Umjetna inteligencija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umjetna inteligencija

22.02.2024 | 10:34
Koga zanima kako AI "radi ispod haube", ovo jedina solidna knjiga koja to objašnjava: Deep Learning - Ian Goodfellow, Yoshua Bengio i Aaaron Courwille.

Tri eksperta iz domene strojnog učenja o hijerahiji koncepata i generativnim modelima ili ukratko - kako računala mogu sama učiti.

Knjigu hvali i Elon Musk, pa preporuka nije lokalna!

23.02.2024 | 08:42
Googleov novi AI Gemini pun je apsurdnih "woke" kontroverzi, pa je Google za sada zaustavio generiranje slika.

"Google said Thursday it is temporarily stopping its Gemini artificial intelligence chatbot from generating images of people a day after apologizing for “inaccuracies” in historical depictions that it was creating."
02.03.2024 | 11:29
Eto vam novo zanimanje budućnosti - prompter!

www.netokracija.com/prompt-battle-generi...ika-ai-rijeka-220783
26.03.2024 | 00:05
Stiže nam nova glazbena revolucija, nešto kao kada su se pojavili prvi digitalni sampleri, samo sada je to AI:

11.04.2024 | 13:50
Loše vijesti za stock-audio-music producente...

www.udio.com

Koliko je Sora ludo dobra za video, toliko je Udio genijalan za glazbu!
21.04.2024 | 18:16
AI složio glazbenu temu za popularni Rumble show "The Highwire" i ostavio voditelja Dela u čudu:

rumble.com/v4qemp5-will-ai-put-billions-out-of-work.html
21.04.2024 | 18:47
Ja ne znam što se sad svi toliko čudite. Ta glazba, kao i tekstovi koje AI generira (grafiku i video nisam pratio) su mediokritetski uratci. Autorski radovi na toj razini nisu ni ranije rađeni nešto baš kreativno, nego je to ionako bilo copy-paste i poluautomatizirano. Sad će AI oteti posao takvim mediokritetskim autorima? Ja bih rekao da je to OK. Ljudi su radili posao u kojem ionako nisu bili nigdje iznad prosjeka, ovo će ih možda natjerati da pronađu neku drugu struku u kojoj mogu biti bolji.

Prije 250 godina krenula je prva industrijska revolucija, a manufakturni radnici su razbijali strojeve koji su im "oduzimali posao". Jesu li uspjeli? Nisu. Jednostavno, ljudi koji žive od vlastitog rada morali su se prilagoditi i povećati razinu svog znanja i sposobnosti. Oni pametniji postali su serviseri i graditelji strojeva, a oni koji se boje da ne dobiju rak od razmišljanja (citat, hvala pok. Đ. Balaševiću na ovoj svevremenskoj misli) morali su savladati nove vještine da mogu raditi ono što strojevi (još) ne mogu.

I to traje od tada neprekidno. Sad je došlo vrijeme da se ljudi osrednjih intelektualnih sposobnosti više ne mogu prodavati pod stručnjake-specijaliste jer softver može njihov posao napraviti jednako loše (dobro) za manje novca. Hja...
21.04.2024 | 20:28
Svakako dobro pomagalo za napraviti brzinsku glazbenu podlogu za neki prezentacijski video i sl.
09.06.2024 | 10:32
Većina AI znanstvenika se slaže da nam se ne piše dobro:

Ovo je još blago predviđanje, Roman Yampolskiy tvrdi da su nam šanse manje do 1% da preživimo:

09.06.2024 | 11:13
Toliko smo dobili upozorenja i nista naucili.
09.06.2024 | 11:41
dpasaric kaže:
Roman Yampolskiy tvrdi da su nam šanse manje do 1% da preživimo

To je OK. Kao ljudska vrsta u cjelini, nismo ni zaslužili niti da opstanemo, niti nas se pamti.
09.06.2024 | 13:53
Postoji hrpa filmova koji se bave sličnom tematikom, neki malo ozbiljnije poput Prometeja ili Interstellara, neki već prelaze u grotesknu bullshit komediju poput posljednjih sranja iz Marvelove produkcije, ali vjerujem da je suština postojanja svega balans dobrog i lošeg.
E sad, tko određuje u kojoj mjeri je dobro pozitivno, a loše negativno, i kakav ishod kolizije će biti, to mi kao čovječanstvo nikada nećemo saznati. U nekoj drugoj dimenziji možda da, ali u ovoj sigurno ne.
Da sad ne idem previše u smjeru filozofije, upravo iz spomenutih razloga ne gledam ovu temu AI iz perspektive zabrinutosti, jer vjerujem da će pozitivna energija ipak prevladati u jednom trenutku, a mi ćemo taj trenutak dočekati sretni jer znamo da smo vlastiti mikrobalans uspjeli dovesti u plus uz poštivanje balansa drugih tj. prirodne ravnoteže. (ovdje ne mislim kao čovječanstvo u cjelini nego mi kao pojedinci)

Na žalost, da, trenutno se čini da je sve otišlo predaleko i da je svijet poprilično van balansa, rekao bih sa negativnim predznakom, ali ako postoje barem 2 organizma koji shvaćaju bit, mislim da se isplati širiti pozitivnu vibraciju / energiju!

Nazovite to kako hoćete (vjera, religija, štovanje, whatever, you name it...)
11.08.2024 | 14:12
6-finger Tesla taking a selfie...

Tesla.jpg
24.01.2025 | 00:27
Jobs je bio vrhunski vizionar, ovo što sada imamo s LLM-ovima je vrlo blizu njegove priče o digitalnom Aristotelu:

www.youtube.com/shorts/SLQXC33-i18
24.01.2025 | 07:41
Problem je što je LLM hranjen neselektivnim "znanjem" pa zato, što dalje uči, to više gluposti lupeta, jer je inteligentan pa shvaća da bullshit stil komunikacije kod ljudi prolazi bolje od zdrave pameti, logike i znanstvenog pristupa.
24.01.2025 | 20:18
Da, to su stvarni problemi sada i izazovi kako hendlati razvoj AI, ali zanimljivo je sve to!
25.02.2025 | 20:47
Odličan pregled AI situacije, kuda idemo i kakve nas opasnosti čekaju:

26.02.2025 | 11:45
Netko me je u vikalici demantirao, odnosno replicirao na moju opasku da nebih dozvolio zaposlenicima komunikaciju AI generiranih mailova.
Replika je išla u smislu da se AI ne može prepoznati odnosno da nebih primjetio razliku.

Pa evo, ovo uzimam za primjer, sad vi meni recite jel samo ja vidim ovdje AI generiran tekst.
(citirano sa Index.hr, ali nebitno, ništa negativno ne želim ovime prikazati, podržavam curu i sve 5, samo hoću reći da ovo smatram AI generiranom pozivnicom, i jednostavno mi nema "ono nešto"!

A kamoli da generiram poslovni mail stručne tematike, NO NO for me!

Screenshot2025-02-26at11.39.45.png
26.02.2025 | 12:44
Korporativna komunikacija nije imala bas nista covjecno u sebi i debelo prije AI-ja tako da je ne vidim nikakvu razliku.
26.02.2025 | 14:29
Zdravac kaže:
Netko me je u vikalici demantirao, odnosno replicirao na moju opasku da nebih dozvolio zaposlenicima komunikaciju AI generiranih mailova.
Replika je išla u smislu da se AI ne može prepoznati odnosno da nebih primjetio razliku.

Pa evo, ovo uzimam za primjer, sad vi meni recite jel samo ja vidim ovdje AI generiran tekst.
(citirano sa Index.hr, ali nebitno, ništa negativno ne želim ovime prikazati, podržavam curu i sve 5, samo hoću reći da ovo smatram AI generiranom pozivnicom, i jednostavno mi nema "ono nešto"!

A kamoli da generiram poslovni mail stručne tematike, NO NO for me!

Screenshot2025-02-26at11.39.45.png

Screenshot2025-02-26at14-28-47IsgenNajpreciznijihrvatskiAIdetektor.png
26.02.2025 | 14:42
Jbt, nisam ni znao da postoji ovo za provjeru!
26.02.2025 | 14:55
A pazi - to što provjerava je isto AI algoritam. Je li on uistinu objektivan? Možda namjerno svojata nešto što je napisala Tina Katanić vlastoručno?
26.02.2025 | 15:30
Studenti znaju. I u tekstove umjesto razmaka stavljaju slova obojena u bijelo. Pa ti AI-checkeri padaju... ali su i neki profesori to skužili... komedija.
26.02.2025 | 19:41
Pa, ljudi, bolje da se ubijemo jer nas budu takvi sutra liječili.
Mislim da smo propali, ali toga još nismo svijesni.
Bojim se da niti Rusija, niti Kina nisu naši neprijatelji, već nešto što danas ne možemo imenovati.
26.02.2025 | 20:00
Ajd da se i ja jednom složim sa jurom22
Ja krivim roditelje koji su odgojili / odgajaju takvu generaciju djece "ja i samo ja, uvijek na prvom mjestu", nedostatak empatije, jednostavno polako iščezavaju prave društvene vrijednosti, zajedništvo...
Možda zvuči okrutno i brutalno, ali tako je.

Nisam baš ni ja starac (45 god. imam), ali kad vidim šta se sve događa, teško je ostati "zdravog razuma" na sve to.
26.02.2025 | 22:07
jura22 kaže:
Pa, ljudi, bolje da se ubijemo jer nas budu takvi sutra liječili.
Mislim da smo propali, ali toga još nismo svijesni.
Bojim se da niti Rusija, niti Kina nisu naši neprijatelji, već nešto što danas ne možemo imenovati.

Oh, mozemo, zove se 'glupost'. Nista novo.
05.03.2025 | 21:57
Ha, dosta fora, ne čini se kao namješteno, je li netko probao nešto slično?

x.com/karma44921039/status/1897281313532731486
05.03.2025 | 22:09
Ne treba ti neka velika inteligencija pa da shvatiš da je to vrlo logičan razvoj događaja.
05.03.2025 | 22:15
smayoo kaže:
Ne treba ti neka velika inteligencija pa da shvatiš da je to vrlo logičan razvoj događaja.

Naša generacija se možda još izvuče, ali naši klinci su naje....
06.03.2025 | 12:47
Pandorina kutija je otvorena.
Nismo sigurni sto je tocno izaslo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, robee, tino1, ZeljkoB, Anonimci (669)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO