06.09.2025 | 09:46
drlovric kaže:
Trebam misljenja auto znalaca, idealno sa BMW iskustvom
Dva auta su u ponudi, kostaju isto:
1. BMW 520d, star 4 godine, 60000km, sva moguca oprema koja postoji u tom autu, ukljucujuci adaptivni ovjes i zakretanje zadnjih tockova. Ali je samo zadnja vuca :/
2. BMW 530d, xDrive, isto jako bogat opremom, 2 god staro auto, ali je vec presao 85000. Ima neke naprednije vozacke assistencije (prestrojavanje u trakama i sl), ali nema adaptivni ovjes. Nema niti ovo zakretanje straznjih kotaca, ako je bitna stavka.
Ja sam u nacelu trazio 520, jer nemam puno voznje autocestom i nekako smatram da mi je motor sestak overkill (nikad ga nisam ni imao, pa je to misljenje bazirano na osjecaju).
S druge strane, najbolji paketi opreme su jako rijetko u vozilima sa 2.0 dizelskim motorom. I onda sam non stop tamo amo. Nikako da nadjem auto koje ima sve sto trazim.
Moje konkretno pitanje je koliko je bitan xDrive na BMW? Jel uopce pametno kupiti auto samo za zadnjom vucom? (ni to nisam nikada imao).
Mogu li te asistencije u autu da kompenziraju to sto je samo pogon na zadnjoj osovini? Sjecam se vremena kada su ljudi vozili u autu vrecu soli, jer su zapadali i ostajali u snijegu

Ako su oba auta po istoj cijeni i u usporedivom stanju, tih 25.000km ne igra nikakvu bitnu ulogu. Xdrive nije "potreban", ali kod auta sa 6000-700Nm momenta svakako dobro dođe. Meni 320d sa zadnjim pogonom na mokrome ili na iole klizavome gubi trakciju iako su na zadnjoj osovini 255 širome Pilot Sport 5. Kako je napisano, Xdrive je osjetljiv na dimenziju guma i treba uzimati samo onu koju je propisao proizvođač, po mogućnosti sa "*", jer bude riječ o gumi koja je konstrukcijski izmijenjena da više odgovara BMW-u.
Ali, puno više od dileme zadnji pogon ili xdrive, meni je ovo pitanje koje ne treba raspravu - imaš BMW-ov 6-cilindarski motor po cijeni 4-cilindarskog. B47 - dvolitreni 4-cil dizel je solidan motor. Kod mene je na 145tkm i nemam baš nikakvih zamjerki. Tata vozi 520d iz 2016 sa oko 220tkm i isto nije bilo problema. Opoziv EGR hladnjaka je odrađen i nije gorio
Ono što je bitno - taj auto sa 4 i sa 6 cilindara nije isti auto, Niti trojka niti petica, vozio sam i jedne i druge u obje varijante. Sam šestak čini veću razliku u dojmu i komforu vožnje nego skok s trojke na peticu. 320/520 sa 190ks ide OK, 330/530 sa 280ks se igra s karoserijom. Taj motor dobro ide i u novom X5, vozio sam ga nedavno kao rent-a-car.
Vozio sam 14 godina (ne kao prvi auto) Audi quattro. Pogon na sve kotače trebao mi je DVAPUT. Znači, ne trebaš, ali dobro dođe kad padne snijeg. Ne trebaš ni 6-cilindarski motor sa 280ks, ali ako ćeš ga dobiti po istoj cijeni kao 4-cil sa 190, nemaš baš ništa za razmišljati.
Svakako pogledaj u kojim je intervalima mijenjano ulje. Ako je auto iz leasinga i održavan kako kaže tvornica, s izmjenama na 25-30tkm, to je loše, ali sa 85tkm još ne kritično.
Ako je auto na sportskom ovjesu, neće biti ni okretan ni udoban. Petica treba adaptivni ovjes ili običan ovjes.
Ali što god bilo, motor sa šest cilindara i 280ks ti je najveći plus na komforu koji možeš zamisliti. Ljudi jako potcjenjuju značenje motora kao elementa komfora.