07.07.2023 | 14:48
Twitter se pojavio (kad se pojavio) s idejom koju dotad nije nitko pokušao primjeniti. I to je snaga. I to cijenim. Sad je to ime, korisnici itd... Nitko nikom ne brani da pokrene istu stvar, ali uspjeh je vrlo upitan. Zašto thread ili kako se zove nova mreža koju pokreće Zuckerberg ne pokušava identičnu stvar kao Twitter? Zato da može pokušati ponuditi nešto novo, jer inače Twitter već postoji.
Evo ti najbedastiji sličan primjer koji pokazuje koliko je bitno biti prvi: Koji je najjači oglasnik rabljenih auta u Njemačkoj? Mobile.de Oni su krenuli prvi. Znaš li koliko je novaca i truda uložio izuzetno veliki izdavač ASV (Axel Springer Verlag, izdavač Bilda) sa svojim digitalnim platformama za male oglase, ali nikad se nije približio ni visokom jednoznamenkastom tržišnom udjelu pokraj mobile.de? Užasno. Znam, jer sam godinama radio kao dio iste grupacije i dobro se sjećam svih sastanaka grupacije i kolika je fiksacija bila na mobile.de prije nego su priznali poraz i odustali.
Autoscout je od starta krenuo paneuropski i tako napravio posao, ali na razini Njemačke i dalje nije jači od mobile.de
Pokušavam reći da snaga Twittera izvire iz njegovih korisnika koji ga pune sadržajem, a ne iz neke velike poslovne tajne u kodu ili nekog dosad neviđenog tehničkog rješenja kojeg samo treba iskopirati i uspjeh je zajamčen. Da je to tako, u pravu si, bilo bi desetak Twittera.
Moguće da su tu i neki financijski pokazatelji koji bu Zuckerbergu bili zanimljivi (recimo, Twitter mjesečno generira gubitak od 5 milijardi USD pa će ionako umrijeti za 6 mjeseci pa onda ja mogu puno manje ulagati u svoj proizvod, jer će ovaj i tako umrijeti), ali ostajem pri tvrdnji s početka da tu nema neke velike poslovne tajne koja će preko noći bilo kome zajamčiti tržišni uspjeh. A ako je ima, onda je to samo dokaz da je potez Muska bio idiotski; vjerujem da se oko toga slažemo? I kažem još jednom: sprdao se s tim ljudima u trenutku kad im je dao otkaz. Ti ljudi imaju obitelji, odgovornosti prema nekome, a ovaj, nakon svog njihovog doprinosa koji su dali toj kompaniji (pa ogledao se on samo u čišćenju hodnika i zahoda) pljune na sve to. To je za mene dno dna.
Eto, toliko od mene na ovu temu.