19.12.2025 | 18:26
Pozdrav ekipa,
Danas sam instalirao macOS Sequoia 15.7.3, sve je prošlo ok no međutim jednostavno mi je nestala aplikacija Visual Studio Code. Nije mi jasno zašto? I kako se to dogodilo uopće?
Zašto bi izbrisao aplikaciju koja je "oriđiđi", ne instaliram neke verzije skinute sa "krivih izvora", ako se aplikacija plaća kupim ili preko App Store-a ili direktno sa web stranice od aplikacije.
Malo sam gledao i Visual Studio Code, treba raditi sa MAC-om bez problema ili nekih "ograničenja". Da imam informaciju kako VSC nije kompatibilan sa MAC-on ne bi je niti koristio.
Čak sam i pitao ove sa VSC-a i oni su rekli da je aplikacija 100% napravljena za MAC i da nema nikakvih nepravilnosti(isto vrijedi i za ostale OS-ove).
Iskreno, nije problem, instalirat ću opet(nije da je neki problem pa sad ne znam što ću), ali moje pitanje je, događali se ovo često? Ili je ovo neka iznimka ili ... ???
Druga stvar koju sam otkrio preko aplikacije DaisyDisk, moj MAC Studio M4 ima "hidden space" a unutra se nalazi "snapshots". Ne smeta mi to ali veličina mu je 22.8GB(slobodnog prostora na MAC-u imam 381Gb od 500GB jer imam vanjsko kućište T5 i brzina mu je sa SSD-om - koji MB/s gore dole -, sad sam testirao i brzina je "WRITE" 6306.7MB/s a "READ" 5734.1MB/s. Imam i 2 T4 kućišta sa diskovima a brzina oba kućišta je ista(koji MB/s gore, dole), ali uvijek iznad 2800MB/s za "WRITE" i 2800MB/s za "READ"). Sva tri su uključena i rade super. Niti se griju, nema štekanja ...
Jel taj"snapshots" mogu izbrisat, jeli to možda važan dio macOS sustava i ne smije se dirati ... inače ja imam poseban disk gdje imam svoje kopije sa "TimeMachine" aplikacije(ili bolje rečeno, sam radim sigurnosne kopije preko "TimeMachine" i kako sam naveo taj SSD je samo za sigurnosne kopije).
Ako netko zna nešto o ovome, da objasni, bio bih zahvalan. I naučio bi nešto novo, iskreno ne volim "čeprkati" po macOS-u i ne želim izbrisati nešto pa da samo imam probleme te ih moram rješavat..
Hvala.