One more thing... u PEEK&POKE!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

One more thing... u PEEK&POKE!

25.10.2025 | 09:35
Odlično! Tnx!

Inače, IMSAI 8080 imamo u muzeju!
29.10.2025 | 17:26
Hehe, ovo nećete vidjeti kod generic Apple korisnika!

Nekada je Apple slao fizičke pakete za developere, i to je imalo dobrih par kg. Unutra je 30-tak CD-a i DVD-a sa sadržajima za developere. Danas sve ide online. Kolikogod je to brže, jeftinije i praktičnije, ovo mi je baš bilo lijepo i ozbiljno, a i sada imamo sjajan relikt vremena za Piki!
29.10.2025 | 21:14
Jel vam treba instalacija Windowsa 95 na 24 komada 3,5" floppy disketa? I to je isto imalo par kila.
29.10.2025 | 21:17
smayoo kaže:
Jel vam treba instalacija Windowsa 95 na 24 komada 3,5" floppy disketa? I to je isto imalo par kila.

Mislim da imamo, ali nemoj baciti, pogotovo ako imaš originalnu veliku kutiju.
29.10.2025 | 22:01
Ma nemam ja. Ali ima te krame na lopate tamo u prvoj firmi u kojoj sam radio prije 30 godina.
31.10.2025 | 09:32
Digitalni artefakt s kraja prošlog stoljeća: Appleov "povjerljivi" audio CD koji su dobivali developeri kako bi testirali zvuk, sadrži niz uzoraka na ključnim frekvencijama i jedan soundtrack. Očekivalo se da svaki softver odlično zvuči na Macovim zvučnicima.

19.11.2025 | 10:18
Dočepao sam se rijetkog eksponata za muzej! Appleov Xserve 1U rack server s hot swappable diskovima. Ispravan!

Tozo me s pravom popreko gledao jer "to će kužiti samo tvoji Apple fanatici", ali možda ga razuvjerim ako izložimo stroj otvoren - kao stvoren je za sat informatike o hardverskim komponentama!

Inače, ovo je i prvi put da ga vidim uživo, toliko su bili rijetki kod nas. Nije ni čudo, ulazni modeli su bili po 3.000 $.
19.11.2025 | 14:10
dpasaric kaže:
Inače, ovo je i prvi put da ga vidim uživo, toliko su bili rijetki kod nas. Nije ni čudo, ulazni modeli su bili po 3.000 $.

A izlazni?
19.11.2025 | 18:51
Riba kaže:
dpasaric kaže:

A izlazni?

Ulazni model je bio 2.999 $, a jači 3.999 $. Bilo bi fora imati i onaj ogromni Xserve RAID, on je bio od 4.999 do 7.499 $.
19.11.2025 | 20:45
Koliko je Apple uopce bio uspjesan/zastupljen u tom mreznom svijetu?

Povukli su se iz tog segmenta trzista, pa nagadjam da nije bilo bas profitabilno.

Airport Extreme su ukinuli da stvore kupce za iCloud, ali sto ovo sve pogasise
19.11.2025 | 21:30
drlovric kaže:
Koliko je Apple uopce bio uspjesan/zastupljen u tom mreznom svijetu?)

Nisu bili dovoljno uspješni da bi Apple to gurao dalje - iako nisu bili nešto skuplji od konkurencije, a kraj je bio otprilike negdje kada su odustali od MacOS X Servera. Gurali su se na to tržište s prednostima i sigurnošću MacOS-a, ali u konačnici većina sistemaša je ionako na Linuxima, pa im to nije bila neka velika prednost jer briga njih za ugodan GUI i ergonomiju, a oni koji su vrtili Windowse, njima je pak odgovaralo da ostanu na njima jer su tražili stalno održavanje, a to znači i stalni prihod!

Zanimljivo je da i dandanas Apple proizvodi rack izdanje Mac Pro, naravno po paprenoj cijeni, ali nema funkciju servera, već je glazbenim i audio produkcijama ponekad praktično imati sve u racku.
19.11.2025 | 21:57
Ne vidim nikakvu prednost vrcenja Apple servera i macos-a a data centru, to im je vise bio marketinski stunt.
02.12.2025 | 18:07
Tozo i ja smo danas zgotovili "Softversku aleju" u Pikiju!

Jako smo zadovoljni! Mene posebno veseli što su mnogi softveri bili skriveni 18 godina u skladištu, a sada su konačno izloženi. Vjerujem da će mnoge iz "stare informatičke garde" oduševiti kakve smo stvari sačuvali.

Za neke stvari niti ja nisam znao da ih imamo - npr. "Claris CAD for Macintosh", još za stari System 6!

02.12.2025 | 22:36
Predivno! Pogledati ću imam li u podrumu nešto kutija, pa ako nađem javim ti se; ako nemate - vaše je!
02.12.2025 | 22:47
Vanjuška kaže:
Predivno! Pogledati ću imam li u podrumu nešto kutija, pa ako nađem javim ti se; ako nemate - vaše je!

Ajde, baci pogled, MAK nam je donio hrpu toga, a ti si već jednu turu, ako ti je ostalo još nešto, šteta da je skriveno u podrumu.

Za Mac imam još gore na katu zasebno jednu vitrinu s Mac-only softverima.
11.12.2025 | 00:07
Akari Obo je Japanka koja živi u Rijeci i izuzetno je vrijedna! Ima svoj YouTube kanal o tome kako je živjeti u Rijeci i Hrvatskoj. Prošle godine nam je nesebično pomagala oko izrade murala i cijelog događanja "Japan u Rijeci".

Kako vrlo solidno govori engleski, pomagala nam je i kao predvoditeljica dok su nam ovdje bili japanski gosti.

Zamolila me da je kao kustos muzeja računala provedem kroz postav. To je potrajalo dobra dva sata, a ovdje je složila kratak video od 15-ak minuta:

17.01.2026 | 10:09
Goshuin (御朱印) je pečat koji se daje posjetiteljima japanskih hramova i svetišta kao duhovni suvenir, označava posjet i povezanost sa svetim mjestom. Na tragu te tradicije nastaju Eki pečati na japanskim željezničkim postajama i drugim turističkim lokacijama. Posjetitelj ga je testirao na ruci, inače se pečatiraju turistički dnevnici!

17.01.2026 | 14:21
Ja bih otisao korak dalje i ponudio uslugu tetovaze.
17.01.2026 | 17:14
Naša publika, koji su toliki entuzijasti, su više za mirovinu nego za takve usluge.

Mladi pak cijelu tu tehnologiju uzimaju "zdravo za gotovo" i ne zanima ih previše na onoj razini na kojoj je oduševljevala nas iz tih pionirskih vremena. Oni nemaju pojima tko su heroji računalne revolucije, nikada čuli a Sinclaira, Woza, Tramiela, nisu nikada čuli niti za Arthura Clarka, Odiseju u svemiru, ne znaju tko je otac weba, a tek neki stariji znaju tko je Steve Jobs i to samo zbog iPhonea.

A mi se još pitali ima li smisla otvarati muzej za toliko "nove tehnologije"...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds