Umjetna inteligencija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umjetna inteligencija

01.05.2026 | 11:23
pontmax1 kaže:

OK, super da podržava RAID 0 za NVMe, sviđa mi se, ALI hej 5.000 $?!?! Opet Mac Pro tuče takve kombinacije s lakoćom. A i dizajn je tek rubno prolazan. Meni su fora rješenja koja third-party napravi u Appleovom dizajnu, ima takvih ok rješenja za Mac mini i nešto za Mac Studio, ali nisam vidio nešto za npr. Mac Studio, a da ima sve što treba - znači RAID 0 polje za NVMe i da još unutra stanu dva-tri 3.5" diska za veliko skladište.
04.05.2026 | 08:29
@Davor, od 339 do 699 (za prazne kutijie)... 4999,99 su "Other, with preinstalled SSDs).
05.05.2026 | 08:38

I u zadnje vrijeme toliko hvaljen Claude je ponovio što i njegovi prethodnici - neovlašteno pobrisao podatke tvrtke.

I pitam se - koliko moraš biti naivan i tehnološki nepotkovan da pustiš ijedan AI blizu svojim podacima bez strogo kontrolirane okoline?

Ono što je tim ljudima u glavama?

"Hej, idemo pustiti stroj sa stohastičkim algoritmom da petlja po našim podacima, valjda su oni koji su ga programirali znali što rade?!"
14.05.2026 | 23:28
Trovanje podataka kako bi se sabotirao AI!

15.05.2026 | 15:37
Upravo sam bio sa kolegom na pozivu u vezi nekog problema, on je pitao nas interni AI sto misli o tom problemu i kako ga rijesiti a AI mu je rekao da pita - mene.
15.05.2026 | 22:21
Odlično!

A u biti ti cijelo vrijeme u pozadini tiho hraniš korporativni AI takvim sadržajem da on shvati da si ti nezamjenjiv i uvijek sve upućuje na tebe! Nema šanse da dobiješ otkaz!
16.05.2026 | 11:26
Nema to veze, u konacnici si samo broj.
16.05.2026 | 13:46
To me je sjetilo na onaj vic o indijancima i vremenskoj prognozi...
16.05.2026 | 21:29
A da ga ispricas sad kad si vec spomenuo? Proba sam googlati ali samo Gemini uskaca pa ne mozes znati jel to to ili ga izmislja
23.05.2026 | 21:45
Zuckerberg je ostao ljigavac, ali sada je na novoj razini - trenira AI na zaposlenicima i njihovim poslovima kako bi im mogao podijeliti otkaze!

I sve to čak ima i poslovne logike, ali AI uvijek nešto ukenja, pa dugoročno predviđam bumerag za takvu poslovnu strategiju...
19.06.2026 | 20:33
Fantastičan filozofski članak na temu svjesnosti "umjetne inteligencije":

archive.is/2026.06.07-183831/https://www...ot-conscious/687378/
20.06.2026 | 19:28
Kad na zidicu ne da budem tu.
Da li je netko posibnuo kucni AI?
21.06.2026 | 01:05
jura22 kaže:
Kad na zidicu ne da budem tu.
Da li je netko posibnuo kucni AI?

Je, imam frenda koji doma lokalno vrti nekoliko generativnih modela. Nije na Macu, on je oduvijek na Windowsima, koristi najjaču NVIDIA karticu i to radi jako dobro, generirao nam je video introe za PEEK&POKE.
26.06.2026 | 23:10
Onako usputno pročitam da je SpaceX kupio Cursor — AI startup(!) koji se fokusirao na programiranje, za tričavih 60 milijardi(!) dolara. Znači "startup" od 60 milijardi dolara?!?! WTF? Tko je tu lud?

GDP cijele Hrvatske je za 2025. godinu iznosio oko 100 milijardi $, a oni kupuju startup za 60?
27.06.2026 | 09:45
Zanimljiv razgovor na temu isplativosti zamjene ljudskih radnika AI agentima:

Izgleda da su se mnoge korporacije zeznule i da je ispalo da su ljudi na kraju ipak jeftiniji i pozudaniji.
30.06.2026 | 23:30
08.07.2026 | 09:10
Evo jedan kratak isječak za roditelje koji bez ograničenja dopuštaju klincima da koriste AI:

www.facebook.com/reel/2040345763277089
08.07.2026 | 13:19
Naslovnica magazina Pratical Computing posvećena je umjetnoj inteligenciji. Danas ništa neobično. No, u listopadu 1984. godine to je bila teška avangarda!

08.07.2026 | 13:42
U beogradskim "Računarima" je u drugoj polovici 80-ih bila redovita tema koja se zvala "Matematičke metode" ili tako nekako. Autor je bio uvijek isti, ne sjećam mu se imena, ali mislim da nije bio jedan od "glavnih" članova redakcije (Dejan Ristanović, Zoran Životić...). Za naš tadašnji adolescentski uzrast to je sigurno bilo prenapredno, ali sjećam se da sam neke brojeve izvlačio i više od desetljeća kasnije i nalazio ih vrlo korisnima. U jednom od brojeva je tema te rubrike bila Petrijeve (iliti neuralne) mreže. Prisjećam se maglovito kako je autor teksta komentirao kako praktična implementacija u tom trenutku baš i nema smisla jer je hardver preslab pa bi za rudimentarnu neuralnu mrežu (koja je samo teoretski model, ali u praksi je beskorisna) inicijalno učenje potrajalo godinama. Naš je zajednički prijatelj iz srednje škole neke 1996. godine na studiju matematike i informatike u Rijeci napisao diplomski na temu Petrijevih mreža, također samo teorijski, a prve praktične implementacije su moji mlađi kolege na zavodu za Automatiku i procesno računarstvo zagrebačkog FER-a izveli nekih 10 godina nakon što sam ja diplomirao, dakle cca 20 nakon što je bio članak o tome u Računarima, odnosno 25 nakon ovog što si postao.
Zašto sam to sve napisao? Čisto zato da ukažem na činjenicu kako su temeljne znanosti poput matematike i fizike apsolutno nužne u razvoju društva jer teorijske postavke prethode prvim prototipovima uvijek najmanje desetljeća, a nekad i stoljeće. Tako je i Alan Turing imao u glavi kompletan koncept današnjeg digitalnog računala dobrih 20 godina prije nego je prvo takvo izgrađeno.
08.07.2026 | 18:33
- upravo to. AI/ML je samo čista matematika. Nikakva magija.
Jedan doktor fizike svojedobno reče, da je to samo korisni štreber. Matematičari će reći da je su to neuronske mreže/raster vektora....

...vlasnik jedne IT co., gdje su počeli kolektivno koristiti AI nije baš nešto jako tim oduševljen. Ne povećava produktivnost toliko puta kako se prikazuje....Kod seniora ima otpora u korištenju umjetne inteligencije.

...to je samo alat. Tko je inženjer neka izvoli taj alat koristiti u u svojem radu. Ako mu je potrebno.

Doktor matematike sa Oxforda, Maini, kad je bio u Zagrebu na jednom predavanju, rekao da umjetnu inteligenciju koristimo u istraživanju rakova/lijekova već dug niz deseteljeća....pa, nitko ne radi famu oko toga.

Naravno da će AI/ML utjecati na ljude, stvari i pojave oko nas, al 95% onoga što se govori i piše na tu temu, nema baš nekog uporišta u realnosti.

Non-STEM ekipa misli da je to neka vrsta magije, nešto neobuzdano, itd. STEM-ovci ima žike da su to samo trenirani modeli.
09.07.2026 | 15:40
Salem se sa dva zadnje mišljenja. Nema tu ništa pametno u inačicama AI. Kad sam učio CAD programe, divio sam se kako mi olakšavaju rad, da ja ne moram sve manualno unositi i provjeravati, ali to je samo alat, koji je nagnut na matematiku. Nema tu ništa intuativno i nema tu nikakvog vica...neka mi kaže netko tko koristi AI, kad ga je takav alat nasmijao !!!. Od intelegencije ostaju samo beskrajne baze podataka i neograničeni matematički resursi, po pitanju obrade i to je sva mudrost za sada. Ne tvrdim da za 50 godina neće biti drugačije, samo mi je problem to dočekati, da se pospem po pepelu
09.07.2026 | 16:20
U pravu je postalo nesnosno jer klijenti postavljaju "pametna" pitanja koja im AI sugerira. Naravno, pitanja rijetko imaju veze s pameću jer i za bit pravnik moraš nekaj kužiti o pravu

I pravnici su počeli masovno koristiti, neki dan čitam podnesak koji se referira na zakonske članke koji uopće nemaju značenje koje im pisac daje. Obzirom na generalno niske grane na kojima struka operira, mislim da će nitko neće posebno uzbuđivati oko AI pisanih podnesaka ili presuda.

Smisla i koristi ima kad imaš konkretna pitanja - pregledati pisanje, analizirati neke slabe točke, sugerirati popraviti stil pisanja. Tu mi se pokazalo dobrim. Analitički, Gemini i Claude daju najbolje sugestije.
09.07.2026 | 16:36
Zakone niti svi pravnici ne znaju tumaciti pa gdje ce AI!
10.07.2026 | 08:10
Marques ima dobar razgovor sam sa sobom o Apple AI!

20.07.2026 | 13:05
Vizualni sam tip i koristim Kanban board za svoje kamione. Samo ih pomjeram po ploci, ovisno o trenutacnom statusu.

MeisterTask sam koristio godinama ali su me neke stvari pocele nervirati. Probao sam i Trello i ClickUp, kao i open source neke varijante. Svakom je nesto nedostajalo.

Konzultiram Gemini da trazimo zamjenu. Toliko sam ga ispizdio svojim cudnim zahtjevima i sitnicarenjem da mu je pukao film i doslovce je rekao "Ajmo ti napraviti app". Instaliraj Xcode i pusti meni ostalo.

I tako je i bilo. Za 1.5-2h smo napravili custom app koji je evo u pogonu i radi posao.

Jako sam pozitivno iznenadjen krajnjim rezultatom i cijelom ovom situacijom.
20.07.2026 | 14:25
Ha, ovo zvuči dosta ludo!
20.07.2026 | 19:13
Ne, nije. Potpuno besplatno app zivi 7 dana i onda istekne certifikat. Za 99$ godisnje zivi godinu dana, a ako je u ducanu onda vjecno. Samo treba placati 99$.
Ostale varijante su rubne.
20.07.2026 | 21:16
Nemam developer account, niti mi je trebao. To ti treba jedino ako zelis objaviti aplikacije na market, tj. da ih prodajes.

Ja ovo vrtim na svojim racunalima i radi skroz OK.

Screenshot2026-07-20at3.16.20PM.png
21.07.2026 | 07:39
Ne treba certifikat za lokalnu upotrebu... ja sam si napravio app za optimizaciju cbz/cbr stripova...

Claude (Fable) je toliko dobar da (manje vise) za sve sto covjeku treba moze napraviti malu aplikaciju prilagodjenu toj potrebi... steta sto su ga maknuli iz pro tiera...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, Pongy75, Riba, ^SuperUnknown^, Anonimci (11825)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO