28.10.2025 | 10:17
dpasaric kaže:
Air kaže:
Moje pitanje je:
Da li ti poštuješ takve zakone za koje smatraš da su nepošteni / neispravni?
Da li poštuješ gomilu zakona koji su nepošteni (iako ne znaš da su nepošteni - jer to se tek sazna kada te optuže po takvom zakonu)?
To je tebi opravdanje da nitko ne treba težiti poštenju, pravednosti i ostalim temeljnim vrijednostima čovječanstva?
To je tebi opravdanje da u nekim situacija ne treba težiti poštenju, pravednosti i ostalim temeljnim vrijednostima čovječanstva?
....
Bilo bi ispravno, prema nekim temljnim pravilima komunikacije, da na svako moje pitanje napišeš svoj odgovor.
Ne, ne poštujem zakone koji su nepravedni i neispravni. I ako me sila sustava prisili da zato platim kaznu, borim se svim legalnim sredstvima da to osporim, a tek kada ostanem bez zadnjeg načina da dokažem nepravednost i besmisao nekog zakona, tada priznajem poraz i plaćam kaznu. Nedavno sam imao takvo višemjesečno natezanje po pitanju kazne za parkiranje.
I da, meni je to što je neki sustav i njegovi zakoni nepravedni, sasvim jasno opravdanje da se oni ne poštuju.
Samo konformistička budala i kukavica će slijepo slijediti krivi i nepravedni zakon. U kontekstu ove rasprave.
Nameće se zanimljivo pitanje kod ovakvog tvog stava.
Obzirom da ne znaš koji su koji pravedni a koji su nepravedni (koji imaju “rupu u zakonu” ili imaju klauzolu / neki amadman koji izuzima neku grupu povlaštenih kao što je to slučaj veta SAD Ii ekipe),
koje zakone poštuješ a koje ne?
Kako i ti ne ispadneš konformistička budala?
Ili si ih do sada ipak poštivao kao i sve konformističke budale s obzirom da nisi u zatvoru?
I to što ti zagovaraš, poštivanje krivo nasađenih i nepravednih zakona je potpuno suprotno "težnji k poštenju, pravednosti i ostalim temeljnim vrijednostima čovječanstva". Znači sam grizeš svoj rep.
Sudstvo i pravda po definiranim zakonima u svom temelju / primjeni nisi pravedno postavljeni:
Pravdu na sudu u načelu ne odnosi pravedni zakon nego pravdu odnosi onaj tko ima više para - tko može platiti uspješnijeg odvjetnika.
Kada to povežem s tvojim odgovorom o konformističkim budalama dolazimo do niza zanimljivih zaključaka… primjerice: niti jedan zakon u svojoj primjeni nije pravedan pa smo onda svi osim okorjelih kriminalaca konformističke budale.
Točno je da mnogi zakoni nisu pravedni na razne načine, ali nas oni u nekim temeljima distanciraju od primitivizma i bezakonja.
Zakoni se razvijaju / ispravljaju / napređuju /
ili degradiraju godinama - ovisno o svijesti i sustavu vrijednosti društva u kojem su.
Mnogi zakoni neće još dugo biti pravedni. A o prošlosti da ne pričamo.
Po takvoj tvojoj logici bi danas vladalo apsolutno bezakonje jer eto nema pravednog zakona?
Nije ispravno, niti sam ja dužan tebi napisati odgovor na svako tvoje pitanje. Za to bih trebao imati stalno radno mjesto s barem pola radnog vremena "odgovarača na Berislavova pitanja" - koja toliko nepotrebno odu u širinu i rasplinu ono bitno, da nakon toliko godina rasprave ovdje, to nema nikakvog smisla. To nije nepoštivanje tebe kao osobe ili sugovornika, već jednostavno nije održivo na takav način komunicirati.
Naravno nisi dužan ti odgovarati na pitanja upućena tebi, ali ako si se uključio u diskusiju, postavljaš pitanja drugim sudionicima diskusije i oni ti uredno odgovaraju, to tvoje ne odgovaranje govori o tebi.
Rusi bi bili budale da su oni časni pravednici i svjetske "moralne vertikale" dok gomila drugih aktera laže i izigrava dogovore i međunarodno pravo, izvode agresije gdje i kako im se hoće bez ikakvih sankcija. Rusi štite svoj integritet i gospodarski interes, jednako kao i drugi veliki igrači za tim stolom. I zato ne treba biti licemjer, nego realno prihvatiti situaciju
Rusi su isti kao i Ameri ili Francuzi ili Englezi ali poanta je da ti jedno njih opravdavaš.
S druge strane, kada nešto ne valja, od nekog trenutka, od nekoga, to treba početi postavljati ispravno i ispravljati.
Ali tvoj je stav da se ne može ispravljati / postavljati ispravno dok nije savršeno jednako i u istom trenutku prema svima.
Taj stav podržava sadašnje negativno stanje jer je neostvarivo za mnoge probleme čovječanstva da savršeno jednako i u istom trenutku ispravno djelujemo prema svima.