15.11.2025 | 21:22
smayoo kaže:
Kako misliš - "sve su struke popunjene"?
Da primjerice, samo 5-10 posto ljudi u HR ostane bez posla gdje bi se oni mogli odmah zaposliti?
Da rade kao radnici stranci za minimalac i da žive u sobama od 10ak ljudi jer s minimalcem ne mogu pokriti osnovne troškove života u HR?
Da idu u neko doškolovanje?
Koje?
I gdje se mogu zaposliti s tim novim (kojim?) zanimanjem?
Kad sam počeo raditi nakon diplome, 1995. godine, u okvirima moje šire struke (jer su tada još računarstvo i IT svi bili dio elektrotehnike) nije bilo više od 2/3 današnjih zanimanja u tom istom području. Neke stare struke nestaju, a nove nastaju.
Ovo stoji, i iza toga je bio proces koji se dešavao desetljećima u kojem su učestvovale državne institucije kroz obrazovanje.
Međutim ovdje se govori o ekstremno kratkom vremenskom periodu u kojem će ekstremno veliki broj ljudi diljem svijeta ostati preko noći bez posla (u mnogim slučajevima će cijele obitelji ostati bez prihoda jer je velika vjerojatnost da će oba supružnika biti zahvaćena ovim promjenama).
Kada je bila industrijska revolucija i tada je
Bez posla i egzistencije će ostati samo oni ljudi koji tvrdoglavo odbijaju prihvatiti da je promjena stalna i nezaustavljiva.
Poanta je bilo moje prvo pitanje:
"Koliki je broj tih ljudi?"
Velika je razlika ako se radi o 5-10 posto zaposlenih (ostale će boliti ona stvar za ove) ili ako se radi oko 30-40 posto zaposlenih.
Ako je u pitanju ova veća brojka tada je cijelo društvo na ledu jer su vjerojatni nemiri i razne druge prateće negativnosti (primjerice porast kriminala...).