MacBook Neo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Neo

05.03.2026 | 18:40
Pozdrav svima.
Izašao je novi MacBook Neo i košta 740€.
Muslim sam ga kupiti klincu ali ne znam koliko taj laptop uopće ima smisla sa konfom:

Processor:
Apple A18 Pro chip with 6‑core CPU and 5‑core GPU
Memory:
8GB
Storage:
256GB

ili za 860€:

Processor:
Apple A18 Pro chip with 6‑core CPU and 5‑core GPU
Memory:
8GB
Storage:
512GB

Piše 16 sati baterija ... jel ovo laptop za Firefox i Netflix?
05.03.2026 | 19:06
pontmax1 kaže:
Pozdrav svima.
Muslim sam ga kupiti klincu ali ne znam koliko taj laptop uopće ima smisla ...

Da odgovorim protupitanjem, kako MBN 8/256 za 740€ ili 8/512 za 860€ mogu imati smisla kad u oglesniku imaš pola godine star MBA M4 16/512 za 240€/140€ više?
05.03.2026 | 19:15
Da li ovaj skuplji ima TouchID?
A može biti za to samo ovisi hoćeš li gledati u 4K i na kojem brightness-u i što ćeš još vrtiti pozadinski (Firefox sa tucet tabova)..
05.03.2026 | 19:21
Bertone kaže:
pontmax1 kaže:
Pozdrav svima.
Muslim sam ga kupiti klincu ali ne znam koliko taj laptop uopće ima smisla ...

Da odgovorim protupitanjem, kako MBN 8/256 za 740€ ili 8/512 za 860€ mogu imati smisla kad u oglesniku imaš pola godine star MBA M4 16/512 za 240€/140€ više?

Za te novce si može plaćati 2TB iClouda na 2 godine.. Ako mu treba 2TB, ako ne, onda i duže (200GB) a možda mu i ne treba overkill (M4) ako je basic user. Npr, meni bi MBN basic bio sasvim dovoljan za moje potrebe. I sviđa mi se ona citrus boja. Da ima MBA u toj boji, onda bih bio u dvojbi.
05.03.2026 | 20:22
USB 3.x stick od 256 GB s oba konektora (USB-A i USB-C) košta ispod 30 €. U čemu je problem?

Meni je veći problem samo 8 GB RAM.
05.03.2026 | 20:32
@Bertone:

Isto razmisljamo

MBA M4 je stroj za ovo nedonosce...
05.03.2026 | 21:06
mene ovi modeli podsecaju na poslednje generacije MacBook-ova iz 2015.-17. god sa core-m, -m3, -m5 i -m7 procesorima.
mozda ce ovi sada imati bolju prodju.
05.03.2026 | 21:10
Ali što bi platio više ako neće koristiti resurse M4? To kao da kupim M1 BMW sa full opremom i koristim ga za odlazak u Interspar za tjednu nabavku. Ili da odem sa njime do šetnice u Kostrenu ili čak i do Osijeka ali se držim ograničenja na autoputu. Čemu mi onda takav auto? Lijepo je imati za neko bitno preticanje ili naglo kočenje ali ne vidim dalje korist od njega.
05.03.2026 | 23:03
smayoo kaže:
USB 3.x stick od 256 GB s oba konektora (USB-A i USB-C) košta ispod 30 €. U čemu je problem?

Meni je veći problem samo 8 GB RAM.

Evo hrpa konektora za 15 eura. I ostaje jedan C port slobodan. www.vinted.hr/items/8322118684-usb-hub-11u1
05.03.2026 | 23:06
Ima jedna zanimljivost kod M5 računala kojaa imaju Thunderbolt 5.

Interni SSD u M5: oko 6 GB/s
Thunderbolt 5 teorijski: oko 10–15 GB/s
Realni TB5 SSD: oko 6–7 GB/s

Došlo se do toga da je interni SSD usporediv s eksternim TB5 diskom.
Nije točno jasno da li je moguće natjerati TB5 u novim M5 računalima na asimetrični rad i s diskovima (120Gbps) ili će phrana ići preko 80Gbps.
06.03.2026 | 08:17
z1belof0t6ng1.jpeg
06.03.2026 | 08:32
Yonkis kaže:
Ali što bi platio više ako neće koristiti resurse M4? To kao da kupim M1 BMW sa full opremom i koristim ga za odlazak u Interspar za tjednu nabavku. Ili da odem sa njime do šetnice u Kostrenu ili čak i do Osijeka ali se držim ograničenja na autoputu. Čemu mi onda takav auto? Lijepo je imati za neko bitno preticanje ili naglo kočenje ali ne vidim dalje korist od njega.

Ja to vise gledam kao ulaganje u buducnost i da ce to racunalo puno bolje stariti u godinama koje dolaze. Tako da itekako ima smisla ako inicijalna cijena nije puno razlicita.

8GB je po meni usko grlo vec danas, a kamoli za 2-3 godine kada navaljaju ovih pametnih AI kakica u sve zivo

Ali slazem se i s tobom da je ovo racunalo dovoljno za 80-90% svakodnevnih zadaca...
06.03.2026 | 10:13
Slažem se s tobom. Kad kupujem komp, u pravilu kupim najopremljeniji model i onda ga raubam idućih 10-ak godina. Ako sad kupim jedva dovoljnu konfiguraciju, ona neće izdržati 10 godina....
06.03.2026 | 12:02
Ovo nisam znao:

Apple’s latest product is a game-changer

> In case you didn’t already know, you can’t just close your PC laptop without shutting it down and then put it in a carrying bag. You risk destroying your device, and you can thank Microsoft for it.

> According to Dell, Microsoft introduced “modern standby” in 2012. Modern standby replaced S3 deep sleep. In fact, many modern CPUs no longer support S3 deep sleep. The problem is that this means laptops on modern standby often aren’t really in sleep mode, and the fan needs to keep working. By putting the laptop in the bag, you risk choking the fan and overheating the device, potentially damaging it.

> For a deeper dive into the problem, I recommend watching Linus Tech Tips’ video titled “Microsoft is Forcing me to Buy MacBooks – Windows Modern Standby.”

> Obviously, MacBook Neo doesn’t have such a problem. Microsoft and PC CPU/Laptop manufacturers have turned a perfectly normal thing, like putting a laptop in a carrying bag, into something to worry about.

> I was rooting for this laptop to launch since the rumors about it started, since I see it as a very necessary punch in the face (and potentially a knockout) for Microsoft, Lenovo, Dell, HP, AMD, Intel, Qualcomm, and others.

Pisac je Lenovo user i nema namjeru prijeći na Mac u dogledno vrijeme
06.03.2026 | 13:50
Hrpetina gluposti nastalih najvjerojatnije kao loša prepisivačina neukih dramatičara koji žive od klikova.
06.03.2026 | 20:19
Moguće jer moj HUAWEI MateBook X Pro obično stoji u ladici tjednima ako ne i mjesecima da ga ne otvaram, uvijek u sleepu i baterija mu je najčešće iznad 75% koliko god da stoji kad ga otvorim.

S druge strane, ima puno linkova na webu gdje ljudi to prikazuju kao problem.

www.reddit.com/r/Windows11/comments/1dvh...dows_modern_standby/

> Just got a new laptop, 14” Dell precision.
> It almost caught on fire due to windows sleep.
11.03.2026 | 22:29
12.03.2026 | 00:34
Nemreš bolivit. Složiše ga cijelog bez ljepila i sranja? Što im se dogodilo? Bili su napušeni kad su ga dizajnirali?

Matična ploča je suludo malena.
12.03.2026 | 00:48
Jedan od najljepše konstruiranih prijenosnika ikada rekao bih! Ovaj put su zaista odradili iznenađujuće dobar posao!

Nice touch servisera je što je ofarbao nokte u boju MacBooka. Srećom, nije rastavljao onaj rozi!
12.03.2026 | 06:45
S ovime će se još jače popularizirati macOS.
Windowsi su u padu i to konstantnom.
12.03.2026 | 07:54
dpasaric kaže:
Srećom, nije rastavljao onaj rozi!

Što bi ovo trebalo značiti? Sa i bez smajlija, namiga.
12.03.2026 | 09:39
Ne sviđa mu se roza boja.
12.03.2026 | 16:13
Evo još jedan mrvu duži ali pregledniji video rastavljanja MBN.

Konstrukcijski mi se sviđa kako je složen, ali me zanima kako je raspoređena ravnoteža/balans i kako će se s vremenom pokazati plastika keycapsa na zmazanoću/masnoću prstiju (@Davore čekamo recenziju ),... i da, trebali su barem kao opciju ponuditi backlit tipkovnicu.
12.03.2026 | 16:34
Ovo je zivi dokaz da ih tehnicki nista ne sprijecava da nam omoguce da na iPhone vrtimo MacOS.

Dodjes na lokaciju, ukljucis iPhone u monitor ili TV, izvadis bezicnu tipkovnicu i mis. iPhone Pro postane Mac Mini
12.03.2026 | 18:27
hehehe, sve je to i logicno i poznato odavno, ali zaboga treba prodavati i Mac-ove i iPhone-e i iPad-ove.
nije Apple bez veze kompanija vredna onoliko stotina ili hiljada milijardi
12.03.2026 | 21:11
Što je najbolje, ovi zadnji iPhone modeli su i dosta jači od MacBook Neoa!

Zamisli jedan iPhone 17 Pro Max s 2 TB SSD-a kao MacOS platformu!
12.03.2026 | 22:05
Ja koliko sam propratio, ovaj Neo je po sirovoj snazi blizu standardnog M1 procesora.

Steta sto $100 skuplji model nema i 16GB RAM. To bi tek bio killer deal, ali kanibalizirao bi im prodaju skupljih. Nisu blesavi da to naprave
12.03.2026 | 22:55
M CPU je daleko iznad A CPU.
Oni su potpuno razliciti.
M procesori su dizajnirani za dugotrajni rad s visokim opterecenjem.
12.03.2026 | 23:09
U Appleovim procesorima:
∙ M označava Mac (ponekad se tumači i kao Mobile/Main)
∙ A označava Apple — kao u Apple Silicon (A14, A15, A16, itd.)
M serija čipova namijenjena je Mac računalima (MacBook, iMac, Mac mini, itd.), dok A serija pokreće iPhone i iPad uređaje. M čipovi zapravo su izvedeni iz A serije arhitekture — primjerice, M1 se temeljio na A14 Bionic čipu — samo povećani s više CPU/GPU jezgri i značajno većom memorijskom propusnošću za zahtjevniji rad.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 41 minuta
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.68 Seconds

Provided by iJoomla SEO