Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


18.07.2023 | 20:27
Veceras druga tura. Nije se riba raspala, niti oguilila kozica

Dok pojedem jos 2-3kg, bice to dobro

Sadmsam stavio na vrele, nauljene gradele. Pekao oko minut i po s obje strane, pa sam okrenuo jos jedanput, onako odokativno. Nisam mjerio tocno vrijeme...

Malo mi je plamen uhvatio kozicu, nisam imao bocu vode spremnu pored sebe da zagasim odmah. Vjerojatno kanulo ulje na zar. Ali uopce nije utjecalo, osim eto vizualno, izgleda kao da je izgorilo a uopce nije.

Sutra odmaram od ribe, pa u cetvrtak opet. Plan mi je i lignje probati ispeci na gradelama...

Screenshot2023-07-18.png
18.07.2023 | 21:26
Riba ti izgleda odlično, a vjerujem da je bila i ukusna za jesti.

Ne zamaraj se sa "zagorenom kožicom", to je normalna pojava kod pečenja na gradelama, i ne znači da je riba zagorila (zagorena riba se i te kako osjeti mirisom i drvenastim okusom).

I nemoj gasiti vatru koja nastaje kapanjem ulja u žar sa vodom nego samo puhni (ili mahni lagano sa komadom kartona). Vodom gasiš žar i smanjuješ temperaturu, a to ne želiš usred procesa pečenja.

Nadam se da će ti i lignje ispasti jednako dobre kao i riba.
19.07.2023 | 07:09
Ovo već izgleda skroz majstorski. Ja znam neke ljude koji su i 200-300 kg ribe u životu pojeli pa svejedno ne znaju ovako dobro ispeći na gradelama.
Kakvo je bilo meso unutra? Režnjevi mesa bi trebali ostati čvrsti i sočni, a ne gnjecasti i suhi.

Ako su lignje svježe ulovljene (taj dan ili prethodnu večer), ja ih na žaru pripremam "na šporko", znači bez čišćenja, jer se kod svježe lignje doslovno sve osim one "kosti" može pojesti. Ako ne znaš kad je ulovljena, ili je izvađena iz leda, onda izvadi utrobu, da ti ne pokvari okus (ili nešto još gore).

Jedino, ako ih spremaš na šporko, lakše će ti biti ako imaš ploču, nego gradele, jer će iscuriti iz njih dosta mora kad ih počneš peći.

U svakom slučaju, s lignjama je u pravilu lakše. Žar ne treba biti tako jako vruć kao za ribu. Isto nemoj predugo. Lignja mora ostati sočna i uvijek malo žilava. Nema stadija pripreme lignje na žaru u kojem je ona mekana. Iz žilavog prelazi direktno u drveno.
19.07.2023 | 07:10
U biti, svježe ulovljena jadranska lignja se bez frke može pojesti sirova. Tako da je pečeš samo toliko koliko ti je psihološki potrebno da se osjećaš kao da je ne jedeš sirovu.
18.08.2023 | 15:19
Ove orade na gradelama vec idu rutinski. Bas mi je drago da sam to naucio. Hvala na savjetima


IMG_3575.jpeg
18.08.2023 | 15:48
Oooo... velemajstorski.
18.08.2023 | 19:30
U principu, najteži dio je onaj dok ne shvatiš da ti to možeš, i da rutinski radiš sve ono što si naučio.
Kad "uhvatiš ruku" onda roštilj postaje uživancija, jer si opušten, znaš točno kad, što i kako treba napraviti, bez stalnog provjeravanja, gledanja na sat..., a konačni rezultat je uvijek isti.
19.08.2023 | 07:19
Svaka čast, stvarno baš dobro izgleda!

Meni to ide s (drugim) mesom, jbg kontinentalac!
19.08.2023 | 07:21
Parfektno!
19.08.2023 | 07:32
Na rostilju sve dobro izgleda, ima dobar miris i okus.
Vrlo brzo se uhvati grif. Sigurno za kuhara ne treba doktorat.
19.08.2023 | 09:15
Zdravac kaže:
Svaka čast, stvarno baš dobro izgleda!

Meni to ide s (drugim) mesom, jbg kontinentalac!


I sam sam ti takav moj prijatelju Ovo se tek ucim spremat ribu na gradelama da ne ganjam uokolo ljude. Smayoo mi napravio tutorial jos prosle godine, al tek ovo ljeto doslo na red

Jucer 3 popodne, 32C, mi na plazi gladni. Kontamo sta jesti.

Nalozim brzinski vatru, primjetim od susjeda cudne poglede. Sigurno su mislili da sam suncanicu dobio

Al koga briga za tudje misljenje, ja za rucak imao vrhunsku ribu a oni nek jedu kad zahladni. Pola sata ne znam da je proslo, riba pojedena i gradele ociscene.
19.08.2023 | 09:20
Kako prepoznati dobro ili lose maslinovo ulje kada kupujete od privatnih osoba?

Ima li kakav trik ili moras ici na povjerenje?

Opce je poznato da imaju ulje za sebe i ulje za turiste
19.08.2023 | 09:40
Moraš ići na povjerenjem, i naravno, da to da ti je takvo ulje ugodno za konzumiranje.

Domaća maslinova ulja su u pravilu nešto gorča od kupovnih, ali ako je ulje jako gorko onda baš i nije ugodno za konzumaciju.

Ne znam iz prve ruke, ali kažu da je kemijskom analizom teško razlikovati "pravo" maslinovo ulje (napravljeno samo od maslina) od "lažnog" (mješavina maslinovog i biljnog ulja u raznim omjerima), pa navodno Talijani u vrijeme pravljenja maslinovog ulja po Istri otkupljuju komine (ostatak od tiještenja maslina), i zatim ih kod kuće koriste kao neku vrstu "filtera" kroz koji propuste biljno ulje, koje onda dobije laganu boju i miris maslinovog ulja iako s njim nema nikakve veze.

Nažalost, mahom svi poljoprivredni proizvođači imaju robu za sebe, i robu za prodati, koja nije ista.
17.07.2024 | 17:42
Prve ovogodisnje oradice

Gotov sam se srusio od vreline. Valjda je vrijedilo. Sad cemo vidjet


IMG_1730.jpeg
17.07.2024 | 18:16
Mašala
Promaklo mi je ovo što si prošlog ljeta pitao za maslinovo ulje. Taj čas kad kupuješ nema ti nego vjerovati, ali kupiš jednu litru kušaš odgovara li ti okus i staviš je doma u frižider, na dan-dva. Ako ulje parafira (ako se više ne da izlijevati iz boce), to znači da je čistoi maslinovo ulje. Pa se onda vrati gdje si ga kupio i kupi još koliko želiš.
17.07.2024 | 19:12
Ma neki dan sam kupio od nekoga "iz sela". Direktna konekcija preko balota

Tri litre za 50e.

Pa vidjet cemo. Cini mi se ok.

Navodno mi dao ono sto ostave za sebe
18.07.2024 | 06:37
Meni je draže da netko *NEMA* posebno ono što prodaje i što ostavlja za sebe

BTW, sad kad si apsolvirao orade, odvaži se probati odraditi lokarde ili plavice ("skuše" što bi rekli Zagrepčani ). Ovdje na sjeveru razlikujemo lokarde i plavice kao dvije vrlo slične vrste, ali ipak različite, a u Dalmaciji sve zovu lokarde, uglavnom, barem ovo što sam ja čuo.

Uglavnom, to je plava riba, moraju biti supersvježe (plava riba je puno nježnija i puno brže propada kad se ulovi), malo su prtljavije jer im je koža nježnija, a deblje su pa treba biti vještiji da ih do kostiju dopečeš, a da po koži ne izgore, ali isplati se truda. Dok ih jedeš, obavezno zalijevaj primoštenskim babićem ili malim plavcem. Ili (ovdje kod nas) teranom ili borgonjom.
18.07.2024 | 07:51
Moja pokojna baba Mrcela (Murterka) bi znala reći: "dabogda mu maslina rodila kako mu je dobro ulje."
U njeno doba bi to značilo da mu je ipak malo previše starog ulja ostalo u kamenici na koje je skladištio mlado, da je blend postao loš. Imala je izuzetno osjetljive receptore za maslinu i ulje.
Btw. Kad je prvi put kušala Istarsko ulje bila je pravo oduševljena i rekla blago ljudima, di bi nan kraj bia da mi imamo ovakvu zemlju.
Nema na ovome svijetu boljeg ulja nego u Istri! Ja imam na Kornatima masline i imam ulja od dole koje je dobro, ali nije ni sjena Istarskom.
Najbolje skužim kakvo je ulje kad pofrigam jaje na njemu i jaje ima blagi okus na
zeleni orah.
18.07.2024 | 08:04
Za Dalmaciju ne znam, ali mi u Dubrovniku razlikujemo lokarde i vrnute (skuše).

U ratu su nas lokarde (i ono malo "avijacije" što je dolazilo gliserima ONB-a) prehranile, jer su bili najčešća i često jedina vrsta ribe na peskariji.

Ukusna riba, poprilično tvrdog mesa, koja se može spraviti na razne načine, a ako je ima previše za pojesti sa gradela, uvijek se može marinirati i ostaviti hladnjaku pa konzumirati idućih par dana (mada je tako dobra da to ne potraje dugo), a čak i bez mariniranja (samo otkoštavanjem i zalijevanjem maslinovim uljem i kojom picom česna) za večeru će biti jednako ukusna kao i za ručak (jede se hladna, tj. prethodno izvađena na sobnu temperaturu).

Po sredini, sa oba boka imaju trake crne boje koje netko odstranjuje (pomalo su oporog/gorkastog okusa) ali meni to ne smeta, pa ih ih jedem.

Spravljanje nije neki problem, samo treba paziti (kao, uostalom i uvijek kada se peče riba) da vatra ne bude prejaka, nego umjerena, tako da se dosta debela riba stigne ispeći do kosti bez da se prepeče koža i vanjski dio ribe.

Ali, sudeći po ovim oradama, ne sumnjam u to da je @drlovric dorastao zadatku i da će ih bez problem ispeći kako spada.
18.07.2024 | 09:54
m@xym kaže:
Po sredini, sa oba boka imaju trake crne boje koje netko odstranjuje (pomalo su oporog/gorkastog okusa) ali meni to ne smeta, pa ih ih jedem.


To sam zaboravio napomenuti. Taj crni dio je živčano tkivo, tzv. "bočna pruga" koju imaju sve grabežljive ribe. Osjetilo kojom riba-lovac detektira pokrete svoje žrtve kroz vibracije vode. Mnogi misle da je to znak da riba nije svježa ili čak da je pokvarena, što, naravno, nema veze s istinom.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • Borisone: [link]
  • Kloba: Jel itko provalio da su OIV pustili HTV 2 u UHD rezoluciji za vrijeme Olimpijade? Znači 4K preko kućne antene? Ajde, kada si već dižu plaće 65 posto da spriječe korupciju (koji proser) sada imamo i mjesec dana 4K reze :)
  • gladhr2: [link] remote desktop ako neko moze malo pomoci :)
  • drlovric: Javio se jedan kolega Jabucar i poslao mi paket sa adapterom. Prob rijesen. Hvala mu puno!
  • drpongrac23: Ustvari m5 je oznaka u seriji, isprika. Evo u dnu tablice preporučena cijena [link]
  • Ender: jeste m5, poslednje verzije MacBook-ova pre nego sto su ih ukinuli su bile 12" i sa coreM, M3, M5 procesorima.
  • drpongrac23: Valjda i5, Intel. M5 ne postoji.
  • Matija klc: kupljen 2018, nema ostecenja, racun posjeduje. Samo vase misljenje o prodajnoj cijeni. Hvala na trudu i vremenu
  • Matija klc: Pozdrav decki, pitanje kratko ako netko ima vremena za mišljenje samo. Prijateljica bi prodala: NOTEBOOK APPLE MacBook (12” Retina, Intel Core M5 1.2GHz, 8GB, 512GB, HD515, OSX, 1y, HR layout, Rose Gold)
  • cariblanco: Kaj VŽ, valjda HŽV, onda bi to Lovrić ziher kupio i ne bi pitao za cijenu ;)
  • Zdravac: VŽ
  • Zdravac: ako trebaš samo onaj nastavak koji se ušteka, mislim da imam ja od starog punjača, možda odgovara
  • Beli: Ovo: [link]
  • smayoo: Odnosno, ako imaš US, a trebaš EU, onda, jel... :)
  • smayoo: googlaj Apple duckhead US power plug
  • drpongrac23: Ima i od Apple-a "Apple World Travel Adapter Kit"
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Aj vidi kod ovih, drže svašta za Mac
  • drlovric: Gdje mogu kupiti kut za Macbook punjac. Da skinem americki i stavim EU uticnicu. Kako se to uopce zove? Prodaje li to neki ducan? :)
  • rusty: Onda? Tko je u ovo CrowdStrike problemu? ERSTE banka nije!
  • Zdravac: Ne znam, za kolegu je... provjeriti ću...
  • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
  • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
  • Borisone: Peek'n'Poke?
  • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
  • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
  • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
  • Djuro genijalac: Vidi eOI...
  • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
  • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
  • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
  • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
  • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
  • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
  • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
  • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
  • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
  • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
  • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
  • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
  • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
  • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
  • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
  • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
  • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
  • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
  • Piko: Može se sa [link]
  • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
  • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
  • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, temeljnik, tino1, Anonimci (757)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO