Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

04.09.2025 | 07:53
@Davor:

Isto to mi je reklo jos par ljudi za xDrive. Mada se jedan kune u 4x4 i ne gleda auta generalno koja to nemaju.

Sama cinjenica da ih se puno vise proda bez pogona na sva 4 je prilicno indikativna.

Nije tu ni novac u pitanju, jer ako neko ima 75000e, ima i 78000e (ili koliko vec kosta) da nadoplati za xDrive
04.09.2025 | 07:57
U redovnoj vožnji gotovo bez razlike, po kiši ima smisla ako divljaš, po snijegu zaista pomaže, to je sažetak.
05.09.2025 | 19:10
Mislim da tino1 to treba pošto se ne vozi samo po asfaltiranim putevima pa mu je to skoro pa “must have”.
06.09.2025 | 09:46
drlovric kaže:
Trebam misljenja auto znalaca, idealno sa BMW iskustvom

Dva auta su u ponudi, kostaju isto:

1. BMW 520d, star 4 godine, 60000km, sva moguca oprema koja postoji u tom autu, ukljucujuci adaptivni ovjes i zakretanje zadnjih tockova. Ali je samo zadnja vuca :/

2. BMW 530d, xDrive, isto jako bogat opremom, 2 god staro auto, ali je vec presao 85000. Ima neke naprednije vozacke assistencije (prestrojavanje u trakama i sl), ali nema adaptivni ovjes. Nema niti ovo zakretanje straznjih kotaca, ako je bitna stavka.

Ja sam u nacelu trazio 520, jer nemam puno voznje autocestom i nekako smatram da mi je motor sestak overkill (nikad ga nisam ni imao, pa je to misljenje bazirano na osjecaju).

S druge strane, najbolji paketi opreme su jako rijetko u vozilima sa 2.0 dizelskim motorom. I onda sam non stop tamo amo. Nikako da nadjem auto koje ima sve sto trazim.

Moje konkretno pitanje je koliko je bitan xDrive na BMW? Jel uopce pametno kupiti auto samo za zadnjom vucom? (ni to nisam nikada imao).

Mogu li te asistencije u autu da kompenziraju to sto je samo pogon na zadnjoj osovini? Sjecam se vremena kada su ljudi vozili u autu vrecu soli, jer su zapadali i ostajali u snijegu

Ako su oba auta po istoj cijeni i u usporedivom stanju, tih 25.000km ne igra nikakvu bitnu ulogu. Xdrive nije "potreban", ali kod auta sa 6000-700Nm momenta svakako dobro dođe. Meni 320d sa zadnjim pogonom na mokrome ili na iole klizavome gubi trakciju iako su na zadnjoj osovini 255 širome Pilot Sport 5. Kako je napisano, Xdrive je osjetljiv na dimenziju guma i treba uzimati samo onu koju je propisao proizvođač, po mogućnosti sa "*", jer bude riječ o gumi koja je konstrukcijski izmijenjena da više odgovara BMW-u.

Ali, puno više od dileme zadnji pogon ili xdrive, meni je ovo pitanje koje ne treba raspravu - imaš BMW-ov 6-cilindarski motor po cijeni 4-cilindarskog. B47 - dvolitreni 4-cil dizel je solidan motor. Kod mene je na 145tkm i nemam baš nikakvih zamjerki. Tata vozi 520d iz 2016 sa oko 220tkm i isto nije bilo problema. Opoziv EGR hladnjaka je odrađen i nije gorio

Ono što je bitno - taj auto sa 4 i sa 6 cilindara nije isti auto, Niti trojka niti petica, vozio sam i jedne i druge u obje varijante. Sam šestak čini veću razliku u dojmu i komforu vožnje nego skok s trojke na peticu. 320/520 sa 190ks ide OK, 330/530 sa 280ks se igra s karoserijom. Taj motor dobro ide i u novom X5, vozio sam ga nedavno kao rent-a-car.

Vozio sam 14 godina (ne kao prvi auto) Audi quattro. Pogon na sve kotače trebao mi je DVAPUT. Znači, ne trebaš, ali dobro dođe kad padne snijeg. Ne trebaš ni 6-cilindarski motor sa 280ks, ali ako ćeš ga dobiti po istoj cijeni kao 4-cil sa 190, nemaš baš ništa za razmišljati.

Svakako pogledaj u kojim je intervalima mijenjano ulje. Ako je auto iz leasinga i održavan kako kaže tvornica, s izmjenama na 25-30tkm, to je loše, ali sa 85tkm još ne kritično.

Ako je auto na sportskom ovjesu, neće biti ni okretan ni udoban. Petica treba adaptivni ovjes ili običan ovjes.

Ali što god bilo, motor sa šest cilindara i 280ks ti je najveći plus na komforu koji možeš zamisliti. Ljudi jako potcjenjuju značenje motora kao elementa komfora.
10.09.2025 | 06:49
Za sve ljubitelje MR, jedan lijepi članak o njemu tj. tehnologijama na kojima tvrtka radi (fale još samo rozi praščići koji trčkaraju naokolo u baletnim cipelicama)
10.09.2025 | 14:59
Bertone kaže:
Za sve ljubitelje MR, jedan lijepi članak o njemu tj. tehnologijama na kojima tvrtka radi (fale još samo rozi praščići koji trčkaraju naokolo u baletnim cipelicama)

Pusti to, nego kaće robotaksiji
10.09.2025 | 19:34
Yonkis kaže:
Pusti to, nego kaće robotaksiji

Malo je usporio projekt jer ga je pretekao TT s projektom "Zgb BAJS" pa sad mora izmjestiti polazna parkirališta za RoboTAKSije da se ne preklapaju s baJSovima.

PS. Osobno sam oduševljen projektom "Zgb BAJS" jer su mi u kvartu uzeli tri parkirališna mjesta za parkiranje plavih baJSova koje koliko vidim do sad nitko ne koristi, a s obzirom da su počele jesenske kiše, koristiti će se još i manje.
12.10.2025 | 12:31
Nedjeljna kupka za (još malo) oldtimer! <3 (†|ξ)

12.10.2025 | 13:00
Busso V6!
12.10.2025 | 21:55
jura22 kaže:
Busso V6!

Još uvijek živuća legenda od motora, proizvodio se pola stoljeća i zadobio kultni status. Danas je zapravo vrlo rastrošan i slab za svoju kubikažu od 3 litre (samo 220 ks), ali zato je super "svilenkastog" odziva i linearnosti, a ono u čemu je nepremašen je - zvuk. Tek osamcilindraši zvuče bolje.
14.10.2025 | 16:48
14.10.2025 | 21:32
Dakle ovi Japanci nisu normalni! Ali na divno suld način! Kakva posvećenost ovo izvesti!
15.10.2025 | 21:22
Ako ikada udje u serijsku proizvodnju i bude barem 80% ovog, meni je ovo insta-buy.

15.10.2025 | 21:58
Ova Dacija je super koncept, ali onda da je cijena 7.999 € i to bi bio hit. Ako napucaju cijenu, ništa od toga.

Ja tvrdim da bi se i R4 GTL prodavao danas uspješno onakav kakav je bio onda, kada bi zakoni to dozvoljavali...

Samo ja bih ovog i u benzinskoj verziji, s nekim 0,9 motorićem, taman za grad i sve nas koji nemamo gdje puniti EV.
16.10.2025 | 13:22
Jucer ne na auto cesti preteklo nesto sto mi je privuklo paznju - Hyundai Inster.

Cinilo se da su svi odustali od dostupnijih i malih elektricnih vozila, nakon sto je Honda odustala od e modela, Inster je jedino na trzistu sto mi privlaci paznju (dok ne izadje onda Dacia gore )

Konacno novi EV u rangu cijene od 25000 eura, dakle polovni ce biti ispod 20000. Ima i model sa krovnim nosacima kada treba utrpati i par velikih kofera. Domet 380 km i 8 godina garancije.

Sto se Dacie tice, bit ce dobro ako bude ispod 20000, za 7999 mozes dobiti elektricni bicikl.

16.10.2025 | 14:51
dpasaric kaže:
Samo ja bih ovog i u benzinskoj verziji, s nekim 0,9 motorićem, taman za grad i sve nas koji nemamo gdje puniti EV.

Prišarafiš mu na krovne nosače solarni panel pa nek se dopunjava dok stoji na parkingu ispred zgrade
16.10.2025 | 14:51
Hmmm.... 20.000 € ?!?! Za taj novac je Juretić uz poticaje uzeo novu novcatu Teslu Model 3, istina, bazični model, ali Tesla je ipak komad auta.
16.10.2025 | 16:03
dpasaric kaže:
Hmmm.... 20.000 € ?!?! Za taj novac je Juretić uz poticaje uzeo novu novcatu Teslu Model 3, istina, bazični model, ali Tesla je ipak komad auta.

Dzabe mu kada nema fizicke kontrole za klimu. :-D

Kakvi su to poticaji kada Model 3 pocinje na 40000 eura??
17.10.2025 | 01:16
Riba kaže:
dpasaric kaže:

Dzabe mu kada nema fizicke kontrole za klimu. :-D

Kakvi su to poticaji kada Model 3 pocinje na 40000 eura??

Da, ovo s klimom je grozno, Tesla to radi po sistemu "Hej Tesla, vruće mi je!", ali radije bih ja fizičke kontrole. Tesla je išla dosta gore s cijenama (kao i svi auti u EU), kada je on uzimao mislim da je bila nešto iznad 30k bez poticaja. Pitat ću ga kada ga vidim...
18.10.2025 | 09:28
Evo i 31. rođendan GTV-a! Moja je nešto novija, fale još dvije godine za PV tablice...

www.jutarnji.hr/autoklub/vremeplov/alfa-...ednji-pogon-15633671

Dizajner Enrico Fumia odradio je bezvremenski posao!
24.10.2025 | 19:29
Prilog o Alfi Aerodinamica Spider konstruiranoj 1935. godine u Rijeci od braće Jankovits. Inače, bio sam u Sinsheimu 2018. godine i već onda je bila tamo izložena.

Mora se priznati da ne izgleda loše za nešto 1935. godine! I još je tada išla 230 km/h, što je bilo valjda kao kada danas Bugatti napravi 400 km/h.
26.10.2025 | 18:10
Nedjelja je idealan dan za zamjenu ekspanzivne posude koja je nakon 28 godina dobila pukotinu. Sitna je i vjerojatno bi se dala zakrpati, ali kako se radi o visokim temperaturama radije sam nabavio drugu, polovnu.

Sreća što imam "piano hands" inače bih morao skidati usis zraka. Muči me što je zamjenska izgrebana. Nova je još uvijek dobavljiva, ali je 5x skuplja. No, tada bi sve bilo pic-pic uredno, uh-uh... to su te "first world problem" dvojbe...

26.10.2025 | 18:13
Heto. S tim sam se zadnji put zajeb... na Opel Asconi '86 godište, tamo negdje 1997. godine.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, VanjusOS, zoranowsky, Anonimci (312)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO