05.01.2026 | 01:42
Što posložim i uparim, iza toga stojim, ali nemoguće je predvidjeti kompatibilnost s nekim skroz novim PC monitorom godinama kasnije. Nagledao sam se svega, ali takav problem nisam sreo, a spajao sam ih na sve i svašta, pa i na velike moderne monitore (kod znanog nam arhitekta).
Možda je do monitora, možda je do kabela, možda do grafičke, a možda je do Appleovog drivera koji je uguran u OCLP i na tom izlazu ne komunicira s tim monitorom ispravnu razlučivost dok ga ne okine tko zna što.
Ako te to jako muči, mogu ti ponuditi neku zamjensku grafičku koja neće imati taj problem, ali nemam ništa te snage kao 5700 XT. Postoje hackovi da rade nove serije 6800 i 6900, ali to traži flash firmwarea s PC strane, a to još nisam radio, a teško je doći do takve kartice samo za probe jer su još uvijek prilično skupe.
Ono što znam jest da OCLP ima svoj config file na EFI particiji i u njemu je zapisana i rezolucija u kojoj se stroj pokreće. Default je "auto" i sluša što mu monitor javi.
Vjerojatno se tamo može forsirati željena rezolucija, ali onda je zeznuta stvar ako stroj ideš spojiti na neki slabiji monitor jer neće moći prikazati sliku i izlaz će biti crn. Isto tako, pitanje je li to rješenje ako je problem hardverski - jer džabe što mu mi forsiramo visoku rezoluciju softverski ako monitor Macu ne javi na vrijeme da to može (tj. javi tek ako se kasnije uključi).
Mislim da vrijedi probati i DVI na DisplayPort adapter i tako eliminirati mogućnost da je problem u DisplayPortu na kartici. Opet, stvar se komplicira ako se mora koristiti Dual-link DVI adapter jer oni nisu baš jeftini. Koju rezoluciju je imao stari 27" monitor preko DVI porta?
Bilo bi zanimljivo probati neki drugi monitor i kako se ponaša. O kojoj rezoluciju zapravo govorimo, na koju rezoluciju postavite taj 32" monitor kada se ispravno prepozna nakon ponovnog uključenja?