Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

22.10.2025 | 21:01
Nema nam druge nego ovo.

IMG_1753.jpeg
22.10.2025 | 22:14
jel ovo ruski moskvic?
znaci 1 konjska snaga + jos jedna konjska snaga kad ide uzbrdo, kad vozac pripomogne na gurku
22.10.2025 | 22:27
Koja su to kola bolja od moskviča?
22.10.2025 | 22:59
Meni više sliči na Ladu. Inače, radni konji potegnu 4-5 konjskih snaga svaki.
22.10.2025 | 23:46
IgorD kaže:
Koja su to kola bolja od moskviča?

23.10.2025 | 00:15
smayoo kaže:
Meni više sliči na Ladu. Inače, radni konji potegnu 4-5 konjskih snaga svaki.

Moskvič, Moskvič... Imali smo takvog zelenog
Moskvich.jpg
23.10.2025 | 00:50
to je ruski visenamenski auto, cvrsta konstrukcija, stavis protivavionski mitraljez na krov i pravac - berlin!
al, eto prestali da ga proizvode.
23.10.2025 | 09:21
Evo malo "kontroverznog" Kolakušića, hrvatskog ex-zastupnika u Briselu, na temu Ukrajine. Zabavno je kada on istrese činjenice koje su "teorija zavjere", suprotni tabor vrlo teško može izvući što je krivo rekao.

23.10.2025 | 09:23
Dida moje nekadašnje cure, iz vremena kad sam bio brucoš na faksu, bio je oficir JRM u mirovini koji je zadnje godine prije mirovine bio na dužnosti u komandi V. vojnog odsjeka u Zagrebu pa je onda, kad je otišao u mirovinu, par mjeseci godišnje živio u Zagrebu, a ostatak godine u Splitu. A njegova je unuka stanovala u njihovom stanu u Zagrebu i mogla je koristiti njegov auto kad bismo išli nekamo van vikendom. Auto je bio Volga, mislim da se nikad u životu nisam vozio u ničem većem (uključivo i Cadillac moje tete i tetka, 1981. u Los Angelesu ). Na tom autu se najbrže micala kazaljka od goriva.
23.10.2025 | 09:26
Da, mislim da svi žele kraj rata osim jedne strane. Ta jedna strana je jedina do sad odbila bezuvjetni prekid vatre. Možeš naći, i hoćeš, bezbroj šupljih opravdanja, ali činjenice su skroz jednostavne.

Jedna država je poslala vojsku na teritorij druge.
Jedna država nediskriminatorno gađa civilne ciljeve.
Jedna država odbija bezuvjetni prekid vatre.

Kolakušić je "kontraš" koji ime svog kontriranja skuplja glasove. A to o čemu priča, u to sam nikada nije vjerovao. Sjedio sam s njime više puta i on je tipičan lik koji jedno misli, a drugo priča. Točan pojam za to je "oportunist" i "populist".
23.10.2025 | 10:17
smayoo kaže:
Dida moje nekadašnje cure, ...

I ja sam nekad davno bio zaljubljen u curu čiji je tata vozio moskviča ali smo bili 3-4 godine pre mladi za vozačku pa me nije nikad provozala u tatinom autu.
23.10.2025 | 15:01
www.reuters.com/business/energy/indian-r...rce-says-2025-10-23/

Ovo ce biti zanimljivo cak i ako se 50% ostvari.
24.10.2025 | 00:16
26.10.2025 | 18:35
Mislim da neće skoro kraj rata...
Iako se svi "trude" da prestane.
LP
26.10.2025 | 19:58
Link za one koji zele znati vise o lazljivom Sachsu

https://youtu.be/pgt7VlyxmPA?si=PR0m_Qf6Z_nqtCIE
26.10.2025 | 20:02
Aktiva kaže:
Mislim da neće skoro kraj rata...
Iako se svi "trude" da prestane.
LP

Kraj 'rata' ce nastupiti kada Ukrajina bude u potpunosti suverena, i kada bude mogla sama odlucivati o svojoj sudbini bez dozvole Rusije. A to se, po mom misljenju, nece desiti za Putinovog zivota.
26.10.2025 | 21:11
x.com/KShevchenkoReal/status/1981608599227920574

> Russia's attempt to control its economy is backfiring, creating a severe logistical crisis. A massive ‼️10,000-truck‼️ jam has formed at the Russia-????????Kazakhstan border due to customs checks, with authorities inspecting up to 99% of vehicles. This is Moscow's new policy across all land routes to fight "gray imports" of electronics, sanctioned goods, and branded items.

Bilo bi logično da to Kazakstan provjerava, ali ne, Rusija naplaćuje carine na tu robu iako je neophodna u Rusiji.

S druge strane, Rusija se još uvijek drži. Bio sam 100% siguran da će puknut ovu jesen i to sam na Jabučnjaku nekoliko puta ponovio. Međutim, i dalje guraju. I dalje nekako krpaju troškove i izvode ofanzivne akcije u Ukrajini. Možda iduće jeseni?
27.10.2025 | 00:17
Jimmy Dore komentira sjajno izvedenu Russia Today TV reklamu u kojoj sprdaju zapadni MSM:

Možemo reći "rugala se sova sjenici" jer u Rusiji nepodobni padnu kroz prozor, ali ovo s čime su se našalili je toliko komično - jer je istina.
27.10.2025 | 07:25
IgorD kaže:

S druge strane, Rusija se još uvijek drži. Bio sam 100% siguran da će puknut ovu jesen i to sam na Jabučnjaku nekoliko puta ponovio. Međutim, i dalje guraju. I dalje nekako krpaju troškove i izvode ofanzivne akcije u Ukrajini. Možda iduće jeseni?

Sto znaci drži, a sto puknuti? To je jako relativno

Postoji cuvena izreka (pripisivana mnogima) koja (otprilike) kaze: Rusija nikad nije toliko snazna kako izgleda, niti toliko slaba kako izgleda.

Imam poznanika koji zivi duboko u Rusiji, u Orenburgu, koji kaze da u ducanima ima svega, cijene neprekidno i rapidno rastu, ali to povecanje cijena ne dovodi u vezu sa ratom.
Za clanove njegove familije i ljude u njegovom okruzenju, rat nije dnevno politicka tema uopce. Kaze da dnevno dobivaju poruke na mobitel o mogucim napadima dronova, ali te poruke nitko vise ne uzima za ozbiljno.

Rusija je 'zaba' koja se polako kuha vec 3-4 godine, i koliko god moze, prilagodjava se promjenama.

Vojno, napreduju brzinom od par kilometara na vrlo ogranicenim podrucjima.
Ekonomski, prezivljavaju zahvaljujuci 'war chestu' koji je na pocetku rata imao 300 milijardi US$. Koliko ima sada, tesko je reci. Prema nekim prognozama oko 50-100.
Politički, nema se sto raspasti jer ne postoji apsolutno nikakva alternativa.
Drustevno i socijalno, tesko da nesto zbilja moze 'puknuti', prosjecan rus je politicki letargican sve dok ima osnovne socijalne usluge koje drzava pruza.

Ukoliko se nove 'sankcije' ostvare samo 50% te Kina i Indija zbilja prestanu kupovati rusku naftu, i to potraje jedno 3-6 mjeseci, vjerojatno cemo primjetiti neke promjene.

Do tada, sve po starom...
28.10.2025 | 08:56
> Sto znaci drži, a sto puknuti? To je jako relativno

Recimo, propadne jedna od najvećih banaka, najvećih naftaša ili nešto u tom stilu.

threadreaderapp.com/thread/1982887759498150001.html

> The battle for Pokrovsk is very different to the infamously bloody battle for Bakhmut two years ago, due to the presence of swarms of kamikaze and cargo drones. A commentary by a Russian warblogger highlights how urban warfare has changed.
28.10.2025 | 10:17
dpasaric kaže:
Air kaže:
Moje pitanje je:

Da li ti poštuješ takve zakone za koje smatraš da su nepošteni / neispravni?

Da li poštuješ gomilu zakona koji su nepošteni (iako ne znaš da su nepošteni - jer to se tek sazna kada te optuže po takvom zakonu)?

To je tebi opravdanje da nitko ne treba težiti poštenju, pravednosti i ostalim temeljnim vrijednostima čovječanstva?

To je tebi opravdanje da u nekim situacija ne treba težiti poštenju, pravednosti i ostalim temeljnim vrijednostima čovječanstva?

....

Bilo bi ispravno, prema nekim temljnim pravilima komunikacije, da na svako moje pitanje napišeš svoj odgovor.

Ne, ne poštujem zakone koji su nepravedni i neispravni. I ako me sila sustava prisili da zato platim kaznu, borim se svim legalnim sredstvima da to osporim, a tek kada ostanem bez zadnjeg načina da dokažem nepravednost i besmisao nekog zakona, tada priznajem poraz i plaćam kaznu. Nedavno sam imao takvo višemjesečno natezanje po pitanju kazne za parkiranje.

I da, meni je to što je neki sustav i njegovi zakoni nepravedni, sasvim jasno opravdanje da se oni ne poštuju. Samo konformistička budala i kukavica će slijepo slijediti krivi i nepravedni zakon. U kontekstu ove rasprave.

Nameće se zanimljivo pitanje kod ovakvog tvog stava.

Obzirom da ne znaš koji su koji pravedni a koji su nepravedni (koji imaju “rupu u zakonu” ili imaju klauzolu / neki amadman koji izuzima neku grupu povlaštenih kao što je to slučaj veta SAD Ii ekipe),
koje zakone poštuješ a koje ne?
Kako i ti ne ispadneš konformistička budala?

Ili si ih do sada ipak poštivao kao i sve konformističke budale s obzirom da nisi u zatvoru?

I to što ti zagovaraš, poštivanje krivo nasađenih i nepravednih zakona je potpuno suprotno "težnji k poštenju, pravednosti i ostalim temeljnim vrijednostima čovječanstva". Znači sam grizeš svoj rep.

Sudstvo i pravda po definiranim zakonima u svom temelju / primjeni nisi pravedno postavljeni:

Pravdu na sudu u načelu ne odnosi pravedni zakon nego pravdu odnosi onaj tko ima više para - tko može platiti uspješnijeg odvjetnika.

Kada to povežem s tvojim odgovorom o konformističkim budalama dolazimo do niza zanimljivih zaključaka… primjerice: niti jedan zakon u svojoj primjeni nije pravedan pa smo onda svi osim okorjelih kriminalaca konformističke budale.

Točno je da mnogi zakoni nisu pravedni na razne načine, ali nas oni u nekim temeljima distanciraju od primitivizma i bezakonja.

Zakoni se razvijaju / ispravljaju / napređuju / ili degradiraju godinama - ovisno o svijesti i sustavu vrijednosti društva u kojem su.

Mnogi zakoni neće još dugo biti pravedni. A o prošlosti da ne pričamo.
Po takvoj tvojoj logici bi danas vladalo apsolutno bezakonje jer eto nema pravednog zakona?

Nije ispravno, niti sam ja dužan tebi napisati odgovor na svako tvoje pitanje. Za to bih trebao imati stalno radno mjesto s barem pola radnog vremena "odgovarača na Berislavova pitanja" - koja toliko nepotrebno odu u širinu i rasplinu ono bitno, da nakon toliko godina rasprave ovdje, to nema nikakvog smisla. To nije nepoštivanje tebe kao osobe ili sugovornika, već jednostavno nije održivo na takav način komunicirati.

Naravno nisi dužan ti odgovarati na pitanja upućena tebi, ali ako si se uključio u diskusiju, postavljaš pitanja drugim sudionicima diskusije i oni ti uredno odgovaraju, to tvoje ne odgovaranje govori o tebi.

Rusi bi bili budale da su oni časni pravednici i svjetske "moralne vertikale" dok gomila drugih aktera laže i izigrava dogovore i međunarodno pravo, izvode agresije gdje i kako im se hoće bez ikakvih sankcija. Rusi štite svoj integritet i gospodarski interes, jednako kao i drugi veliki igrači za tim stolom. I zato ne treba biti licemjer, nego realno prihvatiti situaciju

Rusi su isti kao i Ameri ili Francuzi ili Englezi ali poanta je da ti jedno njih opravdavaš.

S druge strane, kada nešto ne valja, od nekog trenutka, od nekoga, to treba početi postavljati ispravno i ispravljati.
Ali tvoj je stav da se ne može ispravljati / postavljati ispravno dok nije savršeno jednako i u istom trenutku prema svima.
Taj stav podržava sadašnje negativno stanje jer je neostvarivo za mnoge probleme čovječanstva da savršeno jednako i u istom trenutku ispravno djelujemo prema svima.
28.10.2025 | 14:24
IgorD kaže:
> Sto znaci drži, a sto puknuti? To je jako relativno

Recimo, propadne jedna od najvećih banaka, najvećih naftaša ili nešto u tom stilu.

Ako je vjerovati net.hr-u, onda se to desilo

net.hr/danas/svijet/ruski-naftni-div-ras...f0-8210-9600040c8f8e
28.10.2025 | 16:15
yvann11 kaže:
IgorD kaže:

Ako je vjerovati net.hr-u, onda se to desilo

Aha, to Lukoil prodaje svoju imovinu u EU, ali mislim da su još daleko od toga da bi propali. Samo će dobiti gomilu keša koji im država može oteti za popunit rupe u budžetu
28.10.2025 | 17:43
naravno da nece propasti. dobice nesto kesa, al u ovoj situaciji nece biti ni priblizno pravoj vrednosti.
te pare ce naravno otici gde treba, ali je steta sto nece biti dotoka zdravih para sa strane na dalje. to boli putina, i zato su se opasno uzmuvali, jos uz dodatnu najavu moguce isporuke 'patriot'-a.
28.10.2025 | 19:04
Air kaže:
S druge strane, kada nešto ne valja, od nekog trenutka, od nekoga, to treba početi postavljati ispravno i ispravljati.

Ali tvoj je stav da se ne može ispravljati / postavljati ispravno dok nije savršeno jednako i u istom trenutku prema svima.

Taj stav podržava sadašnje negativno stanje jer je neostvarivo za mnoge probleme čovječanstva da savršeno jednako i u istom trenutku ispravno djelujemo prema svima.

Da, slažem se da stvari treba početi postavljati ispravno. No, ti si od svih trenutaka kada bi trebalo "a od sada pošteno" (kako su to Maratonci dobro saželi), odabrao da je to baš trenutak ruskog upada u Ukrajinu, a niz situacija prije ili kasnije, koje nemaju veze s Rusima, nisu važne! To je, iznova, licemjerno.

To tako ne ide - jer da bi se počelo raditi ispravno mora postojati dogovor i jamstvo sviju strana da će se od trena XY raditi ispravno. Takvog dogovora nema i nesuvislo je onda tražiti da se Rusija jednostrano drži nekakvog moralnog zakona, a svi ostali da i dalje divljaju kako im se sviđa.

Pogledajmo što se sve dogodilo u svijetu nakon napada na Ukrajinu i ništa od toga ti nije problem? Zašto nisi zatražio od Amera da ne bombardiraju Iran ili od Izraela da ne potaraca Gazu? I kladim se da bi se to dogodilo bez obzira imamo li rat u Ukrajini ili ne. Znači, ti očekuješ da Rusi budu visokomoralni, a svi ostali globalni akteri mogu i dalje šerifovati kako im se sviđa!

Shvaćaš li koliko je tvoja filozofija nesuvisla u kontekstu stvarnog života?

Tražiš od samo jedne strane da se drži moralnog kodeksa, a za sve ostalo okrećeš glavu!
28.10.2025 | 19:18
Ender kaže:
naravno da nece propasti. dobice nesto kesa, al u ovoj situaciji nece biti ni priblizno pravoj vrednosti.
te pare ce naravno otici gde treba, ali je steta sto nece biti dotoka zdravih para sa strane na dalje. to boli putina, i zato su se opasno uzmuvali, jos uz dodatnu najavu moguce isporuke 'patriot'-a.

Nisam ovo bas najbolje upratio

Pa Ukrajina vec ima Patriot rakete. Da nisi mislio na Tomahawk?
28.10.2025 | 19:27
Sorry, moja greska.
U pravu si.
28.10.2025 | 23:00
Koji će im klinac Tomahawk?...sad si gruntam, Rusi su prešli na konje, pa možda su Tomahawk namjenjeni protiv tih konja ? Možda je jeftinije da naprave neke "čeke" gdje bi stavili šečer i namamili konje
29.10.2025 | 01:25
aha, sad kapiram, mozda su u pitanju oni tomahavci - rucno oruzje kao sekira koje su indijanci koristili. onda ima smisla za borbu protiv magaraca i konja
29.10.2025 | 10:07
evo jutros sta citam u MSM medijima:

nova.rs/vesti/svet/putin-u-strahu-od-drzavnog-udara/
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 19 minuta
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, jura22, Riba, tino1, Anonimci (788)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.93 Seconds

Provided by iJoomla SEO