04.02.2026 | 11:48
smayoo kaže:
Pritisak na lokalnu vlast može i mora ići u smjeru da riješe i značajno unaprijede javni prijevoz, a privatne aute treba iz gradova (osobito iz centralnih dijelova grada) još jače i tvrđe izguravati. Kraj priče.
Slažem se. Nakon evo više od 6 mjeseci u Rijeci ne mogu se načuditi da je raspored vožnji tako siromašan, tako rijedak, da su karte skupe...
Koliko se bi poboljšala kvaliteta da se sredi javni prijevoz, ni nemate pojma. Čak imam sreće što mi je ZTC relativno blizu pa ima stanica na koju dolazi veći broj autobusa ali ni to ne pomaže jer su dolasci u takvim intervalima da ću prije stići pješke nego busom. Pogotovo u vrijeme rush houra.
Samim poboljšanjem (učestaliji vozni red + jeftinija karta) bi ljude natjeralo iz auta u bus. Manje gužve na cestma, malo po malo, busevi bi brže vozili, bili točniji, više prevezenih, onda ni karta ne treba biti skupa, ujedno manje auta na parkinzima, pa onda povećati cijene parkinga (koje su smiješno niske, a kazna od cjelodnevnog parkinga je bezveze, ponekad mi se isplati platiti parking jer kazna je baš ono što mi treba)... i tako.
Treba ljude držati odgovornima, ako ne ostvare svoj KPI, marš napolje iz fotelje. Postoje studije ali ih nitko ne provodi. Pametni semafori, kružna križanja, regulacija prometa...
Mi smo kao zapad, moš mislit. Svi imamo ajfone, super cool aute, lijepe plaćice, ali dalje od svog praga nit prstom mrdnut. Čast izuzecima. A nove generacije su brainwashane, sve ih manje zanimaju ono što je nama bitno. Njima samo da je sa faxa na managersko mjesto i službeni auto i mobitel i kavice. Ok, rant over. Over and out.