DAS storage za spremanje fotografija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

DAS storage za spremanje fotografija

21.06.2025 | 18:50
Namjeravam se skinuti sa Google Photos i dignuti Immich na kucnom serveru i trebam samo rijesiti pitanje pohrane. Prvo sam gledao polovne NAS kutije a onda zakljucio da mi je nepotrebna komplikacija i da mi je jednostavnije koristiti nekakav direct attached RAID storage.

Ono sto mi je vazno je da je sto tisi i da ima pouzdanu redundanciju. Ono sto nije bitno je ne znam kakva brzina i veliki kapacitet. Mislim da sve sto imam jako komotno stane u 500 GB.

Ima li smisla uzeti malo eksterno kuciste koje prima dva M.2 SSDa u RAID konfiguraciji poput ovog?
www.aliexpress.com/item/1005006524680366.html

Ili je za tu namjenu bolje ici na klasicne diskove? Pojma nemam koliko se ti klasicni diskovi danas griju i srcu struje ali pretpostavljam da se mogu podesiti da idu u sleep dok se ne koriste aktivno sto ce biti vecina vremena? Ima li uopce ikakva prednost klasicnih diskova u odnosu na SSD za ovu namjenu osim manje cijene? Ako idem na SSD a brzina nije bitna, svejedno je koristim li M.2 ili SATA SSD pretpostavljam ili su neki pouzdaniji?

Takodjer ne znam kako ti DAS uredjaji javljaju da je jedan disk otkazao, prepostavljam da se mora vrtiti neki softver na hostu koji to monitorira za razliku ud NAS-a?

Iskustva iz prve ruke kao i lupetanja napamet su dobro dosla.
21.06.2025 | 21:11
Čim smislim što bih mogao nalupetati napamet, javim se.
21.06.2025 | 21:29
Možda će ti biti zanimljiv članak koji ću noćas objaviti! Nije rješenje za tvoj 6,1, ali možda ti okine kakve lude ideje!

Uglavnom, sredio sam si 50 TB pohrane s backupom, a sama kombinacija omogućuje do pola petabajta ako se koriste jefitni diskovi! Sa skupim diskovima se lako složi i puni petabajt! Hahaha!

I onda ludilo na kraju - sve to je INTERNO u Macu, bez ikakvih eksternih kanti!
21.06.2025 | 21:50
Zvuci kao suprotno od onog sto trazim, meni je 1 TB dovoljno, nepozeljno je da je u Macu jer mora biti dostupno 24/7, tiho i da ne srce puno struje.
21.06.2025 | 22:06
Uzmi neki osnovni Synology NAS. Tih je, ode u sleep, dostupan ti je od svuda, staviš ga u RAID 5 i vozi! Nezavisan je od kompa, dovoljno je da je spojen na kućni router. Imaš Synology QuickConnect koji radi od svuda. Točno kao da imaš svoj privatni Google Drive.
21.06.2025 | 22:16
NAS is way to go. Nije to uopce komplicirano, a prednosti su visestruke.

Ako uzmes Synology, oni imaju prilicno kvalitetnu Photo aplikaciju a kroz Docker mozes zavrtiti i Immich ako bas zelis.

Ako bas neces NAS, ja bih isao na ovu varijantu RAID kucista, samo bi me bilo malo strah imati sve zivotne uspomene na jednom uredjaju.

Sta ako ga izgubis? Negdje zaboravis? Neko ti ukrade?

Sve si izgubio u trenutku :/

Moj setup bi bio NAS + backup tog direktorija na neki cloud ili eksterni server na remote lokaciji.
21.06.2025 | 22:36
Synology otpada zbog onih svinjarija sa certificiranim diskovima i sve mi je to overkill jer imam mali proxmox server na kojem se vec vrti par stvari tamo da mi je najjednostavnije dignuti Immich container i nakaciti neki vanjski storage za te slike. Radit cu backup toga svako toliko iako u nacelu ne radim backup i kad god nesto izgubim samo naucim da mi i tako nije bilo bitno jer mi nikad ne zatreba. Sve sto mi je bitno je na IMAP mailu, a zaista drage fotografije sam isprintao.
21.06.2025 | 23:07
Ok, a što fali da kupiš dva-tri vulgaris vanjska diska i na njih periodično radiš backup fotografija? Teško da bi tri diska riknula u isto vrijeme. Ako je ideja "što ako požar/zemljotres/vulkan", pa stavi još jedan doma u Rijeci, a vjerojatno možeš i još negdje. Te ažuriraj jednom godišnje.

Ako je poanta da je moguć pristup od svuda i kada i Mac ne radi, onda se vraćamo na Synology.

Ako samo želiš da je DAS i da ima RAID, imaš tih Thunderbolt kućišta koliko hoćeš. Nedavno sam jedno instalirao kolegi u video montažu. Imaš toga od Lacie u raznim kombinacijama:

lacie.com.hr/proizvodi_detalji.cfm?id=6404&kat=38

Ima i ona caka da se stave dva SSD-a u Valjak, pa staviš još jedan da ti bude Time Machine svega. Je li ti sada stroj pod Time Machineom nekim eksternim?

Ok za IMAP, ali gdje to s IMAP-a imaš lokalno? Znam da si hvalio taj svoj mail servis da je super, ali baš zato ih možda netko smakne.

O majke ti pa ti si super iskusan profesionalac za backupe, ali valjda je to ona "u postolara šuplje cipele"!
22.06.2025 | 07:01
Kupi MacPro 1.1 i natrpaj s diskovima.
22.06.2025 | 09:29
jura22 kaže:
Kupi MacPro 1.1 i natrpaj s diskovima.

Haha, vjerojatno bi se našao ispravan za 20 €. No, velik je, troši dosta u usporedbi s modernim NAS-ovima, a i možda je malo bahato imati aktivno dva Xeona samo da bi hendlali čuvanje 500 GB fotografija!
22.06.2025 | 10:20
Riba kaže:
Synology otpada zbog onih svinjarija sa certificiranim diskovima i sve mi je to overkill jer imam mali proxmox server na kojem se vec vrti par stvari tamo da mi je najjednostavnije dignuti Immich container i nakaciti neki vanjski storage za te slike. Radit cu backup toga svako toliko iako u nacelu ne radim backup i kad god nesto izgubim samo naucim da mi i tako nije bilo bitno jer mi nikad ne zatreba. Sve sto mi je bitno je na IMAP mailu, a zaista drage fotografije sam isprintao.

Imas jos jednu opciju.

Pusti da te prodje, ostavi slike u Cloudu i uzivaj u zivotu

Ja tako kad se nafuram na nesto, sve isplaniram i onda umjesto realizacije samo cekam da plan izblijedi
22.06.2025 | 11:14
drlovric kaže:
Imas jos jednu opciju.

Pusti da te prodje, ostavi slike u Cloudu i uzivaj u zivotu

Ja tako kad se nafuram na nesto, sve isplaniram i onda umjesto realizacije samo cekam da plan izblijedi

To je uvijek plan B, ako ne i A!
22.06.2025 | 11:24
dpasaric kaže:
Ok, a što fali da kupiš dva-tri vulgaris vanjska diska i na njih periodično radiš backup fotografija? Teško da bi tri diska riknula u isto vrijeme. Ako je ideja "što ako požar/zemljotres/vulkan", pa stavi još jedan doma u Rijeci, a vjerojatno možeš i još negdje. Te ažuriraj jednom godišnje.

Nije li to opis RAIDa, zasto bih to radio rucno kada tehnologija postoji vec desetljecima.

Ako je poanta da je moguć pristup od svuda i kada i Mac ne radi, onda se vraćamo na Synology.

Ne vracamo se jer mi ne treba NAS, ne treba mi mrezni pristup sa vise klijenata, i imam vec server koji je stalno up.

Ako samo želiš da je DAS i da ima RAID, imaš tih Thunderbolt kućišta koliko hoćeš. Nedavno sam jedno instalirao kolegi u video montažu. Imaš toga od Lacie u raznim kombinacijama:

Server je mini PC, nema thunderbolt ali USB je sasvim dovoljan. Vjerojatno samo radim overthinking, uzet cu neku vanjsko USB kuciste koje prima dva SSD-a u RAID 1 polju i rijeseno. Sto je najbolje sada sam provjerio, photo library mi je manji od 50 GB tako da sve to nece kostati ni preko 60-70 eura.

Ok za IMAP, ali gdje to s IMAP-a imaš lokalno? Znam da si hvalio taj svoj mail servis da je super, ali baš zato ih možda netko smakne.

Svaki IMAP klijent drzi lokalnu kopiju.

O majke ti pa ti si super iskusan profesionalac za backupe, ali valjda je to ona "u postolara šuplje cipele"!

Pa da!
22.06.2025 | 19:19
Riba kaže:
Nije li to opis RAIDa, zasto bih to radio rucno kada tehnologija postoji vec desetljecima.

Možda jer želiš uškriljiti?

Ako je tako, samo uzmi bilo koje Thunderbolt RAID kućište, napuni ga s četiri 3.5" po izboru i vozi!
29.07.2025 | 21:48
da ne otvaram novu temu a novi sam u ovom ...
Rusty - šta misliš o synology DS218+ za fotke?
Mislim ga kupiti polovnog s dva WD red plus diska.
Koliko sati rada je prihvatljivo za diskove da će još neko vrijeme raditi?
29.07.2025 | 21:54
Meni je na kraju netko poklonio QNAP NAS sa 5 diskova od kojih je jedan prijavljivao upozorenje. Diskovi imaju oko 16000 sati (svaki), u lokalnom oglasniku nasao momka koji je prodavao hrpu istih i slicnih modela diskova za 10-15 eura komad (2TB), kupio dva komada i imaju ispod 3000 sati rad, tako da ti je moj savjet nabaviti par tih diskova da imas spremno pa si na miru.
Sada imam 4.5 TB prostora u RAID 6 polju.
30.07.2025 | 13:15
Ja bi sugerirao da pogledaš 4-bay modele, uvijek možeš koristiti dva diska unutra pa dodavati po potrebi nove diskove. Možda ti se sada to čini kao overkill, ali s vremenom dobro dođe, obzirom da se baviš fotkanjem, pogovo ako koristiš neki high-res fotić s velikim raw fileovima.

Svi + modeli synology-a su ok, ali izbjegavaj modele sa sufiksom _15+ (imali su bug na Atom procesoru koji je riješiv). Trenutno vrtim 920+ s 4x8TB i dva ssd-a za cache, a stari DS415+ se uključi dva puta tjedno na off-site lokaciji i na njega se radi hyper backup primarnog NAS-a.
30.07.2025 | 15:03
BigMac kaže:

Pa NAS kao takav je sasvim ok. Ja osobno imam nekoliko x18 modela (doduše quad core sa 16GB) i dalje u "produkciji" i rade sasvim ok. 218+ je dual-core sa 2GB RAMa tako da realno pitanje je za što bi točno služio tj. u kojem scenariju.

Ako je to samo pitanje storagea, a sav compute power je na strani nekog računala, onda mislim da nema problema. Sa inicijalnih 2GB rama izbjegavao bi slaganje bilo kakvih Syno paketa na njega.
31.07.2025 | 23:18
rusty kaže:
BigMac kaže:

Pa NAS kao takav je sasvim ok. Ja osobno imam nekoliko x18 modela (doduše quad core sa 16GB) i dalje u "produkciji" i rade sasvim ok. 218+ je dual-core sa 2GB RAMa tako da realno pitanje je za što bi točno služio tj. u kojem scenariju.

Ako je to samo pitanje storagea, a sav compute power je na strani nekog računala, onda mislim da nema problema. Sa inicijalnih 2GB rama izbjegavao bi slaganje bilo kakvih Syno paketa na njega.

Tip je nadogradio na 6gb, ali su diskovi gotovi, jedan je odradio skoro 40000 drugi 27000 sati
Ma samo za storage, i da mogu pristupiti fotkama kad mi treba
01.08.2025 | 09:48
U tom slučaju ne vidim problem. 6GB je super živahno za takav stroj pogotovo ako će biti samo za storage. Zamijeni diskove i to je to. x18 modeli neće podržavati nadolazeći DSM8, no i dalje podržavaju zadnju verziju DSM 7.2.2 (trentno i to na ruke), što je više nego dovoljno za navedeno.
01.08.2025 | 13:10
Iako je aktualno pljuvati Synology radi ciganluka i nekih diskutabilnih poslovnih odluka, ja imam samo rijeci hvale za taj sustav.

Duplo stariji NAS ce ti raditi to sto trebas, tako da nemoj uopce da te brine da ce 218+ biti slab kao storage server

Ja sam davno poslusao Rustija, pogasio sve sto ne treba raditi na 213j, i od tada radi super kao file server.

A uredjaj ima mislim 512MB RAM i star je preko desetljeca
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.
  • damir1: pozzz svima , da li ima netko problema s iOS 18.6 ? hvala
  • mbp2009: Odlično za PBZ, ali vidim sad da je baterija katastrofa pa onda ću preskočiti dok to ne srede
  • Damirst: Koristim aplikaciju PBZ, istalirao sam public verziju 26 i sve uredno radi
  • Borisone: Čak i da sada radi, možda ju slijedeća public beta skrši
  • Borisone: Prevelika kocka. Ako na iPhonu imaš internet bankarstvo i/ili ostale bitne aplikacije ne savjetujem prelazak na novu slijedeću veliku verziju dok nije na prvoj reviziji (npr. iOS 26.1)
  • mbp2009: Ekipa, itko na ios PB? Zanima me par stvari ali brine me samo pbz aplikacija
  • Yonkis: Ozzy se pridružio legendama :(
  • stefanjos: RIP ozzy!
  • cariblanco: RIP i od mene, mada sad "đavo" trlja ruke, jer mu se ekipa ojačava ;)
  • smayoo: RIP Ozzy Osbourne
  • Gjuroo: Nema za Mac...
  • drlovric: [link]
  • jura22: E da, gdje je to “begišu”?
  • jura22: Izgleda kako ce ova sezona ipak biti bolja od one 2020.!
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Miro Spiro, Riba, Anonimci (329)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO