Trump i Musk - MAGA ili MASA
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Trump i Musk - MAGA ili MASA

07.03.2026 | 10:07
Je su li ono Američki junaci morali pitati u nekoga kako se obranjuje od Iranskih dronova?
Prilozi:
07.03.2026 | 18:18
IMG_5400.jpeg
08.03.2026 | 09:05
hormuz.jpeg
08.03.2026 | 11:41
Napad na Irak je provjereni obrazac kojim superbogati i super moćni zarađuju više.
Nakon WW2 igre Amerike i SSSR-a oko napda (direktnog ili indirektnog) na druge države je bila posljedica hladnog rata i političkih igri tko će kome biti bliži kako bi bili u dometu nukleranog oružja.

S vremenom su vlasnici krupnog kapitala čvršće zajašii političke strukture te na taj način počeli ostvarivati veću materijalnu korist.

Ideologije i moralne vrijednosti su odavno ugašene u politici.
Sve (99,99 %) što dolazi od kapitala i političara a upućeno je ostalim ljudima ja zovem pokvarena igra istinom.
Danas političku scenu dominantno određuje krupni kapital - od zgrada, općina, gradova do država i svjetske političke scene.
Temeljni dokaz ovoga je da danas manje od 1 posto ljudi posjeduje više od 50 posto materijalnih bogatstava svijeta i da 10 posto ljudi posjeduje više od 90 posto materijalnih bogatstava svijeta. I te se brojke progresivno povećavaju u korist bogatih. Slučajno? Nitko od političara zadnjih 40 godina ne vidi ekstremnu opasnost za čovječanstvo u ovim brojkama?
Ovo nikako nije slučajno.

Oni najbogatiji su naučili kako da stisnu i iscjede iz siromašnih još više.
To se može razumjeti (pored bolesnog sustava vrijednosti) kao stvar prestiža među njima. Svi su oni međusobno “prijatelji”, ta ne druže se oni niti se natječu sa onima “ispod njih” nego među sobom.

Poanta je izavati krizu ili paniku (primjerice korona) te biti sa unaprijed spremnim planom kojim putem će novac ići na njihove bankovne račune.
Boli briga njih za njihove sunarodnjake i sve one “ispod” njih, a kamoli za tamo neke Iračane ili Irance ili Ukrajince.
09.03.2026 | 14:54
dpasaric kaže:
Kako ono, teorije zavjere...

A dodao bih i ovaj vrlo zanimljivi ne-sažetak za Elonovo preuzimanje Twittera i kako ga je pretvorio u vlastitu platformu gdje on mijenja pravila slobode govora a za koju se kunuo da je posljednja takva platforma.

thebigdumb.substack.com/p/the-big-dumb-relationship-between
09.03.2026 | 18:50
S vremenom su vlasnici krupnog kapitala čvršće zajašili političke strukture te na taj način počeli ostvarivati veću materijalnu korist.

Napravili im ljubavnu zamčicu i čekali da se spotaknu o velike k...e.

Poanta je izazvati krizu ili paniku (primjerice korona) te biti sa unaprijed spremnim planom kojim putem će novac ići na njihove bankovne račune.

US-Subprime 2007/2008 kriza (Njemačka je sama platila za sistemski relevantne banke 900 milijardi). Pa Grčka euro kriza gdje su planski Swop-ovali Grčke državne obveznice (za to postoji i dokaz, onaj ministar Engleski koji je odavao stanje Euro kišobrana za Grčku, to je informacija stvorena za Swop) i tim preusmjeravali milijarde.

Puno pozdrava od Peter Thiela i Palantira.
10.03.2026 | 13:05
www.danas.rs/svet/kini-otete-luke-u-panami/

No comment!
ako je tramp sa svime ovim do sada sto je uradio - 'manje zlo', bas me interesuje sta je onda - vece zlo?
10.03.2026 | 17:27
Ender kaže:
www.danas.rs/svet/kini-otete-luke-u-panami/

No comment!
ako je tramp sa svime ovim do sada sto je uradio - 'manje zlo', bas me interesuje sta je onda - vece zlo?

Nikad ne znaš što sutra donosi.
11.03.2026 | 08:32
hoarq0g4daog1.jpeg
13.03.2026 | 19:56
www.adria.tv/vijesti/globus/tramp-velika...ike-iranskog-rezima/

"manje zlo" u borbi protiv veceg zla.
13.03.2026 | 20:04
Manje Zlo je počeo sustizati Senilnog na njegovom području...

www.youtube.com/shorts/zZQ8uJLxBso
13.03.2026 | 20:32
Ender kaže:
"manje zlo" u borbi protiv veceg zla.

Vidim da se mnogi od vas vole hvatati za moju izjavu da je Trump "manje zlo" od prošle garniture vlasti, ali čak i sada, kada je i svoje najveće obožavatelje zgrozio i dokazao da je lažljivi muljator bez stvarnog integriteta, vjerujem da je manje zlo od dementnog Bidena ili Kolin... ups, Kamale.

Dozvolite i da objasnim zašto vjerujem u to...

Američka "duboka država" bi odradila ovaj rat bez obzira je li na vlasti on ili netko sofisticiranog izražavanja u svilenim rukavicama. Uostalom, negdje na forumu je bio video visokog američkog vojnog dužnosnika koji je još krajem 90-tih ispričao cijelu njihovu strategiju i plan za bliski istok, sve do rata s Iranom kao zadnjom fazom. Znači nije u pitanju nečija "teorija zavjere", nego imperijalistički plan složen kroz interese raznih internih i eksternih lobija. Od proizvođača oružja, do opasnih ambicija Izraela.

Američki Kerum je (mada je ovo sada već postala uvreda za našeg Keruma i ozbiljno mu se ispričavam!) je svojom sirovom retorikom i postupcima, koji mimoilaze bilo kakve protokle i međunarodno pravo, razgolitio svu prljavštinu duboke države koja njihovu "demokraciju" koristi kao kulisu za svoje prljave poslove. Razgolitio je i elite - od samog sebe do većine aktera prethodnih vlasti, dakle nebitno je je li "demokrat" ili "republikanac", svi zajedno su bili u Epsteinovom krugu i na kraju odrađivali što se od njih tražilo.

Upravo taj dio gdje je sada i običan narod tamo konačno vidi da je to sve kazalište vlasti i da povlaštena i korumpirana skupina elita radi što hoće, može konačno dovesti do neke promjene.

U paralelnom scenariju u kojem bi ratove vodila slatka Kamala, njom bi upravljala gomila PR stručnjaka koji bi nam svo ovo zlo tako lijepo upakirali da bi mnogi još pomislili da je SAD zaista u pravu kada otima predsjednike i bombardira škole. Trump je svojim poremećenim egom i sirovom komunikacijom maknuo kulise i konačno mnogi mogu shvatiti da SAD-om ne vladaju demokratski izabrani ljudi od integriteta već marionete, profiteri i ucijenjeni poslušnici.
13.03.2026 | 20:43
"Manje zlo" je paradigma koju ja odbijam prihvatiti. Ovakav usr... duopol (općenito u "demokraciji" po svijetu, također i kod nas, ne samo u USA) i imamo zato što su ljudi prihvatili da biraju "manje zlo". Boli me Q tko je "manje" zlo. Ako je zlo, ja ga ne prihvaćam, niti podržavam, a kamoli da glasam za njega.

(Jasno je da ja ne mogu glasati na američkim predsjedničkim izborima, ali ista deformirana "logika" prodaje se i kod nas pred izbore.)
13.03.2026 | 21:13
smayoo kaže:
"Manje zlo" je paradigma koju ja odbijam prihvatiti. Ovakav usr... duopol (općenito u "demokraciji" po svijetu, također i kod nas, ne samo u USA) i imamo zato što su ljudi prihvatili da biraju "manje zlo". Boli me Q tko je "manje" zlo. Ako je zlo, ja ga ne prihvaćam, niti podržavam, a kamoli da glasam za njega.

Da, slažem se da je to svakako moralno i ljudski ispravno, ALI jedina suvremena alternativa taktici "manjeg zla" je oružana revolucija, a to uključuje lokve krvi i mnogo mrtvih, a opet bez pravog jamstva da će nova vlast, koja bi narodnim ustankom došla na vrh, bila ispravna i stvarno narodna i nekorumpirana.

Dugoročni put k boljem svijetu postoji, a to bi bila ispravna edukacija mladih, pa da se tako, kroz smjenu x etično educiranih generacija, nekako dođe do idealnog društva nekorumpirane vlasti.

No, to je proces koji može trajati stoljećima i to uz preduvjet da postojeća povlaštena elita ne sabotira edukaciju, a oni čine upravo to gdjegod mogu i pokušavaju nam civilizaciju globalno posložiti kao totalitarno društvo kasti i elita - ili kako ja to lijepo skratim u - "WEF-ovska bagra".

Sve skupa depresivno i vrlo daleko od Star Trek utopije, a ova simulacija "Nove Gaze" je groteskna nakon genocida tamo.
13.03.2026 | 21:52
Sarkastičan tvit od danas, ali vrlo blizu istine:

"At this rate the Trump administration will release the full unredacted Epstein files to distract from Iran."
14.03.2026 | 02:44
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Da, slažem se da je to svakako moralno i ljudski ispravno, ALI jedina suvremena alternativa taktici "manjeg zla" je oružana revolucija, a to uključuje lokve krvi i mnogo mrtvih, a opet bez pravog jamstva da će nova vlast, koja bi narodnim ustankom došla na vrh, bila ispravna i stvarno narodna i nekorumpirana.
Dugoročni put k boljem svijetu postoji, a to bi bila ispravna edukacija mladih, pa da se tako, kroz smjenu x etično educiranih generacija, nekako dođe do idealnog društva nekorumpirane vlasti.
No, to je proces koji može trajati stoljećima i to uz preduvjet da postojeća povlaštena elita ne sabotira edukaciju, a oni čine upravo to gdjegod mogu i pokušavaju nam civilizaciju globalno posložiti kao totalitarno društvo kasti i elita - ili kako ja to lijepo skratim u - "WEF-ovska bagra".
Sve skupa depresivno i vrlo daleko od Star Trek utopije.

Za par godina bi mogao zvučati kao AIr. Sviđa mi se smjer u kojem si krenuo razmišljati.
17.03.2026 | 08:17
OneBattle.jpg
17.03.2026 | 10:56
Nisu više tjedni, niti dani, sada su u pitanju minute
Više se ne sjeća što je rekao prije pola sata...

I ruga se što je Gavin Newsom (newscum, kako ga on zove) priznao da ima disleksiju. Nije mu to prvi put da se ruga nekome ili pogrdno imenuje nekoga. I to je predsjednik...
17.03.2026 | 21:26
jos jedan prilog biografiji buduceg dobitnika nobela za mir:

nova.rs/vesti/svet/tramp-najavljuje-sled...om-pa-preuzeti-kubu/

ovo 'manje zlo' postaje kao leteci cirkus.
18.03.2026 | 00:31
Ender kaže:
jos jedan prilog biografiji buduceg dobitnika nobela za mir...

Cijela ta izvrnuta priča o američkom pogledu na mir je počela kad su prvi Colt nazvali "Peacemaker"
18.03.2026 | 10:10
Analitičarka: Svi osim Trumpa shvaćaju što je napravio

> "Zahtijevam da te zemlje dođu i zaštite vlastiti teritorij, jer je to njihov teritorij", rekao je novinarima u predsjedničkom avionu na letu iz Floride prema Washingtonu. "To je mjesto odakle dobivaju energiju."

> To zapravo nije njihov teritorij, a činjenica da im je energija blokirana posljedica je njegove politike.

> U Trumpovu svijetu takve su prijetnje opravdane: on sada ima problem i želi da ga drugi riješe. Ne čini se da se sjeća ili da ga je briga što je tim istim čelnicima govorio prošlog mjeseca ili prošle godine, niti razumije kako su njegove odluke oblikovale javno mnijenje u njihovim zemljama ili im nanijele štetu. Ali oni se sjećaju, i njima je stalo.

> Konkretno, pamte da ih je američki predsjednik 14 mjeseci maltretirao carinama, ismijavao njihove sigurnosne brige i više puta vrijeđao. Još u siječnju 2020. Trump je nekoliko europskih dužnosnika rekao: "Ako Europa bude napadnuta, nikada vam nećemo doći pomoći niti vas podržati."
18.03.2026 | 13:59
dpasaric kaže:
"WEF-ovska bagra".

Sve skupa depresivno i vrlo daleko od Star Trek utopije, a ova simulacija "Nove Gaze" je groteskna nakon genocida tamo.

Strašno, nisam ni sanjao da je cijela US administracija s Trumpom postavljena od strane WEFa, evo na slici Rubio dok je predstavljao Trumpov / WEF plan:

www.bbc.com/news/articles/cy7mmpljze7o

Gaza.jpg

WEF je sad postao Bond villain. Nije mi jasno kako je Soros dopustio tako nešto?
18.03.2026 | 16:17
Trumpova administracija je u klopci - ako izgube na midterms, bit će prozvani i suđeni i mnogi od njih će ići u zatvor. Rade takve zločine tako očito da nema druge opcije. Moraju namjestiti izbore, otkazati ih ili stvoriti nacionalnu izvanrednu situaciju. Pogodite koje od toga će nasilni rasistički fašisti odabrati? Po mom mišljenju rat u Iranu je započeo POSEBNO kako bi se osiguralo pokriće za takve akcije. Thank you for your attention to this matter
18.03.2026 | 17:41
Yonkis kaže:
Trumpova administracija je u klopci - ako izgube na midterms, bit će prozvani i suđeni i mnogi od njih će ići u zatvor. ... Thank you for your attention to this matter

Što znači da tih izbora neće niti biti ili će smjeti glasati samo uski krug podobnih.

Hvala na iskazanoj pažnji za ovu temu.
18.03.2026 | 21:05
Ne znam jeste li propratili ali USA je izgubila 2 zracna tankera. Sudarili se u zraku, jedan se srusio a drugi sletio ostecen.

I sada nedavno Iran pogodi neku bazu u Saudijskoj arabiji i osteti 5 tankera na zemlji. To je ukupno 7 izbaceno iz stroja.

Stari su to avioni, iz doba Vijetnama ali svejedno. Zadnji put su Ameri 7 komada izgubili nikada

Imaju oni njih par stotina, ali fora je da je to vjerojatno usporilo sve ostale zrakoplove koji ovise o tankerima i opskrbi gorivom u zraku.
19.03.2026 | 17:43
Evo jednog zanimljivog članka iz Oxforda.
www.ox.ac.uk/news/2016-08-23-presidentia...-could-be-good-thing
Ukratko, Trumpedo je gori od Hitlera. A ovo da može biti good thing, da, imati neke osobine (psihopata) su dobra stvar.
20.03.2026 | 08:47
Yonkis kaže:
Evo jednog zanimljivog članka iz Oxforda.
www.ox.ac.uk/news/2016-08-23-presidentia...-could-be-good-thing
Ukratko, Trumpedo je gori od Hitlera. A ovo da može biti good thing, da, imati neke osobine (psihopata) su dobra stvar.

Čim sam kliknuo na link i vidio naslov sjetio sam se da sam to čitao kad je izašlo. Deset godina je prošlo od Brexita i prvih izbora za Trumpa? Kak leti vrijeme?!

Pa zatim Cambridge Analytica i sve to. Zatim korona, Q Anon i totalno skretanje u teorije zavjere koje postaju hrana za mase. A raspiruju ih ljudi kojima je to posao - ona ruska troll farma u Sankt Petersburgu - a zatim ih šire oni koji imaju nemiran mozak koji zahtijeva konstantne intelektualne podražaje ali ne pre zahtijevne kao kod riješavanja pravih problema već kao kod ljudi koji riješavaju križaljke ili onih koji su internet trolovi pa se besciljno raspravljaju oko stvari koje ih samo površno zanimaju ali im treba podsticaj ko što ovisnik treba svoju "drogu".

20.03.2026 | 09:03
Haha, Colin legenda.
20.03.2026 | 10:41
IgorD kaže:
Čim sam kliknuo na link i vidio naslov sjetio sam se da sam to čitao kad je izašlo. Deset godina je prošlo od Brexita i prvih izbora za Trumpa? Kak leti vrijeme?!

Pa prva stvar u linku, jasno vidljivo, je datum od kada je "vijest". I nisu ništa krivo napisali. To što kasnim sa "vješću" je više retroaktivno podsjećanje, baš kao što si i napisao.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 24 minuta
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO