50 godina Applea
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

50 godina Applea

08.03.2026 | 16:33
1. travnja ove godine Apple slavi 50 godina. Vjerujem da to neće proći bez svojevrsne proslave, a možda čak i uz neki slavljenički proizvod, kao što smo npr. imali 20th Anniversary Macintosh.

Povodm te prilike je i legendarni Mac novinar i komentator, David Pogue, završio i objavio knjigu "Apple: The First 50 Years".

www.amazon.com/Apple-First-Years-David-Pogue/dp/1982134593

Nisam je još nabavio u fizičkom obliku, ali svakako hoću.

Kao intro, pogledajte njegov razgovor s Timom Cookom:

Bilo bi jako cool da izbace neki 50th Anniversary Mac, kao što su za 20 godina!
09.03.2026 | 10:08
Taman su napravili puni krug i vratili Apple u vrijeme prije povratka Jobsa.
Koliko im je trebalo?

Nered u količini raznih uređaja i servisa je zabrinjavajuć.
Kao u vrijeme Apple Newton-a.
10.03.2026 | 01:06
Ja nekako navijam za 50th Anniversary 32" iMac! To bi bilo cool!
10.03.2026 | 21:42
iMac 32 može, a još bolje bi bio 50"
P.S.
Apple je od mene stariji točno 18 dana
11.03.2026 | 17:44
Screenshot2026-03-11at17.43.25.png

Moja stiže slijedeći tjedan!
12.03.2026 | 08:42
Kakvi gosti kod Poguea!

12.03.2026 | 23:59
Prisjećanje na prvi MacOS X:

www.goto10retro.com/p/mac-os-x-25th-anniversary-the-os
14.03.2026 | 18:38
Samo da dam jednu moju misao:
Apple je dao “računalnu vatru” običnom čovjeku isto kao što je Prometej je dao vatru ljudima - simbol znanja i moći koju prije nisu imali.

ChatGPTImageMar14202606_35_57PM.png

Prema opisu koji sam dao, ChatGTP je generirao ilustraciju (chatgpt.com).
14.03.2026 | 22:39
Nije dao nego je prodao. Dao bi je Woz, dobričina ali Steve je vidio način da se to unovči.
15.03.2026 | 01:16
Yonkis kaže:
Nije dao nego je prodao. Dao bi je Woz, dobričina ali Steve je vidio način da se to unovči.

Upraf tako.
16.03.2026 | 21:11
rusty kaže:
Screenshot2026-03-11at17.43.25.png

Moja stiže slijedeći tjedan!

Knjiga je odlična.
Tek sam na Lisi, na 75 stranici od cca 700 strana. A nema puno slika
17.03.2026 | 17:55
We are all connected!
ili
Gdje si bio 1976?
ili
Brzo prođe 50 godina!

Ovih 50 Apple godina doziva u sjećanje i naše prohujale godine i druženja s Apple tehnologijom:)

Kako je Apple uopće došao do mene i zarobio me? Kao i sve u životu: "slučajno"!
Kao mladi inženjer strojarstva tek zaposlen u državnoj tvrtci na nekom tamo stolu stajao je i nekoga čekao Apple II. Na jednom flopiju OS a na drugom podaci. Nitko nije znao što s tom plastičnom kutijom elektronike pa su mi dali na igranje.. i složio sam u BASIC-u neki program za proračun zupčanika koji je drastično štedio vrijeme i olakšavao posao konstruktorima... Kako me to proslavilo prebačen sam na drugi odjel gdje je započinjala era Windows računala, CAD/CAM i sl. tako da sam na Apple zaboravio...

appleII.JPG

Apple II
Apple DOS
6502 @ 1.023 MHz
2 x 5.25 inch floppy disk

Sve dok nisam dao otkaz i prešao u privatnu tvrtku gdje radim i danas. I opet ista prića ali ovaj put me na tamo nekom stolu čekao pravi Mac - LC475. I pravi Mac OS 7. Netko je firmi vratio uslugu "slučajno" baš tim računalom! I cirkus je mogao početi...

lc475.jpg

Mac LC 475
Mac OS 7.5
Motorola 68040 @ 25 MHz
Memory 4 MB, expandable to 132 MB

Od tada pa do sada teško bi se mogao sjetiti svih Apple uređaja koje sam koristio i na koje sam nagovorio okolinu. Naravno da su na Mac prešli i tajnica, direktor, voditeljica baze kao i svaki budući zaposlenik. Prijatelj me u kolumni u Vidi časopisu posprdno nazivao Pajo Jabučar:) Dok nije i on pokleknuo i pohvalio se s Mac laptopom!

Jasno, svi smo jednog dana postali i umreženi - prvo AppleTalk s nekim serijskim kablom koji je diša morao provlačit po uredu da bi nakon koju godinu sve morao ponoviti s ethernet kablovinjem. Nije mu onda za zamjeriti što se znao pohvaliti vip strankama kako smo svi povezani odn. We are all connected! Dugo nam je to bila omiljena uzrečica u firmi:) Kao i s činjenicom da smo morali potpisati izjavu export control za neki Mac koji je bio prebrz (mips) i bio opasnost u rukama SSSR-a (neki USA akt koji je Apple savršeno iskoristio za marketing, ne sjećam se je li to bio Power Mac G4).

quadra.jpg

Mac Quadra 800
Mac OS 8.1
Motorola 68040 @ 33 MHz
Memory 8 MB, expandable to 136 MB

Mislim da sam osobno najviše posla odradio s Quadrom 800, robustan i dugovječan Mac. A najviše bio oduševljen s Power Mac G5 jer je unutrašnjost bila baš kao apoteka. A lijep i izvana, jednostavan, čist, metalni. I mogli smo u njega ugrađivati što god smo poželjeli...

Najblesavije sam se osjećao buljeći u preogroman Apple Cinema 17 inčni CRT, još i plavi prozirni... a prvi Mac za doma mi je bio aerodinamični iMac G3 bijeli CRT. Pa zatim robusni eMac kao "konačno" rješenje, zauvjek... No daleko od konačnog, nema tu kraja! iMac 27 mi se i više isplatio jer sam mogao raditi od doma i biti brži i učinkovitiji nego na poslu. U postkorona dobu. Zapravo sram bi me bilo i reći koliko sam novaca priskrbio Apple ekipi, što svojih što tuđih...

powerG3.jpg

Power Mac G3
PowerPC G3 @ 300 MHz
Mac OS X

Sjetio sam se i Performi (asocirao me nick od naše kolegice na Jabučnjaku) koje nismo kupovali ali sam jednom poslovnom partneru instalirao OS i to je bila muka, upogoniti TV tuner i silnu multimediju. Neka slična skalamerija je bila i 20 Anniversary Mac, nisam znao za to dok nije Davor spomenuo. Bilo bi cool, slažem se, za 50 da osvane 32" iMac, 6k i s M5, a koji bi bio s mišem i tipkovnicom povoljniji od slične kombinacije Studio-Studio:)

imacw.jpg
18.03.2026 | 09:04
Zorane hvala ti na ovom lijepom osobnom osvrtu na doba računalnih pionira!

Vjerujem da je povijest korištenja Macova kod mnogih od nas ovdje slična!
18.03.2026 | 09:09
Why My Simple Book Cover Wasn’t Simple by David Pogue
18.03.2026 | 14:46
ZoPaj kaže:
We are all connected!
ili
Gdje si bio 1976?
ili
Brzo prođe 50 godina!

Ovih 50 Apple godina doziva u sjećanje i naše prohujale godine i druženja s Apple tehnologijom:)

Kako je Apple uopće došao do mene i zarobio me? Kao i sve u životu: "slučajno"!
Kao mladi inženjer strojarstva tek zaposlen u državnoj tvrtci na nekom tamo stolu stajao je i nekoga čekao Apple II. Na jednom flopiju OS a na drugom podaci. Nitko nije znao što s tom plastičnom kutijom elektronike pa su mi dali na igranje.. i složio sam u BASIC-u neki program za proračun zupčanika koji je drastično štedio vrijeme i olakšavao posao konstruktorima... Kako me to proslavilo prebačen sam na drugi odjel gdje je započinjala era Windows računala, CAD/CAM i sl. tako da sam na Apple zaboravio...

appleII.JPG

Apple II
Apple DOS
6502 @ 1.023 MHz
2 x 5.25 inch floppy disk

Sve dok nisam dao otkaz i prešao u privatnu tvrtku gdje radim i danas. I opet ista prića ali ovaj put me na tamo nekom stolu čekao pravi Mac - LC475. I pravi Mac OS 7. Netko je firmi vratio uslugu "slučajno" baš tim računalom! I cirkus je mogao početi...

lc475.jpg

Mac LC 475
Mac OS 7.5
Motorola 68040 @ 25 MHz

Od tada pa do sada teško bi se mogao sjetiti svih Apple uređaja koje sam koristio i na koje sam nagovorio okolinu. Naravno da su na Mac prešli i tajnica, direktor, voditeljica baze kao i svaki budući zaposlenik. Prijatelj me u kolumni u Vidi časopisu posprdno nazivao Pajo Jabučar:) Dok nije i on pokleknuo i pohvalio se s Mac laptopom!

Jasno, svi smo jednog dana postali i umreženi - prvo AppleTalk s nekim serijskim kablom koji je diša morao provlačit po uredu da bi nakon koju godinu sve morao ponoviti s ethernet kablovinjem. Nije mu onda za zamjeriti što se znao pohvaliti vip strankama kako smo svi povezani odn. We are all connected! Dugo nam je to bila omiljena uzrečica u firmi:) Kao i s činjenicom da smo morali potpisati izjavu export control za neki Mac koji je bio prebrz (mips) i bio opasnost u rukama SSSR-a (neki USA akt koji je Apple savršeno iskoristio za marketing, ne sjećam se je li to bio Power Mac G4).

quadra.jpg

Mac Quadra 800
Mac OS 8.1
Motorola 68040 @ 33 MHz
Memory 8 MB, expandable to 136 MB

Mislim da sam osobno najviše posla odradio s Quadrom 800, robustan i dugovječan Mac. A najviše bio oduševljen s Power Mac G5 jer je unutrašnjost bila baš kao apoteka. A lijep i izvana, jednostavan, čist, metalni. I mogli smo u njega ugrađivati što god smo poželjeli...

Najblesavije sam se osjećao buljeći u preogroman Apple Cinema 17 inčni CRT, još i plavi prozirni... a prvi Mac za doma mi je bio aerodinamični iMac G3 bijeli CRT. Pa zatim robusni eMac kao "konačno" rješenje, zauvjek... No daleko od konačnog, nema tu kraja! iMac 27 mi se i više isplatio jer sam mogao raditi od doma i biti brži i učinkovitiji nego na poslu. U postkorona dobu. Zapravo sram bi me bilo i reći koliko sam novaca priskrbio Apple ekipi, što svojih što tuđih...

powerG3.jpg

Power Mac G3
PowerPC G3 @ 300 MHz
Mac OS X

Sjetio sam se i Performi (asocirao me nick od naše kolegice na Jabučnjaku) koje nismo kupovali ali sam jednom poslovnom partneru instalirao OS i to je bila muka, upogoniti TV tuner i silnu multimediju. Neka slična skalamerija je bila i 20 Anniversary Mac, nisam znao za to dok nije Davor spomenuo. Bilo bi cool, slažem se, za 50 da osvane 32" iMac, 6k i s M5, a koji bi bio s mišem i tipkovnicom povoljniji od slične kombinacije Studio-Studio:)

imacw.jpg

Hvala ti na ovom osvrtu. Ovo je bas bio gust procitati. Moj prvi je bio Apple IIc
18.03.2026 | 15:30
Apple IIc?
znači ima se poprilično životnog iskustva:)

hvala, bojao sam se da ću bit dosadan s osobnim osvrtom,
ipak jubilej je pa me, eto, ponjelo:)
18.03.2026 | 15:45
ZoPaj kaže:
Apple IIc?
znači ima se poprilično životnog iskustva:)

hvala, bojao sam se da ću bit dosadan s osobnim osvrtom,
ipak jubilej je pa me, eto, ponjelo:)

Necemo o godinama

Vjerovao ili ne, dobio sam IIc besplatno. Doslo u nekim donacijama za vrijeme rata u BiH. Nisu ljudi ni znali sto bi s tim i spreme ga u neku ostavu.

Kasnije moj prijatelj radio renoviranje te ustanove, i rekli im da slobodno pobacaju sve iz tih podruma. Unisteno dosta stvari u poplavi. On ga uzme i pokloni meni, jer sam u medjuvremenu vec isao IT smjer u srednjoj skoli.

To je bilo mozda 96-97 god. Mozda najdrazi poklon ikada. Racunalo i monokromatski zeleni monitor kojeg mi je RTV mehanicar popravio. Malo ga vlaga ostetila.
22.03.2026 | 10:22
Stvarno je rekao - Make Apple Great Again, negdje na 8 i po minuti:

22.03.2026 | 11:00
Eto, znači političari samo znaju plagirati stvarne genijalce...
22.03.2026 | 15:21
MAGA je ipak malo starija od toga...
en.wikipedia.org/wiki/Make_America_Great_Again
23.03.2026 | 21:00
Apple-50-godina.jpg

1. travnja u 19.30 sati – proslavite 50 godina Applea u Muzeju računala Peek&Poke!

Od garaže do globalne inovacije – otkrijte legendarne proizvode, ideje i priče koje su promijenile svijet.

Izdvajamo:

• Apple Newton i QuickTake
• iMac G4 “Sunflower” (MoMA izložak)
• Steve Jobs & Pixar priča
• Macintosh i njegovo ime

Besplatan ulaz, a okupljene čekaju jabuke i komad štrudle od jabuka, a i nešto za isprati grlo!
23.03.2026 | 22:07
Nije li malo prerano za prvi april?
24.03.2026 | 13:45
@ZoPaj

Sviđa mi se ovaj post od gosp.Zorana. Dolazak Apple u nečiji život. Kada Apple kao kompjuter uđe u naše živote, to je iskustvo koje mjenja život.

Spominje se godina '76, kada se nisam ni rodio. Međutim, već sam star i čovjek u godinama.

E, ljudi, volim čitati Vaše komentare. Iako, ne komentiram baš previše, jer kada krenem komentirati ili razgovorati, teško se zaustavljam.
24.03.2026 | 18:29
hvala!

slažem se, jako zanimljiva zajednica raznovrsnih ljudi i komentari, mišljenja...

nisam neki Apple fanatik, jednostavno dugogodišnji i možda napredniji korisnik,
ali ovaj logo 50 mi se toliko svidio u svojoj jednostavnosti i eleganciji da sam ga išao uokvirit i obilježit si svoj radni prostor doma:)

a50.jpg

IMG_8107.jpg
Prilozi:
24.03.2026 | 20:33
Je, odličan im je logo!

Još da izdaju neki 50th Anniversary Macintosh...
24.03.2026 | 20:47
ZoPaj kaže:

lc475.jpg

Mac LC 475
Mac OS 7.5
Motorola 68040 @ 25 MHz

Krasan osvrt, Zorane!

Ovo je trebao biti moj prvi Mac, tamo negdje '94, nakon što je Commodore propao. Dok sam konačno staroga nagovorio, sve su ih rasprodali i završili smo na 486DX-2/66

Nakon toga sam 2004. već dogovorio iBook pa se to izjalovilo
www.jabucnjak.hr/forum/switch/5534-nekoliko-pitanja.html

I tako na kraju čekao 17 godina do 2011
30.03.2026 | 09:35
Evo, samo da još jednom ponovim, barem za lokalce - svratite u srijedu u 19.30 do muzeja na druženje i malu proslavu 50 godina!

Osim jabuka, jabukovače i štrudle od jabuka - uključit ću sve Macove koji se mogu uključiti u "One more thing..." sobi, pa se možemo podsjetiti na stara dobra vremena, a kao kustos ću i ispričati priču o svim zanimljivim modelima koje tamo čuvamo.

Special guest star: naš admin Riba koji se za ovu priliku teleportirao iz Irske!
30.03.2026 | 20:55
Evo i službene najave:

www.peekpoke.hr/50-years-of-innovation-and-magic/
01.04.2026 | 23:44
Hvala svima koji su došli, bilo je lijepo!

artkvart.hr/kako-je-garaza-promijenila-s...io-50-godina-applea/
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 57 minuta
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.89 Seconds

Provided by iJoomla SEO