Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


18.07.2023 | 20:27
Veceras druga tura. Nije se riba raspala, niti oguilila kozica

Dok pojedem jos 2-3kg, bice to dobro

Sadmsam stavio na vrele, nauljene gradele. Pekao oko minut i po s obje strane, pa sam okrenuo jos jedanput, onako odokativno. Nisam mjerio tocno vrijeme...

Malo mi je plamen uhvatio kozicu, nisam imao bocu vode spremnu pored sebe da zagasim odmah. Vjerojatno kanulo ulje na zar. Ali uopce nije utjecalo, osim eto vizualno, izgleda kao da je izgorilo a uopce nije.

Sutra odmaram od ribe, pa u cetvrtak opet. Plan mi je i lignje probati ispeci na gradelama...

Screenshot2023-07-18.png
18.07.2023 | 21:26
Riba ti izgleda odlično, a vjerujem da je bila i ukusna za jesti.

Ne zamaraj se sa "zagorenom kožicom", to je normalna pojava kod pečenja na gradelama, i ne znači da je riba zagorila (zagorena riba se i te kako osjeti mirisom i drvenastim okusom).

I nemoj gasiti vatru koja nastaje kapanjem ulja u žar sa vodom nego samo puhni (ili mahni lagano sa komadom kartona). Vodom gasiš žar i smanjuješ temperaturu, a to ne želiš usred procesa pečenja.

Nadam se da će ti i lignje ispasti jednako dobre kao i riba.
19.07.2023 | 07:09
Ovo već izgleda skroz majstorski. Ja znam neke ljude koji su i 200-300 kg ribe u životu pojeli pa svejedno ne znaju ovako dobro ispeći na gradelama.
Kakvo je bilo meso unutra? Režnjevi mesa bi trebali ostati čvrsti i sočni, a ne gnjecasti i suhi.

Ako su lignje svježe ulovljene (taj dan ili prethodnu večer), ja ih na žaru pripremam "na šporko", znači bez čišćenja, jer se kod svježe lignje doslovno sve osim one "kosti" može pojesti. Ako ne znaš kad je ulovljena, ili je izvađena iz leda, onda izvadi utrobu, da ti ne pokvari okus (ili nešto još gore).

Jedino, ako ih spremaš na šporko, lakše će ti biti ako imaš ploču, nego gradele, jer će iscuriti iz njih dosta mora kad ih počneš peći.

U svakom slučaju, s lignjama je u pravilu lakše. Žar ne treba biti tako jako vruć kao za ribu. Isto nemoj predugo. Lignja mora ostati sočna i uvijek malo žilava. Nema stadija pripreme lignje na žaru u kojem je ona mekana. Iz žilavog prelazi direktno u drveno.
19.07.2023 | 07:10
U biti, svježe ulovljena jadranska lignja se bez frke može pojesti sirova. Tako da je pečeš samo toliko koliko ti je psihološki potrebno da se osjećaš kao da je ne jedeš sirovu.
18.08.2023 | 15:19
Ove orade na gradelama vec idu rutinski. Bas mi je drago da sam to naucio. Hvala na savjetima


IMG_3575.jpeg
18.08.2023 | 15:48
Oooo... velemajstorski.
18.08.2023 | 19:30
U principu, najteži dio je onaj dok ne shvatiš da ti to možeš, i da rutinski radiš sve ono što si naučio.
Kad "uhvatiš ruku" onda roštilj postaje uživancija, jer si opušten, znaš točno kad, što i kako treba napraviti, bez stalnog provjeravanja, gledanja na sat..., a konačni rezultat je uvijek isti.
19.08.2023 | 07:19
Svaka čast, stvarno baš dobro izgleda!

Meni to ide s (drugim) mesom, jbg kontinentalac!
19.08.2023 | 07:21
Parfektno!
19.08.2023 | 07:32
Na rostilju sve dobro izgleda, ima dobar miris i okus.
Vrlo brzo se uhvati grif. Sigurno za kuhara ne treba doktorat.
19.08.2023 | 09:15
Zdravac kaže:
Svaka čast, stvarno baš dobro izgleda!

Meni to ide s (drugim) mesom, jbg kontinentalac!


I sam sam ti takav moj prijatelju Ovo se tek ucim spremat ribu na gradelama da ne ganjam uokolo ljude. Smayoo mi napravio tutorial jos prosle godine, al tek ovo ljeto doslo na red

Jucer 3 popodne, 32C, mi na plazi gladni. Kontamo sta jesti.

Nalozim brzinski vatru, primjetim od susjeda cudne poglede. Sigurno su mislili da sam suncanicu dobio

Al koga briga za tudje misljenje, ja za rucak imao vrhunsku ribu a oni nek jedu kad zahladni. Pola sata ne znam da je proslo, riba pojedena i gradele ociscene.
19.08.2023 | 09:20
Kako prepoznati dobro ili lose maslinovo ulje kada kupujete od privatnih osoba?

Ima li kakav trik ili moras ici na povjerenje?

Opce je poznato da imaju ulje za sebe i ulje za turiste
19.08.2023 | 09:40
Moraš ići na povjerenjem, i naravno, da to da ti je takvo ulje ugodno za konzumiranje.

Domaća maslinova ulja su u pravilu nešto gorča od kupovnih, ali ako je ulje jako gorko onda baš i nije ugodno za konzumaciju.

Ne znam iz prve ruke, ali kažu da je kemijskom analizom teško razlikovati "pravo" maslinovo ulje (napravljeno samo od maslina) od "lažnog" (mješavina maslinovog i biljnog ulja u raznim omjerima), pa navodno Talijani u vrijeme pravljenja maslinovog ulja po Istri otkupljuju komine (ostatak od tiještenja maslina), i zatim ih kod kuće koriste kao neku vrstu "filtera" kroz koji propuste biljno ulje, koje onda dobije laganu boju i miris maslinovog ulja iako s njim nema nikakve veze.

Nažalost, mahom svi poljoprivredni proizvođači imaju robu za sebe, i robu za prodati, koja nije ista.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 53 minuta
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO