08.03.2026 | 10:15
Imao sam u petak/subotu slučaj reinstalacije jednog Mac Pro 5,1 radnog konja jer je entuzijastični vlasnik odlučio instalirati third-party PCI 10-gigabitni adapter kako bi se brže spajao na NAS, a što je tražilo petljanje po kernel ekstenzijama (famozni KEXT-ovi). Negdje u nekom trenu je nešto pošlo po krivu i stroj nakon toga više nije bio bootabilan (osim naravno u originalni Mojave).
Poanta zašto ovo pišem je jer može nekom pomoći ako se nađe u sličnoj situaciji.
Mogu vam reći da sam se dosta namučio da ga osposobim jer sam naletio na do sada meni nikada viđenu situaciju da sve radi super do trena kada MacOS na loginu screenu treba pokazati sliku (a bazični GPU driver do tada radi ok) i tad se sve zamrači.

A ja barem mogu reći da sam vidio svega i da imam 5,1 "u malom prstu". I komp je tada radio, ali bez slike. Čak sam spajao HDMI monitor jer sam pomislio da nekako greškom prebaci na drugi port (to Windowsi redovito rade kada se izvodi Boot Camp instalacija).
I nikakva reinstalacija "od nule" nije pomogla, čak sam pripremio potpuno novi SSD na mom Mac Pro 5,1, provjerio da sve radi - ali na ciljanom stroju je sve ok do samog kraja kada sve opet ode u crno. Jedina razlika između strojeva je što sam ja svuda na RX 580, a ovo je bio skromniji RX 560, ali driveri su isti.
Na kraju mi je "pukao film" i otišao sam po moju rezervnu originalnu Appleovu NVIDIA GT 120 karticu (jer OpenCore podržava čak i nju u osnovnom modu, ali naravno bez Metal podrške) i da vidim što se dogododiti - guess what, sve radi super, stroj se diže i radi!
Odradio skroz čiste instalacije (znači formatiranje od nule) i onda eto nova fora - stroj ne prolazi niti OpenCore boot. U Verbose modeu se vidi da stane negdje vrlo rano. S Clover Configuratorom sam usporedio stanje na EFI particiji i skužio da problematični stroj ima u "Apple" folderu neke fileove i čak alate za instalaciju i update sistema, pa sam zaključio da je to ostalo od tko zna kada od neke neuspjele i prekinute MacOS instalacije. Kada sam to sve počistio, stroj se normalno bootao do kraja, ali bi i dalje gubio sliku na samom kraju.
Kako isti setup na drugom Mac Pro radi ok, bilo je očigledno da je ostalo negdje nešto u NVRAM-u zapisano što ga je bunilo. Tada izvodim PRAM "deep reset" (3 x) i s NVIDIA grafičkom na potpuno čisto formatirani SSD instaliram zadnju Sekvoju i OpenCore, ali ne i Root zakrpe. Tek tada stroj boota do kraja kada sam vratio Radeon i onda stavljam Root zakrpe za Radeon (jer to se ne može dok je unutra NVIDIA)! Mila majko!
Izgubio sam dva puna dana zezanja jer neki od tih procesa idu dosta sporo. Jesam li osposobio mrežnu karticu? Ne, nisam se time niti zezao, to ću ostaviti vlasniku na eksperimentiranje, a za tu priliku sam mu pripremio jedan zasebni disk koji može i zeznuti.
Od korisnih informacija iz ove rescue avanture ipak imam jednu vrijednu: najnovija Sekvoja (15.7.4) uredno radi s 5,1, znači funkcionira tvornički wifi, Bluetooth i USB webcamovi (što je jedno vrijeme bio problem).
Kako sam imao problem s tim na jednom drugom stroju mislio sam da to ne radi dobro, ali očigledno može ako se sve lijepo uredno instalira od nule.