Umjetna inteligencija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umjetna inteligencija

22.02.2024 | 10:34
Koga zanima kako AI "radi ispod haube", ovo jedina solidna knjiga koja to objašnjava: Deep Learning - Ian Goodfellow, Yoshua Bengio i Aaaron Courwille.

Tri eksperta iz domene strojnog učenja o hijerahiji koncepata i generativnim modelima ili ukratko - kako računala mogu sama učiti.

Knjigu hvali i Elon Musk, pa preporuka nije lokalna!

23.02.2024 | 08:42
Googleov novi AI Gemini pun je apsurdnih "woke" kontroverzi, pa je Google za sada zaustavio generiranje slika.

"Google said Thursday it is temporarily stopping its Gemini artificial intelligence chatbot from generating images of people a day after apologizing for “inaccuracies” in historical depictions that it was creating."
02.03.2024 | 11:29
Eto vam novo zanimanje budućnosti - prompter!

www.netokracija.com/prompt-battle-generi...ika-ai-rijeka-220783
26.03.2024 | 00:05
Stiže nam nova glazbena revolucija, nešto kao kada su se pojavili prvi digitalni sampleri, samo sada je to AI:

11.04.2024 | 13:50
Loše vijesti za stock-audio-music producente...

www.udio.com

Koliko je Sora ludo dobra za video, toliko je Udio genijalan za glazbu!
21.04.2024 | 18:16
AI složio glazbenu temu za popularni Rumble show "The Highwire" i ostavio voditelja Dela u čudu:

rumble.com/v4qemp5-will-ai-put-billions-out-of-work.html
21.04.2024 | 18:47
Ja ne znam što se sad svi toliko čudite. Ta glazba, kao i tekstovi koje AI generira (grafiku i video nisam pratio) su mediokritetski uratci. Autorski radovi na toj razini nisu ni ranije rađeni nešto baš kreativno, nego je to ionako bilo copy-paste i poluautomatizirano. Sad će AI oteti posao takvim mediokritetskim autorima? Ja bih rekao da je to OK. Ljudi su radili posao u kojem ionako nisu bili nigdje iznad prosjeka, ovo će ih možda natjerati da pronađu neku drugu struku u kojoj mogu biti bolji.

Prije 250 godina krenula je prva industrijska revolucija, a manufakturni radnici su razbijali strojeve koji su im "oduzimali posao". Jesu li uspjeli? Nisu. Jednostavno, ljudi koji žive od vlastitog rada morali su se prilagoditi i povećati razinu svog znanja i sposobnosti. Oni pametniji postali su serviseri i graditelji strojeva, a oni koji se boje da ne dobiju rak od razmišljanja (citat, hvala pok. Đ. Balaševiću na ovoj svevremenskoj misli) morali su savladati nove vještine da mogu raditi ono što strojevi (još) ne mogu.

I to traje od tada neprekidno. Sad je došlo vrijeme da se ljudi osrednjih intelektualnih sposobnosti više ne mogu prodavati pod stručnjake-specijaliste jer softver može njihov posao napraviti jednako loše (dobro) za manje novca. Hja...
21.04.2024 | 20:28
Svakako dobro pomagalo za napraviti brzinsku glazbenu podlogu za neki prezentacijski video i sl.
09.06.2024 | 10:32
Većina AI znanstvenika se slaže da nam se ne piše dobro:

Ovo je još blago predviđanje, Roman Yampolskiy tvrdi da su nam šanse manje do 1% da preživimo:

09.06.2024 | 11:13
Toliko smo dobili upozorenja i nista naucili.
09.06.2024 | 11:41
dpasaric kaže:
Roman Yampolskiy tvrdi da su nam šanse manje do 1% da preživimo

To je OK. Kao ljudska vrsta u cjelini, nismo ni zaslužili niti da opstanemo, niti nas se pamti.
09.06.2024 | 13:53
Postoji hrpa filmova koji se bave sličnom tematikom, neki malo ozbiljnije poput Prometeja ili Interstellara, neki već prelaze u grotesknu bullshit komediju poput posljednjih sranja iz Marvelove produkcije, ali vjerujem da je suština postojanja svega balans dobrog i lošeg.
E sad, tko određuje u kojoj mjeri je dobro pozitivno, a loše negativno, i kakav ishod kolizije će biti, to mi kao čovječanstvo nikada nećemo saznati. U nekoj drugoj dimenziji možda da, ali u ovoj sigurno ne.
Da sad ne idem previše u smjeru filozofije, upravo iz spomenutih razloga ne gledam ovu temu AI iz perspektive zabrinutosti, jer vjerujem da će pozitivna energija ipak prevladati u jednom trenutku, a mi ćemo taj trenutak dočekati sretni jer znamo da smo vlastiti mikrobalans uspjeli dovesti u plus uz poštivanje balansa drugih tj. prirodne ravnoteže. (ovdje ne mislim kao čovječanstvo u cjelini nego mi kao pojedinci)

Na žalost, da, trenutno se čini da je sve otišlo predaleko i da je svijet poprilično van balansa, rekao bih sa negativnim predznakom, ali ako postoje barem 2 organizma koji shvaćaju bit, mislim da se isplati širiti pozitivnu vibraciju / energiju!

Nazovite to kako hoćete (vjera, religija, štovanje, whatever, you name it...)
11.08.2024 | 14:12
6-finger Tesla taking a selfie...

Tesla.jpg
24.01.2025 | 00:27
Jobs je bio vrhunski vizionar, ovo što sada imamo s LLM-ovima je vrlo blizu njegove priče o digitalnom Aristotelu:

www.youtube.com/shorts/SLQXC33-i18
24.01.2025 | 07:41
Problem je što je LLM hranjen neselektivnim "znanjem" pa zato, što dalje uči, to više gluposti lupeta, jer je inteligentan pa shvaća da bullshit stil komunikacije kod ljudi prolazi bolje od zdrave pameti, logike i znanstvenog pristupa.
24.01.2025 | 20:18
Da, to su stvarni problemi sada i izazovi kako hendlati razvoj AI, ali zanimljivo je sve to!
25.02.2025 | 20:47
Odličan pregled AI situacije, kuda idemo i kakve nas opasnosti čekaju:

26.02.2025 | 11:45
Netko me je u vikalici demantirao, odnosno replicirao na moju opasku da nebih dozvolio zaposlenicima komunikaciju AI generiranih mailova.
Replika je išla u smislu da se AI ne može prepoznati odnosno da nebih primjetio razliku.

Pa evo, ovo uzimam za primjer, sad vi meni recite jel samo ja vidim ovdje AI generiran tekst.
(citirano sa Index.hr, ali nebitno, ništa negativno ne želim ovime prikazati, podržavam curu i sve 5, samo hoću reći da ovo smatram AI generiranom pozivnicom, i jednostavno mi nema "ono nešto"!

A kamoli da generiram poslovni mail stručne tematike, NO NO for me!

Screenshot2025-02-26at11.39.45.png
26.02.2025 | 12:44
Korporativna komunikacija nije imala bas nista covjecno u sebi i debelo prije AI-ja tako da je ne vidim nikakvu razliku.
26.02.2025 | 14:29
Zdravac kaže:
Netko me je u vikalici demantirao, odnosno replicirao na moju opasku da nebih dozvolio zaposlenicima komunikaciju AI generiranih mailova.
Replika je išla u smislu da se AI ne može prepoznati odnosno da nebih primjetio razliku.

Pa evo, ovo uzimam za primjer, sad vi meni recite jel samo ja vidim ovdje AI generiran tekst.
(citirano sa Index.hr, ali nebitno, ništa negativno ne želim ovime prikazati, podržavam curu i sve 5, samo hoću reći da ovo smatram AI generiranom pozivnicom, i jednostavno mi nema "ono nešto"!

A kamoli da generiram poslovni mail stručne tematike, NO NO for me!

Screenshot2025-02-26at11.39.45.png

Screenshot2025-02-26at14-28-47IsgenNajpreciznijihrvatskiAIdetektor.png
26.02.2025 | 14:42
Jbt, nisam ni znao da postoji ovo za provjeru!
26.02.2025 | 14:55
A pazi - to što provjerava je isto AI algoritam. Je li on uistinu objektivan? Možda namjerno svojata nešto što je napisala Tina Katanić vlastoručno?
26.02.2025 | 15:30
Studenti znaju. I u tekstove umjesto razmaka stavljaju slova obojena u bijelo. Pa ti AI-checkeri padaju... ali su i neki profesori to skužili... komedija.
26.02.2025 | 19:41
Pa, ljudi, bolje da se ubijemo jer nas budu takvi sutra liječili.
Mislim da smo propali, ali toga još nismo svijesni.
Bojim se da niti Rusija, niti Kina nisu naši neprijatelji, već nešto što danas ne možemo imenovati.
26.02.2025 | 20:00
Ajd da se i ja jednom složim sa jurom22
Ja krivim roditelje koji su odgojili / odgajaju takvu generaciju djece "ja i samo ja, uvijek na prvom mjestu", nedostatak empatije, jednostavno polako iščezavaju prave društvene vrijednosti, zajedništvo...
Možda zvuči okrutno i brutalno, ali tako je.

Nisam baš ni ja starac (45 god. imam), ali kad vidim šta se sve događa, teško je ostati "zdravog razuma" na sve to.
26.02.2025 | 22:07
jura22 kaže:
Pa, ljudi, bolje da se ubijemo jer nas budu takvi sutra liječili.
Mislim da smo propali, ali toga još nismo svijesni.
Bojim se da niti Rusija, niti Kina nisu naši neprijatelji, već nešto što danas ne možemo imenovati.

Oh, mozemo, zove se 'glupost'. Nista novo.
05.03.2025 | 21:57
Ha, dosta fora, ne čini se kao namješteno, je li netko probao nešto slično?

x.com/karma44921039/status/1897281313532731486
05.03.2025 | 22:09
Ne treba ti neka velika inteligencija pa da shvatiš da je to vrlo logičan razvoj događaja.
05.03.2025 | 22:15
smayoo kaže:
Ne treba ti neka velika inteligencija pa da shvatiš da je to vrlo logičan razvoj događaja.

Naša generacija se možda još izvuče, ali naši klinci su naje....
06.03.2025 | 12:47
Pandorina kutija je otvorena.
Nismo sigurni sto je tocno izaslo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, imenso, jura22, smayoo, temeljnik, tino1, Anonimci (435)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO