22.06.2025 | 11:24
dpasaric kaže:
Ok, a što fali da kupiš dva-tri vulgaris vanjska diska i na njih periodično radiš backup fotografija? Teško da bi tri diska riknula u isto vrijeme. Ako je ideja "što ako požar/zemljotres/vulkan", pa stavi još jedan doma u Rijeci, a vjerojatno možeš i još negdje. Te ažuriraj jednom godišnje.
Nije li to opis RAIDa, zasto bih to radio rucno kada tehnologija postoji vec desetljecima.
Ako je poanta da je moguć pristup od svuda i kada i Mac ne radi, onda se vraćamo na Synology.
Ne vracamo se jer mi ne treba NAS, ne treba mi mrezni pristup sa vise klijenata, i imam vec server koji je stalno up.
Ako samo želiš da je DAS i da ima RAID, imaš tih Thunderbolt kućišta koliko hoćeš. Nedavno sam jedno instalirao kolegi u video montažu. Imaš toga od Lacie u raznim kombinacijama:
Server je mini PC, nema thunderbolt ali USB je sasvim dovoljan. Vjerojatno samo radim overthinking, uzet cu neku vanjsko USB kuciste koje prima dva SSD-a u RAID 1 polju i rijeseno. Sto je najbolje sada sam provjerio, photo library mi je manji od 50 GB tako da sve to nece kostati ni preko 60-70 eura.
Ok za IMAP, ali gdje to s IMAP-a imaš lokalno? Znam da si hvalio taj svoj mail servis da je super, ali baš zato ih možda netko smakne.
Svaki IMAP klijent drzi lokalnu kopiju.
O majke ti pa ti si super iskusan profesionalac za backupe, ali valjda je to ona "u postolara šuplje cipele"!

Pa da!