Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

21.12.2025 | 18:43
VW T4 s klimatronic , zeza ventilacija već duže vrijeme, otvorio "mozak" i ima sam šta vidjet + moram je detaljno pregledat spojeve, ipak je staro 27 godina

21.12.2025 | 23:20
I ovo smo predvidjeli, ali sada pomalo ide prema unošenju u zakone, a to znači da će u nekom trenu doći i do nas...

Naime, znate i sami da je velik dio cijene goriva zapravo državno davanje za održavanje prometnica i razni nameti iz te domene. Vlasnici EV koriste iste te naše "prljave" ceste, ali ne plaćaju to kroz davanje za gorivo. Kada se broj EV poveća do te mjere da se osjeti razlika u prihodu države sasvim je jasno da će ona reagirati i morati smisliti način kako da nadoknadi tu "izgubljenu dobit".

I eto, počelo je...

www.logicno.com/zivotni-stil/svjetska-pr...1000-e-godisnje.html

Tako da EV priča svakim danom postaje sve manje isplativa. I bez takvog poreza su neki auto magazini u testovima u UK došli do toga da je bilo skuplje neke dionice proći na struju nego na klasična goriva.

I dalje mislim da vjerojatno nema ništa ekološki zelenije od klasičnog dizel automobila u dugotrajnoj ekspolataciji, znači 4 cilindra, common-rail i kvalitetna karoserija koja će izdržati 20-25 godina.
22.12.2025 | 08:21
I dalje si potpuno u krivu. Nije ništa problem ako živiš negdje gdje je mala gustoća naseljenosti i mali broj automobila na kvadratni kilometar. Ali u velikim gradovima ljude truju najviše motori s unutarnjim izgaranjem.
22.12.2025 | 11:32
Ocito dolazimo do kriticne mase EV.
Nas u RH to bas i je pika previse jer ne proizvodimo EV, ali neki budu cvilili.
A to sa zagadjenjem objesi macku za rep. Neka se sele na brdo ako im smrdi. Nakon 100 godina su se neki osvjestili.
Ovo je onaj neonacizam o kojem se govori. Tebi smeta a ja se moram mijenjati.
22.12.2025 | 14:16
Svi se moramo, svi se moraju mijenjati. Cijeli život je neprekidna promjena, i svijet se stalno mijenja. Uvijek i oduvijek je bilo i bit će onih koji smatraju da je njihovo pravo da se ne mijenjaju sa svijetom oko sebe i takvi uvijek na kraju izvuku deblji kraj. Nokia se nije htjela mijenjati, na primjer.
22.12.2025 | 18:14
cariblanco kaže:
Stigao Tiguan eTSI, našao neki bor gdje sam ga parkirao...čakao samo 11 mjeseci

Susjed čestitam, puno sretnih kilometara i najvažnije normalne susjede koji se parkiraju oko tebe

... nego, na kraju 2025. godine ti je isporučen model iz 2024. godine (koliko vidim po dizajnu zadnjeg kraja, svjetlima i izostanku osvjetljenog VW znaka na gepeku), a sad je već aktualan redizajnirani model 2025./2026. ... jbt, pa ko je tu lud,... ili si ciljano išao na stari model ili te tako pokakalo?
22.12.2025 | 20:58
Nisi u pravu, imam ta svijetla i taj model. Fora ti je u tome da kad ti naručiš auto, imaš rok isporuke 1o mjeseci po ugovoru. Zbog problema s rijetkim mineralima i zaposlenicima, koji više ne žele raditi u tri smjene to se je odužilo. Sad čujem da ukidaju liniju golfa, jer nema djelova.
Auto kad krene u proizvodnju, kao moj treba im tjedan dana, tako da i meni piše da je proizveden u 11/2025. Znao sam kad ide auto u proizvodnju i da je gotov, sad ostaje samo tjedan dva do dopreme u hrvatsku. Svaki proizvedeni auto dolazi uvijek s ljetnim gumama, ja sam od zubaka dobio besplatno zimske gume koje su montirali...one ljetne ostavio kod njih u hotelu.
Dobio sam od njih i besplatno obavezno osiguranje, mada sam si ja uzeo i kasko, tako da mogu biti relativno zadovoljan.
22.12.2025 | 22:24
Bertone kaže:
cariblanco kaže:
Stigao Tiguan eTSI, našao neki bor gdje sam ga parkirao...čakao samo 11 mjeseci

Susjed čestitam, puno sretnih kilometara i najvažnije normalne susjede koji se parkiraju oko tebe

..:

Sused, nadam da nemaš negativnih iskustava s ovim boldanim, koliko se sjećam ti imaš "kugu"...trebali bi bježati od tebe
23.12.2025 | 23:56
cariblanco kaže:
Nisi u pravu, imam ta svijetla i taj model. Fora ti je u tome da kad ti naručiš auto, imaš rok isporuke 1o mjeseci po ugovoru. ...

Ne razumijem kako nisam u pravu za svjetla,

Tiguan model 2024. (takva su svjetla na tvojoj fotki)
Tiguanmodel2024.png

Tiguan model 2025. (novi model ima drugačiju grafiku i svijetleći VW znak na sredini petih vrata)
Tiguanmodel2025.png

... sad kakva je politika VW ne znam, ali vjerujem ti na riječ ako kažeš da moraš na auto čekati 10+ mjeseci, ali mi nema pameti da daš novce 10 mjeseci unaprijed osim ako nisi imao neke posebne prohtjeve oko opreme/boje/što ja znam čega ali i onda mi je 10 mjeseci previše za običan auto kojeg štancaju u velikoj seriji.

cariblanco kaže:
Sused, nadam da nemaš negativnih iskustava s ovim boldanim, koliko se sjećam ti imaš "kugu"...trebali bi bježati od tebe

Par susjeda kapitalaca bježe od mene, ali ne zbog auta koji vozim ... ali ozbiljno, stava sam da ne bi baš svatko trebao imati pravo na vozačku dozvolu i mogućnost korištenja auta.
25.12.2025 | 09:27
E, jeste ekipa, svi skupa!

Čovjek kupi auto, čekao ga je 10 mjeseci, očito je baš htio taj, a vi ga krenuli prati em izborom vozila, em čekanjem.....

Pa pustite čovjeka nek uživa; on je kupio auto koji je htio za svoje novce.. On sretan, svi sretni!

(Ja bih 10 mjeseci čekao Aston Martin Vanquish ili DB9 kad su izašli, ali to sam ja...)

Sretni i ugodni kilometri uz minimalan CO2 otisak!
25.12.2025 | 14:04
Susjed, bum ti poslikao noćas auto. I ne svijetli samo zadnji logo crveno na vratima, nego svijetli i prednji bijeli logo.

Kaj se tiče love ja sam dao predujam, dosta je soma E, a ostalo sam platio kad sam dobio auto. Moja verzija je life plus, plus što sam si uzeo rezervno kotač ( onaj manji ) a ne pjenu. Platio sam 37,2 k E. Auto je u međuvremeno poskupio i sad je cijena moje verzije 39,2 K E, ja sam platio svoju cijenu, ne ovu sadašnju.
25.12.2025 | 19:12
IMG_1408.jpeg
25.12.2025 | 19:13
IMG_1407.jpeg
25.12.2025 | 19:14
IMG_1406.jpeg
25.12.2025 | 21:38
Djuro genijalac kaže:

Čovjek kupi auto, čekao ga je 10 mjeseci, očito je baš htio taj, a vi ga krenuli prati em izborom vozila, em čekanjem.....

Pa pustite čovjeka nek uživa; on je kupio auto koji je htio za svoje novce.. On sretan, svi sretni!

Pa i ja sam sretan ak je on sretan, ali mi je i dalje ludo da moraš čekati auto 10 mjeseci,... jbt pa toliko se nekad čekalo na Yugo, a na 128-u i duže, al to je bilo prije 35+ godina.

Djuro genijalac kaže:
Ja bih 10 mjeseci čekao Aston Martin Vanquish ili DB9 kad su izašli, ali to sam ja...

I ja bi čekao Yamahu WR250R da ju Yamaha ponovno počne raditi, ali neće tak da bum prošao jednako ko i ti sa Astonom

cariblanco kaže:
Susjed, bum ti poslikao noćas auto. I ne svijetli samo zadnji logo crveno na vratima, nego svijetli i prednji bijeli logo...

Ajme kaj svjetli, sad buš imao Božično drvce cijelu godinu
25.12.2025 | 23:45
Susjed nisi pročitao moj prvi post, pročitaj ga pa ćeš shvatiti 10 mjeseci....rijetki minerali kojih nema, ljudi ne rade u tri smjene, zbog sukoba s sindikatom...možda se ukida linija golfa...itd
26.12.2025 | 09:15
Pročitao sam ja tvoj prvi post no to su razlozi koje navodi uprava tvornice kako bi se opravdala dioničarima,... i drugi proizvođači auta koriste iste materijale pa se ne čeka toliko no nema veze, nebum više o tome, nek VW radi kako hoće, a tebi još jednom želim puno sretnih i bezbrižnih kilometara
26.12.2025 | 12:23
Lancia Delta S4 grupa B. Ružna je da ne može biti ružnija, ali kakav stroj...

26.12.2025 | 12:32
Djuro genijalac kaže:

A gle, znaš da ovo nije forum za nježne dušice, ovdje odvalimo ono što mislimo, pa neka se svatko nosi s tim. Naravno da je važno da je on sretan i da je kupio što voli, želim mu što manje problema i da sretno i sigurno putuje gdjegod treba.

No, to ne znači da ću se praviti da imam dobro mišljenje o tom VW. Meni je auto grozan već svojom pojavom i reputacijom, ne mogu zamisliti da bih ga ikada vozio, čak i da je od rent-a-cara tražio bi da mi daju nešto drugo. No, drago mi je da ima ljudi koji kupuju takva vozila, onda se mi ostali osjećamo bolje.
26.12.2025 | 18:37
Bertone kaže:
i najvažnije normalne susjede koji se parkiraju oko tebe

Zvuči kao šala, no jebiga nije. Meni na parkingu kod cure udarili u suvozačka vrata u prvih 4 mjeseca. Doma sam u garaži tak da... Auto je tak na tom mjestu sav "izbrazdan" u originalu da nisam ni skužio odmah već mi dijete reklo par dana kasnije...
26.12.2025 | 22:58
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:

A gle, znaš da ovo nije forum za nježne dušice, ovdje odvalimo ono što mislimo, pa neka se svatko nosi s tim. Naravno da je važno da je on sretan i da je kupio što voli, želim mu što manje problema i da sretno i sigurno putuje gdjegod treba.

No, to ne znači da ću se praviti da imam dobro mišljenje o tom VW. Meni je auto grozan već svojom pojavom i reputacijom, ne mogu zamisliti da bih ga ikada vozio, čak i da je od rent-a-cara tražio bi da mi daju nešto drugo. No, drago mi je da ima ljudi koji kupuju takva vozila, onda se mi ostali osjećamo bolje.

Gle ovak, ja sam vozio renta-car, što službeno, što privatno mnoga i bolja vozila od ovoga ; mečke, bembure, volva od 9o k E i druge. Tvo je mišljenje i Emilovo, shvaćam kao normalno i te kritike me stvarno ne pogađaju. Ja oko vozila nemam nikakvu sujetu ili neki fetiš. Kao i svaku stvar koju kupujem, uvjek proguglam i pogledam revije, tako da skoro uvijek, znam što kupujem...nema kak bi se reklo "mačka u vreći" Bilo mi je bitno, da je vozilo pregledno, da mogu normalno ući u njega, da je zadovoljavajuće veličine i da malo troši. Ja shvaćam, vozilo kao, vožnju od točke A do točke B i da to bude sigurna i udobna vožnja. To su moji kriteriji i bitno je da sam ja zadovoljan, a nisu bitne tvoje i Emilove kritike, jel tak

Vidiš ja nisam nikad vozio alfu, ali da su mi je ponudili u renta-car, ja bi je odbio, ne zbog tebe, nego zato jer mi se ne sviđa, kao što mi se mnoga vozila ne sviđaju, poput Ford-K onaj prvi model ili onaj Francuski megane, ako se ne varam, koji je imao kontra nakošenu zadnju šajbu.

Drugi bold je je da se osjećam bolje, da ne moram birati između lada, gdje mrtvi pokupe sve najbolje modele, nama ostane, što ostane
26.12.2025 | 23:58
cariblanco kaže:
Vidiš ja nisam nikad vozio alfu, ali da su mi je ponudili u renta-car, ja bi je odbio, ne zbog tebe, nego zato jer mi se ne sviđa...

Normalno da bi odbio Alfu! To je potpuno nekompatibilan auto za nekoga tko može odabrati VW, to su potpuno druge vozačke potrebe i filozofije. I to je ok!
27.12.2025 | 10:16
cariblanco kaže:
To su moji kriteriji i bitno je da sam ja zadovoljan, a nisu bitne tvoje i Emilove kritike, jel tak

Apsolutno. Uživaj u svom novom autu!
27.12.2025 | 20:49
Ne kontam zasto bi bilo pogresno odabrati VW? Sta je lose u tom izboru?

Popularna platforma sa odlicnom servisnom podrskom. Odlicno drze cijenu i jako lako se kasnije prodaju kao rabljena vozila.

Meni je kod njih najveci ciganluk sto generalno skrtare sa opremom i ulazni modeli su bas siromasno opremljeni u usporedbi sa konkurencijom.

Ja bih vozio novog Tiguana. Dizel 2.0 sa dobrom opremom je oko 60000eura a to ipak ne zelim platiti

U biti uopce ne kupujem nove aute, vec 2 god stare.
27.12.2025 | 23:23
Slažem se, to je dobar recept, ali nažalost japanske i korejske aute je jako teško naći da ih netko prodaje nakon samo dvije godine, a da nisu iz rent-a-cara. Jednom davno mi je to uspjelo i nikad više. Europski se auti puno češće prodaju s tako malo godina i kilometara.
Što se tiče VW, tko kaže da je pogrešno odabrati VW? Svatko ima svoje kriterije i prioritete pa prema njima bira. Mi smo komentirali da to nikako ne bi bio naš izbor, ali to ne znači da je to pogrešan izbor općenito.
28.12.2025 | 02:11
drlovric kaže:
Ne kontam zasto bi bilo pogresno odabrati VW? Sta je lose u tom izboru?

Ako zanemarimo dosadnoću na sve načine i prihvatimo da je to tek alat od A do B, onda je to svakako manje loš izbor, ali ima tu mnogo caka. Za Tiguan ne znam, nisam čuo nešto loše, ali moj kolega s posla je prije 6-7 godina uzeo novi VW Polo 1.4. Motor se raspao na oko 80k, naravno nakon jamstva. Službeni servis je sve odradio za papreni iznos, ali i to je potrajalo niti mjesec dana, pa opet. Navodno su to bile "problematične serije". Nakon toga ga je još jednom popravio, prodao i kupio novi Suzuki Swift. Znači da ti novi VW nisu ono što su nekada Golf I i II bili, simboli izdržljivosti i pouzdanosti.

Loš izbor može biti u smislu vrijednosti za novac - jer npr. nove Škode su praktično VW u mnogo toga, isti motori i dijelovi pogona, ali za isti novac dobiješ i gomilu opreme, a kod VW su basic verzije totalno spartanske.
28.12.2025 | 04:28
Pa koliko djelova razvikani brendovi samo “ofarbaju” , udare logo i prodaju po visokoj cijeni.
28.12.2025 | 09:28
Vozim treći po redu Hyundai u životu, sada imamo i10 iz 2018, kupljen nov u salonu. Kao i prethodna dva (Getz i i20) - Nikada ni najmanjih problema, redovni servis, gume i vozi.
31.12.2025 | 18:41
I za kraj godine frend presložio svoju jedinstvenu GTV. Što je posebno? To što 2.0 Twin Spark model nikada nije imao turbo. Gomila truda, ne znaš je li više posla bilo s mehaničkim ili elektronskim dijelom, ali rezultat je takav da ne možeš sakriti osmijeh kada je čuješ!

02.01.2026 | 09:07
IMG_1970.jpg

https://evclinic.eu/2025/12/31/diesel-mythology-vs-ev-reality/

We arrive at an absurd but mathematically correct conclusion: a fossil-fuel car doesn’t make financial sense even if all parts and all maintenance labor were free. Even if you replaced the Tesla battery three times and still spent more time charging than refueling diesel, the fossil-fuel car remains more expensive.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 53 minuta
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO