Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


20.12.2014 | 15:12
Izgleda ukusno, ali moram priznati da ne znam što je to mrkač, palamida, divlja riga (blush)

Inaće, ovo me potaklo da vas pitam što ćete kuhati za badnjak i Božić? Ja sam za klasiku, znači; za badnjak fiš (ljuti), široki rezanci i neka riba (skuša ili šaran) + krumpir salata s lukom.
Na Božić kulenova seka, sir i masline za predjelo, a za glavno jelo pečena patka, pečeni krumpir i povrće + mlinci.
+ domaći kruh !

No, ako imate kakvih ideja, nije kasno za izmjenu

EDIT;
Ove godine sam preuzeo kuhanje na badnjak i Božić na sebe. Zato sve navedeno pripremam vani - kotlić, plata i krušna peć!

A i vrijeme mi ide u prilog!
20.12.2014 | 18:52
Sorry, nisam zapravo ni skužio da se koristim lokalizmima...

Mrkač (u mom kraju poznat još i po talijanskom lokalizmu "pesce grotta" - u doslovnom prijevodu - riba-kamen) - lat. octopus vulgaris - iliti - hobotnica.



Palamida je riba vrlo nalik tuni, samo puno, puno manja. Lat. sarda sarda.



Riga (iz meni nepoznatog razloga, u kontinentalnom dijelu Hrvatske je puno poznatija po talijanskom imenu rucola, ili nekom potpuno iskrivljenom "rikula"), lat. eruca sativa je samonikla mediteranska trava vrlo zanimljivog i "drugačijeg" okusa. Posljednjih desetak godina se i uzgaja pa je puno lakše dobavljiva, a kad sam bio klinac, jeli smo jedino onu koju bi sami nabrali po livadama i makiji.

20.12.2014 | 18:59
Mi smo ove godine za Božić u Moslavini, kod punice pa će isto biti neka kontinentalna varijanta. Na Božić obično ujutro bude pečena kobasica od nedavnog kolinja, a za ručak svinjsko pečenje, obično ostavimo na kolinju hrbat i plećku za tu svrhu.
Za Badnjak, strahujem, bit će neki über-masni šaran iz ribnjaka Ti šarani su masniji od najmasnijeg odojka kojeg sam ja u životu vidio pa ne kužim baš kako se to može smatrati posnom hranom, ali već sam navikao... Obično ga punica pripremi u pećnici, u vinu. I grah-salata k tome.
20.12.2014 | 20:18
Ahaa, sad je jasno za ovo gore. Da, imaš pravo - znam ja za rikolu.

Ovo za šarana se u potpunosti slažem. U izbor je ušao samo zbog fiš-paprikaša, ali mislim da će ipak biti skuša - Da ne bude baš sve kontinentalno (uz masline).
Inaće, prvi izbor bi bio tuna (obožavam je), ali cijene su kooma!

Odojak (svinjetinu) ja ove godine preskačem, a na drugi dan Božića bude teletina!
31.12.2014 | 13:09
Ima li još netko doma ovo?




31.12.2014 | 16:01
Oskoruše? Wow... Čovječe, ima 25 godina da sam to zadnji put kušao... Evo, baš kaže i moja draga da ne zna da li ćemo ikad više to jesti...
31.12.2014 | 16:19
smayoo kaže:
Oskoruše? Wow... Čovječe, ima 25 godina da sam to zadnji put kušao... Evo, baš kaže i moja draga da ne zna da li ćemo ikad više to jesti...


Hehe, skoro si pogodio!

To je Mušmula (lat. Mespilus germanica)

Inaće, posadio sam mladu voćku prije 2 i pol godine, i već ima dovoljno roda da se može guštati. Isto kao i oskoruša, i plod mušmule se jede tek kad zgnjili! Ukusno je i zdravo, a već je prava rjetkost!
Kasno sam se sjetio postati jer je već pri kraju i ak se ne pojede za dan, dva, baca se!

No, podsjeti me nagodinu, pa ti pošaljem! (Ili dođete do VŽ na specijalitete iz krušne peći i mušmule)


800px-Medlar_pomes_and_leaves.jpg



EDIT;
Sad si mi dao ideju: - U proljeće ide u dvorište i jedna sadnica Oskoruše!
31.12.2014 | 17:15
Oskoruša je više nalik krušci.
Mislim kako se i oskoruše jedu pred trulenje.
31.12.2014 | 17:29
zabac kaže:
Oskoruša je više nalik krušci.
Mislim kako se i oskoruše jedu pred trulenje.


Imam ja dva drveta kod punice, mi ih zovemo mušmule.
Tako je žabac, jedu se kad su praktički smeđo-crne. I pazit da se od koštica ne polome zubi.
31.12.2014 | 17:40
Evo jedan mali pripravak za veceru. Jedan od mojih ulova od kraja rujna. Ovako mi je riba najdraža, u pecnicu, sa puno raznolikog povrća, zacini, maslinovo ulje i dobro vino za kraj

image_2014-12-31.jpg


image_2014-12-31-2.jpg
31.12.2014 | 17:47
I još koja fotkica ulova.

IMG_5550.JPG


IMG_5566.JPG


I jedna kapitalka od travnja
IMG_2682.JPG
31.12.2014 | 18:11
Krasan je! To je rumbac, zar ne? A ono u tepsiji - je li to luben (brancin) ili kavala?
31.12.2014 | 18:19
Zdravac kaže:
To je Mušmula (lat. Mespilus germanica)


Jah, i to sam isto zadnji put prije 25 godina jeo. Uvijek sam brkao plodove, baš zato što se oba jedu kad se smrznu (oskoruše), odnosno natrunu (mušmule), ali same biljke razlikujem, jer je mušmula više grmolika, puno manja, a oskoruša je vrlo ozbiljno stablo, mislim da doživljava puno puno veću starost od "običnih" voćaka.

Inaće, posadio sam mladu voćku prije 2 i pol godine, i već ima dovoljno roda da se može guštati.


Sad si mi dao ideju: - U proljeće ide u dvorište i jedna sadnica Oskoruše!


Zavidim , ali prije svega me zanima - odakle ti sadnice?

No, podsjeti me nagodinu, pa ti pošaljem! (Ili dođete do VŽ na specijalitete iz krušne peći i mušmule)


Nemoj ti dvaput to reći, da si ja to ne stavim odmah sad u rokovnik, pa evo nas za godinu dana u Varaždinu. .
31.12.2014 | 18:24
smayoo kaže:
Krasan je! To je rumbac, zar ne? A ono u tepsiji - je li to luben (brancin) ili kavala?

Kapitalac je palamida, ako je to bilo pitanje vezano za rumbac.
A u tepsiji je strelka(tako su me naučili Lošinjani, a neki je zovu strijelka. Navodno po nekim izvorima ima neku vezu sa gofom, mada sumnjam u to jer ima veliku i debelu ljusku što baš gof i nema. U prvom ulovu prošle godine sam pomislio da je neki vrlo čudan brancin, ali su me lokalci odmah ispravili). Inače meni fina riba, nije vrh ali za lovit ju je pravi izazov za svakog ribića. Voli iskakat u drilu iznad površine a ima opake zube i kida predveze ko škarama, a ima manevre poput killo do dvije plavice.
31.12.2014 | 18:28
Sad još gaće (mudante) dolje i da vidimo koji ima kakvoga!

LOL
31.12.2014 | 18:32

Teško se ribiću ne pohvalit.
31.12.2014 | 18:46
trebalo je s fisheye objektivom slikati. Riba bi bila ogromna. LOL
31.12.2014 | 18:55
smayoo kaže:
Zdravac kaže:
To je Mušmula (lat. Mespilus germanica)


Jah, i to sam isto zadnji put prije 25 godina jeo. Uvijek sam brkao plodove, baš zato što se oba jedu kad se smrznu (oskoruše), odnosno natrunu (mušmule), ali same biljke razlikujem, jer je mušmula više grmolika, puno manja, a oskoruša je vrlo ozbiljno stablo, mislim da doživljava puno puno veću starost od "običnih" voćaka.

Inaće, posadio sam mladu voćku prije 2 i pol godine, i već ima dovoljno roda da se može guštati.


Sad si mi dao ideju: - U proljeće ide u dvorište i jedna sadnica Oskoruše!


Zavidim , ali prije svega me zanima - odakle ti sadnice?

No, podsjeti me nagodinu, pa ti pošaljem! (Ili dođete do VŽ na specijalitete iz krušne peći i mušmule)


Nemoj ti dvaput to reći, da si ja to ne stavim odmah sad u rokovnik, pa evo nas za godinu dana u Varaždinu. .


Smayo, nema frke, vrata su uvijek otvorena! Samo pazi na backup i kasnije restore (da se ne izbriše)
Kolko se sjećam, jednom sam slučajno naletio na sadnicu u nekakvom mini rasadniku na potezu VŽ - ČK! Nešto drugo sam tražio, pa slučajno ugledao mušmulu, i eto je!
31.12.2014 | 18:55
zabac kaže:
trebalo je s fisheye objektivom slikati. Riba bi bila ogromna. LOL

Ma nebi onda stala na jabucnjak.
31.12.2014 | 19:07
JOHN kaže:
Kapitalac je palamida, ako je to bilo pitanje vezano za rumbac.


Slične su prilično. Učinila mi se više vretenasta pa sam zato pomislio da je rumbac.

A u tepsiji je strelka(tako su me naučili Lošinjani, a neki je zovu strijelka.


Evo, svaki dan naučim nešto novo. Nisam nikad čuo ni za tu vrstu, ni za porodicu, a kamoli je vidio uživo. Ali nije čudno, kako vidim (podvodni.hr), radi se o vrsti koja se tek u zadnjih 10 godina rasprostranila Jadranom, a ja u zadnjih 10 godina nažalost baš više i ne idem u ribe.

Nema veze s gofovima. Strijelka je jedina pripadnica svoje vrste (u Jadranu).

www.podvodni.hr/zivot-jadrana/pisces/ost...ciformes/pomatomidae

Gof pripada porodici bitnica. www.podvodni.hr/zivot-jadrana/pisces/ost...rciformes/carangidae

A ja sam pomislio da se radi o kavali, koja pripada porodici sjenki. www.podvodni.hr/zivot-jadrana/pisces/ost...dae/46-sciaena-umbra

Kako loviš? Na panulu? Pretpostavljam da je panula u pitanju, čim je ulov palamida i ta strijelka, koja je rođakinja barakude.
31.12.2014 | 19:11
Zdravac kaže:
Kolko se sjećam, jednom sam slučajno naletio na sadnicu u nekakvom mini rasadniku na potezu VŽ - ČK! Nešto drugo sam tražio, pa slučajno ugledao mušmulu, i eto je!


Ajde... računaš da će oni imati i oskorušu? Mislim - to je fakat već toliko rijetka voćka, dosta ljudi ni ne zna da postoji.
31.12.2014 | 19:36
Rumbac je jako sličan palamidi, malo zdepastiji oblik od palamide i vrlo lako se zamijene.

Strelku/strijelku ja nisam nikad čuo ni vidio do prvog ulova prošle godine, a dok sam je konačno ulovio nakon hrpe izgubljenih predveza, prokleo sam valjda sve barakude koje mi trgaju predvez, a kad ono strelka!

Ma meni se neki blebnuli povezanost sa gofom, mada sam ja odmah posumnjao na to jer sam lovio i jeo gofa i očito je da nemaju veze jedno s drugim.

Ovo ti ja sve lovim večinom s kraja a rijetko iz barke(šogor ima barku pa kad ide on, idem i ja, odnosno kad je barka u moru). Panulu slabo koristim/o, uglavnom za lignje zimi.
01.01.2015 | 02:23
S kraja? Gofa? Palamidu? Pa to su pučinske ribe! Kako? Gdje? Odakle? Jel ti možda zabacuješ udicu kvadrokopterom?
01.01.2015 | 11:38
Katkad i pučinska riba uđe u vale, znaju one da se u valama krije laki ulov. Dobar surf štap i pozicije gdje je na 50-ak metara od obale dubina preko 15-20m, možeš očekivat svakakve ulove, pogotovo ako svakodnevno brumaš.

Evo jedan video pozicije gdje lovim, nije baš neka kvaliteta videa. Uz obalu, dubina preko 10m, a 50m dalje preko 30m.
youtu.be/Twz-vBO3eKk
01.01.2015 | 13:25
Ajde... Svaka čast. Mnogi panulavaju na desetke milja za ne puno veće komade uloviti. Pogotovo ako pričamo o gofu.
01.01.2015 | 19:40
JOHN kaže:
Katkad i pučinska riba uđe u vale, znaju one da se u valama krije laki ulov. Dobar surf štap i pozicije gdje je na 50-ak metara od obale dubina preko 15-20m, možeš očekivat svakakve ulove, pogotovo ako svakodnevno brumaš.

Evo jedan video pozicije gdje lovim, nije baš neka kvaliteta videa. Uz obalu, dubina preko 10m, a 50m dalje preko 30m.
youtu.be/Twz-vBO3eKk


Koji je ovo dio jadrana ? Sjever-Sredina-Jug jadrana ili jos bolje okolica kojeg mjesta....Samo radi orijentacije pitam jer ja svake godine pecam oko Novog Vinodolskog i ni slicno sa obale da mi se zalomi.
01.01.2015 | 20:27
Lošinj, napisao je John ranije. U Vinodolskom kanalu nema šanse da naletiš na pučinske ribe. Tu je s kraja najbolje čemu se možeš nadati - zubac, ako se za njega pripremiš. Ako ne, onda kakva orada, fratar ili arbun, uglavnom do kile.
01.01.2015 | 21:10
U Vinodolskom zaboravi, bar po mom skromnom iskustvu. Tamo sam imao vikendicu 10godina, na Prisiki, sad sam se pomaknuo zapadnije, u Malinsku. U vinodolskom sam par puta zabacio i dobije se koji arbun, oćata i amen.
A ni Malinska nije baš najbolja po dosadašnjem iskustvu, mada tamo zađe i koja oradica.

Od sjevernog Jadrana najbolje prolazi Rijeka, Rabac, Cres i Lošinj( sve lošije, gotovo slabo). Srednji i južni neznam ništa. Prošao sam gotovo cijeli Jadran ali turistički. Za ozbiljan ribolov treba svaki otok ili mjesto proučavat GODINAMA, sprijateljit se s lokalcima(ribarima/ribičima) i slušat, sve mimo toga se svede na puku sreću i općeniti gubitak vremena bar po pitanju ulova. Ja osobno uživam u svakoj minuti ribolova, makar ništa i ne ulovim, a nekim primorcima je to nepojmljivo, al jbg ja sam kontinentalac i svaka minuta na moru mi je dragocijena, još pogotovo ako je ribolov u pitanju. Starija kćer je također zavolila ribolov a i mlađa pokazuje interes, tako da di češ večeg veselja.
Svaka riba drugačije radi, hrani se, kreće, ovisno o lokaciji. Jednostavno gotovo da i nema univerzalnog pravila.
01.01.2015 | 21:51
Ma znam da Novi nije bas neka lokacija. Nisam vido da je receno da je lokacija Losinj. Bilo je ugora malo nize od vinodolskog prema Senju a bas u Novome i pokoja orada. Najvise zapravo bugvi i sparova. Jesenas sam imao srece pa je palo i par dobrih cipala. Nagodinu se spremam malo vise vremenu posvetiti lubenu (branku) i jeguljama. Cipli uhvaceni su bili savrseni, peceni na tavi ali i juha je bila od njih odlicna. Nisu to bili oni cipli dizelasi vec sa otvorenog mora. Bilo je neko ludo nevrijeme i ona mala rijecina je toliko nabujala da je cijeli Novi tj. more oko njega pozutilo koliko je vode oteklo u more. Nakon toga, taj dan je riba pecalo kao luda. Bilo je svega ali sam jedino ovo slikao. Inace imam dosta dobar pribor za pecanje ali i sa njime tog dana nisam uspio nesto izvaditi. Imao sam tako dobru borbu sa necim ali mi je na kraju sve pokidalo. Upredenica 0,30mm nova, stara par dana je na kraju pukla. Domaci kazu da je mozda bila ili neka manja tuna u sta sumnjam jer sam pecao sa obale. Ja bih rekao da je neka veca lica ili strelka ako ih ima tamo. Evo i mojih ciplica .


IMG_0155.JPG
01.01.2015 | 22:42
I tuna, i lica su pučinske ribe. Nije vjerojatno. Po mom iskustvu, malo veći arbun (od kile) zna se boriti kao da je morski pas. Ali ako ti je predvez pukao, onda je možda bio i zubatac od par kila, ovisi što si ješkao. Ili ti se zakačila neka mala ribica koju nisi ni osjetio pa je na nju skočio zubac.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 1 minute
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, IgorD, m@xym, Riba, rusty, smayoo, Anonimci (579)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO