Kupnja prvog Mac u životu!! -> MacBook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja prvog Mac u životu!! -> MacBook Pro

16.09.2025 | 14:53
E, imam Apple MacBook Pro, već nekih mjesec dana, te svakodnevno uživam.
Grafika, vizual je nešto najbolje što sam vidio u životu, te bi htio uskočiti u ekran, kada to gledam.
Bilo bi dobro nabaviti i "Studio Display", kako piše kolega forumaš Borisone.

Zašto mi nitko nije ranije rekao da pređem na Mac?

Mislim preći postepeno na sve od Apple, kao što je mobitel, pametni sat, stolni monitor,...

Baš si, sve nekako gledam, ovaj novi Air....ima unutar sebe titan, koji je kao materijal dosta zahvalan.
Lijepi osjećaj u ruci, lagan, a opet dovoljno izdržljiv.

Ova manufaktura ga koristi već negdje 35-40 godina kao materijal za svoje proizvode. Zato patim na titan kao materijal.

Jel vi koristite Apple TV+??
16.09.2025 | 16:41
matijazx kaže:
...

Ne sjećam se da sam savjetovao nabaviti Studio Display.
Kada? U kojem kontekstu?
16.09.2025 | 18:35
Apple Studio Display je najbolji 27" 5K monitor, ALI je nažalost i najskuplji. Nemoj slučajno naručiti VESA model, čekaju se nenormalno dugo i nitko ne zna zašto.
16.09.2025 | 20:11
@Borisone

U kontekstu mojeg pitanja, kada sam na ovoj temi, prošla stranica, pitao zašto kompanije koje su na Mac-Laptopima, imaju Dell monitore, pa je tamo to spomenuto.

-------------

@dpasaric

Imati ću to u vidu, kada budem išao na kupnju, Apple monitora.
Zasada to nije u planu. Al' tko zna, što budućnosti nosi....

Dns sam baš nabavio, Magic miša. Fora je. U petak dolaze, novi Watchovi, pa si baš gledam da uzmeme novi SE model.
17.09.2025 | 16:15
matijazx kaže:
E, imam Apple MacBook Pro, već nekih mjesec dana, te svakodnevno uživam.
Grafika, vizual je nešto najbolje što sam vidio u životu, te bi htio uskočiti u ekran, kada to gledam.

Zašto mi nitko nije ranije rekao da pređem na Mac?

Valjda si se družio sa krivim ljudima

Što se tiče Studio Displaya koristim ga i zaista je dobar, ako si na sistemu sa jednim vanjskim monitorom mislim da je apsolutno najbolja opcija za macbook korisnike. Ako bih već morao prigovoriti onda bi to bilo što nema daisy chaining monitora i da ima bar PD 25W na usb portovima. Podesivost po visini i mate display su dodatna doplata isto ali bar ne naplaćuju posebno stalak. Imaš nešto jeftiniju varijantu Samsung Viewfinity S9 koji je čista kopija, baš sam naručio jedan pa mogu dati dojmove kroz par dana.
17.09.2025 | 17:34
Studio Dispaly je zaista super 27". Imam 2 komada (jedan je VESA) i stvarno su predobri monitori. Ne mogu svi monitori u vertilaki biti jednako dobi kao u horizontali, ali sa SD-om to je melem za oći kako god se koristi.
17.09.2025 | 19:34
@vjeko1
Bit' će da je tako. S kim si, takav si.

Malo informatičara, koristi na Apple/Mac. A, kamoli kada uzmemo u obzir cijelu populaciju.

Mimo IT, upoznamo sam valjda dvojicu ljudi da koristi Mac laptop. Dvojica naših korijena sa US državljanstvom.
I jednog progresivnog mladića, developera koji pak ide u na američki fakultet kod nas (-RIT).
Vole Amerikanci, Apple.

Budem uzeo u obzir taj model Samsunga.

@rusty

Eh, da..to je ono što me jako privlači prema tom monitoru.
MBP ima predobar vizual za moje pojmove, a to bi dobio vjv i sa SDisplayom.
18.09.2025 | 06:28
Možda nekom zanimljivo:

kuycon.it/product/g32p-6k-32-inch-display/

Pogledao sam par review-a na YT, i nije baš za odmet, naročito ako nekome tih 6K i odlična color reprodukcija puno znači.
18.09.2025 | 07:04
accom kaže:
Možda nekom zanimljivo:

kuycon.it/product/g32p-6k-32-inch-display/

Pogledao sam par review-a na YT, i nije baš za odmet, naročito ako nekome tih 6K i odlična color reprodukcija puno znači.

Hah, zanimljiva opcija, LG panel u no-name kopiji za 1800 EUR plus PDV. Gdje li si samo našao to

Baš mi pada na pamet pitanje, ako je LG standardni Apple partner i dobavljač, kako da da opskrbljuju nekoga tko radi identičnu kopiju XDR displaya? Jasno mi je da ovaj copycat neće uzeti nijednu prodaju Appleu jer tko kupuje XDR sigurno neće kupiti ovo, no ipak...
18.09.2025 | 10:14
Eto u međuvremenu stigao Samsung Viewfinity S9, prve reakcije su tak-tak:
Dobre stvari
- slike je stvarno dobra (5K) i dobro to izgleda kad se spaja na macbook
- modularna web kamera je fora, hvata se na magnet i lako se postavi gore kad treba, a većinu vremena zapravo nije bitna pa nije gore
- izgledom je vrlo sličan Studio Displayu i dobro izlgeda na stolu
Ono što mi se ne sviđa
- imam "basic" verziju Studio Display, a S9 je mate, prijelaz s ekrana na ekran je malo zamoran tako da kombinacija nije baš dobra
- S9 ima cijeli "smart" sustav, nije samo monitor, sam postupak instalacije je gnjavaža za nekoga tko želi samo monitor
- nastavno na smart sustav dodatno me smeta to da moram koristiti daljinski za korištenje monitora

Tako da ću ga vrlo vjerojatno ubrzo oglasiti na prodaju... Nije loš, ali nije to za mene
18.09.2025 | 11:06
A da li je povrat kao opcija?
25.12.2025 | 21:09
- ne znam gdje da to napišem, pa evo ovdje ću...

Naime, bio sam dobar tokom cijele godine, a ne samo dva tjedna prije žićBo, pa mi je Santa donio pod bor iPhone Air&Apple Watch.
Eto, nije to baš bitno za čovječanstvo, al jest meni, kao prosječnom konzumentu tvz. potrošačke elektronike.

Prešao sam ove godine na Apple proizvode(HW i SW), pa sam vrlo zadovoljan sa tim iskustvom. App samo lete. Osjećaj Air je nevjerojatan. Tako tanak, lagan, a viskofukcionalni uređaj. Još u sebi ima titan, što je moj omiljeni metal. Inženjersko čudo.
......
Sretni blagadni!!!!
25.12.2025 | 21:30
Ili si bio jako dobar ili je Santa bio jako dobar prema tebi

Uglavnom, uživaj, uvijek je lijepo dobiti nove "igračke"
26.12.2025 | 00:38
vjeko1 kaže:
Ili si bio jako dobar ili je Santa bio jako dobar prema tebi

dobre stvari se umnozavaju tako sto se dele!
neka ih sa srecom koristis.
26.12.2025 | 08:26
Uživaj!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 27 minuta
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?