Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

19.02.2026 | 10:11
tino1 kaže:
Tako da blaženi auti koji nisu spojeni na mrežu!

U kojemu sjedim s iPHONE 17 pro i neko me nanišani zoljom iza sljedećeg zavoja. 80 se tih smo se borili protiv Osobne koju mašina može čitati, e tada smo proletjeli kroz Point of no return.

To je drugo, to je selektivno i ilegalno ciljanje pojedinca koji nekome smeta, a ovo otvara nešto drugo - "legalnu" mogućnost vlasti da klikom mišta kontrolira cijele grupe koje želi na neki način obespraviti.

Tako npr. završiš kod obiteljske doktorice zbog neke upale, dobiješ antibiotike, a onda onda pod prisilom tom mora registrirati u sustav koji vidi da si bolestan, automatikom se digne flag da ne smiješ takav upravljati motronim vozilima i kada se vratiš na parking do svoje Tesle/Mečke/BMW-a koji sada svi imaju stalnu konekciju s tvornicom, on ti samo lijepo napiše da ne možeš pokrenuti vozili jer si na lijekovima.

Ili recimo dođeš na prosvjed protiv XY nepravde, policija poskenira sve tablice parkiranih automobila u tom radijusu i samo isključi sva ta vozila, znači priča kakvu je Trudeau odgirao u Kanadi s bankovnim karticama vozača kamiona.

Lako to proširimo na traktore, uostalom to nije nikakav SF, samo si izguglaj aferu s traktorima John Deere koji su bili pod kontrolom na način da ih nisi smio i mogao sam popravljati, sve je bilo upravljano iz centrale i to totalno zlonamjerno i na štetu zemljoradnika, pa su na kraju imali cijele hakerske grupe koje su mijenjale firmware traktora da bi se mogli normalno koristiti. Naravno, ti u duhu toga možeš reći: "Da, ali zato su tim sustavom onesposobili sve takve traktore u Rusiji", ali to je sablja s dvostrukom oštricom, lako se okrene protiv vlastitih građana kada su korumpirani zlikovci na vlasti.

Ukratko, auto bi morao biti samostalan i nezavisan stroj isključivo pod kontrolom vlasnika kada je društvo korumpirano i ne može se vjerovati vlasti da donosi odluke i provodi zakone u interesu građana, a sada živimo u takvim vremenima.
19.02.2026 | 10:14
Djuro genijalac kaže:
Čekaj, ti prodaješ računala koja se ne spajaju na internet i koristiš samo žičani telefon, još bolje, samo telegrame?

Kako je to prikladna paralela? Računalo će normalno raditi i ako nije spojeno na net. Ako mu ne dozvoliš update, male su šanse i da ti tvornica može naknadno uvaliti "prljavi" kod koji bi ga sabotirao (mada se to Microsoftu i sličnima događa i slučajno). Mobitel je naravno najopasniji kao osobni špijunski uređaj, ali njega odbaciš ili staviš u Faradeyev kavez ako imaš neke brige tog tipa.
19.02.2026 | 10:20
Sarek kaže:
I od aplikacija se smije instalirati samo Telegram, X i Grok, inače se sustav sam uništi Davore, nhf, malo se mi šalimo

Možda baš ne čitate medije koji nisu MSM programirani, ali Telegram je kompromitiran od kada Francuska drži Pavela Durova, CEO-a Telegrama, u kućnom pritvoru nakon što je turistički sletio u Pariz.

I onda sam ja paranoičan i "digitalni Che"?

Koristim Signal koji je open-source i za sada nema nekih poznatih rupa, CEO Meredith Whittaker mi je simpatična i dobro govori o osnovnom ljudskom i ustavnom pravu na tajnost komunikacije, ali i ona mi je pod povećalom zadnjih godina jer je čudno da nju ne diraju, čak ju je WEF kamarila zvala da održi predavanje.
19.02.2026 | 10:35
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
Tako da blaženi auti koji nisu spojeni na mrežu!

U kojemu sjedim s iPHONE 17 pro i neko me nanišani zoljom iza sljedećeg zavoja. 80 se tih smo se borili protiv Osobne koju mašina može čitati, e tada smo proletjeli kroz Point of no return.

To je drugo, to je selektivno i ilegalno ciljanje pojedinca koji nekome smeta, a ovo otvara nešto drugo - "legalnu" mogućnost vlasti da klikom mišta kontrolira cijele grupe koje želi na neki način obespraviti.

Tako npr. završiš kod obiteljske doktorice zbog neke upale, dobiješ antibiotike, a onda onda pod prisilom tom mora registrirati u sustav koji vidi da si bolestan, automatikom se digne flag da ne smiješ takav upravljati motronim vozilima i kada se vratiš na parking do svoje Tesle/Mečke/BMW-a koji sada svi imaju stalnu konekciju s tvornicom, on ti samo lijepo napiše da ne možeš pokrenuti vozili jer si na lijekovima.

Ili recimo dođeš na prosvjed protiv XY nepravde, policija poskenira sve tablice parkiranih automobila u tom radijusu i samo isključi sva ta vozila, znači priča kakvu je Trudeau odgirao u Kanadi s bankovnim karticama vozača kamiona.

Lako to proširimo na traktore, uostalom to nije nikakav SF, samo si izguglaj aferu s traktorima John Deere koji su bili pod kontrolom na način da ih nisi smio i mogao sam popravljati, sve je bilo upravljano iz centrale i to totalno zlonamjerno i na štetu zemljoradnika, pa su na kraju imali cijele hakerske grupe koje su mijenjale firmware traktora da bi se mogli normalno koristiti. Naravno, ti u duhu toga možeš reći: "Da, ali zato su tim sustavom onesposobili sve takve traktore u Rusiji", ali to je sablja s dvostrukom oštricom, lako se okrene protiv vlastitih građana kada su korumpirani zlikovci na vlasti.

Ukratko, auto bi morao biti samostalan i nezavisan stroj isključivo pod kontrolom vlasnika kada je društvo korumpirano i ne može se vjerovati vlasti da donosi odluke i provodi zakone u interesu građana, a sada živimo u takvim vremenima.

Sve se ja s tobom slažem. Ali hoću ti reći da je ta borba izgubljena u 80 setim i sad ako hočeš voziti auto pomiri se s tim. Ko u obično auto se ne može roknuti bumbina na daljinski i?
19.02.2026 | 10:42
tino1 kaže:
Sve se ja s tobom slažem. Ali hoću ti reći da je ta borba izgubljena u 80 setim i sad ako hočeš voziti auto pomiri se s tim. Ko u obično auto se ne može roknuti bumbina na daljinski i?

Ma naravno, ali to nije ono na što mislim, ja govorim o uspostavljanju tehnološke infrastrukture koja omogućuje sustavnu kontrolu cijelih grupa, cijelog stanovništva, a sve na klik miša vlasti - a koja je korumpirana i ne radi u našem interesu. O tome pričam.

Naravno da nas mogu jednog po jednog pobiti snajperom ili bombama, ali to je skupo i prljavo, a ovo je klik miša i odstrane te iz slobodnog života, da li jer ti zablokiraju račune ili ti ukinu digitalni novac - ili ti isključe auto jer "umetni izmišljeni sigurnosni razlog".
19.02.2026 | 11:36
dpasaric kaže:
Koristim Signal koji je open-source i za sada nema nekih poznatih rupa, CEO Meredith Whittaker mi je simpatična i dobro govori o osnovnom ljudskom i ustavnom pravu na tajnost komunikacije, ali i ona mi je pod povećalom zadnjih godina jer je čudno da nju ne diraju, čak ju je WEF kamarila zvala da održi predavanje.

Ma da, Signal, na to sam mislio, krivo napisao. Sve je ionako u šali napisano, ne znam što ti sve doživljaš tako (pre)ozbiljno
19.02.2026 | 12:44
dpasaric kaže:
Sarek kaže:
I od aplikacija se smije instalirati samo Telegram, X i Grok, inače se sustav sam uništi Davore, nhf, malo se mi šalimo

Možda baš ne čitate medije koji nisu MSM programirani, ali Telegram je kompromitiran od kada Francuska drži Pavela Durova, CEO-a Telegrama, u kućnom pritvoru nakon što je turistički sletio u Pariz.

Pavel Durov živi i boravi u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
19.02.2026 | 12:51
dpasaric kaže:

S ovim se itekako slažem. Imam poznanicu (slučajno poznanstvo, nikako prijateljstvo!) koja ima epilepsiju (sam sam osobno svjedočio vrlo jakom napadu kad se tresla na podu) koja uredno vozi auto. Bi li želio biti u njezinoj blizini kad ju uhvati napad, a ona za volanom? Na moju opasku da ona ne bi smjela voziti, odbrusila je da tko joj to može zabraniti, jer je sama kupila auto..?!

dpasaric kaže:
to je sablja s dvostrukom oštricom, lako se okrene protiv vlastitih građana kada su korumpirani zlikovci na vlasti.

Svaki alat od hvatanja kamena/kosti u ruku iz Odiseje 2001. može biti oružje, ako onaj tko ga ima u ruci tako poželi.

Znaš da su Grci imali samo jednu riječ koja je značila i lijek i otrov? To φάρμακον (od čega dolazi farmacija), razlika je samo u dozi. Tj. svaki lijek može biti otrov i obratno. Tako je i s ovim sustavima.
19.02.2026 | 13:39
Svaki alat od hvatanja kamena/kosti u ruku iz Odiseje 2001. može biti oružje, ako onaj tko ga ima u ruci tako poželi.

Točno tako. Zato trebamo paziti da održimo demokratsko društvo. Jer što su ovi drugi u stanju vidimo iz priloženog.
Palantir sad već filtrira ljude u USA i maltretira. Što se taj jako snažan alat ne upotrebljava u osvjetljenje kaljuže u i oko Epsteina? Jer bi mogao otkriti jako krvavu i ljigavu priču. A kad se tjeraju ljudi sitnog zuba onda punom snagom.
19.02.2026 | 14:41
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
Sarek kaže:

Malo si van tijekova, pogledaj koji intervju s njim iz Pariza... ali da, doletio je iz UAE u Francusku gdje su ga odmah na aerodromu uhapsili Macronovi žandari...
19.02.2026 | 14:47
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
Sarek kaže:

Malo si van tijekova, pogledaj koji intervju s njim iz Pariza... ali da, doletio je iz UAE u Francusku gdje su ga odmah na aerodromu uhapsili Macronovi žandari...

Ti hvališ Twitter. Pitaj Groka gdje se nalazi ATM i javi što ti je odgovorio.
19.02.2026 | 16:09
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:

www.bbc.com/news/articles/cg703lz02l0o

Ipak si ti, Davore, malo izvan tijekova.

EDIT:
factually.co/fact-checks/technology/how-...durov-in-jail-bcd8e2
19.02.2026 | 19:48
Ovo je staro samo 4 mjeseca, nije AI, zaista je Lex Fridman:

Ako su mu dozvolili da napusti Francusku nedavno, onda je to skroz svježe i da - vjerojatno se onda vratio u UAE.
19.02.2026 | 20:23
Pa pustili su ga nakon 4 dana jos u kolovozu prosle godine (?)
19.02.2026 | 21:27
Riba kaže:
Pa pustili su ga nakon 4 dana jos u kolovozu prosle godine (?)

Ma ne, pustili su ga nakon 4 dana iz pritvora, znači konkretni pritvor u žandarskoj stanici, ali su mu uzeli putovnicu i zabranili da napušta Francusku i to sigurno nije bilo 4 dana, to je trajalo mjesecima koliko se sjećam iz ovog intervjua.
19.02.2026 | 21:51
Valjda covjek ima putovnicu BiH!
19.02.2026 | 23:41
Što napraviste od teme o autima, opet teorije i urote, bljak
20.02.2026 | 00:26
Stari dobri karburatori i analogni auti!

Nego, da se vratimo na aute, je li tko kada mijenjao komoru s aktivnim ugljenom? Imaju li sve membranu u sebi ili se oslanjaju na ECU upravljani ventil koji otvara/zatvara protok? Ili oboje?
20.02.2026 | 07:56
Oboje. Aktivni ugljen služi tome da uskladišti pare goriva tj. spremnik goriva se drži u potlačnom stanju cijelo vrijeme (komora je spojena na usis gdje je uvijek potlak od usisa motora) kako kad otvoriš otvor za dopunjavanje goriva benzinske pare ne bi išle u okoliš. Sve što auto ispusti mora izaći kroz ispušnu cijev, nikako drugačije.
Ergo, EVAP sustav skladišti pare goriva, računalo motora u određenim uvjetima (kad je tlak para dovoljno velik, tj. došli smo skoro da zasićenja) otvara ventil i te pare se usisavaju u usinu granu i onda izgaraju skupa s gorivom.
Iz svega rečenog jasno je da samo benzinci imaju EVAP sustav. Dakle, EVAP je spojen na spremnik goriva, od tamo povlači pare, spremnik je u potlaku u odnosu na okoliš (kad skineš čep čuješ vuuuuuš), pare se skladište u spremniku, PCM/ECU otvori ventil i te pare ulaze u usisnu granu i motor te izgaraju skupa s gorivom.
Ako pitaš za GTV, ne znam kako je to Alfa riješila; moguće je da tu nema elektroničkog upravljanja, jer je to stari motor s prikrpanim ubrizgavanjem koje je prema današnjim standardima klase ha-ha-ha-ha.
Slijedi vakuum crijeva iz usisne grane. Trebao bi imati ovo:
1: veliko ide u servobubanj kočnica
2: cca 6 mm u regulator tlaka ubrizgavanja
3: srednje debelo u karter (prozračivanje kartera, PCV sustav)
4: ako imaš MAP koji nije izravno na grani, do njega isto vodi vakuum crijevo
5: vakuum crijevo do EVAP spremnika. Ako ima elektronski ventil, onda je on na tom crijevu između usisne grane i EVAP spremnika. Do ventila moraju voditi dvije žice za upravljanje
20.02.2026 | 20:03
Hvala Djuro na detaljnoj razradi logike rada tog sustava!

Alfa je i na tom starom motoru riješila taj dio putem Motoronica koji upravlja tim ventilom (Fuel Vapour Solenoid Valve). No, zašto to pitam - jer mi se zadnjih pola godine čuje "kuckanje" iz spremnika s aktivnim ugljenom, ALI samo i isključivo kada je motor topao i kada se drži gas.

Sam ventil na mom modelu NIJE iza kraj spremnika, negdje je naprijed, tako da taj zvuk ne proizvodi on, nego, pretpostavljam, membrana u spremniku?

Sam ventil ću naći sutra jer sam kupio novi da ga prventivno zamjenim nakon 29 godina, a i da ne mijenjam cijeli spremnik ako je do ventila koji je pokvaren. Koliko vidim, sam spremnik nije zamišljen da se otvara i ako je membrana u njemu probila, pretpostavljam da jednostavno moram nabaviti novi?

Koliko uopće traju spremnici s aktivnim ugljenom? Jesu li više vezani za km ili godine?

Imaš li ikakva iskustva s tim?
21.02.2026 | 07:29
dpasaric kaže:
Hvala Djuro na detaljnoj razradi logike rada tog sustava!

Alfa je i na tom starom motoru riješila taj dio putem Motoronica koji upravlja tim ventilom (Fuel Vapour Solenoid Valve). No, zašto to pitam - jer mi se zadnjih pola godine čuje "kuckanje" iz spremnika s aktivnim ugljenom, ALI samo i isključivo kada je motor topao i kada se drži gas.

Sam ventil na mom modelu NIJE iza kraj spremnika, negdje je naprijed, tako da taj zvuk ne proizvodi on, nego, pretpostavljam, membrana u spremniku?

Sam ventil ću naći sutra jer sam kupio novi da ga prventivno zamjenim nakon 29 godina, a i da ne mijenjam cijeli spremnik ako je do ventila koji je pokvaren. Koliko vidim, sam spremnik nije zamišljen da se otvara i ako je membrana u njemu probila, pretpostavljam da jednostavno moram nabaviti novi?

Koliko uopće traju spremnici s aktivnim ugljenom? Jesu li više vezani za km ili godine?

Imaš li ikakva iskustva s tim?

Ventil i radi povremeno, mislim da je upravljan PWM signalom i kuckanje je normalno. Kad se to kuckanje događa, probaj otvoriti spremnik kad da ćeš dodati gorivo. Ako napravi vuuuuš i unutra je potlak, sve je u redu. Ne diraj dok radi.
Na svim autima dosad s kojima sam se susreo, EVAP karnistar je (bio) u motornom prostoru, a ne u spremniku goriva, ali dopuštam mogućnost da to u Alfi drugačije posložiše
21.02.2026 | 09:20
Djuro genijalac kaže:
Ventil i radi povremeno, mislim da je upravljan PWM signalom i kuckanje je normalno. Kad se to kuckanje događa, probaj otvoriti spremnik kad da ćeš dodati gorivo. Ako napravi vuuuuš i unutra je potlak, sve je u redu. Ne diraj dok radi.
Na svim autima dosad s kojima sam se susreo, EVAP karnistar je (bio) u motornom prostoru, a ne u spremniku goriva, ali dopuštam mogućnost da to u Alfi drugačije posložiše

Tako je, radi povremeno, imam specificirano u Workshop Manualu kada, ali kvaka je što se "kuckanje" čuje samo kada on radi. Imam podltak u tanku, ali nešto definitivno nije ok kada se to čuje - jer to se nikada nije čulo i nervira me. Neki mi kažu da može biti do začepljene membrane na separatoru ili u tom spremniku benzinskih para.

Na GTV je sve to iza u bunkeru radi težine (kao i akumulator), ali i jer bi teško to zgurali naprijed jer ima nisku siluetu i velik motor, nema mjesta više skoro za ništa.

Znači točno iznad tanka je separator benzinskih para (15 cm promjer, visok slično) i onda lijevo od njega spremnik s aktivnim ugljenom koji je polegnut, možda 20 cm dugačak i visok 10-15 cm. Zvuk dolazi iz njega, a on na sebi nema nikakve električne konekcije (na mom modelu, ali na nekima je gornji ventil bio neposredno ispod), pa kontam da je kod mene spojen na tu cijev koja ide u njega, ali negdje u motornom prostoru, pa moram skužiti gdje, manual je u tom dijelu dao skicu koju ne prepoznajem.
21.02.2026 | 09:33
Ako je prazni hod motora dobar, onda nemaš propuštanje nigdje i motor ne vuče 'falšni' zrak. EVAP solenoid na svakom autu kad radi ispušta tik-tok zvuk. Crijevo iz njega mora završiti negdje na usisnoj grani IZA zaklopke gasa (jer tu imaš vakuum, tj. potlak). Ali, ponavljam, ako ti lergas ne šeće gore dolje, nego je stabilan na 800/min ili koliko već okretaja treba bitiza Busso V6, nemaš problema s propuštanjem sustava.
Ja ne bih ništa dirao, nego prati kaj se događa. Ako nekaj zbilja nije u redu, pusti da malo jače eskalira, pa bude lakše dijagnosticirati gdje je problem (ako on postoji).
Aktivni ugljen ti dođe kao katalizator; teoretski se ne troši i trebao bi trajati vječno, ali u praksi ništa ne traje vječno. Mislim da sam već vidio da ljudi sami preslaguju te EVAP kanistre s novim ugljenom, sad možeš i 3D isprintati kućište pa da sve funkcionra. Što god odlučio, budi JAKO pažljiv s plastičnim spojevima za crijeva. Vakuum crijeva ima za kupiti na metre u Tokiću, ali ove plastike su jako krte. Prije bilo kakvog zahvata, zagrij to pištoljem na vrući zrak da malo omekšaš, tj. ožilaviš plastiku.
21.02.2026 | 20:15
Prazni hod uredan, mirno radi, nikakav problem s motorom nemam, ponaša se ispravno, ide lijepo, samo me iritira kliktanje jer sam siguran da ga prije nije bilo.

Jutros sam treći put sve rastavio i ovaj put sam bio detaljan i ipak pronašao EVAP solenoid skriven u bunkeru, bio je u nekoj zaštitnoj tubi, zato ga prvotno nisam vidio, a skužio sam ga jer sam pratio struju. Naravno, kliktanje je dolazilo od njega, a ne iz kutije s aktivnim ugljenom - kako se na prvu činilo jer su, naravno, povezani s cijevi, pa je valjda postojala akustična veza.

No, onda razočaranje - stavio sam novi novcati ventil, ali i on klikće i to još glasnije od originalnog Bosch! Iduća pomisao mi je bila da to radi jer se "muči" jer su možda spremnik ili separator začepljeni, pa sam odspojio sustav (i naravno ekstra pazio na cijevi, dobar savjet!), no on klikće nezavisno o tome, uopće mu nije važno je li spojena cijev, a osjet na prst je da "siše k'o lud", pa pretpostavljam da je ispravan? Prema manualu, kada nije pod naponom ventil je zatvoren.

Znači problem nije "iza" ventila, nego valjda u upravljanju ventilom? On se napaja preko releja oznake S41 koji hendla i pumpu goriva. Očistio sam redom sve releje, ali ništa se nije promijenilo, sada tipujem da je možda taj konkretni relej pokvaren jer iza toga samo ostaje da ga ECU non-stop pali/gasi umjesto da ga drži otvorenim kada stisnem gas, a to bi bio malo čudan tip greške?

No, tragom ovoga što si rekao da ti solenoidi često klikću by default, možda mi je najbolji test da jednostavno probam taj ventil van auta spojen na 12V i vidim hoće li ostajati zatvoren ili otvoren - ili će i tada kliktati. Dio koji ne razumijem je "Duty-cycle signal", znači za njega je definirano 12V i 10 Hz. Je li tih 10 Hz samo njegova radna specifikacija ili nešto kompleksnije, ono da mu ECU daje ritam povlačenja para ili nešto slično?

Možda nije nemoguće i da ECU s nekog senzora dobiva krivi signal, pa on onda pali/gasi solenoid rapidno? No, ne bi li onda to dalo i neki error, kod mene je sve ok.
22.02.2026 | 08:21
Podsjećaš me na Stevu Žigona iz Priča iz majstorske radionice s onim Saabom u kojem se boravilo u papučama

EVAP solenoid klikće. Svaki. Dosad ga nisi čuo iz nekog razloga (možda ti je ovjes lupao i maskirao taj zvuk?). Sad ga čuješ, ali radi ispravno.

Duty cycle signal od 10 Hz znači da u sekundi imaš 10 puta signal od 0 do 12V koje šalje PCM u solenoid. I prema iznosu voltaže koja se šalje određena je vrijednost signala.
Ajmo s injektorima, bit će ti lakše pratiti.

Sustav dobave goriva ima pumpu koja šalje gorivo u rail. U railu je tlak od cca 3-4 bara što je određeno regulatorom tlaka (ona okruga naprava u koju ulazi vakuum crijevo iz usisne grane). Gorivo je stlačeno, prolazi kroz rail i, ako se ne iskoristi, vraća se natrag u spremnik (to su ovi stari motori, sad se radi on demand bez povrata u spremnik, digresija završena).
Tvoj motor radi na leru i treba minimalnu količinu goriva. No, kad daš gas i voziš, količina goriva po radnom ciklusu se razlikuje u ovisnosti od opterećenja motora. Dakle, količina goriva se mijenja. Gorivo ubrzigavaju injektori koji se napajaju (za volju raspravem jer je dovoljno točno) stalnim tlakom od 3 bara (recimo). Kako ćeš onda varirati kkoličinu goriva? Trajanjem otvorenosti injektora. Trebaš više goriva, dulje ćeš držati injektor otvorenim.Pa na leri injektor radi s 10% svojeg programiranog kapaciteta, u vožnji s 25%, a ako ga načepiš do kraja (WOT), onda ide 100%. To je tvoj duty cycle. Ako je injektor na punom gasu otvoren 0,3 sekunde (lupam napamet) i to je 100%, onda na leru treba biti otvoren samo 0,03 s. Uoči da se ovdje frekvencija tog signala mijenja, jer ti se broj okretaja motora mijenja (na leru 800/min, kad je jbnje majke, 6500/min).
Tvoj EVAP solenoid ima prema specifikaciji 10 Hz frekvenciju i duty cycle signal koji u ovisnosti o radu motora drži EVAP solenoid otvorenim ili zatvorenim dulje ili kraće vrijeme. Ako želiš točno vidjeti signal, treba ti osciloskop (imaš ih sad već na aliexpressu u formi multimetra s dva kanala, a neki imaju ugrađen i signal generator pa možeš simulirati signal računala i testirati komponentu na stolu).
Ako te ovo kuckanje izluđuje, zvučno izoliraj tu kutiju u kojoj se on nalazi i zaboravi na njega, jer, prema svemu rečenom, radi savršeno.

dpasaric kaže:
no on klikće nezavisno o tome, uopće mu nije važno je li spojena cijev, a osjet na prst je da "siše k'o lud", pa pretpostavljam da je ispravan? Prema manualu, kada nije pod naponom ventil je zatvoren.

Da, ispravan je. Očito si odspojio crijevo iz spremnika, a ostalo je ono prema motoru pa siše ko lud, jer je u usisnoj grani potlak (i sad znaš zašto dizel troši manje goriva od benzinca, jer je manji kompresijski rad; dizel nema prigušenja na usisu i nema potlaka u usisnoj grani). Ventil je zatvoren bez napona, jer je unutra opruga koja ga zatvara, a signal šalje napon u zavojnicu gdje se inducira polje i pomiče klipić koji se tome odupire, identično injektoru. Kuckanje je zvuk mehaničkog mehanizma koji se otvara i zatvara. Spoiler alert: i injektori jednako kuckaju; nemoj i njih ići mijenjati jer se čuju!
22.02.2026 | 11:07
Ok, priznat ću da jesam malo opsjednut tim autom , mnogi vjerojatno ne bi niti primjetili taj zvuk, ali kako sam znatiželjan i volim da sve bude perfektno, ako je u mojoj moći, naravno da sam krenuo u rješavanje "situacije".

Hvala ti na detaljnom objašnjenju za "duty cycle", vidiš da sam dobro razmišljao i slutio da je u pitanju frekvencija kojom ECU upravlja ventilom.

Dio s napajanjem goriva i povratom sam znao, to sam dobro proučio (i lijepo je objašnjeno) u Workshop Manualu kada sam se bavio nepostojećim problemom pumpe - jer sam prvo mislio da se čuje pumpa, a ne ovaj solenoid.

Pogledao sam sada desetak videa na temu "fuel vapor solenoid" i zaista se kod svih čuje takvo kliktanje, ali ostale su dvije stvari koje mi nisu jasne:

- nije li da bi on trebao imati i situaciju kada je 100% otvoren i zar ne bi onda trebao samo jednom kliknuti i da ga ECU drži stalno pod naponom i otvorenim? Ili čak i kada je 100% otvoren se čuje kliktanje?

- postoje li "kvalitetniji" ventili koji su osjetno tiši i je li moguće da je ventil uvijek tako radio, ali je tijekom 29 godina postao glasan? Koliko vidim to je samo jedna zavojnica i membrana, ne vidim što se tu puno ima pohabati? Pitam jer je novi zamjenski (neka alternativna marka) sada glasniji i od starog Bosch.

Naime, imam mogućnost nabaviti i original Bosch, ali je bio jedno x 4 skuplji, pa sam zato uzeo zamjenski. Kontao sam da je to vrlo trivijalan dio i da ili radi ili ne, pa cijena ne donosi neku razliku. Možda je original zaista tiši?
22.02.2026 | 11:24
Ok, da te više ne gnjavim, pitao sam AI (i čini se da ne laže!)

Kaže: "Bosch fuel vapor solenoids (EVAP purge valves) are generally considered high-quality, reliable, and quieter when new compared to generic aftermarket alternatives. While all purge valves can produce a audible ticking or clicking sound, a loud, constant ticking usually indicates a failing valve, whereas a new Bosch unit is typically quieter or near-silent. New Bosch units are generally quiet, though they can become louder with significant age and mileage."

Ako je tako, to onda sve objašnjava, nije čudo da je postao glasan nakon 29 godina i 118.000 km. Naručit ću original, neću propasti, pa vidjeti kolika je razlika!
22.02.2026 | 11:55
dpasaric kaže:
- nije li da bi on trebao imati i situaciju kada je 100% otvoren i zar ne bi onda trebao samo jednom kliknuti i da ga ECU drži stalno pod naponom i otvorenim? Ili čak i kada je 100% otvoren se čuje kliktanje?

Kad bi bio na 100% cijelo vrijeme, morao bi drugačije dimenzionirati električni dio koji bi morao biti veći, bolje ga hladiti, a žica koja ide do njega bi trebala biti deblja. No, recimo da to sve i napraviš, onda bi imao curenje vakuuma i tvoj bi motor na leru radio na većem broju okretaja, a odzračivanje tanka ne bi bilo dovoljno pa bi u njemu nastao preveliki potlak i onda bi ga, kad bi bio prazan, tlak okoline spoljštio. Dapače, možda bi kroz ovo crijevo do motora dovukao i benzin.

dpasaric kaže:
- postoje li "kvalitetniji" ventili koji su osjetno tiši i je li moguće da je ventil uvijek tako radio, ali je tijekom 29 godina postao glasan? Koliko vidim to je samo jedna zavojnica i membrana, ne vidim što se tu puno ima pohabati? Pitam jer je novi zamjenski (neka alternativna marka) sada glasniji i od starog Bosch.

Original je uvijek original. Kraj priče. Nema dalje. Postoje samo neoznačeni originali (dakle, znaš da je dobavljač Bosch, pa kupiš Bosch u kutiji Bosch, a ne u kutiji Ricambi Originali. Taj ventil titra cijelo vrijeme dok motor radi, 10 puta u sekundi. Možda bi trebao ponovno razmisliti o nepostojanju opterećenja i pomaka tj. mehaničkog trošenja? Koliko ti alfa ima radnih sati u 29 godina?

dpasaric kaže:
Naime, imam mogućnost nabaviti i original Bosch, ali je bio jedno x 4 skuplji, pa sam zato uzeo zamjenski. Kontao sam da je to vrlo trivijalan dio i da ili radi ili ne, pa cijena ne donosi neku razliku. Možda je original zaista tiši?

Kupio si neki clone i to je posljedica. Savjet: NIKAD NEMOJ KUPOVATI NEORIGINALNE gumene brtve, jer će procuriti u roku od par mjeseci i onda ćeš opet kupovati originale, pa rastavljanje, čišćenje itd.... I hobi ima svojih granica, a vrijeme vrijednost. U pravilu kupujem originale ili neoznačene originale (ATE pločice i diskove i sl.). Od zamjenskih sam dijelova odavno odustao, jer je mahom sve smeće i samo radim isti posao dvaput, a na koncu kupim original. Ako imaš na raspolaganju original, kupi orignal. Ali, ako ovo radi, ne diraj, za Boga miloga! Malo je bučniji nego prije 29 godina? I ti si 29 godina stariji nego prije 29 godina; kaj bi onda žena trebala tražiti mlađeg muža iznova? Ovo ti bar nije kritična komponenta; da i crkne, nećeš ostati nepokretan
22.02.2026 | 12:21
Djuro genijalac kaže:
Original je uvijek original. Kraj priče.

U pravilu kupujem originale ili neoznačene originale (ATE pločice i diskove i sl.). Od zamjenskih sam dijelova odavno odustao, jer je mahom sve smeće i samo radim isti posao dvaput, a na koncu kupim original. Ako imaš na raspolaganju original, kupi orignal.

Jako malo znam o tehničkim stranama auta, ali imam 25 godina iskustva održavanja jednog auta.

Tek prije deset godina nakon lupanja glavom u zid sa zamjenskim rezervnim djelovima (takozvanog dobrog odnosa cijene i kvalitete po savjetima mehaničara ) sam spoznao ovu činjenicu.

Ovo treba uokviriti kako temeljni postulat za sve koji održavaju aute u cilju "održivog" održavanja auta.
22.02.2026 | 22:45
Air kaže:
Tek prije deset godina nakon lupanja glavom u zid sa zamjenskim rezervnim djelovima (takozvanog dobrog odnosa cijene i kvalitete po savjetima mehaničara ) sam spoznao ovu činjenicu.

Ovo treba uokviriti kako temeljni postulat za sve koji održavaju aute u cilju "održivog" održavanja auta.

Kako bi Korado rekao: "Nije tako jednostavno!" Da, dokazano kroz iskustvo je da su OEM dijelo najtraniji, ono originalne vilice su mi trajale preko 100.000 km! Vidjet ćemo sada ovaj moj zadnji slučaj i kako će se ponašati kada nabavim originalni Bosch dio.

No, postoji mnogo zamjenskih dijelova koji su skuplji od originala, ali i osjetno bolji od defaulta. Ok, to spada u "performance" dijelove, pa su to više upgradei nego održavanje, ali samo komentiram da nije uvijek OEM najbolje moguće.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 27 minuta
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO