Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


14.08.2021 | 16:18
Mojih "5 centi"...

1. Lijevi bok - 10 minuta:

1.Desnibok-10min.jpg



2. Desni bok - 10 minuta:

2.Lijevibok-10min.jpg



3. Stomak - 5 minuta:

3.Stomak-5min.jpg



Radi se o molima (oslićima) ukupne težine nešto manje od kilograma, a ako se netko pita gdje su glave, one su otišle u lešadu (skuhane) zajedno sa srdelama.
Ne treba ni govoriti da je meso bilo sočno i mekano, i da se riba nije zalijepila za gradele (cijela mudrost je u tome da se riba ne dira sve dok se donja strana ne ispeče).
Za pečenje je trebalo 25 minuta (po deset minuta svaka strana, plus 5 minuta na stomaku).
14.08.2021 | 16:43
Bogme svaka čast na volji... valjda vam nije dovoljno vruće kad imate snage i energije palit vatru na +30. Moli sa slika izgledaju divno, no ja bi ih radije u pećnicu s krumpirima. Takve pamtim kao najbolje iz sezone 95-e u podvelebitskom kanalu... ulovljeni i direktno s barke. Mol mi inače bude "suh" i kad zapravo nije, tako da m gradele nisu prvi izbor za njih.
14.08.2021 | 16:45
Odlično izgleda. Što je bilo za prilog?
14.08.2021 | 17:20
@Daddo,

Vrućina nije nikakav problem (može, eventualno, biti samo izgovor lijenčinama), uostalom, većinu vremena sjediš (u debeloj hladovini) i čekaš. Dok se vatra naloži i razgori (kombinacija tanjih drva za potpalu i briket za održavanje žara) treba ti svega 15-ak minuta, i nakon toga još manje od pola sata pečenja, sve skupa prođe vrlo brzo.

Moli su jednako dobri, ako ne i bolji, na lešo, jer imaju mekano i sočno meso, dok na gradelama preferiram srdele, lokarde, vrnute (skuše) i cipole. Ovaj put je izbor u ribarnici bio takav da sam morao uzeti mole (probudio sam se kasnije od planiranoga).

Nikakva pećnica ne može konkurirati gradelama i žaru. Prije par dana sam na poslu za marendu imao otkošteni pileći batak/karabatak iz pećnice (konvektomata), i iako imamo stvarno vrhunske kuharice (hrana na poslu nije ništa lošija od onoga što spravimo sami kod kuće, dapače), okus nije bio niti približno dobar okusu istog komada mesa ispečenog na gradelama (moje cure to obožavaju, pa dosta često pečem piletinu na gradelama).

@JOHN

Prilog je bio kuhani krumpir na salatu i ostatak povrtnog toća od jučer (paprike, tikvice, balančane-patlidžani , pomadore-rajčice), sa salatom od pomadora i paprika. Većinu toga sam, naravno pojeo ja, jer moja mlađa kćerka baš i nije luda za povrćem, a ljepša polovica i starija kćer su opravdano odsutne.

Okus je bio odličan kao i izgled.
14.08.2021 | 20:38
Uh, dobra kombinacija
15.08.2021 | 19:23
A evo i malo fotografija za naše prijatelje sa kontinenta, da ne ispadne da samo "provociramo" plodovima mora:

IMG_2139.jpg


IMG_2144.jpg


IMG_2146.jpg


IMG_2150.jpg


Naravno, radi se o ćevapima, nažalost žnj-kvalitete (što je razvidno po tome da su se smanjili za 1/3 tijekom pečenja), ali gradele su gradele, pa je okus i dalje bolji nego da su isti završili na prženju u tavi, ili pečenju u pećnici.
Vrijeme pečenja, cca. 15 minuta.

Prilog je bio pečeni krumpir sa komadima luka u pećnici, a salata pomadore sa mozarellom.

Napomena, ćevapi se peku tako da se najprije okreću 4 puta, prvo za 180°, pa za 90° i na kraju opet za 180°, tako da se ćevap ravnomjerno ispeče sa sve četiri strane, a onda još koji put dok ćevap ne dobije tamno-smeđu boju. Nakon prva četiri okretanja, osim naknadnih okretanja, potrebno je i eventualno zamijeniti mjesta ćevapima koji su jače pečeni, sa onima koji su slabije pečeni, jer vatra nikada nije jednako jaka na cijeloj površini gradela.
25.09.2021 | 22:43
Danas je valjalo potrošiti ribe od ovogodišnjeg ulova. Svratio sam na ribarnicu, kao uzet ću 5-6 škampi da buzaru zasladim. Očito je putem došlo do promijene planova.

643AFCE5-5444-48B3-9E5C-0F3FFFA5E478.jpeg



40E7AA01-4FA4-4E83-83C2-C267A75ABA19.jpeg
25.09.2021 | 22:52
Što bi reko pokojni Đole, ikebana! Prava ikebana!
26.09.2021 | 09:13
prestao sam žderati i od tada jedem, smršavio sam 22 kg. Sve što je bilo u kurcu sa zdravljem nestalo je. Talk perfektan, šećer prosjek 5,5, aritmije više nemam itd. itd. Preporučujem vam toplo. Jedite sve ali umjereno, izbacite alkohol i cigarete. Možda nećete produžiti život ali bit će vam definitivno kvalitetniji.
26.09.2021 | 10:05
Također preporuka svima da se okanite cigareta i alkohola(vino i pivica tu i tamo može uproći). Treba jesti puno povrća(nisam vegetarijanac), a mesa tek toliko.
25.12.2021 | 00:40
… cokoladno ciklena torta s lijeva, kesten torta s desna..

Ugodne blagdane zelim!


4FB56987-0AD9-446D-8B16-3F6C4BDF6846.jpeg
25.12.2021 | 11:45
Mmmmm....
05.06.2022 | 20:34
Pozdrav iz Austrije!

IMG_6689.JPG


Naravno, sličnost s normalnim ćevapima prestaje na obliku. Čak ne ni izgledu jer su natrpali crvene paprike kao za okladu...
05.06.2022 | 20:54
Ali je zato gluten i lactose free
08.04.2023 | 16:47
Ekipa, pozdrav s Malog Lošinja. Konačno malo punim baterije, na svoj način!

Skromni jutarnji ulov( palamida oko 2.5kg) i odmah pao obračun carpaccio vs. sashimi

85ED6D40-580D-4D9F-BA77-4DE70E8462BA.jpeg



D874D491-E6A8-43F1-956D-5F333CC2490B.jpeg



8225B945-522E-41B9-83AA-A6ACBA50C518.jpeg



4F0DAFD4-84E1-43CA-8F85-82FE72D287B9.jpeg
08.04.2023 | 18:36
Auuu, ne znam na čemu ti više zavidim; Na tome što si na Lošinju, ili na prekrasnom a vjerujem i ukusnom zalogaju!
08.04.2023 | 18:51
Uživam u svakoj sekundi.
08.04.2023 | 20:00
JOHN kaže:
Uživam u svakoj sekundi.


Moze recept za carpaccio... na netu nalazim razne inacice.
Nisam ga nikad radio, a ni jeo.

Hvala
08.04.2023 | 20:36
Uhhhh ja ti tu svaštarim.
Danas je bilo u kombinaciji maslinovo ulje/bijelo vino/limun. Smjesa mora prekriti palamidu. I ostaviš jedno dva sata u frižideru da sok od limuna odradi svoju priču. Kasnije po želji dodaš soli i papra. Ja soli i papra stavljam trunkicu. Najbolje je poslužiti na svježe zapečenom baguettu od češnjaka i začina. Imaš ih u kauflandu ili lidlu. To mi je ubojica.
09.04.2023 | 11:27
Čestitam na ulovu i dobar tek želim!
21.04.2023 | 08:18
Preljepa boja, šta ti je svježa riba... njam!
Probala sam jednom prilikom karpaćo od srdelica, to je vrhunski specijalitet, i sama tražim neki dobar recept, probala bih sama napraviti... znam da je u ovom receptu bilo i malo kapara...

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 29 minuta
  • m@xym: Nema na čemu.
  • invictus: m@xym - hvala na objašnjenju
  • m@xym: Jedan puni ciklus je 100%, nema veze na koliko posto si počeo puniti bateriju, a na kojem postotku si prestao. Recimo, jedan puni ciklus je ako si dans punio bateriju od 50% do 100% i ope sutra od 50% do 100%..A, isto je i ako 5 dana zaredom napuniš samo 20% baterija (nebitno da li je punjenje od 10% do 30% ili od 60% do 90%). Postotak napunjenosti baterije jedino utječe na njezinu dugotrajnost
  • invictus: Koliko na Macbooku je jedan ciklus punjenja baterije? Ispod koliko % baterija mora pasti, da bi se računao jedan ciklus punjenja?
  • Daddo: ajmo za početak otvorit temu na forumu u kojoj ćemo raspravljati o tome?
  • andy: @grof USB 2.0 mi daje oko 32, a USB 3.0 oko 95
  • andy: ajmo biti malo konstruktivniji od "tvoja oprema je smeće, baci ju i kupi novu"...
  • drpongrac23: @grof - baci te diskove u ropotarnicu povijesti i uzmi jedan vanjski Samsung SSD sa usb-c konekcijom.
  • grof: Nisu upitnici, smajlić je :)
  • grof: Daddo, znači, to je normalno. Samo sam to htio doznati. ????
  • MAK: Zanimljiva meditacija o procesorima u stolnim macovima
  • MAK: Zanimljiva meditacija o procesorima u stolnim macanima
  • Daddo: Imaš (pra)stare diskove sa bar 3 kontrolera između diska i računala.. kakve rezultate očekuješ?
  • grof: Thx cariblanco, no već imam app, samo nisam baš siguran da su reyultati kakvi bi trebali biti, pa bih ih volio usporediti sa nečim. Našao sam na netu gdje lik mjeri externe SSD i dobiva brojke od 500Mb/s i ne znam da li je SSD toliko dobar ili su moji diskovi toliko loši.
  • cariblanco: skini taj app, besplatan je
  • cariblanco: [link]
  • grof: Tražim ali ne nalazim . Može kakav hint kad i gdje si to postao?
  • grof: thx, idem pogledat.
  • dpasaric: Imaš BlackMagic disk testove za većinu strojeve koje sam testirao u prikazima ovdje, pa malo pogledaj vrijednosti
  • grof: zanimaju me uobičajene vrijednosti za HDD na USB 2.0 i 3.0 . Diskovi 2 su) su od 640nGb Samsung) i 2 TB (Kinez). Ovaj drugi bi , kao trebgao ,biti USB 3.0 no na mini macu m1 oba daju otpilike iste rezultate (oko 36Mb/s). Nekako mi se to čini malo....?
  • grof: Koristi li netko blackmagic disk speed test?
  • Dijete: menu bar text i ikone budu centrurane.. dodatno bih volio da mi se svaki novi prozor otvori u sredini monitora… win11 dock bar u sredini fakat ima smisla na velikim monitorima i hocu hocu hocu to… i pisao sam im u vise navrata, mozda da im Paso napise, njega slusaju, ko ce slusat deriste…
  • Dijete: Pokusao sam i nisam uspio tvikat macos da mi
  • Dijete: Ja sam pokusao hakirat macos da
  • drlovric: Izgleda fino na prezentaciji, vidjet cemo sta ce Apple ponuditi u tom segmentu. Oni obicno dodju zadnji na party, ali ponude naugladjenije i najbolje rjesenje stvari koje vec postoje :)
  • andy: jedan update za Siri dovodi macOS na istu razinu...
  • Zdravac: Ma kakvi windowsi!
  • andy: ništa posebno, zašto bi itko prešao na Windows zbog malo nabrijane Cortane?
  • mbp2009: može li ai pomoći za debug i troubleshooting lmao
  • rusty: @soffoklo - pa, sretno im bilo. Krasno je tamo na windows strani...
  • Soffoklo: Ako Apple na ovogodišnjem WWDC-u ne predstavi neki odgovor na ovo iz Microsofta predviđam sve veću tranziciju s macOS-a na Windowse: [link]
  • andy: thanks kupus
  • kupus: @andy vidi u ram servisu, možda oni nešto uspiju skemijat
  • mbp2009: šteta da nije umro kad je nosio vjenčano odijelo, a ne tek puno kasnije :)
  • smayoo: Doduše, i Tito se odijevao u bijelo, kao Papa... :D
  • smayoo: Ne znam ja... meni su i kardinali sumnjivi. Na kraju krajeva, isto su odjeveni u crveno. :P
  • Dijete: Don’t panic… ;)
  • Dijete: Priznajem… al sam se i sa kardinalom Kuharicem druzio… tako da kaj se mene tice ravnoteza medju zvijezdama je odrzana…
  • Daddo: happy towel day
  • smayoo: Priznaj da si nosio štafetu, komunjaro stara! ;)
  • Dijete: Sretan Dan Mladosti!
  • smayoo: Mislio sam na Proud Mary, naravno... :)
  • smayoo: RIP, Tina. Idem si pustiti Rollin' on the River u njenu čast...
  • Riba: O bokte, sto je iduce, Joan Collins??
  • drpongrac23: Otišla i Tina Turner. R.I.P.
  • drpongrac23: U blizini računala se ništa "ne jede, ne pije i ne puši". Staro pravilo :)
  • smayoo: Piši u forum
  • andy: proliveno piće po MacBooku Pro 14". Store Cvjetni kaže 1695 € za popravak. y/n?
  • mbp2009: ako je bio zadnjih 5-6 godina aktivan, onda normalno da su imali povrat kad je bilo bull trziste
  • halqicya: da presječem: iPhone 5s, Space Grey, 16 GB, s punjačem i adapterom - 40 EUR

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO