10.05.2026 | 11:52
Trebao sam se sjetiti to najaviti ovdje prije, pa bi možda netko iz Zagreba i svratio, ali očigledno imam otvoreno previše "tabova" u mozgu da sve pohvatam na vrijeme!
Jučer sam na poziv udruge Hispace, koja promovira istraživanje astrofizike, STEM edukaciju i sve blisko čovjekovu osvajanja svemira, bio gost predavač na SFerakonu - najstarijoj hrvatskoj konvenciji vezanoj uz znanstvenu fantastiku, ali i, što me ugodno iznenadilo, čak više i samu znanost s mnogo predavača koji su doktori znanosti iz raznih područja. Ta predavanja su bila itekako stvarna, a ne tek znanstvena fantastika!
Moja tema je bila kako mi u PEEK&POKE-u motiviramo klince da krenu put STEM-a i kakve smo sve izložbe, radionice i događanja imali vezane uz istraživanje svemira.
Bilo je pregršt zanimljivih predavanja, npr. Damir Firšt je govorio o pet vješitna koje imate, a AI ih ne može zamijeniti.
Zatim jedno skroz ludo predavanje od inženjerke koja radi u farmacetuskoj industriji i koja je iz zezancije išla vidjeti mogu li se priče stvarati putem inženjerskih alata (ali bez AI!) i kako to onda izgleda. Jako zabavno!
Erika Katačić Kožić: “Pričoinženjerstvo” - primjena inženjerskih alata za stvaranje priča:
Ema Puljak je dr. znanosti koja radi u korporaciji koja ima kvantno računalo i piše algoritme za njegovu buduću primjenu:
Josiah Olumuyiwa Faniyi je Nigerijac na doktoratu u Rijeci, uz neobičan hobi da se bavi hrvatskom poezijom(!), njegov fokus su radio-teleskopi i gama zračenja:
Od zabavnih sadržaja pohodio sam i otvoreni okrugli stol o tome jesu li nove Star Trek serije previše "woke" i to je bio pravi show i prepucavanje dva tabora!

Jako zabavno! Moderatorica je bila Trekkie kapetanica Maša Nekić, predsjednica Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza - USS Croatia. U stvarnom životu je "data scientist".
Do idućeg SFerakona!