Mac Pro 2019 (7,1)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 2019 (7,1)

18.11.2025 | 14:51
Ne znam koliko nas je korisnika Mac Pro (7,1) ovdje na Jabučnjaku, ali svakako je dobro imati temu o tom stroju ovdje. Vjerujem da će biti više novih vlasnika sada kada su konačno cijenom pali u raspon koji ima smisla i opravdava ulaganje u stariji, ali vrhunski hardver.

Otvorio sam temu povodom toga što sam danas odradio veliki upgrade članka "Mac Pro - Pimp My Ride!" koji sam objavio u lipnju ove godine.

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/mac-pro-pimp-my-ride.html

Naime, istražio sam područje tzv. "QS" procesora i to je toliko zanimljiva tema da bi skoro zaslužila zaseban članak. No, kako nažalost današnji Macovi više nemaju mogućnost zamjene procesora, takav tekst bi imao malo vrijednosti van konteksta ovog velikog Mac Pro "case study" članka, pa sam odlučio moja saznanja umetnuti ovdje, tako da budućim čitateljima sve bude na jednom mjestu.

Siguran sam da će informacije mnogima biti korisne, a ostalima barem tehnološki zanimljive!

P.S.
Novododani dio članka kreće kod podnaslova "Saznao sam nešto više! "
18.12.2025 | 03:54
Razmisljao sam da ga uzmem, prvenstveno zbog gomile legacy PCI-E profi kartica koje mi trebaju, ali jednostavno ne mogu opravdati toliki trosak za vec tako "staru" arhitekturu, a ono sto me definitivno odbilo je apsolutno kretenska odluka da se poklopac ne moze skinuti bez odstekavanja apsolutno svakog kabela. Rack-mount verzija ne pati od toga, ali one su rjedje od polovnih lampi Stvarno ne mogu razumjeti tu odluku i ne bih se mogao pomiriti sam sa sobom da metar od mene stoji toliki inzenjersko-dizajnerski propust. Toliko bi me to ubijalo u pojam da bih otpilio taj debilni dio kucista fleksericom
18.12.2025 | 10:24
Ma trošak baš i nije nešto. Obično barem trećinu, a nekada i upola cijene niže od neke nove konfiguracije za isti broj jezgri, memorije i pohrane.

Npr. ovaj Mac Studio: jabucnjak.kreativni.hr/mac-studio-m4-max-16-40-48-2/

Ispadne 3.359 € + PDV, a Mac Pro sa 16 jezgri, jakim Radeonom 5700 XT, 64 GB RAM (znači više) i 2 TB SSD se složi za oko 2.000 € + PDV, a imaš gomilu slotova za proširnje pohrane, za diskove, za jači GPU ako zatreba i to, a može i RAM i ići u "nedogled". I još šećer na kraju - može se kupiti i osnovni 8-core model i onda kupiti jeftino jači CPU i lijepo ga dograditi!

Tko ima PCI stvari da ih koristi, ima smisla kao super stroj za odraditi zadnje Intel godine, on će biti sasvim ok još pet godina sigurno, a to nije malo.

Da ovom Mac Studiju idemo dići RAM na 128 GB, eto nas na 4.444 € + PDV. Kod Mac Pro bi to bilo samo dva "keksa" po 32 GB RAM-a koji su nekih 150 €. Znači imamo 2.150 VS 4.444, a to je pola cijene.

E sada, nekome je 2.000 € nebitna razlika, i takav korisnik naravno da će odabrati potpuno novo. Opet, ako gledamo novi Mac Pro, onda priča počinje tek na 6.000 €, a to je već ozbiljan novac.

I naravno, sve ovisi o potrebama, ja koji volim gomilu interne pohrane i nisam imao izbora nego Mac Pro.
18.12.2025 | 10:26
A kada već govorimo o dogradnjama... nisam izdržao, iako mi realno nije bilo potrebno, ali sam proširio RAM na 288 GB i uzeo još daleko jači Radeon W6900XT - što je baš mrcina od grafičke kartice s 32 GB VRAM-a.

18.12.2025 | 13:30
To ti samo sauga struju.
18.12.2025 | 18:06
10-20W u normalnoj desktop uporabi. Nešto više od 5700XT, ali nije strašno.
18.12.2025 | 23:04
^SuperUnknown^ kaže:
...a ono sto me definitivno odbilo je apsolutno kretenska odluka da se poklopac ne moze skinuti bez odstekavanja apsolutno svakog kabela. Rack-mount verzija ne pati od toga, ali one su rjedje od polovnih lampi

To jest blesavo, ali bilo je potrebno tako složiti da kućište ostane dovoljno kruto, tako mi se barem čini. U praksi to je ipak dovoljno rijetka situacija da nije neki dealbreaker. Rijetko se otvara takav stroj kada ga jednom složiš, a to je samo koja minuta više za kabele.

Rack-mount verzije nisu nenabavljive, ali su nešto skuplje i obično nisu neke low-end konfiguracije. Ako imaš rack i ozbiljno te zanima, mogu potražiti, samo mi reci koji raspon love bi dao za takav Mac Pro.
20.12.2025 | 10:10
Imam savjet za one koji na 7,1 žele imati native Windowse 10, a to je zapravo dosta čest slučaj jer kada već imaš stroj gdje to možeš elegantno izvesti na zasebnom SSD-u i bez rizika, zašto ne?

Problem je, naravno, haha, u Windowsima i njihovom temeljnom grafičkom driveru koji se baš ne snalazi s MPX modulima, grafičkim karticama kakve koristi Mac Pro, i onda sliku daje isključivo putem HDMI izlaza dok se ne instalira driver. Znači, potreban van je neki HDMI monitor da prođete kroz proceduru.

No, ima i druga caka - HDMI monitor ne smije biti noviji koji podržava 4K jer Windows 10 basic driver to ne prepozna i sve što dobijete je Windows logo na par sekundi, a onda sve ode u mrak. Znači pobrinite se da je spojen vulgaris full-HD HDMI monitor.

Uz to jako je važno da odspojite bilo koji drugi monitor spojen na Thunderbolt jer će inače pokušavati sliku gurati na njega, a naravno bez uspjeha.

Što se tiče samog procesa instalacije, zapravo je najbolje zaobići Appleov Boot Camp jer on filozofira ako imate spojen neki eksterni disk, a kvaka je što on sve diskove spojene preko npr. PCI smatra eksternim. Zato je idealan sjajan mali freeware program maštovitog imena "Windows Install" koji to sve odradi iz MacOS-a i to takvom brzinom da će vam to biti najbrža instalacija Windowsa ikada.

Naravno, Boot Camp Assistant iskoristite da na USB stick skinete arhivu s driverima za Mac koje treba instalirati nakon svega. Kada i to odradite, pokrenite Apple Software Update pod Windowsima jer će sigurno biti još nekog ažuriranja.
21.12.2025 | 19:48
Evo još par zanimljivosti po benchmark testovima i razlikama između Windowsa i MacOS-a...

Geekbench u CPU single testu je nešto sporiji pod Windowsima (1141 vs 1252), ali mrvu brži u CPU multi testu (11694 vs 11496).

Što se tiče OpenCL testa grafičkog procesora, rezultat pod Windowsima je osjetno brži (151415 vs 114374), ali ako se gleda test grafičkog podsustava Vulkan (Win 10) vs Metal (Tahoe), onda je Mac znatno brži, ali nisam siguran jesu li to uopće usporedivi testovi iako koriste iste zadatke za test. Windowsi tu postignu score od 162143, a MacOS čak 215933.
02.01.2026 | 01:04
Evo nešto super korisno za one koji imaju razlog za Windowse na Macu!

Pišem to u ovu temu jer to je uglavnom "sport" Mac Pro vlasnika jer imaju jednostavnu mogućnost zasebnog diska samo za Windowse, tako da je svaki rizik za MacOS i nekakvu korupciju diska zanemariv.

sourceforge.net/projects/windows-install/

Ovaj mali sjajni donationware omogućuje instalaciju Windowsa bez Boot Camp Assistenta, a to ima više prednosti:

- Boot Camp ne dozvoljava da imate spojeno eksterne diskove dok se izvodi Windows instalacija, ima više razloga, uglavnom su opravdani, ali ako je netko iskusan može i bez tog nezgodnog ograničenja, pogotovo na Mac Pro strojevima koji često imaju gomilu diskova.

- Brzina instalacija je neviđena, čak daleko brže od stvanog PC-ija s Microsoftovom redovnom instalacijom. Windowsi 10 i 11 se instaliraju u nešto malo preko 3 minute!

- "Windows Install" aplikacija ima odličnu metodu backupa instaliranih Windowsa tako da kada jednom sve posložite, instalirate sve drivere i Windows ažuriranja, onda se vratite u Mac i odradite backup u Windows WIM datoteku koju kasnije, kada se Windowsi jednog dana sruše, samo odvučete na "Windows Install" aplikaciju i u 3 minute ćete opet biti operativni!

Isprobao sam sve, radi! Tko je dovoljno znatiželjan i privatnost ga ne brine, a želi isprobati Windowse 11, radi i to! Za taj slučaj preporčujem da skinte "Tiny 11" instalaciju Windowsa koja je olakšana.
04.01.2026 | 19:26
Brutalno dobro! Pretpostavljam da moze raditi i na/za 5,1?
04.01.2026 | 19:53
^SuperUnknown^ kaže:
Brutalno dobro! Pretpostavljam da moze raditi i na/za 5,1?

Da, radi! Ali navjeći gušt mi je kada se Windowsi sruše, a prije mi je bilo zlo od svih onih instalacija, drivera i par dana da sve složim da radi!

Sada sam napravio backup i BUM - sve je nazad u doslovno 5 minuta! I radi, čak sam napravio recover na drugi disk, ne na onaj na kojem su inicijalno bili Windowsi, samo je bila caka da se mora isto zvati.
13.01.2026 | 15:18
Nije backup ni prije bilo problem napraviti, ali ovo je svakako vrh elegancije kad je baratanje ponistrama u pitanju
13.01.2026 | 19:23
Ma da, ali ovo je baš elegantno. Odmah sam sinovima to tako odradio, da kada oni nešto uprskaju s nekom upitnom instalacijom, možemo u trenu nazad...
25.01.2026 | 18:22
Evo od mene nešto korisno, a što će vam uštedjeti gomilu vremena, natezanja i na kraju i novca!

Važi i za starije Mac Pro strojeve koji imaju PCIe utore, znači modele 3,1 i 5,1.

Jedno od uskih grla u moderna vremena su stari USB 2.0 portovi, a kod mnogih korisnika i potreba za više priključaka. Postoji odlična PCIe USB 3.x kartica sa sedam portova, 5 x USB-a i 2 x USB-C tipa. Kod mene su svi iskorišteni!

Kvaka je što taj popularni model prodaje više desetina kineskih trgovaca i svi samo izvedu copy&paste opisa u kojem stoji da je kartica "MacOS 10.8.2 and above" kompatibilna, a da zapravo to nikada ne isprobaju.

Proizvođač (ili više njih) ponekad koriste Fresco USB kontroler (koji je odličan i kompatibilan s Macom), a ponekad neke jeftinije replike poput D720201 koji to nisu.

PCie-USB-D720201.JPG

Ovo je kartica koje će raditi samo pod Windowsima, obratite pozornost na oznaku na USB kontroleru.

Kada vam isporuče "Mac kompatibilnu" karticu i vi ustanovite da radi samo u Windowsima onda vrdaju-mrdaju i nude djelomični povrat novca. Zato obavezno prije narudžbe iskomunicirajte s njima jesu li 100% sigurni da je kontroler čip na kartici Fresco, a ne zamjenski!

PCIe-USB-Fresco.JPG

Ovo je kartica s ispravnim čipom, obavezno provjerite s trgovcem da je korišten Fresco USB kontroler.
15.02.2026 | 21:23
Naručio sam isti model kartice od drugog kineskog trgovca i zatražio da mi potvrdi da imaju Fresco USB kontroler. Jamčio mi je da je sve ok i uplatio sam, a zatim čekao i čekao, da bi nakon 2 tjedna javio da ipak ne može to isporučiti i uredno su mi vratili novac.

Zatim sam potražio istu stvar na Amazonu i ugodno se iznenadio da nije znatno skuplja ako kupiš još nešto, pa dobiješ free shipping. Uglavnom, ovo vam je trgovac koji ima model s Fresco USB kontrolerom i koji sigurno radi, stiglo je za par dana i sve je pic-pic!

www.amazon.de/dp/B08PKB7LLP
02.03.2026 | 14:31
E hvala, bas sam gledao da apgrejdam starog Innatecka u nesto sto ima USB-C Jos da mi je naci USB-C produzni kabel koji ne ukenjava brzine
02.03.2026 | 16:23
Koliko ti treba produžetak?
Ima nešto u Chipoteci od Ugreen-a. Nisu pretjerano dugi: www.chipoteka.hr/kabel-ugreen-usb-c-31-m...4000807?search=produžni&sort=p.price&order=DESC

Ovaj je deklarirani kao USB3.1 Gen2 standard, 10Gbps.

Inače, dugački kabeli za velike brzine su rijetki i skupi.
03.03.2026 | 02:16
^SuperUnknown^ kaže:
E hvala, bas sam gledao da apgrejdam starog Innatecka u nesto sto ima USB-C Jos da mi je naci USB-C produzni kabel koji ne ukenjava brzine

S kojim kabelima si radio i kada i kod kojeg si primjetio razliku u brzini?
16.03.2026 | 10:39
Ma sve neke jeftinjare sa Alija i slicno Doduse, imam iskustva samo sa USB-A na USB-C kabelima, nekako sam dojma da bi i produzni mogli patiti od slicnih sindroma?
Enivej, kartica je za Prime korisnike pala na gotovo polovicu cijene Ima tko u Zagrebu Prime da mi naruci?

www.amazon.de/dp/B08PKB7LLP?psc=1

jura22 kaže:
Koliko ti treba produžetak?

Hvala, nista posebno, metar, metar i pol, samo da od poledjine kištre dofura negdje na stol Doduse, mozda bolje onda piknuti neki 4-port USB-C hub
23.04.2026 | 19:37
dpasaric kaže:
Naručio sam isti model kartice od drugog kineskog trgovca i zatražio da mi potvrdi da imaju Fresco USB kontroler. Jamčio mi je da je sve ok i uplatio sam, a zatim čekao i čekao, da bi nakon 2 tjedna javio da ipak ne može to isporučiti i uredno su mi vratili novac.

Zatim sam potražio istu stvar na Amazonu i ugodno se iznenadio da nije znatno skuplja ako kupiš još nešto, pa dobiješ free shipping. Uglavnom, ovo vam je trgovac koji ima model s Fresco USB kontrolerom i koji sigurno radi, stiglo je za par dana i sve je pic-pic!

www.amazon.de/dp/B08PKB7LLP

Stiglo, ugradio, radi odlicno
24.04.2026 | 00:42
Uuu baš sam zadovoljan da ti super radi! Odlična kartica, to je ovaj stroj trebao imati po defaultu!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 49 minuta
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.
  • Air: Represija i samovolja su isključivo put u propast
  • drlovric: Represija i samovolja nikada nije rjesenje.
  • drlovric: Plenkovic je porucivao Hrvatima kome nije dobro neka ide u DE. Bis bald. A danas drzava daje pare povratnicima jer kapital su ljudi. Ako nas KGB sve rastjera odavdje, ovaj forum ce sam sebi biti svrha :)
  • Air: Mislim da je uvreda za članove jabučnjaka koji su aktivni u političkim temama na jabučnjaku uspoređivati ih sa ekipom koja “troši” takve teme na drugim portalima. Iako smo svakodnevno na forumu neke od tih politički tema nemaju upisa po nekoliko dana. To znači da ekipa nije “ovisna” o tome da non-stop nešto serucka nego se upisuje kad netko nešto ima.
  • Air: Na osnovu ovoga dolazimo da je vrijednost ovog foruma u ljudima koji su svakodnevno aktivni na forumu, a to je uz pomoći ovih političkih tema.
  • Air: Druga vrijednost je već navedena, a to je što je forum sa takvim temama bio aktivan, i ljudi su tada bili prisutni pa su češće otvarali tehničke teme i više pomagali. Danas, a pogotovo u skoroj budućnosti više neće biti potreba za ovakvim tehničkim forumima jer će ljudi pomoću AI-a brže i učinkovitije naći rješenja svog problema.
  • Air: Nije poanta tih tema da netko “ispadne” upravu, niti da se netko uvjeri u neku od teorija koje smo ovdje secirali. Poanta je da su mnogi članovi na osnovu smayoo-ovog angažmana korigirali svoje izražavanje i prepucavanje. Ja sam prvi među njima.
  • Air: Prva vrijednost naših politički tema je: kažu “željezo se kuje dok je vruće” po tom principu ja vidim velike promjene na mnogim članovima koji su aktivni u tim temama. Neće se netko naučiti komunicirati i promišljati o svojoj dosadašnjoj negativnoj komunikaciji kada nema “vatre” i aktivnog korektiva (u našem slučaju smayoo-ta).
  • Air: dok sam došao doma teme je već zaključana pa ću ovdje dodati… tino1 je većinu toga lijepo napisao. Dodati ću da mislim da ove “političke” teme nisu bile uzalud.
  • Bertone: Smanji veličinu slika i trebalo bi proći ili sačekaj da se javi Riba ili Davor, oni znaju kak je podešen forum i što prolazi, a što ne.
  • Yonkis: Htio sam odgovoriti na temu izgubljenih slušalica sa screenshotovima iz mobitela pa je bilo nekih 5-6 slika i nije prolazilo.
  • Bertone: Na poslu koristimo phpBB i u admin postavkama je postavljeno da je max veličina slike 2560 × 1440 pix ili 3 Mb i ako korisnik pokuša napraviti upload veće slike dobije takvu obavjest o grešci,... isto je tak orecimo i sa slikom avatara, propisali smo maksimum od 512x512 pix i ako je veća nema uploada. Gdje ti dobivaš grašku?
  • Riba: Yonkis, kada i gdje ti se to pojavi?
  • Bertone: *Ne znam...
  • Bertone: Ne znak kako je posloženo tamo kamo si htio napraviti upload slike, ali mi smo si na poslu (na internom forumu) postavili limit na veličinu slike od 2k.
  • Bertone: Ne previše nego je nešto preveliko.
  • Yonkis: Jabučari, što ovo znači? Da imam puno slika u odgovoru na neki komentar? [link]
  • dpasaric: :D
  • Bertone: Čovjek Vam je na realnom primjeru objasnio Starcraft pravila i sad opet ne valja :D
  • dpasaric: Tako je! :)
  • Gjuroo: Ni Putin to ne bi bolje riješio.
  • dpasaric: Nema više politike u ovoj butigi! :)
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.61 Seconds

Provided by iJoomla SEO