Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

23.12.2025 | 20:32
IgorD kaže:
Putin i Trump rade što ih volja. Tu nas je Davor uvjeravao da je međunardosno pravo bajka za lakovjerne i da oni koji imaju nuklearno oružje mogu što žele. E pa EU ima ruske pare i može s njima što želi.

Jednostavno je tako. Ako Rusi financiraju extreme po EU, ako lete dronovima i cvikaju energetske i internet kablove pod morem, izazivaju diverzije po svim EU članicama, što bi EU trebala raditi? Čekati da UN izglasa nešto da se to ne smije?

Međunarodno pravo jest bajka. Pada na temeljima prava i tome da nitko ne smije biti iznad tog prava, inače to i nije međunarodni pravni poredak već feudalni dekret.

Naravno da EU može maznuti ruske pare ako su one povjerene EU bankama. No, kakve će to posljedice imati, to je neka druga priča. UN je također odavno postalo jedno jalovo formalno tijelo koje nema nikakav stvarni utjecaj i veliki igrači mogu raditi što žele.
23.12.2025 | 21:08
dpasaric kaže:
IgorD kaže:
Putin i Trump rade što ih volja. Tu nas je Davor uvjeravao da je međunardosno pravo bajka za lakovjerne i da oni koji imaju nuklearno oružje mogu što žele. E pa EU ima ruske pare i može s njima što želi.

Jednostavno je tako. Ako Rusi financiraju extreme po EU, ako lete dronovima i cvikaju energetske i internet kablove pod morem, izazivaju diverzije po svim EU članicama, što bi EU trebala raditi? Čekati da UN izglasa nešto da se to ne smije?

Međunarodno pravo jest bajka. Pada na temeljima prava i tome da nitko ne smije biti iznad tog prava, inače to i nije međunarodni pravni poredak već feudalni dekret.

Naravno da EU može maznuti ruske pare ako su one povjerene EU bankama. No, kakve će to posljedice imati, to je neka druga priča. UN je također odavno postalo jedno jalovo formalno tijelo koje nema nikakav stvarni utjecaj i veliki igrači mogu raditi što žele.

Ne kužim te.

Koji je tvoj temeljni “interes” glede priče oko Ukrajine?

Poštenje nije.

Pravda nije.

Humanost nije.

Imaš sklonosti prema blagodatima zapada a ne zastupaš interese zapada, u ovom slučaju Europe.

Pišeš da si nisi “za” Putina i jednom si naveo da je on negativac.

Sustavno odbijaš komentirati ijednu negativnost Putina i Rusije, naprotiv, tražiš načine da ih opravdaš (primjer sa otetom djecom iz Ukrajine).
Čak i kada su te članovi Jabučnjaka tražili komentar. Iz ovog se nameće zaključak da nisi nepristran.

Sustavno prozivaš zapad za sve za što ti se ukaže prilika.

Dakle, koji je tvoj temeljni “interes” glede priče oko Ukrajine?
24.12.2025 | 00:00
Air kaže:

Ne prozivam zapad, to si TI prepoznao da prozivam zapad, a zapravo samo sustavno prozivam licemjerje, korupciju i dvostruka mjerila, a ti si to očigledno prvo prepoznao u zapadu.

Moj interes je da oni koji vode EU i upravljaju našim novcem, našim životima, a što je najgore i životima naše djece, ne donose iracionalne i opasne odluke koje nam mogu uništiti živote.
24.12.2025 | 08:31
Svađalački i uvredljivi postovi obrisani.
24.12.2025 | 09:46
dpasaric kaže:
Air kaže:

Ne prozivam zapad, to si TI prepoznao da prozivam zapad, a zapravo samo sustavno prozivam licemjerje, korupciju i dvostruka mjerila, a ti si to očigledno prvo prepoznao u zapadu.

Moj interes je da oni koji vode EU i upravljaju našim novcem, našim životima, a što je najgore i životima naše djece, ne donose iracionalne i opasne odluke koje nam mogu uništiti živote.

Na ostatak mojih zapažanja ti se ne odgovara?
24.12.2025 | 13:39
Air kaže:

Ne, jer su previše površna, općenita i tijekom godina ovdje smo sve to već prošli na ovaj ili onaj način, pa bismo se ponavljali po tko zna koji put.

Kako uopće odgovoriti na tvrdnju tipa "tebi poštenje i humanost nisu interes"? Jer očigledno imamo različite kriterije što su poštenje i humanost, a i mnogo toga ostalog. Kriterije treba jasno definirati, a svi ovdje se odmah zagrcnu kada dođemo do te točke.

Pogledaj samo kako gorljivi zagovornici otimanja tuđeg novca ovdje ušute kada trebaju definirati kriterije po kojima se to smije učiniti, kada je to moralno, pravedno i humano - kako bi ti to možda rekao...

Tako da je moj odgovor bio vrlo korektan.
24.12.2025 | 14:47
vrlo zanimljivo, ali opet povrsno i licemerno s tvoje strane + ocigledno izbegavanje odgovora, jer bi onda morao sam sebi da priznas neke stvari, sto ti je u stvari tesko.
kad vec pominjes 'otimanje i zgrtanje novca, pohlepu...', i ako zaista verujes u to i ne slazes se s time, onda bi prvi trebalo da prestanes da prodajes Apple-ovu robu.
verujem da bolje znas koliko Apple u proizvodnji iskosta recimo jedan iPhone sto plate kinezima, a prodaju ga 800+ US$. a sad kako sele proizvodnju u Indiju bice jos jeftiniji.
siguran sam i da znas da kinezi tamo rade u gotovo neljudskim uslovima, i da je bilo samoubistava u ShenZhenu iskakanjem kroz prozore, jer nisu mogli da istrpe presiju. a kompanija je resila problem tako sto je stavila neke mreze.
ali ti to znas i cutis jer ti se isplati, a ovde nam naturas neke teze o nepravdi i slicno.
svet je takav-kakav jeste, ne mozemo to lako promeniti. ali ti nastupas dosta jednostrano.
nasa pitanja su bila konkretna, tvoji odgovori su uvek bili neki zaobilazni, ili se skretala tema. povrsan si bio kad si nekad naturao neke clanke iz poluproverenih izvora, ili samo na osnovu naslova.
24.12.2025 | 15:00
dpasaric kaže:
Air kaže:

Ne, jer su previše površna, općenita i tijekom godina ovdje smo sve to već prošli na ovaj ili onaj način, pa bismo se ponavljali po tko zna koji put.

Daleko od toga da su površna.
Jedino sam tebe vidio da si se zgrcnuo na pitanja o poštenju, pravdi i humanosti.
Šturo si se deklarirao da si za nevedeno, a kada si trebao definirati svoju pravdu, poštenje i humanost / svoje viđenje navedenih elemenata to si tvrdo izbjegao usprkos mom višestrukom inzistiranju da se izjasniš.
Primjerice:
Rekao si "nema od sada pošteno" a kada sam te pitao kako dalje, ti nisi imao odgovor.
Nažalost, još gore, nisi rekao ne znam, nego si ignorirao cijelu tu priču.
Tako se ne diskutira.

Kako uopće odgovoriti na tvrdnju tipa "tebi poštenje i humanost nisu interes"? Jer očigledno imamo različite kriterije što su poštenje i humanost, a i mnogo toga ostalog. Kriterije treba jasno definirati, a svi ovdje se odmah zagrcnu kada dođemo do te točke.

Upravo to sam u ovoj temi nekoliko puta naglasio.
Ali i ti si se zgrcnuo!
Ni ti se nisi javio na moj poziv da definiramo kriterije i pojedine ključne elemente (da posložimo ispravnu hijerarhiju).
Prije par dana sam napisao to isto ali ti nisi reagirao, dakle, prozivaš nekoga za ono što ti isto činiš.

Pogledaj samo kako gorljivi zagovornici otimanja tuđeg novca ovdje ušute kada trebaju definirati kriterije po kojima se to smije učiniti, kada je to moralno, pravedno i humano - kako bi ti to možda rekao...

Sebe ne vidiš?
I ti si među tom skupinom koja šuti kada treba definirati te kriterije.

Samo ponavljaš kako su političari zapada licemjerni, i kako se treba pokoriti jačem i da je to "relizam" tvoji mudrih i učenih stručnjaka, to je cijela tvoja priča.

Svi koji drugačije misle su od tebe dobili cijelu lepezu epiteta.
24.12.2025 | 16:07
dpasaric kaže:

Istovremeno im je narativ na razini kvantne fizike - jer Rusija je zapravo Schrödingerova Rusija koja je istovremeno toliko slaba, jadna i pred kolapsom na sve načine da kradu čipove iz perilica i u očaju zovu Koreance u pomoć, toliko je vojno nemoćna da već treću godinu nije u stanju nadjačati Ukrajinu, ali je i zapravo skriveno toliko snažna, moćna i napredna da se sprema osvojiti Europu!

Ne ide to zajedno.

Apsolutno ide.

Rusiju, odnosno Putina, ne kosta apsolutno nista, da krene provjeravati da li NATO clanak 5 zbilja vrijedi. Nitko ne ocekuje od Putina da krene osvajati Berlin ili Pariz, ali vecina ocekuje da ce u jednom trenutku upasti u zemlju clanicu NATO-a da provjeri americku i europsku reakciju na upad.

Ako pritom izgubi tisucu, pet, deset ili 50 tisuca ljudi, njemu je svejedno, jer su za njega to samo brojevi.
Ukoliko na strani EU izgine 1000 ljudi, to ce biti jako veliki (politicki) problem.
I bas zato, zbog tog ogromnog nesrazmjera, on ce to napraviti, jer ga nista ne kosta.
24.12.2025 | 23:42
Air kaže:

Ajde, idemo ih definirati!

Napravi popis bitnih stvari za koje želiš da ih definiramo, napiši definicije koje su po tvojem mišljenju ispravne, a onda ćemo ih ići usaglašavati.

Možeš početi s tim koga treba EU financirati novcem svojih poreznih obveznika.
25.12.2025 | 09:23
Ah, vidim da se niš nije promijenilo....

Nego, evo jedan kraći izvještaj, ako koga zanima kaj se događa u realnom svijetu.

Putin je još prije skoro mjesec dana objavio da su ruske snage 'oslobodile' Kupjansk. Podijeljene su i medalje zaslužnicima. Društvene mreže su preplavile objave plaćenika da je Kupjansk osvojen, Pokrovsk također pred padom, a Zelenski nema potporu nikog i Ukrajina samo što nije kleknula.
Onda je Zelenski otišao u Kupjansk i okinuo dva-tri selfija ispred natpisa Kupjansk, na cca kilometar od prve crte. A onda su se ukrajinska kliješta krenula zatvarati.
Jučer su i najpoznatiji ruski blogeri (Rybar, konkretno, a i Dva majora isto) objavili kartu po kojoj se vidi da ne da ruske snage nisu osvojile Kupjansk, nego da će on vrlo uskoro biti u POTPUNOSTI pod ukrajinskom kontrolom. Sarkastično su pitali hoće li zaslužnici vratiti medalje (više kao retoričko pitanje) i onda je krenulo naricanje kako su sami sebe pobijedili itd itd itd...
Danas je ukrajinska strana objavila da su neutralizirali zadnji džep ruskog otpora u okruženju i da je Kupjansk u potpunosti oslobođen. To znači da je Ukrajina pobijedila u bitki koju je Rusija najavljivala kao ključnu. Cijena koju je Rusija platila: samo Kupjansku i oko njega je izgubila preko 15 tisuća ljudi. Usporedbe radi, cijeli SSSR je u Afganistanu tijekom 10 godina imao manje gubitaka.
U znak odmazde, prekjučer je pokrenut veliki ruski napad dronovima i krstarećim raketama na Ukrajinu. Ishod: od 35 rakete koje su Rusi poslali, AFU je oborila 34! Samo jedna je prošla, ostalo su poskidali F-16 i Mirage 2000.
Istovremeno, AFU su počele dalekometno udarati po Kaspijskom jezeru/moru. Iz njega je Rusija dosad nekažnjeno lansirala salve krstarećih raketa. Ta su vremena prošlost.
Crno more? Nakon gubitka podmornice koja je bila ukotvljena IZA sigurnosnih pregrada u luci Novorosijsk (AFU ju je sredila podvodnim dronom) Rusi su na ulazu u luku potopili nekoliko teglenica kako bi to onemogućili u budućnosti. Time je luka stavljena izvan funkcije, brodovi u njoj su zarobljeni, a rat u Crnom moru je sad i defacto dobila Ukrajina.
Krim: ruska PZO je tamo toliko desetkovana da je u posljednjih tjedan-dva Ukrajina na aerodromu Belbek sredila: IL-38 N (mornarička verzija, sovjetska inačica Posejdona namijenjena otkrivanju podmornica; jedini takav avion koji su Rusi imali, to je omogućilo da se dron prikrade do Novorosijska i sredi podmornicu u luci), MIG-31 na kojeg su upravo tovarili Kinžal te Su-27 i Su-30 također spremni za polijetanje.
Rusija i dalje udara po enrgetskim postrojenjima i terorizira civilno stanovništvo (ali nježno i s mjerom), Ukrajina udara po rafinerijama i industriji koja opslužuje ratni stroj. A ratni stroj gubi kompresiju na cilindrima. Svi analitičari su jednoglasni da smo došli do točke infleksije i da Rusija više NE nadoknađuje gubitke koje ima na bojištu. Ljudski gubici su postali preveliki. Opremu neću uopće spominjati; tko prati mogao je vidjeti prošli tjedan žalosne snimke propalog konjičkog napada (da, konjica u doslovnom smislu riječi, vojnici na konjima, ne zračni desant helikopterima kao kod Amera koji to zovu zračnom konjicom) kad su i vojnike i konje izmasakrirali ukrajinski dronovi.
Kako rekoh odavna, svaka vreća ima dno, Rusija je počela strugati po dnu, čini se. U tri godine su osvojili 1 posto ukrajinskog teritorija. Dosad su izgubili debelo preko milijun ljudi. Ako je to pobjeđivanje, onda ne znam kako gubljenje izgleda.
25.12.2025 | 09:48
Sretan Božić i hvala na ovom uletu, a Ukrajina sad ima zavidnu avijaciju. Ako već nemaju najbolje aparate sigurno imaju najbolje pilote. 34 od 35 je baš nekako Božićno čudo.

Dobar dio svega sam pohvatao na redditu tijekom ovog mjseseca ali su mi konji promakli i mislim da nigdje ne postoji ovako dobar sažetak koji donosi nadu da se kraj svega polako nazire.
25.12.2025 | 18:59
Djuro genijalac kaže:

Kako rekoh odavna, svaka vreća ima dno, Rusija je počela strugati po dnu, čini se. U tri godine su osvojili 1 posto ukrajinskog teritorija. Dosad su izgubili debelo preko milijun ljudi. Ako je to pobjeđivanje, onda ne znam kako gubljenje izgleda.

Financijski, u vidu upravljanja drzavnim rezervama u konvertibilnim valutama, Rusija je pocela strugati po dnu.

Da, svaka vreca ima dno, ali ispod jedne vrece postoji druga.

Stoga je Rusija pocela prodavati zlatne rezerve da prikupi (konvertibilni) novac.
Na zalost, Rusija ima preko 2000 tona zlatnih rezervi, sto je de facto, ekvivalent zivoj konvertibilnoj valuti.
Prodaja zlatnih rezervi moze 'odrzati' ratnu masineriju jos neko vrijeme, ali uvodi dodatnu dugorocnu nestabilnost u cijeli sustav.
Mislim da za sada, prodaja zlata, ne predstavlja potez ocajnika, vec potez nekoga kome su druge mogucnosti umanjene.

Ponavljam jos jednom, dovesti Rusiju do 'poteza ocajnika' nije cilj zapada, sto su vise puta jasno artikulirali. Apsolutno nitko normalan ne zeli 'raspad' te zemlje, ovo vise nisu 90-te godine proslog stoljeca i svijet je puno zajebanije mjesto.
25.12.2025 | 20:03
@Djuro genijalac

Ja se čudim ovakvim tvojim objavama i stavovima obzirom da nas se uvjeravalo da si ti shvatio da si u zabludi i da je istina ono sasvim suprotno. I da odonda putem privatnih poruka razmjenjuješ pravu istinu sa svojim dobrim prijateljem Davorom. Naime, ne znam koliko si pratio, na jedan od mojih komentara upućenih Davoru u kojem sam rekao da svojim ponašanjem i podrugljivim komentarima tjera ljude s ovog foruma i tu naveo tebe kao primjer nekoga tko se stvarno trudio pratiti stanje, donositi mape, izvještaje i sl. i da si odjednom stao valjda videći da se nema smisla boriti protiv vjetrenjača, odgovor je bio ovo što sam napisao na početku.

Stoga me zanima, čisto da zaključimo to jednom zauvijek, a moguća su samo dva odgovora, ili se ti stvarno često premišljaš i mijenjaš mišljenja ili imamo posla s Pinokijem što bi objasnilo puno nekih stvari u ovoj, ali i drugim temama. Ja znam odgovor, ali eto...
25.12.2025 | 21:55
Djuro genijalac kaže:

Nego, evo jedan kraći izvještaj, ako koga zanima kaj se događa u realnom svijetu.

Putin je još prije skoro mjesec dana objavio da su ruske snage 'oslobodile' Kupjansk. Podijeljene su i medalje zaslužnicima. Društvene mreže su preplavile objave plaćenika da je Kupjansk osvojen, Pokrovsk također pred padom, a Zelenski nema potporu nikog i Ukrajina samo što nije kleknula.
Onda je Zelenski otišao u Kupjansk i okinuo dva-tri selfija ispred natpisa Kupjansk, na cca kilometar od prve crte. A onda su se ukrajinska kliješta krenula zatvarati.
Jučer su i najpoznatiji ruski blogeri (Rybar, konkretno, a i Dva majora isto) objavili kartu po kojoj se vidi da ne da ruske snage nisu osvojile Kupjansk, nego da će on vrlo uskoro biti u POTPUNOSTI pod ukrajinskom kontrolom. Sarkastično su pitali hoće li zaslužnici vratiti medalje (više kao retoričko pitanje) i onda je krenulo naricanje kako su sami sebe pobijedili itd itd itd...
Danas je ukrajinska strana objavila da su neutralizirali zadnji džep ruskog otpora u okruženju i da je Kupjansk u potpunosti oslobođen. To znači da je Ukrajina pobijedila u bitki koju je Rusija najavljivala kao ključnu. Cijena koju je Rusija platila: samo Kupjansku i oko njega je izgubila preko 15 tisuća ljudi. Usporedbe radi, cijeli SSSR je u Afganistanu tijekom 10 godina imao manje gubitaka.
U znak odmazde, prekjučer je pokrenut veliki ruski napad dronovima i krstarećim raketama na Ukrajinu. Ishod: od 35 rakete koje su Rusi poslali, AFU je oborila 34! Samo jedna je prošla, ostalo su poskidali F-16 i Mirage 2000.
Istovremeno, AFU su počele dalekometno udarati po Kaspijskom jezeru/moru. Iz njega je Rusija dosad nekažnjeno lansirala salve krstarećih raketa. Ta su vremena prošlost.
Crno more? Nakon gubitka podmornice koja je bila ukotvljena IZA sigurnosnih pregrada u luci Novorosijsk (AFU ju je sredila podvodnim dronom) Rusi su na ulazu u luku potopili nekoliko teglenica kako bi to onemogućili u budućnosti. Time je luka stavljena izvan funkcije, brodovi u njoj su zarobljeni, a rat u Crnom moru je sad i defacto dobila Ukrajina.
Krim: ruska PZO je tamo toliko desetkovana da je u posljednjih tjedan-dva Ukrajina na aerodromu Belbek sredila: IL-38 N (mornarička verzija, sovjetska inačica Posejdona namijenjena otkrivanju podmornica; jedini takav avion koji su Rusi imali, to je omogućilo da se dron prikrade do Novorosijska i sredi podmornicu u luci), MIG-31 na kojeg su upravo tovarili Kinžal te Su-27 i Su-30 također spremni za polijetanje.
Rusija i dalje udara po enrgetskim postrojenjima i terorizira civilno stanovništvo (ali nježno i s mjerom), Ukrajina udara po rafinerijama i industriji koja opslužuje ratni stroj. A ratni stroj gubi kompresiju na cilindrima. Svi analitičari su jednoglasni da smo došli do točke infleksije i da Rusija više NE nadoknađuje gubitke koje ima na bojištu. Ljudski gubici su postali preveliki. Opremu neću uopće spominjati; tko prati mogao je vidjeti prošli tjedan žalosne snimke propalog konjičkog napada (da, konjica u doslovnom smislu riječi, vojnici na konjima, ne zračni desant helikopterima kao kod Amera koji to zovu zračnom konjicom) kad su i vojnike i konje izmasakrirali ukrajinski dronovi.

Welcome back
26.12.2025 | 07:01
Djuro genijalac kaže:

Bog Đuro! Da ima Karna, ali nema! Kad vidim te gubitke ljudi, sve manje logična je teorija da je proširenje NATO- a uzrokovalo Rat. Jer taman da ga je NATO napao prošao bi jeftinije nego ovako? Koga je to on mislio štititi od agresivnog NATO-a, svoj Ruski Narod sigurno nije!
27.12.2025 | 18:00
dpasaric kaže:
Air kaže:

Ajde, idemo ih definirati!

Napravi popis bitnih stvari za koje želiš da ih definiramo, napiši definicije koje su po tvojem mišljenju ispravne, a onda ćemo ih ići usaglašavati.

Možeš početi s tim koga treba EU financirati novcem svojih poreznih obveznika.

Ne slažem se predloženim jer tražiš da gradimo kulu od karata na oblacima što ne vidi nikamo.

Prvo što trebamo utvrditi je:
Koja je perspektiva, koji je interes iz koje ćemo promatrati cijelu situaciju?

Objašnjenje:
Primjerice ako jedna osoba gleda iz perspektive pravde, poštenja i humanosti a druga osoba gleda iz perspektive oprtunizma tada je bilo kakvo uzajamno razmatranje situacije osuđeno na neuspjeh.
Vrlo jednostavno i razumljivo: pošteni čovjek i kriminalac neće naći prostor za održivi suživot.

Moja perspektiva su temeljne pozitivne vrijednosti (pravda, poštenje, humanost, pravo na slobode koje ne ugrožavaju temeljna prava svih drugih ljudi, itd.)

Ako se slažeš sa navedenim napiši koja je tvoje perspektiva?
Pa onda idemo dalje... korak po korak..
27.12.2025 | 18:22
Evo jedan primjer odakle pušu kakvi vjetrovi:

link

Kako se "probijaju" razne ideje u javni prostor od strane onih odozgor (SAD, Rusija, Kina, te ostalih političkih i drugih moćnika).

Čovjek je:
- hrvatsko-američki politolog,
- nalazi se na listi ruskih agenata u Hrvatskoj
- u Njemačkoj osuđen na zatvorsku kaznu zbog poricanja Holokausta
- bio je i na listi Hrvatskih suverenista za europske izbore.
- itd.

EDIT:
Potvrda one Šeksove izjave koju sam naveo par puta:
Hrvati (kao i ostale demokratske države u kojima misle da će im neki političar servirati bolje sutra) misle da biraju tko ih vodi (bez da znaju sve bitne detalje o tome koga biraju, primjerice: bitno je da je iz HDZ-a ili SDP ili neke njima "dobre" stranke)...
Sve dok im se ne uvali neki ovakav lik.

Najveća mi je fora sa današnjim nacistima svih drugih naroda (osim Njemačkog) što bi ih Hitler sve stavio konc logore i plinske komore jer nisu Njemci, jer je po njemu samo Njemački narod "odabran".
27.12.2025 | 19:43
Aha, to je onaj koji gostuje u podcastu Mrežnica, gdje između ostalog imaju i putinovu sliku na jednoj knjizi. Do boli je nepristran i neovisan.
30.12.2025 | 00:51
Air kaže:
Moja perspektiva su temeljne pozitivne vrijednosti (pravda, poštenje, humanost, pravo na slobode koje ne ugrožavaju temeljna prava svih drugih ljudi, itd.)

Ako se slažeš sa navedenim napiši koja je tvoje perspektiva?

Moja perspektiva je realizam, a ne bajke u kojima bi ti resetirao sve što se dogodilo u međunarodnim odnosima od WW II do danas i onda od ovog trena počeo graditi bolji svijet na temelju pravde, poštenja, humanosti, prava na slobode koje ne ugrožavaju temeljna prava svih drugih ljudi, itd. To tako ne funkcionira u stvarnosti kolikogod bi to bilo lijepo u nekom utopijskom SF-u. Ne funkcionira jer je sam zapad, a kojeg držimo kao mjerilo, licemjeran u tim pravilima, tako da nikada nismo niti imali stanje "pravde, poštenja humanosti...".

A doktrina realizma govori ono što sam rekao još na početku ovdje, prije 3 godine, da je ovaj rat besmisleno bacanje ljudskih života i resursa za nešto što je nemoguće dobiti. Moj stari dobri Starcraft, pogledaš mapu i kažeš: "Ok, bestraga, ovo ne možemo dobiti". I kao što sam tada rekao, trebalo je odmah stati, sjesti za stol i pregovarati. Ukrajina bi tako najbolje prošla - u svakom smislu. No, zapadne elite su jako željele taj rat, pa su svoju marionetu, Zelenskog, gurnuli u rat uz lažna i nemoguća obećanja.

Ali ne, mnogi hipnotizirani propagandom ovdje su smatrali da prvo treba izginuti koji milijun ljudi da na kraju dođemo na ono što je bilo potpuno očigledno na početku. I sada, kada je Ukrajina lagano na zadnjim snagama, ovdje se i dalje piše o raspadu Rusije i kolapsu njihove vojske i ekonomije koji "samo što nije..."

Da se malo vratimo u stvarni svijet, evo zadnji pregled situacije od prof. Mearsheimera, opet je sve taman tako kako kaže.

30.12.2025 | 01:05
Air kaže:
Ne slažem se predloženim jer tražiš da gradimo kulu od karata na oblacima što ne vidi nikamo.

Nikakva kula od karata, idemo vrlo konkretno definirati samo jednu jedinu stvar. To će biti dovoljno kao "proof of concept".

Definirajmo kada EU treba izdvajati novac svojih građana da pomaže neku državu!

Evo, par mojih natuknica, čisto kao prijedlog, pa to možemo kasnije pravnički uobličiti:

- EU novcem građana EU pomaže samo druge EU države nakon što se to izglasa većinom u EU paralamentu

- EU ne pomaže vojna djelovanja igdje, tome služe vojni savezi poput NATO-a

- EU može slati humantiranu pomoć svuda u svijetu ako se to izglasa većinom u EU parlamentu

- EU će provesti sankcije prema svakoj državi koja napadne drugu suverenu državu ili počini genocid neke etničke skupine na svom teritoriju

Evo, ispravi slobodno i dodaj svoje ako što imaš, pa ćemo raspraviti!
30.12.2025 | 13:47
Surovi realizam kaze da Rusija nema snagu da vojnicki porazi Ukrajinu, te im na taj nacin nametne svoju volju.

Sve ostalo je podlozno razlicitim interpretacijama. Svako iz svog kuta.
30.12.2025 | 14:47
Slažem se s tim, ali isto mislim da je očito da niti Ukrajina nema snage da se definitivno obrani i vrati okupirani teritorij (btw, na ogromnoj većini tog teritorija nije imala stvarnu kontrolu niti prije početka otvorenog rata). Kako je Davor rekao, sa zapada su im obećavali brda i doline, ali zapravo su im cijelo vrijeme dozirali pomoć na kapaljku, zar ne? Taman toliko da ostane status quo, više-manje. Koji je onda stvarni interes zapadnih tzv. "saveznika"? Jedini konkretan rezultat dosadašnjeg toka rata su milijuni izbjeglih Ukrajinaca i stotine tisuća izginulih vojnika s obje strane. Koji je onda izvjestan ishod? Držati Ukrajinu na granično dostatnoj financijskoj infuziji i pustiti da i dalje ljudi ginu jer se netko nada da je Rusija zaista zagrebala po dnu vreće? Pa ne valjda? Zar je to civilizacijska razina koju smo dosegli na četvrtini 21. stoljeća? Pa onda bi stvarno bilo bolje da nas uopće više nema, da izroni onaj ogromni asteroid negdje pored Marsa i da nas goni sve u 3PM.
01.01.2026 | 16:57
dpasaric kaže:
Air kaže:

Nikakva kula od karata, idemo vrlo konkretno definirati samo jednu jedinu stvar. To će biti dovoljno kao "proof of concept".

Definirajmo kada EU treba izdvajati novac svojih građana da pomaže neku državu!
Evo, par mojih natuknica, čisto kao prijedlog, pa to možemo kasnije pravnički uobličiti:
- EU novcem građana EU pomaže samo druge EU države nakon što se to izglasa većinom u EU paralamentu
- EU može slati humantiranu pomoć svuda u svijetu ako se to izglasa većinom u EU parlamentu
- EU će provesti sankcije prema svakoj državi koja napadne drugu suverenu državu ili počini genocid neke etničke skupine na svom teritoriju
Evo, ispravi slobodno i dodaj svoje ako što imaš, pa ćemo raspraviti!

Današnji realizam = oportunizam u rukavicama - meni je dovoljno dobro a za ostale me nije briga.

Indikativno je da današnji realizam zastupaju samo oni koji misle da je njima dovoljno dobro.

Očigledno mi je da nisi razumio ono što sam napisao.

Poanta o kojoj sam ti pisao je da se ti i ja možemo ili ne možemo usaglasiti ovisno da li imamo zajednički nazivnik: pozitivne temeljne vrijednosti.
Ja sam za pozitivne vrijednosti a ti nisi.

Hoćeš za sebe neke pozitivne vrijednosti a ne zanimaju te temelji na čemu će stajati te tvoje željene pozitivne vrijednosti - stoga je moja tvrdnja da gradiš kulu od karata na oblacima točna.
Ne znaš što će se prije raspasti, kula od karata ili oblaci.

Smatram da griješiš (jer u isto vrijeme kada daješ glas za nasilje te iste pozitivne vrijednosti želiš za svoju djecu), pa ću ti pokušati obrazložiti zašto to mislim.

Od pamtivjeka do dans stanje je negativno u odnosu kako bi moglo i trebalo biti.
Od pamtivjeka je taj realizam kojeg zagovaraš bio negativan. I danas je negativan.
Od pamtivjeka su se ljudi međusobno ubijali.
I danas se vode mnogi ratovi kao što su se vodili od pamtivjeka.
To je činjenica.

Da li je to normalno stanje čovječanstva?
Danas znamo i dokazano je da to nije normalno / željeno stanje čovječanstva.
Već smo pisali o tome.
Možemo o ovom u detalje, ali već par puta vidim da nema zainteresiranih.

Lakše je deklarativno zastupati pozitivne vrijednosti nego se sto posto suočiti sa njima kao što se trudimo biti sto posto uspješni u svom profesionalno poslu.
Kod većine je prisutan narativ: biti glasan kada meni trebaju pozitivne vrijednosti (temeljna prava i potrebe) a kada ja trebam dati drugim ljudima te iste pozitivne vrijednosti tada se pozivamo na milion izgovora a jedan od njih je “realizam”, čuj, “tako je to od pamtivjeka”, “ne možemo samo od jednom pošteno”, itd.

Ja tvoje izjave u slučaju Ukrajine vidim kao tvoj glas za postojeće negativne vrijednosti a ne za pozitivne vrijednosti. Čak si rekao da je Rusija imala pravo napasti Ukrajinu. To mi je kotradiktorno jer si stao na stranu negativaca a nemaš direktni interes u sukobu (ili možda imaš, a mi želimo vjerovati da nemaš).

Jedan od temelja svake diskusije o stanju čovječanstva je:
Svaki oblik nasilja (fizičko, psihičko ili emotivno) jer isključivo posljedica nedostatka ispravnog intelektualnog ili emotivnog odgovora na trenutnu situaciju.
Isto tako svako opravdanje nasilja je isključivo posljedica nedostatka ispravnog intelektualnog ili emotivnog odgovora na trenutnu situaciju.
Nasilje je isključivo naučeno, znači moglo se i ne naučiti, odnosno moglo se naučiti suprotno.

* * *

Od pamtivjeka su ljudi pokušavali i trudili se stati na kraj tom ubijanju i drugim oblicima nasilja koje opet vode ka ubijanju (primjerice danas prisutan femicid).

Sa razvojem obaveznog obrazovanja spoznaje o potrebama nenasilja su jačale i širile se.

Najveća i najvrednija stečevina čovječanstva nije tehnološki razvoj.
Najvrednija stečevina čovječanstva je razvoj humanosti i spoznaja vrijednosti svih pozitivnih temeljnih vrijednosti čovjeka / čovječnstva (jedan dio je definiran u temeljnim pravima i potrebama svakog čovjeka 1948 od strane UN-a).

Upravo neke od ovih vrijednosti želiš svojoj djeci, ali “padaš na ispitu” kako ih ostvariti i “padaš na ispitu” jer podržavaš negativne vrijednosti. Želiš jedno a radiš suprotno.

Naveo sam primjer kako je prije cca 200 godina u našim krajevima bilo normalno ubiti dijete koji ima tjelesne malformacije i za to nitko nije odgovarao.

Od takvih razmišljanja nismo se udaljili sa realizmom, jer vidi vraga taj realizam je i tada govorio “to je normalno”, “realno” ili kako bi ti rekao “ne može samo odjednom pošteno i pravedno!”.

A na pitanje “Kako dalje?” od tebe nema niti jednog slova odgovora. Što je također indikativno.

Stoga bi te po toj liniji “pravde” trebalo vratiti u takva razdoblja da vidimo kakve bi tada imao stavove da si u skupini ugroženih.

Po istom principu vidim današnje zagovaratelje takvog “realizma” kako uteg zavezan za nogu čovječanstva koji nas vuče u negativnosti, u propast.

Danas ti nisi kmet ili rob jer su se drugi prije tebe i tvojih roditelja svim silama borili protiv tadašnjeg “realnog stanja”. Pri tome su mnogi svjesno položili svoje živote za tu borbu.
Ali ti preko toga prelaziš u oportunističkom stilu i glasaš da se drugi ne bi smjeli boriti za svoju slobodu jer to nije razumno i nitko im ne bi trebao pomoći jer tebi to ne odgovara (jer se troše “tvoji” novci).

Da ne širim dalje jer nemamo zajednički nazivnik u ovoj temi, dodati ću još jednu od poanti:

Zlo ne miruje, ono je dominantno, konstantno jača i nema granica. Ako se ne suprostavimo kada je kod “susjeda” tada će zasigurno doći i na naša vrata.
01.01.2026 | 17:53
Dvije stranice komentara, a bez odgovora na konkretno definiranje pravila po kojim bi EU trebala funkcionirati u ovim slučajevima!

To si valjda ostavio za iduću poruku?

Čekam onda to, a sve ovo što si napisao su tek tvoje promašene projekcije tipa "ti si za pozitivne, a ja za negativne vrijednosti". Ne možeš lijepim riječima zaustaviti vlak u tunelu koji ide na tebe, a ti uporno radiš to i misliš da će vlak jednom stati.
01.01.2026 | 17:58
Odustajem.

Ti jednostavno ne možeš s razumijevanjem pročitati tekst koji se odnosi na tebe a koji ti ne odgovara.
01.01.2026 | 19:08
Air kaže:
Odustajem.

Ti jednostavno ne možeš s razumijevanjem pročitati tekst koji se odnosi na tebe a koji ti ne odgovara.

I bolje da odustaješ ako nisi u stanju konkretno odgovoriti na ovo, nego pišeš raspršene filozofske TLDR odgovore.

Dakle, definirajmo kada EU treba izdvajati novac svojih građana da pomaže neku državu!

Potpisuješ li ova pravila ili imaš primjedbu?
01.01.2026 | 20:02
dpasaric kaže:
Air kaže:
Odustajem.

I bolje da odustaješ ako nisi u stanju konkretno odgovoriti na ovo, nego pišeš raspršene filozofske TLDR odgovore.

To mi kažeš ti koji nisi odgovovorio na stotinu konkretnih pitanja upućenih tebi od mene i mnogih drugih članova Jabučnjaka?
Ovo ti ne bi trebao napisati nikome dok ti sam ne počneš odgovarati na pitanja upućena tebi.

Drugo, već sam ti napisao da ne ulazim u diskusiju oko takvih stvari dok ne utvrdimo da li imamo iste temelje. Utvrdili smo da nemamo. Stoga ne možemo niti doći do istih spoznaja.
Svako lamentiranje se svodi na kafansku priču - ubiti vrijeme dok ne popijemo par piva.
01.01.2026 | 20:28
dpasaric kaže:

Dakle, definirajmo kada EU treba izdvajati novac svojih građana da pomaže neku državu!

Zašto? Nisam siguran da to zanima puno prisutnih ovdje? Svi znamo da EU daje masu novaca zemljama koje bi potencijalno mogle biti članice EU, zemljama koje su zahvaćene potresom, poplavom, ratom i gdje sve ne po cijelom svijetu jer je EU parlament tako odlučio u nekom trenutku.

Nije na nama da se time bavimo a i nije neka goruća tema - eventualno osim ako bi netko htio skrenuti temu razgovora na trivijalne gluposti unutar teme Ukrajina.

Ima ovo: commission.europa.eu/funding-tenders/fin...hbourhood--the-world

Tko želi nek otvori novu temu na Jabučnjaku.
01.01.2026 | 20:51
Air kaže:
Svako lamentiranje se svodi na kafansku priču - ubiti vrijeme dok ne popijemo par piva.

Mogo bih ja s tobom popit par piva ako prije toga definiramo da ti plaćaš
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.04 Seconds

Provided by iJoomla SEO