16.02.2026 | 12:17
dpasaric kaže:
Sve u ovjesu je relativno novo, nedavno je bila na dizalici, sve se činilo super, ali nisam detaljno zagledao prednji dio. Eibach opruge su ok. Provjerit ću opet.
Ne bih ja na to njurgao da je to oduvijek tako, ali to je novi simptom i samo u desnim zavojima, znači tada prednji lijevi dio previše ode dolje ako je pritisak ogroman (znači B cesta, 1x0 km/h pred zavoj, kočenje na 80-90 i onda čupanje sa šperom van) i tada gaznom površinom guma dotakne plastični unutarnji blatobran. Nije nešto kritično za vožnju, ali iritira.
Kakvi su ti seleni na tom ovjesu? Moguće da špera povuče kotač toliko da ti onda zapne kad je auto već spušten i napet u ovjesu.
Naprijed je običan McPherson ili imaš dvostruka poprečna ramena?
dpasaric kaže:
Možda sam u krivu, ali to tumačim tako da se amortizer sabije do kraja ako je pod takvim pritiskom 2-3 sekunde - koliko to može trajati. Razlika u amortizerima postoji jer sam desni Koni bio mijenjao (srećom ima doživotno jamstvo), tako da je desni noviji. Ne puštaju ulje, oba se čine ispravnima. Sada sam vozačev podesio na tvrđe i pomoglo je, ali nije riješilo problem do kraja. Ne znam, da li da ga odvrnem do kraja na tvrdo, makar za probu?
Hm, probaj, ali budi oprezan. Asimetrično prigušenja i špera = idealno za završiti u grabi
dpasaric kaže:
Ovo što ti kažeš je idealno rješenje, ali bojim se da ne mogu ići tim putem, a znam da i ovaj setup može biti ok ako je sve ispravno. Kako iduće godine auto ide na PV tablice, možda vratim manje kotače da ima originalne Alfine felge, ali pitanje hoće li mi stati - zadnje su imale doslovno 1 mm do čeljusti i to mi se nije sviđalo. Probat ću jedan dan idu li uopće gore.
Ili jednostavno žrtvujem pare i kupim jedan novi Koni, ne bih za ovoga muljao reklamaciju jer zaista ne curi, nemam osnove, a kada je lijevi bio curio bili su fer i poslali mi novi.
Pa testiraj amortizere. Ako je ovaj loš, priloži to kao zahtjev za garanciju.