Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


20.12.2014 | 15:12
Izgleda ukusno, ali moram priznati da ne znam što je to mrkač, palamida, divlja riga (blush)

Inaće, ovo me potaklo da vas pitam što ćete kuhati za badnjak i Božić? Ja sam za klasiku, znači; za badnjak fiš (ljuti), široki rezanci i neka riba (skuša ili šaran) + krumpir salata s lukom.
Na Božić kulenova seka, sir i masline za predjelo, a za glavno jelo pečena patka, pečeni krumpir i povrće + mlinci.
+ domaći kruh !

No, ako imate kakvih ideja, nije kasno za izmjenu

EDIT;
Ove godine sam preuzeo kuhanje na badnjak i Božić na sebe. Zato sve navedeno pripremam vani - kotlić, plata i krušna peć!

A i vrijeme mi ide u prilog!
20.12.2014 | 18:52
Sorry, nisam zapravo ni skužio da se koristim lokalizmima...

Mrkač (u mom kraju poznat još i po talijanskom lokalizmu "pesce grotta" - u doslovnom prijevodu - riba-kamen) - lat. octopus vulgaris - iliti - hobotnica.



Palamida je riba vrlo nalik tuni, samo puno, puno manja. Lat. sarda sarda.



Riga (iz meni nepoznatog razloga, u kontinentalnom dijelu Hrvatske je puno poznatija po talijanskom imenu rucola, ili nekom potpuno iskrivljenom "rikula"), lat. eruca sativa je samonikla mediteranska trava vrlo zanimljivog i "drugačijeg" okusa. Posljednjih desetak godina se i uzgaja pa je puno lakše dobavljiva, a kad sam bio klinac, jeli smo jedino onu koju bi sami nabrali po livadama i makiji.

20.12.2014 | 18:59
Mi smo ove godine za Božić u Moslavini, kod punice pa će isto biti neka kontinentalna varijanta. Na Božić obično ujutro bude pečena kobasica od nedavnog kolinja, a za ručak svinjsko pečenje, obično ostavimo na kolinju hrbat i plećku za tu svrhu.
Za Badnjak, strahujem, bit će neki über-masni šaran iz ribnjaka Ti šarani su masniji od najmasnijeg odojka kojeg sam ja u životu vidio pa ne kužim baš kako se to može smatrati posnom hranom, ali već sam navikao... Obično ga punica pripremi u pećnici, u vinu. I grah-salata k tome.
20.12.2014 | 20:18
Ahaa, sad je jasno za ovo gore. Da, imaš pravo - znam ja za rikolu.

Ovo za šarana se u potpunosti slažem. U izbor je ušao samo zbog fiš-paprikaša, ali mislim da će ipak biti skuša - Da ne bude baš sve kontinentalno (uz masline).
Inaće, prvi izbor bi bio tuna (obožavam je), ali cijene su kooma!

Odojak (svinjetinu) ja ove godine preskačem, a na drugi dan Božića bude teletina!
31.12.2014 | 13:09
Ima li još netko doma ovo?




31.12.2014 | 16:01
Oskoruše? Wow... Čovječe, ima 25 godina da sam to zadnji put kušao... Evo, baš kaže i moja draga da ne zna da li ćemo ikad više to jesti...
31.12.2014 | 16:19
smayoo kaže:
Oskoruše? Wow... Čovječe, ima 25 godina da sam to zadnji put kušao... Evo, baš kaže i moja draga da ne zna da li ćemo ikad više to jesti...


Hehe, skoro si pogodio!

To je Mušmula (lat. Mespilus germanica)

Inaće, posadio sam mladu voćku prije 2 i pol godine, i već ima dovoljno roda da se može guštati. Isto kao i oskoruša, i plod mušmule se jede tek kad zgnjili! Ukusno je i zdravo, a već je prava rjetkost!
Kasno sam se sjetio postati jer je već pri kraju i ak se ne pojede za dan, dva, baca se!

No, podsjeti me nagodinu, pa ti pošaljem! (Ili dođete do VŽ na specijalitete iz krušne peći i mušmule)


800px-Medlar_pomes_and_leaves.jpg



EDIT;
Sad si mi dao ideju: - U proljeće ide u dvorište i jedna sadnica Oskoruše!
31.12.2014 | 17:15
Oskoruša je više nalik krušci.
Mislim kako se i oskoruše jedu pred trulenje.
31.12.2014 | 17:29
zabac kaže:
Oskoruša je više nalik krušci.
Mislim kako se i oskoruše jedu pred trulenje.


Imam ja dva drveta kod punice, mi ih zovemo mušmule.
Tako je žabac, jedu se kad su praktički smeđo-crne. I pazit da se od koštica ne polome zubi.
31.12.2014 | 17:40
Evo jedan mali pripravak za veceru. Jedan od mojih ulova od kraja rujna. Ovako mi je riba najdraža, u pecnicu, sa puno raznolikog povrća, zacini, maslinovo ulje i dobro vino za kraj

image_2014-12-31.jpg


image_2014-12-31-2.jpg
31.12.2014 | 17:47
I još koja fotkica ulova.

IMG_5550.JPG


IMG_5566.JPG


I jedna kapitalka od travnja
IMG_2682.JPG
31.12.2014 | 18:11
Krasan je! To je rumbac, zar ne? A ono u tepsiji - je li to luben (brancin) ili kavala?
31.12.2014 | 18:19
Zdravac kaže:
To je Mušmula (lat. Mespilus germanica)


Jah, i to sam isto zadnji put prije 25 godina jeo. Uvijek sam brkao plodove, baš zato što se oba jedu kad se smrznu (oskoruše), odnosno natrunu (mušmule), ali same biljke razlikujem, jer je mušmula više grmolika, puno manja, a oskoruša je vrlo ozbiljno stablo, mislim da doživljava puno puno veću starost od "običnih" voćaka.

Inaće, posadio sam mladu voćku prije 2 i pol godine, i već ima dovoljno roda da se može guštati.


Sad si mi dao ideju: - U proljeće ide u dvorište i jedna sadnica Oskoruše!


Zavidim , ali prije svega me zanima - odakle ti sadnice?

No, podsjeti me nagodinu, pa ti pošaljem! (Ili dođete do VŽ na specijalitete iz krušne peći i mušmule)


Nemoj ti dvaput to reći, da si ja to ne stavim odmah sad u rokovnik, pa evo nas za godinu dana u Varaždinu. .
31.12.2014 | 18:24
smayoo kaže:
Krasan je! To je rumbac, zar ne? A ono u tepsiji - je li to luben (brancin) ili kavala?

Kapitalac je palamida, ako je to bilo pitanje vezano za rumbac.
A u tepsiji je strelka(tako su me naučili Lošinjani, a neki je zovu strijelka. Navodno po nekim izvorima ima neku vezu sa gofom, mada sumnjam u to jer ima veliku i debelu ljusku što baš gof i nema. U prvom ulovu prošle godine sam pomislio da je neki vrlo čudan brancin, ali su me lokalci odmah ispravili). Inače meni fina riba, nije vrh ali za lovit ju je pravi izazov za svakog ribića. Voli iskakat u drilu iznad površine a ima opake zube i kida predveze ko škarama, a ima manevre poput killo do dvije plavice.
31.12.2014 | 18:28
Sad još gaće (mudante) dolje i da vidimo koji ima kakvoga!

LOL
31.12.2014 | 18:32

Teško se ribiću ne pohvalit.
31.12.2014 | 18:46
trebalo je s fisheye objektivom slikati. Riba bi bila ogromna. LOL
31.12.2014 | 18:55
smayoo kaže:
Zdravac kaže:
To je Mušmula (lat. Mespilus germanica)


Jah, i to sam isto zadnji put prije 25 godina jeo. Uvijek sam brkao plodove, baš zato što se oba jedu kad se smrznu (oskoruše), odnosno natrunu (mušmule), ali same biljke razlikujem, jer je mušmula više grmolika, puno manja, a oskoruša je vrlo ozbiljno stablo, mislim da doživljava puno puno veću starost od "običnih" voćaka.

Inaće, posadio sam mladu voćku prije 2 i pol godine, i već ima dovoljno roda da se može guštati.


Sad si mi dao ideju: - U proljeće ide u dvorište i jedna sadnica Oskoruše!


Zavidim , ali prije svega me zanima - odakle ti sadnice?

No, podsjeti me nagodinu, pa ti pošaljem! (Ili dođete do VŽ na specijalitete iz krušne peći i mušmule)


Nemoj ti dvaput to reći, da si ja to ne stavim odmah sad u rokovnik, pa evo nas za godinu dana u Varaždinu. .


Smayo, nema frke, vrata su uvijek otvorena! Samo pazi na backup i kasnije restore (da se ne izbriše)
Kolko se sjećam, jednom sam slučajno naletio na sadnicu u nekakvom mini rasadniku na potezu VŽ - ČK! Nešto drugo sam tražio, pa slučajno ugledao mušmulu, i eto je!
31.12.2014 | 18:55
zabac kaže:
trebalo je s fisheye objektivom slikati. Riba bi bila ogromna. LOL

Ma nebi onda stala na jabucnjak.
31.12.2014 | 19:07
JOHN kaže:
Kapitalac je palamida, ako je to bilo pitanje vezano za rumbac.


Slične su prilično. Učinila mi se više vretenasta pa sam zato pomislio da je rumbac.

A u tepsiji je strelka(tako su me naučili Lošinjani, a neki je zovu strijelka.


Evo, svaki dan naučim nešto novo. Nisam nikad čuo ni za tu vrstu, ni za porodicu, a kamoli je vidio uživo. Ali nije čudno, kako vidim (podvodni.hr), radi se o vrsti koja se tek u zadnjih 10 godina rasprostranila Jadranom, a ja u zadnjih 10 godina nažalost baš više i ne idem u ribe.

Nema veze s gofovima. Strijelka je jedina pripadnica svoje vrste (u Jadranu).

www.podvodni.hr/zivot-jadrana/pisces/ost...ciformes/pomatomidae

Gof pripada porodici bitnica. www.podvodni.hr/zivot-jadrana/pisces/ost...rciformes/carangidae

A ja sam pomislio da se radi o kavali, koja pripada porodici sjenki. www.podvodni.hr/zivot-jadrana/pisces/ost...dae/46-sciaena-umbra

Kako loviš? Na panulu? Pretpostavljam da je panula u pitanju, čim je ulov palamida i ta strijelka, koja je rođakinja barakude.
31.12.2014 | 19:11
Zdravac kaže:
Kolko se sjećam, jednom sam slučajno naletio na sadnicu u nekakvom mini rasadniku na potezu VŽ - ČK! Nešto drugo sam tražio, pa slučajno ugledao mušmulu, i eto je!


Ajde... računaš da će oni imati i oskorušu? Mislim - to je fakat već toliko rijetka voćka, dosta ljudi ni ne zna da postoji.
31.12.2014 | 19:36
Rumbac je jako sličan palamidi, malo zdepastiji oblik od palamide i vrlo lako se zamijene.

Strelku/strijelku ja nisam nikad čuo ni vidio do prvog ulova prošle godine, a dok sam je konačno ulovio nakon hrpe izgubljenih predveza, prokleo sam valjda sve barakude koje mi trgaju predvez, a kad ono strelka!

Ma meni se neki blebnuli povezanost sa gofom, mada sam ja odmah posumnjao na to jer sam lovio i jeo gofa i očito je da nemaju veze jedno s drugim.

Ovo ti ja sve lovim večinom s kraja a rijetko iz barke(šogor ima barku pa kad ide on, idem i ja, odnosno kad je barka u moru). Panulu slabo koristim/o, uglavnom za lignje zimi.
01.01.2015 | 02:23
S kraja? Gofa? Palamidu? Pa to su pučinske ribe! Kako? Gdje? Odakle? Jel ti možda zabacuješ udicu kvadrokopterom?
01.01.2015 | 11:38
Katkad i pučinska riba uđe u vale, znaju one da se u valama krije laki ulov. Dobar surf štap i pozicije gdje je na 50-ak metara od obale dubina preko 15-20m, možeš očekivat svakakve ulove, pogotovo ako svakodnevno brumaš.

Evo jedan video pozicije gdje lovim, nije baš neka kvaliteta videa. Uz obalu, dubina preko 10m, a 50m dalje preko 30m.
youtu.be/Twz-vBO3eKk
01.01.2015 | 13:25
Ajde... Svaka čast. Mnogi panulavaju na desetke milja za ne puno veće komade uloviti. Pogotovo ako pričamo o gofu.
01.01.2015 | 19:40
JOHN kaže:
Katkad i pučinska riba uđe u vale, znaju one da se u valama krije laki ulov. Dobar surf štap i pozicije gdje je na 50-ak metara od obale dubina preko 15-20m, možeš očekivat svakakve ulove, pogotovo ako svakodnevno brumaš.

Evo jedan video pozicije gdje lovim, nije baš neka kvaliteta videa. Uz obalu, dubina preko 10m, a 50m dalje preko 30m.
youtu.be/Twz-vBO3eKk


Koji je ovo dio jadrana ? Sjever-Sredina-Jug jadrana ili jos bolje okolica kojeg mjesta....Samo radi orijentacije pitam jer ja svake godine pecam oko Novog Vinodolskog i ni slicno sa obale da mi se zalomi.
01.01.2015 | 20:27
Lošinj, napisao je John ranije. U Vinodolskom kanalu nema šanse da naletiš na pučinske ribe. Tu je s kraja najbolje čemu se možeš nadati - zubac, ako se za njega pripremiš. Ako ne, onda kakva orada, fratar ili arbun, uglavnom do kile.
01.01.2015 | 21:10
U Vinodolskom zaboravi, bar po mom skromnom iskustvu. Tamo sam imao vikendicu 10godina, na Prisiki, sad sam se pomaknuo zapadnije, u Malinsku. U vinodolskom sam par puta zabacio i dobije se koji arbun, oćata i amen.
A ni Malinska nije baš najbolja po dosadašnjem iskustvu, mada tamo zađe i koja oradica.

Od sjevernog Jadrana najbolje prolazi Rijeka, Rabac, Cres i Lošinj( sve lošije, gotovo slabo). Srednji i južni neznam ništa. Prošao sam gotovo cijeli Jadran ali turistički. Za ozbiljan ribolov treba svaki otok ili mjesto proučavat GODINAMA, sprijateljit se s lokalcima(ribarima/ribičima) i slušat, sve mimo toga se svede na puku sreću i općeniti gubitak vremena bar po pitanju ulova. Ja osobno uživam u svakoj minuti ribolova, makar ništa i ne ulovim, a nekim primorcima je to nepojmljivo, al jbg ja sam kontinentalac i svaka minuta na moru mi je dragocijena, još pogotovo ako je ribolov u pitanju. Starija kćer je također zavolila ribolov a i mlađa pokazuje interes, tako da di češ večeg veselja.
Svaka riba drugačije radi, hrani se, kreće, ovisno o lokaciji. Jednostavno gotovo da i nema univerzalnog pravila.
01.01.2015 | 21:51
Ma znam da Novi nije bas neka lokacija. Nisam vido da je receno da je lokacija Losinj. Bilo je ugora malo nize od vinodolskog prema Senju a bas u Novome i pokoja orada. Najvise zapravo bugvi i sparova. Jesenas sam imao srece pa je palo i par dobrih cipala. Nagodinu se spremam malo vise vremenu posvetiti lubenu (branku) i jeguljama. Cipli uhvaceni su bili savrseni, peceni na tavi ali i juha je bila od njih odlicna. Nisu to bili oni cipli dizelasi vec sa otvorenog mora. Bilo je neko ludo nevrijeme i ona mala rijecina je toliko nabujala da je cijeli Novi tj. more oko njega pozutilo koliko je vode oteklo u more. Nakon toga, taj dan je riba pecalo kao luda. Bilo je svega ali sam jedino ovo slikao. Inace imam dosta dobar pribor za pecanje ali i sa njime tog dana nisam uspio nesto izvaditi. Imao sam tako dobru borbu sa necim ali mi je na kraju sve pokidalo. Upredenica 0,30mm nova, stara par dana je na kraju pukla. Domaci kazu da je mozda bila ili neka manja tuna u sta sumnjam jer sam pecao sa obale. Ja bih rekao da je neka veca lica ili strelka ako ih ima tamo. Evo i mojih ciplica .


IMG_0155.JPG
01.01.2015 | 22:42
I tuna, i lica su pučinske ribe. Nije vjerojatno. Po mom iskustvu, malo veći arbun (od kile) zna se boriti kao da je morski pas. Ali ako ti je predvez pukao, onda je možda bio i zubatac od par kila, ovisi što si ješkao. Ili ti se zakačila neka mala ribica koju nisi ni osjetio pa je na nju skočio zubac.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 34 minuta
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.92 Seconds

Provided by iJoomla SEO