MacBook od sada bez punjača?! :(
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook od sada bez punjača?! :(

16.10.2025 | 08:22
Novi EU zakoni traže Apple da prijenosnike isporučuje bez punjača! Jučer objavljeni 14" MacBook Pro M5 u EU dolazi bez punjača. Mogu to razumijeti za mobitele koji se često mijenjaju, razbijaju, kompatibilnih punjača ima svuda, ali još nisam sreo da netko ima laptop punjač viška.

www.macrumors.com/2025/10/15/new-macbook...s-charger-in-europe/

Poznajem samo suprotne primjere, gdje korisniku u startu kupi JOŠ jedan punjač radi sigurnosti i svoje komocije ako ga negdje zaboravi.

A zanima me i kako je to jako ekološki ako neki kupac ipak odluči ne kupiti punjač dok nije neekološki razdvojeno pakiranje za 99% drugih korisnika.
16.10.2025 | 08:58
Ne vidim problem.
Ako su malo snizili cijenu samo pozdravljam inicijativu.

Od dva zadnja MacBook-a (M1 Pro, M1 Max) punjač sam izvadio iz kutije samo za isprobati i potom vratio. Isto za ostale iUređaje.
Ili je MacBook bio priključen na docking monitor ili sam ga punio preko USB-C na centralnom 100W GAN punjaču koji služi i za iPad, iPhone, Apple Watch, fotoaparat, ...

Nije da punjač košta suhog zlata. 65 EUR za 70W model, odnosno 85 EUR za 96W model.
Možeš ih i odabrati kao opciju uz neke konfiguracije.

Ako ne patiš na MagSafe i/ili da ima Apple logo, za 40-70 EUR (ovisno na kakav popust naletiš) imaš već odlične 100+ Watne GAN punjače s više portova.
primjer
16.10.2025 | 09:18
Ja sam taj koji kupuje dva punjača.
Rekao bih da se stvar mijenja utoliko što je sada punjač za laptop (barem za Maca) - obični USB-C veće snage, a baterija traje toliko dugo da zaista uredno drži cijeli dan intenzivnog korištenja. Ja i dalje u torbi uvijek nosim punjač i kabel, ali moram priznati da ga izvadim iz torbe jedino kad sam na višednevnim putovanjima, i to samo navečer.

U tom smislu, za nekog nezahtjevnog korisnika, zaista mi je zamisliv scenarij u kojem imaš doma jedan multiport USB punjač veće snage i koristiš ga i za laptop, i za mobitele. Štoviše, ako ne moraš imati punjač spojen na laptop dok radiš, čak ni magsafe konektor nije više presudna stvar, tim više što se novi Macovi mogu puniti i preko magsafe konektora, ali i preko USB-C, de facto možeš koristiti i isti punjač, i isti kabel za laptop i za mobitel.
16.10.2025 | 15:45
I naravno, ekologija je na prvom mjestu!
Po meni je to poslije flaširane vode njveća prevara čovječanstva uopće.
Još malo pa bude Apple ušao u suradnju s IKEA-om i dobivati ćemo računala u dijelovima jer Trump seli proizvodnju u USA, a tamo neće imati nitko to za sklopiti.

ChatGPTImageOct16202504_45_11PM.png
16.10.2025 | 16:31
sad bih ti dao 'palac gore', al dzaba, nema mogucnosti
znaci krenulo se od ukidanja slusalica i 3.5mm stereo dzeka za iPhone, onda ukidanje punjaca za iPhone, sad je ukidanje punjaca za laptopove... pitam se sta je sledece?
16.10.2025 | 16:41
Kome vjerovati?

9to5mac.com/2025/10/16/no-the-eu-didnt-b...-the-m5-macbook-pro/

> Many were claiming that this is because EU law prohibits the inclusion of a charger when selling new electronic products, but that is not actually the case …
16.10.2025 | 16:53
Samo da ne polude s cijenom kabela.
Dobro je jedino sto se moze puniti i kroz USB-C port (barem M2 moze)
16.10.2025 | 17:26
Gle, imate mene kao Apple Resellera u prvim redovima i objektivno ću vas izvještavati koliko je MacBook kupaca kupilo prijenosnik, a bez punjača!

Vjerujem da će takvih biti zaista malo. I onda ako budemo imali statistiku u kojoj 95% prodanih uzima i punjač, ali koji dolazi u zasebnoj kutiji, koliko je to onda samo ekstra ambalaže?
16.10.2025 | 19:51
Ma treba uzeti onaj Ugreen punjač (Borisone link) i sve ok. Samo se kupi Apple magsafe/usbc kabl i pika u štogod. Ono nekad je bilo strašno, ode ti magsafe konektor koji je zavaren za ispravljač i onda moraš kupiti cijeli komplet.
16.10.2025 | 20:30
Ja sam kupio ovaj: mi.hr/xiaomi-67-w-gan-charger-2c1a-type-a-type-c-punjac.html
Puni bez problema MBA M1 i još ponešto. Jedino se čudno ponaša punjač od sata koji ide na USB-A jer ne punni sat dok ga se ne išteka i ponovno ušteka.
Još sam uzeo i ovaj: mi.hr/xiaomi-mi-33w-wall-charger-type-a-type-c.html
Taj radi OK sa satom i telefonom.
16.10.2025 | 21:01
ovaj punjac:
mi.hr/xiaomi-mi-33w-wall-charger-type-a-type-c.html

koliko brzo tj. sporo taj punjac puni MacBook M1, obzirom na 33W?
16.10.2025 | 21:35
Nisam isprobavao.
Pošto je s MBA M1 došao 30W punjač, pretpostaviti je da puni slično.
16.10.2025 | 21:41
sorry, ja zaboravio da punjac uz MB Air M1 jeste od 30W, kako sam glup.
17.10.2025 | 07:26
Ovo je samo bilo pitanje vremena kada će se dogoditi. Osobno imam M1 PRO 16" MBP koji je jasno došao sa punjačem. Nikada ga nisam koristio jer je doma M1 kada nije bez kabela spojen na OWN 10G dock koji mu daje 10G i jasno struju.

Pošto ga uglavnom koristim on the go, onda je taj laptop realno na tom docku upravo radi punjenja.

S obzirom na standard konektora i broj uređaja u nekom "apple" kućanstvu, zbilja ima smisla razmisliti i investirati u neki power bank koji može puniti više uređaja od jednom i tako eliminirati xy adaptera. Za one koji putuju, jasno to je druga priča, ali USB C je stvarno otvorio jako puno opcija.
17.10.2025 | 08:37
Drago mi je da ipak nema neke velike drame oko toga. Kako sam nisam korisnik prijenosnika nikada se nisam bavio alternativnim punjačima. Ako to danas više nije velik problem, ok!
18.10.2025 | 07:05
Otkad je uvedena mogucnost punjenja USB-C punjaci su postali nebitni.
Ja u ruksaku uvijek imam i PowerBank (Xiaomi 20 Ah, 50w) koji puni MacBook Pro M1 bez greske. Dodatni benefit je sto su USB-C portovi na obje strane laptopa i to mi je super.
24.10.2025 | 19:26
Apple - ŠKRTICE!!!
24.10.2025 | 19:35
drpongrac23 kaže:
Apple - ŠKRTICE!!!

A kako inače doći do sljedećeg trilijuna dolara? I zadovoljiti vlasnike dionica?
24.10.2025 | 20:36
Vlasnicima dionica dugo nije isplacivana dividenda.
Tim Cook je to ponovno uveo.
28.10.2025 | 21:57
Sada će biti veselja kada novopečenim switcherima (a imam ih par) budem morao objašnjavati zašto nakon što su istresli 5.000 € za MacBook Pro ne dobiju punjač...

No-charger.jpg
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 17 minuta
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, Ender, Gjuroo, Riba, tino1, VanjusOS, ZeljkoB, Anonimci (1710)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO