12.12.2025 | 21:51
yvann11 kaže:
Ja se ne sjecam da me bilo tko ikada pitao potvrdu o cijepljenju u ducanu ili posti...
To je sociološki fenomen koji se na engleskom zove "convenience amnesia".
Na mom poslu, koji spada pod povezane medicinske djelatnosti te je od iznimnog znacaja za pruzanje medicinskih usluga, cijepljenje nije bilo obavezno.
Onaj tko se nije cijepio, morao je jednom tjedno pokazati potvrdu da je test negativan, sto smatram opravdanom mjerom.
Pa naravno. Ako propišeš nešto izrijekom kao obavezu, onda moraš i preuzeti odgovornost oko svih rizika i posljedica s tim povezanih. Puno je efikasnije ljude prisiliti na cijepljenje na način da ih tako maltretiraš.
U prosvjeti nije bilo jednom tjedno, nego dvaput. Efektivno, svaki drugi dan ti netko gurne onaj štapić kroz nos do mozga.
Za vrijeme korone sam putovao u: Finsku, Estoniju, Italiju, Svicarsku i Maltu.
Potvrde o cijepljenju ili negativni testovi su trebali samo za avion (u Italiji i vlak i check in u hotelu). U Svicarskoj ni za sto.
Mi smo putovali od Hrvatske do Švedske i natrag. Na svakoj granici je trebalo pokazati ili potvrdu za cijepljenje, ili negativan test ne stariji od 72h. Za Francusku je bilo još i strože (tražili su i za djecu, ne stariji od 48h), ali su se pokazali jednako loše organizirani kao i kod nas. Parkirali smo kamper u Kehlu, u Njemačkoj i prevezli se u Strasbourg preko Rajne strasburškim tramvajem koji je imao zadnju stanicu u Kehlu. Nitko nas nije pitao ništa. Stručnjaci.
Cinjenica da nasa mala prcija od drzave nije znala upravljati pandemijom je bila ocekivana.
Sto opet ne zanci da mjere nisu bile potrebne.
Slažem se da su bile potrebne neke mjere. Šteta što nisu u proces planiranja, odlučivanja i provedbe uključili i neke ljude s nekim operativnim iskustvom.
Ako su tebe smetale mjere, ne moras poricati znanost da bi pojacao svoj argument.
Svim cjepivima se sprecava sirenje zaraze, to je primarna poanta cjepiva.
Obratno. TI poričeš znanost. Nijedno cjepivo ne sprečava širenje virusa. Sprečava razvoj bolesti. Sjedi, jedan.
Ako ti mislis da je sprijecavanje zaraze birnarna vrijednost, odnosno, da ako nije apsolutna, da onda ne vrijedi, mozda ne bi trebao sudjelovati u znanastvenim raspravama, jer znanost uglavnom ne barata apsolutnim vrijednostima ili stavovima.
Ovo je znanstvena rasprava?
To sto sprecavanje zaraze od strane jedinke nakon cijepljenja nije apsolutna (tj. nula), ne znaci da nema sprjecavanja sirenja zaraze.
Apsolutno znači. Ako se zaraza širi u ikojoj mjeri, onda širenje zaraze nije spriječeno. Ako bi ti sad mjerio širenje zaraze (kako se to uopće mjeri, koja je mjerna jedinica...?), dapače, napiši doktorat o tome, Nobelova nagrada ti je zagarantirana.