Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


14.08.2021 | 16:18
Mojih "5 centi"...

1. Lijevi bok - 10 minuta:

1.Desnibok-10min.jpg



2. Desni bok - 10 minuta:

2.Lijevibok-10min.jpg



3. Stomak - 5 minuta:

3.Stomak-5min.jpg



Radi se o molima (oslićima) ukupne težine nešto manje od kilograma, a ako se netko pita gdje su glave, one su otišle u lešadu (skuhane) zajedno sa srdelama.
Ne treba ni govoriti da je meso bilo sočno i mekano, i da se riba nije zalijepila za gradele (cijela mudrost je u tome da se riba ne dira sve dok se donja strana ne ispeče).
Za pečenje je trebalo 25 minuta (po deset minuta svaka strana, plus 5 minuta na stomaku).
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.08.2021 | 16:43
Bogme svaka čast na volji... valjda vam nije dovoljno vruće kad imate snage i energije palit vatru na +30. Moli sa slika izgledaju divno, no ja bi ih radije u pećnicu s krumpirima. Takve pamtim kao najbolje iz sezone 95-e u podvelebitskom kanalu... ulovljeni i direktno s barke. Mol mi inače bude "suh" i kad zapravo nije, tako da m gradele nisu prvi izbor za njih.
14.08.2021 | 16:45
Odlično izgleda. Što je bilo za prilog?
14.08.2021 | 17:20
@Daddo,

Vrućina nije nikakav problem (može, eventualno, biti samo izgovor lijenčinama), uostalom, većinu vremena sjediš (u debeloj hladovini) i čekaš. Dok se vatra naloži i razgori (kombinacija tanjih drva za potpalu i briket za održavanje žara) treba ti svega 15-ak minuta, i nakon toga još manje od pola sata pečenja, sve skupa prođe vrlo brzo.

Moli su jednako dobri, ako ne i bolji, na lešo, jer imaju mekano i sočno meso, dok na gradelama preferiram srdele, lokarde, vrnute (skuše) i cipole. Ovaj put je izbor u ribarnici bio takav da sam morao uzeti mole (probudio sam se kasnije od planiranoga).

Nikakva pećnica ne može konkurirati gradelama i žaru. Prije par dana sam na poslu za marendu imao otkošteni pileći batak/karabatak iz pećnice (konvektomata), i iako imamo stvarno vrhunske kuharice (hrana na poslu nije ništa lošija od onoga što spravimo sami kod kuće, dapače), okus nije bio niti približno dobar okusu istog komada mesa ispečenog na gradelama (moje cure to obožavaju, pa dosta često pečem piletinu na gradelama).

@JOHN

Prilog je bio kuhani krumpir na salatu i ostatak povrtnog toća od jučer (paprike, tikvice, balančane-patlidžani , pomadore-rajčice), sa salatom od pomadora i paprika. Većinu toga sam, naravno pojeo ja, jer moja mlađa kćerka baš i nije luda za povrćem, a ljepša polovica i starija kćer su opravdano odsutne.

Okus je bio odličan kao i izgled.
14.08.2021 | 20:38
Uh, dobra kombinacija
15.08.2021 | 19:23
A evo i malo fotografija za naše prijatelje sa kontinenta, da ne ispadne da samo "provociramo" plodovima mora:

IMG_2139.jpg


IMG_2144.jpg


IMG_2146.jpg


IMG_2150.jpg


Naravno, radi se o ćevapima, nažalost žnj-kvalitete (što je razvidno po tome da su se smanjili za 1/3 tijekom pečenja), ali gradele su gradele, pa je okus i dalje bolji nego da su isti završili na prženju u tavi, ili pečenju u pećnici.
Vrijeme pečenja, cca. 15 minuta.

Prilog je bio pečeni krumpir sa komadima luka u pećnici, a salata pomadore sa mozarellom.

Napomena, ćevapi se peku tako da se najprije okreću 4 puta, prvo za 180°, pa za 90° i na kraju opet za 180°, tako da se ćevap ravnomjerno ispeče sa sve četiri strane, a onda još koji put dok ćevap ne dobije tamno-smeđu boju. Nakon prva četiri okretanja, osim naknadnih okretanja, potrebno je i eventualno zamijeniti mjesta ćevapima koji su jače pečeni, sa onima koji su slabije pečeni, jer vatra nikada nije jednako jaka na cijeloj površini gradela.
25.09.2021 | 22:43
Danas je valjalo potrošiti ribe od ovogodišnjeg ulova. Svratio sam na ribarnicu, kao uzet ću 5-6 škampi da buzaru zasladim. Očito je putem došlo do promijene planova.

643AFCE5-5444-48B3-9E5C-0F3FFFA5E478.jpeg



40E7AA01-4FA4-4E83-83C2-C267A75ABA19.jpeg
25.09.2021 | 22:52
Što bi reko pokojni Đole, ikebana! Prava ikebana!
26.09.2021 | 09:13
prestao sam žderati i od tada jedem, smršavio sam 22 kg. Sve što je bilo u kurcu sa zdravljem nestalo je. Talk perfektan, šećer prosjek 5,5, aritmije više nemam itd. itd. Preporučujem vam toplo. Jedite sve ali umjereno, izbacite alkohol i cigarete. Možda nećete produžiti život ali bit će vam definitivno kvalitetniji.
26.09.2021 | 10:05
Također preporuka svima da se okanite cigareta i alkohola(vino i pivica tu i tamo može uproći). Treba jesti puno povrća(nisam vegetarijanac), a mesa tek toliko.
  • Dijete
  • Posjetitelj
25.12.2021 | 00:40
… cokoladno ciklena torta s lijeva, kesten torta s desna..

Ugodne blagdane zelim!


4FB56987-0AD9-446D-8B16-3F6C4BDF6846.jpeg
25.12.2021 | 11:45
Mmmmm....
05.06.2022 | 20:34
Pozdrav iz Austrije!

IMG_6689.JPG


Naravno, sličnost s normalnim ćevapima prestaje na obliku. Čak ne ni izgledu jer su natrpali crvene paprike kao za okladu...
05.06.2022 | 20:54
Ali je zato gluten i lactose free
08.04.2023 | 16:47
Ekipa, pozdrav s Malog Lošinja. Konačno malo punim baterije, na svoj način!

Skromni jutarnji ulov( palamida oko 2.5kg) i odmah pao obračun carpaccio vs. sashimi

85ED6D40-580D-4D9F-BA77-4DE70E8462BA.jpeg



D874D491-E6A8-43F1-956D-5F333CC2490B.jpeg



8225B945-522E-41B9-83AA-A6ACBA50C518.jpeg



4F0DAFD4-84E1-43CA-8F85-82FE72D287B9.jpeg
08.04.2023 | 18:36
Auuu, ne znam na čemu ti više zavidim; Na tome što si na Lošinju, ili na prekrasnom a vjerujem i ukusnom zalogaju!
08.04.2023 | 18:51
Uživam u svakoj sekundi.
08.04.2023 | 20:00
JOHN kaže:
Uživam u svakoj sekundi.


Moze recept za carpaccio... na netu nalazim razne inacice.
Nisam ga nikad radio, a ni jeo.

Hvala
08.04.2023 | 20:36
Uhhhh ja ti tu svaštarim.
Danas je bilo u kombinaciji maslinovo ulje/bijelo vino/limun. Smjesa mora prekriti palamidu. I ostaviš jedno dva sata u frižideru da sok od limuna odradi svoju priču. Kasnije po želji dodaš soli i papra. Ja soli i papra stavljam trunkicu. Najbolje je poslužiti na svježe zapečenom baguettu od češnjaka i začina. Imaš ih u kauflandu ili lidlu. To mi je ubojica.
09.04.2023 | 11:27
Čestitam na ulovu i dobar tek želim!
21.04.2023 | 08:18
Preljepa boja, šta ti je svježa riba... njam!
Probala sam jednom prilikom karpaćo od srdelica, to je vrhunski specijalitet, i sama tražim neki dobar recept, probala bih sama napraviti... znam da je u ovom receptu bilo i malo kapara...
16.07.2023 | 20:46
smayoo kaže:
Ako si je dobro ispekao, oborita riba s gradela mora iznutra biti tečna i sočna, ali meso mora biti ČVRSTO, ne gnjecavo, ni stupasto, ni mljackavo, a koža hrskava (naravno, masna i slana ) jer takva koža je spriječila vlagu iz mesa da izađe. Ako je meso pečene ribe čvrsto, to NE ZNAČI da je riba "sirova" ili "nedopečena", nego onaj koji ti to kaže u životu nije pojeo svježu ribu ispečenu na gradelama pa misli da svaka riba mora biti spužvasta, stupasta i mljackava, kao sardine iz konzerve.


Gledaj Smayoo kakvog marljivog studenta imas

Jednu ribu sam mislim previse isjekao pa mi se jedna strana ogulila, skoro pola ribe ostalo bez kozice. OK se ispekla, samo onako vizualno nije bilo bas reprezentativno. Druga je dobila zlatnastu boju i bas super je ispala.

Sutra cu kupiti one resetke za grill, cisto da mi je lakse okretati, pa nece biti tih problema.


Screenshot2023-07-16at15.38.14.png
16.07.2023 | 21:05
drlovric kaže:
...
Sutra cu kupiti one resetke za grill, cisto da mi je lakse okretati, pa nece biti tih problema.

Pa će ti se lijepo "zalijepit" koža od ribe i za jednu i drugu stranu, pa kad kreneš otvarat pripazi da je ispod tacna u koju će poispadat ostatak.
16.07.2023 | 21:21
drlovric kaže:
Gledaj Smayoo kakvog marljivog studenta imas


Oooo, lajkam!
A i čestitam također!
16.07.2023 | 21:36
Predobrooooo!!!! Njama njam!!!
16.07.2023 | 22:15
Borisone kaže:
Pa će ti se lijepo "zalijepit" koža od ribe i za jednu i drugu stranu, pa kad kreneš otvarat pripazi da je ispod tacna u koju će poispadat ostatak.


Daj nemoj me zezat, nije valjda da ni to ne valja. Vidio sam to par puta, jako mi slici na one krplje za hodanje po snijegu

Stavis ribu unutra, i onda to okreces na gradelama skupa s ribom. Al nisam nikada probao jbg...
16.07.2023 | 22:59
Praktično je nekom tko nije vičan i iskusan, ali činjenica je da se riba isto zalijepi ako koža nije dobro nasoljena i nauljena, a žar nije dovoljno jak. Samo što je nećeš okretanjem potrgati, nego tek kasnije, kad je gotova.
Praksa, samo praksa i tri jednostavna pravila: kožu dobro natrljati solju i uljem, žar mora biti vruć vruć vruć vruć (gradela na najnižem položaju) i nakon max minute-dvije (i manje ako riba nije velika) okreni na drugu stranu. Kad se na obje strane koža zapeče, tako da štiti meso, digni gradelu (smanji žar) i dopeci do kraja.
17.07.2023 | 10:10
Pekao sam robu na gradelama na razne načine, na ugrijanim gradelama, i na hladnim, sa nauljenim gradelama i sa suhim gradelama, sa ribom posoljenom prije pečenje i sa ribom posoljenom nakon pečenja, i rijetko kad bi se riba (malo ili nimalo) zalijepila za gradele.

Stvar je u tome da ribu ne smiješ okretati ako se donji dio ribe nije dovoljno ispekao.

Kada to napraviš, koža (koja će se, kako god okreneš, zalijepiti za vruće gradele) će kod pokušaja okretanja ribe ostati zalijepljena za gradele, a kako se donji dio ribe nije cijeli ispekao dovoljno da riblje meso postane tvrdo i kompaktno, dio mesa neposredno uz kožu koji se dovoljno ispekao će ostati pri koži, a drugi, nedovoljno pečeni dio, pri ribi koju si okrenuo.

Zato je najbolje ne žuriti sa okretanjem, i prije samog okretanja lagano vilicama probati okrenuti ribu, pa ako ne ide, pričekati još malo, a ne na silu okretati ribu. Također, možeš se pomoći i nožem kojim ćeš pažljivo odlijepiti kožu od gradela.

Naravno, dobro ugrijane gradele, podmazane uljem prije postavljanja ribe na gradele, će svakako pomoći, a kod jačine žara i udaljenosti gradela treba dobro paziti jer će od prevrućeg žara riba zagoriti (koža pocrniti a mese do kože odrveniti) i prije nego što se sredina ribe dovoljno ispiče da se može okrenuti bez raspadanja. Ne valja ni obrnuto, kada je žar preslab, jer onda se riba ne peče nego "kuha", obično tako sporo da postane suha dok se termički dovoljno obradi.

Kod manjih riba (200 do 300 grama težine), "pravilo" je da se riba okreće kada su oči skroz bijele, i meso na repu "cvrči". to je znak da je donji dio ribe ispečen, i da se počeo peći i gornji dio ribe, pa se ista može bez problema okrenuti.

Kod veće ribe ima malo više posla, ali ćeš nakon par ispečenih riba (i možda po koje "rastrgane") steći dovoljno iskustva da možeš prilično dobro procijeniti kada ribu treba okrenuti.

Naravno, nije zgorega napomenuti i to da se, za razliku od mesa, riba okreće samo jedanput (ne vrijedi za veće ribe koje je osim sa bočnih strana potrebno i ispeći sa gornje i donje strane).
17.07.2023 | 10:33
To "okreće se samo jedamput" je priča koju svi prepričavaju, a nitko ne zna objasniti zašto, osim sa "to se oduvijek tako radi". Kao ona priča s majmunima i bananama. Riba se okreće koliko hoćeš puta, bitno je da se na početku koža zapeče i zatvori.
17.07.2023 | 11:09
Naravno da i ribu, kao i meso, možeš okretati više puta, samo, za razliku od mesa, ako si ribu okrenuo jednom, ispravno (bez da se riba raspala zbog kože zalijepljene za gradele, i nedovoljno ispečene ribe) i zatim se i druga strana dovoljno ispekla, daljnje okretanje ribe nema ama baš nikakvog smisla, jer je riba već pečena.

Daljnjim okretanjem, i pečenjem, možeš je eventualno prepeći (na jakoj vatri) ili isušiti (na slabijoj), ali to, kako već rekoh, nema smisla.

Vrlo velike ribe (kapitalni primjerci od po par kila) se, naravno, okreću nekoliko pita, što je i razumljivo, jer tako debele komade nije moguće ispeći samo jednom okretanjem, ali, onome tko peče takvu ribu, sigurno ne treba objašnjavati kako se to radi.

Ukratko, ako pečeš "običnu" ribu na gradelama, a moraš je okrenuti više od jedanput, nešto sigurno radiš krivo (preslaba vatra, previsoke gradele, prerano okretanje...).

Meso se, isto tako, može ispeći da se okrene samo jedanput, ali većina ljudi je navikla okretati meso više puta, samo zato što se meso može slobodno okretati, bez opasnosti da se raspadne ako se to napravi prerano. A, osim toga, većim brojem okretanja se lako kompenzira prejaka vatra.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Riba, Anonimci (768)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO