Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


06.03.2016 | 08:15
Ja krvavice ne mogu jesti. Okus krvi ni je ide u njima. Bijele mi ne smetaju.
06.03.2016 | 10:32
Moja žena recimo ne može smislit školjke i rakove, ali zato ribu tamani.
Ja krvavice nemogu smislit. Samo zbog krvi. Ni bijele nemogu smislit jer me podsjećaju na crne.
Ali zato švargle mogu jest dan i noć, pa ajd mi to objasnite. Švargli i bijele krvavice su praktički ista stvar, no jedno jedem a drugo ne.
06.03.2016 | 12:33
Je, stvar je u glavi. Blokada mozga. Srećom meni nije problem što se tiće jela, mogu gotovo svu hranu jesti, šta ju čovjek jede. Nemam blokadu na lokalnu hranu. Imam susjeda koji mora paziti što jede jer ima alergiju i dobije fleke na koži i plikove. To razumijem, ali da ne jedem hranu, koja je inaće zdrava i dobra, samo zato jer si možda umislim (nesvjesno) da mi je to bljak, to ne dozvoljavam. Ja kontroliram svoj mozak, a ne on mene (posvjesno).
06.03.2016 | 16:59
jzelko kaže:
Je, stvar je u glavi. Blokada mozga. Srećom meni nije problem što se tiće jela, mogu gotovo svu hranu jesti, šta ju čovjek jede. Nemam blokadu na lokalnu hranu. Imam susjeda koji mora paziti što jede jer ima alergiju i dobije fleke na koži i plikove. To razumijem, ali da ne jedem hranu, koja je inaće zdrava i dobra, samo zato jer si možda umislim (nesvjesno) da mi je to bljak, to ne dozvoljavam. Ja kontroliram svoj mozak, a ne on mene (posvjesno).


Nije baš sve u umišljanju i predrasudama, vidi post iznad od JOHN, ili moj post oko paprike koju obožavam, ali mi je kuhana paprika bljutava i nema mi nikakav okus i zato je nejedem.
06.03.2016 | 17:33
No dobro, nebum komentiral.
06.03.2016 | 19:03
Ja krvavice mog pojesti, ali ne uživam uopće. Nije bit natrpati se , već uživati valjda.
06.03.2016 | 19:26
Točno. Jedi malo , jedi dobro. Ko klinac sam se znao prežderati pa sam mogao pojesti za trojicu. Poslije vojske mi se to stabiliziralo i papam normalno. sad već i malo penzionerski, ali guštam. Probao sam razne krvavice po HR ali jedino slavonske i međimusko/prekmurske sa heljdom su mi dobre. Njih treba znati napraviti. Isto i bijele prosene koje mi za nijansu više pašu. A fina je i pašteta od trpa, makarski recept.
06.03.2016 | 20:59
Lista jela koja su mnogima gadljiva jer su od "čudnih" sastojaka, a da su meni fantastična - mogla bi biti dosta dugačka.
Morski ježinci. Prezvuršt (tlačenica) i švargl. Krvavice. Priljepci. Žabe. Neretvanski brujet od žaba i jegulja. Zagorska kisela juha od plućica i drugih iznutrica. Hladetina. Tripice. Jagnjeća crevca (jeo u Makedoniji). Kineska kiselo-ljuta juha. Koreanska salata od meduze. Boršč. Goveđi jezik. Pohani mozak (teško nabaviti danas, u klaonicama se uništava zbog Kreutzfeld-Jacobove bolesti). Brizle. Pohane morske vlasulje (moruzgve). Može i sirove, samo s malo limuna. Morsko jaje....
  • Dijete
  • Posjetitelj
07.03.2016 | 06:45
Jedino jelo koje ne mogu jesti je hladetina. Bilo koji oblik. Stvar je u teksturi koja mi ne odgovara. Dodatno sto me smeta je zvuk i osjet koji imam na jeziku kad je zagrizem, kad iz zelatinastog stanja prelazi u tekuce - onomatopeja bi bila fffć...

S vremena na vrijeme joj dajem sansu, ali ne, jednostavno ne ide.


Fileke nisam mogao godinama podnijet zbog situacije u Puntijarki '86. Nisu bili dobro zrezani, a ja sam bio mali pa kad sam progutao, dio je bio daleko dole, a dio jos ustima pa sam uz poriv za povracanje rukama vadio taj nesretni veliki komad.
Jako mi se zamjerio taj osjecaj i jelo, tako da sam tek 25 godina kasnije skupio hrabrost i na preporuki otisao u, cini mi se Kaptol, i pojeo zdjelu fileka.

Od tad, fileki su visoko na listi najdrazih jela...
07.03.2016 | 07:49
08.04.2016 | 14:57
Prošle sam godine od prijatelja dobio na poklon glinenu posudu sa kuhanje koju je donio iz Srbije u Kuvajt (!). Konačno je došlo vrijeme da se to stavi u pogon!

Nakon kraćeg istraživanja kupljen gomad krasne govedine, špikovao češnjakom, utrljao paprikom i timijanom, polegao u lijes i poslao na kremiranje. Krumpir, mrkva, kapula, lovorov list i suha šljiva. Išao bi i dec vina ali jbg.

Pošaljem rezultat za cca sat i pol.

glina3.jpg


glina.jpg


glina2.jpg
08.04.2016 | 15:44
Lakse i jeftinije je dobiti beluga kaviar nego deci kiselog vina?
08.04.2016 | 16:10
Vjerojatno, nisam upoznat sa tržištem ni jednog ni drugog.
08.04.2016 | 17:11
Vidim da si dodao još nešto što se ne smije spominjat.
08.04.2016 | 19:32
jzelko kaže:
Vidim da si dodao još nešto što se ne smije spominjat.


Da, ali se zato smije nositi tam. Ja kad sam išao u Iran isto sam nosio par kg špeka i kobasica. Nitko mi nije postavio nikakvo pitanje, mislio sam ako se baš nesmije neka to bace, ali kad sam išao na Island onda sam popušio. Ne da su mi samo to bacili, nego sam platio i novčanu globu cca 30-40 $
08.04.2016 | 20:33
OK, i? Kakav je konačni ishod?
08.04.2016 | 20:48
Možda nije još gotovo?!?
08.04.2016 | 21:49
Bit će nanjušili miris te došla murja i uredovala.
08.04.2016 | 21:54
jzelko kaže:
Bit će nanjušili miris te došla murja i uredovala.


Koji si ti gad, hahaha
08.04.2016 | 22:17
Bogami, potpun uspjeh! Za prvi put odlično, još se da poraditi na začinima, ali kako je i najavljeno meso je mekano, topi se u ustima. Idući projekt je zapečeni grah pa đuveč!

rezultat1.jpg


rezultat2.jpg
09.04.2016 | 06:27
Ako si još u Kuvajtu, mogao bi restoran otvoriti.
09.04.2016 | 06:36
Ima već makedonski restoran. A imaju i oni svoju verziju peke.
09.04.2016 | 07:44
U drugim zemljama dresiraju pse da nanjuše drogu i eksploziv, a kod njih - šunku i slaninu :-D I rakiju. :-D
09.04.2016 | 12:16
Srećom pas se smatra prljavom životinjom pa nema ni toga.
  • Dijete
  • Posjetitelj
27.04.2016 | 22:56
Za pocetak jedno veliko fala Johnu za ribu u krupnoj soli.

U 2 tjedna, 3 puta smo imali Porae na meniju sto je nablize oradi sto se tu moze nac, i jednom smo probali sa vecim rodjakom lokarde.... Jednostavno, brzo, i stvarno posebno..

Dok sam kupovao prekjucer Porae, po prvi put sam vidio hobotnice u ribarnici i uzeo malu od kile i po da se pocastim. Svrbilo me da kupim mrcinu od 4 kile, al za prvi put u novoj sredini, rekoh, nek je manja...

Trebalo mi je vremena da se odlucim na koji nacin da ju spremim. Naravno, puknuo sam ju u frizer jer taj dan smo imali oradu u soli. Proveo sam dana mastajuci o krakovima i pipcima, o kljunu i okicama. Gledao videe podvodnih ribolovaca na jutjubu i polako upadao u zal za jadranom i ostima, maskom i perajama, podvelebitskim kanalom...

Odluka je pala na Hobotnicu u kruhu na moj nacin.

Lagano, efektno i fino.

Ociscena hoba (dakle sve iz glave van, osim kljuna) se baci u lonac na laganoj vatri i poklopi. Kuha se u tekucini koju sama pusti. Ne solit, ne paprit.Primit ce se, da, ovisno o loncu i plamenu, ali nece zagorit i nece joj nis bit. Ja ju par puta kroz 20 minuta, pola sata koliko joj treba da se skuha na pol pomaknem kuhacom, ponajvise zbog mirisa koji se siri kuhinjom kad dignem poklopac.

Nakon kuhanja, pustite ju da se ohladi i ocistite. Crvenu tekucinu ostavite u loncu. Hobi lagano ogulite kozu i izvadite kljun i pojedite usta (ako zelite). Narezite krakove na snitice kao za na salatu, narezite i glavu.

Na zagrijano maslinovo ulje bacite hrpu cesnjaka, nakon tog hobu i persin, poprzite malo. Pola deci vina u usta, pola deci vina u hobu. Sad moze malo soli. Moze i malo vise soli i ako ispadne preslano, nema brige jer ce se razblaziti kasnije.

Nakon par minuta krckanja, prebacite sve u drugu posudu da se ohladi, ugasite plamen i u tavu ulijte crvenu tekucinu od hobe i deci vina, malko promijesajte da se pomijesa sa ostacima hobe, cesnjaka, persina i maslinjaka. Procijedite od mrvica i stavite u posudu neku, trebat ce za zalit.

Sad je vrijeme za zamijesit tjesto za kruh ili za picu ili koje god tijesto volite. Meni se pokazalo kao najbolje tijesto, slicno onom koje radim za picu. Oko pol kile brasna, jaje, pola jogura, deci mlijeka za razmutit kvasac, mrva soli... Nek tijesto odstoji i naraste.

Kad naraste razvaljajte ga i stavite hobu na njega i zamotajte u strucu.
Tu sam se sjetio da imam telefon!


IMG_7354.jpg


IMG_7355.jpg


Stavite u pecnicu pec na 180 oko 40, 45 minuta... Obicno nakon 30 minuta prvi put otvorim pecnicu, i zalijem kruh sa crvenom tekucinom. Do tad je vec dobio finu koricu i tekucina mu daje mekocu i okus...

Kad je struca pecena, izvadite ju van, ponovo zalijte i ako imate vremena pricekajte, pokrijte krpom, da fino omeksa.. ako nemate vremena, stavite na stol, narezite na snite i posluzite... Meni je najbolja drugi dan. Tava sa putrom, snita, dvije na to da se zagrije i mmmmmm dorucak...


IMG_7356.jpg




IMG_7359.jpg


Troje gostiju je jelo hobotnicu po prvi put sinoc... Dogovorili smo da sljedeci put jedemo hobu s krumpacem, jer ipak hobotnica nije tako grozna kao sto su mislili.
27.04.2016 | 23:05
Zanimljiv recept. Pekarske varijante su domena moje drage pa ću joj predložiti da probamo ovo jednom.
28.04.2016 | 06:32
Zanimljivo pripremanje. Moram to isprobat
28.04.2016 | 06:49
Jebate, orehnjaca od hobotnice!
28.04.2016 | 19:41
orada na ploci od cedrovine u weberovom rostilju (drveni ugljen).
vrhunski





daska se namoci oko pola sata u vodi, riba na nju (losos je top u ovoj kombinaciji), i sve na dobro zagrijani (barem 250 stupnjeva) americki tip rostilja.
cedrovinu nece uloviti plamen kako je rostilj zatvoren, pa ce lagano dimiti i dati hranu posebu aromu.

inace pred cca 2 godine sam se zainteresirao za barbecue i "smoukanje". kada se ima vremena biti na otvorenom par sati, i u intervalima provjeravati sta se zbiva sa rostiljem, ovo mi je odlicna zabava, a hrana koja se tako sporo pece na nizim temperaturama je sex cisti
28.04.2016 | 19:51
Tako i Švedi pripremaju ribu, samo oni lože neku mahovinu koja jako dimi, ali isto taj zatvoreni roštilj. Meni osobno je to prejak okus dima i takoreći ni ne znaš da li jedeš ribu, meso ili drvo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 39 minuta
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO