Davor Pasarić 30.09.21

Prepoznatljivi natpis "hello" mogli ste prvi put vidjeti 1984. godine kada je Steve Jobs predstavio Apple Macintosh, prvo komercijalno računalo koje je koristilo miš, ikone, padajuće izbornike i metaforu radnog stola. I od tog trena svijet više nije bio isti. Prepoznatljiv "hello" se vratio s novom generacijom iMaca koja je redizajnirana i sada koristi Appleov M1 procesor, tj. "SoC" - cijeli sustav na čipu. Potpuno nova arhitektura pruža i potpuno novu razinu performansi računala. No, je li u kontekstu današnjice novi iMac dostojan svog pra-pradjeda?

iMac M1 24
Iako nema jabuke, nema greške da je u pitanju iMac!!

iMac M1 24
Dobro poznati "hello" dobio je i hrvatski prijevod pri instalaciji!

Itekako je dostojan! Iako sam već imao u rukama M1 MacBook Air i MacBook Pro 13" nisam bio zainteresiran pisati prikaz jer sam ih morao brzo proslijediti kupcima, a i formom su ostali jednaki prethodnoj generaciji, tako da osim "novog motora" nije bilo novosti. Novi iMac je pak sav jedna velika novost; ništa na njemu nije ostalo isto u odnosu na prethodnu generaciju.

iMac M1 24
Pletena ručka kutije umjesto plastične

iMac M1 24
Novo pakiranje, manje, jednostavnije i praktičnije

iMac M1 24
Čarobna kutijo rastvori se!

Nisam ljubitelj prijenosnika, ali niti sve-u-jednom stolnih računala, uvijek sam ih smatrao kompromisima, ali sasvim razumijem da nema svatko potrebu za velikim stolnim Mac Pro strojem ogromnog kapaciteta. Zato sam iz neke osobne perspektive dosta mlako dočekao ovaj test, ali moram vam priznati da me novi iMac ugodno iznenadio! Mislim da je ovo najbolje odmjeren ulazni model Macintosha ikada.

iMac M1 24
Nova tipkovnica je u boji računala i ima Touch ID što je vrlo praktično!

Ovaj iMac 24" dolazi kao zamjena za stari 21.5" model. Koristi znatno veći ekran uz slične dimenzije kućišta kao prethodnik. Veći model koji će biti zamjena za 27" tek treba biti objavljen, a tračevi kažu da će se to dogoditi do ovogodišnjih blagdana. Veći iMac će zasigurno imati barem 28" monitor, ali nije nemoguće da to bude i punih 30".

iMac M1 24
"Hello" 37 godina kasnije! Jobs bi bio vrlo zadovoljan da vidi suvremeni iMac.

Ikona dizajna

Čuo sam komentare da je "ružan", da je nevjerojatno da još nisu uklonili "chin", tj. "bradu" ispod ekrana, ali kao izazov kritizerima kažem: "Dizajnirate ga vi bolje!". Tvrdim da bolje ne može s tehničkim pretpostavkama koje je Apple imao zadane. Njihov tim inženjera i dizajnera napravi desetke "kandidata" prije nego li se odabere "the one". Zar zaista mislite da nisu probali sve moguće kombinacije? Uvijek na webu možemo naći niz renderinga raznih entuzijasta koji predviđaju kako bi trebao izgledati novi model. Niti jedan ne izgleda bolje od Appleovog, a da je realno izvediv i u toj klasi cijene. Napravili su najbolji mogući posao dizajna za jedan ulazni Mac koji će većinom završiti na stolovima bogatih ureda i u dječjim sobama dobrostojećih roditelja.

iMac M1 24
Odličan je potez nuditi ovakav tip računala u raznim bojama

iMac M1 24
Plava je odlična, ali volio bih uživo vidjeti žutu i narančastu!

Čitam sada što sam napisao prije pet mjeseci i nisam promijenio mišljenje; sve što sam tada zaključio pri predstavljanju novog iMaca, stoji i sada kada sam ga isprobao: "Iako je moja prva reakcija na novi dizajn bila: "Čekaj, ali zašto su ostavili bradu? I zašto su uklonili logo?", brzo sam shvatio njihovu logiku i zaključio da su sve odluke ispravne! Kako to? U "bradi" je samo računalo i zvučnici, a ako bi sve smjestili iza ekrana, cijelo računalo bi moralo biti dvostruko deblje ili se pretvoriti u nekakav trokutasti "wedge shape", a to stilski nije čisto kao ova kombinacija. Nadalje, "brada" je ono što razlikuje iMac od monitora, a istom logikom kojom nove Apple AirPods Max slušalice nemaju logo sa strane, gdje bismo ga očekivali i gdje bi bio uočljiv, Apple sada ima taj luksuz da više ne mora pretenciozno označavati svoje proizvode - toliko su čistog i prepoznatljivog dizajna da to jednostavno više nije potrebno. Uostalom, sada su domišljato nadigrali sve one filmske i TV producente koji u filmovima i serijama zalijepe naljepnicu preko Apple znaka kako ih ne bi reklamirali! :)"

iMac M1 24
Visoka je razina industrijskog dizajna kada više nije potrebno imati logo da bi uređaj bio prepoznatljiv

iMac M1 24
Apple na monitorima ne štedi, uvijek dobijete najbolje, takav je i ovaj vrhunski 4.5K panel

Kao hommage originalnom Macintoshu i starom Appleovom logotipu u bojama, Apple je novi model, po prvi put nakon prvih iMac modela 1998. godine, ponovo ponudio u više boja, ali ovaj put točno u paleti boja originalne Appleove duge. Osnovni model dostupan je u plavoj, zelenoj, crvenoj boji i srebrnoj boji, a ostali se mogu odabrati i u žutoj, narančastoj i ljubičastoj boji. Osnovni model ograničen je na samo dva Thundebolt/USB 4 priključka i nema Ethernet priključak, ali mreža se može lako dograditi kasnije kupnjom novog napajanja. Da, dobro ste pročitali, naime Ethernet priključak nalazi se na samom napajaču i tako je povezivanje olakšano, a minimalistička estetika dovedena je do tehničke granice. Da ne bude zabune, svi modeli, izuzev osnovnog, serijski imaju Ethernet priključak.

iMac M1 24
Ethernet na ispravljaču je odličan štos, ne samo da je praktično nego je i uredno!

iMac M1 24
Napajanje i mreža spajaju se jednim magnetnim konektorom

iMac M1 24
Osnovni model ima samo dva priključka i treba ga preskočiti, ali četiri konektora kod jačeg modela je dovoljno. Dva s "munja" oznakom su Thunderbolt 3, a oni bez oznake su USB 4.

Tfruuuuu!

Legendarni Macov "startup chime" zvuk se vratio i na novom iMacu zvuči odlično! Korisnik ne očekuje da takav zvuk može proizvesti nešto što je smješteno u kućište tanko svega 11.5 mm. Kao da im je cilj da računalo u konačnici postane potpuno "nematerijalno", a ovaj iMac je na dobrom putu k tome. Stariji i veći brat iMac 27" zvuči snažnije, ali on je u usporedi s pridošlicom pravi sumo hrvač. Za većinu korisnika u dnevnoj uporabi ovaj sustav sa šest zvučnika bit će više nego dovoljan.

iMac M1 24
I tipka za uključivanje je u boji računala. Priključak za slušalice morali su pozicionirati bočno jer je konektor od slušalica duži(!) od debljine samog računala!

Nova strojarnica

O napuštanju Intela i o novoj Appleovoj arhitekturi smo već pisali u par navrata, ali sada imamo priliku isprobati stoje li u stvarnosti brojke s papira. Je li Appleov M1 procesor, tj. SoC (System On a Chip), jer radi se o gotovo cijelom računalu na jednom čipu, zaista toliko moćan?

iMac M1 24
VLC je nezaobilazan alat i već je optimiziran za M1 - radi savršeno glatko!

Izveo sam niz testova i rezultati su zapanjujući. Slikovita paralela bi bila da imamo situaciju kao da kupite moćnu luksuznu limuzinu s klasičnim motorom za milijun kuna, a onda vas prestigne gradski elektromobil za četvrtinu cijene. Naravno da takav električni auto neće u svemu biti bolji od klasičnog vozila, ali u mnogim svakodnevnim situacijama jest bolji izbor. Jednako tako ovaj iMac nije multimedijska radna stanica, već najjeftiniji osnovni sve-u-jednom Mac zamišljen kao uredsko računalo ili kućno računalo za opću uporabu.

iMac M1 24
iBench rezultat obećava; u ovom testu je iMac tek nešto sporiji od Mac Pro (7,1) radne stanice!

iMac M1 24
Čini se da je vrijeme da provjerim postoji li novo izdanje Benchmarka, iMac je postao prebrz!

No, kako bi netko i pomislio da jedan ovako malen uredski stroj može uopće ući u raspravu o ozbiljnim računalima velike procesorske snage? E, to je taj zapanjujući dio ovog testa! Iako je M1 prvi i tek ulazni model, a još sam testirao slabiji, sa samo 8 GB objedinjene memorije (unified memory), M1 je toliko brz da je ne samo brži od starih Mac Pro radnih stanica, već je u pojedinačnim zadacima vidljivo brži i od nove Mac Pro (7,1) 12-jezgrene radne stanice koju smo imali ovdje na testu i čija je cijena bila oko 85.000 kn. Ozbiljno, pogledajte tablicu! U paralelnim zadacima jest sporiji, ali još najbolje da nije sporiji od sedam puta skupljeg računala. Čak i u takvim zadacima, nije se pokazao drastično sporiji, razlika je oko 35%. To unosi ozbiljan nered u taj segment profesionalnih korisnika koji u ovom trenu nisu sigurni što odabrati.

iMac M1 24
Geekbench single-core rezultat je nevjerojatno brz čak i u emulaciji!

Gdje je kvaka, zašto ne bismo svi prešli na M1 kada je toliko brz, a istovremeno toliko jeftin? Uz sve, još je i mali potrošač, troši preko sedam puta manje energije od Intel Xeona. Kvaka je u dva segmenta; prvo, Mac Pro koristi izdvojene grafičke procesore velike snage i ima mogućnost proširenja na razne načine, a drugo, Mac Pro može imati gomilu radne memorije koja je kritična ako se izvode toliko veliki projekti da ne stanu u 16 GB - koliko sada nudi snažnije izdanje M1.

iMac M1 24
Bilo bi čudno od uredskog Maca očekivati vrhunsku grafiku, ali uopće nije loš u ovakvoj konkurenciji!

Dobrodošli u stvarni svijet

No, sada teoretiziramo, znamo li koja je stvarna razlika kada se M1 optereti s gomilom paralelno otvorenih aplikacija i velikih projekata? Nažalost, nemam za ovaj test M1 sa 16 GB memorije, da isprobam razliku na licu mjesta, ali sam zato proučio testove onih koji su imali priliku to paralelno isprobati. Pogodite! Opet iznenađenje - razlika je minimalna! Čak i kod korištenja tako da se ne gase tabovi u web pretražniku (njih 20), uz Photoshop, Final Cut, Logic i Lightroom, real life razlika je do sekunde u trenu prebacivanja iz aplikacije u aplikaciju. Realno, ne bih nikada tako koristio računalo, ne radim to niti sada s raskošnih 128 GB, ali to je valjda stvar nekakve korisničke "digitalne higijene" koju neki korisnici imaju, a neki ne. Kako se ponaša M1 s velikim DTP datotekama ili ogromnim PSD kompozicijama? Bolje nego Intel Mac s 32 GB memorije! Zanimljivo je i da je M1 sa 16 GB brži u eksportu kompleksnog video projekta od MacBook Pro Intela i9 sa 64 GB RAM-a. Kada je u pitanju Xcode razlike su opet velike - u korist novog M1.

Najgori mogući scenario

Koliko je ovo uredsko računalo upotrebljivo u praksi na vrlo ozbiljnim poslovima? Narod kaže da se na muci poznaju junaci i zato je najbolje novi iMac "baciti u vatru" i pokušati na njemu odraditi najgori mogući scenario. Što bi to bilo? To bi bilo uzeti očigledno prevelik projekt u natprosječno kompleksnom softveru - i to još takvom da nije optimiziran za M1. Da bismo zadovoljili takvu znatiželju zamolio sam prijatelja arhitekta da nas posjeti i donese ArchiCAD licencu, tako da ovaj mali iMac stavimo na prave muke!

iMac M1 24
ArchiCAD na ovom iMacu je kao da osnovnoškolca pošaljete u teretanu!

I kako se pokazao? Rekao bih - očekivano, a to bi bilo "upotrebljivo, ali ne za ozbiljne projekte". Naime, ArchiCAD još uvijek postoji samo u Intel izdanju što znači da se sve odvija u emulaciji. Drugi problem je što smo za test uzeli ni manje ni više nego projekt cijelog hotela koji je memorijski izuzetno zahtjevan, a testni iMac je model sa samo 8 GB unificirane memorije. Ponašao se upotrebljivo, čak je i 3D dio radio prihvatljivo brzo, ali osjetilo se da ostaje bez daha kod toliko velikih projekata. Komentar je bio: "Poslužio bi za projektiranje obiteljske kuće, ali tu negdje mu je granica." Vjerojatno će se to osjetno popraviti u trenu kada Graphisoft objavi Apple Silicon native izdanje. Ukratko, ako ste arhitekt, strpite se dok Apple ne izbaci veći i snažniji iMac, zamjenu za sadašnji 27" model. Ako zaista nemate izbora i morate računalo kupiti "sad odmah", onda svakako kupite build-to-order model sa 16 GB memorije.

iMac M1 24
No, naš "osnovnoškolac" je na kraju odradio sve vježbe!

Narežite mi pola RX 580!

Što se tiče grafike, M1 je solidan, ali nije usporediv s izdvojenim specijaliziranim grafičkim procesorima. Testovi kažu da je upola sporiji od RX 580 grafičke kartice koja je ulazni odabir za Mac Pro (7,1) i vrlo raširen izbor na moderniziranim Mac Pro (5,1) strojevima. Dok niste 3D profesionalac ili ne želite igrati neke kompleksne igre, ovaj iMac je sasvim dovoljan.

iMac M1 24
Brzina prikaza u starom dobrom Valley testu nikada nije pala ispod 34 FPS-a

Neki su izrazili zabrinutost za trajnost SSD-a kod računala koje ima samo 8 GB memorije jer to znači da operativni sustav "swapa", tj. prebacuje sadržaj memorije na disk i nazad učestalije nego li kod računala s gomilom radne memorije. To stoji kao moguć problem, ali testovi modernih SSD-a pokazuju da je taj tip pohrane u trajnosti nadilazi uporabni vijek samog računala i da nas to jednostavno ne bi trebalo brinuti.

Osnovni model s 256 GB SSD pohrane u Hrvatskoj stoji 9.967 kn + PDV, srednji model ima dva USB 3 priključka više, Ethernet i jednu grafičku jezgru više i on stoji 11.431 kn + PDV, a "top" model koristi 512 GB SSD pohrane i stoji 12.959 kn + PDV. Ako imate višak novca, onda možete složiti luksuznu BTO konfiguraciju sa 16 GB memorije, 1 TB SSD-om, velikom tipkovnicom s numeričkim dijelom, Magic Mouseom i Magic Trackpadom za 16.823 kn + PDV.

Ante, je'l mali proša? - Proša je!

Koliko je ovaj mali iMac dobro odmjeren shvatio sam kada sam pokušao napisati loše strane; zaista ih je malo, a ti nedostaci koje sam naveo nisu ništa važno za stroj u toj klasi. Softver će vremenom biti konvertiran i sve važno će biti native. Ograničenje na samo 16 GB ima logike - jer da postoji jača konfiguracija onda to više ne bi bio ulazni Mac. Kursorske tipke su premale i za mene koji imam finomehaničarske prste, ali zato se iMac može naručiti kao BTO s velikom tipkovnicom - što bih svakako učinio da ne kupujem u žurbi. To što SSD nije naknadno proširiv (kao što je npr. Sony izveo na PlayStationu 5) se može razumijeti konstrukcijom kućišta, a i namjenom računala. Na kraju ispada da je najveći nedostatak što su model od 16 GB odlučili pozicionirati kao BTO i tada ga se mora čekati 35 do 40 dana. Zaista su mogli najjači model nuditi serijski sa 16 GB, ali vjerujem da će to ispraviti kada shvate koliko kupaca želi upravo takav iMac.

iMac M1 24
I ured odmah bolje izgleda uz ovakav Mac!

Zaključak bi bio da je ovo sjajan mali Mac koji će biti sasvim dovoljan za gomilu korisnika koji nemaju zahtjevne produkcijske potrebe. Ono što on nije - ovaj ulazni iMac nije radna stanica, kako bi neki pomislili vidjevši koliko brz procesor ima. Da, u nuždi na njemu možete montirati film u 4K rezoluciji, možete prelomiti knjigu i obraditi ogromnu fotografiju, možete čak projektirati i kuću, ali on nije za to zamišljen, ovo je sada ulazni Mac, nema ništa sporije od njega u novoj Appleovoj ponudi, ovo je tek polazište i nagovještaj što nas čeka ako je već ovaj mali div toliko svestran i moćan.

Slijedi godina vrlo uzbudljivih Macova!


iMac M1 24" pro et contra

Za:
 • brži od većine Intel Macova
 • nova ARM arhitektura
 • vrhunski 4.5K monitor
 • brza SSD pohrana
 • potpuno tih rad
 • brza grafika za uredsko računalo
 • 1080p FaceTime HD kamera
 • tri kvalitetna mikrofona
 • Touch ID podrška na tipkovnici
 • odličan zvuk u tankom kućištu
 • kvalitetna izrada i prepoznatljiv dizajn
 • lagan za transport
 • nizak potrošač
 • razumna cijena
 • visoko reciklabilan
Protiv:
 • 16 GB se naručuje kao BTO
 • većina softvera još nije prilagođena za Appleovu SoC arhitekturu
 • premale kursorske tipke na osnovnoj tipkovnici
 • postoji samo u 8 i 16 GB konfiguraciji
 • SSD nije proširiv
 

Komentari  

hal9000
+1 01-10-2021 | 15:43
“ Uostalom, sada su domišljato nadigrali sve one filmske i TV producente koji u filmovima i serijama zalijepe naljepnicu preko Apple znaka kako ih ne bi reklamirali! :)”

EPSKI!
Riba
+1 01-10-2021 | 17:59
Jesam li ja to dobro shvatio da ako zelis ethernet moras kupiti drugi punjac jer onaj s kojim se iMac isporucuje nema ethernet?
Danijel Horvat
+1 01-10-2021 | 18:01
K’o Felix iz reklame za Schweppes - “ružan ali koristan”.

Komentirati performanse nema nekog smisla jer ovo je ulazni MB Air sa većim zaslonom i par dodatnih gimmicka (više mikrofona i “boljom kamerom”)

24” u 4.5K rezoluciji je “ni vrit ni mimo”, ne vidim korisnost tih 4.5K kod nekog stvaranja video sadržaja, a za konzumaciju istog 24” mi se čini puno premalo.
Koliko god “ethernet port u cigli” bio inovativan, vjerujem da je ta cigla “najslabija karika” a to automatski znači i skuplju zamjenu u slučaju kvara.
Bi li ih ubilo da standardno isporučuju tipkovnicu punog formata?
I što je s priključivanjem “dodatnog monitora”? Na starom iMacu se moglo…

Za tu cijenu nema alternativu i to mu je ujedno i najveća prednost i mana. Dovoljno “jeftin” da nije nedostižan, a opet dovoljno poseban da ne odgovara svakom.
dpasaric
01-10-2021 | 18:41
@Riba - ne, osnovni model, onaj koji ima samo dva porta, samo on dolazi s vulgaris napajanjem koje nema Ethernet, a srednji i jači modeli dolaze s Ethernet napajanjem, dakle sve je zapravo ok. Dobro je i to što jednog dana i onaj tko je kupio najškriljac model može dograditi Ethernet samo tako da kupi drugo napajanje.

Dopunit ću to u tekstu, da bude nedvosmisleno jasno.
dpasaric
01-10-2021 | 18:44
@Daddo - Može se priključiti eksterno monitor, podržano je do 6K.

Za tipkovnicu se slažem, mada bih pristao i na nešto polovično, npr. da je samo mrvu veća, toliko da ima normalne kursorske tipke.
petros
01-10-2021 | 20:54
Da li je taj Mac dobar kao gaming komp? Po testu grafike i nije ako je toliko sporiji od stare AMD grafulje samo možda Metal radi bolje na M1? Da li može kakav test neke tekuće igre možda? Meni je malo skup, ali nije nedostižan jer bi mogao i ozbiljne stvaričice na njemu obaviti. 8)
smayoo
+1 02-10-2021 | 19:48
Koliko vidim na fotki, od 4 USB-C konektora, 2 imaju onu oznaku koja bi značila da možeš komp napajati preko tog konektora? Ili je to oznaka da su ta dva konektora ujedno i Thunderbolt, a druga dva - nisu?
dpasaric
02-10-2021 | 21:33
@petros - Nema smisla kupiti ovaj Mac za igre. Ne znam ima li smisla kupiti ijedan Mac za igre pored PlayStationa 5 koji nudi čudesa za malo novca. Desktop za igre ima smisla tko voli strategy i real-time strategy igre, možda ako netko još igra WoW ili EVE Online, ali za ostalo su suvremene konzole postale gotovo nedostižne u odnosu cijena/performa nse i količina kvalitetnih igara.

@smayoo - Dva s oznakom su Thunderbolt 3, a oni bez oznake su USB 4. Mislio sam da je to očigledno, ali bolje da napišem - dopunit ću u opisu, tnx!
kinsif
+1 07-10-2021 | 12:55
“saker” sam za ovaj dizajn. predivno nesto!
super osvrt davore!
CXD10
03-02-2022 | 23:30
Većer, jel moguće na IMAC M1 24” instalirati 10.14 Mojave?
dpasaric
04-04-2022 | 23:41
Nije moguće, niti jedan Mac ikada nije podržavao MacOS stariji od verzije s kojom on sam dolazi u trenutku prodaje.
MacSlavko
05-01-2023 | 11:25
Ima li nagovještaja o nekakvom refreshu procesora?
Mislim, ovaj M1 je već doživio Upgrade na M1Max, Pro i Ultra u iPadu (i to s drastičnim rezultatima), pa me zanima kad bi iMac mogao “živnuti”?

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 30 minuta
 • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
 • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
 • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
 • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
 • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
 • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
 • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
 • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
 • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
 • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
 • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
 • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
 • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
 • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
 • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
 • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
 • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
 • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
 • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
 • kupus: zasto na osobnu adresu*
 • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
 • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
 • ecvis17: ok, tnx
 • smayoo: Piši u forum
 • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
 • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
 • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
 • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
 • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
 • accom: ne nadjem...
 • accom: jel postoji tema "must have apps"?
 • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
 • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
 • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
 • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
 • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
 • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
 • smayoo: Ja nemam.
 • zvone: Servisom naime...
 • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
 • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
 • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
 • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
 • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
 • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
 • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
 • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
 • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

m@xym, Riba, stefanjos, Anonimci (398)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.93 Seconds

Provided by iJoomla SEO