Mac Pro 2019 (7,1)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 2019 (7,1)

18.11.2025 | 14:51
Ne znam koliko nas je korisnika Mac Pro (7,1) ovdje na Jabučnjaku, ali svakako je dobro imati temu o tom stroju ovdje. Vjerujem da će biti više novih vlasnika sada kada su konačno cijenom pali u raspon koji ima smisla i opravdava ulaganje u stariji, ali vrhunski hardver.

Otvorio sam temu povodom toga što sam danas odradio veliki upgrade članka "Mac Pro - Pimp My Ride!" koji sam objavio u lipnju ove godine.

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/mac-pro-pimp-my-ride.html

Naime, istražio sam područje tzv. "QS" procesora i to je toliko zanimljiva tema da bi skoro zaslužila zaseban članak. No, kako nažalost današnji Macovi više nemaju mogućnost zamjene procesora, takav tekst bi imao malo vrijednosti van konteksta ovog velikog Mac Pro "case study" članka, pa sam odlučio moja saznanja umetnuti ovdje, tako da budućim čitateljima sve bude na jednom mjestu.

Siguran sam da će informacije mnogima biti korisne, a ostalima barem tehnološki zanimljive!

P.S.
Novododani dio članka kreće kod podnaslova "Saznao sam nešto više! "
18.12.2025 | 03:54
Razmisljao sam da ga uzmem, prvenstveno zbog gomile legacy PCI-E profi kartica koje mi trebaju, ali jednostavno ne mogu opravdati toliki trosak za vec tako "staru" arhitekturu, a ono sto me definitivno odbilo je apsolutno kretenska odluka da se poklopac ne moze skinuti bez odstekavanja apsolutno svakog kabela. Rack-mount verzija ne pati od toga, ali one su rjedje od polovnih lampi Stvarno ne mogu razumjeti tu odluku i ne bih se mogao pomiriti sam sa sobom da metar od mene stoji toliki inzenjersko-dizajnerski propust. Toliko bi me to ubijalo u pojam da bih otpilio taj debilni dio kucista fleksericom
18.12.2025 | 10:24
Ma trošak baš i nije nešto. Obično barem trećinu, a nekada i upola cijene niže od neke nove konfiguracije za isti broj jezgri, memorije i pohrane.

Npr. ovaj Mac Studio: jabucnjak.kreativni.hr/mac-studio-m4-max-16-40-48-2/

Ispadne 3.359 € + PDV, a Mac Pro sa 16 jezgri, jakim Radeonom 5700 XT, 64 GB RAM (znači više) i 2 TB SSD se složi za oko 2.000 € + PDV, a imaš gomilu slotova za proširnje pohrane, za diskove, za jači GPU ako zatreba i to, a može i RAM i ići u "nedogled". I još šećer na kraju - može se kupiti i osnovni 8-core model i onda kupiti jeftino jači CPU i lijepo ga dograditi!

Tko ima PCI stvari da ih koristi, ima smisla kao super stroj za odraditi zadnje Intel godine, on će biti sasvim ok još pet godina sigurno, a to nije malo.

Da ovom Mac Studiju idemo dići RAM na 128 GB, eto nas na 4.444 € + PDV. Kod Mac Pro bi to bilo samo dva "keksa" po 32 GB RAM-a koji su nekih 150 €. Znači imamo 2.150 VS 4.444, a to je pola cijene.

E sada, nekome je 2.000 € nebitna razlika, i takav korisnik naravno da će odabrati potpuno novo. Opet, ako gledamo novi Mac Pro, onda priča počinje tek na 6.000 €, a to je već ozbiljan novac.

I naravno, sve ovisi o potrebama, ja koji volim gomilu interne pohrane i nisam imao izbora nego Mac Pro.
18.12.2025 | 10:26
A kada već govorimo o dogradnjama... nisam izdržao, iako mi realno nije bilo potrebno, ali sam proširio RAM na 288 GB i uzeo još daleko jači Radeon W6900XT - što je baš mrcina od grafičke kartice s 32 GB VRAM-a.

18.12.2025 | 13:30
To ti samo sauga struju.
18.12.2025 | 18:06
10-20W u normalnoj desktop uporabi. Nešto više od 5700XT, ali nije strašno.
18.12.2025 | 23:04
^SuperUnknown^ kaže:
...a ono sto me definitivno odbilo je apsolutno kretenska odluka da se poklopac ne moze skinuti bez odstekavanja apsolutno svakog kabela. Rack-mount verzija ne pati od toga, ali one su rjedje od polovnih lampi

To jest blesavo, ali bilo je potrebno tako složiti da kućište ostane dovoljno kruto, tako mi se barem čini. U praksi to je ipak dovoljno rijetka situacija da nije neki dealbreaker. Rijetko se otvara takav stroj kada ga jednom složiš, a to je samo koja minuta više za kabele.

Rack-mount verzije nisu nenabavljive, ali su nešto skuplje i obično nisu neke low-end konfiguracije. Ako imaš rack i ozbiljno te zanima, mogu potražiti, samo mi reci koji raspon love bi dao za takav Mac Pro.
20.12.2025 | 10:10
Imam savjet za one koji na 7,1 žele imati native Windowse 10, a to je zapravo dosta čest slučaj jer kada već imaš stroj gdje to možeš elegantno izvesti na zasebnom SSD-u i bez rizika, zašto ne?

Problem je, naravno, haha, u Windowsima i njihovom temeljnom grafičkom driveru koji se baš ne snalazi s MPX modulima, grafičkim karticama kakve koristi Mac Pro, i onda sliku daje isključivo putem HDMI izlaza dok se ne instalira driver. Znači, potreban van je neki HDMI monitor da prođete kroz proceduru.

No, ima i druga caka - HDMI monitor ne smije biti noviji koji podržava 4K jer Windows 10 basic driver to ne prepozna i sve što dobijete je Windows logo na par sekundi, a onda sve ode u mrak. Znači pobrinite se da je spojen vulgaris full-HD HDMI monitor.

Uz to jako je važno da odspojite bilo koji drugi monitor spojen na Thunderbolt jer će inače pokušavati sliku gurati na njega, a naravno bez uspjeha.

Što se tiče samog procesa instalacije, zapravo je najbolje zaobići Appleov Boot Camp jer on filozofira ako imate spojen neki eksterni disk, a kvaka je što on sve diskove spojene preko npr. PCI smatra eksternim. Zato je idealan sjajan mali freeware program maštovitog imena "Windows Install" koji to sve odradi iz MacOS-a i to takvom brzinom da će vam to biti najbrža instalacija Windowsa ikada.

Naravno, Boot Camp Assistant iskoristite da na USB stick skinete arhivu s driverima za Mac koje treba instalirati nakon svega. Kada i to odradite, pokrenite Apple Software Update pod Windowsima jer će sigurno biti još nekog ažuriranja.
21.12.2025 | 19:48
Evo još par zanimljivosti po benchmark testovima i razlikama između Windowsa i MacOS-a...

Geekbench u CPU single testu je nešto sporiji pod Windowsima (1141 vs 1252), ali mrvu brži u CPU multi testu (11694 vs 11496).

Što se tiče OpenCL testa grafičkog procesora, rezultat pod Windowsima je osjetno brži (151415 vs 114374), ali ako se gleda test grafičkog podsustava Vulkan (Win 10) vs Metal (Tahoe), onda je Mac znatno brži, ali nisam siguran jesu li to uopće usporedivi testovi iako koriste iste zadatke za test. Windowsi tu postignu score od 162143, a MacOS čak 215933.
02.01.2026 | 01:04
Evo nešto super korisno za one koji imaju razlog za Windowse na Macu!

Pišem to u ovu temu jer to je uglavnom "sport" Mac Pro vlasnika jer imaju jednostavnu mogućnost zasebnog diska samo za Windowse, tako da je svaki rizik za MacOS i nekakvu korupciju diska zanemariv.

sourceforge.net/projects/windows-install/

Ovaj mali sjajni donationware omogućuje instalaciju Windowsa bez Boot Camp Assistenta, a to ima više prednosti:

- Boot Camp ne dozvoljava da imate spojeno eksterne diskove dok se izvodi Windows instalacija, ima više razloga, uglavnom su opravdani, ali ako je netko iskusan može i bez tog nezgodnog ograničenja, pogotovo na Mac Pro strojevima koji često imaju gomilu diskova.

- Brzina instalacija je neviđena, čak daleko brže od stvanog PC-ija s Microsoftovom redovnom instalacijom. Windowsi 10 i 11 se instaliraju u nešto malo preko 3 minute!

- "Windows Install" aplikacija ima odličnu metodu backupa instaliranih Windowsa tako da kada jednom sve posložite, instalirate sve drivere i Windows ažuriranja, onda se vratite u Mac i odradite backup u Windows WIM datoteku koju kasnije, kada se Windowsi jednog dana sruše, samo odvučete na "Windows Install" aplikaciju i u 3 minute ćete opet biti operativni!

Isprobao sam sve, radi! Tko je dovoljno znatiželjan i privatnost ga ne brine, a želi isprobati Windowse 11, radi i to! Za taj slučaj preporčujem da skinte "Tiny 11" instalaciju Windowsa koja je olakšana.
04.01.2026 | 19:26
Brutalno dobro! Pretpostavljam da moze raditi i na/za 5,1?
04.01.2026 | 19:53
^SuperUnknown^ kaže:
Brutalno dobro! Pretpostavljam da moze raditi i na/za 5,1?

Da, radi! Ali navjeći gušt mi je kada se Windowsi sruše, a prije mi je bilo zlo od svih onih instalacija, drivera i par dana da sve složim da radi!

Sada sam napravio backup i BUM - sve je nazad u doslovno 5 minuta! I radi, čak sam napravio recover na drugi disk, ne na onaj na kojem su inicijalno bili Windowsi, samo je bila caka da se mora isto zvati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO