Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

08.02.2026 | 11:18
Jel mozes tvrdocu mijenjati iz kabine ili se to podesi prije ugradnje pa tako ostaje trajno?
08.02.2026 | 11:30
Podesi se na dizalici. I onda ti se više nikad ne da zajebavati s time i tako ostanu deset godina
08.02.2026 | 12:21
drlovric kaže:
Jel mozes tvrdocu mijenjati iz kabine ili se to podesi prije ugradnje pa tako ostaje trajno?

Prednji se podešavaju direktno kada otvoriš haubu, a ovi stražnji na dizalici (ali jako nezgodno) ili ih skineš. Na sreću to je kod moje GTV vrlo lako, dva vijka i to je to, ništa ne smeta.
08.02.2026 | 12:27
Koje su mogućnosti podešavanja? To su samo amortizeri, nisu klasične "gewinde" gdje se i visina može podesiti?
08.02.2026 | 13:16
korisnik kaže:
Koje su mogućnosti podešavanja? To su samo amortizeri, nisu klasične "gewinde" gdje se i visina može podesiti?

Da, nema podešavanja visine, a to mi zaista i ne treba, ja sam generalno dolje za 30 mm s Eibachom, a ovi Koni su složeni za visinu od -20 do -40 mm, tako da je to idealno.
08.02.2026 | 20:21
@Davor:

Ja sam nasao jedan super BMW ali imao je neke adaptivne amortizere.

Podesavaju se softverski iz kabine ili automatski ovisno o nacinu voznje.

Fora je da kostaju po 2000e da se zamijene, pa me savjetovali da to ne kupujem i da trazim sa regularnim umjesto tih adaptivnih.

Ali ovo kod tebe ocigledno nije taj koncept...
08.02.2026 | 22:03
Da, ti remote-adaptivni su super dok rade, ali kada riknu cijena novih je strašna. Lancia ih je bila ugrađivala u jednu seriju zadnjih Delti i poznanik koji je to kupio je ustanovio da bi zamjena došla više od vrijednosti cijelog auta, pa ju je prodao čim je dobio priliku.

A ulici imamo jednu Mečku S koja to ima pokvareno i onda kada je ugašena skroz nepravilno legne na pločnik.

Ovo što ja imam složeno je super rješenje za sportski auto kod kojega ne moraš to često podešavati između "ugodne vožnje" i postavki "za stazu". Složiš si neki setup koji ti je još ok za gradsku vožnju, ali više na sportsku stranu. Ako ga voziš po normalnim cestama to bude tvrdo, ali još prihvatljivo.
09.02.2026 | 08:34
dpasaric kaže:
A ulici imamo jednu Mečku S koja to ima pokvareno i onda kada je ugašena skroz nepravilno legne na pločnik.

Ovo što ja imam složeno je super rješenje za sportski auto kod kojega ne moraš to često podešavati između "ugodne vožnje" i postavki "za stazu". Složiš si neki setup koji ti je još ok za gradsku vožnju, ali više na sportsku stranu. Ako ga voziš po normalnim cestama to bude tvrdo, ali još prihvatljivo.

Molim te, ali iskreno, daj provjeri prije nego napišeš nekaj. S klasa ima pneumatske opruge i zato 'legne na pločnik'. Amortizeri NE NOSE opterećenje.

Idemo probati s jednadžbom oscilacijskog sustava (što ovjes jest). m·a + k·v + c·x = 0.

m - masa sustava u gibanju, mjerna jedinica kg
· - znak množenja (uredio moderator, shift+option+9 )
a - ubrzanje sustava u gibanju tj. druga derivacija pomaka (x) po vremenu, mjerna jedinica m/s2
k - koeficijent prigušenja mjerna jedinica Ns/m
v - brzina gibanja sustava tj. prva derivacija pomaka (x) po vremenu, mjerna jedinica m/s
c - krutost opruge mjerna jedinica N/m
x - pomak opruge. mjerna jedinica m

pa da to onda raspišemo drugačije:

m·d²x/dt²+k·dx/dt+c·x=0 -> produkt svakog elementa u jednadžbi je sila s mjernom jedinicom N. Središnji dio jednadžbe je onaj za koji je zadužen amortizer. On se opire BRZINI pomaka. SVAKI amortizer možeš na ruke sabiti, ako ga sabijaš POLAKO (opire se brzini, ako je brzina iznimno mala, onda je sila suprotstavljanja mala). Zato bi auto samo na amortizerima propao do zemlje.

Stvar u mirovanju (auto je parkiran). Drugi element dx/dt je nula, jer nema promjene pomaka u vremenu (brzina je nula), svaki broj pomnožen s nulom daje nulu. Prvi element je također nula; ako je pomak nula, onda ni promjena pomaka ne postoji, a ako ona ne postoji, onda ne postoji ni promjena brzine promjene.

I tako naša opruga jedina sudjeluje, jer ju je težina vozila pomaknula iz ravnotežnog položaja i opire se tome da auto (pro)padne na zemlju.

Koji je problem kod S-klase? Ima pneumatske opruge. Tamo stlačeni zrake djeluje na klip unutar gumenog cilindra.

Sila je umnožak tlaka i površine: N = p·A i tako imamo silu koja nam drži auto te oponaša klasične opruge. Variranjem tlaka u sustavu možemo mijenjati silu te opruge pa tako možemo i varirati visinu vozila, ali i krutost opruge. Kad tome dodamo amortizere promjenjivog prigušenja, onda smo vrlo blizu aktivnom ovjesu (iako ovo NIJE aktivan ovjes u pravom smislu riječi).
Aktivan ovjes radi na način da ne prigušuje sile koje izbacuju sustav iz ravnoteže, nego ih ODMAH poništava reaktivnim djelovanjem (zato se zove aktivan), ali to je zasebna tema. Problen aktivnog ovjesa je izuzetno komplicirana senzorika (da znaš pomake i brzine svega) koja mora pouzdano raditi uvijek na što dolazi hidraulični sustav (sad ti nije dobar zrak, jer je on stlačiv medij pa je odzivnost sustava spora i imaš u njoj titranje) i onda velika procesorska snaga da to sve obradi.

S vremenom ovi gumeni cilindri postanu porozni, napuhnu se, zaglave (recimo, niske temperature su ih mučile pa su za Rusiju izbacili to iz ponude i radili aute s klasičnim oprugama) i onda sustav gubi zrak i auto nakon duljeg perioda ne korištenja sjedne do kraja.

Radije javi kako ti se sad vozi GTV na kojoj si uklonio i zadnje štitnike diskova (pretpostavljam da su gore sad veći diskovi koji ne stanu u originalne štitnike) pa bi ti vožnja po kiši mogla biti zanimljiva ako diskovi ne uhvate na prvu dok se ne osuše malo...
09.02.2026 | 08:49
BTW, dinamička jednadžba oscilacijskog sustava nam je bila prva laboratorijska vježba iz elemenata automatike na 3. godini.
09.02.2026 | 17:23
Proucio sam malo ovaj adaptivni ovjes na BMW G30, gdje kao i na vecini auta mozes birati mekse ili tvrdje postavke ovjesa, ovisno o podlozi i nacinu voznje.

Ono sto BMW ovdje nudi je da to radi real time pa ne moras birati nista. Auto zna kad si na autocesti pa se ukruti ovjes, dok u gradu to sve bude malo mekse. Ti adaptivni amortizeri su jako skupi, zamjenski skoro da i ne postoje. Sustav ponekad trazi kalibraciju i javlja cudne greske jer se zablesavi.

Realnost je da vecina ljudi kupuje auto koje je vec preslo 100-150 tisuca, i onda je sve to ili istroseno ili zamoreno, pa logicno kukaju kada treba mijenjati.

Neko kaze da iscure na 50-60 tisuca, neko vozi 200 bez problema. Iskustva su razlicita. Puno ovisi o velicini kotaca, vrstim guma, kao i cesti po joj se auto vozi.

Runflat gume, sa 19-20" felgama, u kombinaciji sa gradskom voznjom su im najgori moguci scenarij
09.02.2026 | 22:08
Djuro genijalac kaže:
S klasa ima pneumatske opruge i zato 'legne na pločnik'. Amortizeri NE NOSE opterećenje. Tamo stlačeni zrake djeluje na klip unutar gumenog cilindra. S vremenom ovi gumeni cilindri postanu porozni, napuhnu se, zaglave (recimo, niske temperature su ih mučile pa su za Rusiju izbacili to iz ponude i radili aute s klasičnim oprugama) i onda sustav gubi zrak i auto nakon duljeg perioda ne korištenja sjedne do kraja.

Radije javi kako ti se sad vozi GTV na kojoj si uklonio i zadnje štitnike diskova (pretpostavljam da su gore sad veći diskovi koji ne stanu u originalne štitnike) pa bi ti vožnja po kiši mogla biti zanimljiva ako diskovi ne uhvate na prvu dok se ne osuše malo...

Nisam proučavao što koristi S klasa, ali mi je svakako logično da ako ima pneumatske opruge, onda sigurno ima i adaptivne amortizere. Izguglao sam sada i zaista je tako. Nije poanta u razgovoru bila u ponašanju ovjesa nego u tome da su automatski podesivi amortizeri skup sport koji u održavanju često nadmaši i vrijednost samog auta. Kod konkretnog Mercedesa vidimo da su očigledno i pneumatske opruge preskupe da bi ih vlasnik popravio, pa inače još uvijek solidno izgledajuća S klasa tako izgleda kao zadnja razvaljena krama kada se parkira.

GTV se na novim stražnjim Koni amortizerima lijepo vozi, postavka na "2" je dobro pogođena, nema potrebe da to diram, zadovoljan sam. Možda samo još malo otvrdnem prednji kraj, sada mi je mrvu mekan u odnosu na dupe.

Što se tiče štitnika za diskove nemam ih već 21 godinu i nikada problem s tim, auto odlično koči i po kiši, a i nije da divljam kada je mokra cesta.
09.02.2026 | 22:19
dpasaric kaže:
Kod konkretnog Mercedesa vidimo da su očigledno i pneumatske opruge preskupe da bi ih vlasnik popravio, pa inače još uvijek solidno izgledajuća S klasa tako izgleda kao zadnja razvaljena krama kada se parkira.

Naravno da izgleda kao zadnja razvaljena krama kad je lik pod svaku cijenu htio voziti mečku, a realno nema kinte za biti vlasnik takvog auta. Ne bi bio prvi kojeg znam da je kupio mečku pa ženi njurgao da previše troši na hranu ili djeci na cipele. Da je kupio Fiat Tipo i prišparao razliku u novcu, mogao ga je 20 godina održavati ispravnog i funkcionalnog, i još djeci kupiti cipele, i jesti pršut umjesto parizera.
10.02.2026 | 01:45
I suvremeni talijanski kriminalci drže do tradicije i prije pljačke prvo maznu Alfu za brz bijeg!

x.com/Osint613/status/2020855812659241029
10.02.2026 | 06:27
dpasaric kaže:
I suvremeni talijanski kriminalci drže do tradicije i prije pljačke prvo maznu Alfu za brz bijeg!

x.com/Osint613/status/2020855812659241029

Zato su ih i ufatili (ovu dvojicu u Alfi), ovi u Kia Sportagu su utekli
10.02.2026 | 08:21
Ferrari Luce. Ive killed the buttons, now he's bringing them back.

www.caranddriver.com/photos/g70279345/fe...ev-interior-gallery/
10.02.2026 | 08:29
dpasaric kaže:
Nije poanta u razgovoru bila u ponašanju ovjesa nego u tome da su automatski podesivi amortizeri skup sport koji u održavanju često nadmaši i vrijednost samog auta.

Imaš nekoliko vrsta adaptivnih amortizera, ali sve se svodi na istu stvar: variraš protok ulja kroz one ophodne kanale ili kroz jednosmjerne ventile i tako variraš prigušenje. Ford Raptor ima Fox adaptivne amortizere u OEM varijanti. I lijepo ih kupiš na autu, imaš gumbe za igranje; modovi vožnje zaključno s brutalno efikasnim Baja modom (ovo se čita baha, kao one utrke u Teksasu i Novom Mexicu gdje se divlja po pustinji, a ne kao Baja iz Bosne). Fox kaže da je njegove amortizere potrebno redovito servisirati (jednom u dvije godine najkasnije) i za to su dostupni SVI dijelovi (ventili, brtve, klipovi, ulje sve). No, kad kupiš taj auto, to ne piše nigdje, servisna mreža ne da nije u stanju to servisirati, nego preko polovice tehničara ni ne zna kako to funkcionira i onda to krepa s vremenom (po isteku jamstva) i onda imaš u ponudi cijeli amortizer za simboličnih 4 tisuće novaca. Fox je napravljen američki robusno i jednostavno s mehaničkim lamelnim jednosmjernim ventilima i da se servisirati bez problema.
Njemačka auto industrija voli sve zakomplicirati preko svake mjere pa od audija TT druge generacije imaš adaptivne amortizere koji rade na način da su u ulju metalne čestice željeza pa se oko tijela amortizera omota elektromagnet koji varira magnetsko polje i tako mijenjaš protok ulja tj. prigušenje. Ovo ne može servisirati niti proizvođač, ali dok radi nudi vrlo brze promjene prigušenja.

Osnovno pravilo strojarstva: čega nema, to se ne kvari. Svaki gadget košta i traži svoje održavanje, pa tako i adaptivni amortizeri.

I drugo, jednako bitno pravilo: svaki izlet s bilo kojim dijelom u smjeru motorsporta za sobom nužno povlači potrebu redovitog servisiranja: motorsport dijelovi nisu dizajnirani za dugotrajno korištenje (jer utrka ne traje 20 godina) pa su najčešće brtve od prašine minimalne/nepostojeće itd... Ljudi toga obično postanu svjesni kad im zacvikaju čeljusti nakon dvije godine i slično itd....

Glede poante, napisao si da S-klasa zbog neispravnih adaptivnih amortizera sjeda na trbuh što nije istina i zato sam te ispravio.
10.02.2026 | 08:33
drlovric kaže:
Proucio sam malo ovaj adaptivni ovjes na BMW G30, gdje kao i na vecini auta mozes birati mekse ili tvrdje postavke ovjesa, ovisno o podlozi i nacinu voznje.

Ono sto BMW ovdje nudi je da to radi real time pa ne moras birati nista. Auto zna kad si na autocesti pa se ukruti ovjes, dok u gradu to sve bude malo mekse. Ti adaptivni amortizeri su jako skupi, zamjenski skoro da i ne postoje. Sustav ponekad trazi kalibraciju i javlja cudne greske jer se zablesavi.

Realnost je da vecina ljudi kupuje auto koje je vec preslo 100-150 tisuca, i onda je sve to ili istroseno ili zamoreno, pa logicno kukaju kada treba mijenjati.

Neko kaze da iscure na 50-60 tisuca, neko vozi 200 bez problema. Iskustva su razlicita. Puno ovisi o velicini kotaca, vrstim guma, kao i cesti po joj se auto vozi.

Runflat gume, sa 19-20" felgama, u kombinaciji sa gradskom voznjom su im najgori moguci scenarij

Gledao sam opcije zamjenskih za G20, i dostupni su, u pola cijene originalne opreme. Na prošlom E38 sam ih mijenjao, postoje samo originali i oko soma EUR je komad, na sadašnjem E38 s 255tkm su još u redu Nadam se da će biti u redu još koju godinu.

Ja sam valjda 99,5% kilometara na G20 napravo u comfort modu (adaptive mode mi ne djeluje uvjerljivo), tako da bi logično bilo zaključiti da mi adaptivni ovjes ni ne treba., Problem je u tome (slično je s E38) da adaptivni u comfort modu djeluje kao najbolji kompromis za vožnju. G20 sa pasivnim sportskim ovjesom je apsolutno pretvrd, a s pasivnim serijskim nešto premekan i pomalo lelujav.

Adaptivni na 17/18" gumama (non-RFT) je taman. Sad sam na 155tkm pa ćemo vidjeti koliko će amortizeti još izdržati. Zamjenski Bilstein damptronic su oko 550 EUR/komad.
10.02.2026 | 11:05
@korisnik:

Hvala ti za info. Znaci ipak postoje i neke 3rd party alternative.

Gledam G30 sa M sport paketom, ali oni uglavnom dolaze sa tvrdim M ovjesom koji ne zelim. E ako nije taj tvrdi ovjes, onda je adaptivni. U stvari je jako rijetko naci M paket auto da ima normalan fiksni ovjes.

To je puno cesce u Luxury Line svijetu, gdje imas ili adaptivni ili normalan. Jako cesto i standardne kocnice da nisu ona crvena klijesta i ogromni diskovi (3x skuplji za odrzavanje).

Za mene je Luxury Line idealan, po svemu sto zelim od opreme, ali jako tesko ga je kasnije prodati u BiH. Svi zele M.

Meni u principu od M paketa treba samo prednji branik. Ostalo mi je skroz nebitno za moj nacin zivota i voznje.

Idealno mi je M sport look, ali luxury line unutrasnjost. Kozna komfort sjedista sa grijanjem/hladjenjem/memorijom. Na nekima ima i masaza, ali kazu da nije nesto wow na BMW. Naleti takvih auta ali se bas brzo prodaju.

Ne zelim sportske siceve, tvrdo, spusteno, da skakucem po gradu. Prestar sam ja za to
13.02.2026 | 01:26
Eto, dizeli i dalje ekološki bolji od EV... baš i nije neko iznenađenje:

revijahak.hr/2026/02/12/znanstvenici-tvr...ktricnih-automobila/
13.02.2026 | 09:14
Superstručnjak iz HAK revije i njegov chatGPT prevodioc s engleskog koji se obojica razumiju u elektroenergetiku kao Marica u krivi q.
Elektroenergetska proizvodnja Velike Britanije se oko 70% oslanja na ugljen i to je razmatranje točno za Veliku Britaniju, koja je otok pa niti nije priključena na ENTSO-E. Elektroenergetska proizvodnja kontinentalnog dijela EU, pa i malo šire od toga (tzv. ENTSO-E) se u prosjeku manje od 20% oslanja na fosilna goriva (uključivo i plin), a najvećim dijelom na nuklearnu energiju (mahom iz Francuske, ali i iz drugih zemalja članica), pa onda hidropotencijal i vjetar+sunce (vjetar pretežno na sjeveru, sunce pretežno na Mediteranu).

EDIT:
Zaboravio sam napomenuti, konkretno u Hrvatskoj je proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva čak i relativnom udjelu daleko niža od prosjeka EU jer je praktično jedina relevantna termoelektrana na fosilna goriva koja je još uvijek u redovnom radu TE Plomin 2 od 200 MW (što je na rubu zanemarivog). Zagrebačke i osiječke toplane-elektrane su primarno - toplane, a elektrane marginalno. U biti, u ovom trenutku riječki Energo (uvođenjem visokoučinske plinske kogeneracije u toplanama na Vežici, Srdočima i Zametu) ima "bolju" strukturu proizvodnje od HEP Toplinarstva u Zagrebu ili Osijeku (jedva malo manja proizvodnja električne energije u odnosu na proizvodnju toplinske energije).

Inače, apsolutno je točno da diesel motori manje zagađuju od benzinskih (osim čestica prašine, odnosno čađe radi kojih se ugrađuju DPF koje "pametni" vlasnici nezakonito miču), samo je stvar u tome da je u rafinerijama neisplativo proizvoditi samo diesel pa se zato gura benzin.
14.02.2026 | 11:27
I custom rega može biti cool kada je duhovita... "Skužajte me!"

14.02.2026 | 18:01
dpasaric kaže:
I custom rega može biti cool kada je duhovita... "Skužajte me!"

Nema, preljepa je! Meni je to jedno od ljepših auta. Još kad je vidiš negdje u akciji. Ova boja joj dobro stoji, možda da je malo tamnija.
14.02.2026 | 19:08
Meni se na prvu ucinilo da je neki Mercedes, ali znam da se i Davor slaze s tim. :-/
14.02.2026 | 19:40
Je, i meni na prvu. Onda me bacilo u Japan (sve jedno, svi su isti) ali onda me zaskoči Pininfarinina kreativnost i sposobnost oblikovanja auta da uvjek izgleda kao da je u pokretu. To je za Alfu praktično. Ono, vidiš auto koje izgleda kao da ide 200 na sat, ali s upaljenim šmigavcima, otvorenom haubom i ljudi hodaju oko njega. Priznaj, moraš pogledati dva put.
14.02.2026 | 20:57
tino1 kaže:
Nema, preljepa je! Meni je to jedno od ljepših auta. Još kad je vidiš negdje u akciji. Ova boja joj dobro stoji, možda da je malo tamnija.

Ova zagrebačka je prljava, kada je čista, boja je taman:

Dizajnom nije najoriginalnija Alfa, ali sveukupno jest skladna, prednji dio je najbolji. Bočno je nažalost BMW, a iza malo Audi. To je bilo čisto dodvoravanje germanskom tržištu koje voli taj konzervativniji pristup. Mogli su to daleko bolje složiti, ali i ovako je u toj srednjoj klasi najljepša limuzina.
14.02.2026 | 22:23
dpasaric kaže:
tino1 kaže:

Ova zagrebačka je prljava, kada je čista, boja je taman:

Dizajnom nije najoriginalnija Alfa, ali sveukupno jest skladna, prednji dio je najbolji. Bočno je nažalost BMW, a iza malo Audi. To je bilo čisto dodvoravanje germanskom tržištu koje voli taj konzervativniji pristup. Mogli su to daleko bolje složiti, ali i ovako je u toj srednjoj klasi najljepša limuzina.

Je preljepa je. Ovo je Engleska.
15.02.2026 | 20:29
Danas konačno suha cesta i prilika za podesiti amortizere. Nisam još sasvim zadovoljan, nos mi zna mrvu previše potonuti u brzim oštrim zavojima. Naravno, sve to se u normalnoj brzoj vožnji ne može osjetiti, ali ja sam sitničav po tom pitanju.

Desna strana je ok, a lijeva ne. Ne znam može li težina vozača učiniti toliku razliku. Sada sam ih različito podesio, vozačku stranu tvrđe i stvar je bolja, ali nije savršeno. Opet, ako ga stvrdnem do kraja vjerojatno će biti pretvrdo. Možda je i taj prednji amortizer dotrajao (15 godina), pa nema više inicijalna svojstva jer prije nisam imao taj problem.

Vidjet ću koliko ću se tome posvetiti, najradije bih uzeo nove, ali to mi je trenutno nije u proračunu.

A nakon đirade higijena motornog prostora!
16.02.2026 | 07:56
Kakvi su ti federi? Stabilizator? Ležajevi stabilizatora?

Jasno da nos tone, pa u njemu je krme od 200 kg plus. Zato nisam nikad pretjerano cijenio 147 GTA; focus RS je od nje realno bolji auto za 50%, iako ima lošiji motor.

Za ovo kaj bi ti htio trebaš auto izvagati na 4 vage (za svaki kotač posebno) i onda ti trebaju gewinde da možeš španati oprugu i tako donekle uravnotežiti opterećenja po kotačima, iako je to kod tebe s V6 u nosu nemoguće.

GTV sa 2.0 twinspark motorom bolje leži od ove na cesti, jer ima manje kila u nosu.
16.02.2026 | 10:47
Sve u ovjesu je relativno novo, nedavno je bila na dizalici, sve se činilo super, ali nisam detaljno zagledao prednji dio. Eibach opruge su ok. Provjerit ću opet.

Ne bih ja na to njurgao da je to oduvijek tako, ali to je novi simptom i samo u desnim zavojima, znači tada prednji lijevi dio previše ode dolje ako je pritisak ogroman (znači B cesta, 1x0 km/h pred zavoj, kočenje na 80-90 i onda čupanje sa šperom van) i tada gaznom površinom guma dotakne plastični unutarnji blatobran. Nije nešto kritično za vožnju, ali iritira.

Možda sam u krivu, ali to tumačim tako da se amortizer sabije do kraja ako je pod takvim pritiskom 2-3 sekunde - koliko to može trajati. Razlika u amortizerima postoji jer sam desni Koni bio mijenjao (srećom ima doživotno jamstvo), tako da je desni noviji. Ne puštaju ulje, oba se čine ispravnima. Sada sam vozačev podesio na tvrđe i pomoglo je, ali nije riješilo problem do kraja. Ne znam, da li da ga odvrnem do kraja na tvrdo, makar za probu?

Ovo što ti kažeš je idealno rješenje, ali bojim se da ne mogu ići tim putem, a znam da i ovaj setup može biti ok ako je sve ispravno. Kako iduće godine auto ide na PV tablice, možda vratim manje kotače da ima originalne Alfine felge, ali pitanje hoće li mi stati - zadnje su imale doslovno 1 mm do čeljusti i to mi se nije sviđalo. Probat ću jedan dan idu li uopće gore.

Ili jednostavno žrtvujem pare i kupim jedan novi Koni, ne bih za ovoga muljao reklamaciju jer zaista ne curi, nemam osnove, a kada je lijevi bio curio bili su fer i poslali mi novi.
16.02.2026 | 11:50
dpasaric kaže:
jer sam desni Koni bio mijenjao (srećom ima doživotno jamstvo), tako da je desni noviji..

Nije li nepisano pravilo da se amortizeri mjenjaju u paru?
Pogotovo oni koji žele sigurnost i top karakteristike.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 29 minuta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO