28.08.2024 | 09:17
dpasaric kaže:
znači ako otvoriš backdoor nekoj aplikaciji - automatski ugrožavaš cijeli taj sustav i on gubi smisao.
Koliko ja znam, velika većina sustava komunikacije imaju ugrađen "back-door" (tj. čitanja poruka i adresa pošiljatelja i primalaca), naravno, ne razini aplikacije, nego na razini servira, koji baš i nisu tako lako dostupni svima koji bi željeli imati pristup, i nisam nešto primijetio da su korisnici tih sustava odustali od njihovog korištenja ili da su ti sustavi izgubili smisao.
Onda je isto kao da sve zabraniš (a što i žele učiniti, to je ono nedavno guranje takvog zakona u EU koji bi zabranio enkripciju i ne bi više bilo ikakvog jamstva za privatnost).
Naravno da nije isto, jer se uvijek može pojaviti netko drugi sa novim proizvodom jer ne postoji nikakva zabrana distribucije aplikacija za komunikaciju, sa ugrađenom enkripcijom.
Također, ako te baš toliko strah za svoju privatnost, možeš, koristeći bilo koji sustav komunikacije, poslati poruku enkriptiranu nekim od programa dostupnih na tržištu, i ako odabereš dovoljno dug ključ, biti ćep prilično siguran da je tvoja komunikacija sigurna, barem nekom vrijeme.
Nadalje, gledaj priču s Appleom - sam Tim Cook je rekao da bi backdoor značio i to da bi i svi zlikovci, kriminalci i neprijatelji, isto tako, prije ili kasnije, ušli. Dakle, otvaraš Pandorinu kutiju nevolja.
I onda se dogodi teroristički napad na maratonu u Americi, pa Amerikanci dali iPhone Izraelcima, i oni uspjeli dešifrirati što je kome dotični pisao, koristeći "sigurni" i "zaštićeni" iPhone.
Ne treba ti Kristalna kugla, pogledaj high-profile špijunske sofvere ala Pegasus ili sve stare dobre načine špijunaže i nadzora sumnjivaca. Od prisluškivanja, snimanja, ciljano složenih trojanaca s keyloggerima, a evo sada sam našao da je i Signal (kojeg je Snowden hvalio kao sigurnog) isto problematičan jer imaju način da ti pri updateu aplikacije uguraju hakiranu verziju i da to ne možeš primjetiti.
I?!
Da li te druge metode krše privatnost komunikacije počinitelja zločina?
Naravno da krše.
I, u čemu je onda razlika?!
Ukratko, načina koliko hoćeš, samo što im je ovo najkomotnije, a kada je nešto toliko komotno, onda je to i opasno jer "prilika čini lopova", što znači da bi se vrlo lako pristup zlorabio za cenzuru, industrijsku špijunažu i uhođenje političkih protivnika.
Pa upravo se, u slučaju Telegram radi o tome da je to najkomotniji način svim lupežima, narko-dilerima, svodnicima, i ostalim kriminalcima, da prilično sigurno i neometano komuniciraju, bez straha da će biti otkriveni, i baš zato svi oni koriste Telegram (i Signal, ako se ne varam) i upravo zbog toga bi policija, unatoč tome što su sve vlasti ovoga svijeta korumpirane i žele znati što narod misli o njima (a narod, obično, najgore misli upravo o onima koji žele znati što narod misli), trebala imati mogućnost pristupa i "prisluškivanja" onih kojij se bave kriminalnom djelatnošču, a isto tako bi civilni nadzor toga sustava trebai imati mogućnost otkrivanja bilo kakvog neovlaštenog prisluškivanja.