20.10.2025 | 09:35
A što sad radi Porezna uprava kad nekog istražuje? Uhvati se nečije (tvoje, moje, čijegod) firme i onda davi danima, tjednima i mjesecima. Dajte ovaj papir, dajte onaj papir, napišite ovo obrazloženje. Aha, ali gledajte na ovoj uvoznoj deklaraciji piše ova šifra, a na vašoj skladišnoj primki piše ona. Da, znam, to je greška špeditera, ali je ipak vaša odgovornost. Tražite od špeditera pismeno očitovanje. A kakve ste ovo troškove isplaćivali zaposlenicima na tekući račun? Pribavite nam još dokaza da su zaista išli na taj službeni put. Da, avionska karta na ime tog zaposlenika je u redu, ali dajte da vidimo još dokumenata. Pa ne znam kojih, valjda ima još nekih dokumenata. Kako to da ste isplatili samo dnevnice, a niste troškove smještaja? Aha, naš naručitelj je platio smještaj u Vijetnamu. E, pa ne može to tako. Svom zaposleniku morate vi platiti smještaj pa prefakturirajte naručitelju. Aha, pa možda je takva praksa u Vijetnamu, ali kod nas je ovakva.
I tako... u firmi u kojoj si i direktor, i referent za putne naloge, i spremačica, i prodaja, i nabava, i projektant, kad ti tako Porezna uprava iz dana u dan otkida po 2-3 sata dragocjenog vremena sa svojim sitničavim birokratskim zahtjevima, nakon tjedan dana kažeš "Dajte ljudi, molim vas, naplatite tu kaznu, kakvu god hoćete, i pustite me da radim jer ćete me otjerati u stečaj na ovaj način.", a oni se čudom čude, kao "Neee, pa sve je u redu, samo nam treba tih par dokumenata.".
Bože mili, ako se tako ponašaju prema firmama u kojima je sve u redu, kakav je tek režim tamo gdje nešto ne valja?
Tako da, ja pozdravljam tu najavljenu praksu da kažu "omogućite nam pristup svemu, mi ćemo sami sve provjeriti". Jer se na kraju svodi na isto. I ne vjerujem baš da će sad naokolo lopatom ići plijeniti mobitele i računala kome god stignu. Nema ih ni blizu dovoljno.