OWC & Memoryx ECC Ram
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OWC & Memoryx ECC Ram

08.08.2008 | 10:53
Kako prvo, velik pozdrav svim Jabucarima posto sam ovdje novi.
A drugo zanima me sljedece:
Na ovom forumu sam vidio da dosta spominjete kupnju memorije (u ovom slucaju ECC 800) preko OWC-a i Memoryx-a
Pogledao sam i jedan i drugi site i po svemu memorija ispadne puno jeftinija nego u Hrvatskoj a i inace naspram orginal Apple-ove. Mene sad zanima koliko je ta kupnja sigurna? I jel stvarno ta memorija u potpunosti kompatibilna s Mac Pro strojevima jer na stranim forumima je bilo slucajeva da se ljudima kompovi ruse i u testovima rade ECC greske. Zamolio bi sve vas koji imate iskustva s takvom memorijom za savijet - da li je ta memorija sigurna i isplati li kod njih uzet duplo gb za cijenu Apple-ove i postoji li kakav rizik? Unaprijed svima hvala i jos jednom pozdrav - forum je super!
08.08.2008 | 11:40
Isplati se i kupovina je sigurna. Do sada smo nebrojeno puta kupovali u OWC-u i nikada problem s njima. U zadnjoj turi kupili smo 30-ak giga ECC RAM DIMM-ova i svi su ispravni. Niti na jednom stroju nismo imali nikakve greške, a kamo li rušenja.

Inače, ECC greška (koja se može vidjeti u System Profileru) ne znači pokvaren RAM, već samo da je ECC (Error Correcting Code) uspio korigirati problem kada (sada malo idemo u Star Trek terminologiju) alfa-čestica udari u čip i okrene koji bit. Na običnom RAM-u za to nikada i ne saznaš. U svemiru je to problem, na Zemlji manje jer nas štiti atmosfera. Uglavnom, Mac napiše da li je greška ispravljena ili ne. Apple kaže da je dozvoljeno čak više desetaka grešaka top tipa unutar 24 sata. Ja sam u pola godine samo jednom vidio ECC grešku i Mac je uredno rekao da je sve OK i da je problem ispravljen.

Više o ECC logici rada pročitaj ovdje:

en.wikipedia.org/wiki/ECC_memory#Error-correcting_memory

Jedini mogući povremeni problem na nekim Mac Pro strojevima ako ih se napuni gomilom RAM-a, koji je izmješan s originalnim Appleovim, jest da u nekim rasporedima DIMM-ova to zna zbuniti stroj prilikom restarta, pa restart moramo ponoviti ili držati tipku OPT/ALT. Stvar je benigna i ako se dogodi, prvo treba pokušati drugačije rasporediti DIMM-ove. Kako većina Mac korisnika ne restarta strojeve tjednima i tjednima, mnogi to vjerojatno nisu niti primjetili. Ja sam to prvi put sreo nakon 4 mjeseca i onda sam našao thread o tome na službenom Apple forumu. Ne bih se time zabrinjavao.
08.08.2008 | 13:05
Thnx na odgovoru i objašnjenju, nisam se nikad prije susreo s ecc memorijom pa me bunilo...
Znao sam da nekad zna doci do nekompatibilnosti u stroju ako su mjesani ramovi, pogotovo ako su pri tome i razlicitog kapaciteta a nisu orginal pa se treba malo potruditi, nisam jedino znao za te ECC "greske" pa nisam htio riskirati - onom logikom radije 4 u ruci nego 8 na grani
U svakom slucaju ova vijest je predivna Thnx!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 19 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Damirst, jura22, Tomek, VanjusOS, Anonimci (455)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO