27.02.2024 | 08:30
dpasaric kaže:
Ajoooj.
Ružno je od mene i odmah se i ispričavam što ću te pitati koliko imaš godina, ali činiš mi se vrlo mlad? Nije ovo neki zlonamjerni "ad hominem", nego to govorim jer sam i ja prije bio daleko više nalik tebi; bavio se svojim uskim tehničkim temama i rijetko išao u neke dublje društveno-političke analize. No, dolaskom pandemije, a kasnije i ovog rata koji nam je opasno blizu, zagrebao sam sve to i počeo sklapati mozaik - ali ne da bih "navijao"
Samo ću se osvrnuti na 9/11, kada si ga već spomenuo, jer danas se zna da je WTC bio "inside job" s više zaintersiranih strana,
Ako ti Gaza "nije genocid", to znači da informacije dobijaš iz MSM-a. Nema drugog objašnjenja da to itko čovječan misli nakon što pogleda snimke i novinarska izvješća koja ne dolaze od plaćenićkih medija.
Nemaš brige, teško me uvrijediti, posebno ovako internetskim diskusijama. Ipak sam dovoljno mlad da mi je prva e-mail adresa bila na jagor.srce.hr domeni
I kako sam toliko mlad i kako me povijest - politika - ratovanje zanimaju od malih nogu, to i iste pratim još od Iračko-iranskog rata. I dovoljno rano sam shvatio da za shvatiti što se stvarno dešava, treba pratiti čim više izvora. Recimo, kad je rat bio kod nas, i ORF i TV Slo i radio BG na srednjem valu. Jer, kod nas nisi čuo ni za poraz na Kupresu, ni za propale akcije u Baranji, ni pad Bosanskog Broda nije baš tako eksplicitno bio objašnjen.
I ne, nije mi trebala pandemija da "otkrijem" kako svijet funkcionira. I naročito ne mislim da ću "otkriti" kako svijet funkcionira gutanjem najglupljih trash sadržaja koje nađem na internetu.
Zapravo, mislim da puno bolje kužim kako svijet funkcionira, upravo zato jer sam si dao truda i od malih nogu pročitao stotine knjiga na tu temu. I zato jer sam od tinejdžerskih dana sudjelovao u aktivističkoj i političkoj sceni koju, mogu reći, jako dobro poznam izunutra. I zato jer sam aktivan član nekih udruga o kojima ljudi koji nemaju pojma svašta pričaju... pa mi bude jako smiješno njihove priče slušati.
I budući da imam dovoljno iskustva u svemu tome, i budući da sam prije četiri godine, mjesec dana prije početka pandemije, sjedio za istim stolom s nekim ljudima koji su kasnije kod nas donosili odluke vezane uz pandemiju, mogu ti reći da nije postojao, niti postoji, nikakav plan. Postoji samo grupa nesposobnih ljudi koji donose ho-ruk odluke u nadi da će pred javnosti ispasti čim manje glupi. I to je sva mudrost. Zapad je, na žalost, kroz tri generacije blagostanja zaboravio kako izgledaju smrt i patnja i nitko od političara nije imao hrabrosti reći - "A gledajte, tko nije živio do 80-te, teško da će nešto bitno proživjeti u idućih pet ili deset godina. Žrtve su nužne za dobrobit budućih generacija." I bok.
Ti tražiš fantastična objašnjenja da ti potvrde tvoje teorije, ja se držim Occamove britve. Pa kad me pitaš da li je sve veliki misteriozni plan da se porobi čovječanstvo, ili nas vode potkapacitirani klaunovi koji su na vrh isplivali jer najlakše guraju glavu u tuđi šupak, za mene ti nema puno dileme.
I konačno, ne, ovo što se dešava u Gazi nije genocid. Ne velim to jer "gutam MSM", nego zato jer sam imao prilike proći kolegij i pisati rad kod pok. prof. Krapca krajem 90-ih na temu Međunarodnog kaznenog suda pa su mi svi ti pojmovi iz ratnog prava jako dobro poznati. Recimo, definiciji genocida je puno bliže ono što se dešava u Ukrajini jer tamo imaš jednu stranu koja aktivno niječe postojanje druge nacije, ili ono što bi se dešavalo u Izraelu da je, kojim slučajem, odnos snaga obrnut.
Izrael Palestincima ne niječe pravo na postojanje, niti niječe da oni postoje, niti poduzima radnje da aktivno uništi jednu etničku skupinu. Da, koriste nerazmjernu silu da ostvare svoje ciljeve, da to je po svemu sudeći kršenje pravila ratovanja, ali, ne nije genocid. Dao bih ti link na definiciju genocida, ali poučen iskustvom, ti bi vjerojatno izvadio tri rečenice i ignoirao ostatak teksta pa neću gubiti vrijeme