Mac Mini M4 vs Mac Studio M1 Max
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini M4 vs Mac Studio M1 Max

25.12.2025 | 14:12
Hajmo jedan bozicni sanity check.

Doslo je vrijeme da se umirovi Mac Pro 6.1 i konacno predje na novu platformu. Moj rezim koristenja nije procesorski i GPU zahtjevan ali ocekujem da me noci stroj sluzi barem desetak godina.

Prirodno izbor mi je bio novi M4 Mini, ali za mislim da je za dugo sluzenje kljucna stvar memorije pa bi to trebalo natrupijati odmah u startu. U nacelu nemam nista protiv kupovine polovnog ali polovni BTO miniji su jako rijetki.

Dakle 32 GB RAMa je zelja. Pohrana nije toliko bitna, mogao bih se provuci sa 512 GB, ali 1TB bi bilo idealno. Gledajuci takvu konfiguraciju dolazim do iznosa od €1729.

Istovremeno imam priliku nabaviti neki od polovnih Mac Studija u savrsenom stanju:

1.
Apple M1 Max with 10-core CPU, 32-core GPU, 16-core Neural Engine
32GB unified memory
2TB SSD storage
tipkovnica i mis (koji mi ne trebaju)
€1500

2.
Apple M1 Max chip
10-core CPU
24-core GPU
32GB unified RAM
1TB SSD
16-core Neural Engine
€1200

Kod Minija je zgodno sto je prenosiv ali nekako vise naginjem Studiju.

Misljenja?
25.12.2025 | 14:44
M1 sam nedavno prodao, MBA, to ti polako odlazi u povijest, ako te pere da mora biti što novije i što jače, onda Mibi M4. Ali opet, Sfudio ima dista više konektora...
25.12.2025 | 14:45
Gemišti govore iz mene, zlo!!!
25.12.2025 | 15:05
drpongrac23 kaže:
Gemišti govore iz mene, zlo!!!

Sad cu i ja par strusiti par da se bolje razumijemo!
25.12.2025 | 15:26
drpongrac23 kaže:
M1 sam nedavno prodao, MBA, to ti polako odlazi u povijest, ako te pere da mora biti što novije i što jače, onda Mibi M4. Ali opet, Sfudio ima dista više konektora...

Ne treba mi sto novije i sto jace, ali dobro da si spomenuo konektore jer mi USB-A konektori sigurno trebaju.
25.12.2025 | 15:32
Uzmi jači polovni Mac Studio, onaj s 2 TB SSD-om i jačim GPU-om.

U smislu dugotrajnosti mislim da će pomoći velik hladnjak i ventilator, Miniji to nemaju na toj razini i za sada je sve ok, ali tko zna kako će biti na zaista dugi rok. Zato sam sklon rješenju koje ima soldnije hlađenje, a ima i drugih prednosti.

Za sada se M arhitektura ne razlikuje interno osim po broju jezgri, optimizacijama i taktu, nije da kao kod Intela imamo slučaj "Ali taj Xeon više ne podržava AVX2 set naredbi", tako da, barem za sada, u smislu neke kompatibilnosti ne vidim slijepu ulicu i izgleda da ne igra je li nešto M1 ili M4 generacija.

M4 je više energetski optimiziran, pa troši nešto manje i može imati single-core bolje perforamanse, ali GPU s 32 jezgre kod Studija će ga dobrano nadjačati u grafici, a nije da će ti CPU od M1 Max biti spor.
25.12.2025 | 16:07
O tom dijelu sam i ja razmisljao, Mini je ipak consumer stroj i sama konstrukcija vjerojatno nije zamisljena da radi pod opterecenjem na duzi rok, da ne bude situacija kao i sa iMacovima. Racunam da je Studio mozda ipak dugotrajnije rjesenje.
25.12.2025 | 17:13
I šta sad? Gotova tema? Ne dolazi u obzir! Ne kupuj Studio! To je polovno. A novo je novo. Kupi Minija!
25.12.2025 | 17:21
E pa to sam cekao!
25.12.2025 | 18:27
Ja sam uvijek za novo. Polovno je polovno, može sutra nešto krepati, i gdje si onda sa tim Studiom? Naravno može i novo krepati, ali manje su šanse, a i imaš garanciju, tako da te to koju godinu ne bi trebalo brinuti, jel, ako uzmeš novo.. i taj Mini M4 je sasvim pristojan.
25.12.2025 | 21:27
Ako ne trebaš Pro, sa 32GB RAM i 1TB na idealo.de je cca 1.520 EUR. No, realno, ako to planiraš koristiti 10 godina ja bih išao na M4 Pro, na storageu možeš čak i štedjeti jer ima Thunderbolt 5 pa možeš nabaviti vanjski SSD praktički bez gubitka brzine. M1 Max Studio ima prednost jedino ako ti je grafički zahtjevna upoterba što si rekao da nije. Tako da moj glas ide za novi M4
25.12.2025 | 23:21
Nisam 30 godina kupio nista novo, ali ove cijene kod resellera koje su blize €1500 za Mini osjetno daju prevagu Miniju. Hvala na informacijama!
26.12.2025 | 10:22
A za 1.500 € ja bih složio predivni Mac Pro 7,1 i onda mu još tijekom godina za siću dogradio CPU, RAM, grafičku, pohrane koliko hoćeš... jest da je Intel koji će izdržati još 5-6 godina podržanosti, ali barem neće biti stalnih ažuriranja sistema nego sve složiš i radiš bez stalnih promjena koje su zadnjih godina uglavnom sve bile bezvezne i nepotrebne!

Eto, da se rasprava ne ugasi!
26.12.2025 | 14:48
Meni nije jasno zasto korisnici brze-bolje dizu OS a da za tim nemaju stvarnu potrebu?
Oni kojima to treba imaju diskove s razlicitim sistemima.
Cak je i MacPro 1.1 s 10.6.8 iskoristiv kao file server recimo.
26.12.2025 | 23:50
Ovaj Orico "Storage Mini Tower" za Mac mini M4 mi je jako dobar:

oricotechs.com/collections/das/products/...ybrid-storage-system

Čini Mac mini mnogo privlačnijim i rješava glavne njegove probleme.
28.12.2025 | 09:54
Evo pustim samo ovaj link tu.. www.spigen.com/products/apple-mac-mini-stand-classic-c1
28.12.2025 | 17:16
Ne kužim foru. Zašto bi netko želio staviti komad narančaste plastike preko Minija?
28.12.2025 | 17:42
Vjerojatno nekakav hommage Cube dizajnu ali izgleda lose.
28.12.2025 | 18:43
Zar ne treba stavljati svako novo ažuriranje iz sigurnosnih razloga? Može li se kod ažuriranja osvježiti samo sigurnosni dio a da iteracija OS-a ostane ista? Rado bih čuo stručno mišljenje.
28.12.2025 | 18:50
Malo sam sad zbunjen ovim pitanjem. Koji je kontekst?
Moja je praksa da ne idem na iduću verziju OSa dok nisam siguran da mi to neće stvoriti veće probleme, nego što je korist. Neke (mnoge) sam verzije OSa potpuno preskočio. Security updateove pustim. Ali sigurnost, naravno, najviše ovisi o oprezu i navikama korisnika.
28.12.2025 | 18:55
Ja ne dižem sistem do trenutka kada više ne ide.
Trenutno sam na macOS Monterey 12.7.6 i ne vidim razlog za dizanje sistema.
29.12.2025 | 10:00
Ovo što Jura radi je najbolja taktika za mir. I znam da je tako, pa se ipak ponekada opet zeznem, ali ok, ja imam ispriku da to radim kako bih bio u trendu radi klijenata.

Što se tiče pitanja o security updates - da, dobro ih je napraviti, ali jednako tako ja u svojoj višedesetljenoj Mac praksi nikada nisam čuo da je ikada itko bio cyber-napadnut na Macu, a vrhunac malwarea su skripte za Safari koje su rutale promet preko piratskog servera za oglase.

Znači sveukupni rizik mislim da je vrlo nizak ako se koristi stariji MacOS.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 6 minuta
  • korisnik: A jučer je 71. proslavio Alain Prost ;)
  • korisnik: Sretan 71. Steveu, i mojoj mami :D
  • dpasaric: Jobs bi danas slavio 71. rođendan!
  • dpasaric: VanjuOS, pisao sam o tome u Mac Pro 5,1 ili 7,1 temi, potraži tamo
  • smayoo: Čestitam! ;)
  • VanjusOS: nedavno sam negdje vidio opis kako instalirati window na mac bez bootcampa, ali sada to ne mogu naći.
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.78 Seconds

Provided by iJoomla SEO