14.08.2021 | 17:20
@Daddo,
Vrućina nije nikakav problem (može, eventualno, biti samo izgovor lijenčinama), uostalom, većinu vremena sjediš (u debeloj hladovini) i čekaš. Dok se vatra naloži i razgori (kombinacija tanjih drva za potpalu i briket za održavanje žara) treba ti svega 15-ak minuta, i nakon toga još manje od pola sata pečenja, sve skupa prođe vrlo brzo.
Moli su jednako dobri, ako ne i bolji, na lešo, jer imaju mekano i sočno meso, dok na gradelama preferiram srdele, lokarde, vrnute (skuše) i cipole. Ovaj put je izbor u ribarnici bio takav da sam morao uzeti mole (probudio sam se kasnije od planiranoga).
Nikakva pećnica ne može konkurirati gradelama i žaru. Prije par dana sam na poslu za marendu imao otkošteni pileći batak/karabatak iz pećnice (konvektomata), i iako imamo stvarno vrhunske kuharice (hrana na poslu nije ništa lošija od onoga što spravimo sami kod kuće, dapače), okus nije bio niti približno dobar okusu istog komada mesa ispečenog na gradelama (moje cure to obožavaju, pa dosta često pečem piletinu na gradelama).
@JOHN
Prilog je bio kuhani krumpir na salatu i ostatak povrtnog toća od jučer (paprike, tikvice, balančane-patlidžani , pomadore-rajčice), sa salatom od pomadora i paprika. Većinu toga sam, naravno pojeo ja, jer moja mlađa kćerka baš i nije luda za povrćem, a ljepša polovica i starija kćer su opravdano odsutne.
Okus je bio odličan kao i izgled.