Windows 11 i TPM čip
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Windows 11 i TPM čip

27.02.2026 | 21:19
jura22 kaže:
LibreOffice ili iWork?
Zašto jedan a ne drugi i obrnuto?

Jako različiti paketi, a ja dnevno koristim OBA!

LibreOffice koristim za tablice (radi nekih naprednih funkcija koje Numbers nema) i kada je potrebno za dokumentaciju prema van koja iz nekog razloga mora biti u Word formatu.

Pages, Keynote i Numbers koristim za druge zadatke - za sve što mora lijepo izgledati! Tako sam klasične račune do ove gnjusne Fiskalizacije 2.0 radio u Pagesu, sve interne dokumente i sve ponude radim u Pagesu i svaki dopis koji ne mora biti u Wordu, već može van kao PDF, izvodim u Pagesu. Predivno je lagan, ugodan i user friendly, ponaša se točno onako kako bih očekivao.

Keynote ne moram posebno opisivati, svaku prezentaciju, a radim ih mnogo, napravio sam u njemu. Ako se mora vritit s PC-ija, onda napravim eksport u PPT, izgube se lijepe tranzicije, ali što se može.

Numbers koristim kada moram nabrzaka napraviti lijepe tablice i grafove. Svaki članak na Jabučnjaku koji sadrži graf ili tablicu napravljen je u Numbers. Iako je vrlo bazičan paket, toliko je ugodno intuitivan da je gušt u njemu raditi, ali, naravno, nije za neke ozbiljnije i kompleksnije tablice ili kada se traži prava kompatibilnost s Excelom.
01.03.2026 | 10:38
U zadnje vrijeme koristim AI za pretrazivanje WEB-a, ali mu ne vjerujem slijepo, zato i pitam. Posto je iWork instaliran, ne budem ga brisao, a instalirao sam LibreOffice i u ovih par dana mi je OK ali mu je sucelje ocajno (moguce stvar navike). Word je imao to lijepse ali pre-pre natrpano.
Iz nekadasnjeg iLife paketa sam jedino povremeno koristio iMovie, iDVD, iTunes, iPhoto cak i iWeb
01.03.2026 | 19:00
A koje ti je zapravo pitanje?
Aktualna verzija LO je 26.2.1 (za macOS apple silicon). Imaš na izbor kakav UI želiš koristiti. Moj izbor je onakvo kakvo je već 15 godina, kakvo je bilo i MS Office sučelje prije nego su počeli izmišljati s onim "panes". Uglavnom koristim kratice tipkovnicom i opcije po drop-down izbornicima, toolbarove puno manje i samo za određene stvari (npr. u Calcu za poravnanje teksta i obrub ćelija, boju teksta i boju pozadine)

Slikazaslona2026-03-01u19.01.18.png

Slikazaslona2026-03-01u19.01.58.png

Slikazaslona2026-03-01u19.02.22.png
01.03.2026 | 19:47
Ja sam skinuo 25.8.5.2 zadnja stabilna verzija, a 26.2.1. je zadnaj verzija i nju sam odlučio ne uzeti.
Tek istražujem, na prvu mi se alatna traka ne zviđa ali moram poraditi na izgledu.
Hvala na pomoći. Probam podesiti.
01.03.2026 | 20:37
Vrlo su konzervativni oko toga što je zadnja stabilna verzija. Odredili su si neki relativno dug rok u kojem neka verzija mora biti vani, a da nisu u bugzillu primili ozbiljne prijave prije nego verziju proglase stabilnom. Koristim LO otkad je NeoOffice počeo ozbiljno kasniti u praćenju OpenOffice verzija, dakle od cca 2011. pa sam uzeo LO probati i shvatio da je već tad bio ispred OpenOffice, a od prije desetak godina je i ispred MS Office u stvarima koje su meni bitne (Calc, analitika). Uglavnom, u tih 15 godina jednom se dogodilo da je zadnja ("nestabilna") verzija imala neki ozbiljan problem pa sam je jednostavno pregazio zadnjom stabilnom.
02.03.2026 | 16:02
Za početak vjerojatno i nema neke dramatične razlike između jedne i druge verzije.
Ne znam kako ide nadogradnja?

Screenshot2026-03-02at16.01.57.png

Meni kaže da je ovo kao zadnja verzija. Da li, kada ocjene da je ova zadnja stabilna, će se i ona pojaviti u ovom prozoru?
02.03.2026 | 16:45
Da. Tu će ti popnuti samo kad bude novija vezija koju proglase stabilnom.
Odsurfaj amo:
www.libreoffice.org/download/download-libreoffice/
02.03.2026 | 17:32
Da, znam. Od tuda sam i skinuo ali predzadnju verziju. Neka peglaju pa dok smatraju da je stabila, budu je pustili kroz Update.
Hvala
06.04.2026 | 01:03
06.04.2026 | 12:26
"Copilot Terms Claim Microsoft's AI Is for 'Entertainment Purposes Only"
www.pcmag.com/news/copilot-terms-claim-m...inment-purposes-only
09.04.2026 | 01:24

Sve gore i gore... nisam znao za ovo da ti enkriptiraju disk i možeš svom vlastitom disku i podacima pristupiti samo kada si ulogiran putem Microsoftovog računa! Luuudoooo!
01.05.2026 | 12:31
03.05.2026 | 03:01
Čini se da se dogodila gomila otkaza u Microsoftu, inženjeri im odlaze jer ne mogu prožvakati što se traži od njih da programiraju - umjesto softvera koji pomaže ljudima, softver za nadzor i skupljanje podataka.

03.05.2026 | 07:58
Što znači gomila? Prema izvještaju Microsofta, imali su 2025. oko 228 tisuća djelatnika. Od toga je preko 100.000 tisuća u SAD, a oko 80.000 radi na razvoju proizvoda i istraživanju (R&D).
Uz pretpostavku od headovercounta iz autoindustrije od 30-ak posto (dopuštam da je možda u IT industriji to drugačije) to bi značilo da je 20-ak tisuća ljudi NEPOTREBNO.
03.05.2026 | 08:05
Tesko da ljudi svojevoljno odlaze u trenutnoj situaciji na trzistu rada, vjerojatno se dijele otkazi kao i u ostalim granama.

Nazalost malo tko si moze priustiti da da otkaz zbog moralnih razloga.
03.05.2026 | 09:29
Ovdje se priča o visoko pozicioniranim softverskim inženjerima koji su od 10 do 20 godina u kompaniji. To što Microsoft ima stotine tisuća zaposlenih ne znači ništa za neki specifični ključni dio OS-a koji održava neka grupa ljudi, tako da ne bih rekao da je to bezazleno.

Kontam da su to redom itekako dobro plaćene pozicije, a onda su to ljudi koji da ovog trena prestanu raditi, mogu ugodno živjeti do penzije bez da išta rade, tako da ako im se ne rade poslovi protivni njihovom uvjerenju, da ih vjerojatno i neće raditi. Šefovi razvoja i softverskih projekata imaju i po pola milijuna $ godišnje - to sada govorim po dioničarskom izvješću za Apple, a za njih glasi da su škrti, znači da bi u Microsoftu trebale biti i bolje plaće.

Pratimo situaciju dalje, ljudi se čine nezadovoljni s Win 11 upravo iz tih razloga potpune ovisnosti o Microsoftu, gdje oni mogu zaključati korisnikovo računalo i pristup podacima - jer sve prolazi prvo kroz njih.
03.05.2026 | 09:43
Korporacije se nastoje u prvom redu rijesiti skupih (dobro placenih) zaposlenika. Na njihovo mjesto ce doci netko puno jeftiniji ako im je potrebno. Mozda su to zaista ljudi koji su pred 15 godina dosli raditi za korporaciju sa idejom da ce raditi na necem korisnom, ali onda su to budale.
03.05.2026 | 09:47
Kakogod nije prvi put da čujem od poslovnih ljudi "sve bitno držim podalje od Windowsa 11".
03.05.2026 | 11:21
Kako god, neki navijaju za MS a neki su protiv.
Statistike su neumoljive, % racunala na WIN pada.
Google kaze 63,6 % do 70 % na desktop.
Google kaze 28,9 % do 30 % akose ubroje i tebleti.

MS drzi veliki dio korporacijskog trzista. Tu im je glavna zarada.
03.05.2026 | 11:49
Upravo to sam htio napisati. Ja na poslu MORAM koristiti Win11 i nema majci, iako bih mogao, objektivno, koristiti bilo koji OS. Ali, firma diktira Win11. Kad pitam IT odjel zašto, ne dobivam konkretan odgovor, nego uopćene floskule tipa da to svi koriste, da je to inercijski zadano itd. U kratko, IT odjel s ponekom časnom iznimkom, nema pojma o linuxu, za Mac su čuli, ali je on 'preskup', iako, kad im pokažem cijene laptopa, padne vilica, pa kad velim da nema antivirusa, itd itd... padne zaključak da je softverska podrška slaba (iako se koristi na razini firme SAMO JEDAN softverski paket; sve ostalo su mailovi, tekstualni dokumenti i pdf-ovi).
Ukratko, linija manjeg otpora
03.05.2026 | 14:06
@Djuro genijalac, ja kad ne znam odgovor, pitam bracu Grimm.
en.numista.com/206869

Probaj/
03.05.2026 | 16:10
Gledaj... netko tko svoju profesionalnu poziciju i plaću bazira na Microsoft certifikatima sigurno neće nikad reći kako je to platforma koja ne valja i koju bi trebalo zamijeniti.
04.05.2026 | 05:32
Naravno, pa i onaj koji ima ugovor s MS za toaletni papir isto ih hvali.
Pa neve MS propasti.
Receno je da je MS jdanas manje pozeljan poslodavac nego prije. Tako velika kompanija ce umirati desetljece.

Cak je i Rimac prepoznao vaznost MS-a.
www.tportal.hr/biznis/clanak/rimac-trazi...oft-officeu-20160413
09.05.2026 | 23:55
24.05.2026 | 23:57
Microslop!

Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 2 minuta
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO