Kupnja prvog Mac u životu!! -> MacBook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja prvog Mac u životu!! -> MacBook Pro

16.09.2025 | 14:53
E, imam Apple MacBook Pro, već nekih mjesec dana, te svakodnevno uživam.
Grafika, vizual je nešto najbolje što sam vidio u životu, te bi htio uskočiti u ekran, kada to gledam.
Bilo bi dobro nabaviti i "Studio Display", kako piše kolega forumaš Borisone.

Zašto mi nitko nije ranije rekao da pređem na Mac?

Mislim preći postepeno na sve od Apple, kao što je mobitel, pametni sat, stolni monitor,...

Baš si, sve nekako gledam, ovaj novi Air....ima unutar sebe titan, koji je kao materijal dosta zahvalan.
Lijepi osjećaj u ruci, lagan, a opet dovoljno izdržljiv.

Ova manufaktura ga koristi već negdje 35-40 godina kao materijal za svoje proizvode. Zato patim na titan kao materijal.

Jel vi koristite Apple TV+??
16.09.2025 | 16:41
matijazx kaže:
...

Ne sjećam se da sam savjetovao nabaviti Studio Display.
Kada? U kojem kontekstu?
16.09.2025 | 18:35
Apple Studio Display je najbolji 27" 5K monitor, ALI je nažalost i najskuplji. Nemoj slučajno naručiti VESA model, čekaju se nenormalno dugo i nitko ne zna zašto.
16.09.2025 | 20:11
@Borisone

U kontekstu mojeg pitanja, kada sam na ovoj temi, prošla stranica, pitao zašto kompanije koje su na Mac-Laptopima, imaju Dell monitore, pa je tamo to spomenuto.

-------------

@dpasaric

Imati ću to u vidu, kada budem išao na kupnju, Apple monitora.
Zasada to nije u planu. Al' tko zna, što budućnosti nosi....

Dns sam baš nabavio, Magic miša. Fora je. U petak dolaze, novi Watchovi, pa si baš gledam da uzmeme novi SE model.
17.09.2025 | 16:15
matijazx kaže:
E, imam Apple MacBook Pro, već nekih mjesec dana, te svakodnevno uživam.
Grafika, vizual je nešto najbolje što sam vidio u životu, te bi htio uskočiti u ekran, kada to gledam.

Zašto mi nitko nije ranije rekao da pređem na Mac?

Valjda si se družio sa krivim ljudima

Što se tiče Studio Displaya koristim ga i zaista je dobar, ako si na sistemu sa jednim vanjskim monitorom mislim da je apsolutno najbolja opcija za macbook korisnike. Ako bih već morao prigovoriti onda bi to bilo što nema daisy chaining monitora i da ima bar PD 25W na usb portovima. Podesivost po visini i mate display su dodatna doplata isto ali bar ne naplaćuju posebno stalak. Imaš nešto jeftiniju varijantu Samsung Viewfinity S9 koji je čista kopija, baš sam naručio jedan pa mogu dati dojmove kroz par dana.
17.09.2025 | 17:34
Studio Dispaly je zaista super 27". Imam 2 komada (jedan je VESA) i stvarno su predobri monitori. Ne mogu svi monitori u vertilaki biti jednako dobi kao u horizontali, ali sa SD-om to je melem za oći kako god se koristi.
17.09.2025 | 19:34
@vjeko1
Bit' će da je tako. S kim si, takav si.

Malo informatičara, koristi na Apple/Mac. A, kamoli kada uzmemo u obzir cijelu populaciju.

Mimo IT, upoznamo sam valjda dvojicu ljudi da koristi Mac laptop. Dvojica naših korijena sa US državljanstvom.
I jednog progresivnog mladića, developera koji pak ide u na američki fakultet kod nas (-RIT).
Vole Amerikanci, Apple.

Budem uzeo u obzir taj model Samsunga.

@rusty

Eh, da..to je ono što me jako privlači prema tom monitoru.
MBP ima predobar vizual za moje pojmove, a to bi dobio vjv i sa SDisplayom.
18.09.2025 | 06:28
Možda nekom zanimljivo:

kuycon.it/product/g32p-6k-32-inch-display/

Pogledao sam par review-a na YT, i nije baš za odmet, naročito ako nekome tih 6K i odlična color reprodukcija puno znači.
18.09.2025 | 07:04
accom kaže:
Možda nekom zanimljivo:

kuycon.it/product/g32p-6k-32-inch-display/

Pogledao sam par review-a na YT, i nije baš za odmet, naročito ako nekome tih 6K i odlična color reprodukcija puno znači.

Hah, zanimljiva opcija, LG panel u no-name kopiji za 1800 EUR plus PDV. Gdje li si samo našao to

Baš mi pada na pamet pitanje, ako je LG standardni Apple partner i dobavljač, kako da da opskrbljuju nekoga tko radi identičnu kopiju XDR displaya? Jasno mi je da ovaj copycat neće uzeti nijednu prodaju Appleu jer tko kupuje XDR sigurno neće kupiti ovo, no ipak...
18.09.2025 | 10:14
Eto u međuvremenu stigao Samsung Viewfinity S9, prve reakcije su tak-tak:
Dobre stvari
- slike je stvarno dobra (5K) i dobro to izgleda kad se spaja na macbook
- modularna web kamera je fora, hvata se na magnet i lako se postavi gore kad treba, a većinu vremena zapravo nije bitna pa nije gore
- izgledom je vrlo sličan Studio Displayu i dobro izlgeda na stolu
Ono što mi se ne sviđa
- imam "basic" verziju Studio Display, a S9 je mate, prijelaz s ekrana na ekran je malo zamoran tako da kombinacija nije baš dobra
- S9 ima cijeli "smart" sustav, nije samo monitor, sam postupak instalacije je gnjavaža za nekoga tko želi samo monitor
- nastavno na smart sustav dodatno me smeta to da moram koristiti daljinski za korištenje monitora

Tako da ću ga vrlo vjerojatno ubrzo oglasiti na prodaju... Nije loš, ali nije to za mene
18.09.2025 | 11:06
A da li je povrat kao opcija?
25.12.2025 | 21:09
- ne znam gdje da to napišem, pa evo ovdje ću...

Naime, bio sam dobar tokom cijele godine, a ne samo dva tjedna prije žićBo, pa mi je Santa donio pod bor iPhone Air&Apple Watch.
Eto, nije to baš bitno za čovječanstvo, al jest meni, kao prosječnom konzumentu tvz. potrošačke elektronike.

Prešao sam ove godine na Apple proizvode(HW i SW), pa sam vrlo zadovoljan sa tim iskustvom. App samo lete. Osjećaj Air je nevjerojatan. Tako tanak, lagan, a viskofukcionalni uređaj. Još u sebi ima titan, što je moj omiljeni metal. Inženjersko čudo.
......
Sretni blagadni!!!!
25.12.2025 | 21:30
Ili si bio jako dobar ili je Santa bio jako dobar prema tebi

Uglavnom, uživaj, uvijek je lijepo dobiti nove "igračke"
26.12.2025 | 00:38
vjeko1 kaže:
Ili si bio jako dobar ili je Santa bio jako dobar prema tebi

dobre stvari se umnozavaju tako sto se dele!
neka ih sa srecom koristis.
26.12.2025 | 08:26
Uživaj!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 5 sati
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?