Kakva je budućnost čovječanstva?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kakva je budućnost čovječanstva?

29.10.2025 | 23:11
Danas temeljni problem održivosti čovječanstva nije u nedostatnoj tehnologiji nego u negativnoj svijesti čovječanstva - negativnom sustavu vrijednosti.

Čovječanstvo je sa ispravnim sustavom vrijednosti moglo održivo i sretno živjeti sa tehnologijom od prije 100, 500, 1000 godina...
BIlo bi toliko ljudi koliko radom može preživjeti.

Ali čovječanstvo ne može biti održivo sa sadašnjim sustavom vrijednosti i sadašnjom tehnologijom.
30.10.2025 | 22:06
jura22 kaže:

Ovo je vrlo moguća stvarnost ako pristanemo na digitalni ID i digitalni programabilni Euro. A kako to izgleda u praksi možemo vidjeti u komunističkoj Kini.
02.11.2025 | 20:55
Haha, evo novi Kolakušić o digitalnom euru... što je najluđe, sve što kaže je istina.

11.11.2025 | 11:23
Svojevremeno smo ovdje imali raspravu o "teoriji zavjere" po pitanju geoinženjeringa.

Tucker je upravo obradio ovu kontroverznu temu i pozvao Dane Wigingtona, kojeg su tužili da "širi dezinformacije" o tome, ali sud u Kaliforniji je na kraju dosudio da je on ipak u pravu: "California Federal Court Dismissed Defamation Case Against Climate Scientist Fact Checker".

11.11.2025 | 12:31
jura22 kaže:
ž

jura22, your comments on jabucnjak.hr is over quota, access denied. Wait for 1st of december to post/comment again.
11.11.2025 | 12:58
Kaže naš stručnjak, Mr. Dr. Sci. Tucker: "water dissipates and doesn't remain in the sky, ha, ha, ha..."

Po tome ispada da su oblaci zapravo proizvod kemijskog tretiranja i da se ne sastoje samo od vodene pare, jer expert Tucker je nedvosmisleno utvrdio da vodena para ne može tek tako stati na nebu...

Da nije žalosno, bilo bi doista smiješno, i svi bi smo se mogli smijati onako slatko kao što se Tucker smije kad valja ove gluposti.
11.11.2025 | 16:16
Joj daj, vadiš nešto iz konteksta... a kontekst je da će kondenzat iz avionskih motora vrlo brzo nestati ako su meteorološki uvjeti povoljni. I to je zaista tako, ako imaš potpuno vedro nebo na savršeno sunčan dan, jasno možeš vidjeti razliku između traga na nebu koji je čista vodena para i koji lagano nestaje par stotina metera iza aviona - i situacije gdje se izvodi "cloud seeding" s alu oksidom ili nečim sličnim.

Kako komenitraš ostalo, vjeruješ da je sve izmišljeno?
11.11.2025 | 20:35
Air kaže:
Danas temeljni problem održivosti čovječanstva nije u nedostatnoj tehnologiji nego u negativnoj svijesti čovječanstva - negativnom sustavu vrijednosti.

Čovječanstvo je sa ispravnim sustavom vrijednosti moglo održivo i sretno živjeti sa tehnologijom od prije 100, 500, 1000 godina...
BIlo bi toliko ljudi koliko radom može preživjeti.

Ali čovječanstvo ne može biti održivo sa sadašnjim sustavom vrijednosti i sadašnjom tehnologijom.

Sustav vrijednosti se temelji na vlastitim uvjerenjima koja su uvelike oblikovana vlastitim iskustvima.

Ako su vlastita iskustva negativna, tada ce i sustav vrijednosti biti takav.
ako su iskustva vecine ljudi u drustvu negativna (kao recimo kod nas) tada ce i opceniti sustav vrijednosti u drustvu biti negativan ili los.

Na to se mora jos dodati i etika, sto je (vrlo jednostavno receno) nase ponasanje prema drugima. Kada i to zasteka, u kombinaciji sa negativnim sustavom vrijednosti, dobije se sto se dobije... i buducnost sigurno nije bajna
11.11.2025 | 20:47
smayoo kaže:
Ajde brainstorming. Kako postići "sustainable abundance" (održivo obilje)?

Prva metoda koja meni pada na pamet je - reducirati populaciju planeta na približno 1/3 sadašnje uz zadržavanje postojeće razine tehnološkog razvoja, podizanje postotka više- i visokoškolovanog stanovništva sa sadašnjih (globalno) cca 15% na minimalno 60% (globalno) i uvođenje drakonske progresivne stope oporezivanja profita (kako bi se obeshrabrilo i pojedince, i firme koji nezajažljivo zgrću bogatstvo dok drugi gladuju). Ali ključno je - reducirati populaciju na 1/3 sadašnje. I to linearno, dakle po cijelom svijetu.

Imaš li ti neku drugu ideju?

Sve populacije na ogranicenom teritoriju dosegnu eksponencijalnu fazu rasta nakon koje slijedi kolaps za oko 90-95%.

De facto, Musk je u pravo kada kaze da cemo ili u zvijezde ili nas nece biti, ali je toliki egomanijak da ne kuzi sto je trenutno realno, a sto nije.

Da svi dezurni teoreticari zavjera ne bi odmah svrsili na ovo moje 90-95% smanjenje populacije; ja to ne zagovaram, to je obicna ekoloska praksa, pokazana do sada tisucama puta.

Sto se tice smanjenja populacije, to je proces koji je polako zapoceo, zbog smanjenja prirodnog prirasta. Prema mnogim izracunima globalni prirodni prirast je pao ispod 2.2 sto je potrebno za net zero rasta. Jedini (apsolutni) rast populacije koji trenutno vidimo je sto ljudi zive sve duze pa ce trebati jos neko vrijeme da se vidi efekt prirodnog prirasta ispod 2.2.

U Hrvatskoj se recimo to vrlo dobro vidi jer smo vec cca 40-50 godina ispod 2.2 pa smo eto na zadnjem cenzusu probili psiholosku granicu od 4M (u negativnom smjeru, naravno )
Granicu od 3,5 nemo proci puno brze
11.11.2025 | 20:52
Postoji jaaaaako star i jaaaaako dobar yt video, gdje profesor Bartlett sa Uni of Colorado objasnjava da je najveci problem (ili nedostatak) kod velike vecine ljudi, sto ne shvacaju eksponencijalnu funkciju, te daje mnoge primjere zasto je tome tako...

Ako ne shvatimo exponencijalnu funkciju, nemamo buducnosti
11.11.2025 | 21:00
@dpasaric,

Ne vadim ništa iz konteksta, nego samo komentiram njegove komentare.

Ono što tvrdi većina znanstvenika njemu "ne djeluje uvjerljivo", zato što "svi znamo da vodena para ne može stajati u zraku".
E, pa može, i takvu vodenu paru nazivamo: oblaci.

Da, ovisno o meteorološkim uvjetima, tragovi aviona:
- se neće niti stvoriti
- stvoriti će se i ubrzo nakon toga nestati
- stvoriti će se i nestati nakon nakon 5-10 minuta
- stvoriti će se i polako nestati nakon 30-60 minuta

Eto, nikakve potrebe za raznim teorijama zavjere, ili stvarno razotkrivanje koordinirane međunarodne operacije "zaprašivanja oblaka" koja zahtjeva trilijonske dolarske iznose, resurse koje bi bilo stvarno teško sakriti od javnosti i zakon šutnje kakav poznaje samo mafija.

Ti si stvarno odgledao sat vremena ove kombinacije ispiranja mozga i samoreklamiranja?!

Aferim....
11.11.2025 | 21:38
m@xym kaže:

Da nije žalosno, bilo bi doista smiješno, i svi bi smo se mogli smijati onako slatko kao što se Tucker smije kad valja ove gluposti.

Znam da je OT, ali njegovo 'izvjestavanje' iz Rusije (Moskve) prije 1-2 godine, kada je odusevljeno pokazivao 'novi i napredni' sistem ubacivanja kovanica da se oslobode kolica u ducanu je sve sto netko treba znati o tom covjeku.

E da, I to je je imao/vodio najgledaniju 'informativnu' emisiju u povijesti dok je bio na FOX-u gdje je zaradjivao 30-50M $ godisnje.

Sve sto on radi/govori ima jednostavnu agendu, a to je da mu donese sto vise love. A buduci da je hard core rasist i poprilicni mizantrop, na FOX-u je pronasao savrsenu publiku kojoj je prodavao svoje populisticke i druge narative...
Ocito te i takve publike ima i drugdje, ne samo na FOX-u.
15.11.2025 | 18:06
Ajmo sastaviti listu zanimanja koja će preuzeti AI (po mojoj pretpostavci minimalno 90% ljudi iz navedenih radnih mjesta)

evo popisa:
link

link

Telemarketing, pozivni centri i korisnička podrška
Knjigovodstvo i obračun plaća
Putnički agenti
Novinari kao sastavljači tekstova
Pomoćnici pravnika
Skladišni radnici
IT stručnjaci
Lektori i redaktori
Prevoditelji
Zaposlenici u korisničkoj podršci
Pravni asistenti za rutinske zadatke
Osiguravatelji
Blagajnici u maloprodaji
Radnici u proizvodnji i na montažnim linijama.
Liječnici (od postavljanja dijagnoze do operacija koja će raditi roboti)

Pitanja su:

Koliki je broj tih ljudi?
Koje se mogućnosti da ti ljudi nađu novi posao?
U kojoj struci bi ti ljudi mogli raditi nakon otkaza kada su sada sve struke već popunjene?
15.11.2025 | 18:29
Kako misliš - "sve su struke popunjene"? Kad sam počeo raditi nakon diplome, 1995. godine, u okvirima moje šire struke (jer su tada još računarstvo i IT svi bili dio elektrotehnike) nije bilo više od 2/3 današnjih zanimanja u tom istom području. Neke stare struke nestaju, a nove nastaju. Bez posla i egzistencije će ostati samo oni ljudi koji tvrdoglavo odbijaju prihvatiti da je promjena stalna i nezaustavljiva.
15.11.2025 | 21:04
Moje mišljenje je da će nestati ljudi i onda sve struke neće biti potrebne.
Gledali ste crtić WALL-E. To je budućnost. Malobrojni će se spasiti i neće ništa raditi jer će za njih raditi AI.
Davno je odškrinuta Pandorina kutija i izašla su neka zla van.
Danas ih vidimo oko nas. Mobitel recimo.
Motiv je uvijek isti, novac. Od kada se počelo trgovati u drenoj Mezopotamiji i Egiptu, novac sve više okupira ljude i tjera ih na zgrtanje.

Da li ste spremni sudjelovati u greškama AI?
Da vam AI recimo da krivu terapiju kod lječenja?

Koliko je upozorenj bilo kroz SF fimove, ali ništa nismo naučili.
15.11.2025 | 21:22
smayoo kaže:
Kako misliš - "sve su struke popunjene"?

Da primjerice, samo 5-10 posto ljudi u HR ostane bez posla gdje bi se oni mogli odmah zaposliti?
Da rade kao radnici stranci za minimalac i da žive u sobama od 10ak ljudi jer s minimalcem ne mogu pokriti osnovne troškove života u HR?

Da idu u neko doškolovanje?
Koje?
I gdje se mogu zaposliti s tim novim (kojim?) zanimanjem?

Kad sam počeo raditi nakon diplome, 1995. godine, u okvirima moje šire struke (jer su tada još računarstvo i IT svi bili dio elektrotehnike) nije bilo više od 2/3 današnjih zanimanja u tom istom području. Neke stare struke nestaju, a nove nastaju.

Ovo stoji, i iza toga je bio proces koji se dešavao desetljećima u kojem su učestvovale državne institucije kroz obrazovanje.

Međutim ovdje se govori o ekstremno kratkom vremenskom periodu u kojem će ekstremno veliki broj ljudi diljem svijeta ostati preko noći bez posla (u mnogim slučajevima će cijele obitelji ostati bez prihoda jer je velika vjerojatnost da će oba supružnika biti zahvaćena ovim promjenama).

Kada je bila industrijska revolucija i tada je

Bez posla i egzistencije će ostati samo oni ljudi koji tvrdoglavo odbijaju prihvatiti da je promjena stalna i nezaustavljiva.

Poanta je bilo moje prvo pitanje:

"Koliki je broj tih ljudi?"

Velika je razlika ako se radi o 5-10 posto zaposlenih (ostale će boliti ona stvar za ove) ili ako se radi oko 30-40 posto zaposlenih.

Ako je u pitanju ova veća brojka tada je cijelo društvo na ledu jer su vjerojatni nemiri i razne druge prateće negativnosti (primjerice porast kriminala...).
15.11.2025 | 21:56
Uvijek i oduvijek ista priča. Ja sam specijalist za automatizaciju. Gdje god smo radili neko značajno unapređenje tehnologije u smislu automatizacije, uvijek nam je netko zamjerao da oduzimamo ljudima kruh. Nigdje, ali baš nigdje se to nije dogodilo. Otvorili smo prostor da isti broj ljudi postiže veću produktivnost, da im se pruži prilika da nauče više i zarađuju bolje.

Tako će biti i sada. U cijeloj EU je kronični manjak radne snage. Ne samo ove nisko plaćene, nego još i više one više obrazovane. Zbog rasta primjene AI bez posla može ostati samo tvrdoglava budala koja inzistira da nastavi raditi isti posao, na isti način kao prije 20 godina. Koliki je to postotak? Kao i uvijek, u startu barem polovica, a na kraju nekoliko posto.
15.11.2025 | 22:00
Iskreno nadam se da si upravu.
20.11.2025 | 14:09
link

CDC promijenio tekst: Više ne tvrdi da cjepiva nemaju nikakve veze s autizmom

Ovu temu smo obrađivali u korona temi ali stavio sam ju ovdje jer i ona je dio budućnosti čovječanstva i zbog ova dva komentara koji mi je čine cjelinu:

"Nema nikakve veze s glupsonom Trumpom, no znanost je jako dugo tvrdila da i npr. DDT nema nikakve štetne posljedice. Štoviše, vrtili su reklame i na TV-u kako prskaju usjeve i djecu u tim istim usjevma, kako bi pokazali ljudima da je totalno bezopasan. Ostalo je kako kažu, povijest."

"Meni je fascinantno, da ne kažem nevjerojatno, kad ekipa suvereno vjeruje da je cjepivo uvijek 100% sigurno, bez da se makar trunku zapita je li to baš sigurno tako. Ono, nema najbanalnijeg lijeka bez čitave liste nuspojava, ali šibnuti 20 injekcija u bebu, potpuno provjereno bezopasno i nema daljnje rasprave, jer rekli su znanstvenici. I onda se još ista ekipa masovno ruga vjernicima, jer u nešto slijepo vjeruju, a ne kuže da je pozadinska psihologija identična."
08.12.2025 | 13:57
… and now something completely different:
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 5 sati
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

baka, dpasaric, Ender, tino1, Anonimci (654)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.62 Seconds

Provided by iJoomla SEO