Kupnja starog Mac Pro 5,1?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja starog Mac Pro 5,1?

05.01.2026 | 01:42
Što posložim i uparim, iza toga stojim, ali nemoguće je predvidjeti kompatibilnost s nekim skroz novim PC monitorom godinama kasnije. Nagledao sam se svega, ali takav problem nisam sreo, a spajao sam ih na sve i svašta, pa i na velike moderne monitore (kod znanog nam arhitekta).

Možda je do monitora, možda je do kabela, možda do grafičke, a možda je do Appleovog drivera koji je uguran u OCLP i na tom izlazu ne komunicira s tim monitorom ispravnu razlučivost dok ga ne okine tko zna što.

Ako te to jako muči, mogu ti ponuditi neku zamjensku grafičku koja neće imati taj problem, ali nemam ništa te snage kao 5700 XT. Postoje hackovi da rade nove serije 6800 i 6900, ali to traži flash firmwarea s PC strane, a to još nisam radio, a teško je doći do takve kartice samo za probe jer su još uvijek prilično skupe.

Ono što znam jest da OCLP ima svoj config file na EFI particiji i u njemu je zapisana i rezolucija u kojoj se stroj pokreće. Default je "auto" i sluša što mu monitor javi.

Vjerojatno se tamo može forsirati željena rezolucija, ali onda je zeznuta stvar ako stroj ideš spojiti na neki slabiji monitor jer neće moći prikazati sliku i izlaz će biti crn. Isto tako, pitanje je li to rješenje ako je problem hardverski - jer džabe što mu mi forsiramo visoku rezoluciju softverski ako monitor Macu ne javi na vrijeme da to može (tj. javi tek ako se kasnije uključi).

Mislim da vrijedi probati i DVI na DisplayPort adapter i tako eliminirati mogućnost da je problem u DisplayPortu na kartici. Opet, stvar se komplicira ako se mora koristiti Dual-link DVI adapter jer oni nisu baš jeftini. Koju rezoluciju je imao stari 27" monitor preko DVI porta?

Bilo bi zanimljivo probati neki drugi monitor i kako se ponaša. O kojoj rezoluciju zapravo govorimo, na koju rezoluciju postavite taj 32" monitor kada se ispravno prepozna nakon ponovnog uključenja?
05.01.2026 | 11:16
smayoo kaže:
Podsjećam te na još uvijek neriješen i nejasan problem s Displayportom na Radeon 5700 XT u MacPro 5,1 OCLP stroju kojeg si nam ti posložio. Koristili smo ga s 27" monitorom preko DVI kabela, nabavili smo novi 32" monitor s displayportom (nema na tržištu više monitora s DVI portom), nakon reboota stroj se budi u rezoluciji 1024x576 i ne da se podesiti nikoja veća rezolucija (niti manja). Kad se DP kabel odšteka i ponovno ušteka na živo (s bilo koje strane), nakon toga se rezolucija da ručno podesiti, ali opet ne ostane zapamćena, nego nakon sljedećeg reboota opet isto.

Hoću samo reći da nije baš da nema čudnih problema.

Taj 5.1 je danas u osnovi hackintosh sa svime sto uz to ide.
05.01.2026 | 12:13
Da li se tko od vas igrao s RAM diskom?
Kako ovakva računala primaju puno memorije, bilo bi dobro vidjeti kako se ponašaju.
05.01.2026 | 13:47
dpasaric kaže:
Bilo bi zanimljivo probati neki drugi monitor i kako se ponaša. O kojoj rezoluciju zapravo govorimo, na koju rezoluciju postavite taj 32" monitor kada se ispravno prepozna nakon ponovnog uključenja?

Probano s nekoliko monitora, nema razlike. Probano s 2 različita DP kabela, nema razlike. Nabava DVI na nešto adaptera mi apsolutno nije opcija. Po mom iskustvu, što više dodaješ điđa, to manje pouzdano stvar radi.

Moja je logika da ne može biti ništa od navedenog jer, ponavljam, kad se DP kabel na živo odšteka i ponovno ušteka s bilo koje strane, nakon toga sve radi normalno i može se odabrati rezolucija najnormalnije. Mora biti negdje neka glupa kvačica ili EFI opcija.
05.01.2026 | 13:48
Uglavnom, nisam to ovdje napisao da sada (i) ovdje rješavamo taj problem, nego da skrenem pažnju da nije sve baš tako 100% smooth.
05.01.2026 | 21:12
smayoo kaže:
Uglavnom, nisam to ovdje napisao da sada (i) ovdje rješavamo taj problem, nego da skrenem pažnju da nije sve baš tako 100% smooth.

Nije 100% smooth, slažem se da nije, ali i ti imaš ne baš čest setup s tim 5700 XT i last-gen monitorom. Taj 5700 XT je još tada nadilazio vrijednost samog stroja! Sa slabijim, ali vrlo čestim RX 580, nisam nikada čuo za sličan problem. Opet, moguće da ga nitko i nije spajao na neki ful novi monitor.

A ovo s adapterima i ja tako gledam, ALI imao sam nekoliko situacija u mojoj informatičkoj praksi da su problemi tako zaobiđeni i radilo je ok.

Ako adapter nije skup, vrijedilo bi probati, da ne kopamo po EFI particiji.

Nisi mi rekao koja je rezolucija na kraju potrebna? Jer o tome ovisi i priča s adapterom.
06.01.2026 | 01:53
Moram opet doći do Maca pa vidjeti. Ali, ponavljam, adapter mi nije opcija uopće. Stvar sada radi na način da se nakon svakog reboota kabel mora ištekati, uštekati i tada rezolucija ponovno namjestiti. S obzirom da se stroj rijetko reboota, a gotovo nikad ne gasi, to je prihvatljivije od bilo kakvog adaptera. Meni zdrava pamet i svo informatičko iskustvo kaže da je, čim je problem takav, rješenje negdje neka kvačica.
06.01.2026 | 04:15
Čekaj, znači on se iz sleepa budi ispravno? Ne zaboravi rezoluciju?

Pa to onda i nije velik problem. Ako ću gledati moj 5,1, njega rebootam možda 3-4 puta godišnje, često nakupi preko 100 dana uptimea.
06.01.2026 | 16:49
Iz sleepa se budi ispravno i ne zaboravi rezoluciju. Nakon shut down ili reboota, zaboravi rezoluciju, probudi se u 1024x576 i u podešenjima ne nudi ništa drugo. I onda treba odštek-uštek DP kabel i nakon toga u podešenjima se pojave ponuđene sve rezolucije.

Slažem se, nije na kraju neki užasan problem, ali bih svejedno radije da ga riješimo jer računam da je to samo problem nekog podešenja.
06.01.2026 | 20:03
smayoo kaže:
Iz sleepa se budi ispravno i ne zaboravi rezoluciju. Nakon shut down ili reboota, zaboravi rezoluciju, probudi se u 1024x576 i u podešenjima ne nudi ništa drugo. I onda treba odštek-uštek DP kabel i nakon toga u podešenjima se pojave ponuđene sve rezolucije.

Slažem se, nije na kraju neki užasan problem, ali bih svejedno radije da ga riješimo jer računam da je to samo problem nekog podešenja.

Volio bih da je tako, ali bojim se da ne postoji nikakvo mjesto za podešenja osim onoga što sam spomenuo na EFI particiji u config datoteci.

Meni to izgleda kao problem "prijave monitora" sustavu, tj. u trenu kada se on pojavljuje na "prozivci" hardvera aktivan je neki bazični boot driver na DisplayPortu koji nije u stanju iskomunicirati rezoluciju s monitorom.

Kada se učita cijeli sustav, očigledno stvar preuzme sistemski driver i onda se kod ponovne prijave monitora sve posloži. Zato sam skeptičan po pitanju toga da bi EFI intervencija pomogla - jer pitanje je kada se sve to odvija - prije ili nakon "prozivke" i je li taj inicijalni driver (onaj koji prikazuje OCLP interface) u stanju na tom portu skužiti o kakvom tipu monitora je riječ. Na Dual-link DVI očigledno zna da se radi o hi-res monitoru i onda to tamo nije problem. Zato prije tipujem na rješenje s adapterom nego neke postavke kod boota.

No, možemo probati!
13.01.2026 | 15:16
smayoo kaže:
Stvar sada radi na način da se nakon svakog reboota kabel mora ištekati, uštekati i tada rezolucija ponovno namjestiti.

Nisam citao prijasnje postove detaljno, ali pretpostavljam da si probao reboot sa ugasenim monitorom pa ga upaliti prilikom/nakon reboota?
13.01.2026 | 20:46
Nisam. Monitor se nema kako ugasiti osim da čupam kabel napajanja iz njega ili iz utičnice. Ali evo, probat ću i to, čisto radi potpunosti informacije.
14.01.2026 | 18:10
Nema druge, ugraditi ovo na napajanje monitora:

IMG_2061.jpeg
08.03.2026 | 10:15
Imao sam u petak/subotu slučaj reinstalacije jednog Mac Pro 5,1 radnog konja jer je entuzijastični vlasnik odlučio instalirati third-party PCI 10-gigabitni adapter kako bi se brže spajao na NAS, a što je tražilo petljanje po kernel ekstenzijama (famozni KEXT-ovi). Negdje u nekom trenu je nešto pošlo po krivu i stroj nakon toga više nije bio bootabilan (osim naravno u originalni Mojave).

Poanta zašto ovo pišem je jer može nekom pomoći ako se nađe u sličnoj situaciji.

Mogu vam reći da sam se dosta namučio da ga osposobim jer sam naletio na do sada meni nikada viđenu situaciju da sve radi super do trena kada MacOS na loginu screenu treba pokazati sliku (a bazični GPU driver do tada radi ok) i tad se sve zamrači. A ja barem mogu reći da sam vidio svega i da imam 5,1 "u malom prstu". I komp je tada radio, ali bez slike. Čak sam spajao HDMI monitor jer sam pomislio da nekako greškom prebaci na drugi port (to Windowsi redovito rade kada se izvodi Boot Camp instalacija).

I nikakva reinstalacija "od nule" nije pomogla, čak sam pripremio potpuno novi SSD na mom Mac Pro 5,1, provjerio da sve radi - ali na ciljanom stroju je sve ok do samog kraja kada sve opet ode u crno. Jedina razlika između strojeva je što sam ja svuda na RX 580, a ovo je bio skromniji RX 560, ali driveri su isti.

Na kraju mi je "pukao film" i otišao sam po moju rezervnu originalnu Appleovu NVIDIA GT 120 karticu (jer OpenCore podržava čak i nju u osnovnom modu, ali naravno bez Metal podrške) i da vidim što se dogododiti - guess what, sve radi super, stroj se diže i radi!

Odradio skroz čiste instalacije (znači formatiranje od nule) i onda eto nova fora - stroj ne prolazi niti OpenCore boot. U Verbose modeu se vidi da stane negdje vrlo rano. S Clover Configuratorom sam usporedio stanje na EFI particiji i skužio da problematični stroj ima u "Apple" folderu neke fileove i čak alate za instalaciju i update sistema, pa sam zaključio da je to ostalo od tko zna kada od neke neuspjele i prekinute MacOS instalacije. Kada sam to sve počistio, stroj se normalno bootao do kraja, ali bi i dalje gubio sliku na samom kraju.

Kako isti setup na drugom Mac Pro radi ok, bilo je očigledno da je ostalo negdje nešto u NVRAM-u zapisano što ga je bunilo. Tada izvodim PRAM "deep reset" (3 x) i s NVIDIA grafičkom na potpuno čisto formatirani SSD instaliram zadnju Sekvoju i OpenCore, ali ne i Root zakrpe. Tek tada stroj boota do kraja kada sam vratio Radeon i onda stavljam Root zakrpe za Radeon (jer to se ne može dok je unutra NVIDIA)! Mila majko!

Izgubio sam dva puna dana zezanja jer neki od tih procesa idu dosta sporo. Jesam li osposobio mrežnu karticu? Ne, nisam se time niti zezao, to ću ostaviti vlasniku na eksperimentiranje, a za tu priliku sam mu pripremio jedan zasebni disk koji može i zeznuti.

Od korisnih informacija iz ove rescue avanture ipak imam jednu vrijednu: najnovija Sekvoja (15.7.4) uredno radi s 5,1, znači funkcionira tvornički wifi, Bluetooth i USB webcamovi (što je jedno vrijeme bio problem).

Kako sam imao problem s tim na jednom drugom stroju mislio sam da to ne radi dobro, ali očigledno može ako se sve lijepo uredno instalira od nule.
08.03.2026 | 10:31
Kao da si imao PC s Windowsima.
08.03.2026 | 16:24
jura22 kaže:
Kao da si imao PC s Windowsima.

Istina, upravo to! Blagi užas! Zamisli živjeti s PC-ijem i tako prolaziti sve one Windows nevolje... dio toga prolazim kada sinovima moram nešto naštimati na Windowsima, a ovaj put je tako bilo na Macu!

No, to je tako kada netko "traži kruha preko pogače" i sada na taj 17(!) godina star Mac, a koji i dalje vrti zadnju Sekvoju 15.7.4, želi još dodati i 10-gigabitnu mrežu... e to je malo previše - kada ideš hakirati nešto što je već samo po sebi hack (OpenCore).

No, u procesu me oduševilo koliko taj stroj lijepo i brzo radi kada je friško instaliran! I dalje je super upotrebljiv!
08.03.2026 | 19:22
Za sto mu treba veca propusnost?
Znas da MacPro moze dosta jeftino imati 40Gbps mrezu ali treba poraditi na ostatku opreme.
Limit je oko 64Gbps zbog sabirnice.
08.03.2026 | 19:29
Recimo: www.aliexpress.com/item/1005007257555687...Yw29c3kaAm-gEALw_wcB

ili

www.ebay.co.uk/itm/204279738408?utm_source=chatgpt.com

Treba ti kabel i switch koji to sve podržava, a ima ih i kombiniranih s RJ45 konaktorima.

Ovo je već prića za velike brzine prijenosa podataka.
08.03.2026 | 21:46
jura22 kaže:
Za sto mu treba veca propusnost?
Znas da MacPro moze dosta jeftino imati 40Gbps mrezu ali treba poraditi na ostatku opreme.
Limit je oko 64Gbps zbog sabirnice.

Nabavio je NAS s brzom mrežom, a ima cijelo skladište hi-res fotki koje koriste za posao.
08.03.2026 | 21:53
Ček, odakle ti informacija da ove PCI Ethernet kartice rade na Macu pod MacOS-om?

On je uzeo jednu koja ima navodno kompatibilni chipset, Mac je prepozna u slotu kao mrežni adapter, ali za driver i dalje ima "NO", što znači da ipak nije defaultna stvar u MacOS-u kao npr. mnoge USB kartice. E sada, možda neki proizvođači zaista imaju napisan driver za Mac? To nisam istraživao...
09.03.2026 | 00:49
Ovo sam pokopao po netu ali treba se uvjeriti da stvarno rade.

Izgleda da je opet kemija.
forums.macrumors.com/threads/mellanox-co...m_source=chatgpt.com

Sorry.

Mozda vrijedi probati jer nisu skupe a dobije se dosta velika brzina.
09.03.2026 | 11:09
Nebo mu daje signale da ga posalje u zasluzenu mirovinu

Covjek nabavio NAS i pobio samu svrhu posjedovanja Mac Pro racunala

Jedini razuman razlog zbog kojeg bih ja (vjerujem i vecina vlasnika) koristio taj stari Pro je da imas mogucnost da ga nakrcas hard diskovima i ne mislis na storage.

To je luksuz koji su nam uskratili nazalost…
09.03.2026 | 14:17
drlovric kaže:
Nebo mu daje signale da ga posalje u zasluzenu mirovinu

Covjek nabavio NAS i pobio samu svrhu posjedovanja Mac Pro racunala

Jedini razuman razlog zbog kojeg bih ja (vjerujem i vecina vlasnika) koristio taj stari Pro je da imas mogucnost da ga nakrcas hard diskovima i ne mislis na storage.

To je luksuz koji su nam uskratili nazalost…

Kako su uskratili?

Ja imam uz Mac Studio 2 RAID šasije na thunderbolt šnjuru.

Ukupno nekih 40-tak TB podataka. Cijeli jedan disk u RAIDU-u mi je home direktorij Mac-a.
09.03.2026 | 15:29
Uskratili su ljudima koji zele da otvore kuciste, ubace dodatnih par diskova u racunalo i koriste taj storage bez vanjskih diskova, kabela i sl. Koji zele da dodaju dodatne kartice, kontrolere i sl.

Koga god sam pitao zasto i dan danas koristi 5.1, to je uvijek bio glavni argument. Kao, mogu dodati RAM i diskova koliko zelim. To vlasnicima starih Mac Pro ocigledno mnogo znaci.

Meni ne. Ja volim da su mi podaci na NAS koji je daleko od mog radnog stola. Uzivam u svojoj tisini bez ikakvih ventilatora, ali moj workflow je ocigledno drugaciji.

Moj savrsen setup je dovoljno jak Macbook Pro sa vanjskim monitorom i podacima na NAS. To mi pokriva sve poslovno/zivotne situacije i ne postoji Mac Pro koji tome moze parirati

Vanja iz Osijeka je nedavno sklapao Pro 5.1, ne znam kako je ta avantura zavrsila. Stekao sam dojam da nije bio bas odusevljen iskustvom...
09.03.2026 | 17:00
Da, meni je velika prednost imati interno pohranu. Sada imam 50 TB interno i ide još ako treba!

A Mac Pro je bio vrlo jednostavan dok nije završila službena podrška, OpenCore je zakomplicirao stvari ako ne znaš što radiš. Ako znaš, sve se to lijepo složi i super radi!
09.03.2026 | 20:36
drlovric kaže:
Uskratili su ljudima koji zele da otvore kuciste, ubace dodatnih par diskova u racunalo i koriste taj storage bez vanjskih diskova, kabela i sl. Koji zele da dodaju dodatne kartice, kontrolere i sl.

Koga god sam pitao zasto i dan danas koristi 5.1, to je uvijek bio glavni argument. Kao, mogu dodati RAM i diskova koliko zelim. To vlasnicima starih Mac Pro ocigledno mnogo znaci.

O tome govorim, to je samo naša percepcija.

I meni smeta što se RAM ne može zamijeniti, što Mac-ovi nemaju PCl express slot, što danas automobili preko 2 tone imaju motor od 3 cilindra i 1000 kubika, što ne možes kupiti "normalan" auto bez hibridnog sklopa, ali takvo je vrijeme doslo.

Realno na Windows strojevima za sta sluzi PCl osim za grafičku. Sve drugo danas ide preko USB-a.
Blackmagic je skoro sve svoje proizvode prebacio na USBc/ thundebolt sucelje, vecina PCl blackmagic kartica vise ne radi standardno na novim MacOS-ovima.

Ne znam sta vise moze da se stavi u MacPro 7.1 od od standardnih kartica da regularno funkcionise jer vecina koju sam gledao više nije podržana. Kad sam imao Mac Pro 5.1 skoro da nisam morao gledati jer sve PCl kartice su imale podrsku i za MacOS.

Za pohranu podataka danas se "forsira" cloud koji se pokusava prikazati kao normalan. Onda svako malo osviješćen trudi se naci neki drugi nacin kao što sam ja napravio sa QNap-om i Mac Mini 2012 nakacen isto na RAID šasiju koje držim u racku ali jednostavno vrijeme se mijenja a danasnji korisnici ne samo u "računarskom" smislu prihvataju stvari kao normalne.
09.03.2026 | 21:46
A gdje je problem u Thunderboltu? Imajako visoku propusnost.
10.03.2026 | 01:03
jura22 kaže:
A gdje je problem u Thunderboltu? Imajako visoku propusnost.

Kada sam izvodio kalkulaciju za pohranu za moj 7,1 projekt ispalo je da su Thunderbolt solucije osjetno skuplje. Nedavno sam slagao za frendovu video produkciju soluciju za Mac Studio na bazi Thunderbolta i ispalo je da 40 TB u OWC režiji dođe preko 1.600 €, ako bi se išlo na neke jeftinije LaCie solucije onda je to oko 1.250 €.

U kombinaciji gdje se to interno posloži u 7,1 dođemo do cijene od 900 € za 44 TB. Nije baš mala razlika.

Uz to volim zdravlje diskova pratiti alatima poput DriveDX, a takva dijagnostika radi samo na internim diskovima.

No, imam i još jedan na baš racionalan razlog - meni ide na živce imati razne kutije na stolu i pogotovo ako nisu usklađenog dizajna.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 25 minuta
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO