17.03.2026 | 17:55
We are all connected!
ili
Gdje si bio 1976?
ili
Brzo prođe 50 godina!
Ovih 50 Apple godina doziva u sjećanje i naše prohujale godine i druženja s Apple tehnologijom:)
Kako je Apple uopće došao do mene i zarobio me? Kao i sve u životu: "slučajno"!
Kao mladi inženjer strojarstva tek zaposlen u državnoj tvrtci na nekom tamo stolu stajao je i nekoga čekao Apple II. Na jednom flopiju OS a na drugom podaci. Nitko nije znao što s tom plastičnom kutijom elektronike pa su mi dali na igranje.. i složio sam u BASIC-u neki program za proračun zupčanika koji je drastično štedio vrijeme i olakšavao posao konstruktorima... Kako me to proslavilo prebačen sam na drugi odjel gdje je započinjala era Windows računala, CAD/CAM i sl. tako da sam na Apple zaboravio...
Apple II
Apple DOS
6502 @ 1.023 MHz
2 x 5.25 inch floppy disk
Sve dok nisam dao otkaz i prešao u privatnu tvrtku gdje radim i danas. I opet ista prića ali ovaj put me na tamo nekom stolu čekao pravi Mac - LC475. I pravi Mac OS 7. Netko je firmi vratio uslugu "slučajno" baš tim računalom! I cirkus je mogao početi...
Mac LC 475
Mac OS 7.5
Motorola 68040 @ 25 MHz
Memory 4 MB, expandable to 132 MB
Od tada pa do sada teško bi se mogao sjetiti svih Apple uređaja koje sam koristio i na koje sam nagovorio okolinu. Naravno da su na Mac prešli i tajnica, direktor, voditeljica baze kao i svaki budući zaposlenik. Prijatelj me u kolumni u Vidi časopisu posprdno nazivao Pajo Jabučar:) Dok nije i on pokleknuo i pohvalio se s Mac laptopom!
Jasno, svi smo jednog dana postali i umreženi - prvo AppleTalk s nekim serijskim kablom koji je diša morao provlačit po uredu da bi nakon koju godinu sve morao ponoviti s ethernet kablovinjem. Nije mu onda za zamjeriti što se znao pohvaliti vip strankama kako smo svi povezani odn. We are all connected! Dugo nam je to bila omiljena uzrečica u firmi:) Kao i s činjenicom da smo morali potpisati izjavu export control za neki Mac koji je bio prebrz (mips) i bio opasnost u rukama SSSR-a (neki USA akt koji je Apple savršeno iskoristio za marketing, ne sjećam se je li to bio Power Mac G4).
Mac Quadra 800
Mac OS 8.1
Motorola 68040 @ 33 MHz
Memory 8 MB, expandable to 136 MB
Mislim da sam osobno najviše posla odradio s Quadrom 800, robustan i dugovječan Mac. A najviše bio oduševljen s Power Mac G5 jer je unutrašnjost bila baš kao apoteka. A lijep i izvana, jednostavan, čist, metalni. I mogli smo u njega ugrađivati što god smo poželjeli...
Najblesavije sam se osjećao buljeći u preogroman Apple Cinema 17 inčni CRT, još i plavi prozirni... a prvi Mac za doma mi je bio aerodinamični iMac G3 bijeli CRT. Pa zatim robusni eMac kao "konačno" rješenje, zauvjek... No daleko od konačnog, nema tu kraja! iMac 27 mi se i više isplatio jer sam mogao raditi od doma i biti brži i učinkovitiji nego na poslu. U postkorona dobu. Zapravo sram bi me bilo i reći koliko sam novaca priskrbio Apple ekipi, što svojih što tuđih...
Power Mac G3
PowerPC G3 @ 300 MHz
Mac OS X
Sjetio sam se i Performi (asocirao me nick od naše kolegice na Jabučnjaku) koje nismo kupovali ali sam jednom poslovnom partneru instalirao OS i to je bila muka, upogoniti TV tuner i silnu multimediju. Neka slična
skalamerija je bila i 20 Anniversary Mac, nisam znao za to dok nije Davor spomenuo. Bilo bi cool, slažem se, za 50 da osvane 32" iMac, 6k i s M5, a koji bi bio s mišem i tipkovnicom povoljniji od slične kombinacije Studio-Studio:)