21.06.2025 | 18:50
Namjeravam se skinuti sa Google Photos i dignuti
Immich na kucnom serveru i trebam samo rijesiti pitanje pohrane. Prvo sam gledao polovne NAS kutije a onda zakljucio da mi je nepotrebna komplikacija i da mi je jednostavnije koristiti nekakav direct attached RAID storage.
Ono sto mi je vazno je da je sto tisi i da ima pouzdanu redundanciju. Ono sto nije bitno je ne znam kakva brzina i veliki kapacitet. Mislim da sve sto imam jako komotno stane u 500 GB.
Ima li smisla uzeti malo eksterno kuciste koje prima dva M.2 SSDa u RAID konfiguraciji poput ovog?
www.aliexpress.com/item/1005006524680366.html
Ili je za tu namjenu bolje ici na klasicne diskove? Pojma nemam koliko se ti klasicni diskovi danas griju i srcu struje ali pretpostavljam da se mogu podesiti da idu u sleep dok se ne koriste aktivno sto ce biti vecina vremena? Ima li uopce ikakva prednost klasicnih diskova u odnosu na SSD za ovu namjenu osim manje cijene? Ako idem na SSD a brzina nije bitna, svejedno je koristim li M.2 ili SATA SSD pretpostavljam ili su neki pouzdaniji?
Takodjer ne znam kako ti DAS uredjaji javljaju da je jedan disk otkazao, prepostavljam da se mora vrtiti neki softver na hostu koji to monitorira za razliku ud NAS-a?
Iskustva iz prve ruke kao i lupetanja napamet su dobro dosla.