Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


04.01.2015 | 12:30
Da, iz Vinkivaca ali sam u Novome cca tri puta godisnje.U 6,8 i 10mj. sam tamo na godisnjem pa onda slobodno vrijeme pecam. Ulov nikad nije zajamcen ali to me ne dira,bitno je biti na vodi i probati. Jos jedni pitanjce...da se peca sa ovog vanjskog dugackog doka ili sa ovih unutarnjih sto tvore kao slovo E,ili je potpuno svejedno? Smije li se tu slobodni kretati ali na vlastitu odgovornost jer je zabranjen pristup? Si probao kad ovdje pecati. Ovo sa propadanjem mamca bez olova i ja radim u Novome. Bulo par dobrih pecanja ali nista vani. Jednom pao mali branko id cca 500g. Inace tako i na tijesti isto pecam pa sam znao dobiti i oradu ali najcesce predvece idu kao lude bube.
04.01.2015 | 12:38
Tja, jučer je bio pohani morski pas ali zato je danas na rasporedu "Kraljevski Hazenfefer". Njofra se nebu ljutil.

Hazenfefer.JPG
04.01.2015 | 12:40
Da te inače ispravim, mada to za raspravu nije toliko bitno, to se zove lukobran a ne dok. Jbg, građevinar sam po struci pa me to sili da te ispravim. Dok ti je mjesto gdje se vrši gradnja, popravak brodova ili nešto treće. A lukobrani/valobrani imaju svrhe zaštite luke ili nekog područja od valova.
Preporučam ti odlazak u 6 ili 10mjesecu. Listopad je daleko bolji. Provedi bar tjedan dana na njemu, bar svaki drugi dan. Imat češ zagarantiran ulov bar u dvije prilike, a na tebi je da shvatiš zašto je baš taj dan grizlo. I izbjegavaj period kad je puni mjesec. Najbolje je mlađak i prva četvrt. Tako da si tada planiraj odlazak.
Više od ovih informacija nedam.
04.01.2015 | 12:55
Da nije sve u znaku riba, malo sam si uredio pušnicu.

image_2015-01-04-2.jpg


image_2015-01-04-3.jpg


image_2015-01-04-4.jpg
04.01.2015 | 12:55
Hvala na pomoci, ali nisi mi rekao dali je tu slobodan prolaz ili ne, da ne dobijem kakvu kaznu
04.01.2015 | 13:11
U svim lukama je zabranjen ribolov, tako da je i u ovoj. Policija tolerira i ne daju kazne, ali dozvolu moraš imat. Bio je neki period od nekoliko mjeseci da su branili ribolov, pa su opet dopustili.
04.01.2015 | 14:07
blog.dnevnik.hr/blogodneverina/2009/07/1...-longo-opet-nas.html
Riječani taj lukobran zovu Molo Longo (dugi mol, tj. dugi gât). Definitivno nije dok, ali nije dxdandy prvi koji ne razlikuje dok od gata od lukobrana od valobrana pa ćemo mu oprositi. Jedino nisam shvatio zašto je "novi" (napisao je dxdandy "onaj novi dok")?
Molo longo je dio našeg grada, bit će, evo još malo, pa 100 godina. Evo jedne fotografije snimljene s njega, još ranih 20-ih godina.

Pitanje o tome da li je slobodan prolaz je na mjestu jer do prije 4-5 godina - nije bio. Cijeli Molo Longo je bio iza granice carinske zone i građanstvo nije smjelo slobodno njime šetati. Ali danas je potpuno slobodan i popularna je šetnica.

Ne znam da li je John mislio da se lovi s unutarnje strane (u lučkom prostoru) ili s vanjske, ali znam da *ja* zasigurno ne bi nijednu ribu ulovljenu u riječkom poratu (ili ikojem drugom) išao jesti. Ribiči uglavnom zabacuju na vanjsku stranu, prema Cresu, recimo to tako. Siguran sam da i u samom poratu ima ribe, čak i krupnije, ali isto tako sam siguran da ne valja za jesti.
04.01.2015 | 14:11
jzelko kaže:
Tja, jučer je bio pohani morski pas ali zato je danas na rasporedu "Kraljevski Hazenfefer". Njofra se nebu ljutil.

Hazenfefer.JPG



Fino izgleda. Mi kunića obično spremamo u saftu od crnog vina, grožđica i suhih šljiva.
04.01.2015 | 14:12
JOHN kaže:
Da nije sve u znaku riba, malo sam si uredio pušnicu.


Impresivno. Koliko vas ima u familiji? Mislim - kad to sve pojedete - tolike kobasice, pa onolike ribe...
04.01.2015 | 14:13
Ma dobra je svaka riba od tamo, samo bi i ja izbjegao recimo ciple, ušate, orade i brankose.
04.01.2015 | 14:25
smayoo kaže:
JOHN kaže:
Da nije sve u znaku riba, malo sam si uredio pušnicu.


Impresivno. Koliko vas ima u familiji? Mislim - kad to sve pojedete - tolike kobasice, pa onolike ribe...


Četvero.
Manje-više što ja ulovim ribe i osušim mesine, gotovo četvrtinu do pola podijelim rodbini i prijateljima. Ribu jedemo doma bar dvaput tjedno, a ja se dodatno na poslu pocastim bar jos jednom. Pojede se toga dosta na moru, po rođendanima, uredu, gradilištima. Meni nije problem napravit, održavam tradiciju kad nitko drugi neće u obitelji, a drugima ukusno za pojesti.
Eto od prošle godine ostale mi 4 kobasice a bilo ih 50. Stime da špek i vratinu ove godine nisam radio, prosla godina je bila lekcija(pretopla godina). Nadam se da ce se ove godine bar neko duze vrijeme zadrzat hladniji ciklus jer i ova bas nije bajno krenula. Obicno sve to radim krajem 10-og ili u 11-om, ove godine sam to odradio iza Božića. Tada su tek prvi put nastupili prvi minusi u Zagrebu.
04.01.2015 | 14:28
smayoo kaže:
jzelko kaže:
Tja, jučer je bio pohani morski pas ali zato je danas na rasporedu "Kraljevski Hazenfefer". Njofra se nebu ljutil.

Hazenfefer.JPG



Fino izgleda. Mi kunića obično spremamo u saftu od crnog vina, grožđica i suhih šljiva.


A gulaš sa lovačkim knedlama od starog kruha? Tu zekonja kod mene ima najviše ocjene.
04.01.2015 | 14:57
Ma već smo ga papali na tko zna koje načine. Ovaj put sam zaželio spartanski, samo najosnovnije začine i vino. Za prste lizat. Koji put se treba vratiti na jednostavne pripreme. Nedavno sam imao patku sa dosta dodataka i medom te je ubilo okus patke.
11.05.2015 | 21:50
Vrijeme je da malo "trgnemo" ovu temu!
Proljeće je, zeleno je svuda oko nas, pa evo i na tanjuru!
Francuzi bi rekli "quiche", Alzašani "tarte", primjereno - proljetno-povrtni. Nije za vegane, ali jest za vegetarijance. No jamčim da je jako ukusan i mesojedima.

DSCN9139.JPG


Nakon što je bio ispečen, nestao je nevjerojatnom brzinom, nitko se nije sjetio slikati. Zato prilažem samo fotku prije ulaska u pećnicu.

Domaće prkho tijesto (moja draga je majstor u tome)
Lagano na maslinjaku i bijelom vinu podinstana mlada tikvica na ploške s mladim lukom na štapiće
Posloženo u ispečeno tijesto, preliveno mješavinom kiselog vrhnja i jaja
Po vrhu posložene blanširane divlje šparoge.

Njam!
14.09.2015 | 08:06
ImageUploadedByTapatalk1442214645.091521.jpg

Evo jučerašnjeg ručka. Crni rižoto pa poslije fete od palamide u lastovskoj salsi.
14.09.2015 | 08:58
Veliki like za palamidu.
04.10.2015 | 07:27
malo iz sirokog repertoara
ImageUploadedByTapatalk1443940452.996076.jpg

ImageUploadedByTapatalk1443940542.013491.jpg


u zdravlje
04.10.2015 | 15:29
Megalajk!
04.10.2015 | 18:11
Može i malo "umjerenije" kao ovo moje za doručak.
-Domaća slanina na kockice
-Zimska (češka sa češnjakom) na kockice
-Sir polutvrdi na kockice
-manja glavica luka narezano na komadiće
- dva režnja češnjaka usitnjena
-malo papra
-malo soli
-zalito na kraju sa bučinim uljem

DSC_0113.JPG


Toliko mi je bilo dobro, da sam se pred sam kraj sjetio slikati, inaće ne bih imao šta.
10.10.2015 | 15:30
Riba u krupnoj soli.

Vjerojatno Vas dosta ljubitelja znaju za ovaj način pripreme bijele ribe( a može i druga), no za one koji ne znaju evo jedan primjer od ulova do tanjura.Specifičnost ovog načina pripremanja ribe je taj što riba maksimalno zadržava svoj prirodan miris, okus i perfektnu mekoću mesa bez dodataka ulja i kojekakvih začina koji umanjuju njezin prirodan okus. Meni jedan od dražih pripremanja.

Riba(orada) je ulovljena krajem kolovoza, neka tajna pošta na lošinju. Ulovljena je na surf štap, ješka je cijela srdela, bez olova. Borba je trajala par minuta a krenula je točno u 9:10(malo neobično za oradu jer voli ranije zorom ili kasno popodne)

Primjerak je to od 1.245kg, taman za moje dvoje djece, suprugu i mene. Šteta što je ulovljena zadnji dan kada smo se vračali u Zagreb jer ju je ovako najbolje spremat dok je tek ulovljena(znači isti dan). No bila je šokirana (naglo smrzavanje na -30 do -50°C) i spremljena za siguran put ka Zagrebu.

IMG_9526.JPG


Prilog/zi IMG_9536.JPG nije/su pronađen/i



IMG_9545.JPG



Recept je jednostavn. Na ovu masu ribe treba 2.5kg krupne soli i, tri bjeljanka i 1.5 dcl vode. Sol, bjeljanjak i voda se zamješaju kuhačom i krenemo raditi podlogu za ribu u debljini 0.5 do 1.5cm. Na podlogu stavljamo ribu i prekrivamo je istom smjesom soli u deblji stjenke do 1.0cm.
IMG_0202.JPG


IMG_0204.JPG


IMG_0205.JPG


Kada je riba pripremljena, ugrijati pečnicu na 200°C i peči ju 50 min.

Kada ju poslužujete, otuči tvrdu koricu laganim lupkanjem. Nakon što se odstrani ljuska od soli, možete lagano nakapati domaće maslinovo ulje.
IMG_0209.JPG


Za prilog poslužite kuhani krumpir, blitvu i češnjak. Može i nešto drugo. Mnogi uopće ne poslužuju prilog jer se želi uživati isključivo u ribi.
IMG_0210.JPG


Ribu ne morate odmah izvaditi iz čahure od soli, vadite po male komade i uživajte.
IMG_0211.JPG



Dobar tek!
10.10.2015 | 18:40
Majstore. Svaka čast!
10.10.2015 | 22:12
Hvala. Zaista je riba bila ukusna. Da sam bliže moru, bilo bi tako svaki tjedan.

Jedan mali dodatak, bilo bi dobro staviti papir za pečenje na protvan ispod soli, što ja nisam jer ga nisam imao.
02.02.2016 | 14:49
Ja se zabavljam pripremom. Komin sam malo doradio i preuredio za drugu namjenu, privremeno.click.email.vimeo.com/?qs=ff270841caf6f3...32385834dd427ce8b4a8

i epilog :

DSC_0056.JPG
02.02.2016 | 18:31
Čovječe... Do ovamo miriše!
02.02.2016 | 21:04
Fini komadi. Lajkam pečenicu.
I ja sam ponešto ubacio u pušnicu. Ovaj put je bila tijesna. Ubacim koju fotku za dan ili dva.
05.03.2016 | 17:28
Danas za promjenu pale kozice na buzaru (po prekmurski ) nakon skuša. Nije ostalo ništa osim drače za mačku.
Kozice.jpg
05.03.2016 | 19:45
05.03.2016 | 20:19
jzelko kaže:
Danas za promjenu pale kozice na buzaru (po prekmurski ) nakon skuša. Nije ostalo ništa osim drače za mačku.
Kozice.jpg


Neznam koju ja grešku imam, ali nema šanse da to pojedem, ili bilo koje plodove mora, rakove, školjke, jastoga...bilo što osim same ribe. Isto tako nemogu smisliti maslinovo ulje a mogu pojesti kilu maslina, nebitno jesu li crne ili zelene ?
05.03.2016 | 20:43
Ne možeš smisliti maslinovo ulje kad ti netko kaže da je u jelu maslinovo ulje, zar ne? Jesi li siguran da si uopće u stanju prepoznati da je u nekom jelu korišteno maslinovo ulje (a ne neka druga masnoća), ako je maslinovo ulje zaista kvalitetno (nije užeglo, nije iscijeđeno od maslina među kojima je već započelo truljenje, nije iscijeđeno od maslina koje su čuvane u morskoj vodi pa da ima previše joda i drugih soli unutra, itd.)?

Naime, moja stara cijeli život frkće nosom na maslinovo ulje, a kad dođe kod nas na ručak pojede salatu s limunom i maslinovim uljem i uopće to ne primjeti. Jer njoj zapravo ne smeta maslinovo ulje, nego LOŠE maslinovo ulje.

Što se tiče rakova i školjaka, to nije čudno. Dosta ljudi je alergično na njihove bjelančevine, u većoj ili manjoj mjeri. Ako osjećaš gađenje na te namirnice, slušaj svoj organizam i ne jedi ih, jer si vrlo vjerojatno alergičan. Nisi napisao - jedeš li glavonošce? Lignje, sipe, hobotnice...?
05.03.2016 | 22:31
smayoo kaže:
Ne možeš smisliti maslinovo ulje kad ti netko kaže da je u jelu maslinovo ulje, zar ne? Jesi li siguran da si uopće u stanju prepoznati da je u nekom jelu korišteno maslinovo ulje (a ne neka druga masnoća), ako je maslinovo ulje zaista kvalitetno (nije užeglo, nije iscijeđeno od maslina među kojima je već započelo truljenje, nije iscijeđeno od maslina koje su čuvane u morskoj vodi pa da ima previše joda i drugih soli unutra, itd.)?

Naime, moja stara cijeli život frkće nosom na maslinovo ulje, a kad dođe kod nas na ručak pojede salatu s limunom i maslinovim uljem i uopće to ne primjeti. Jer njoj zapravo ne smeta maslinovo ulje, nego LOŠE maslinovo ulje.

Što se tiče rakova i školjaka, to nije čudno. Dosta ljudi je alergično na njihove bjelančevine, u većoj ili manjoj mjeri. Ako osjećaš gađenje na te namirnice, slušaj svoj organizam i ne jedi ih, jer si vrlo vjerojatno alergičan. Nisi napisao - jedeš li glavonošce? Lignje, sipe, hobotnice...?


Ništa od toga mi ne paše, ne da sam gadljiv, nego mi jednostavno ne ide. Što se tiče ulja, ja ga osjetim kad mi ga je pokojni stari samo malo pomješao s običnim uljem u salatu. Niti bućino ulje nemogu koje je idealno za npr. grah salatu. Nemam nikakav amonizitet prema tim jelima, niti sam gadljiv, ali mi nikako ne pašu. Šta je tome uzrok stvarno neznam, kao ni to da mi samo paše ulje od suncokreta ili biljno, znači ono najobičnije. Isto tako papriku obožavam, bilo pečenu ili sirovu, a kuhanu je nemogu smisliti, kad se naprave punjene paprike, pa pojedem sve osim same paprike.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 29 minuta
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO