Coronavirus / COVID-19
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Coronavirus / COVID-19

14.12.2025 | 17:31
korisnik kaže:
jura22 kaže:
Problem je što ovdje neki ne razumiju ili ne žele razumjeti osnove.
1. ne postoji farmaceutski proizvod koji će spriječiti zarazu virusom niti prijenos virusa na drugu osobu (može se jedino obući skafander).

Ovo je teška glupost jer postoji nešto što se zove "viral load" i primjerice kod HIV+ osoba kombinirana terapija dovodi do toga da su "jedva zarazne" i daleko smanjuje rizik prijenosa.

“Jedva zarazne”. Moja glupost jednaka je tvojoj.
HIV virus je inace nisko zarazan i prenosi se krvlju.

Izgleda da si nasao lijek protiv Side.
14.12.2025 | 17:50
Air kaže:
Smrtnost je bila tolika jer se ljudi nisu liječili ispravno.Zaražene su ostavljali doma bez lijekova, sa uputom da "piju čaj".
Ono halooo!
Zar je to sve što medicinska struka zna kada su u pitanju virusne infekcije?

Nije sve, ali jest osnovna preporuka kod oboljenja od gripe.

Uputa je bila: javite se kad bolest uzme maha i kad više ne budete mogli izdržati!!

Da li to kažu za tumore?

Miješaš kruške i jabuke, jer tumori nisu prenosive bolesti, osim toga gripa se u pravilo liječi kod kuće i nisu potrebni posebni aparati ili lijekovi, osim ako ne dođe do najtežih oblika bolesti, dok je tumore moguće liječiti isključivo sofisticiranom opremom i lijekovima koji se nalaze isključivo u bolnicama, a s obzirom na prirodu razvoja tumora, ranim otkrivanjem se postiži najbolji rezultati izlječenja.

Ili kažu da je preventivno otkrivanje bolesti i djelovanje u prvim fazama bolesti od presudnog značenja?

Zašto nisu ljude uputili kako da se liječe kako se bolest nebi razvila do opasnih stadija?

Zato što razvoj bolesti do opasnih stadija nije ovisio o načinu liječenja.

Čak su jednoglasno "razapeli" Ivermectin, lijek za konje, kao loš a na kraju se pokazalo da je imao smisao. Da li ti ovo što govori?

Kako se pokazalo da je imao smisla ako su znanstvena istraživanja ustanovila da ivermectin nama utjecaja na smanjenje hospitalizacije ili smrtnosti kod COVID-a, i da je koncentracija ivermectina potrebna za zaustavljanje replikacije virusa toksična za ljude?!

Velika smrtnost je bila i zbog pogrešnog stavljanja bolesnika na respiratore, što su sami priznali.

Evo što kaže umjetna inteligencija po tom pitanju:

1. Teškoća liječenja COVID-19 pneumonije
Pacijenti koji su završavali na respiratoru imali su izrazito tešku kliničku sliku – najteži oblik respiratornog zatajenja, često poznat kao ARDS (akutni respiratorni distres sindrom).

Kasno primijenjena terapija: U ranoj fazi pandemije, liječnici nisu poznavali specifičnosti COVID-19 upale pluća i često su pacijente stavljali na respiratore prekasno, kada su njihova pluća već bila previše oštećena upalnim procesom.

Veliko oštećenje pluća: Za takve pacijente, stopa preživljavanja je bila niska neovisno o respiratoru, jer je njihova bolest bila fatalna.

2. Početni Protokoli Ventilacije
Na početku pandemije, protokoli za umjetnu ventilaciju bili su temeljeni na iskustvu s tradicionalnim ARDS-om, što se pokazalo suboptimalnim za COVID-19.

Visoki tlak i volumen: Neki liječnici su primjenjivali visoke tlakove i volumen zraka kako bi pluća pacijenata dobila dovoljno kisika. Međutim, kod nekih COVID-19 pacijenata, ti agresivniji protokoli su potencijalno mogli uzrokovati VILI (Ventilator-Induced Lung Injury) – dodatno oštećenje već upaljenih i osjetljivih pluća.

Nepoznavanje proninga: U početku se nedovoljno koristilo postavljanje pacijenata na trbuh (proniranje), što se kasnije pokazalo ključnim za poboljšanje oksigenacije i smanjenje potrebe za visokim tlakovima.

Zaključak i naknadna poboljšanja
Niska stopa preživljavanja (visoka smrtnost) bila je stoga posljedica same težine bolesti COVID-19, a ne inherentne opasnosti samog stroja. Respirator je bio mjera koja se primjenjivala kao zadnja opcija kada su sve druge metode zatajile.

Kako je pandemija odmicala i liječnici su stjecali iskustvo:

Uvedeni su nježniji protokoli ventilacije.

Počelo se s ranijim korištenjem proninga i neinvazivne ventilacije.

Pronađeni su učinkoviti lijekovi (poput deksametazona) koji su smanjili upalu.

Svi ovi koraci su doveli do značajnog poboljšanja ishoda kod pacijenata koji su morali biti spojeni na respirator u kasnijim valovima pandemije.
14.12.2025 | 18:35
Od sogorove zene roditelje su htjeli staviti na respiratr. Otac je pristao i umro, mama nije i ziva je. Kupili su joj kisik s maskom.
Zasto su branili obdukciju?
14.12.2025 | 20:38
m@xym kaže:
Air kaže:
Smrtnost je bila tolika jer se ljudi nisu liječili ispravno.Zaražene su ostavljali doma bez lijekova, sa uputom da "piju čaj".
Ono halooo!

Nije sve, ali jest osnovna preporuka kod oboljenja od gripe.

Ako nije sve, napiši koje su bile javne preporuke zdravstvene struke svim ljudima?

Ova tvrdnja je u skladu s onim na što ukazujem i ukazuju mnogi kada je u pitanju zdravstvena struka.
Zdravstvena struka je danas i desetljećima unazad tu da bi netko zaradio a ne da bi ljudi bili zdravi i nerazboljevali se. Zdravstvena struka je tu da bi ljude održavala bolesnima jer time čuvaju svoje radno mjesto.
Ako se zna za antivirusne biljke i ako su one lako dostupne svim ljudima zašto se ne koriste u liječenju i preventivi?

Imaš virusno oboljenje a ne koristiš antivirusne biljke?
Zar ti tu nešto ne štima?

Zašto te iste biljke farmacetska industrija koristi za izradu lijekova a liječnici ti kažu idi popij čaj (vodicu)?

Uputa je bila: javite se kad bolest uzme maha i kad više ne budete mogli izdržati!!

Da li to kažu za tumore?

Miješaš kruške i jabuke, jer tumori nisu prenosive bolesti, osim toga gripa se u pravilo liječi kod kuće i nisu potrebni posebni aparati ili lijekovi, osim ako ne dođe do najtežih oblika bolesti, dok je tumore moguće liječiti isključivo sofisticiranom opremom i lijekovima koji se nalaze isključivo u bolnicama, a s obzirom na prirodu razvoja tumora, ranim otkrivanjem se postiži najbolji rezultati izlječenja.

Nisam pomješao kruške i jabuke nego si ti promašio bit:
Liječenje u prvim stadijima bolesti je presudno kod svih bolesti jer određuje vrijeme trajanja bolesti, posljedice i kod pogubnih bolesti konačni ishod.

Ili kažu da je preventivno otkrivanje bolesti i djelovanje u prvim fazama bolesti od presudnog značenja?

Zašto nisu ljude uputili kako da se liječe kako se bolest nebi razvila do opasnih stadija?

Zato što razvoj bolesti do opasnih stadija nije ovisio o načinu liječenja.

Naravno da ovisi i to kod svake bolesti. Ovo što si napisao je netočno, da ne kažem opća glupost.
Dodatno ovisi i o zdravstvenom stanju pacjenta ako si na to mislio.
Kako tijelo ima sustavnu i trajnu tendenciju ozdravljenja isto tako napasnik (virus, bakterija ili tumorske stanice) imaju tendenciju svog razvoja. Ako puštamo razvoj virusa i bakterija i tumorskih stanica tada veća vjerojatnost za njihovu konačnu pobjedu. To bi ti trebalo biti jasno.

Stoga svako liječenje utječe na razvoj svake bolesti.
Liječenje se može podijeliti u tri jednako važna procesa:
- Borba protiv bakterija, virusa i tumorskih stanica.
- Jačanje imuniteta i njegovo pokretanje (ovo je važno kod virusa i bakterija jer oni imaju mehanizam kojim blokiraju naš imunološki sustav).
- Otklanjanje temeljnog uzroka bolesti (ovo je važno kod tumorski bolesti i disfunkcije pojedinih organa ili sustava)

Čak su jednoglasno "razapeli" Ivermectin, lijek za konje, kao loš a na kraju se pokazalo da je imao smisao. Da li ti ovo što govori?

Kako se pokazalo da je imao smisla ako su znanstvena istraživanja ustanovila da ivermectin nama utjecaja na smanjenje hospitalizacije ili smrtnosti kod COVID-a, i da je koncentracija ivermectina potrebna za zaustavljanje replikacije virusa toksična za ljude?!

Više puta sam pročitao da su neutemeljeno razapeli Ivermectin ali nisam bilježio gdje sam to pročitao pa ti sada ne mogu dati kontraargument.

Velika smrtnost je bila i zbog pogrešnog stavljanja bolesnika na respiratore, što su sami priznali.

Evo što kaže umjetna inteligencija po tom pitanju:

....

Umjetna inteligencija kaže ono što je dominantno zapisano a znamo da je tada i sada je intenzivna cenzura svega što je suprotno narativu koji je tada vladao od strane farmacije, zdravstva i političara.
Stoga mi AI u ovoj diskusiji nije od koristi jer nije nepristrana.
14.12.2025 | 20:52
jura22 kaže:
Od sogorove zene roditelje su htjeli staviti na respiratr. Otac je pristao i umro, mama nije i ziva je. Kupili su joj kisik s maskom.
Zasto su branili obdukciju?

Jednostavno. On je muško pa je umro a ona je žensko pa je živa. I što nas pitaš za obdukciju, pitaj doktore, žali se upravi vodovoda a ne tu nama što su odbili obdukciju. Neka institucije rade svoj posao.
A da je tata odbio respirator a mama pristala i umrla, što bi onda rekao?
14.12.2025 | 21:16
@Air,

Što se tiče trava, koliko ja znam, i prije je bilo travara (ljudi koji prave pripravke od ljekovitog bilja) i nitko im ne brani da prodaju svoje pripravke, pa ako postoji neka kombinacija trava koje liječe virusna oboljenja, vjerujem da bi ih bilo u prodaji. Možda ih i ima, ne znam, ali eto, struka se odlučila za farmakologiju.

Kada sam rekao da miješaš kruške i jabuke, onda sam mislio sam na to da uspoređuješ respiratorno bolest koja za veliku većinu zaraženih nije smrtonosna, sa (zloćudnim) tumorom, kod kojeg je rano otkrivanje presudno za uspješno preživljavanje pacijenta. Ako to nije jasna razlika...

Što se umjetne inteligencije tiče, uz sve mane koje ima, prilično je pouzdana za npr. proučavanje statističkih podataka, a u konkretnom slučaju, izneseni su razlozi zbog kojih je u samom početku pandemije neodgovarajuća primjena respiratora dovodila do smrtnog ishoda pacijenta, i prema njima ispada da nije primjena respiratora uzrok smrti (ti pacijenti bi vrlo vjerojatno umrli čak i da respirator nije primijenjen) nego se radilo od neispravnoj primjeni respiratora.

Prozivanje svih izvora koji iznose činjenice i/ili podatke koji ti ne odgovaraju, nije baš neka osnova za kvalitetnu diskusiju.
14.12.2025 | 22:01
m@xym kaže:
@Air,

Što se tiče trava, koliko ja znam, i prije je bilo travara (ljudi koji prave pripravke od ljekovitog bilja) i nitko im ne brani da prodaju svoje pripravke, pa ako postoji neka kombinacija trava koje liječe virusna oboljenja, vjerujem da bi ih bilo u prodaji. Možda ih i ima, ne znam, ali eto, struka se odlučila za farmakologiju.

Ok ti nemaš znanja o liječenju prirodnim putem i ali vjeruješ zdravstvenoj struci koja se odlučila za famakologiju. To je tvoje pravo i tvoj izbor koji proizlazi iz tvoga znanja odnosno neznanja o osnovama temeljima zdravlja (stvaranja i održavanja) a time i liječenja - otklanjajna uzroka bolesti a time i posljedica te bolesti.

Ali ako ne znaš temelje o stvaranju i održavanju zdravlja a time ne znaš niti temelje o otklanjajnu uzroka bolesti postavlja se pitanje na osnovu čega si se uključio u ovu diskusiju o zdravlju (a temelj teme korone je zdravlje)?

Kada sam rekao da miješaš kruške i jabuke, onda sam mislio sam na to da uspoređuješ respiratorno bolest koja za veliku većinu zaraženih nije smrtonosna, sa (zloćudnim) tumorom, kod kojeg je rano otkrivanje presudno za uspješno preživljavanje pacijenta. Ako to nije jasna razlika...

Zbiljam ne znam što je tebi u glavi.
Toliko si puta koncizno i precizno analizirao tko je što rekao u kojem trenutku neke svoje diskusije sa članovima kada je to tebi odgovaralo a sada imam dojam da se malo praviš grbav.

Dakle ja sam napisao.

"Zaražene su ostavljali doma bez lijekova, sa uputom da "piju čaj".
Ono halooo!

Nisu javno rekli: sitaucija je alarmantna, uzimajte sve prirodne antivirusne biljke kao što su češnjak, kurkuma, đumbir, kadulja, čajevac itd., itd..). Iako iz tih biljaka farmaceuti izvlače korisne sastojke i stavljaju ih u antivirusne lijekove.

Da li to kažu za tumore?
"

i na kraju toga sam napisao i objasnio:

"Ili kažu da je preventivno otkrivanje bolesti i djelovanje u prvim fazama bolesti od presudnog značenja?"

Na to ti odgovaraš:

"Miješaš kruške i jabuke, jer tumori nisu prenosive bolesti, osim toga gripa se u pravilo liječi kod kuće i nisu potrebni posebni aparati ili lijekovi, osim ako ne dođe do najtežih oblika bolesti, dok je tumore moguće liječiti isključivo sofisticiranom opremom i lijekovima koji se nalaze isključivo u bolnicama, a s obzirom na prirodu razvoja tumora, ranim otkrivanjem se postiži najbolji rezultati izlječenja."

a ja ti odgovaram:

"Nisam pomješao kruške i jabuke nego si ti promašio bit:
Liječenje u prvim stadijima bolesti je presudno kod svih bolesti jer određuje vrijeme trajanja bolesti, posljedice i kod pogubnih bolesti konačni ishod
."

Dakle, primjer tumora je samo proizvoljni jer je razumljiv svima koji imaju uši da čuju što se stano ponavlja u pričama oko tumora, a to je bit koja vrijedi za sve bolesti:

Najvažnije je što ranije otkrivanje bolesti kako bi liječenje bilo uspješnije.

A ti opet ponavljaš svoje bez čitanja i razumijevanja onog što sam napisao, ali i u tome sam sebi protujrječiš:

"gripa se u pravilo liječi kod kuće i nisu potrebni posebni aparati ili lijekovi, osim ako ne dođe do najtežih oblika bolesti,"

Znači ipak se u određenim slučajevima liječe medicinskim pristupom a ne boravkom kod kuće?

Je li tada važno da se što prije dođe kod liječnika ili nije bitno?

To što gripa nije smrtonosna za većinu nije nikakav kontraargument za moju tvrdnju:

"Liječenje u prvim stadijima bolesti je presudno kod svih bolesti jer određuje vrijeme trajanja bolesti, posljedice i kod pogubnih bolesti konačni ishod."

Što se umjetne inteligencije tiče, uz sve mane koje ima, prilično je pouzdana za npr. proučavanje statističkih podataka, a u konkretnom slučaju, izneseni su razlozi zbog kojih je u samom početku pandemije neodgovarajuća primjena respiratora dovodila do smrtnog ishoda pacijenta, i prema njima ispada da nije primjena respiratora uzrok smrti (ti pacijenti bi vrlo vjerojatno umrli čak i da respirator nije primijenjen) nego se radilo od neispravnoj primjeni respiratora.

Prozivanje svih izvora koji iznose činjenice i/ili podatke koji ti ne odgovaraju, nije baš neka osnova za kvalitetnu diskusiju.

Ako su tebi:
- AI koji griješi u 50-60 posto slučajeva i
tvdnja da nešto ispada
argumenti onda nemam osnove za diskusiju s tobom.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 3 sati
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dpasaric, Ender, Laki, m@xym, Riba, smayoo, Anonimci (577)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.63 Seconds

Provided by iJoomla SEO