02.03.2024 | 00:31
[quote="cariblanco" post=221133]
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
dpasaric kaže:
...Samo Skandinavija i Baltik daju sve od sebe da Ukraina pobjedi. Ali to stvarno nije ni blizu dovoljno...
Ali kakve su to iluzije da se može pobjediti nuklearna sila? Od prvog dana je jasno da to nije moguće, svako dalje guranje i eskalacija samo vodi do
novih ukrajinskih žrtava i potencijalne nuklearne esklalacije, znači potpuno suludo i besmisleno.
Na ovo moram reagirati, jer ovo nisu činjenice, nego obična
propaganda. Ako ja u temi npr. kažem Tino je glup ( znam da ti ovo nećeš krivo shvatiri
) i to ponovim u temi 50-100 puta, siguran sam da će jedan dio korisnika ove teme doći do zaključka, da je Tino stvarno glup.
Argumenti da se stvarno ne može pobjediti nuklearna sila, bi bili opravdani, da je jedino Rusija nuklearna sila, a to nije. Ameri su izgubili rat u Vijetnamu i Afganistanu, Francuzi kolonije po Africi, Sovjeti su izgubili rat u Afganistanu koji je bio u njihovom dvorištu i nitko nikad nije prijetio s atomskim ratom, kao sada Rusi? Ovo su sve činjenice koje su već iznesene u temi, ali one za neke ne važe, jer je važnija propaganda od njih.
Žao mi je, ali i dalje stojim iza toga da se Rusiju ne može poraziti u Ukrajini bez da dođemo do MAD scenarija (Mutually Assured Destruction). Uspoređuješ kruške i jabuke; situacije nisu nikako usporedive, a pogotovo je Afganistan bez smisla jer niti je Afganistan imao mogućnost instaliranja nuklearnih raketa, niti je bio dio SSSR-a, niti je strateški i ekonomski važan kao Ukrajina. Rusija je visoko zainteresirana i visoko motivirana da Ukrajinu ima pod svojom kontrolom. I ići će do kraja, ne blefiraju. Ako NATO to ne može prihvatiti i krenuti u pregovore možemo samo završiti s nuklearnim ratom.
A dobiti ih tamo u kopnenom konvencionalnom ratu bez nuklearnog napada *nije moguće*. I ako ne vjeruješ mojim dječjim "Starcraft scenarijima" (BTW koji su se u 2 godine pokazali ispravnima!), pročitaj *još jednom* što kaže sama američka vojska o tome, evo imam izdvojeno za tebe, da ne tražiš po 250 stranica rasprave jer si to već više puta ignorirao kao valjda "nebitnu sitnicu", a to je ključni problem američke vojske:
"The Russia-Ukraine War is exposing significant vulnerabilities in the Army’s strategic personnel depth and ability to withstand and replace casualties. Army theater medical planners may anticipate a sustained
rate of roughly 3,600 casualties per day, ranging from those killed in action to those wounded in action or suffering disease or other non-battle injuries. With a 25 percent predicted replacement rate, the personnel system will require 800 new personnel each day. For context, the United States sustained about 50,000 casualties in two decades of fighting in Iraq and Afghanistan. In large-scale combat operations, the United States could experience that same number of casualties in two weeks.
In addition to the disciplined disobedience required to execute effective mission command, the US Army is facing a dire combination of a recruiting shortfall and a shrinking Individual Ready Reserve. This recruiting shortfall, nearly 50 percent in the combat arms career management fields, is a longitudinal problem. Every infantry and armor soldier we do not recruit today is a strategic mobilization asset we will not have in 2031. The Individual Ready Reserve, which stood at 700,000 in 1973 and 450,000 in 1994, now stands at 76,000. These numbers cannot fill the existing gaps in the active force, let alone any casualty replacement or expansion during a large-scale combat operation."
Znači pazi - ovo sami Ameri na vojnoj akademiji govore o teoretskom scenariju da ONI dođu pomoći sa svojom kopnenom vojskom! A kamo li da to može Ukrajina sada s preostalim borcima. Mrtvih i ranjenih je barem 500.000. Sjetimo se kada je još davno Ursula na TV priznala da ih je 100.000, a onda oni neki dan govore da imaju 35.000 mrtvih. Isprazna progaganda. Nemaju više ljudi, razmišljaju regrutirati starije srednjoškolce, otvoreno su na TV pričali o vojačenju žena, a gledali smo i kako hvataju blaže invalide, to znači da je situacija s ljudstvom očajna.
Znači jedini *teoretski* način je da sve EU članice daju svoje sinove za tu ne-EU zemlju da ih tamo samelje ruski vojni stroj. Bi li ti poslao svoje sinove tamo? Bi li sam otišao? Naravno da ne bi. E pa vidiš, jednako tako ne bi niti itko drugi, pa čak i sami Ukrajinici - osim onih koji su to bili prisiljeni. Ovi drugi su i ovdje kod nas, u Hrvatskoj, na moru, u svojim Teslama, Mercedesima i Porscheima.
Ljudstvo je iscrpljeno i samo držanje bojišnice će biti sve teže, a kamo li neka ofenziva. A Rusima se ne žuri posebno, oni obranu melju malo po malo.