26.02.2022 | 05:55
dpasaric kaže:
Ono što nisam uspio pohvatati je zašto Ukrajina nije željela potpistati da neće postati članica NATO-a i eto sretnog kompromisa bez mrtvih i goleme štete?
Pa oni nisu u NATO-u, ali vidiš da bi bolje bilo da jesu. Nisu baš zbog toga da se Rusi ne provociraju.
Čisto sumnjam da bi Ameri mirno gledali da Rusi dogovore mogućnost instalacije projektila na Kubu.
Pa i nisu 60-tih.
A o licemjerju EU da ne pričam, sve neke velike osude i sankcije, ali kada to radi naša NATO strana, onda "booo", samo okrenu glavu. Putin je Zelenskyyog barem zvao na razgovor, Ameri nikoga nisu zvali na razgovor, samo su ih "etiketirali" kao teroriste i pobili - bez ikakvog suda, dokaza, međunarodne arbitraže i Vijeća UN-a.
Sve za lovu, i Putin je zvao Zelenskyog tek nako što su mu zamrznuli imovinu, a 5 minuta kasnije je cijelo Ukrajinsko vodstvo proglasio teroristima i drogerašima, tako da se u tome ništa ne razlikuju.
Dakle, to je igra velikih, važe pravila za velike i nema tu neke pravde i demokracije, veća sila će uzeti svoje i to je to. Najbolje što mali čovjek može napraviti je maknuti se s puta takve velike sile.
Nisam baš siguran dali tu postoje pravila. Ali onih koja su dogovorili -UN Karta- se očito ne pridržavaju.
Moje je mišljenje da nekakav stvarni, destruktivni, pravi full-scale rat, za Ukrajinu uopće nema smisla; to je kao borba vjeverice s medvjedom, samo će si uništiti zemlju i na kraju opet izgubiti jer niti jednu velesilu ne možeš pobjediti, mogu samo oboje izgubiti, ali to ako si recimo Pakistan koji ima 165 nuklearnih bombi. Ako nisi nuklearna sila, pristani na ono što ti se nudi i živi dalje.
Možda, ali sloboda je ono što se najskuplje plaća. Uvijek najebu male zemlje gdje se veliki potuku. Kuba još nije došla sebi. Ne štitim ni zapad ni Putina, samo znam da mi se ne živi pod ruskom čizmom i draža mi je EU nego Amerika. Tako su i Ukrajinci odlučili da bi bilo najbolje da se priklone dvoličnom zapadu. Jer u Rusiji zatvaraju opoziciju, ne dozvoljavaju nikakav protest, pomažu autokratima (Bjelorusija) itd.