Kupnja starog Mac Pro 5,1?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja starog Mac Pro 5,1?

05.01.2026 | 01:42
Što posložim i uparim, iza toga stojim, ali nemoguće je predvidjeti kompatibilnost s nekim skroz novim PC monitorom godinama kasnije. Nagledao sam se svega, ali takav problem nisam sreo, a spajao sam ih na sve i svašta, pa i na velike moderne monitore (kod znanog nam arhitekta).

Možda je do monitora, možda je do kabela, možda do grafičke, a možda je do Appleovog drivera koji je uguran u OCLP i na tom izlazu ne komunicira s tim monitorom ispravnu razlučivost dok ga ne okine tko zna što.

Ako te to jako muči, mogu ti ponuditi neku zamjensku grafičku koja neće imati taj problem, ali nemam ništa te snage kao 5700 XT. Postoje hackovi da rade nove serije 6800 i 6900, ali to traži flash firmwarea s PC strane, a to još nisam radio, a teško je doći do takve kartice samo za probe jer su još uvijek prilično skupe.

Ono što znam jest da OCLP ima svoj config file na EFI particiji i u njemu je zapisana i rezolucija u kojoj se stroj pokreće. Default je "auto" i sluša što mu monitor javi.

Vjerojatno se tamo može forsirati željena rezolucija, ali onda je zeznuta stvar ako stroj ideš spojiti na neki slabiji monitor jer neće moći prikazati sliku i izlaz će biti crn. Isto tako, pitanje je li to rješenje ako je problem hardverski - jer džabe što mu mi forsiramo visoku rezoluciju softverski ako monitor Macu ne javi na vrijeme da to može (tj. javi tek ako se kasnije uključi).

Mislim da vrijedi probati i DVI na DisplayPort adapter i tako eliminirati mogućnost da je problem u DisplayPortu na kartici. Opet, stvar se komplicira ako se mora koristiti Dual-link DVI adapter jer oni nisu baš jeftini. Koju rezoluciju je imao stari 27" monitor preko DVI porta?

Bilo bi zanimljivo probati neki drugi monitor i kako se ponaša. O kojoj rezoluciju zapravo govorimo, na koju rezoluciju postavite taj 32" monitor kada se ispravno prepozna nakon ponovnog uključenja?
05.01.2026 | 11:16
smayoo kaže:
Podsjećam te na još uvijek neriješen i nejasan problem s Displayportom na Radeon 5700 XT u MacPro 5,1 OCLP stroju kojeg si nam ti posložio. Koristili smo ga s 27" monitorom preko DVI kabela, nabavili smo novi 32" monitor s displayportom (nema na tržištu više monitora s DVI portom), nakon reboota stroj se budi u rezoluciji 1024x576 i ne da se podesiti nikoja veća rezolucija (niti manja). Kad se DP kabel odšteka i ponovno ušteka na živo (s bilo koje strane), nakon toga se rezolucija da ručno podesiti, ali opet ne ostane zapamćena, nego nakon sljedećeg reboota opet isto.

Hoću samo reći da nije baš da nema čudnih problema.

Taj 5.1 je danas u osnovi hackintosh sa svime sto uz to ide.
05.01.2026 | 12:13
Da li se tko od vas igrao s RAM diskom?
Kako ovakva računala primaju puno memorije, bilo bi dobro vidjeti kako se ponašaju.
05.01.2026 | 13:47
dpasaric kaže:
Bilo bi zanimljivo probati neki drugi monitor i kako se ponaša. O kojoj rezoluciju zapravo govorimo, na koju rezoluciju postavite taj 32" monitor kada se ispravno prepozna nakon ponovnog uključenja?

Probano s nekoliko monitora, nema razlike. Probano s 2 različita DP kabela, nema razlike. Nabava DVI na nešto adaptera mi apsolutno nije opcija. Po mom iskustvu, što više dodaješ điđa, to manje pouzdano stvar radi.

Moja je logika da ne može biti ništa od navedenog jer, ponavljam, kad se DP kabel na živo odšteka i ponovno ušteka s bilo koje strane, nakon toga sve radi normalno i može se odabrati rezolucija najnormalnije. Mora biti negdje neka glupa kvačica ili EFI opcija.
05.01.2026 | 13:48
Uglavnom, nisam to ovdje napisao da sada (i) ovdje rješavamo taj problem, nego da skrenem pažnju da nije sve baš tako 100% smooth.
05.01.2026 | 21:12
smayoo kaže:
Uglavnom, nisam to ovdje napisao da sada (i) ovdje rješavamo taj problem, nego da skrenem pažnju da nije sve baš tako 100% smooth.

Nije 100% smooth, slažem se da nije, ali i ti imaš ne baš čest setup s tim 5700 XT i last-gen monitorom. Taj 5700 XT je još tada nadilazio vrijednost samog stroja! Sa slabijim, ali vrlo čestim RX 580, nisam nikada čuo za sličan problem. Opet, moguće da ga nitko i nije spajao na neki ful novi monitor.

A ovo s adapterima i ja tako gledam, ALI imao sam nekoliko situacija u mojoj informatičkoj praksi da su problemi tako zaobiđeni i radilo je ok.

Ako adapter nije skup, vrijedilo bi probati, da ne kopamo po EFI particiji.

Nisi mi rekao koja je rezolucija na kraju potrebna? Jer o tome ovisi i priča s adapterom.
06.01.2026 | 01:53
Moram opet doći do Maca pa vidjeti. Ali, ponavljam, adapter mi nije opcija uopće. Stvar sada radi na način da se nakon svakog reboota kabel mora ištekati, uštekati i tada rezolucija ponovno namjestiti. S obzirom da se stroj rijetko reboota, a gotovo nikad ne gasi, to je prihvatljivije od bilo kakvog adaptera. Meni zdrava pamet i svo informatičko iskustvo kaže da je, čim je problem takav, rješenje negdje neka kvačica.
06.01.2026 | 04:15
Čekaj, znači on se iz sleepa budi ispravno? Ne zaboravi rezoluciju?

Pa to onda i nije velik problem. Ako ću gledati moj 5,1, njega rebootam možda 3-4 puta godišnje, često nakupi preko 100 dana uptimea.
06.01.2026 | 16:49
Iz sleepa se budi ispravno i ne zaboravi rezoluciju. Nakon shut down ili reboota, zaboravi rezoluciju, probudi se u 1024x576 i u podešenjima ne nudi ništa drugo. I onda treba odštek-uštek DP kabel i nakon toga u podešenjima se pojave ponuđene sve rezolucije.

Slažem se, nije na kraju neki užasan problem, ali bih svejedno radije da ga riješimo jer računam da je to samo problem nekog podešenja.
06.01.2026 | 20:03
smayoo kaže:
Iz sleepa se budi ispravno i ne zaboravi rezoluciju. Nakon shut down ili reboota, zaboravi rezoluciju, probudi se u 1024x576 i u podešenjima ne nudi ništa drugo. I onda treba odštek-uštek DP kabel i nakon toga u podešenjima se pojave ponuđene sve rezolucije.

Slažem se, nije na kraju neki užasan problem, ali bih svejedno radije da ga riješimo jer računam da je to samo problem nekog podešenja.

Volio bih da je tako, ali bojim se da ne postoji nikakvo mjesto za podešenja osim onoga što sam spomenuo na EFI particiji u config datoteci.

Meni to izgleda kao problem "prijave monitora" sustavu, tj. u trenu kada se on pojavljuje na "prozivci" hardvera aktivan je neki bazični boot driver na DisplayPortu koji nije u stanju iskomunicirati rezoluciju s monitorom.

Kada se učita cijeli sustav, očigledno stvar preuzme sistemski driver i onda se kod ponovne prijave monitora sve posloži. Zato sam skeptičan po pitanju toga da bi EFI intervencija pomogla - jer pitanje je kada se sve to odvija - prije ili nakon "prozivke" i je li taj inicijalni driver (onaj koji prikazuje OCLP interface) u stanju na tom portu skužiti o kakvom tipu monitora je riječ. Na Dual-link DVI očigledno zna da se radi o hi-res monitoru i onda to tamo nije problem. Zato prije tipujem na rješenje s adapterom nego neke postavke kod boota.

No, možemo probati!
13.01.2026 | 15:16
smayoo kaže:
Stvar sada radi na način da se nakon svakog reboota kabel mora ištekati, uštekati i tada rezolucija ponovno namjestiti.

Nisam citao prijasnje postove detaljno, ali pretpostavljam da si probao reboot sa ugasenim monitorom pa ga upaliti prilikom/nakon reboota?
13.01.2026 | 20:46
Nisam. Monitor se nema kako ugasiti osim da čupam kabel napajanja iz njega ili iz utičnice. Ali evo, probat ću i to, čisto radi potpunosti informacije.
14.01.2026 | 18:10
Nema druge, ugraditi ovo na napajanje monitora:

IMG_2061.jpeg
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 18 sati
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO