PCI AUX A i B izvora. Za razliku od R9 serije, koja je ok radila s odvojenim 6-pinskim vodovima - ili zato jer je manje trošila, ili zato jer je bolje rasporedila potrošnju po izvorima, ovi novi Radeoni ne žele tako raditi, tj. rade dok ih se jako ne optereti, a tada naprave sigurnosni shutdown.

Inače, može se na razini firmwarea kartice odraditi koliko će vući od kuda, ali to traži Windowse i neka opskurne alate, nisam se time želio zezati. Napravio sam partizansku 2 x 6-pin fizičku konvergenciju u jedan 8-pinski i to je bilo dovoljno. Srećom ovaj moj RX 580 SE dozvoljava konfiguraciju kod koje se napaja samo s jednog 8-pinskog ulaza + PCI. Ono bitno je da PCIe opterećenje bude ispod 75W i da AUX A i B nikada ne pređu 120W (inače su rated na 75W, ali dugo iskustvo u zajednici je da do 120W ide ok). Moje brojke su bile do max 55W na PCI sabirnici i do 92W na AUX portovima, ali to zaista pod punim opterećenjem (FurMark test).

Što se tiče boot screena, dok ne moraš stalno switchati između Windowsa i Maca, to i nije baš problem. Uostalom, možeš ostaviti neku low-end karticu ala GT120 u neki sekundarni slot. A ovo s flashanjem možda i nije neki big deal kada se skuži sistem. Čitao sam o tome, nije jednostavno, ali nije niti rocket science. Odbilo me to što se mora raditi pod Windowsima. Moram vidjeti je li tko napisao neki flasher koji radi na Macu.

@Vanjuška - Juuuuhuuu konačno da si se i ti javio! Stari Mac Pro vuk, ali i novopečeni 12-core vlasnik i jedini ovdje uz mene s takvim strojem. Jedva čekam da uhvatiš malo vremena, posložiš konfiguraciju, instaliraš novu grafičku, pa javiš kako radi i jesi li zadovoljan! :)
arhitekt
+1 22-04-2018 | 07:08
:)
jel netko ima iskustva u upgrejdanju 2.4 x2 na 3.46x2.... mislim na fizički dio posla zamjene procesora ovim :) Rado bi mu prepustio taj dio, da ne moram sam. :)
Procesori se uskoro misle naručiti pa da se također uđe u svijet 12C 3.46 xeona :) :)
dpasaric
22-04-2018 | 10:49
Radio sam to na (2,1) seriji i očigledno uspješno ;) jer taj stroj dan danas radi. Imat ću iskustva s (5,1) kada to izvedem za prijatelja koji je procesore već kupio, ali čekamo jer je stroj zaposlen. Bitna stvar je da li je u pitanju (4,1) dignut na (5,1) ili originalni (5,1)? O tome ovisi priča s IHS-om, podloškama ili deliddingom. Nemoj naručiti procesore dok ne vidimo trebaju li ti s IHS-om ili bez.
arhitekt
+1 22-04-2018 | 21:39
:) thanx za info :)

Oriđiđi 5.1. 2010. :)
Molbica, pitaj frenda, di je kupio procesorie i po kojoj cijeni, čisto da imam info, da mogu još jeftinije proč :)

ps. što je diledding :) ... mislim da mi je promakla infromacija u tijeku proučavanja tematike o nadogradnji cpu-a kod 5.1. :)
dpasaric
22-04-2018 | 21:48
@arhitekt - cijena ti manje-više svuda ista, 300-350 eura za par je povoljno i korektno. "Deliddani", tj. oni s kojih je skinut IHS (Integrated Heat Spreader) su skuplji. Bez IHS-a idu na (4,1), a s IHS-om u pravilu idu na (5,1). Može se staviti i s IHS-om na (4,1), ali onda moraju ići podloške radi razlike u visini.
Anonimac
+1 23-04-2018 | 02:39
Korisnik sam imaca 27, prva serija, aluminijski. Dobro me služi, ali sada je već star i ograničene memorije. Stari Mac Pro bi za mene bio dobar upgrade, želio sam oduvijek tako nešto, ali nikada da se skupi novca. Ovako polovni su sada taman pristojne cijene. Dva pitanja imam: ovisno o seriji (to su one 1,1, 2,1, 3,1 itd oznake?) koji MacOS se preporučuje za koju? Iz iskustva znam da nije dobro pretjerivati i na stari Mac instalirati najnovije. Drugo pitanje, gdje kupiti s povjerenjem, kako provjeriti ispravnost? U oglasnicima ih je malo, uglavnom samo najstariji. I hvala, odlični ste, čitam ja stalno, samo inače nemam potrebe pisati.
dpasaric
23-04-2018 | 09:26
@Anonimac - Da, te brojke kod Macova označavaju generacije i služe kao identifikator tipa računala, znači npr. OS instalacija u sebi ima takvu listu podržanih. U članku ima tablica koja generacija ide do kojeg službenog izdanja OS-a, a moja preporuka po pitanju dogradnje ovisi i o tome kakve je Mac konfiguracije. No, uzmimo da RAM nije problem, da ga ima barem 8 GB, da ima neku imalo moderniju grafičku, ja bih prve generacije (1,1) i (2,1) digao sve do 10.11, tu je potreban onaj EFI hack, ali to nije veći problem. 10.11 na njima provjereno brzo i pozudano radi. Što se tiče (3,1) serije, nju bih svakako digao do službenog limita (10.11), a išao bih na 10.13 samo ako je potrebno (jer se gubi Airport podrška u većini slučajeva, pa treba kupiti noviju Airport karticu). Zadnje serije (4,1) i (5,1) bih bez mnogo razmišljanja stavio na najnoviji sistem, dakle High Sierra (10.13). Inače, 10.13 je na početak bio dosta traljav, ali sa zadnjom verzijom 10.13.4 su ga lijepo ispeglali i sada glatko radi na svemu, a pogotovo na ovim zadnjim Mac Pro.

Što se tiče savjeta oko Mac kupovine, možeš se javiti meni, kako je firma gdje radim (Kreativni odjel) ionako Apple Reseller, često kupci novih Macova pitaju imamo li nekoga tko bi kupio njihov stari stroj, a i mi sami (multimedijska produkcija smo) koristimo Mac Pro u procesu, mijenjali smo dosta strojeva zadnjih godina, a i prodali ih mnogo, tako da se uvijek nešto nađe. Samo me mailaj kakav stroj ti treba ili koliki ti je proračun, pa ćemo već nešto naći. Na polovne strojeve se naravno ne može dati neko jamstvo, ali barem mogu osobno dobro provjeriti da je sve ispravno. Do sada su iskustva samo dobra.
Anonimac
24-04-2018 | 09:32
Osvrnuo bih se na budućnost Macova za koje mislim kako nije bajna. Da, profesionalci koji koriste Apple strojeve će još imati nekog izbora kroz iMac Pro i nadolazeće Mac Pro strojeve, ali većina ako nije zainteresirana za iOS svijet lagano bi mogla početi razmišljati o prebacivanju na nešto drugo, a to drugo je na žalost vrlo ograničavajuće.
U zadnjih par mjeseci posjetio sam 3 Apple storea u EU i mogu reći kako su skoro potpuno digli ruke od Macova.
Na samo jednom stolu imaju po jedan Mac Pro, iMac 27", iMac Pro i jedan 21,5” iMac. Na još jednom stolu imaju po primjerak MacBooka, MacBook Aira i po primjerak MacBook Pro-a 15” i 13”, na ostalih 8 stolova su iPhonei, iPadi i Apple watchevi. Ono što je zanimljivo da skoro svaki put kad sam bio prostor s desktop Macovima je prazan, s prijenosnicima rijetko kad nekoga ima, dok je prostor s ostatkom ponude prilično popunjen.
Na žalost u tom smjeru idu i razni dodaci, naime 99% svih dodataka je za iOS uređaje tu i tamo ima nešto za prijenosnike i skoro ništa za desktop mašine.

Apple će pokušati još nešto malo odigrati na kartu profesionalaca s Pro strojevima, ali ne zadugo, očito su se potpuno okrenuli iOS i modnom svijetu s tendencijom ulaganja u sadržaj i servise.

Za dugoročno ulaganje vrijeme je za nešto drugo.
dpasaric
24-04-2018 | 22:01
Da se vežem na prethodni komentar... meni se takav razvoj događaja ne čini izgledan, barem ne u nekoj doglednoj budućnosti.

Osnova svega čime se Apple i danas bavi u korijenu sadrži OS X. Ne vidim scenario u kojem Apple napušta osobna računala i segment profesionalnih kreativaca tek tako. To im je oduvijek bio i važan dio imidža. Istovremeno, iako znam da zvuči čudno, ali Microsoft bi se zalagao da se to ne dogodi! :) Naime, tada bi oni postali monopol i bili bi zakonski raskomadani - već smo imali taj scenario kada je Microsoft pomogao Appleu novcem u trenutku velike krize samo kako ih same ne bi zahvatio anti-monopolist ički zakon. Dakle, nije sve niti tehnologija, ima tu mnogo i politike, zakona i ostalih interesa.

To što oni toliko ulažu u mobilne uređaje ne znači da se dio klasičnih računala smanjio, samo su odnosi danas postali različiti jer dio populacije koji prije nikada ne bi imao računalo, sada koristi pametni telefon i tablet. Danas svaka bolje stojeća hrvatska baka ima tablet, a sigurno ne bi imala računalo. Otvoren je novi dio tržišta i Apple ga nastoji što bolje pokriti. Ne vidim da to mora biti u srazu s klasičnim računalima. Prije da će se ona "isprati" vremenom kako razvoj tehnologije bude grabio naprijed do razine kada ćemo zaista imati samo veliki ekran i pričati suvislo s računalom u Star Trek stilu.
arhitekt
+1 25-04-2018 | 10:12
Ne vidim uopče ikakve realne razloge da se desi ovo što Anonimac piše.....Apple nije lud da glavno tržište odbaci.....da krene u tome smijeru, tek bi tada krenuli ozbiljni problemi, jer b rdo profesionalaca itekako radi i želi mac.. osx ... a ako se i desi, a vjerojatno neće , da se OSX i iOS spoje... ne vidim ikakvog razloga da to utječe na sam apple i odabir platforme..... apple je preduboko mežu profesionalnim korisnicima da bi se ikakvo odbacivanje desilo.... macOS i windowsi su dva dijametralna operativna i poptuno neusporediva... . jedan je stabilan i ispoliran, drugi praktički nedovršen, sumljivih UI odluka i koncepta funckioniranja prilikom korištenja... itd itd....

Apple kad izbaci Mac Pro kreće u novu priču i mislim da itekako znaju što rade, jer takav proizvod ne planiraš u mjesec dana i tržište koje želi i ovisi o takvoj platformi nije malo.... A svojevremeno je Apple bio firma kojoj je glavna grana bila upravo bila Macpro i sl uređaji......
eto.
Air
25-04-2018 | 11:00
Da je Apple htio osvojiti tržište osobnih računa (ili barem sudjelovati u značajnom volumenu) imao je vrlo jednostavan korak prije par godina kada je bio BUM, BUM ekspanzija iPhonea. Vjerujem da su mnogi ljudi tada htjeli imati Apple eko sustav: iPhone i računalo, te da su tada ponudili jeftiniji Mini mnogi bi se odlučili za njega. A kada se jednom navučeš na OSX teško se vraćaš nazad... a i Apple bi time dobio "doživotnog" ovisnika.
Na osnovu ovog mogućeg scenarija koji se nije desio sumnjam da je Apple-u interes osobna računala a pogotovo profi segment koji danas ne donosi novce a traži resurse - više su trenutno prisiljeni (možda "ostavštinom" Steve).
Danijel Horvat
25-04-2018 | 11:14
@Air - Apple ima jeftine uređaje i u segmentu stolnih i u segmentu prijenosnih računala. Ono što je problem jesu krajnji korisnici koji nikad nisu radili na Apple uređajima pa uspoređuju "kruške" i jabuke na osnovu čisto specifikacija hardwarea. Nažalost stabilnost i pouzdanost Mac rješenja još uvijek nema alternativu u većini stvari. Krajnjem korisniku koji radi stvar X je nebitno na kojoj platformi radi ako je rješenje pouzdano, dovoljno brzo i stabilno. A to Mac (još uvijek, svim svojim mušicama unatoč) jest. Veliki korak je bio prelazak na Intel arhitekturu. Hardware je danas "smiješno" jeftin sa tendencijom da bude još jeftiniji i snažniji. SW je skup, R&D je skup... i normalno je da to utječe na cijenu krajnjeg proizvoda. Apple to još uvijek radi dovoljno dobro unatoč ogromnim troškovima koje ima. A da li će broj Mac korisnika rasti u značajnom postotku? Malo je vjerojatno. No IMHO, tko god je probao OS X će se samo "silom prilika" vratiti na PC rješenje.
arhitekt
27-04-2018 | 08:06
Daddo je rekao:
tko god je probao OS X će se samo "silom prilika" vratiti na PC rješenje.

Ovo je definitvno najtočniji komentar....... Sjećam se tranzita sa WIN na OSX.... Trebalo mi je kratko da naucim logiku funkcioniranja OSXa i gdje je što... i malo više vremena da se prebacim sa mentalne navike funckioniranja pod WIN...... e sad, moj zaključak.... a to velika večina PC korisnika ne kuži.....WIndow si su loš operativni..... tj bolje reč katastrofalno loši..... pogotovo WIn10..... Razvojni tim Microsofta ili namjerno ne želi posložiti UI kako spada ili pored svih tisuća programera i ljudi koji rade u MSu, nemaju adekvatne kreativce, da im se objasni da je računalo namjenjeno čovjeku i da UI treba biti kreirano počevši od nekakvog koncepta funckioniranja samog čovjeka.... gdje što staviti, i zasto baš tu itd itd..... Znači, user expirience sa WIN10 je totalna zbrka, nepreglednost, preopterecenost prevelikim brojem pred koraka ..... želiš doći do, neznam, jednog dijela u Control panelu, moraš brdo nerazumljivih i nepotrebnih koraka proći da bi došao do tamo..... itd itd.... MOzak korisnika pod WIn je nepotrebno preopterečen apsolutno idiotiskim konceptom suvišnosti elemenata unutar OS da je to koma.....
Druga stvar, izgled samog UI..... pokušavao sam shvatiti dizajn i način kojim su krenuli .... i na kraju shvatiš da MS..doslovce ne razumije što je operativni, što je UI i što jednom korsniku treba nu svakodnevnom radu......

Tako da, kada sam prešao na OSX i kada sam kratko trebao nešto odraditi na windwosima, moj zaključak jest...da mi se dešavao osjećaj blage retardacije.... .OSX iWIn... nebo i zemlja.......
a da nestabilnost windowsa niti ne spominjem...... .. uvijek sam se pitao.. kako je moguće da su Win uspjeli prodati priču svijetu , da je "svijet" prihvatio win kao "standard"...a da je mac samo neko tamo "skupo smeče" za šminkere koji štuju kult Apple-a........ . no, samo to "skupo smeče" radi, odrađuje posao, stabilno ispolirano itd itd......

eto, moje skromno mišljenje....
Anonimac
27-04-2018 | 09:29
Točno, zato preko 90% korisnika koristi Windows, ne valja to ništa. OSX i Apple hardware su No.1, bez obzira na cijenu i cijeli niz manjkavosti, pogotovo hardvera.
arhitekt
27-04-2018 | 12:38
Anonimac je rekao:
Točno, zato preko 90% korisnika koristi Windows, ne valja to ništa. OSX i Apple hardware su No.1, bez obzira na cijenu i cijeli niz manjkavosti, pogotovo hardvera.

naravno, klasika komentar..... no.... 90% ljudi koristi ono sto može nabavit for free, i jeftino.. sklepat na brzinu.... u tome i je koncept pc-a....... a na sve se možeš naviknuti, tako i na windowse....... . zato se u svijetu ne prodaje 100 000 000 porchea....a ni macova.....

no da ne skrecemo s teme.... Davore, zanimalo bi me kako stoje stvari sa testiranjem raznih GPUa bez PSU modifikacije :)
dpasaric
27-04-2018 | 22:10
@Daddo & @arhitekt - u periodu od 1999. do 2004. sam silom prilika na poslu (TV) morao raditi na Windowsima. Iako sam nisam imao neke katastrofalne situacije i česta rušenja kao kolega u montaži, cijelo vrijeme sam bio frustriran radom u toj okolini. Ništa to nije možda drastično različito od Macova sistema, na kraju krajeva i Windowsi su GUI OS nastao krađom onoga što je Apple složio na prvom Macu, a Gates maznuo kada su MS-u dali stroj da se napiše Word za njega.

Iako su osnove iste, toliko je detalja krivo posloženo, previše toga je nepromišljeno nabacano i projektirano kao da je bitan stroj, a ne čovjek. I lako da imaš 10 takvih sitnica, ali to su stotine i stotine, a onda to čini razliku. Tada sam radio na Pentiumu na 500MHz, a doma na Macu G3/300MHz koji je u radu jednostavno bio brži, a da ne pričam o ležernosti korištenja. Kada smo osnivali svoju firmu, odluka je bila jednostavna, a svemu je pomoglo i to što je tada cijena ozbiljnih PC radnih stanica usporedive snage s tadašnjim Macovima bila čak viša(!). Priču o ICO i TCO ne treba niti započinjati.

I onda, godinama nakon, pod pritiskom klinaca koji žele igre koje im igraju prijatelji u razredu, instalirao sam Windowse 10. Nekako sam se nadao da su sve to do danas doveli na visoku razinu. I ok, mnogo mnogo toga je popravljeno, mislim da je daleko manje BOD situacija, gluposti s driverima (iako ih još ima), ali ono što me ubija je ergonomija koja ne postoji, tj. zaglupljujuća je, gotovo ništa nije intuitivno, a u želji da sistem izgleda "dizajnerski čisto" su uklonili i mnogo toga što je zapravo olakšavalo rad jer je bilo vizualno lakše prepoznatljivo. Uglavnom, neka velika sila bi me morala natjerati da posao radim na Windowsima, možda da se radi o nekom "dedicated" sustavu s jednim softverom i to je to, ali imati računalo opće namjene koje dnevno moram koristiti za sve i svašta, ne hvala, mislim da bih radije postao vrtlar! ;)
dpasaric
27-04-2018 | 22:31
@arhitekt - što se tiče grafičkih, baš skupljam rezultate i testove svega što mi je do sada prošlo kroz ruke. Koliko sam pratio ove kartice koje nisam imao, situacija je zapravo solidna: s redovnim napajanjem prolazi od AMD-a sve dok ne dođeš do Vege, evo kod mene radi i overclockani RX 580. A što se tiče NVIDIA-e, izgleda da je situacija ista dok ne dođeš do Titana i njegovih podverzija. Kaže MacVidCards da su ove problematične:

Nvidia GTX 580 Classified
Nvidia GTX Titan 6 GB
Nvidia GTX 780Ti 3 GB
Nvidia GTX Titan Black 6 GB

A opet, neki po forumima kažu da Titan radi ok ako se 8-pinski spoji na oba 6-pinska istovremeno, a onda se na 6-pinski na kartici dovede napajanje iz SATA baya. Gle, ako ti ne treba CUDA, lijepo uzmi neki RX 580 s 8GB i na miru si! Super snaga za malo para. A za nekoga tko hoće baš povoljno proći, može se naći polovnih RX 480 ili malo starijih R9 280X (to je zapravo HD 7970), a to su dan danas vrlo solidne kartice. Ovaj "stari" 7970 je zapravo isti GPU kao u Valjku onaj top setup koji oni brendiraju kao FirePro D700, mislim da je jedina razlika što je u Valjku ECC i na grafičkoj.

Sada sam opalio LuxMark bench samo GPU OpenCL izračuna i mogu ti reći da su RX 580 i GTX 980 gotovo jednake!
Danijel Horvat
+1 28-04-2018 | 08:18
@dpasaric - Meni osobno Windowsi "nisu problem" radi nelogičnosti ili brzine. Današnji hardware je dovoljno snažan i brz da to kompenzira, a dovoljno sam dugo PC korisnik i dovoljno dugo radim unutar IT-ja da sam imao prilike i vidjeti i u praksi koristiti i Win i OS X i Linux. Ono što mene kao MS certificiranog profesionalca smeta je činjenica da se Win "trgaju" sa svakim novim automatskim updateom. 3rd party software radi "očajno" loše, driveri su nepotpisani za većinu hardwarea i/ili neoptimizirani. Nije sve to skupa problem doma kad imaš vremena i želje i volje se s tim zafrkavat jer se igraš, no u poslu kad imaš krajnjeg korisnika kojem je iz čistog mira prestao radit mail klijent a spojen je na internet i mail server je u lokalnoj mreži i svi oko njega mogu do maila i na internet. Restart - mail je proradio. Ne rade browseri. Iz četvrtog restarta proradi sve. Čovjek ujutro dođe na posao u 9 i sat i pol čeka "applying updates". Bemti, pa treba obnovit cert za FINA-u i poslat GFI-POD... aha, sad ćemo... ček, pa to ne radi ni na Firefoxu ni na IE-u ni u Edgeu. Chrome službeno nije podržan, ali kad nakon 2 dana mozganja i testiranja da nije stvar samo lokalno na jednoj mašini nazoveš i dobiješ (napokon, jer svi zovu) podršku - pa eto u Chromeu trebate to to i to... i onda... radi. Da, razmažen sam. Ne, ne da mi se još i doma mrdat po Windowsima. Da, mogu si priuštit apple sustav. Da je bez mušica - nije. Ali je trenutno i još uvijek najbolje što se nudi. A cjenovno za po doma, razlika između ulaznog modela minija i performansama ekvivalentnog PC-ja sa pripadajućim plaćenim SW-om nije drastična. Ono što me eto sinoć razveselilo je što su Duet složili da radi na 10.13.4 pa sam mogao napraviti upgrade. A zašto sam ga radio? Pa, dobio sam mogućnost eGPU-a što će značiti da ako ikad mi Iris bude premalo mogu na vanjsko kućište spojiti nešto jače. Nazivno stvar radi samo na TB3 ali ekipa je našla workaround. I time je moj 2014 mini dobio produljeni život... :D
dpasaric
28-04-2018 | 10:38
@Daddo - ovo si baš lijepo opisao. Sve to ima i veze s godinama i zrelošću rekao bih! ;) Kada sam bio klinac, bilo mi je fora eksperimentirat i sa svim i svačim samo fore radi, npr. overclockati procesor na G3/300 toweru da vidim do koje granice pouzdano radi, ali kada jednom počneš raditi ozbiljan posao, kada je potreban fokus na izvedbu posla, onda te samo zanima da sve radi pouzdano, uhodano i bez iznenađenja.

U našem malom multimedijskom studiju ja sam zadužen za brigu o hardveru i trudim se sve strojeve držati up-to-date u smislu upotrebljivosti hardvera, pouzdanosti, vrijednosti za novac i optimalnog izbora OS-a za posao koji radimo. I zaista mogu reći da sam s Macovima presretan. Sve skupa imamo 8 računala. U 14 godina rada imali smo dva pokvarana napajanja (na iMacu G4 i na iMacu 27, starije serije), par krepanih ECC DIMM-ova na starim Mac Pro i tri grafičke kartice koje su riknule (7300, 8800 i jedan 5870) - i to je to sve od hardverskih problema sve te godine. S obzirom da kod nas računala zaista rade po cijeli dan, a neka i 365/24, mislim da je to odličan rezultat. Jedino kada smo ostali bez stroja i morali koristiti zamjenski je bilo s tim iMacom 27", svi ostali kvarovi su bili nebitni (lako radiš i s malo manje RAM-a ili uzmeš RAM iz drugog stroja), a što se tiče grafičkih uvijek imam jednu rezervnu sa strane, tako da nam downtime teži nuli. Što se tiče softverskih problema, gotovo da se ne mogu sjetiti niti jednog. Nikada nisam reinstalirao sistem na nekom Macu "jer se nešto sprčkalo". Ako sam i imao neko vraćanje s Time Machina, to je bilo samo kod selidbe na novi stroj ili kada sam sam radio neki glupi eksperiment (jednom s nepodržanom grafičkom). Najradije bih sve jače strojeve zamijenio s Mac Pro towerima, a za sitne stvari ostavio Mac minija (koji su se isto pokazali super pouzdani).

Moj zaključak je da taj "peace of mind" pri održavanju kod Macova zaista nema cijenu.
Bertone
+1 28-04-2018 | 10:52
Moje mišljenje je da jedini problem Windowsa leži u tome što je kompanija svakih nekoliko godina izdavala novu verziju OS-a (i Office paketa koji je možda i bitniji za MS od Windowsa) i koju da bi mogli prodali, namjerno su ih činili nekompatibilnim a ili bi ih usporavali do bola.

I ja na poslu imam primarno MS platformu i unazad 10-15 godina sam svjedočio promjenama unutar MS proizvoda (koje nisu bile nužne) koji bi starije verzije softvera koji je do tada radio dobro činile neupotrebljivim a i jednostavno je firma morala prelaziti na novije (nove) verzije softvera.

(MacOS (OS X) je također vlasnički softver no kako je primarno dolazio uz hardver kompatibilnost između novih i starih verzija je bila puno veća da ne kažem potpuna. Međutim danas se i kod Applea počinje događati situacija da razni stariji softver više neće raditi sa novim macOS-om.

I što nam onda ostaje? Alternativa (koja to nije) bi bila koristiti Linux no koliko korisnika (ne mislim sad isključivo na kućne korisnike već na informatičare u našim tvrtkama) koji imaju potrebno znanje za održavanje sistema.
Nadalje, zapravo najvažnije, u poslovnom okruženju Linuxu nedostaje podrška velikih proizvođača softvera (Adeobe npr.) da bi ga pro korisnici prihvatili kao platformu za korištenje softvera kojim obavljanju neku djelatnost...

... i onda smo opet na početku i sve se svodi na ono što si korisnik može priuštiti i na koliko je kompromisa spreman (ili mora) pristati, a u slučaju teme, odnosno Apple Pro hardvera, Apple sam sebi odmaže politikom proizvoda u zadnjih par godina.
Riba
+1 28-04-2018 | 11:16
Daddo je rekao:
@dpasaric - Meni osobno Windowsi "nisu problem" radi nelogičnosti ili brzine. Današnji hardware je dovoljno snažan i brz da to kompenzira, a dovoljno sam dugo PC korisnik i dovoljno dugo radim unutar IT-ja da sam imao prilike i vidjeti i u praksi koristiti i Win i OS X i Linux. Ono što mene kao MS certificiranog profesionalca smeta je činjenica da se Win "trgaju" sa svakim novim automatskim updateom.


Jaoj, ovi moji na poslu prije svakog Windows updatea su svi živčani i traže full backup kompletnog stroje jer nije neuobičajeno da im nakon updatea mašina završi u blue screenu kod boota, onda nakon toga moram najmanje 4-5 servera restorirati, pa ajmo nanovo. A updatei izlaze svakih 5 dana. :)
dpasaric
28-04-2018 | 11:42
@Riba - barem veseli da se u Microsoftu interno sprdaju na vlastiti račun:

https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/8bn0oj/microsofts_internal_communication_team_shaming/
Air
28-04-2018 | 12:46
Mene žarko zanima što to trebaju update-ati svakih 5 -10?

p.s. a onda netko ima ideju i obraz prigovoriti za Apple updeate.
Bertone
28-04-2018 | 17:47
Joj da, win update je posebna priča... anegdota iz stvarnog života:

Sjedne mi nadogradnja, odbijem je par puta i kažem sam sebi da ću pustiti komp da to odradi kad krenem na pauzu.

I dođe vrijeme za pauzu, pokrenem nadogradnju i u holu zgrade naletim na stranku koju sam naručio da mi dođe iza pauze. Bedast kakav jesam, pozovem stranku da odradimo posao odmah, a na pauzu ću kasnije jer mi je bedasto da me čovjek čeka 30-45 minuta... i vratim se sa njime u ured... i onda smo obojica gledali u ekran i tijek nadogradnje narednih 25 minuta :(
Anonimac
29-04-2018 | 14:11
Win platformu sam napustio pred 15-tak godina....
Pa sta se nemoze update na Win podesiti da radi preko noci ili kad ti komp ne treba? I kad to odradi da se komp ugasi... ili je to previše na win u 2018. godini :)))
Bertone
30-04-2018 | 08:31
Može, ali... moji informatičari u firmi rade od 8-16 (nije šala, ozbiljno je ma koliko bedasto to zvuči), nadogradnje ne dobivamo direktno od MS-a nego oni skinu nadogradnje, (navodno) testiraju ih i onda puštaju pakete nadogradnji a to mogu samo kad rade, odnosno od 8-16 :D

Mi korisnici nadogradnje preuzimamo automatizmom i jedino što možemo je odgoditi nadogradnju na pola sata (i tako nekoliko puta po pola sata pa pustimo da se instalira kad završimo sa poslom (ili odemo na pauzu) nakon čega se PC ugasi i onda slijedećeg dana kad dođemo na posao PC nastavi sa instaliranjem skinutih paketa (no dobro, ujutro ionako svi pijemo kavu i ne radimo ništa pa nije nikome bitno da li to traje 10 minuta ili pola sata :D

Jednom riječju, za opisanu anegdotu nije krvi samo MS... ima malo i u našem poslovnom mentalitetu :D
Anonimac
+1 01-05-2018 | 08:59
hehe, vrag odnia i prešu za instalaciju MS :)

A stvarno se nekad zapitaš dali i ima potrebe na MacPro računalima danas kad imamo TB, doslovno se može sve preko jednog, dva TB porta ubosti kao lego kockice i odraditi, od monitora, diskova u externom RAIDu, vanjskim grafičkim.. staviš koliko ti ih treba :) ... jedino sve to košta kao svetog petra kajgana... čak ispada i elegantnije, sve te diskove i eGPU možeš stavit negdje ispod stola, da ih ne vidiš niti čuješ, a na stol samo Mac Book Pro i monitore, kako ti nešto krepa ili zastari, samo zamjeniš :).
I jedan komp koristiš u uredu, na terenu, za sve :)

https://www.cinema5d.com/apple-to-bring-official-mac-egpu-support-to-macos-10-13-4/
dpasaric
01-05-2018 | 18:28
Nisam ljubitelj ideje da mi je glavno računalo prijenosnik i samim tim i svih kombinacija koje iz toga proizlaze. Razumijem da postoje mnogi koji rade na terenu i to im je neophodno, ali nisam jedan od njih. I ok, da se oni onda snađu putem Thinderbolta, ali ja sa moj posao želim stacionarno i snažno stolno računalo. Apple je to nekada bez problema nudio, valjda će opet...
Anonimac
01-05-2018 | 19:07
Pozdrav, osobno se potajno nadam da bi Apple mogao izbaciti novi Mac-Mini, koji bi u osnovnoj inačici imao barem 8GB RAM-a te SSD od minimalno 256 GB, uz mogućnost nadogradnje još jednog dodatnog diska, a sve to po prihvatljivoj cijeni. Iskreno, čekao sam i čekao da padne cijena osnovnog Minija koji se trenutno nudi, no nema ga nigdje za manje od 4.200 kn, nije fer... Da spuste cijenu na barem 3.500 kn, odmah bi ga uzeo. Ovako sve više razmišljam o rabljenom MacPro računalu, mada izbjegavam kupovati rabljenu robu.
dpasaric
01-05-2018 | 22:26
@Anonimac, ma uzmi Mac Pro polovni, ne mora te biti strah, napravi Apple Hardware Test na njemu prije kupovine i to je to, ta računala su izuzetno trajna. Napravljena su da rade non-stop kao serveri i slično, a ako ti nešto i krepa, lako sam kupiš rezervni dio i zamjeniš. Sve ovo što si opisao da ti treba, taj stroj itekako može.
kinsif
+1 04-05-2018 | 20:29
davore, onako na brzinu odradjen clanak :D
ubio si kralju! :)

nego, ocekivati od applea danas radnu stanicu je kao ocekivati od jeepa da napravi terenac. ono, terenac za pravo a ne 4*4 preserans za autocestu! :D

sta ce biti sutra ne znamo, ali procitajte komentare po forumima od prije par godina dok se cekao valjak, kada su optimisti najavljivali da se apple na velika vrata vraca pro trzistu sa nevidjenim cudesima, da se vraca svojoj staroj core zajednici, itd. i sto smo dobili?
valjak, marginalan proizvod koji ce se prije naci u studiju americkog repera di sluzi vise kao ukras na stolu nego kod nekog kreativca koji fakat nesto radi sa njime.
mac mini je ubijen kao ozbiljan proizvod, publika imacova su recepcije klinika, zubara, hotela...
macbook je ipad sa osx-om...
sve sto se moze spasiti je macbook pro i imac 5k.

mac je i dalje ispred win pc-a u mom iskustvu, i nemam potrebe ni zelje za switch, ali apple ga primarno vidi kao premium proizvod za konuzmiranje sadrzaja i nesto malo stvaranja ili kao developerski alat za ios.

napucani mac mini 22k kn, sa grafikom koja nije bila osrednja ni prije 10 godina... nema smisla komentirati :D

sam jobs je napravio shift na consumer proizvode, od obojanog imac, preko ipoda, iphonea, ipada, aira, itd...
mac pro toranj je relikt proslosti, iphone x je buducnost :D
dpasaric
04-05-2018 | 23:12
@kinsif - Tnx, vjerujem da je upravo jedan ovakav članak bio potreban da svi oni kojima treba profi stroj, a nemaju vremena baviti se istraživanjem, nakon čitanja ovog teksta dobiju pravu informaciju što zapravo ima smisla kupiti, koji model nudi koliko snage za koje pare i sve ostale finese koje se inače ne mogu pronaći na jednom mjestu i u jednom tekstu. Nadam se da sam ponekom Jabučaru uštedio i ne mali iznos para tako što će radije uložiti 10-15.000 u jedan ovakav polovan Mac Pro tower i brzo povratiti uložen novac nego li pljusnuti preko 40.000 kn za iMac Pro koji je bez mogućnosti ikakve dogradnje, a u većini zadataka i sporiji od polovnog Mac Pro towera (osim onih top modela po cijeni solidnog auta).

Ako je suditi po rezultatima ankete (130 korisnika je do ovog trena dalo glas), ispada ovako:

- gotovo pola profesionalnih korisnika će čekati 2019. i novi modularni Mac Pro (7,1),
- iduća najveća skupina neće čekati nego će za malo para uzeti polovan Mac Pro tower i raditi sad-odmah,
- 10% korisnika je zadovoljno postojećim Macom i ne misle kupovati uskoro nešto novije,
- mnogo je i ljubitelja Mac minija koji su zadovoljni i ne planiraju novi Mac,
- slijede oni kojima je za njihov posao sasvim dovoljan običan iMac 5K,
- zatim imamo one koji već imaju Mac Pro tower, ali će ga još dograditi da bude up-to-date,
- dio korisnika mora imati prijenosnik i oni se pouzdaju u svoj MacBook Pro,
- na kraju ipak imamo i jednog jedinog korisnika koji želi kupiti novi iMac Pro,
- Valjak neće kupiti baš nitko po cijeni od skoro sto tisuća kuna da bi onda bio sporiji od starog Maca.

Nije zanemariv niti postotak onih kojima je "pukao film" s ovakvom Appleovom politikom i koji razmišljaju kupiti PC kantu za siću i onda na tome raditi posao bez obzira na Windowse. Osobno to ne bih mogao, ali da ih razumijem - razumijem, jer Apple punih pet godina nije u stanju složiti normalan profi stroj, a da stvar bude gora, uopće nisu trebali filozofirati, samo su trebali postojeće towere držati ažurnima i to bi bilo to.
arhitekt
05-05-2018 | 14:35
@kinsif.... macpro 6.1 je odličan stroj.... kreativci nikad ne kupuju zadnje mašine,....akce nt se uvijek stvalja na stvaranje.... znam po sebi.

publika iMacova su : arhitektonski uredu, produkt dizajn uredi, uredi koji rade motion graphics sa cinemom4d..... uredi koji rade razne ilustracije i color grading.... fotografski uredi... itd itd
macbook nije ipad sa OSXom.... nikad se i nece desiti... razlog je u ciljanom projektiranju i kodiranju programa za OSX i programa za iOS..dva dijametralno različita sučelja i mogučnosti proširenja vanjskim periferijama
komentari po forumima su samo komentari, kao i ovdje... ne odražavaju ono što će se desiti, nego prestavljaju dijalog o tome što će se desiti, jer Apple na kraju ima svoj plan razvoja proizvoda.....s ve ostalo su nagađanja, legitimne prirode

valjak nije marginalni proizvod. pročitati s početka uvodni pasos.

da.. mac je i dalje bolji od win platforme..... i ne vidim da će se to ikad mijenjati.... niti postoji razlog za tim
;)
kinsif
+1 05-05-2018 | 19:00
ponavljam, macbook (ne pro, ne air nego base model, onaj zlatni koji pase uz starbuck salicu kave ) je ipad sa osx-om gore. ono sto se nekada zvao netbook samo napravljen kako treba. maticna ploca na koju je sve zalemljeno, bez ventilatora, jedan utor...
tko voli nek izvoli, cak i vidim svrhu tog proizvoda, ali nema veze za nekim kreativnim alatom, osim ako se ne bavis pisanjem.

vise imacova ima po privatnim poliklinikama nego kod profica u uredima! :)
profic koji kupi nenadogradiv imac pro je osoba koja jako slabo barata sa svojim resursima.

komentari po forumima su samo komentari, slazem se. cinjenice su nesto drugo, a cinjenice su da apple usprkos tim trijunfalnim komentarima po forumima nije 5 godina izbacio posten profi stroj. to nije misljenje, nego cinjenica koja je natjerala profica kalibra davora da slaze 10 godina stari toranj. (a frajer cak i prodaje macove i moze nesto ustediti na novim strojevima)

valjak je marginalni proizvod! lijep, inovativan, i marginalan. to sto kosta kao suzuki vitara ostavljam na stranu. evo neka davor nabroji koliko ga profesionalaca koristi.
ja ih ne znam puno, ali od desetak firmi koje znam i koje ozbiljno rade na macovima, ne znam ni jednog da je razmislio o valjku, kamo li kupio.

zamislimo godinu 2028. davor pise clanak za jabucnjak: "nadogradio sam 10 godina stari valjak i brzi je od aktualne ponude"... ne :D
Adam-Luka Turjak
05-05-2018 | 21:27
kinsif je rekao:

valjak je marginalni proizvod! lijep, inovativan, i marginalan. to sto kosta kao suzuki vitara ostavljam na stranu. evo neka davor nabroji koliko ga profesionalaca koristi.
ja ih ne znam puno, ali od desetak firmi koje znam i koje ozbiljno rade na macovima, ne znam ni jednog da je razmislio o valjku, kamo li kupio.6 produkcijskih kuca za koje radim koriste valjke za montazu. 2 ih drze na stolu iza monitora, 2 ih drze na stolu pored monitora, a 2 ih imaju sakrivene u server sobi.

Svi DITovi koje znam koriste valjke za posao (ugradjene u razna kucista ili na kotace) ako ne moraju bit skroz mobilni, tad koriste mbp. Ja kad DITarim, stavim MP u auto, spojim ga ethernet kabelom na macbook pro i ganjam ga sa screen shareom... Jedan ekran manje za nosit...

Niti jedna produkcijska kuca jos nije koliko sam vidio ubola imac pro, ali sam ga vidio kod kolege montazera u penziji...
dpasaric
05-05-2018 | 21:37
Slažem se s @kinsif, a u duhu objektivnosti mogu reći da mi u studiju imamo čak dva Valjka - i to top model i jedan odmah ispod. No, razlog zašto ih imamo je taj što smo taman kada su izašli dobili sredstva potpore za jednu našu nagrađenu inovaciju i u pravilima je bilo definirano koliko moramo uložiti u alate (u našem slučaju računala). Tako da tada i nismo imali nekog izbora nego kupiti Valjak.

Drugi razlog je taj što u to doba još nitko nije slutio da će Apple tom brzinom napustiti takav koncept, nadao sam se da će izbaciti grafičke drivere koje podržavaju dva GPU-a, da će možda vremenom ponuditi jače grafičke kartice u tom formatu, ali ništa od toga se nije dogodilo. Od meni poznatih ljudi kupilo ga je svega nekoliko - jedan fotograf, jedan profesor multimedije, jedan saborski zastupnik, jedan drone snimatelj i jedan profesor na sveučilištu. I to je to! :)
arhitekt
07-05-2018 | 08:03
@kinsif
dakle... imac, dakle IMAC, koriste arhitektonski uredi, dizajn studija... fotografska studija... itd itd.... a njih ima gledajuci i zaposlene daleko više nego "zubara".....u mom bivsem uredu ih je bilo 20 imacova i jedan macpro .. u sadašnjem 5 imacova...
macpro necu uopće više komentirat.... nikakve argumnete za "marginalnost" nisi ponudio.....
Anonimac
08-05-2018 | 15:28
Ovaj link s macrumors-a dovoljno govori o apsolutnoj propasti macintosha u Pro zajednici.

https://forums.macrumors.com/threads/mac-pro-the-end-of-an-era.2117617/

Game over.
Anonimac
08-05-2018 | 15:31
i ovdje isto tako....

https://www.thepixellab.net/mac-vs-pc-as-a-motion-designer-the-end-of-an-era
dpasaric
08-05-2018 | 16:23
@Anonimac - to je onaj dio ekipe u našoj anketi kojoj je "pukao film" i nije ih malo - 8.8%. S druge strane, ekipa koja za malo para složi stari Mac Pro tower i ažurira ga novom grafičkom, procesorima i SSD-ima nema nikakav velik pritisak da bi prešla na PC radi bržeg hardvera. Evo, da sada idemo složiti Xeon PC karakteristika poput ovih starih Mac Pro towera, čisto sumnjam da bi bio jeftiniji, dapače, možda bismo se i neugodno iznenadili. Koliko samo košta dual-Xeon matična ploča...

Mislim da će se Apple ipak otrijezniti i ponuditi pravu stvar iduće godine.
Anonimac
08-05-2018 | 16:27
Istina, Apple je nažalost postao kompanija kojoj je bitna isključivo zarada, a ne zadovoljan korisnik, oduvijek su na nečem škrtarili. Imao sam iMac G3, prekratki kabel od miša, jedan od primjera, iMac Intel C2 DUO, ekran i prža otišli nakon garancije, pa su polako počeli sa lemljenjem svih komponenti na ploču, to je još i ok za kućne korisnike, zubare, recepcije i sl., ali za pro korisnike?!? Mislim da im je samo bitan iPhone i iPad, mislim da će postepeno uopće izbaciti stolna računala a tada polako i prijenosnike. A cijene novih gadgeta će vjerojatno biti sve veće i veće... S druge strane MS ima napokon ok OS (Win10), pa ze za relativno pristojnu cijenu može kupiti neki brand PC tipa Dell, Lenovo. A Apple neka i dalje lemi sve na matičnu ploču i nabija cijene u nebo. Kod mene više nikad... Mene su izgubili zauvijek - a sve zbog loše politike i pohlepe.
Anonimac
+1 08-05-2018 | 22:09
A neznam, ja sam koristio G5 iz 2008. koji je bio super stroj, i kad je izasao valjak uzeo ga jer je G5 vec bio zastario, i nije mi se dalo stari stroj nadograđivat... .
danas nakon vise od 4 godine nisam ni malo zažalio sta sam uzeo valjak, meni super izgleda, svi diskovi u Raidu su ispod stola, mogu ih ubosti u valjak ili macbook i doslovno 4 kabela su spojena u valjak, manje nego u G5 :)

Kroz ovih 4 godine to je trosak cca 10k kn godisnje sta smatram zanemarivo jer se cijeli isplatio već par mjeseci nakon kupnje,
Najvjerovatnije ću i kad/ako izađe novi ga kupiti, znači kroz cca 1-2 godine,,, jer koliko su kompovi (graficke radne stanice ) koštali pred 15-20 godina sve ovo je kamilica
kinsif
08-05-2018 | 22:23
arhitekt je rekao:
@kinsif
dakle... imac, dakle IMAC, koriste arhitektonski uredi, dizajn studija... fotografska studija... itd itd.... a njih ima gledajuci i zaposlene daleko više nego "zubara".....u mom bivsem uredu ih je bilo 20 imacova i jedan macpro .. u sadašnjem 5 imacova...
macpro necu uopće više komentirat.... nikakve argumnete za "marginalnost" nisi ponudio.....


10 godina stari stroj, nabrijan, ukupne vrijenosti 15k kn, brzi je od valjka od 100k kn. recimo da je to prilicno jak argument :D
a ni to sto ce se apple vratiti nekom drugom formatu, isto ne govori previse u prilog tezi da je valjak cudo.

znam iz prve ruke da se u gro arhitektonski ureda nalaze imacovi (iako nisam vidjao pro modele), ali to cini minorni dio onoga sto apple proda od imacova. kada ga rade, nemaju arhitekta u nisi kao target korisnika za prodat proizvod. znaju da u toj publici imaju sigurnih kupaca, ali nisu to kolicine koje ih zanimaju.
nije mi cilj prepirat se, samo ukazati na to da ih prije arhitekta zanima fudbaler koji ce kupiti komp za novu fensi kucu.
oce od maca napraviti iphone, kao koncept. proizvod koji je premium, kvalitetan, ali nema nadogradnje, top je u performansama 2 godine, onda jos 2 pristojan, i ajmo dalje po novi.

i dok to mozes raditi sa macbookovima, pa se pravdati da je nemogucnost nadogradnje cijena koju moras platiti kako bi dobio na kompaktnosti i slicno, ne mozes tu pricu furati na pro stroju.

kada kupis bager, nije ti od neke presudne vaznosti estetika. moze imati neku tezinu kod izbora, ali ako ide na ustrb funkcije, zajebi stvar, ne pricamo vise o profi proizvodu.

ali to je samo moj osobni stav. vidim da nisam jedini, ali nisi ni ti jedini koji misli da im je ova poslovna politika dobra.
slobodno trziste, apple nikada jaci, tako da im je politika ocito dobra.

svake 3 godine novi lijepi black box. svi sretni.
dpasaric
+1 08-05-2018 | 22:32
Evo jedna moja opservacija za anonimca koji je komentirao o "apsolutnoj propasti Macintosha u Pro zajednici". Stoji da su mnogi profesionalci uznemireni nedostatkom pravog modernog high-end stroja, ali mislim da je to vrlooo daleeeko od "apsolutne propasti". :) Gomila profesionalaca sasvim lijepo odrađuje svoje poslove na iMacu 5K, Valjcima i Mac Pro towerima iz ovog članka i čekaju da se Apple skocka.

A ono što je zanimljivo je statistika koju je izvukao Jeff Johnson:

In 1998, Apple sold 3 million Macs.
In 2007, Apple sold 8 million Macs.
In 2008, Apple sold 10 million Macs.
in 2017, Apple sold 19 million Macs.

But the Mac is dying? Dead?

It's like Yogi Berra logic: Nobody goes there anymore, it's too crowded.
kinsif
08-05-2018 | 22:32
@anonimac
a sta da radi kompanija koja je na burzi nego da razmislja o profitu.
jedino valjda elon musk ne mora o tome razmisljati. :D

legitimno je da netko zeli zaraditi. poanta da se drugacije mora pristupiti pro korisniku (koji appleu nosi marginalne prihode u odnosu na iproizvode, o tome nemamo sto raspravljati), a drugacije "obicnom potrosacu".

hoce li novi macpro biti "thinner" kao svaki novi iphone? hoce li biti dostupan u 3 boje?
koga boli k. moze, ali nije to stavka na kojoj se lome koplja.
kinsif
+1 08-05-2018 | 22:36
dpasaric je rekao:
Evo jedna moja opservacija za anonimca koji je komentirao o "apsolutnoj propasti Macintosha u Pro zajednici". Stoji da su mnogi profesionalci uznemireni nedostatkom pravog modernog high-end stroja, ali isto tako je gomila njih koji sasvim lijepo odrađuju svoje poslove na iMacu 5K, Valjcima i Mac Pro towerima iz ovog članka i čekaju da se Apple skocka.

A ono što je zanimljivo je statistika koju je izvukao Jeff Johnson:

In 1998, Apple sold 3 million Macs.
In 2007, Apple sold 8 million Macs.
In 2008, Apple sold 10 million Macs.
in 2017, Apple sold 19 million Macs.

But the Mac is dying? Dead?

It's like Yogi Berra logic: Nobody goes there anymore, it's too crowded.


ma ne da nece propasti, nego ce ih prodavati sve vise i vise.
ali ti ces bolje znati koliko entry macbook se proda na jedan valjak recimo.
to ih zanima, proizvod kojeg mogu stancati i prodavati u velikim kolicinama. tu je zarada, a ne taj frizider kojeg koristis vec 10 godina. :D
arhitekt
09-05-2018 | 07:44
kinsif..... jel znas kako izgleda arhitektonski posao i što je dovoljno jak stroj za arhitektonske poslove?

izjave da apple zanimaju fudbaleri koji kupuju sve to itd itd je jednaka bilo kojoj informatickoj tvrtci koja prodaje kompjutere.....
ZoPaj
+1 09-05-2018 | 14:01
Priznajem, sve sam rijeđe na Jabučnjaku, uspavan radom na jednom te istom Mac Pro-u koji me služi besprijekorno već 10 godina (MacPro2,1 .. 2 x Quad-Core Intel Xeon 3 GHz .. NVIDIA GeForce 7300 GT. I ne razmišljam o promjeni, nisu vremena, osim nadogradnji OS-a (komp mi ne da više od izvrsnog ali zastarjelog 10.6), ako uspijem skužiti kako, pa preko ljeta razmisliti i o hardverskim nadogradnjama u kojima sam nekad znao uživati (prvi Apple mi je bio LC2, ima tome 30tak godina;)

Samo sam htio napisati.. ukratko: ovaj članak je bomba!!! pozitivna naravno, svaka čast!
Anonimac
09-05-2018 | 15:03
@dpasaric
mislim da ti ili radis za apple ili imas neke dionice :-)
Koje god covjek argumente da slozi da apple vise ne zanimaju pro korisnici, ti imas protuargument kao budu, hoce, moraju, nisu ludi... itd...
Ne moraju, nece i ludi su totalka, tj. love imaju previse i onaj hipster od Tim Cooka i ostali vise ni ne znaju da postoje radne stanice jer njima ne trebaju.

A ponajvise me izivcira kad ljudi kazu... ne mogu se prisilit da radim u windowsima. Ma nemojte, kao nije ista pardigma kao macos... OS je nista vise do application launcher i file manager, a file management je najgora stvar u MacOs u danas. Finder je toliko zastario i nepouzdan da ga windows explorer nadmasuje za par svjetlosnih godina.

Proslo ljeto morao sam odradit jedan poslic za jednu stranu produkciju i dobio sam cijeli film od preko 2 sata kao DPX sekvencu. Cca 200 tisuca frejmova. Finder se totalno zblesirao kod prebacivanja samo par tisuca frejmova tako da ih ili nije sve kopirao ili nije zamijenio istoimene fajlove novima. Jedino rijesenje je bilo otic do frenda u firmu i mirno u win 10 preko explorera prebacit sve fileove, al jbg, windowsi nemaju emoticone i govance koje prica... lose, jako lose, MS bi se trebao zabrinuti. :-))))

Koliko porazavajuce moze bit za jednog proizvodjaca kompjutera da ljudi radije do besvjesti nadogradjuju 10 godina stare strojeve jer nista novo dobro i pouzdano ne mogu vise kupiti od istog.

I za kraj, ne mislim da ce apple propasti, bar ne tako skoro, ali iz druge galaksije je vidljivo da ih content creation vise ne zanima, vec samo content consuming...
dpasaric
09-05-2018 | 16:09
@Anonimac - ne govorim sve to bez argumenata. Apple je poznat po tome da taji svoje projekte i da o njima govori tek kada su spremni za objavu. Prvi presedan kada su prekršili to pravilo je bilo kada su unaprijed najavili Valjak - jer osim slideova na keynoteu nisu imali ništa za pokazati, nisu imali prototip za show-off kao za iPhone 2007. godine. Jasno i glasno su rekli zašto su to učinili - da smire duhove kod pro korisnika i da im daju do znanja da novi pro desktop stroj dolazi. I ok, obećanje su ispunili, ali su se zeznuli. Odabrali su krivi koncept, Valjak, slijepu ulicu. I opet su onda i to javno priznali.

I onda su najavili da je "modularni Mac Pro definitivno proizvod" i da dolazi krajem 2018. godine. Onda su vidjeli da to nije samo tako ako žele dobro odraditi posao, pa su rupu privremeno zakrpali s iMac Pro, a modularni Mac Pro pomaknuli za 2019. godinu. Dakle, nije to neka izmišljena priča i fantazije, to su riječi Tima Cooka i Phila Schilera s press konferencije. Isto tako su rekli da imaju timove koji rade s iskusnim profesionalcima i gledaju koja mjesta su uska grla i da žele da novi stroj sve takve situacije zaobiđe, da zaista bude bolji i kvalitativno, kao alat, a ne samo u brojkama.

Ono što sada ostaje kao neka naša špekulacija jest koliko će daleko ići u toj modularnosti. Meni će biti sasvim ok ako naprave dovoljno utora za RAM, dovoljno mjesta za diskove i barem 2-3 PCI slota, ostalo je sve manje bitno.

Ne znam što si to i kako radio da se Finder zblesirao, na kojem stroju si bio? Koji OS? Kakav disk? Nisam nikada sreo takav slučaj, a nije da u Kreativnom radimo samo male stvari... možda si odvukao 200.000 frejmova na desktop, pa je ovaj krenuo generirati preview za svaki, pa je zato sve stalo... ne vidim kako bi ga drugačije zablesavio. Što ti je još nepouzdano u Finderu?
Anonimac
-1 09-05-2018 | 17:03
@dpasaric
da, zbilja, odvukao sam 200.000 dpxa na desktop...stvar no... da, toliki sam idiot...hvala na komplimentu. :-))))

mac pro 5.1
wd black 2tb u raidu 1
i jos 2 tb za backup
MacOS Sierra

i nije bilo svih 200.000 slika vec samo 2-3 tisuce... replace all files... i ne zamjeni vec ostavi stare verzije. uglavnom, nisam jedini kojem se to dogodilo.
nadalje, folder koji ima 2 prores filea od 6 i nesto GB svaki, uredno ispisuje Zero bytes, tako da ga lako pobrises i ne znajuci da je pun... i tako svako malo neki glitch,

al, nije apple za to kriv, mora da su podzemne vode kod mene doma, ili neki vanzemaljci... revni apple inzenjeri i vrhunski quality control sigurno nije odgovoran.

opet isto... kod tebe su svi drugi krivi, budale koje se ne kuze u kompove i ne kuze kak je apple super...

Radim postprodukciju, vfx i animaciju kao freelancer. Pricam stalno s kolegama i ovdje i vani, bilo da su cesi, slovaci, francuzi ili ameri... nitko i bas nitko ne kupuje vise macove za taj posao vec pet godina. Skupi su ne samo inicijalno, jer i Lenovo i Hp kostaju cak i vise, ali su totalno nefunkcionalni, s nenadogradivim i neizmjenjivim komponentama.

Kaze mi jedan kolega iz Praga da jedina dva trashcana u firmi sluze za montazu i konverziju video formata, a kostali su papreno. Sve ostalo su win linux u 40/60 omjeru....

I ponavljam ono sto sam ovdje vec jedanput rekao. Adobe je glavni krivac, a ne apple.
Da postoji Creative suite na Linuxu, Mac bi nestao preko noci za kreativne poslove, a sam apple bi ostao platforma za dokone bogatase koji kompove kupuju samo za sminku. I to u rose gold boji.... :-)
Air
+2 09-05-2018 | 18:45
Naravno nije OSX bez gluposti / glitch-eva. Nebrojeno puta je ovdje komentirano od strane korisnika jabuke koji su verzije OSx-a bolje a koje lošije. Ali malo malo uleti neki Anonimac sa komentarima koliko OSX ne valja.

Kako niti jedan Anonimac ne pokuša navesti sve (koliko ih zna) glitch-eve Windowsa i pored sve OSX pa da ih prebrojimo :)

Ja ne mogu skužiti sklop/ove razmišljanja koji izjednačavaju workflow na OSX-u i Win-u (imam frendicu koja je dizajner i koja kaže kako je isto raditi i na PC-u i na Mac-u), kako ih ne ubija u pojam raditi 8 i više sati i kada za nešto trebaš 10 klikova umjesto 3-4? I tako svakiiiii dan!

17 godina radim isključivo na Mac-u. Prije 15 godina sam znao i sastaviti PC. Prošle godine sam bio prisiljen raditi 5 mjeseci na PC-u. To je za mene bilo kao lobotomija na živo. Famozni Win 10, a joj. Primjerice. Win ne dozvoljava niti jedan smisleni shortcuts u Indesignu, kako? zašto?

Može taj PC biti svemirski brz ali je glup do bola za korištenje.
Air
+1 09-05-2018 | 18:49
E da, nikako da nađem logični odgovor / razumno obješnjenje zašto Windows-i rade svako malo update-ove (7 do 14 dana). Možda neki Anonimac - PC-ovac zna, volio bih čuti ako je koji u posjeti sada.

i nisu to mali paketići skoro "pola" instalacije cijelog sistema.
Air
09-05-2018 | 19:06
sorry na dopisivanju, prema osobnom iskustvu u onih 5 mjeseci prisilnog rada na PC-u, nakon par odbijanja pokretanja upadte-a od strane korisnike (mene) sistem je samovoljno pokrenuo update.

Ali pazi ovo sad:
Sistem me nije ništa pitao niti upozorio tipa spremite i zatvorite dokumente koje koristite neodgodivo će se pokreniti update u narednom vremenskom periodu.

VELIKO ništa!

Samo blink: prazni crni ekran.
Ugasio / točnije srušio je sve u sekundi i pokreuo svoj veličanstveni update.

volio bih također čuti kako se obješnjava (na profesionalnoj razini korištenja kompa) kada sistem radi po svojoj sili update a korisnik je nemoćan?

O kakvom je to profesionalizmu riječ?

Što ako ja hoću ostati na tom setup i ne želim ga mijenjati?
dpasaric
09-05-2018 | 20:26
@Anonimac - ne srdi se odmah, nisam rekao da si to namjerno napravio, mnogima se dogodi, imao sam slučaj gdje je fotograf napravio nešto slično, iskrcao je gotovo cijeli svoj foto library na iMac desktop, a još je bila uključena opcija da se Desktop sinka preko iClouda. Stroj je radio, ali toliko sporo da je bio neupotrebljiv. Na kraju sam se na stroj spojio eksterno, putem FireWirea u Target modu i samo sve datoteke povukao na sigurno.

I ne kažem da ti se tako nešto nije moglo dogoditi, samo se čudim jer smo mi video i multimedijska produkcija na Macovima već 14 godina i nas pet u firmi sve te godine nikada nije imalo neku sličnu situaciju. I ne kažem da je Finder savršen i da ne može biti bolji, ali on mi je prema Windowsima med i mlijeko.

Normalno da ne kupuju Macove zadnjih 5 godina za ozbiljnu video produkciju kada ih Apple nije niti proizvodio, tj. nudio je ovo o čemu sam se raspisao u tekstu. Da je Apple u tih 5 godina nudio nekakav Mac Pro tower nove generacije - svi bi ga kupovali.

I ne vidim scenario u kojem bih se selio na Linux čak i da postoji Adobe za njega. Apple nudi meni jedan vrlo ugodan ekosustav u kojem mi sve lijepo radi i surađuje uz minimalno problema i gubljenja vremena na održavanje. PC može biti jeftiniji, ali onda to kasnije tako skupo platiš kroz razne probleme da me to više ne zanima.
dpasaric
+1 09-05-2018 | 20:31
@Air - mogu potvrditi isto ovo što si i ti doživio! Dakle, Windowsi 10, kada oni odluče raditi update, to ne pita nikoga i ništa, on odluči za tebe da je potrebno i ciao, gotovo, nemaš pravo glasa, sve se gasi i on kreće! I još bi čovjek to progutao da je to sada minuta-dvije, ali to traje nekada i satima! Nevjerojatno! Meni je to potpuno neprihvatljivo ponašanje, da je Mac ne znam koliko skup i ovakav i onakav, radije bih bio na njemu i živio u miru, nego bio u terorističkoj državi ala Windowsi.
Anonimac
09-05-2018 | 20:58
Btw. Šta očekujete u novom MacProu da je turbo šta fali?
Anonimac
09-05-2018 | 21:36
Air je rekao:
Ja ne mogu skužiti sklop/ove razmišljanja koji izjednačavaju workflow na OSX-u i Win-u (imam frendicu koja je dizajner i koja kaže kako je isto raditi i na PC-u i na Mac-u), kako ih ne ubija u pojam raditi 8 i više sati i kada za nešto trebaš 10 klikova umjesto 3-4? I tako svakiiiii dan!

.... Primjerice. Win ne dozvoljava niti jedan smisleni shortcuts u Indesignu, kako? zašto?


Pametna ti je ta frendica dizajnerica. Nadam se da je i zgodna :-)))

Ma kojih 10 klikova? Za sto?
Ajd mi reci kako finder radi s putanjama fileova. Po defaultu ih kao prvo uopce ne vidis kao putanju vec onaj debilni stack odozdo prema gore kad kliknes na sredinu na ikonu foldera. Postoji apple script da kopiras path, ali ne postoji mogucnost da ga jednostavno kopiras i mijenjas kao tekst na vrhu prozora. I sad ako radis s 200 foldera koji imaju istu strukturu podfoldera na macu se uvijek moras vracat s back na prethodni nivo i klinut slijedeci folder, a na windozama jednostavno upises drugi folder i odmah si tamo... nakon 50 takvih promjena pocinjes cijeniti windows pristup.

Jedina prednost findera koja ce mi falit na win je "create folder from selected items".

Ni jedan os nije savrsen, svi imaju svoje glitcheve i nelogicnosti, windowsi konstantno seru s tim apdejtima i sl, ali i mac je daleko od savrsenstva. Pa kad se vec moras naviknut na raznorazna sranja u svakom od njih onda prednost dajem brzoj, prosirivoj i efikasnoj radnoj stanici. Ionako najvise vremena provodim u samom softwareu u kojem radim.

@dpasaric
e pa ja sebe vidim kao linux mint korisnik da je adobe cc na linuxu. Ne bi mi bio nikakav problem. Sve drugo sto koristim je ionako na linuxu vec.... maya, nuke, houdini itd...
Air
10-05-2018 | 07:33
Anonimac je rekao:

Pametna ti je ta frendica dizajnerica. Nadam se da je i zgodna :-)))Naravno :)
Ma ti si neki šaljivđija :)
ali zbog nekih "sitnica" ne možeš priznati da je broj sranja na Win-u minimalno 3-4 puta veći nego na OSX-u.

Anonimac je rekao:

Ma kojih 10 klikova? Za sto?


Primjerice, napraviti novi folder - jedna od najčešćih akcija kada si u nekom folderu ili u izvorniku "Save As".

OSX
Na OSX-u je desna tipka miša i u izborniku je odmah prva naredba "New Folder"
Kada se treba to napraviti iz nekog izbornika primjerice "Save As" naredba se nalazi uvjek na istom mjestu.
PC
Na Win desna tipka i onda vučeš miš pažljivo do kraja jer je pri kraju, ali nije uvijek na istom mjestu jer se nasere milion drugih akcija, pa izbornik u desno i EVO ga tu je negdje - blizu smo :).
Kod izbornika "Save As" se često nalazi na drugom mjestu - pa ga moram tražiti (grrrr)?

Koliko puta napraviš Clean Install ili vratiš prethodno snimljen u 5 godina na jednom računalu?
Danijel Horvat
+1 10-05-2018 | 09:21
Jučer su (svi?) macOS profesionalci propustili tradicionalno mjesečno događanje - Patch Tuesday - https://en.wikipedia.org/wiki/Patch_Tuesday

Blago im se. Jutros su se dva stroja palila pola sata jer su applyala updateove (nakon što su se jučer po završetku radnog vremena gasili više od 45 minuta).

Nema labavo, nema odgodi, patch tuesday je i računalo to zna. Znaju i korisnici pa se ne uzrujavaju previše.

Šalu na stranu, kog veseli čačkat i otkrivat zašto ono što je do jučer radilo je danas strgano bez nekog logičnog objašnjenja i troši mu se vrijeme na to, slobodan je izabrati OS po želji. Meni se to više ne da (za po doma i za posao od doma). I zato koristim Minija (koji me neugodno iznenađuje puno rijeđe nego Win baziran PC).

Za posao je - veži konja gdje gazda kaže, što ti klijenti koriste koristiš i ti (ma kako dobro ili loše to bilo).
dpasaric
10-05-2018 | 09:27
To s updateima je postala ozbiljna stvar. Prijatelj recimo koristi neke specifične profesionalne softvere koji ne mogu tom tjednom/mjesečn om dinamikom pratiti ažuriranja sistema i on namjerno drži sve na starijem stabilnom sustavu gdje zna da je sve uvijek ok. I sada zamišljam situaciju na Windowsima gdje korisnik gubi kontrolu nad tim dijelom i gdje se oni ažuriraju onako kako je to Microsoft odlučio... mamma mia...
Anonimac
+1 13-05-2018 | 00:36
Kako provjeriti takav polovan Mac ako vlasnik nema Apple Hardware Test DVD? Zvao sam neke iz oglasa i kada sam ih pitao za to ili ne znaju što je to točno ili ga nemaju ili ga imaju, ali "ne znaju gdje je". Ima li to negdje za download i da li se može onda zasebno pokrenuti kao aplikacija?
Anonimac
+1 13-05-2018 | 10:45
Pozdrav, mene isto zanima kupnja polovnog MacPro 1.1, našao sam jedan za 600 kn, 4GB RAM-a te dual core xeon na 2GHz. Pošto mi računalo treba isključivo za Office, nezahtjevne tablice i pokoji dopis u Wordu, te za iTunes. Možda jedno glupo pitanje, može li sa na njega spojiti iPhone 6S? I da li je to ipak, s obzirom na moje gore navedene potrebe isplativije kupiti od posljednjeg, novog MacMinija, koji košta 4.200 kn. Lijep pozdrav!
Adam-Luka Turjak
+1 13-05-2018 | 12:42
Anonimac 1) vidi tu - https://github.com/upekkha/AppleHardwareTest

Anonimac 2) ja bih na tvom mjestu za te potrebe uzeo minija... trosi gro manje struje i mozes ga stavit u ruksak... mini je ustvari prijenosnik bez ekrana.. na MP mozes spojit iPhone 6S, ali trebas imat instaliran itunes koji podrzava 6s, a znajuci apple, vjerojatno trebas imat instaliran neki odredjeni OS da bi mogao imat taj iTunes...
Anonimac
+1 13-05-2018 | 20:29
@Dijete - Puno hvala, to je baš to što sam tražio. Odlična stranica!
dpasaric
+1 14-05-2018 | 07:55
Ekipa je globalno shvatila što se zbiva, svi jefitno kupuju stari Mac Pro kao glavni stroj! Evo dobar video objavljen prije 4 dana gdje momak priča vrlo sličnu priču kao mi na Jabučnjaku...

https://www.youtube.com/watch?v=JMAAx-C1-nU
mihaelamj
+1 20-05-2018 | 16:11
Performita je rekao:


Zašto s godinama profesionalni software ne smanjuje svoj apetit? Zašto se, na primjer, bilo koji pro software, pa čak i za video i 3D, ili neki inženjerski, možda turbo-matematički, ne može vrtiti na iPadu i prikazati na izuzetno visokorezolucijskom projektoru/monitoru/hologramu... Nisam uopće utopijska Trekkerica kad kažem da je već davno bilo vrijeme prevazići i kante, kantice i debele diskove, kabele i memorijske pločice za kojima tragamo po e-bayu... Hardware se morao smanjiti a potrebe software recipročno tomu. No, Smayoo je lijepo objasnio u kojem smijeru ide potrošačko društvo općenito, pa tako i proizvodnja računalnih alata za produktivni rad.

Tko i što nam to ne dozvoljava, e to je tek pitanje...


Potpuno se slazem sa tobom. Posto sam dev jos od 90-tih imam svoje misljenje o tome. Proizvodjaci alata za razvoj su se posvetili produktivnosti developera, a zanemarili su HW i optimizaciju koda.
Naime jos je Moore-ov zakon debelo "jashio" i islo se od pretpostavke da je svaka nova generacija racunala za red velicine "mocnija" od prethodne.
Nazalost, Moore-ov zakon je "stao" prije 5-6 god i sada se ide na vise core-ova.
Svejedno ostaje cinjenica da 99% programera koristi ili "managed" ili skriptne alate, sa GC.
Apple, na svu srecu, uvijek favorizira "real native", dakle kompajliran kod bez GC sa ARC-om.
Nazalost vecina "desktop" developera koristi managed alate (jezike, frameworke) kao .NET ili Java.
QT devova ima u tragovima, Delphi je mrtav, a C++ se koristi samo za game engine.
dpasaric
23-05-2018 | 08:46
Evo još jedan test brzine između novog iMaca Pro i starog dobrog Mac Pro towera... igrače će veseliti da je i u tome stari Mac Pro brži od najnovijeg iMaca! :)

http://barefeats.com/rise_of_tomb_raider.html
dpasaric
05-06-2018 | 11:16
Evo mali update s WWDC 2018 jučer - developeri su javili da sve govori da će novi macOS Mojave biti i službeno podržan na Mac Pro 5,1 towerima! To je velika stvar! :)
Anonimac
06-06-2018 | 09:29
Uz ovakve kombinacije stvarno neznam koje su to više prednosti MacProa osim šta Fizički izgleda močno pred klijentom,
šta se na MacProu može odraditi a na recimo ovoj kombinaciji ne može... MacBook Pro sa 1-2 TB kabla spojen +eGPU + Raid diskovi i vanjski monitori dijagonale i komada koliko ti treba? od monitroa, Grafičkih, diskova, koje staviš ispod sotla da ih ni ne vidiš niti čuješ ...
I ovdje si mobilan, radiš u uredu i na terenu jednostavnije stvari. Možda zato ni ne razvijaju MacPro jer jednostavno u današnje vrijeme nema neke svrhe, osim šta je kompaktan, šta može biti prednost ali i nedostatak jer si fiksiran na ured.
https://www.youtube.com/watch?v=cLnT3XFbyKk
dpasaric
06-06-2018 | 13:14
@Anonimac - Ne znam, ja npr. nisam kupac prijenosnika, ne volim ih, osjetljivi su, nepouzdani u usporedbi sa stolnim strojevima, uvijek znatno skuplji zbog minijaturizacij e, traže gomilu prilagodbi i adaptera da se koriste u normalnim fiksnim uvjetima. Razumijem da su nekome neophodni, ali meni nisu i ne volim ih, želim imati elegantno stolno rješenje bez kompromisa.
Anonimac
+1 06-06-2018 | 18:21
a nemam ni ja prijenosnik jer mi djeluje baš tako, osjetljivo, maleno, kao nesposobno za neki zahtjevniji posao.. ali vidim da ekipa vani to brije žestoko i da im sve odradi šta treba... pa se pitam jel ja nešto krivo razmišljam ili oni hahahaha...
macaknara
+1 08-06-2018 | 01:07
Davore koja je procedura instalacije High Sierra na generaciju 4.1 i El Capitan na generaciju 1.1 tj. na koji naci izvodim EFI hack? gdje se moze naci code ili sto je vec potrebno za tu operaciju?
dpasaric
08-06-2018 | 07:41
@Macaknara - u tekstu sam objavio tablicu kompatibilnosti OS-ova i generacija, vjerojatno si to slučajno preskočio. Na 1,1, ne možeš ništa napraviti dok ga prvo ne flashneš na 2,1. Nakon toga, uz EFI hack, on ide do El Capitana. Ne može na Sierre jer ta generacija Xeona više ne podržava neke nove CPU instrukcije koje su postale neophodne u novim sustavima. No, El Capitan je sasvim ok sustav dandanas. EFI hack je relativno jednostavan, upute su ti ovdje:

https://forums.macrumors.com/threads/2006-2007-mac-pro-1-1-2-1-and-os-x-el-capitan.1890435/

Najlakše ti je napraviti El Capitan instalaciju na neki eksterni disk (ili na drugom, novijem Mac Pro) sa stroja koji ga podržava. Onda na takav disk samo "ubrizgati" EFI hack i staviti u tvoj stari Mac Pro.
macaknara
+1 09-06-2018 | 11:29
Hvala Davore!
dpasaric
12-08-2018 | 14:52
Evo i službeno, Apple je objavio da će novi macOS Mojave *službeno podržavati* stare Mac Pro towere ako imaju prikladnu grafičku karticu! :)

Zaista fer potez od Applea, da su spremni podržati i 9 godina stare strojeve u najnovijem sistemu. Za ovo im kapa dolje, iskupili su se za ranije nepravde.

https://support.apple.com/macos/mojave
nmrzlja1
26-08-2018 | 18:42
dpasaric je rekao:
Evo i službeno, Apple je objavio da će novi macOS Mojave *službeno podržavati* stare Mac Pro towere ako imaju prikladnu grafičku karticu! :)


Odličan članak Davore. Kao MacPro korisniku s 20ak godina staža moram priznati da me baš razveselio.
BTW. Kako identificirati grafičku koja podržava metal? to jedino ne uspjevam prokljuviti.

Imam jedan 5.1 quad 2.8ghz sa standardnom ati hd 5770 1gb u kojeg sam stavio PCI ssd, 16gb rama i omogućio mu da radi brže. No 2018 više i nije toliko snappy.

Pošto dosta radim sa after effectsima i puno konvertiram u h.264
u vrijeme MacPro valjka odlučio sam probati s CTO maxed iMacom koji zahvaljujući i7 quickSyncu brže konvertira u h.264 čak i od trenutnog top of the line xeona u MacProu. Moram priznati da sam zadovoljan s tim setupom pošto u zadnje vrijeme upgradeam rijetko nakon prve kupnje, to očito dolazi s godinama. :)
Pa mi iMacPro i nije toliko odbojna opcija. Sve što radim mi je i onako na serveru.

Trenutna najveća razlika između iMaca i MacPro 5.1 je ta da je Pro duplo sporiji. Razmišljam da Pro upgradeam na 3.46GHz 6 Core W3690 i dodam grafičku koja podržava metal.

Makar rastavljanje cpu traya mi se čini kao teži zadatak nego da platim iMac Pro 18core :)
Premda bi 2008. odabrao obrnuti put.
dpasaric
08-09-2018 | 13:40
Skinuti hladnjak s traya i zamijeniti procesor nije neka velika znanost za bilo koju DIY osobu. Treba se samo dobro pripremiti, uzeti potreban alat, novu pastu i to je onda pola sata posla. Šteta pustiti taj 5,1 sa starim procesorom.
supermac
+1 23-09-2018 | 22:18
Sa W procesorom imaš max. 48GB RAM dok sa X procesorom ide do 64GB.
Od potrebnog alata je samo pravi šrafciger.
nmrzlja1
26-09-2018 | 13:09
dpasaric je rekao:
Skinuti hladnjak s traya i zamijeniti procesor nije neka velika znanost za bilo koju DIY osobu. Treba se samo dobro pripremiti, uzeti potreban alat, novu pastu i to je onda pola sata posla. Šteta pustiti taj 5,1 sa starim procesorom.


Nakon malo researcha našao sam na amazonu Xeon X5690 3.46GHz/6-core za 100 usd,
uzeo klasičnu PC Sapphire PULSE Radeon RX 580 8GB.
(dodatnih kablova za napajanje ima također na amazonu)

Popikao to unutar 15 min. I 5.1 leti kao nov stroj.
Izgleda da neće tako brzo u mirovinu.

Također pokleknuo sam i narčio iMac Pro 10 core s jačom grafičkom O:)
dpasaric
+1 19-11-2018 | 21:03
Samo da prijavim da sam prije par dana instalirao macOS 10.14 Mojave na Mac Pro 5,1 koji je i službeno podržan od Applea (ako ima prikladnu grafičku karticu). Sve je išlo glatko i stroj radi stabilno. Pohvala Appleu ovaj put da nisu zeznuli stvar i da su podržali ove genijalne strojeve.

Također, sada, nakon izlaska nove Mac mini serije, koja jest dobra i brza, ali i ne baš jeftina, opet se aktualizirala kupovina polovnih Mac Pro jer i dalje nude mnogo više snage i brzine za manje novca - pogotovo kome treba jaka grafika, mnogo diskova i hrpa memorije.
Soffoklo
22-02-2019 | 00:58
Imate li kakvih informacija o Thunderboltu na MacPro 4.1 - 5.1? Postoji navodno i video gdje je lik uspio složiti da mu thunderbolt radi kroz PCI-e.
Nešto informacija sam našao ovdje: https://www.reddit.com/r/hackintosh/comments/9g64mw/gigabyte_gctitan_ridge/

To bi bilo super pogotovo jer bi onda mogao upogoniti Apple Thunderbolt Display :)
dpasaric
12-03-2019 | 00:55
Ma mislim da petljanje s TB samo radi tog monitora nije vrijedno zezancije, pogotovo jer je to neko "kemijano" rješenje, pa je upitno koliko je pouzdano, a kada je nešto toliko bitno kao monitor u pitanju, ne bih išao tim putem.

No, dogodilo se nešto drugo - Apple je nedavno izdao firmware patch za Mac Pro (5,1) kojim mu daje native podršku za NVMe SSD "kekse" u PCI slotu! To je BIG DEAL i vrlo neočekivan i fer potez od Applea. Očigledno treba njima samima, pa su zato to izveli! :)
Anonimac
+1 12-03-2019 | 01:11
Potvurđujem, NVMe boot i na HS i Mojave!
dpasaric
08-05-2019 | 09:48
Evo, prešao sam i ja na NVMe boot s Mojave i radi fantastično brzo! :) Kakav stroj za 2019. godinu! I dalje ne mogu vjerovati da ima sada već 10 godina i da radi ovakvom brzinom. Brzi SSD napravi veliku razliku u cijelom radu, sve desktop operacije su potpuno mekane. Ovi strojevi su baš legende.
dpasaric
10-05-2019 | 01:41
I još jedna, možda nekome korisna, informacija: ako ciljate na najveću moguću brzinu za NVMe SSD u PCIe utoru, onda treba koristiti x16 utor i adapter koji to podržava. Većina modernih PCIe III adaptera ne zna prepoznati PCIe II standard bez tzv. "switch" chipa, pa onda padnu na x4 brzinu čak i ako su u brzom slotu. Za one koji inzistiraju na x16, postoje dva adaptera koji provjereno rade: Amfeltec Squid 2.0 i HighPoint SSD7101-A/SSD71 02.
dpasaric
22-06-2019 | 12:51
Sada kada su ljudi vidjeli cijene novih (7,1), stari (5,1) je postao još popularniji, ekipa ih tunira do krajnjih granica:

https://www.youtube.com/watch?v=o3Bcpxk-f4Y

:)
dpasaric
25-06-2019 | 02:37
Evo da dopunim informacije o (5,1) još nečim (za mene) novim...

Nije Xeon 5690 bio najbrži CPU koji tehnički ide u (5,1)! :) Naime, za posebne klijente i rađeni isključivi po narudžbi, postojali su Xeoni 5698 kodnog imena "Everest" koji su bili još gotovo 1GHz brži od 5690, ali uz cijenu da nemaju Turbo Boost i da su im isključene 4 jezgre, dakle ostali su na samo dvije. No, za neke tipove aplikacija, s malim brojem threadova, to je bila velika prednost. Novi su koštali po 20.000 $ :), a sada ih ima polovnih po eBayu za 1.500 $. No, kažu iskusniji da ima caka - naime, Mac Pro ima u firmwareu zapisano koje procesore dozvoljava, a koje ne... i ispada da npr. relativno normalni Xeon 5687 (3.6 GHz quad-core) i ovaj ludi 5698 nisu upisani, a da jesu, vjerojatno bi normalno radili. Ostaje vidjeti hoće li se naći netko tko bi hacknuo firmware i dodao i te procesore na listu... :)

*** EXTREMELY RARE ***

INTEL SLC32 Xeon X5698 4.40Ghz 2-Core 6.4 GT/s QPI 12MB Socket 1366 LGA1366 130W Westmere-EP EVEREST Processor
"The Westmere Everest became known as the Xeon X5698, and was available for OEMs only, in fact it was a special order processor made with one particular type of client in mind. These were to be used for High Frequency Stock traders, and other such high speed transactional processing, where the ability to complete trades as fast, and reliability as possible is the entire nature of the business. This means that single thread performance is far more important then having multiple core, and as such, the X5698 uses a 6-core die with only 2 cores active, but retaining access to the entire 12MB of L3 cache. Clock speed was fixed at 4.4GHz, the cores did not reduce frequency as processing demands changed, as this would introduce uncertainty in how fast it would complete a given task. Doing task ‘X’ should take a predictable amount of time and not depend on what speed the processor chose to run at. The next fastest Westmere processor was the X5690, which was a 6-core (all cores enabled) running at 3.46GHz (the same chip essentially as the Core i7 990X). The X5698 was nearly 1GHz faster. The X5690 cost around $1800, where as the X5698 cost around $20,000 EACH (based on costs OEMs charged to add a 2nd one so they may have marked it up some)." - cpushack.com
dpasaric
+1 27-02-2020 | 00:20
Samo da prijavim da Catalina provjereno radi na 5,1 i da novi Radone RX 5700 XT isto tako radi bez problema! :)
supermac
+1 27-02-2020 | 09:09
Ako smijem i ja prijaviti, Catalina provjereno radi i na 3,1 sa Raid0 (2xSSD) i RX580. Vjerovatno bi radilo i sa RX5700XT.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 2 minuta
 • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
 • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
 • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
 • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
 • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
 • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
 • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
 • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
 • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
 • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
 • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
 • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
 • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
 • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
 • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
 • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
 • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
 • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
 • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
 • kupus: zasto na osobnu adresu*
 • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
 • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
 • ecvis17: ok, tnx
 • smayoo: Piši u forum
 • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
 • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
 • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
 • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
 • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
 • accom: ne nadjem...
 • accom: jel postoji tema "must have apps"?
 • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
 • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
 • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
 • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
 • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
 • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
 • smayoo: Ja nemam.
 • zvone: Servisom naime...
 • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
 • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
 • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
 • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
 • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
 • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
 • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
 • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
 • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

m@xym, Riba, Anonimci (367)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.63 Seconds

Provided by iJoomla SEO