Davor Pasarić 09.04.19

Objava nove Mac Pro (7,1) serije stolnih radnih stanica se odužila. Apple već šest godina nije ponudio alternativu konceptualno promašenom Mac Pro (6,1), tzv. Valjku. Možda Valjak i ne bi bio toliko beznadan da su se njime odlučili baviti, ali kada su vidjeli da su sami sebi vezali ruke ograničenim termalnim kapacitetom takvog šminkerskog kućišta, jednostavno su priznali grešku i otišli dalje. Pokušali su kao privremenu soluciju za profesionalce ponuditi sve-u-jednom iMac Pro i novi, snažniji, Mac mini. No, to nije rješenje, to je tek krpanje. Multimedijski profesionalci i dalje koriste svoje deset godina stare Mac Pro towere - jer su i dalje najbolji. Vrijeme prolazi, a i u Appleovim razvojnim odjelima imaju potrebu za snažnim, robusnim i fleksibilnim računalom. Zato ne čude tračevi da još uvijek koriste velik broj starih tower Macova. Uostalom, Mac Pro tower je bio i Jobsov odabir. U toj nezahvalnoj situaciji Apple se nedavno odlučio na neobičan korak...

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro tower star 10 godina i dalje bez dostojnog nasljednika

O čemu se radi? Apple je izdao firmware update za deset godina stare strojeve kako bi bez učitavanja drivera podržavali third party brzu SSD pohranu NVMe (Non-Volatile Memory Express) tipa. Englezi bi rekli da se radi o "out of character" ponašanju za jedan Apple koji inače dosta hladnokrvno starije Macove gurne u "obsolete hardware" kategoriju, neke već i nakon sedam godina. Zato se ne bih iznenadio da se ovaj presedan odvio potpuno mimo znanja marketinga, komercijale, a možda i bez odobrenja visokopozicioniranih glavešina.

Mac Pro tower 12-core
Primjećujete li išta neobično u PCI "hangaru"?

Ne bi bilo čudno da je nekom inženjeru u Appleu "pukao film" i da je složio potreban softver sebe radi i sve "ispod tezge" ugurao u firmware update koji su izdavali iz drugih razloga. Kakogod bilo, to sada nije važno, važno je da Mac Pro sada podržava i najmodernije generacije SSD pohrane.

Mac Pro tower 12-core
Veliki i teški klasični diskovi potpuno odvlače pozornost, nije čudo da niste primijetili tanku PCIe karticu!

Zašto je to toliko važno? Jer takva firmware zakrpa dodatno produžuje život ovom radnom konju uklanjajući i zadnje usko grlo u usporedbi s najnovijim generacijama Macova. Da ne bude zabune, Mac Pro je mogao i prije ove zakrpe koristiti SSD NVMe tipa, ali uz aktivan driver, što znači da se takav SSD nije mogao koristiti za pokretanje sustava.

Mac Pro tower 12-core
Pod kutem se može vidjeti o čemu se radi! Pored klasičnog diska čini se kao vanzemaljska tehnologija! :)

Mnogi me pitaju: “Čekaj Davore, pa što nedostaje klasičnom SATA SSD-u, to radi sasvim pristojno brzo i dovoljno dobro i za obradu 4K videa!” - i u pravu su, SATA SSD-ovi su u pravilu desetak puta brži od klasičnog tvrdog diska i razlika u brzini pri prelasku sa stare HDD tehnologije na SSD je ogromna. No, i ta nova brzina je ograničena brzinom SATA sabirnice. Mac Pro (5,1) koristi Serial ATA sabirnicu druge generacije koja ima propusnost do 3 Gb/s (gigabita u sekundi), dok PCIe utori za proširenja imaju propusnost do 10 GB/s (gigabajta po sekundi) na utorima sa 16 staza za podatke, tzv. "x16 lane slot". Noviji Macovi, koji koriste SATA III standard, mogu izvući do 6 Gb/sec uz prikladan SSD, ali to je i dalje znatno sporije od PCIe sabirnice. Baš zato ovo je vrlo korisna dogradnja kojom ovaj stari radni konj opet galopira poput najmodernijih Macova koje ovog trena možete kupiti.

Mac Pro tower 12-core
Ovako to izgleda prije ugradnje, jeftina x4 PCIe kartica i ne baš jeftin NVMe SSD, ali vrijedi svake lipe!

Idući skok dogodio se skorije nego li smo očekivali. Neposredno nakon objave tržišnih specifikacija novog standarda 2013. godine, Apple je prvi uskočio u taj vlak i Mac Pro Valjak je bio prva radna stanica koja se serijski isporučivala samo sa SSD-om spojenim direktno na PCI Express sabirnicu. Ta nova generacija SSD pohrane, koristeći direktan pristup na isti “nervni sklop” gdje se spajaju i grafičke kartice, ponudila je nevjerojatnu brzinu.

Mac Pro tower 12-core
NVMe SSD traži Boot ROM verziju 140.0.0.0.0 ili noviju

Kako bi se Boot ROM doveo na traženu verziju (140.0.0.0.0) potrebno je pokrenuti macOS instalacijski program koji će prije same instalacije operativnog sustava izvesti potrebnu firmware dogradnju. No, tu postoji niz scenarija ovisno o tome koji macOS koristite. Npr. ako već nemate neki od novijih firmwarea nećete moći pokrenuti macOS Mojave instalaciju. U tom slučaju je potrebno vratiti se korak unatrag i uz pomoć macOS Sierra ili macOS High Sierra instalacijskog programa odraditi proceduru reprogramiranja firmwarea do razine koja dozvoljava macOS Mojave instalaciju. No, i tu ima "kvaka" - naime, da bi High Sierra instalacijski program to korektno odradio morate u stroju imati neku od originalnih Appleovih grafičkih kartica koje uredno prikazuju tzv. "boot screen". Sama dogradnja na firmware 140.0.0.0.0 se može odraditi iz Sierre ili High Sierre, ali jedino ako ste na dovoljno visokoj verziji firmwarea i ako je u stroju Mojave kompatibilna grafička kartica - i naravno, takva onda ne mora imati boot screen, za razliku od prije. Nije tako komplicirano kako zvuči, ali prije nego li se upustite u sve to, provjerite imate li sve potrebno!

Mac Pro tower 12-core
Šest diskova? Može i više! Novi NVMe disk uredno stoji na radnom stolu uz četiri klasična diska i SATA SSD

Za grafičke kartice znamo da moraju biti na najbržoj mogućoj vezi kako bi se gomile tekstura brzo prenosile. Posljedica takve arhitekture je da NVMe tehnologija može "disati". Kod zadnje generacije SSD čipova postižu se brzine i preko deset puta veće od SSD-a na klasičnoj SATA sabirnici - koja je bila zamišljena za tvrde diskove i optičke pogone tog doba. Problem koji stari Mac Pro ima je što su samo prva dva PCIe utora "x16 lane" tipa, a utori 3 i 4 su manje propusnosti, tj. "x4 lane". To u praksi znači da ukoliko imate veliku "dvokatnu" grafičku karticu u stroju, a vjerojatno imate, fizički nećete moći NVMe SSD instalirati u preostali brži utor. Vjerojatno bi se karticu moglo na silu ugurati, ali uz rizik oštećenja PCIe utora i na način da NVMe doslovno leži na grafičkoj kartici, a to je problem zbog ventilatora koji su u pravilu točno ispod kod većine modernih grafičkih kartica, a pogotovo kod izuzetno popularnih AMD Radeon RX 580 modela. Kod nekih Radeona koji imaju ventilatore taman ispod razine oklopa moguće je ugurati PCIe adapter iznad i da sve stoji dovoljno čvrsto i pouzdano. Probajte na svoj rizik! :)

Mac Pro tower 12-core
Kako PCIe x16 učiniti dostupnim?

Postoji li zaobilazno rješenje? Naravno da postoji! Kupite "flexibile PCIe x16 extender cable" na AliExpressu za 3 € ili po nešto višoj cijeni u dobro opskrbljenoj lokalnoj informatičkoj trgovini. No, takvo "sam-svoj-majstor" rješenje tada traži snalažljivost oko smještaja PCIe kartice-nosača za NVMe SSD. I za to postoji rješenje (nisam osobno isprobao) i može se kupiti "M.2 NVMe SSD NGFF adapter na PCIe x16 adapter" - i to za samo još 3 €. :)

Mac Pro tower 12-core
Test brzine prosječnog SATA tvrdog diska na 7200 okretaja

Mac Pro tower 12-core
Test Samsung 850 EVO SSD-a na SATA II sabirnici

Naravno, uvijek ima neka "kvaka" na koju treba paziti. Naime, većina jeftinih i lako dobavljivih PCIe adaptera za NVMe SSD-ove je PCIe 3.0 kompatibilno. Kada se takav adapter stavi u x16 PCIe 2.0 utor on ga neće prepoznati jer je za to potreban dodatan čip koji se štednje radi ne stavlja na jeftine adaptere (što i očekivati od adaptera koji stoji šest do sedam €). Kada adapter ne prepozna PCIe 2.0 sabirnicu, on jednostavno spusti brzinu na PCIe 1.0 standard i tako funkcionira. To, naravno, nije idealno, ali je i dalje više nego dovoljno brzo ako želite jefitno, a funkcionalno rješenje.

Mac Pro tower 12-core
Samsung 970 EVO SSD-a na PCIe 2.0 sabirnici u sporijem 4x utoru, u 16x utoru bio bi još dvostruko brži!

Mac Pro tower 12-core
16x adapter se prepoznaje po broju podatkovnih linija, mora biti PCIe 2.0 kompatibilan da bi radio punom brzinom

Mac Pro tower 12-core
Iako su konstruirani tako da rade i bez hlađenja, dodavanjem hladnjaka produžuje se radni vijek i spriječava mogući throttling problem kod velikih opterećenja. Dobar pasivni hladnjak donosi 10 do 20% nižu radnu temperaturu.

Treba li nam zaista tolika brzina pohrane u svakodnevnom radu? Ako se ne radi o višekorisničkom serveru, u pravilu, ne treba, pogotovo jer danas malo koji profesionalni Mac swapa RAM na disk, a i većina korisnika na takvim strojevima koristi 32 GB ili više radne memorije. Mnogi korisnici koje poznajem imaju i po 96 GB ili čak 128 GB RAM-a - jednostavno, RAM je postao dovoljno jeftin da na njemu nema smisla štedjeti. No, možda baš želite imati najbrži Mac server ikada? Postoje PCIe kartice za RAID 0 konfiguriranje NVMe SSD-a koje idu do brzine od čak 6108 MB/s za čitanje i 5544 MB/s u zapisu! Da, dobro ste pročitali, datoteku od pet i pol GB možete snimiti u jednoj jedinoj sekundi. Ako danas imamo auto koji za 1,9 sekundu ubrzava do 100 km/h, onda niti ovo nije neko čudo, ali svejedno zamišljam voditelja nekog ERC-a 80-tih godina dok pokušava pojmiti brojke kojima se danas razmećemo! :)

Mac Pro tower 12-core
Cijeđenje soka iz starije tehnologije: dva SATA SSD-a pripremljena za postavljanje u brzo RAID 0 polje

No, vratimo se na tren u dnevne radne uvjete većine korisnika i razmišljanje što ćemo s gomilom starih SATA SSD-a koji su nam ostali viška nakon prelaska na NVMe? Postoji niz opcija, ali kako su često manjeg kapaciteta, uopće nije loša ideja spojiti ih u brzo RAID 0 polje! Da, rizik za gubitkom podataka je dvostruk, ali vjeruje se da je SSD tehnologija ipak nešto pouzdanija od klasičnog tvrdog diska i da ionako koristimo Time Machine za backup. Takav RAID 0 može biti sjajan scratch disk za Photoshop ili neki drugi alat, brz radni disk, a može se postaviti i kao boot disk na neki stariji Mac Pro koji ne podržava NVMe. Upravo sam to učinio na jednom starom Mac Pro (2,1) i donosim rezultate testova. Eto, niti stara garda s (2,1) ne može reći da je zapostavljena! ;)

Mac Pro tower 12-core
Jeftin SanDisk SSD na SATA II sabirnici u starom Mac Pro (2,1)


Mac Pro tower 12-core
Isti SSD u paru kao interni SATA II RAID, također u Mac Pro (2,1)


Kako bi eksperiment bio potpun, kupio sam i jedan Debroglie DB-23561 dual SATA III PCIe SSD adapter da vidim kako se isti SSD ponaša na bržoj SATA III sabirnici. Rezultati su zanimljivi; u single konfiguraciji osjetno je brži nego na interno SATA II sabrinici, ali kada se postavi SATA III RAID brzina, očekivano, raste, ali ne onoliko koliko na internom SATA II RAID polju! Vjerojatno je razlog što je ovaj Debroglie adapter samo x4, a ne x16 tipa. Uglavnom, sada znate što očekivati od RAID 0 konfiguracija i koliko brzine možete dobiti putem SATA III adaptera.

Mac Pro tower 12-core
Debroglie DB-23561 dual SATA III PCIe SSD adapter donosi veću brzinu, ali je ograničen x4 PCIe brzinom


Mac Pro tower 12-core
Jedan SanDisk SSD na SATA III sabirnici je, očekivano, nešto brži nego na SATA II (Mac Pro (2,1))


Mac Pro tower 12-core
SATA III RAID 0 je brži od jednostruke konfiguracije, ali sporiji od internog SATA II RAID polja zbog eksternog spajanja putem PCIe sabirnice, vjerojatno bi x16 PCIe adapter premostio to ograničenje (Mac Pro (2,1))


Sve u svemu, opcije za vlasnike starih Mac Pro strojeva su višestruke i možemo zaključiti da uz današnje cijene SSD pohrane zaista više nema opravdanja da ne ubrzate svog starog vjernog radnog konja! :)

Mac Pro tower 12-core
Ako vam niti to nije dovoljno, postoji OWC PCIe kartica s RAID 0 povezivanjem dva NVMe SSD-a!

Netko će reći da se može lijepo raditi i bez SSD-a, da, u većini slučajeva to je istina, ali nešto znači i komocija korisnika, a sve ovo se može gledati i kao ulaganje u budućnost. Osim toga, sam osjećaj da se ne mora čekati računalo niti kada pohranjujete kakvu gigantsku datoteku od par GB, izvuče vam široki nerdovski osmijeh zadovoljstva, pogotovo jer to izvodite na Macu starom 10 godina! :)

 

Komentari  

hal9000
+2 09-04-2019 | 15:08
Ako ikada izađe novi Mac Pro, trebao bi izgledati identično. Jedina razlika bi bila novi čipseti, procesori i ostale điđe. Ovo je bio i ostao potpuno pogođen stroj. No poznajući Apple, opet će probati neku idiotariju s kockom ili ovaj put možda i kuglom.
dpasaric
09-04-2019 | 16:03
Kocka bi zapravo mogla biti sasvim ok, ali ne nešto malecno ala G4 Cube, nego konkretna kocka, nešto veličine legendarnog Jobsovog NeXT Cube stroja! :)
smayoo
+1 09-04-2019 | 22:34
Ja bi se isto kladio da će opet ići u overdizajniranj e i na kraju usrati motku. Jednostavno - čini se da nema nikog dovoljno visoko pozicioniranog u Appleu tko bi moderirao količinu preseravanja... :-/
petros
09-04-2019 | 23:12
Nisam pro i pitanje je možda glupo, ali da li mi netko može reći ijednu aplikaciju na Macu koja bi imala koristi od toliko brzog zapisivanja na disk? Za učitavanje kužim, nekome se photoshop digne u 2-3 bouncea, a nekome u 15, brže je bolje, ali na kraju ispadne da je čovjek većinu vremena najsporiji u tom sustavu. Moj Mini ima onaj spori 5400 rpm disk i navikao sam da sve ide sporo, ali vidio sam kako rade Macovi sa SSD-om i prvo sam komentirao "kako bi se igre brzo učitale"!!! 8)
dpasaric
10-04-2019 | 09:53
Iz mojeg iskustva, gdje su najveći fileovi nekakve pripreme za tisak velikih formata (npr. oslikani paneli za autopraonicu), ovo ima smisla, pogotovo za nekoga tko stalno radi takav tip posla. Kod mene je to dosta rijetko, pa mi nije problem pričekati da se nešto snimi, ali da to stalno radim, vjerujem da bi mi bilo daleko ugodnije i brže raditi s ovakvim SSD-om.

Mislim da je ovo i jako zgodno kao "scratch disk" za Photoshop i slične softvere kod situacija gdje projekti nadilaze dostupni RAM ili čovjek radi s gomilu toga istovremeno. Npr. fotograf koji istovremeno otvori gomilu hi-res fotografija u Photoshopu kako bi radio kompozicije i preslagivao stvari između slika. Takav stroj onda prije ili kasnije počne swapati na disk, a ako to radi na NVMe, stvar mora ići ugodno glatko.
Soffoklo
19-04-2019 | 22:29
Veli Apple da je (što se njih tiče) moj Mac Pro 5.1 dobar samo za recikliranje :-)
https://prnt.sc/necf47
dpasaric
20-04-2019 | 01:18
Da, da, ne računaju da je updatean Mac Pro 5,1 i dalje brži od 95% svih Macova koji se sada prodaju. Tek par BTO iMac Pro modela na vrhu ponude je brže, oni preko 70.000 kn. Suludo.
Anonimac
20-04-2019 | 01:26
dpasaric je rekao:
Da, da, ne računaju da je updatean Mac Pro 5,1 i dalje brži od 95% svih Macova koji se sada prodaju. Tek par BTO iMac Pro modela na vrhu ponude je brže, oni preko 70.000 kn. Suludo.Oprosti, ali pričaš bezveze... iMac 2017 s i7 procesorom je brži u SVEMU od MP 5.1 iz 2010 godine... Pogledaj kometare iz prethodnog članka.
Nisam pobornik iMac pro modela i iMaca općenito, al ti brate tvrdiš da je stock iMac Pro sporiji od MP 5.1, a ima bar dvostruko brži proc.
Ne kužim baš kako provodiš te testove.
dpasaric
20-04-2019 | 07:38
@Anonimac o čemu pričaš?!

Molim te ne čitaj površno, lijepo sam napisao "updatean Mac Pro 5,1", znači onaj koji ima Xeon 5690 (koji Apple nikada nije stavljao u te strojeve osim u svojim labosima), NVMe SSD i Radeon RX 580 ili jače. Nikakav iMac nije niti blizu tome (ajde, ovaj 2019. ako se kupi kao BTO s 8-core nije daleko), ali kakav crni iMac iz 2017... činjenice koje i dalje stoje su:

- niti jedan trenutni Mac Pro (6,1) nije brži od updateanog 10 godina starog (5,1),
- niti jedan tekući iMac (2019) nije brži od 10 godina starog (5,1),
- svega tri top iMac Pro modela (10-core, 14-core i 18-core) su brži od (5,1) i to ne drastično!

Ovdje ti je test brzine procesora:

http://www.jabucnjak.hr/ifaq/hardver/benchmarks.html

Grafičke bolje da i ne testiramo, tu tower nema konkurenciju jer u njega ide i NVIDIA Titan i top VEGA kartice.

A čini se da nisi čitao ovaj članak prošle godine - na veliku žalost, I DALJE je aktualan! :(

http://www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/ekajui-novi-mac-pro.html
Anonimac
20-04-2019 | 08:58
MP 5.1 dual Xeon X5690 / passmark 13767

iMac 2019 i7-8700K / passmark 15964
iMac BTO 2019 i9-9900K / passmark 20168

iMacPro
stock 8core W-2140B / passmark 18610
10core W-2150B / passmark 21543
14core W-2170B / passmark 24561
18core W-2191B / nema podatak za B varijantu, obican je 24983

meni svi ovi brojevi izgledaju dost veci od 13767 :-)))
Ok to jesu sinteticki testovi, ali je test brzine procesora

Sto se grafulja tice, situacija s nvidijom je jos uvijek opskurna. Na kraju ljudi popizde i kome god treba jaki multimedijalni stroj uzme PC kantu i basta.... Nije da windowsi nemaju svoje pizdarije, ali ni macos nije ni sjena onog sto je bio nekad.
dpasaric
20-04-2019 | 12:53
Sintetički testovi su nešto čemu ne vjerujem jer ne možeš iz njih vidjeti o kakvom uskom grlu se radi i imaš situacije koje nemaju baš nikakve veze sa stvarnom uporabom. Ako ćemo raditi "sintetičko" testiranje, onda priznajem konrektne testove određenih aplikacija, pa se raspali po Photoshopu, Afterima, Final Cutu, Premieru, Mayi, Cinemi, Houdiniju i ArchiCAD-u. I onda dodaš još benchmark iz par igara i imaš vrlo jasnu sliku realne situacije.

Primjer koji si dao - dovoljno je npr. da je iMac imao SSD na PCIe sabirnici, a da su taj "detalj" zaboravili na Mac Pro (5,1). Ili recimo da su "slučajno" zaboravili NVMe na Mac Pro staviti u x16 slot, pa su mu ograničili brzinu u x4 na točno pola... tako da podaci takvih testova su meni bezvezni i mogu biti tek neka gruba indikacija. Izvukao si nekakav passmark za Mac Pro, a nema definiramo kakav SSD ima, koliko RAM-a i koju grafičku. Zar ti se čini da bi jedan i7 sa šest jezgri, bez obzira što u Turbo Boostu ide do čak 4.7GHz mogao biti brži od Xeona s 12 jezgri koji ide do 3.7GHz? Da, teoretski možeš napisati takav kod koji će brže raditi na takvom procesoru, ali to onda nije fer usporedba, treba koristiti test koji pravilno koristi sve procesore i jezgre koji su na raspolaganju. A sada još u tu jednadžbu uzmi koja je cijena takvog BTO iMaca!

Testovi koje koristim su sirovi:

- Power Fractal je golo računanje na procesoru, ne znači mu ništa brzina pohrane niti koju grafičku imaš niti kakvu propusnost prema memoriji imaš. Sirovi mišići, a to je ono što je često najvažnije,

- Blackmagic Disk Speed Test možda nije super-sofistici ran, ali jednako tretira svaki stroj, razlike između novih Macova i starog (5,1) nema kada se NVMe stavi u x16 slot. A čak i da nije tamo, zaista je malo poslova gdje je NVMe brzina zapisa usko grlo,

- kod grafičkih nema neke filozofije, testova ima mnogo, uopće ne moramo niti raditi Mac testove da se zna što je brže, a i zdrava logika govori da GPU čipovi u iMacu, koji su uglavnom mobilne podverzije punokrvnih GPU-a, ne mogu biti konkurencija "dvokatnim" PCIe beštijama kakve se mogu ugurati u (5,1). Tekući (6,1) Mac Pro nećemo uzeti ozbiljno jer je u njemu D700 koji je sada zastario, on je zapravo klasa Radeona HD 7970. Svaku Vegu koju nudi iMac ili iMac Pro može imati i (5,1), ali u bržem izdanju.

- propusnost prema memoriji sam prestao testirati jer se pokazalo da i kod slabih strojeva nadilazi ono što je softveru potrebno, jedini izuzetak je bio Appleov Motion koji je micao gomilu grafike po sabirnici, ali i to danas više nije problem, a i moderne grafičke imaju po 8 GB ili više video RAM-a.

A to da li ljudi "popizde" je istina, ali to je neka druga priča. I da - mnogi polude i kupe PC, pa se zezaju s Windowsima. No, to nije područje interesa ovdje na Jabučnjaku. Tko želi PC, lijepo ga kupi i radi na njemu - ako ima živaca za to, osobno ne mogu, ne osjećam se ugodno tamo, nemam povjerenja u Windowse i to za mene nema cijenu. Mislim da bi mnogi odustali od te PC ideje da se Mac Pro (5,1) može kupiti nekako normalno, već "tuniran" i s nekakvim jamstvom. No, zato postoji Jabučnjak, entuzijasti ovdje, zato se priča i uvijek se može naći i solucija i dobar stroj. I i dalje tvrdim da niti jedan novi Mac ne može ponuditi toliko snage za toliko malo novca kao stari Mac Pro (5,1) koji je pametno dograđen.

A usudio bih se staviti u ring i ovaj deset godina star tuniran Mac Pro s nekim modernim Xeon PC-ijem, pa da vidimo tko je brži za iste pare! Baš me zanima koliko bi ispala cijena Xeon radne stanice sa 128 GB ECC RAM-a i PCIe SSD-om, a da ima neko koliko-toliko pristojno kućište, da nije onaj veš-mašina pleh koji te sram i staviti na radni stol! :)
Anonimac
20-04-2019 | 18:36
Kompjuter nije samo procesor vec suma svih dijelova. Kao suma dijelova Mac i MacOs pucaju po savovima vec nekoliko godina. Kod grafickih radnih stanica najvazniji je izbor onoga sto zelis. I ako si spreman platit dobit ces custom made stroj fantasticnih performansi i kvalitete.

Kod applea ili kupis ono sto ti nude ili ne kupis. Poanta je u razumijevanju zelja power usera, a to je ono sto ne razumiju ili ne zele razumjeti vec godinama. Mene smeta i taj bauk oko windowsa. Kao da mac os nema svoje mane i zna bit glup do bola. I nepouzdan. Ni jedan OS nije savrsen, samo treba znat zaobic prepreke. Prije 10 godina slijepo sam vjerovao u superiornost Maca i vjerojatno je i bilo tako, ali danas vise nije. Sad radim u firmi koja koristi Win 10 na 15 radnih stanica i sve stima vec dvije godine. Svi smo na internetu, nikakvi virusi, nista... Legalan softver i to je to. Cak su i dva MP 6.1 preinstalirana na win 10 da budu kompatibilni s ostatkom ekipe i opet nikakvi problemi.

A kvaliteta apple hardvera je posebna prica. Prosla su vremena kvalitete MP cheese gratera. Pa vidi koje su probleme imali s pregrijavanjem mp 6.1 ili probleme s tipkovnicama na laptopima. I sve zato da Johnny Ive dozivi orgazam kako je kompjuter elegantan i lijep i tanak.

Modularni mac pro, ako uopce izadje, bit ce jednak promasaj kao i trashcan.Izmisl it ce neku novu toplu vodu koja je miljama daleko od stvarnih potreba profesionalaca, dok ce masno placeni glumci i statisti odigrati svoje uloge u kratkim spotovima kako je bas to ono sto su cekali.
drazenp1706
+1 20-04-2019 | 19:12
Nažalost, "Anonimci" koji nisu nikada radili na Mac-u ne mogu trevezno donositi zaključke o brzini i stabilnosti istog. Koliko puta treba ponoviti da Mac nije PC, i da je te dvije stvari bespredmetno uspoređivati. Davore, imam potrebu naglasiti da bi upravo zbog takvih stvari bilo dobro, ovdje na Jabučnjaku, neupućenim posjetiteljima detaljno objasniti bitnu razliku između Mac-a i Windows baziranih računala. Nije sve u sirovoj snazi i brojkama.
Anonimac
20-04-2019 | 23:19
drazenp1706 je rekao:
Nažalost, "Anonimci" koji nisu nikada radili na Mac-u ne mogu trevezno donositi zaključke o brzini i stabilnosti istog. Koliko puta treba ponoviti da Mac nije PC, i da je te dvije stvari bespredmetno uspoređivati. Davore, imam potrebu naglasiti da bi upravo zbog takvih stvari bilo dobro, ovdje na Jabučnjaku, neupućenim posjetiteljima detaljno objasniti bitnu razliku između Mac-a i Windows baziranih računala. Nije sve u sirovoj snazi i brojkama.


Meni ti ne trebaš objašnjavat kako radi Mac ili PC jer to znam bolje od tebe. S više od 20 godina iskustva sa svim platformama (s Linuxom nešto manje) znam što govorim i zašto to govorim. Stvari treba objašnjavati (i to po nekoliko puta) zaljubljenicima u kompanije koji će opravdat svako sranje koji proizvedu. Tako da prijatelju, prvo razmisli prije nego vrijeđaš nekog. A i napisao sam već da još uvijek koristim MP 5.1 i to skoro 9 godina i predobro sam upoznat sa tim strojem i platformom općenito. A što se tiče toga da nije sve u sirovoj snazi brojkama, naravno da nije. I to se sad okreće na drugu stranu. Što će vrijedit novi MP 7.1 s najbržim procesorom, ako ne ponude slobodan off the shelf izbor GPU-a. Npr. novi Arnold GPU render nije ni podržan na MacOSu. Foundry Katana za rendering i texturing isto tako, Foundry Mari 4 obećavaju za Mac već godinu dana pa ništa. To govori nešto.

Razlike između Mac-a i PC-a su daleko manje danas nego prije, legendarna udobnost rada na Macu i nekadašnja filozofija It just works proizlazi samo iz činjenice da su zatvoreni sustav koji realno ima vrlo malo modela i to za vlastiti OS, pa nije čudno da to mogu daleko bolje kontrolirati. Kad tako postavimo stvari onda je Linux prema MacOSu vanzemaljska tehnologija jer brate mili radi na bilo čemu i složiti funkcionirajuću radnu stanicu na Linuxu je čak i lakše nego na WIndowsima. A više nije ni tako geeki kao prije. :-). Ne zaboravite činjenicu da je prošlogodišnja afera Meltdown i Spectre pogađala CPU direktno, bez upliva OS-a i to većinom Intelove procesore. Dakle tu nema govora o nadmoćnosti MacOS-a jer je virus pristupao nezaštićenom dijelu RAM-a neovisno o platformi.

Macova nema nigdje u postprodukciji filma i videa (osim možda montaže), audio post se isto pretežno prebacuje na PC (a oni su uz dizajnere bili naveća baza korisnika MacOSa), tako da se čovjek s pravom pita što to točno Apple hoće. Jer Pro zajednicu definitivno neće. Dokazivanje da je jedan Mac Pro iz 2010 još uvijek najbrži Mac, čak i da je točno, u stvari govori loše o toj kompaniji. Jer ako u skoro 10 godina nisu uspjeli proizvesti normalan profesionalni stroj koji će pojesti za doručak sve modele prije, a i konkurenciju, onda s njihovim pristupom nešto definitivno ne štima. A najmanje štima sa ljudima koji ih gledaju kroz ružičaste naočale.
dpasaric
20-04-2019 | 23:56
Imate pravo biti pesimistični, Apple je dobrano zeznuo pro segment zadnjih 7 godina, ali jednako tako ja imam pravo biti optimističan. Oni ne mogu sada izbaciti (7,1) koji će biti mlak. Ako u paketu dolazi i 8K monitor kako se priča, to govori i o tome koliko jak mora biti sam stroj. Isto tako, nema šanse da neće podržati third-party grafičke kada su SLUŽBENO, u zadnjem macOS-u Mojave, podržali third-party grafičke u 10(!) godina starom stroju. To nešto govori, zar ne?

Novi Mac Pro (7,1) će vjerojatno biti odlilčan i jak stroj, jedino me strah cijene. No, nema tu neke posebne žurbe, kako stari (5,1) podržavaju i zadnji OS (a možda i idući), samim time to znači da se ozbiljan posao na njima može raditi barem još 3-4 godine, a vjerojatno i više sa softverom koji danas imamo.

Računica je jednostavna - iMac Pro u klasi starog Mac Pro (5,1) stoji oko 70.000 kn. Stari tower takvih karakteristika stoji najviše 15.000 kn (ok, bez monitora) i podržava sve bitno što i tekući Macovi, zato ja vjerujem da je računica vrlo bistra. Zapravo me čudi da više ljudi koji rade neki ozbiljniji posao ne kupi polovni Mac Pro tower umjesto da petljaju s iMacom.
drazenp1706
+1 21-04-2019 | 02:08
@Anonimac - nisam imao namjeru nikoga vrijeđati, stoga se ispričavam ako ste se našli uvrijeđeni u mojem postu.

Htio sam samo ukazati na činjenicu da veliki broj ljudi obožava pljuvati po Apple proizvodima, a zbog čega - ne znam. Ovaj je forum namijenjen maloj zajednici zaljubljenika i korisnika Apple računala i proizvode, te svatko od članova ima neki razlog zašto koristi baš Apple. Netko u poslovne svrhe, a netko jednostavno iz zabave ili hobija i svi mi krpamo kako znamo i možemo.

Ovo je mjesto gdje se razmjenjuju iskustva i rješavaju problemi vezani uz Apple proizvode, a ne mjesto za istresanje žući po ljudima koji se vesele proizvodima koje koriste.
kupus
21-04-2019 | 11:15
drazenp1706 je rekao:


Ovo je mjesto gdje se razmjenjuju iskustva i rješavaju problemi vezani uz Apple proizvode, a ne mjesto za istresanje žući po ljudima koji se vesele proizvodima koje koriste.


Valjda onaj koji koristi proizvode ima pravo i kritizirati, covjeku je kritika na mjestu. Apple (trenutno) nema proizvod koji ne throttlea pod opterecenjem, tako da ovaj nastavak pro u imenu mozes macku za rep objesit.
dpasaric
21-04-2019 | 11:28
Evo moj kratki rezime, držim da su sve činjenice, ispravite me ako nisu:

- Apple je zeznuo i hardver i softver u svom pro segmentu zadnjih 7 godina,
- tko ima živaca raditi s Windowsima, može složiti jeftinije upotrebljivo računalo za siću,
- tko na Macu ovisi o CUDA softveru mora raditi na Mac Pro (5,1) i High Sierri,
- tko kupuje Mac radi sirove snage i jake grafike još uvijek stari (5,1) nudi najviše za novac,
- tko traži kvalitetan moćan hardver za Windowse(!) za malo para, također treba razmotriti (5,1),
- da bi se kupio novi Mac brži od starog (5,1) potrebno je izdvojiti više od 40.000 kn,
- niti jedan novi Mac iz trenutne Appleove ponude ne nudi bolji odnos snaga/cijena od (5,1),
- za potpuno "nabrijan" Mac Pro (5,1) s gomilom RAM-a i RX 580 8GB može se kupiti tek jači Mac mini,
- velika je vjerojatnost da će novi Mac Pro (7,1) dovesti stvari na red, ali uz visoku cijenu,
- stari (5,1) strojevi, kada su dograđeni do kraja, mogu solidno služiti iz današnje perspektive još 3-4 godine.
dpasaric
21-04-2019 | 12:10
@kupus - Mac Pro ne throttlea pod opterećenjem! :)
kupus
21-04-2019 | 12:36
dpasaric je rekao:
@kupus - Mac Pro ne throttlea pod opterećenjem! :)


Da, ali on ima termalne probleme :) Novi GPU par je 10k kuna na ebayu.

dpasaric je rekao:
Apple je zeznuo i hardver i softver u svom pro segmentu zadnjih 7 godina


Kad si vec javio, kolko im ti dajes vremena? Tj. koja je krajnja granica kad ces se i ti maknuti od njih? :) U nekom teorijskom scenariju da 7.1 bude flop.
Tomislav32
+1 21-04-2019 | 13:35
dpasaric je rekao:
Kocka bi zapravo mogla biti sasvim ok, ali ne nešto malecno ala G4 Cube, nego konkretna kocka, nešto veličine legendarnog Jobsovog NeXT Cube stroja! :)


kao legendarni sgi octane ;)
dpasaric
21-04-2019 | 15:00
@kupus - ti govoriš za tekući Mac Pro (6,1) Valjak? On uopće nije relevantan, pa koga on zanima kada je sporiji od (5,1), ima slabiju grafiku od (5,1) i stoji šest puta skuplje za sličnu konfiguraciju kao stari (5,1). Njega danas ne kupuje nitko suvisao osim ako baš nema uvjet da mora koristiti Thunderbolt (a opet tamo je samo TB 2) ili da baš jako želi imati dvije D700 radi Final Cut Pro X.

A drugo pitanje - ne vidim, za sada, niti naznake zašto bih se maknuo od Applea. Mislim da bi se to teoretski dogodilo tek kada bi Adobe prestao pisati softver za Mac. Cijeli ekosustav mi je na Macu, sve mi godinama radi savršeno, imam nula brige oko ičega, a što se tiče snage, uopće ne znam što bih s njom, moj 12-core 3.46GHz (3.7 Turbo Boost) Mac je i overkill za moje pretežno administrativne i 2D grafičke poslove. Radeon RX 580 Special Edition vrti i najzeznutije moderne igre (da mi je do toga), imam 128GB RAM-a, mislim da ga nikada nisam popunio, interna pohrana unutar stroja mi je 14TB trenutno. Imam najnoviji macOS, ono što fali tome? Gdje ti vidiš problem?
dpasaric
+1 21-04-2019 | 15:01
@Tomislav32 - da, tako nešto! :) Mada je meni najdraže SGI kućište ono od Tezroa!
kupus
21-04-2019 | 17:08
dpasaric je rekao:
@kupus - ti govoriš za tekući Mac Pro (6,1) Valjak? On uopće nije relevantan, pa koga on zanima kada je sporiji od (5,1), ima slabiju grafiku od (5,1) i stoji šest puta skuplje za sličnu konfiguraciju kao stari (5,1). Njega danas ne kupuje nitko suvisao osim ako baš nema uvjet da mora koristiti Thunderbolt (a opet tamo je samo TB 2) ili da baš jako želi imati dvije D700 radi Final Cut Pro X.

A drugo pitanje - ne vidim, za sada, niti naznake zašto bih se maknuo od Applea. Mislim da bi se to teoretski dogodilo tek kada bi Adobe prestao pisati softver za Mac. Cijeli ekosustav mi je na Macu, sve mi godinama radi savršeno, imam nula brige oko ičega, a što se tiče snage, uopće ne znam što bih s njom, moj 12-core 3.46GHz (3.7 Turbo Boost) Mac je i overkill za moje pretežno grafičke poslove. Radeon RX 580 Special Edition vrti i najzeznutije moderne igre (da mi je do toga), imam 128GB RAM-a, mislim da ga nikada nisam popunio, interna pohrana unutar stroja mi je 14TB trenutno. Imam najnoviji macOS, ono što fali tome? Gdje ti vidiš problem?


Moj bed, mislio sam buduci da ga zeljno ocekujes jer ti je nuzno potreban za posao. Vjerojatno spadas u kategoriju svih nas ostalih, koji vise cekaju samo da vidimo sto ce apple izdati jer uvijek iznenade :) Ili na dobro ili na lose, ali iznenade :D
Anonimac
21-04-2019 | 23:46
evo opet ja.... kako kupus kaze, ako koristim apple onda valjda imam pravo i kritizirat. :-)

Jucer me ispljuvase jer kao ne znam jadan koristit mac os pa onda neupucen pricam gluposti.
Nek sad meni netko od vas objasni sto to tocno fali Win 10 da se na njima ne moze raditi ili da treba imat gomilu zivaca. Pa pobogu ljudi, sistem se instalira kao i svaki drugi, ugradjeni antivirus je i vise nego adekvatan, ostala AV sranja samo smetaju, ukratko sustav radi.
Daleko od toga da je savrsen... ima jako puno iritirajucih sitnica, ali ista stvar je i na mac os strani. Generalno je ugodan i radi, ali ima svoju gomilu iritantnih stvari.

Moje misljenje (ne moram bit u pravu) je da je danas bilo koji OS s tehnicke strane dovoljno transparentan i da se produktivnost postize znanjem i iskustvom rada u softveru koji ti treba.
S ciste korisnicke strane OS je nista drugo nego "application launcher" i file manager.

Sve ostalo su neka hipsterska prenemaganja i vjernost nekim tamo bogatasima koji ni ne znaju za nas niti ih nije briga. Dosta love sam dao za Applove proizvode (tek nedavno sam se rijesio onog uzasnog neergonomskog magic misa) i sad je vrijeme da pocnem gledat preko ograde.

Osobno bih odmah presao na neki od Linuxa da Adobe ima pakete za njega. Sve ostalo sto koristim postoji za Linux. Eto, rekao sam. Spreman sam i na batine ako treba :-))))
dpasaric
22-04-2019 | 02:35
Ne znam kako si uopće izdržao raditi s Magic Mouseom, nikada nisam mogao na tome normalno raditi, samo je lijep i to je sve. Svima uvijek preporučim stari Mighty Mouse ako baš žele miš - ili Magic Trackpad, doma imam jedinicu, a na poslu dvojku, oba su mi super.

Windowsi? Ovisi koliko rutiniran workflow imaš. Da, ako si 90% u par aplikacija i u njima radiš posao, to je vrlo slično kao na Macu, nema tu što biti različito. No, svaki odmak od utabane staze uglavnom znači frustraciju i neki oblik neergonomije na koji ja puknem. Imam Windowse 7 i Windowse 10 native putem Boot Campa i imam XP u virtualki. Razina debilana koje se pojavljuju čim ideš nešto mijenjati je strašna. To su takvi bugovi da ne možeš vjerovati da iza takvog proizvoda stoji jedna velika moćna korporacija. Zadnja epizoda je bila kada sam u stroju trebao imati dvije grafičke istovremeno, ali jedna AMD druga NVIDIA. Izgubio sam par dana na to. Na Macu ista situacija "just works". A onda nedavno, klinci kupili neku skupu komercijalnu igru, preko 50€, misliš da je radila iz prve? Tek drugi dan smo na jednom forumu našli troubleshooting kako da proradi. Meni je to suludo u 21. stoljeću. A o tome koja je logika GUI-ija na Windowsima bolje ne počinjati... ajoj, a ona fora kada su mi Windowsi SAMI potezali drivere koji bi rušili stroj! I onda da bi to zaustavio moraš editirati registry... ali i to traje samo neko vrijeme jer neki update za koji te uopće ne pita pregazi i to, pa opet povuče krivi driver, pa se sve sruši... ma ne mogu ja to, a da ne pričam o tome kada se nešto sruši, pa ideš na System Recovery, pa to nikada ne radi! Uvijek možeš sve zaboraviti i sve reinstalirati. Ne može sve to vrijediti par stotina eura niže cijene.
drazenp1706
22-04-2019 | 06:53
Dobri su Windowsi kad se dobro poslože, kad se sve konfigurira
kako treba, no o njima treba konstantno voditi brigu. I onda nakon nadogradnje opet po starom. Izgleda da se u Microsoftu još uvijek ne mogu dogovoriti koliko jedan ozbiljni OS treba imati Control panela?!? Zasad ih ima dva, nova i stara verzija. Guranje shareware aplikacija u Start izbornik je i više nego zamorno, pa čudne stvari oko nadogradnji. Evo ga, Lenovo laptop stoji u ormaru, tu i tamo se upali kad baš nešto treba odraditi u Windows okruženju. Za sve ostalo tu je Mac mini.

Magic mouse, osobno mi je savršen, samo se treba malo priviknuti na njega. Problemi u ergonomiji su bili sa “baby mouse” koji se isporučivao uz prve serije iMac-a G3. Pak za hokey :)
Anonimac
22-04-2019 | 09:14
@dpasaric
Kako sam izdrzao s carobnim misekom? 80% vremena koristim wacom intuos pa mi je zamjena misa bila nisko u listi prioriteta. A jos k tome ne mogu ja "samo" 500 kuna dat za mis... mora bit nesto posebno i skuplje pa sam kupio Logitech Master mx 2s.... i sad je odnos tablet mis 60/40 :-)))

U jbt.... sad sam tek skuzio da sam kupio non apple proizvod :-). Sva sreca da sam anoniman da me netko od vas tabatora ne doceka negdje i prebije :-) Zato vam nikada necu rec da imam Logitech mehanicku gaming tipkovnicu na MP 5.1.... :-)))

Citajuci tvoje probleme na windowsima, moram priznat da sam sretan da nikada nisam imao takvih problema. Nekada davno na xp i 7 da, naravno bilo je svakakvog sranja, ali 10 mi je skroz OK i ako zazmirim na nekonzistentno sucelje su OK. Kad krenem sljakat ne zamara me to uopce. Pogotovo Win 10 for workstations. Ne kenja previse, nema bloatwarea i sl.
Inace, kao sto vec rekoh najradije bi neki od Linuxa da Adobe radi CC za njega.

Al dobro ajd, pricekat cu taj famozni MP 7.1 do ljeta valjda, pa kad se konacno i sluzbeno dokaze da je preskupi flop koji nikom ne treba, onda idem u custom made pc konfu...
dpasaric
22-04-2019 | 22:48
Što je najgore, da Apple nabije i dvostruku realnu cijenu na (7,1), i tada bi se prodavao ako naprave ono što profesionalci zaista žele i očekuju. A nisu trebali filozofirati, samo su trebal nastaviti s ažuriranjem (5,1) na tekući hardver i to je to.
Lancet
+1 23-04-2019 | 11:21
Ono sto ja mogu reci da sam presao sa win na apple negdje 2003 godine kupnjom macminija (neki od powerpc procesora tada) te da je pouzdanost i stabilnost te brzina paljenja te masine, a i kasnije crnog macbooka bila svjetlosnim godinama ispred XP i Vista masina od tada. Moram reci da MB Pro 13” iz 2015 nema takav osjecaj stabilnosti, povremeno/rijet ko crasha ali i to je frustrirajuce, te stalne zelje da se restarta radi updatea takodjer zivciraju.
Ne, kvaliteta macova nije sto je nekad bila, ali covjek ne vidi nista znacajno bolje na win da bi presao. Sjecam se win 8 koji su bili potpuno nekoristivi, moja sefica ih je imala i non-stop covjek ne bi mogao vise naci gdje mu je aplikacija nestala. Win 10 koji su na racunalu moje supruge se daju koristiti, ali sucelje i dalje djeluje shizofreno, a i moguci minimalni dodatak u brzini covjek bi samo pogubio time sto je sucelje toliko drukcije da zahtijeva potpuno novo uvjezbavanje ustaljenih radnji. A onda se u nekom trenutku mozda microsoft domisli da opet izbaci nesto poput Viste ili Win 8 i tek bi onda covjek bio u banani.
kupus
23-04-2019 | 14:50
To je zato jer si preskocio sedmicu :D Slazem se da su usrali sucelje na osmici, na 10tki su usrali sa updateima.

Bit ce zanimljivo vidjet implentaciju T2 cipa u macpro, nekako se ne mogu otet dojmu da ce apple stavit sape na sve moguce dijelove racunala. Upravo kod ovih 1.1-5.1 masina najbolja stvar je bila sto ne moras kupovat appleove proizvode za upgrade :D
Anonimac
23-04-2019 | 18:28
Mislim da ova zafrkancija nije nimalo daleko od istine

https://m.youtube.com/watch?v=axoUmDB49GU

Apple Cap... just $499. :-)))
Lancet
+1 25-04-2019 | 15:06
@kupus
Na kraju sa svakom Win implementacijom osim XP i 7ice nesto nije stimalo. A na kraju puno vise u svakodnevnom radu osjetis kvalitetu operativnog sistema nego sto osjetis jel procesor malo brzi, ili graficka, ili RAM.

Ja nisam ciljni kupac za pro masinu, ali me jako ljuti sto apple vise ne daje toliku pozornost tome, a sve na ustrb iOSa. Gledam svoju djecu i vidim da je velikim kompjuterima, pa i laptopima, vrijeme odbrojano, ali nekako ja jos uvijek vise uzivam radeci lezeci na kaucu sa laptopom u krilu negu na bilo kakvom tabletu. Tako da zelim dobre i pouzdane Macove i dalje, ali PC svijet ne predstavlja nazalost drugu opciju.
dpasaric
25-04-2019 | 23:42
Telefoni i tableti su još uvijek prije svega sredstva za konuzmaciju sadržaja, a ne za kreaciju. Broj kreativnih softvera za tablete raste, ali još uvijek sve to ne može zamijeniti velik monitor, komotnu tipkovnicu i miša + gotovo neograničene resurse pohrane i konekcija koje nudi stolno računalo.
drazenp1706
26-04-2019 | 06:13
iPad-u fali jedan kvalitetan file manager. Tada bi se na njemu moglo puno više i puno ozbiljnije raditi. Mišljenja sam da Apple neće to tako lako i tako brzo izbaciti, jer bi tada iPad mogao ozbiljno ugroziti prodaju MacBook računala.

Slažem sa sa dpasaric, ipak su još uvijek miš, tipkovnica i monitor, te mogućnost spajanja svih mogućih vanjskih periferija standard - dakle, stolno računalstvo je još uvijek živo, a što nam donosi budućnost, to ćemo tek saznati.
Anonimac
26-04-2019 | 14:39
iPad uskoro dobiva file manager ali baziran na Cloudu (u biti to već ima, ali biti će dosta dorađeniji na iOS 13 )kao i podršku za korištenje miša. Apple se miče od starog korištenja računala, jer 90% ekipe mlađe od 25 godina ne koristi računala već koriste mobitele i eventualno tablete. Idući korak korištenja su razni "pametni" uređaji koji će zamijeniti mobitele, ali to je faza koja je krenula i trajat će do 2030.
AI, Cloud, VR nije budućnost već sadašnjost. Microsoft, Amazon i Google prijavljuju rekordne dobiti zahvaljujući cloudu i AI-u, naravno i reklamama koje su većini core biznis. Apple nije prisutan u prodaji reklama, skupljanju korisničkih podataka niti u cloudu, ima samo neki polurazvijeni AI i najvjerojatnije će ga s vremenom poboljšati kao i usluge streaminga, ali to je već dvojbeno koliko će iz toga profitirati. Najgore od svega što ima fanatičnu količinu vjernih korisnika koji su napokon počeli napuštati brod koji ne plovi u njihovom smjeru, ali još uvijek se mnogi nadaju i žele da Apple razvija starinski koncept računala, a to je desktop radna stanica koja je relikvija prošlosti. Apple će napraviti nekakav Mac Pro ove godine i to će biti zadnji bazirani Intel Pro desktop iz Applea i prodat će ga u par desetaka tisuća komada i the end. Ostat će im još koja godina koprcanja u zarobljenoj tehnologiji s Kinezima, gdje će ih ovi pojest i pretvorit će se u neku vrstu servisne kompanije sa streaming servisima, servisima za plaćanje i praćenje sportskih/zdrav stvenih aktivnosti.
Anonimac
26-04-2019 | 18:59
to je pojednostavljen o objašnjnje,..pu no toga neće bit isto,..za 10 godina ćemo o mac pro kompjuterima pričat kao danas o nokia mobitelima
Anonimac
28-04-2019 | 16:07
Anonimac je rekao:
to je pojednostavljeno objašnjnje,..puno toga neće bit isto,..za 10 godina ćemo o mac pro kompjuterima pričat kao danas o nokia mobitelima


To sigurno, ali nekakva razdioba na obicne i pro korisnike ce morat ostat kao takva. Pa tko ce i na cemu proizvodit sve te sadrzaje za konzumaciju? Hoce li Hollywood proizvodit crtice, filmove VR ili sta sve ne na mobitelima? Nece naravno. Nitko ne ocekuje da ce tzv. radna stanica buducnosti imati 20kg i mjesta za deset 3.5" hdd-ova. Ali razlike ce morati biti. Apple vjerojatno nece bit dio toga jer ih vec danas to ne zanima, ali netko ce morati proizvodit i "kamione" , ane samo skutere :-)
dpasaric
28-04-2019 | 16:25
Da, samo je kvaka u tome što odustajanjem od proizvodnje "kamiona" se gubi i dio profesionalaca koji utječu na mnoge odabire drugih. Danas se kaže da su to "influenseri" po društvenim mrežama, a prije društvenih mreža "običan narod" je uvijek tražio mišljenje što kupiti od lokalnih informatičkih profesionalaca. Ipak, čak i danas, mnogi takvi imaju svoj utjecaj - kroz YouTube testove hardvera, pisanje po forumima, a dio se preselio i na društvene mreže. Vjerujem da, ako Apple bude pametan, neće napustiti taj segment, ako ništa drugo, onda radi reklame i imagea koji tako dobiva.
Lancet
+1 28-04-2019 | 19:07
Slazem se. Iako kad sam se ja prvi put odlucio za Maca svi "profesionalci" oko mene su me odgovarali :D :D
drazenp1706
+1 29-04-2019 | 15:52
@ Lancet - zato jer su se svi ti "PC-profesional ci" bojali nečega na čemu nikada nisu radili, a nisu nikada imali hrabrosti iskeširati pozamašnu svotu novca za Apple računalo. Za pravu stvar koja u krajnjoj liniji - jednostavno radi!
drazenp1706
+1 29-04-2019 | 16:00
Možda ćemo za par godina svjedočiti izlasku stolnog Mac Pro računala u kućištu današnjeg minija. Ne treba zaboraviti da se tehnologija razvija velikom brzinom. Uspoređivati krah Nokie sa tvrtkom Apple nema nikakve logike. Nokia je uporno gurala Symbian (koji je bio za svoje vrijeme stvarno dobar i stabilan mobilni OS) te je uporno odugovlačila sa touch ekranima. Za njih je početak kraja bio dan kada su stupili u brak sa Microsoftom. Apple ne sklapa brakove s nikime, te je Apple upravo onaj koji diktira uslove na tržištu (primjerice iTunes store). Apple ima ogromnu bazu i ponudu digitalnih sadržaja, što u kombinaciji sa njihovim uređajima čini jedinstvenu kombinaciju, kombinaciju koju su mnogi pokušali kopirati.
Anonimac
03-05-2019 | 09:22
nije usporedba između nokie i apple nego nokia telefona i macpro.
Lancet
03-05-2019 | 10:56
A nije neka usporedba jer je Nokii telefon bio core bussiness i kada je on presahnuo, firma je propala. Appleu je, nazalost ili nasrecu, Mac Pro tek razbibriga od side bussinessa.

@drazen Potpisujem sve sto si rekao

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 52 minuta
 • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
 • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
 • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
 • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
 • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
 • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
 • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
 • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
 • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
 • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
 • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
 • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
 • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
 • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
 • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
 • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
 • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
 • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
 • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
 • kupus: zasto na osobnu adresu*
 • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
 • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
 • ecvis17: ok, tnx
 • smayoo: Piši u forum
 • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
 • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
 • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
 • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
 • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
 • accom: ne nadjem...
 • accom: jel postoji tema "must have apps"?
 • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
 • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
 • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
 • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
 • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
 • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
 • smayoo: Ja nemam.
 • zvone: Servisom naime...
 • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
 • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
 • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
 • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
 • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
 • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
 • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
 • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
 • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, drlovric, m@xym, Riba, rusty, Anonimci (736)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO