Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


06.03.2016 | 08:15
Ja krvavice ne mogu jesti. Okus krvi ni je ide u njima. Bijele mi ne smetaju.
06.03.2016 | 10:32
Moja žena recimo ne može smislit školjke i rakove, ali zato ribu tamani.
Ja krvavice nemogu smislit. Samo zbog krvi. Ni bijele nemogu smislit jer me podsjećaju na crne.
Ali zato švargle mogu jest dan i noć, pa ajd mi to objasnite. Švargli i bijele krvavice su praktički ista stvar, no jedno jedem a drugo ne.
06.03.2016 | 12:33
Je, stvar je u glavi. Blokada mozga. Srećom meni nije problem što se tiće jela, mogu gotovo svu hranu jesti, šta ju čovjek jede. Nemam blokadu na lokalnu hranu. Imam susjeda koji mora paziti što jede jer ima alergiju i dobije fleke na koži i plikove. To razumijem, ali da ne jedem hranu, koja je inaće zdrava i dobra, samo zato jer si možda umislim (nesvjesno) da mi je to bljak, to ne dozvoljavam. Ja kontroliram svoj mozak, a ne on mene (posvjesno).
06.03.2016 | 16:59
jzelko kaže:
Je, stvar je u glavi. Blokada mozga. Srećom meni nije problem što se tiće jela, mogu gotovo svu hranu jesti, šta ju čovjek jede. Nemam blokadu na lokalnu hranu. Imam susjeda koji mora paziti što jede jer ima alergiju i dobije fleke na koži i plikove. To razumijem, ali da ne jedem hranu, koja je inaće zdrava i dobra, samo zato jer si možda umislim (nesvjesno) da mi je to bljak, to ne dozvoljavam. Ja kontroliram svoj mozak, a ne on mene (posvjesno).


Nije baš sve u umišljanju i predrasudama, vidi post iznad od JOHN, ili moj post oko paprike koju obožavam, ali mi je kuhana paprika bljutava i nema mi nikakav okus i zato je nejedem.
06.03.2016 | 17:33
No dobro, nebum komentiral.
06.03.2016 | 19:03
Ja krvavice mog pojesti, ali ne uživam uopće. Nije bit natrpati se , već uživati valjda.
06.03.2016 | 19:26
Točno. Jedi malo , jedi dobro. Ko klinac sam se znao prežderati pa sam mogao pojesti za trojicu. Poslije vojske mi se to stabiliziralo i papam normalno. sad već i malo penzionerski, ali guštam. Probao sam razne krvavice po HR ali jedino slavonske i međimusko/prekmurske sa heljdom su mi dobre. Njih treba znati napraviti. Isto i bijele prosene koje mi za nijansu više pašu. A fina je i pašteta od trpa, makarski recept.
06.03.2016 | 20:59
Lista jela koja su mnogima gadljiva jer su od "čudnih" sastojaka, a da su meni fantastična - mogla bi biti dosta dugačka.
Morski ježinci. Prezvuršt (tlačenica) i švargl. Krvavice. Priljepci. Žabe. Neretvanski brujet od žaba i jegulja. Zagorska kisela juha od plućica i drugih iznutrica. Hladetina. Tripice. Jagnjeća crevca (jeo u Makedoniji). Kineska kiselo-ljuta juha. Koreanska salata od meduze. Boršč. Goveđi jezik. Pohani mozak (teško nabaviti danas, u klaonicama se uništava zbog Kreutzfeld-Jacobove bolesti). Brizle. Pohane morske vlasulje (moruzgve). Može i sirove, samo s malo limuna. Morsko jaje....
  • Dijete
  • Posjetitelj
07.03.2016 | 06:45
Jedino jelo koje ne mogu jesti je hladetina. Bilo koji oblik. Stvar je u teksturi koja mi ne odgovara. Dodatno sto me smeta je zvuk i osjet koji imam na jeziku kad je zagrizem, kad iz zelatinastog stanja prelazi u tekuce - onomatopeja bi bila fffć...

S vremena na vrijeme joj dajem sansu, ali ne, jednostavno ne ide.


Fileke nisam mogao godinama podnijet zbog situacije u Puntijarki '86. Nisu bili dobro zrezani, a ja sam bio mali pa kad sam progutao, dio je bio daleko dole, a dio jos ustima pa sam uz poriv za povracanje rukama vadio taj nesretni veliki komad.
Jako mi se zamjerio taj osjecaj i jelo, tako da sam tek 25 godina kasnije skupio hrabrost i na preporuki otisao u, cini mi se Kaptol, i pojeo zdjelu fileka.

Od tad, fileki su visoko na listi najdrazih jela...
07.03.2016 | 07:49
08.04.2016 | 14:57
Prošle sam godine od prijatelja dobio na poklon glinenu posudu sa kuhanje koju je donio iz Srbije u Kuvajt (!). Konačno je došlo vrijeme da se to stavi u pogon!

Nakon kraćeg istraživanja kupljen gomad krasne govedine, špikovao češnjakom, utrljao paprikom i timijanom, polegao u lijes i poslao na kremiranje. Krumpir, mrkva, kapula, lovorov list i suha šljiva. Išao bi i dec vina ali jbg.

Pošaljem rezultat za cca sat i pol.

glina3.jpg


glina.jpg


glina2.jpg
08.04.2016 | 15:44
Lakse i jeftinije je dobiti beluga kaviar nego deci kiselog vina?
08.04.2016 | 16:10
Vjerojatno, nisam upoznat sa tržištem ni jednog ni drugog.
08.04.2016 | 17:11
Vidim da si dodao još nešto što se ne smije spominjat.
08.04.2016 | 19:32
jzelko kaže:
Vidim da si dodao još nešto što se ne smije spominjat.


Da, ali se zato smije nositi tam. Ja kad sam išao u Iran isto sam nosio par kg špeka i kobasica. Nitko mi nije postavio nikakvo pitanje, mislio sam ako se baš nesmije neka to bace, ali kad sam išao na Island onda sam popušio. Ne da su mi samo to bacili, nego sam platio i novčanu globu cca 30-40 $
08.04.2016 | 20:33
OK, i? Kakav je konačni ishod?
08.04.2016 | 20:48
Možda nije još gotovo?!?
08.04.2016 | 21:49
Bit će nanjušili miris te došla murja i uredovala.
08.04.2016 | 21:54
jzelko kaže:
Bit će nanjušili miris te došla murja i uredovala.


Koji si ti gad, hahaha
08.04.2016 | 22:17
Bogami, potpun uspjeh! Za prvi put odlično, još se da poraditi na začinima, ali kako je i najavljeno meso je mekano, topi se u ustima. Idući projekt je zapečeni grah pa đuveč!

rezultat1.jpg


rezultat2.jpg
09.04.2016 | 06:27
Ako si još u Kuvajtu, mogao bi restoran otvoriti.
09.04.2016 | 06:36
Ima već makedonski restoran. A imaju i oni svoju verziju peke.
09.04.2016 | 07:44
U drugim zemljama dresiraju pse da nanjuše drogu i eksploziv, a kod njih - šunku i slaninu :-D I rakiju. :-D
09.04.2016 | 12:16
Srećom pas se smatra prljavom životinjom pa nema ni toga.
  • Dijete
  • Posjetitelj
27.04.2016 | 22:56
Za pocetak jedno veliko fala Johnu za ribu u krupnoj soli.

U 2 tjedna, 3 puta smo imali Porae na meniju sto je nablize oradi sto se tu moze nac, i jednom smo probali sa vecim rodjakom lokarde.... Jednostavno, brzo, i stvarno posebno..

Dok sam kupovao prekjucer Porae, po prvi put sam vidio hobotnice u ribarnici i uzeo malu od kile i po da se pocastim. Svrbilo me da kupim mrcinu od 4 kile, al za prvi put u novoj sredini, rekoh, nek je manja...

Trebalo mi je vremena da se odlucim na koji nacin da ju spremim. Naravno, puknuo sam ju u frizer jer taj dan smo imali oradu u soli. Proveo sam dana mastajuci o krakovima i pipcima, o kljunu i okicama. Gledao videe podvodnih ribolovaca na jutjubu i polako upadao u zal za jadranom i ostima, maskom i perajama, podvelebitskim kanalom...

Odluka je pala na Hobotnicu u kruhu na moj nacin.

Lagano, efektno i fino.

Ociscena hoba (dakle sve iz glave van, osim kljuna) se baci u lonac na laganoj vatri i poklopi. Kuha se u tekucini koju sama pusti. Ne solit, ne paprit.Primit ce se, da, ovisno o loncu i plamenu, ali nece zagorit i nece joj nis bit. Ja ju par puta kroz 20 minuta, pola sata koliko joj treba da se skuha na pol pomaknem kuhacom, ponajvise zbog mirisa koji se siri kuhinjom kad dignem poklopac.

Nakon kuhanja, pustite ju da se ohladi i ocistite. Crvenu tekucinu ostavite u loncu. Hobi lagano ogulite kozu i izvadite kljun i pojedite usta (ako zelite). Narezite krakove na snitice kao za na salatu, narezite i glavu.

Na zagrijano maslinovo ulje bacite hrpu cesnjaka, nakon tog hobu i persin, poprzite malo. Pola deci vina u usta, pola deci vina u hobu. Sad moze malo soli. Moze i malo vise soli i ako ispadne preslano, nema brige jer ce se razblaziti kasnije.

Nakon par minuta krckanja, prebacite sve u drugu posudu da se ohladi, ugasite plamen i u tavu ulijte crvenu tekucinu od hobe i deci vina, malko promijesajte da se pomijesa sa ostacima hobe, cesnjaka, persina i maslinjaka. Procijedite od mrvica i stavite u posudu neku, trebat ce za zalit.

Sad je vrijeme za zamijesit tjesto za kruh ili za picu ili koje god tijesto volite. Meni se pokazalo kao najbolje tijesto, slicno onom koje radim za picu. Oko pol kile brasna, jaje, pola jogura, deci mlijeka za razmutit kvasac, mrva soli... Nek tijesto odstoji i naraste.

Kad naraste razvaljajte ga i stavite hobu na njega i zamotajte u strucu.
Tu sam se sjetio da imam telefon!


IMG_7354.jpg


IMG_7355.jpg


Stavite u pecnicu pec na 180 oko 40, 45 minuta... Obicno nakon 30 minuta prvi put otvorim pecnicu, i zalijem kruh sa crvenom tekucinom. Do tad je vec dobio finu koricu i tekucina mu daje mekocu i okus...

Kad je struca pecena, izvadite ju van, ponovo zalijte i ako imate vremena pricekajte, pokrijte krpom, da fino omeksa.. ako nemate vremena, stavite na stol, narezite na snite i posluzite... Meni je najbolja drugi dan. Tava sa putrom, snita, dvije na to da se zagrije i mmmmmm dorucak...


IMG_7356.jpg




IMG_7359.jpg


Troje gostiju je jelo hobotnicu po prvi put sinoc... Dogovorili smo da sljedeci put jedemo hobu s krumpacem, jer ipak hobotnica nije tako grozna kao sto su mislili.
27.04.2016 | 23:05
Zanimljiv recept. Pekarske varijante su domena moje drage pa ću joj predložiti da probamo ovo jednom.
28.04.2016 | 06:32
Zanimljivo pripremanje. Moram to isprobat
28.04.2016 | 06:49
Jebate, orehnjaca od hobotnice!
28.04.2016 | 19:41
orada na ploci od cedrovine u weberovom rostilju (drveni ugljen).
vrhunski





daska se namoci oko pola sata u vodi, riba na nju (losos je top u ovoj kombinaciji), i sve na dobro zagrijani (barem 250 stupnjeva) americki tip rostilja.
cedrovinu nece uloviti plamen kako je rostilj zatvoren, pa ce lagano dimiti i dati hranu posebu aromu.

inace pred cca 2 godine sam se zainteresirao za barbecue i "smoukanje". kada se ima vremena biti na otvorenom par sati, i u intervalima provjeravati sta se zbiva sa rostiljem, ovo mi je odlicna zabava, a hrana koja se tako sporo pece na nizim temperaturama je sex cisti
28.04.2016 | 19:51
Tako i Švedi pripremaju ribu, samo oni lože neku mahovinu koja jako dimi, ali isto taj zatvoreni roštilj. Meni osobno je to prejak okus dima i takoreći ni ne znaš da li jedeš ribu, meso ili drvo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 41 minuta
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, smayoo, VanjusOS, zoranowsky, Anonimci (456)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO