Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


08.09.2024 | 19:23
Sport u Utrinama se meni pokvario unazad 2-3 godine (da ne kažem za vrijeme korone), ćevapi su još koliko toliko ostali OK, ali lepinje (ili obrada lepinje) je katastrofa (raspada se koliko je namočena) tako da više nije to to kao što je bilo prije.

"Trovač" na Črnkasu je kvalitetom ostao jednak, jedino što ako naručuješ "za van", dva od pet puta iako si naručio, zaborave staviti kajmak (ali ga uredno naplate), a kad kasnije otvoriš paket, nemaš volje vraćati se i prigovarati

"Srbin" još uvijek radi, ali nisam tamo bio godinama tak da ne znam kako je sada.

Najbolje ćevape sam jeo u Tuzli, nemam pojma kak se zove ćevabdžinica, ali bio 2-3 puta u istoj i svaki put smo se morali prejesti jer nemreš stati kak je fino
08.09.2024 | 20:38
Bertone kaže:

Najbolje ćevape sam jeo u Tuzli, nemam pojma kak se zove ćevabdžinica, ali bio 2-3 puta u istoj i svaki put smo se morali prejesti jer nemreš stati kak je fino


To je mogla biti Limenka ili Sarajka, blizu panonskih jezera. Obje su se pokvarile al kjudi dolaze po inerciji.

Tocno se vidi da nisi putovao po Sarajevu ili Travniku ako su ti TZ najbolji. Doduse, o ukusima se ne raspravlja
09.09.2024 | 00:03
Sarajevo, baščaršija i željina desetka su bili čevapi vrh, prije par godina.
09.09.2024 | 07:51
Kad smo bili obiteljski u Sarajevu prije 7 godina, našli smo se sa Saintom i obitelji pa su nas poveli na ćevape kod Sahat-kule. E, sad, tu je taj problem, kod nas u Rijeci ćevapi nisu nigdje bolji od -3 pa onda kad dođemo u Sarajevo, teško nam je razlikovati te finese, ali ovi su bili mraq.
09.09.2024 | 11:15
drlovric kaže:

To je mogla biti Limenka ili Sarajka, blizu panonskih jezera. Obje su se pokvarile al kjudi dolaze po inerciji.

Nemam pojma, znam da kad dođeš u Tuzlu iz smjera zapada, voziš prema centru i onda skreneš lijevo uzbrdo i nakom nešto metara je ćevabdžinica opet lijevo (super sam objasnio, jel` )


drlovric kaže:

Tocno se vidi da nisi putovao po Sarajevu ili Travniku ako su ti TZ najbolji. Doduse, o ukusima se ne raspravlja

A nisam puno putovao i jeo na puno mjesta u BiH, Tuzla, Sarajevo, Zenica, Travnik, Čapljina i mislim da sam jednom bio na bureku u Zavidovićima,... jbg, možda nisam pogodio pravo mjesto ali su mi Tuzlanski bili bolji od Sarajevskih
08.11.2024 | 15:58
@smayoo - Naš polako kipi, bude za otprilike 10-15 dana, ne znam, to moja žena gazdarica brine!!! Ja sam više "majstor" za sarmu!!!
Prilozi:
08.11.2024 | 16:01
Inače naš domaće uzgojen, iz našeg malog vrta!!!
08.11.2024 | 18:40
Ajmo reć da uvjetno spada ovdje, imam pitanje vezano uz indukcijski cooker, prijenosno kuhalo.

Imam iskrin koji radi mrak za razliku od prethodnog, jedini problem što je prije kojih tjedan dana ventilator počeo ispuštati glasne zvukove na oko minutu od paljenja prije nego što se zalaufa ili što već. Nakon toga se stiša ali svejedno ga ne bih više koristio u takvom stanju.

Sad kao kupujem novo ali ne znam izabrati. Ovaj Iskrin je imao jednostavne komande, kuhanje, držanje temperature i kad ga ugasim odmah je hladan. Kad kuham kavu, kad krene kipiti kad ga iskopčam kava odmah padne ko na plinu. Moje prvo kuhalo od prije desetak godina je držalo temperatutu još malo pa bih obavezno morao dizati đezvu da ne iskipi. Isto tako, kad ga ugasim odmah mogu gore dirati rukama. Isto tako, grije sam ispod posude i nije toliko osjetljiv na vrstu lonca, radi sa svim posudama koje imam.

Nedavno sam bio kod nekog drugog u gostima, neki Tefal, ja ga iskopčam a kava kipi van pa sam se čudio kak to da svi novi nisu ko moj.

Uglavnom. Može li netko preporučiti ...

a) koji da kupim ako je dobar, ovaj Iskrin se više ne da naći po dućanima

b) ima li izgleda da svojeg popravim, izgleda da je samo ventilator. Nekad je bilo Iskrinih servisa u Zagrebu, s tim je izgleda gotovo.

Bio sam kod ovih, kažu da su bili Iskra servis prije 20 godina.

edit - ha ha, fino sam uletio pred idući post, valjda za sekundu.
08.11.2024 | 18:40
Lajkam! Mi ne radimo sami, nemamo svoj kupus, kupili smo iz provjerenog izvora, iz okolice Ogulina. Tu, kod nas, u Primorju, kiselo zelje je ogulinsko. Sve drugo je svetogrđe.
09.11.2024 | 10:40
Svaka čast svemu, ali zelje i krompir moraju biti iz ogulina...kao i ona, žena može biti od svakud, ali auto mora biti iz Njemačke
09.11.2024 | 10:41
Misliš - iz Japana?
09.11.2024 | 16:27
Dobar je svaki kupus koji nije šprican i tretiran kemikalijama, uostalom kao i sve ostalo povrće i voće. Onaj tko ga prodaje na veliko, ne želi si priuštiti da mu propadnu stotine kila kupusa, krumpira, jabuka… pa se bobrine da ga zaštiti, a tu je i zaštita kemikalijama tijekom skladištenja.

Sad da li je kupus ogulinski, varaždinski, osječki ili iz dalmatinske zagore, manje je bitno, bitno je ovo gore što sam naveo.

Za svoj kupus znam da sam ga ja posadio, zalijevao, pazio, i da nije ničime šprican. A to mi je dosta bitna stavka.
09.11.2024 | 17:28
Kupus je ogulinski, varaždinsko je zelje!

No, ajmo mi na nešt konkretno; Kulen je slavonski, Kulin je baranjski!
Samo je pršut i istarski i dalmatinski!
Mi u Slavoniji smo to zvali šunka, i obožavao sam sendvič sa debelo narezanom šunkom, a ne šajbe da kroz njih možeš gledati! Ipak sam ja dijete sa sela, pa kad su se obavljali teži poljoprivredni radovi, ne možeš raditi od "zraka"!
09.11.2024 | 17:55
To te ja pitam, kulen, kobasice, čvarci, devenice, šunka, pršut, slanina… nažalost, šećeraš sam pa moram paziti na količinu suhomesnatih delicija, tu i tamo pojedem, kad je šećer u redu, ali vrlo malo - nažalost
10.11.2024 | 02:25
Zdravac kaže:
No, ajmo mi na nešt konkretno; Kulen je slavonski, Kulin je baranjski!
Samo je pršut i istarski i dalmatinski!
Mi u Slavoniji smo to zvali šunka, i obožavao sam sendvič sa debelo narezanom šunkom, a ne šajbe da kroz njih možeš gledati! Ipak sam ja dijete sa sela, pa kad su se obavljali teži poljoprivredni radovi, ne možeš raditi od "zraka"!


U Slavoniji, ako kažeš "kulin", nitko se neće pobuniti. Ako kažeš "kulen", moguće je da se razvije diskusija. "Kulin" nije samo baranjski izraz. Taj izraz se svojata i po cijeloj Slavoniji od onih koji drže do tradicije.
Što se tiče pršuta i šunke, to su dva (potpuno?) različita proizvoda. Kao klinac sam odrastao na šunki i plećki. Pršut mi je uvijek bio viša klasa šunke. Sad žudim za dobrim komadom šunke, one prave slavonske.
10.11.2024 | 09:28
"Dobar je svaki kupus koji nije šprican i tretiran kemikalijama, uostalom kao i sve ostalo povrće i voće." Tu se slažemo, ali za kupus i krompir i klima je jako bitna. Za ta dobra je idealna nadmorska visina cca 1000 m, koju Ogulin ima i ako su isti uvjeti tretmana, uvjek je bolje to uzeti iz Ogulina, ako je moguće.

Imam na poslu jednog mladog kolegu, koji se bavi i zemljoradnjom. Ima OPG u Blatu i proizvodi hranu. Kad dođu zlatice na krumpir, on ih bere rukama, ne tretira krumpir. Kad uzmete krumpir od njega i onog iz trgovine, to se neda uspoređivati. Kad se taj krompir kuha za salatu i kad ga kuhanog ogulite i narežete, uvjek ostane mrvica, koje se ne bacaju, nego ih pojedem i imam osjećaj kao da jedem kesten pire...puna su usta okusa krumpira.

Tako isto i za vinograd je najbolje mjesto mali brijeg na južnoj strani visine 300-500 m iznad mora, kao i to ako želite dobro pjevati, morate se roditi u Šibeniku

Sva dobra hrana i piće, moraju imati cijenu koju mnogi ljudi ne mogu platiti, pa kupujemo po Lidlima, Šparovima i sl. Ali uvjek bolje manje kupiti i kvalitetnije jesti i piti, jer smo ionako većinom pretilni.

Zaboravio sam napisati jednu anegdotu. Kolega Ličan je bio poslovno u Kanadi, dolazilo je vrijeme Božića i zaželio se je sarme. Nije je mogao napraviti jer tamo nema kiselog zelja, pa je preko fedEx naručio zelje, koje mu je stiglo nakon nekog vremena i bilo je iz Ogulina
10.11.2024 | 10:25
Jel zna neko kako se spremaju kesteni?

Mama mi donijela iz Slovenije. Imam mozda kilu, pojma nemam sta s tim da radim
10.11.2024 | 11:04
Skuhaj ih u vodi, ili ako želiš pečene, zareži oštrim nožem veći križić na donjoj strani kestena, pa sve u rernu i ispeci, povremeno izokreći. Pečene pokrij nekoliko minuta krpom nakon pečenja.

Inače su najbolji pečeni na živoj vatri, na limu sa rupicama.
10.11.2024 | 11:17
Kod nas je uvijek rat oko kestenja. Supruga ih više voli kuhane, a ja pečene. Od kuhanih je super kesten-pire sa šlagom, samo ti treba pasirka i mora se oguliti i unutarnju koru obavezno, ne samo vanjsku. S pečenima je manje prtljanja - ovo kako ti je napisao Dražen, samo zakuri pećnicu na najveću moguću temperaturu i obavezno zareži svaki, da ti ne počnu pucati u pećnici. Peći ih treba dok ne zamirišu fino. Vanjska kora će sigurno mjestimično pocrniti i pougljeniti, ne brini, to je normalno. Kad ih izvadiš iz pećnice, istresi ih u neku hladnu zepter padelu (ili neku takvu sličnu, masivniju) i pokrij krpom da se polagano hlade, barem 5 min, da malo omekša kora pa ih je lakše guliti, a i da ne ispečeš prste.
10.11.2024 | 12:57
Ja volim kestene ali ne podnosim kesten pire, a pogotovo su mi kolaci od kestena odvratni.
10.11.2024 | 13:21
Ako voliš kestene, a ne podnosiš kesten-pire, koji je mrak, onda imaš nešto u organizmu, što ti priječi taj užitak. Sad što je to tko će znati ? Isti slučaj je kod mene s maslinama. Mogu ih kilu pojesti, bilo zelene, crne, punjenje ili ne, ali maslinovo ulje ne mogu jer ti teško padne na želudac...kao i bučino ulje. Tak da sam osuđen cijeli život na najeftinije ulje, suncokret ili biljno ulje

Sad sam se sjetio i prijatelja koji je jeo sir, ali kad je bio topljeni sir na pizzi, onda mu je čelo porumjenilo od neke alargije, tako da je uvjek naručivao bilo koju pizzu ali bez sira !!!
10.11.2024 | 13:54
Inače slastičari u kesten pire stavljaju i kuhani propasirani grah, isto kao i prezle u baklavu - znam iz prve ruke, naravno, sve radi uštede!

Meni su najbolji oni kesteni koje mi netko oguli, a inače živim na 1 km od nekoliko šuma, velikih šuma, tako da kod nas ima uvijek kestena i vrganja!
10.11.2024 | 15:52
cariblanco kaže:
Ako voliš kestene, a ne podnosiš kesten-pire, koji je mrak, onda imaš nešto u organizmu, što ti priječi taj užitak. Sad što je to tko će znati ? Isti slučaj je kod mene s maslinama. Mogu ih kilu pojesti, bilo zelene, crne, punjenje ili ne, ali maslinovo ulje ne mogu jer ti teško padne na želudac...kao i bučino ulje. Tak da sam osuđen cijeli život na najeftinije ulje, suncokret ili biljno ulje

Sad sam se sjetio i prijatelja koji je jeo sir, ali kad je bio topljeni sir na pizzi, onda mu je čelo porumjenilo od neke alargije, tako da je uvjek naručivao bilo koju pizzu ali bez sira !!!


Bit ce da je problem sto se na pizzu cesto stavi kojekakav srot a ne sir. Ja isto moram biti oprezan sa pizzom ali je stvaru sastojcima a ne u samoj pizzi.

Sto se pirea tice samo je stvar da ne volim konzistenciju pirea, radje cu pojesti kuhani krumpir u komadu nego pire od krumpira, ne vidim uopce potrebu da se nesto pretvara u pire osim ako unutra ne namjeravas nesto drugo umijesati poput graha kao sto kaze drpongrac.
10.11.2024 | 18:28
Meni se čini da ti nisi nikad vidio kesten pire napravljen od čistih kuhanih kestena, nego samo onaj industrijski (od graha, što kaže Dražen), čim ga uspoređuješ s pire krumpirom.
10.11.2024 | 21:52
Da je ne znam kakav ne vidim u kojem scenariju bi mi bio drazi od kestena u komadu, jedino ako se neki psihodelici ne dodaju u taj pire.
12.11.2024 | 21:31
Elem, da se vratimo na zimske teme...

signal-2024-11-12-082035_002.jpeg
12.11.2024 | 22:15
Aj haj!!! Bažulj s kiselim zeljem i suhim kračicama!!! Dobar tek!!!
12.11.2024 | 23:15
Bome je bio. Kod nas se to zove jota (sa ili bez suhog mesa).
13.11.2024 | 09:26
Bazulj? Kracice? Jota? Zelje?

Samo sam razumio rijec “kiselo” ????
13.11.2024 | 12:23
Kod vas istočnije se kaže pasulj, pretpostavljam. Književno hrvatski je grah, u cijelom ovom dijelu hrvatske uz more se kaže fažol (od talijanskog "fagioli", jedino nisam siguran za Dubrovnik, tamo je možda nekako drugačije), u Zagorju i sjevernoj okolici Zagreba se kaže bažul ili bažulj, a u središnjem i istočnom dijelu je grah, s tim što se negdje "h" ne čuje pa je onda gra'
Kračice, ili buncek - dimljena i sušena svinjska koljenica. Česi bi rekli - veprovo kolêno.
Kiselo zelje (kupus) si ipak skužio, siguran sam, samo malo podbadaš, zar ne? Uglavnom, u predjelima istočno od Zagreba, a zapadno od Slavonije se jelo zove "grazelje" (pogađaš, to je ovaj dio gdje se "h" ne čuje pa je onda to gra' i zelje, skraćeno grazelje). Kod nas se tradiciijski zove "jota", a priča je komplicirana. U talijanskom jeziku se ne koriste slova "K" i "J". Oni ih poznaju, naravno, ali kao strana, grčka slova pa ih tako i zovu "iotta" i "kappa". Između dva svjetska rata, za vrijeme talijanske okupacije i aneksije Istre i otoka, grad Rijeka (s desne strane Rječine) je bio anektiran, efektivno pod upravom Italije, a grad Sušak (s lijeve strane Rječine) je bio dio Hrvatske (i kraljevine Jugoslavije). Lučki radnici iz Rijeke su često išli jesti preko granice u Sušak jer je bilo jeftinije, a vrlo popularno i izdašno zimsko jelo je bio grah s kiselim kupusom kojeg su na talijanskom zvali "fagioli alla Iotta" (čita se otprilike: "fađoli ala jota") što bi slobodno prevedeno bilo kao "grah na jugoslavenski" ("J" od "Jugoslavija").
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Gjuroo, ipetri68, m@xym, Riba, temeljnik, Anonimci (559)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO