01.01.2026 | 16:57
dpasaric kaže:
Air kaže:
Ne slažem se predloženim jer tražiš da gradimo kulu od karata na oblacima što ne vidi nikamo.
Nikakva kula od karata, idemo vrlo konkretno definirati samo jednu jedinu stvar. To će biti dovoljno kao "proof of concept".
Definirajmo kada EU treba izdvajati novac svojih građana da pomaže neku državu!
Evo, par mojih natuknica, čisto kao prijedlog, pa to možemo kasnije pravnički uobličiti:
- EU novcem građana EU pomaže samo druge EU države nakon što se to izglasa većinom u EU paralamentu
- EU ne pomaže vojna djelovanja igdje, tome služe vojni savezi poput NATO-a
- EU može slati humantiranu pomoć svuda u svijetu ako se to izglasa većinom u EU parlamentu
- EU će provesti sankcije prema svakoj državi koja napadne drugu suverenu državu ili počini genocid neke etničke skupine na svom teritoriju
Evo, ispravi slobodno i dodaj svoje ako što imaš, pa ćemo raspraviti!
Današnji realizam =
oportunizam u rukavicama - meni je dovoljno dobro a za ostale me nije briga.
Indikativno je da današnji realizam zastupaju samo oni koji misle da je njima dovoljno dobro.
Očigledno mi je da nisi razumio ono što sam napisao.
Poanta o kojoj sam ti pisao je da se ti i ja možemo ili ne možemo usaglasiti ovisno da li imamo zajednički nazivnik: pozitivne temeljne vrijednosti.
Ja sam za pozitivne vrijednosti a ti nisi.
Hoćeš za sebe neke pozitivne vrijednosti a ne zanimaju te temelji na čemu će stajati te tvoje željene pozitivne vrijednosti - stoga je moja tvrdnja da gradiš kulu od karata na oblacima točna.
Ne znaš što će se prije raspasti, kula od karata ili oblaci.
Smatram da griješiš (jer u isto vrijeme kada daješ glas za nasilje te iste pozitivne vrijednosti želiš za svoju djecu), pa ću ti pokušati obrazložiti zašto to mislim.
Od pamtivjeka do dans stanje je negativno u odnosu kako bi moglo i trebalo biti.
Od pamtivjeka je taj realizam kojeg zagovaraš bio negativan. I danas je negativan.
Od pamtivjeka su se ljudi međusobno ubijali.
I danas se vode mnogi ratovi kao što su se vodili od pamtivjeka.
To je činjenica.
Da li je to normalno stanje čovječanstva?
Danas znamo i dokazano je da to nije normalno / željeno stanje čovječanstva.
Već smo pisali o tome.
Možemo o ovom u detalje, ali već par puta vidim da nema zainteresiranih.
Lakše je deklarativno zastupati pozitivne vrijednosti nego se sto posto suočiti sa njima kao što se trudimo biti sto posto uspješni u svom profesionalno poslu.
Kod većine je prisutan narativ: biti glasan kada meni trebaju pozitivne vrijednosti (temeljna prava i potrebe) a kada ja trebam dati drugim ljudima te iste pozitivne vrijednosti tada se pozivamo na milion izgovora a jedan od njih je “realizam”, čuj, “tako je to od pamtivjeka”, “ne možemo samo od jednom pošteno”, itd.
Ja tvoje izjave u slučaju Ukrajine vidim kao tvoj glas za postojeće negativne vrijednosti a ne za pozitivne vrijednosti. Čak si rekao da je Rusija imala pravo napasti Ukrajinu. To mi je kotradiktorno jer si stao na stranu negativaca a nemaš direktni interes u sukobu (ili možda imaš, a mi želimo vjerovati da nemaš).
Jedan od temelja svake diskusije o stanju čovječanstva je:
Svaki oblik nasilja (fizičko, psihičko ili emotivno) jer isključivo posljedica nedostatka ispravnog intelektualnog ili emotivnog odgovora na trenutnu situaciju.
Isto tako svako opravdanje nasilja je isključivo posljedica nedostatka ispravnog intelektualnog ili emotivnog odgovora na trenutnu situaciju.
Nasilje je isključivo naučeno, znači moglo se i ne naučiti, odnosno moglo se naučiti suprotno.
* * *
Od pamtivjeka su ljudi pokušavali i trudili se stati na kraj tom ubijanju i drugim oblicima nasilja koje opet vode ka ubijanju (primjerice danas prisutan femicid).
Sa razvojem obaveznog obrazovanja spoznaje o potrebama nenasilja su jačale i širile se.
Najveća i najvrednija stečevina čovječanstva nije tehnološki razvoj.
Najvrednija stečevina čovječanstva je razvoj humanosti i spoznaja vrijednosti svih pozitivnih temeljnih vrijednosti čovjeka / čovječnstva (jedan dio je definiran u temeljnim pravima i potrebama svakog čovjeka 1948 od strane UN-a).
Upravo neke od ovih vrijednosti želiš svojoj djeci, ali “padaš na ispitu” kako ih ostvariti i “padaš na ispitu” jer podržavaš negativne vrijednosti. Želiš jedno a radiš suprotno.
Naveo sam primjer kako je prije cca 200 godina u našim krajevima bilo normalno ubiti dijete koji ima tjelesne malformacije i za to nitko nije odgovarao.
Od takvih razmišljanja nismo se udaljili sa realizmom, jer vidi vraga taj realizam je i tada govorio “to je normalno”, “realno” ili kako bi ti rekao “ne može samo odjednom pošteno i pravedno!”.
A na pitanje “Kako dalje?” od tebe nema niti jednog slova odgovora. Što je također indikativno.
Stoga bi te po toj liniji “pravde” trebalo vratiti u takva razdoblja da vidimo kakve bi tada imao stavove da si u skupini ugroženih.
Po istom principu vidim današnje zagovaratelje takvog “realizma” kako uteg zavezan za nogu čovječanstva koji nas vuče u negativnosti, u propast.
Danas ti nisi kmet ili rob jer su se drugi prije tebe i tvojih roditelja svim silama borili protiv tadašnjeg “realnog stanja”. Pri tome su mnogi svjesno položili svoje živote za tu borbu.
Ali ti preko toga prelaziš u oportunističkom stilu i glasaš da se drugi ne bi smjeli boriti za svoju slobodu jer to nije razumno i nitko im ne bi trebao pomoći jer tebi to ne odgovara (jer se troše “tvoji” novci).
Da ne širim dalje jer nemamo zajednički nazivnik u ovoj temi, dodati ću još jednu od poanti:
Zlo ne miruje, ono je dominantno, konstantno jača i nema granica. Ako se ne suprostavimo kada je kod “susjeda” tada će zasigurno doći i na naša vrata.