Hidden space, nestala aplikacija ...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hidden space, nestala aplikacija ...

19.12.2025 | 18:26
Pozdrav ekipa,

Danas sam instalirao macOS Sequoia 15.7.3, sve je prošlo ok no međutim jednostavno mi je nestala aplikacija Visual Studio Code. Nije mi jasno zašto? I kako se to dogodilo uopće?
Zašto bi izbrisao aplikaciju koja je "oriđiđi", ne instaliram neke verzije skinute sa "krivih izvora", ako se aplikacija plaća kupim ili preko App Store-a ili direktno sa web stranice od aplikacije.

Malo sam gledao i Visual Studio Code, treba raditi sa MAC-om bez problema ili nekih "ograničenja". Da imam informaciju kako VSC nije kompatibilan sa MAC-on ne bi je niti koristio.
Čak sam i pitao ove sa VSC-a i oni su rekli da je aplikacija 100% napravljena za MAC i da nema nikakvih nepravilnosti(isto vrijedi i za ostale OS-ove).

Iskreno, nije problem, instalirat ću opet(nije da je neki problem pa sad ne znam što ću), ali moje pitanje je, događali se ovo često? Ili je ovo neka iznimka ili ... ???

Druga stvar koju sam otkrio preko aplikacije DaisyDisk, moj MAC Studio M4 ima "hidden space" a unutra se nalazi "snapshots". Ne smeta mi to ali veličina mu je 22.8GB(slobodnog prostora na MAC-u imam 381Gb od 500GB jer imam vanjsko kućište T5 i brzina mu je sa SSD-om - koji MB/s gore dole -, sad sam testirao i brzina je "WRITE" 6306.7MB/s a "READ" 5734.1MB/s. Imam i 2 T4 kućišta sa diskovima a brzina oba kućišta je ista(koji MB/s gore, dole), ali uvijek iznad 2800MB/s za "WRITE" i 2800MB/s za "READ"). Sva tri su uključena i rade super. Niti se griju, nema štekanja ...

Jel taj"snapshots" mogu izbrisat, jeli to možda važan dio macOS sustava i ne smije se dirati ... inače ja imam poseban disk gdje imam svoje kopije sa "TimeMachine" aplikacije(ili bolje rečeno, sam radim sigurnosne kopije preko "TimeMachine" i kako sam naveo taj SSD je samo za sigurnosne kopije).

Ako netko zna nešto o ovome, da objasni, bio bih zahvalan. I naučio bi nešto novo, iskreno ne volim "čeprkati" po macOS-u i ne želim izbrisati nešto pa da samo imam probleme te ih moram rješavat..

Hvala.
19.12.2025 | 19:50
Ovo za VSC je očito poznat problem koji ima veze s VSC, a ne s OSom jer (pišu ljudi) događa se i na windowsima.
stackoverflow.com/questions/70820965/my-...hy-or-where-its-gone
Ne znam što da ti više kažem osim - koji ti je mrkli patak da se služiš time? I to na Macu?
19.12.2025 | 21:03
Ako te smetaju lokalni Time Machine snapshoti, ima način da se to isključi. Radio sam to nedavno na jednom stroju gdje prostor na sistemskom disku bio kritičan. No, nakon što isključiš, neće se sami pobrisati, taj dio moraš ručno.
19.12.2025 | 21:16
@smayoo
Hvala na odgovoru.
Zašto? A navika i to besplatna.
Preporuka?
19.12.2025 | 21:17
dpasaric kaže:
Ako te smetaju lokalni Time Machine snapshoti, ima način da se to isključi. Radio sam to nedavno na jednom stroju gdje prostor na sistemskom disku bio kritičan. No, nakon što isključiš, neće se sami pobrisati, taj dio moraš ručno.

Hvala što ste pomogli.
Bolje pitat nego plakat
19.12.2025 | 22:12
pontmax1 kaže:
Preporuka?

A što programiraš?
19.12.2025 | 22:21
smayoo kaže:
pontmax1 kaže:
Preporuka?

A što programiraš?

Većinom radim sa WP(HTML, CSS, JS ...) and Python!
20.12.2025 | 00:11
Pa evo, ovdje sigurno ima ljudi koji rade isti posao kao i ti pa će ti oni dati preporuku. Ja se time ne bavim osim za vlastite potrebe, nešto sitno, iz hobija. Meni je BBedit (besplatna verzija) i Python koji dolazi s macom dovoljan.
20.12.2025 | 09:26
smayoo kaže:
Pa evo, ovdje sigurno ima ljudi koji rade isti posao kao i ti pa će ti oni dati preporuku. Ja se time ne bavim osim za vlastite potrebe, nešto sitno, iz hobija. Meni je BBedit (besplatna verzija) i Python koji dolazi s macom dovoljan.

Hvala ti za "otvaranje očiju", pitat ću na forumu jer dobro ti kažeš, nisam niti razmišljao, ja samo mehanički ugradio. Navika.
20.12.2025 | 10:34
Inače, "standardna" Mac razvojna okolina je Xcode. Koliko se sjećam, besplatna je, samo trebaš naknadno instalirati s Mac App Storea. Ali dosta je heavyweight i moguće je da ti je to overkill za ovo što ti trebaš.

apps.apple.com/hr/app/xcode/id497799835?l=hr&mt=12
20.12.2025 | 19:15
smayoo kaže:
Inače, "standardna" Mac razvojna okolina je Xcode. Koliko se sjećam, besplatna je, samo trebaš naknadno instalirati s Mac App Storea. Ali dosta je heavyweight i moguće je da ti je to overkill za ovo što ti trebaš.

apps.apple.com/hr/app/xcode/id497799835?l=hr&mt=12

Video sam je ali nisam htio instalirati jer ocjene i osvrti su jako loši. Ima 2.8 ocjenu i većina komentara je "ruši se", smrzava" ... zato nisam niti pokušavao.
Video sam danas kod jednog prijatelja CodeRunner, malo sam radio i nije loš.
Provat ću ga pa da vidim, možda je ok.
20.12.2025 | 19:31
Ne znam jesi možda gledao Sublime Text
21.12.2025 | 19:08
imenso kaže:
Ne znam jesi možda gledao Sublime Text

Koristio sam ga dugo ali mi je malo dosadio.
Onda sam se prebacio na VSC, ima ljudi koji kažu da ne valja ... ali ja nisam imao takvo iskustvo.
Za Python imam Pycharm, ne znam kako, aplikaciju sam dobio uz jedan "kurs" koji sam kupio davno a Pycharm radi normalno update i nikada me nije pitao za platit.
Možda je ovo nepošteno sa moje strane ... možda sam im trebao reći da je licenca aktivna godinama ... ali nisam i ne zamaram se više sa time. Dok bude radila i ja primao update-e, neću se žaliti.

Za HTML, CSS, JS(sve radim vezano uz WordPress, bar većina) ... radio sam sa VSC i nije mi trebalo više ni bolje.
Evo sada vidim da ni ovaj CodeRunner nije loš.
Ja ne radin neke "extremno velike" projekte a sa Pycharm-om i CodeRunner-om(jer WordPress nije "extremno" zahtjevan) ... za sada mi je ok. Vidjet ćemo za mjesec, dva hoće li sve štimati.

Sublime Text je jako podcjenjen. Taj može "progutati" jako puno ali nekako mi je ... ne sviđa mi se kako funkcionira i kako izgleda. Imam osjećaj kao da ga je vrijeme pregazilo. Znam da to nije bitno, bitan je kod, ali to su valjda moje "mušice"
22.12.2025 | 08:30
pontmax1 kaže:
Onda sam se prebacio na VSC, ima ljudi koji kažu da ne valja ... ali ja nisam imao takvo iskustvo.

Kako misliš - nisi imao takvo iskustvo? Pa zašto si onda otvorio ovu temu? Aplikacija ti nestane svako toliko, ali nisi imao loša iskustva?
22.12.2025 | 10:12
Jetbrains Webstorm je free, mana je jedino sto nema podrsku za php ako ti treba za WP...
22.12.2025 | 12:08
smayoo kaže:
pontmax1 kaže:

Kako misliš - nisi imao takvo iskustvo? Pa zašto si onda otvorio ovu temu? Aplikacija ti nestane svako toliko, ali nisi imao loša iskustva?

Mislim da se nismo razumjeli.
Ja pričam dok sam koristio Windows-e nisam imato takav problem, iskustvo ... sa dotičnom aplikacijom.
I otvorio sam temu da vidim kako rade, razmišljaju, što koriste ... MAC korisnici koji koriste taj sustav puno godina od mene(ja sam se prebacio na MAC od kada je izašla M4 serija te se smatram manje iskusnim od nekoga tko ga koristi 10, 15 godina. Iskustvo i nečije mišljenje su dva svijeta, zato sam i pitao, zbog iskustva ako netko ima nešto predložiti, savjetovati a ovaj forum to ima, i znanje i iskustvo.).
Stoga mislim da je tema legitimna, ne pišem kako bi bez veze nekome oduzimao vrijeme već ako podijeliti ...

Ako sam prekršio neko pravilo sa ovom temom, izbrišite je jer mi to nije bila namjera.
22.12.2025 | 12:10
marioart kaže:
Jetbrains Webstorm je free, mana je jedino sto nema podrsku za php ako ti treba za WP...

Je, istina. Jetbrains prije je sve bilo plaćanje a sada ...

Svakako hvala za info.
22.12.2025 | 13:19
Ja osobno koristim JetBrains PHPStorm ... nije besplatno, ali ako ti treba za rad, isplati se i otplati se .... cca 100€ godišnje (ili cca 10€ mjesečno).... potrošim 100€ i više godišnje na razne gluposti, pa je ovo jedna od stvari koja nije glupost, a vrijedi. Inaće dosta njihovih alata je "Free for non-commercial use". www.jetbrains.com/store/?section=personal&billing=yearly
22.12.2025 | 14:18
pontmax1 kaže:
smayoo kaže:
pontmax1 kaže:

Ja pričam dok sam koristio Windows-e nisam imato takav problem, iskustvo ... sa dotičnom aplikacijom.
I otvorio sam temu da vidim kako rade, razmišljaju, što koriste ... MAC korisnici koji koriste taj sustav puno godina od mene(ja sam se prebacio na MAC od kada je izašla M4 serija te se smatram manje iskusnim od nekoga tko ga koristi 10, 15 godina. Iskustvo i nečije mišljenje su dva svijeta, zato sam i pitao, zbog iskustva ako netko ima nešto predložiti, savjetovati a ovaj forum to ima, i znanje i iskustvo.).
Stoga mislim da je tema legitimna, ne pišem kako bi bez veze nekome oduzimao vrijeme već ako podijeliti ...

Ako sam prekršio neko pravilo sa ovom temom, izbrišite je jer mi to nije bila namjera.

Ma ne ljuti se, što ti je... Oprosti ako sam te nehotice nečim uvrijedio, nisam namjeravao, ali činjenica je da softver kao takav ima taj problem neovisno o OS-u. Postao sam ti link, ljudi se žale na istu stvar, a na windowsima su. Ti si imao sreće da te nije to zahvatilo dok si bio na windowsima, nego tek sad pa si pomislio da je problem u Macu, ali nije.
23.12.2025 | 12:16
smayoo kaže:
pontmax1 kaže:
smayoo kaže:
pontmax1 kaže:

Ma ne ljuti se, što ti je... Oprosti ako sam te nehotice nečim uvrijedio, nisam namjeravao, ali činjenica je da softver kao takav ima taj problem neovisno o OS-u. Postao sam ti link, ljudi se žale na istu stvar, a na windowsima su. Ti si imao sreće da te nije to zahvatilo dok si bio na windowsima, nego tek sad pa si pomislio da je problem u Macu, ali nije.

Ma o čemu pričaš, pa kako se mogu ljutiti na ljude koji mi potpuno besplatno pomažu krenuvši od tebe pa da ne nabrajam. Naprotiv, zahvalan sam.

Moj komentar je u smjeru da možda nisam dobro napisao i da nekako nije se dobro razumjelo što želim reći. Ili još gore da nisam možda prekršio neko pravilo postavljanja teme što mi nakada neće biti namjera(svatko može pogriješiti, ja prvi).

Zato sada i imam MAC jer su Win počeli da me iritiraju sa pustim update-ima i ludilima.
Hvala ti za svaku pomoć i moja isprika ako nisam dobro opisao svoj problem a tvoj post po ničemu nije niti vrijeđanje niti ... već stav i objašnjenje što je po meni dobro jer se forum nadgleda i štiti od stvari koje nisa za ovaj forum.
Još jednom hvala za pomoć za ljutnju ... ne postoji nikakav razlog ai nismo djeca da se ljutimo već da se priča i raspravlja te rješavaju problemi.
23.12.2025 | 12:18
Piko kaže:
Ja osobno koristim JetBrains PHPStorm ... nije besplatno, ali ako ti treba za rad, isplati se i otplati se .... cca 100€ godišnje (ili cca 10€ mjesečno).... potrošim 100€ i više godišnje na razne gluposti, pa je ovo jedna od stvari koja nije glupost, a vrijedi. Inaće dosta njihovih alata je "Free for non-commercial use". www.jetbrains.com/store/?section=personal&billing=yearly

Ima I tu istine jer dobro kažeš a pogotovo što se novca tiče.
Hvala za pomoć.
25.12.2025 | 12:31
(sorry, ovaj post je tu za servisne potrebe)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 9 minuta
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari