27.02.2026 | 21:19
jura22 kaže:
LibreOffice ili iWork?
Zašto jedan a ne drugi i obrnuto?
Jako različiti paketi, a ja dnevno koristim OBA!
LibreOffice koristim za tablice (radi nekih naprednih funkcija koje Numbers nema) i kada je potrebno za dokumentaciju prema van koja iz nekog razloga mora biti u Word formatu.
Pages, Keynote i Numbers koristim za druge zadatke - za sve što mora lijepo izgledati!

Tako sam klasične račune do ove gnjusne Fiskalizacije 2.0 radio u Pagesu, sve interne dokumente i sve ponude radim u Pagesu i svaki dopis koji ne mora biti u Wordu, već može van kao PDF, izvodim u Pagesu. Predivno je lagan, ugodan i user friendly, ponaša se točno onako kako bih očekivao.
Keynote ne moram posebno opisivati, svaku prezentaciju, a radim ih mnogo, napravio sam u njemu. Ako se mora vritit s PC-ija, onda napravim eksport u PPT, izgube se lijepe tranzicije, ali što se može.
Numbers koristim kada moram nabrzaka napraviti lijepe tablice i grafove. Svaki članak na Jabučnjaku koji sadrži graf ili tablicu napravljen je u Numbers. Iako je vrlo bazičan paket, toliko je ugodno intuitivan da je gušt u njemu raditi, ali, naravno, nije za neke ozbiljnije i kompleksnije tablice ili kada se traži prava kompatibilnost s Excelom.