eOI - opet diskriminacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eOI - opet diskriminacija

27.12.2025 | 15:56
OK, sve jasno. No, za pristup putem nove osobne koja ima čip je očigledno potreban čitač i neki softver, a to, pogađam, naši državni birokrati nisu omogućili? Ili sada ipak jesu?
27.12.2025 | 16:51
Generički čitač smart kartica. Ja koristim Gemalto IDbridge CT30, star je malo više od 5 godina, a u zadnjih par macOS verzija je podržan direktno, bez potrebe za instalacijom kexta (za starije verzije je bio Gemalto kext kojeg skineš s neta).
Certilia Middleware, odnedavno (to je ovih zadnjih par postova što vidiš da imaju recentne datume) zaista radi na novim Apple silicon Macovima (prije je radio samo na intel strojevima), s tim što još uvijek ne radi potpisivanje PDF dokumenta kroz Adobe Reader (ali kunu se ocem i majkom da će i to uskoro proraditi), ali radi normalna autorizacija i potpisivanje kroz FireFox browser (kroz Safari ne radi i vjerojatno niti neće nikad).
Osim toga, za novu osobnu možeš napraviti udaljeni mrežni certifikat i koristiti ga kroz Certilia mobilnu aplikaciju, i za autorizaciju, i za potpisivanje pa ti u tom slučaju fizička osobna iskaznica i čitač kartica trebaju samo za potpisivanje PDF dokumenta kroz Adobe Reader.
27.12.2025 | 18:30
Odlično, hvala! Idem nabaviti takav čitač, pa isprobam.
27.12.2025 | 18:44
Taj je već malo star. Sad je vjerojatno neki noviji model, ali ciljaj Gemalto jer su oni dobro podržali svoje proizvode za Mac. Drugi "proizvođači" zapravo ne proizvode ništa, nego prodaju noname low end govanca uz 0 podrške. Probao sam dva različita modela (svaki se prodaje pod 4-5 različitih imena), jedan iz Linksa, drugi odnekud drugdje, za oba je pisalo da rade na Macu, ali pokazalo se da ne rade na ičem novijem od 10.13
29.12.2025 | 23:13
Danas u HG spotu: "Nemamo više i nije niti nabavljivo!"

Ima li ijedan drugi brand koji potvrđeno radi bez drivera na Macu? Axagon? Manhattan? Ewent? Asonic?

Koristi li netko ovdje nešto drugo ili je samo Gemalto ok?
29.12.2025 | 23:27
Ja koristim Axagon, model CRE-SM4N, ne trebaju driveri. Radi ok, nije ni neka cijena bila, mislim nekih 10-ak eura u Chipoteci prije godinu dana
29.12.2025 | 23:41
Odlično, hvala, uzmem u Chipoteci!
30.12.2025 | 07:21
Čisto da ostane zapisano - Manhattan provjereno *NE* radi, makar pišu da radi na Macu, ali u najmanju ruku:
- ne radi na svakom Macu
- ne radi na novijim Macovima
I, da još dodam, tehnička podrška im je nesposobna i beskorisna.
30.12.2025 | 12:18
Imam stari čitač athena s logom AKD-a koji se u policiji dijelio s prvim osobnima s čipom i Manhattan čitač koji je kupljen u pošti prije godinu dana. Oba rade i na mac mini M1 kao i na OCLP 5,1 i i macbook pro. Kako je prije objašenjeno, za logiranje i potpisivanje na internetu rade samo kroz Firefox, a godinama uredno radi i potpisivanje i u Acrobat Readeru, jedino nakon zadnjih updatea Acrobata na OCLP ne mogu potpisati više od jednog dokumenta tj. za svaki sljedeći dokument moram zatvoriti i ponovo otvoriti Acrobat Reader, dok na M1 sve radi kako treba.
05.01.2026 | 20:23
Pozdrav,
Da li ima kakvo rjesenje na vidiku ?
“HELP !!!
Supruga mi ima odvjetnicki ured u Ri, ima MacAir i iMac 24.5 i ne moze se potpisati kao odvjetnik sa novoinstaliranim programom (softverom) Certilia (koja odvjetnicima izdaje kartice sa valjanim elektroničkim potpisom) na adobe Reader pdf format dokumenta.
Znaci Certilia helpdesk je izvršila sva potrebna podešenja, ali kažu da Adobe nije kompatibilan sa njihovim softverom i da dalje od toga ne mogu pomoci.
06.01.2026 | 01:43
Molim te, ne crosspostaj i ne stvaraj nered tu po forumu.
Točno je, na Macu trenutno dokument ne možeš potpisati koristeći Adobe Reader. Obećavaju iz Certilie da rade na tome, ali u ovom času ništa od toga.
PDF dokument se na Macu trenutno može potpisati jedino korištenjem
websign.certilia.com/
Certilia web aplikacije za potpisivanje, isključivo kroz FireFox browser, i to nakon što ga podesiš prema njihovim uputama

www.certilia.com/download/firefox-korisnicke-upute-pdf/

Drugi način je certilia mobilna aplikacija i udaljeni certifikat pa se dokument potpiše pomoću mobitela.

Nažalost, certilia websigner, kao ni certilia mobilna aplikacija, ti ne omogućavaju da grafički prikaz digitalnog potpisa postaviš na proizvoljno mjesto i proizvoljne veličine, kao što je to moguće u Adobe Readeru, nego samo na jedno od predefiniranih pozicija, pri čemu je grafički prikaz fiksne veličine.

Ako ti je to nužno (proizvoljno mjesto i proizvoljna veličina), u ovom času ti treba x86 bazirano windows računalo. Ako ti supruga ima mogućnost dokument koji potpisuje prilagoditi tako da predvidi slobodno mjesto za grafički prikaz digitalnog potpisa točno tamo i točno toliko da odgovara jednoj od predefiniranih pozicija, onda ti je to dugoročno najbolje rješenje.

Treba ti prostor veličine 92x47mm. Nekoliko mjesta kojima se ja služim (na A4 stranici ih ima ukupno 8, ali meni ova odgovaraju) je:

- gornji lijevi kut prostora za potpis je na 11 cm od lijevog ruba stranice (stranice, ne odlomka!) i 24,2 cm od gornjeg ruba stranice

- gornji lijevi kut prostora za potpis je na 11 cm od lijevog ruba stranice (stranice, ne odlomka!) i 19,5 cm od gornjeg ruba stranice

- gornji lijevi kut prostora za potpis je na 11 cm od lijevog ruba stranice (stranice, ne odlomka!) i 14,8 cm od gornjeg ruba stranice

- gornji lijevi kut prostora za potpis je na 11 cm od lijevog ruba stranice (stranice, ne odlomka!) i 10,1 cm od gornjeg ruba stranice
07.01.2026 | 14:08
Za potpisivanje u Adobe Acrobat Readeru treba instalirati najnoviju Certiliu i sve ostalo prema uputama sa www.certilia.com/preuzimanja/
Onda u Acrobatu, slično kao i za Firefox za koji ima upute na ovoj stranici, potrebno je učitati PKCS#11 i to u Preferences>Signatures>Identities & Trusted Certikicates>PKCS#11 Modules and Tokens>Attach Module
Ako je Attach Module nedostupan, onda prethodno u Preferences>Security (Enchanced) isključiti Enable Enhanced Security
I nakon loadanja PKCS#11 modula koji se nalazi ovdje /Applications/CertiliaMiddleware.app/Contents/pkcs11/libCertiliaPkcs11.dylib u Identities & Trusted Certikicates bi se trebali pojaviti potpisni i identifikacijski certifikati KID-a.
E sad, kako sam prethodno napisao, na Mac Mini M1, kada otvorim pdf dokument i krenem ga potpisati Acrobat me vodi kroz cijeli postupak i prije potpisivanja me samo zatraži lozinku. Nakon toga potpisujem sve dokumente dalje bez upisivanja lozinke sve dok je Acrobat otvoren. Na OCLP to ne radi ispravno, tj. prije potpisivanja moram se prvo logirati u potpisni certifikat kroz Preferences>Signatures>Identities & Trusted Certikicates>PKCS#11 Modules and Tokens>Certilia Middleware PKCS#11>KID Corporate Card (Sign) i onda mogu potpisati samo prvi dokument nakon kojeg za potpisivanje sljedećeg dokumenta moram zatvoriti Acrobat, pa ponovo otvoriti i ponovo se logirati da bih mogao ponovo potpisati i tako koliko je već dokumenata potrebno potpisati. Uglavnom na M1 radi uredno dok je na OCLP malo kompliciranije i glupavo ali radi.
Ovako mi radi i s Athena i s Manhattan čitačima s komorskom iskaznicom i eOsobnom na tri različita maca koji su svi na Sequoi, a radilo je i na svim prethodnim OS-ovima, s tim da nisam još nigdje otišao na Tahoe jer mi još nije potrebno za softver koji koristim.
Eto, nadam se da će pomoći.
A druga varijanta je potpisivanje preko weba ili mobitela kako je smayoo opisao, s tim da u Acrobatu možete urediti da potpis grafički izgleda kako god želite, a na webu i mobitelu ne.
07.01.2026 | 14:17
Jesi li siguran da ti radi potpisivanje kroz Adobe Reader

- s aktualnim Certilia Middlewareom (verzija 3.9.8)?
- na apple silicon Macu?

Pitam zato što je čovjek iz Certilie izrijekom napisao da im potpisivanje kroz Adobe Reader trenutno još NE radi i ja sam osobno probao, zaista NE radi.

4A0944A0-BD1E-4158-A1E7-0713D5F3A8CA.jpg
07.01.2026 | 14:35
Kako sam napisao radi i s novom a radilo je i sa starom Certliom na svim OSovima prema uputama kako sam napisao i koje sam skupio u bespućima interneta. Tu i tamo s novijim verzijama Acrobata zašteka, kao ovo na OCLP, ali uvijek sam ga uspio ponovo upogoniti.
07.01.2026 | 14:47
Tko je vlasnik Certilije i zasto ima monopol ?
Svakako cemo kontaktirati Apple, to je ongoing i sva ova prepiska ide na Apple email !
Najbolje da Apple stisne Certiliju ???!!
Ako postoji potencijana mogucnost za tuzbu pritiv Certilije i to bilia opcija, da se skupi par sto odvjetnika u Hr i prasne tuzbu na Certiliju, onako just for fun, pa da im rokne par sto tisuca eura tuzbe sa zateznim kamatama, just for fun
Eto u fazi smo kontaktiranja nekih Eu odvjetnika i Apple
Javim
Ugodan dan
R
07.01.2026 | 15:03
Znaci kolektivna tuzba, Eu zastita potrosaca, Microsoft pogodovanje, Apple diskriminacija,… istraziti Certilija monopol, tko je u vlasnickoj strukturi Certilije,…itd ima materijala
07.01.2026 | 15:03
Certilia je zaseban brand, recimo, unutar državne tvrtke AKD
sudreg.pravosudje.hr/ords/r/esudreg/publ...28_sbt_mbs=080020427
Pravni subjekt je AKD, ne Certilia. Imaju monopol jer ga, eto - imaju. Državna firma, državni monopol. S obzirom da i tvoja supruga mora od nečeg živjeti u međuvremenu, tih 10-20 godina koliko će taj pravni spor trajati, dobio si ovdje pragmatične i tehničke savjete kako to upogoniti. Što se pravnih akcija tiče, nismo u tom filmu.
07.01.2026 | 15:09
Hvala na brzom odgovoru, AKD po nekim danasnjim EU standardima bi trebao platiti par mil eura globe, sve ovisi koliko ce Apple biti zainteresiran pomoci,
Situacija je pravno jako interesantna, i moze se zaraditi pa neka proces i traje 10+ g bit ce kamata
I naravno, tuzbu bi trebalo podignuti na Eu nivo nista Hr
08.01.2026 | 16:01
baka kaže:
Kako sam napisao radi i s novom a radilo je i sa starom Certliom na svim OSovima prema uputama kako sam napisao i koje sam skupio u bespućima interneta. Tu i tamo s novijim verzijama Acrobata zašteka, kao ovo na OCLP, ali uvijek sam ga uspio ponovo upogoniti.

Puno hvala (palac, Davore, palac! ), @baka, evo potvrđujem, radi i kod mene, iako na onaj "glupavi" način kao što si napisao da je kod tebe na OCLP stroju. Dakle, ručni login u certifikat, potpis jednog dokumenta, quit Adobea, vađenje kartice iz čitača, vraćanje kartice u čitač, otvaranje novog dokumenta, ponovno ručni login, ponovno potpis, itd.

Moram napomenuti, meni potpisivanje kroz Adobe ni prije, na intel stroju i OSX nije radilo nikako drugačije, nego tako. Na Macu nisam još uspio potpisati više dokumenata jedan za drugim bez quitanja Adobea, vađenja kartice iz čitača i tako...
08.01.2026 | 16:05
Usput da dodam napomenu, digitalni potpis Adobe Readerom (osim ako nema neki dodatni plaćeni plugin ili tako nešto) se ne smatra kvalificiranim u smislu EU direktive o digitalnom potpisivanju dokumenata. Ovo je u principu bitno samo AKD-u (kad im se šalje digitalno potpisani zahtjev za obnovu cerfitikata) i Fini (kad im se šalje digitalno potpisan zahtjev za izdavanje certifikata za npr. fiskalizaciju ili što već), ali evo, ako vam se dogodi da vam netko kaže da digitalni potpis odrađen kroz Adobe Reader nije "kvalificiran" - da, zaista nije.
09.01.2026 | 11:59
Da, besplatni Acrobat Reader to ne može, ali može komercijalni Adobe Acrobat Pro. Mnogi i danas to brkaju. Neću staviti ruku u vatru za to kako to radi na Macu (nije mi još trebalo, pa nisam probao), ali znam da imam mnoge kupce koji to koriste. Ovo je tablica mogućnosti tih softvera:

05.02.2026 | 12:09
Došao mi je čitač kartica iz Kine po cijeni od 5,40 €.

To je ovaj generic model i radi lijepo, može se birati da li će konektor biti USB-A ili USB-C:

www.aliexpress.com/item/1005009383019543.html

Instalirao sam Certilia Middleware i uspješno aktivirao moju e-osobnu.

Zatim sam prema uputama instalirao sve potrebno u Firefox i to je isto prošlo ok.

Zatim sam otišao na e-Građane i pokušao se ulogirati putem prve "eOsobna iskaznica" opcije. Iz prve nije radilo, ali nakon što sam sve pogasio i pokušao ponovo je proradilo!

Juhu, sada imam puni pristup najviše razine!
05.02.2026 | 22:53
Jeej!
06.02.2026 | 16:58
Koje racunalio i koji procesor?
06.02.2026 | 22:49
jura22 kaže:
Koje računalo i koji procesor?

Mac Pro (7,1), 28-core Intel Xeon W-3275.
11.02.2026 | 18:04
Pozdrav svima, pratim vas neko vrijeme i evo moj prvi upis, nadam se koristan

Uzeo danas čitač kartica OCTIO R305C USB-C i radi uredno.
Čitač ima gumenu podlogu pa ne bježi po stolu. Bojom je u skladu sa crnim MacBook Pro M4 Pro (16-inčni, studeni 2024.)
macOS Tahoe 26.2 (25C56) prepoznaje čitač od prve, USB2.0-CRW: Generic.

Certilia Middleware v3.9.8 (macOS, PKG) je datiran 30.10.2025. i nije potpisan developerskim certifikatom tako da na prvu Tahoe odbija instalaciju i potrebno je dozvoliti kako je napisano u Certilia Middleware – Upute za MacOS instalaciju (Verzija 1.3 24.07.2025), "Potrebno je kliknuti na gumb “Done” te otvoriti “System Settings” aplikaciju i pod kategorijom “Privacy & Security” dozvoliti pokretanje instalacijskog paketa (slika 1.8)." Po mom skromnom mišljenju, middleware bi trebao biti potpisan kvalificiranim Apple developer certifikatom.

Servisi koje sam probao da li rade;

Certilia kvalificirana potpisna platforma

e-Građani portal

Potpisivanje pdf dokumenta radi kroz sva tri browswera:
Safari 26.2 (21623.1.14.11.9)
Google Chrome (145.0.7632.46)
Firefox (147.0.3)

Prijava u sustav e-Građani radi samo u Firefox-u
Niti Safari niti Chrome ne podižu CertiliaSigner nakon prolaska kroz NIAS i odabira eOI.

Eto toliko za sada
11.02.2026 | 18:25
Hvala ti Igore, ovo su korisne informacije!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 dana, 17 sati
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?