MacOS 26, iOS26…
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacOS 26, iOS26…

17.09.2025 | 21:40
Prošao update na svim uređajima (MacBook Pro i Air, iPhone, iPad Pro, Watch), sve radi ok, isprva je bilo sporije no sad ja normalno. Doduše nisam oduševljen dizajnom… Treba se naviknuti
18.09.2025 | 08:37
Riba kaže:
drpongrac23 kaže:
Nikada to nisam koristio, izazov mi je nešto tražiti "uživo". Isto kao ni "automatik".

Nerijetko je puno bolje gledati znakove nego se pouzdati u navigaciju. Ima jedan seoski put blizu mene gdje je velika tabla na kojoj pise "GOOGLE MAPS USERS - DO NOT USE THIS ROAD!"

20.09.2025 | 10:12
Tahoe je ODVRATAN, toliko su ružni oni zaobljeni prozori, užas za gledati. A Music app je, ajmo reći, polufunkcionalna. Idem bogme poslije ručka u Zagreb sa sinom, gledati po trgovinama kakav jači stolni PC. Ozbiljno.
20.09.2025 | 11:56
Digao sam svoj M1 MBA na Tahoe čisto da provjerim radi li moj program na tome i dobra vijest je da radi ali sve ostalo je banana. Razbacao mi je sve po desktopu pa sam se malo igrao da to posložim. Izgled, Safari, sve je wtf.

Probao sam bootati taj MBA sa vanjskog diska nazad u Sequoiu ili Sonomu i to ne ide. Tj. javlja da na te diskove treba iznova instalirati sistem bez objašnjenja zašto. Kad ih ejectam, oni nestanu s Desktopa i kad ih išćupam nakon što brojim do 10 - Disk not ejected properly.

Jedan je Thunderbolt, drugi je USB3.2 i za oba javi istu stvar. Znači, dual boot je nemoguć?

Prema tome "Format C:" - ha ha - pa trenutno iz Recovery reinstaliram Sequoiu. Kaže 3 sata do kraja.

edit - Deset minuta kasnije piše "about a minute"

edit 2 - ok, sat vremena kasnije je ponovo sve na mjestu. Instalirana je Sequoia a TimeMachine je odradio svoje pa sam dobio nazad svoj komp kakav je bio ujutro.

edit3 - Sad je na internom disku Sequoia a na vanjski sam instalirao Tahoe i to radi. Bootam u što želim naizmjence i sve je ok. Čak mi kad sam podignut u Tahoe nudi i ostale particije na kojima imam Sonomu, Sequoiu, Venturu itd. Tko zna što je bilo sa onom prvom instalacijom?! A pošto sam naručio M4 Mini imam osjećaj da ću na njemu moći isprobavati ovakve stvari do mile volje. Obavezno ide onaj Satechi dock u kojem će biti pošteni SSD jer sam uzeo Mini sa 512 diskom.
21.09.2025 | 20:37
PC uspostavljen za rad. Mila majka za onu svinjariju koju nam je Apple priredio. Hvala Apple za 30+ godina vjernosti!
22.09.2025 | 08:33
drpongrac23 kaže:
Interesantan mi je sav taj hype oko "liquid glass" sučelja. Pomalo mi se vraća i onaj osjećaj kada je nakon MacOS 9 izašao MacOS X.

Veseli me i mogućnost "DJ mixa" u Music app. Veseli me i dosta inovacija vezanih uz AI.

Pa nakon tjedan dana:

drpongrac23 kaže:
PC uspostavljen za rad. Mila majka za onu svinjariju koju nam je Apple priredio. Hvala Apple za 30+ godina vjernosti!

U tjedan dana od 100% do -100%.
22.09.2025 | 09:32
Instalirao sam Tahoe za vikend, ali na sekundarni disk. Normalno bootam stroj nazad u Sekvoju ili Windowse na trećem disku. Nisam puno zagledao u novosti, ono što sam vidio mi je izgledalo "ništa bitno novo, samo su dali dizajnerima da se igraju", ali ovo što sada čujem da su Music app (ex iTunes) zeznuli, to bi me recimo ozbiljno zabrinulo.

To ću detaljno provjeriti prije nego li napravim skok na Tahoe. Ok, uvijek postoji Audirvana kao super zamjena, ali iTunesi su mi dragi since day one.

Vidjet ćemo, čekam i malo detaljnije prikaze od časopisa kao što su Mac Format i Mac World, tamo se uvijek sazna nešto zanimljivo.

Ukratko, rekao bih da je situacija "not great, not terrible"!
22.09.2025 | 11:07
Music app na Macu mi je PRIMARNA aplikacija. Za "katalog" albuma koje posjedujem, a nije mali. Broji preko 23.000 albuma. I sad odjednom, nema više prikaza ukupnog broja albuma u biblioteci. Ni igdje drugdje u sustavu?!?

Problemi sa playlistama, problemi, opet, sa ejectanjem diskova koji nisu AFS. Ružni, zaista ruzni PREZAOBLJENI uglovi prozora.

@IgorD - upravo tako, veselio sam se novom, boljem, ljepšem. Dogodilo se totalno suprotno. Da je Jobs živ, ovakve se stvari ne bi događale, sigurno ne.

Dok se situacija ne popravi, uzeo sam stolni PC. 32GB RAM, nvmeSSD od 512 + 2 klasična HDD-a od po 2TB. Grafička integrirana, Intel i5 14th gen.

U subotu mi djelatnici ugradili iza u servisu dodatne diskove i stavili Windows 11, a ja i maleni prošetali na sladoled i kavu.

Za sada neka bude tako. Sada koristim MusicBee player na PC - IZVANREDNA STVAR, Apple music od njih može samo učiti, a ne cicati lovu od pretplate.
22.09.2025 | 12:20
drpongrac23 kaže:
Music app na Macu mi je PRIMARNA aplikacija. Za "katalog" albuma koje posjedujem, a nije mali. Broji preko 23.000 albuma. I sad odjednom, nema više prikaza ukupnog broja albuma u biblioteci. Ni igdje drugdje u sustavu?!?.

U gornjem izborniku klikni View → Show Status Bar da se uključi Status Bar pri vrhu prozora. Pisat će ukupan broj albuma, koliko bi vremenski trajalo da se sve to reproducira i veličina u GB.

Ovo ostalo mi više zvuči da si se ti zaželio Windowsa i PC-a
22.09.2025 | 12:26
Soffoklo - To sam prvo probao, više ne prikazuje "status bar" u Music app. A opcija je uključena. Kao da silom žele da svi odemo na pretplatu, onda nemaš brige, jer oni nude "milijune” pjesama.

E sad sam i pretplatu odjavio. Mojih 6,99€ više neće gledati.
22.09.2025 | 12:41
Soffoklo - a je, istina. Kud su je gore stavili?!?!

Hvala na info, idemo dalje. PC neka bude, ionako ga mali već pogledava, iako ima svoj laptop za školu.
22.09.2025 | 13:00
@drpongrac23:

23000 albuma!!!! Koliko je to pjesama? Sati zivota?

Kad to slusas covjece. I, mozda najvaznije, zasto?
22.09.2025 | 13:47
@drlovric - Sakupljam od 15. godine života. Pretvaram u mp3 negdje id kraja 90-ih. Sad imam 50 godina.

Isto me mnogi pitaju, ne može se sve kvalitetno preslušati.
22.09.2025 | 17:21
Soffoklo kaže:

Ovo ostalo mi više zvuči da si se ti zaželio Windowsa i PC-a

I ja se povremeno zaželim Windowsa, ali brzo me prođe Moram ih ionako koristiti u virtualki radi posla, ali nedajbože ikad povratka, koliko god macos može biti loš, Windowsi ipak mogu biti gori. Prije bih se odlučio za neki Linux onda.

Što se tiče Tahoe nakon tjedan dana još se uvijek privikavam (iako mi je bio već u preview fazi instaliran na pomoćnom laptopu), nemam bitnijih problema (Music sam "otkantao" prije godinu dana), za sad se privikavam na izgled. Ono što je bitno baterija dobro traje (možda čak i bolje), nema lagginga ili kakvog usporavanja tako da ništa posbno, kako je netko rekao "nije nešto dobro, a nije ni tako loše"
22.09.2025 | 21:34
vjeko1 kaže:
kako je netko rekao "nije nešto dobro, a nije ni tako loše"

Znači ocjena za novi OS je 3.6 roentgena?
23.09.2025 | 10:51
Ima li tko instaliran iOS 26 i može iz prve ruke reći rade li mZaba i Erste George mobilne aplikacije?
23.09.2025 | 11:33
Rade obje
23.09.2025 | 12:02
imenso kaže:
Rade obje

Hvala
20.10.2025 | 09:44
Jutros sjednem za Mac doma i klepnem ga da se probudi i veli da se ne može bootati s tog diska i da trebam reinstalirati OS.

Probam Sonomu sa vanjskog Thunderbolt diska na kojem imam sve verzije sistema od Mojave do Sequoe i od nedavno i Tahoe i neće. Probam Venturu i opet krene progress bar pa odmah ona kineska i japanska slova za crash.

Na kraju recovery i reinstalacija Sonome i to je prošlo. Komp radi i sve je gore ali naravno, pitanje do kada.... Sad već polako mislim da može umrijet svaki čas. Zanimljivo da sam na redditu ostao logiran nakon reinstalacije Sonome a Jabučnjak me zaboravio. U pitanju je bila reinstalacija bez formatiranja diska tako da je sad skoro sve (teoretski) kako je bilo i ranije. Čak je i Dropbox preživio.

Uglavnom, probao sam s tog vanjskog podići i jedan drugi intel Mac i ništa, niti on ne može. Sve mi se čini da je Tahoe instalacija uništila taj disk kao bootabilni disk za sve starije sisteme ili barem za intel strojeve i da sad mogu podići s njega samo Tahoe i to na M1 stroju. Morat ću ga formatirati i opet nainstalirati sve te particije a Tahoe ide na neki drugi disk.

Još jedno od veselja zadnje verzije sistema koje nam je Apple priuštio.

EDIT - dodato zaimjiva stvar je baterija. Nakon reinstalacije sistema iz Recovery, coconutBattery mi je prikazivao da je zadravlje baterije palo na 73% pa sam zaključio da se možda sve desilo zbog baterije. Večeras je baterija ponovo na 83%. I dalje ima status Good.
20.10.2025 | 17:03
Pa novi iOS26 guta kao Kamaz!
Pitanje je kako se ponaša na betiji, valjda ju proždire.
Sječam se kako su iPhone 3 pokopali s novim sistemom zbog "ljepote" sistema.
21.10.2025 | 16:24
05.11.2025 | 15:03
Mnogo ljudi nije baš sretno s macOS 26 Tahoe. Ja sam ga instalirao iz znatiželje na sporedni disk, ali nakon minimalnog testa se više nisam vratio u njega, nisam našao ništa u novom sistemu što bi mi trebalo ili bilo korisno.

05.11.2025 | 15:21
Najružniji macOS do sada, sa hrpom nelogičnosti. Zato sam na PC-u!
05.11.2025 | 15:23
drpongrac23 kaže:

A Windows ne zna kud ce od ljepote i zdrave logike
05.11.2025 | 15:25
Ja sam na aktualnim verzijama na svemu. Mac, 2 iPhone, iPad Pro, Apple TV, Watch Ultra.

Poslovni strojevi u radnom okruzenju. Ama bas nikakvih problema nemam.
05.11.2025 | 22:38
drpongrac23 kaže:

Tahoe možda nije ono što bih želio od OS-a, ali PC... Još imam PTSP od raznih instalacija Windowsa!
06.11.2025 | 14:40
Ugodno, ali iskreno, ugodno sam se iznenadio što PC sve nudi, s obzirom da sam na Macu bio oduvijek. Ne želim se jednostavno više ograničavati i razbijati glavu da li će nešto danas raditi - a sutra više ne. Čak sam kupio i Android mobitel. Macovi idu na prodaju, Watch i iPhone sam već prodao.

Ne želim da me netko krivo shvati, ali evo, napravio sam rez. Uvijek postoji opcija povratka, ali kako sada stvari stoje, čisto sumnjam. Vrijeme će pokazati, a Apple, da su ga za..ali, jesu, i to do kraja.
06.11.2025 | 14:58
drpongrac23 kaže:
Ugodno, ali iskreno, ugodno sam se iznenadio što PC sve nudi, s obzirom da sam na Macu bio oduvijek. Ne želim se jednostavno više ograničavati i razbijati glavu da li će nešto danas raditi - a sutra više ne. Čak sam kupio i Android mobitel. Macovi idu na prodaju, Watch i iPhone sam već prodao.

Ne želim da me netko krivo shvati, ali evo, napravio sam rez. Uvijek postoji opcija povratka, ali kako sada stvari stoje, čisto sumnjam. Vrijeme će pokazati, a Apple, da su ga za..ali, jesu, i to do kraja.

Postujem tvoj izbor ali bas sam znatizeljan.

Sta radis na PC a da nisi mogao na Mac?

Isto pitanje i za mobitele. Sto to Android nudi da nema na iOS?

P.S. Upravo reinstaliram kcerkin Windows laptop. Upalila ga je valjda 10 puta za neke prezentacije u skoli. Vrti ventilatore ko mutav, skupio neki virus. Pola godine star. Jedva cekam da zavrsi jos godinu skole da ga od srca bacim u smece
06.11.2025 | 17:07
Radim amaterski sa glazbom, ne stvaram glazbu, slažem i miksam u aplikaciji "Audacity". Na Macu to radi ok, isto tako koristim "Kid3" audio tag editor. I to radi na Macu. Sve radi, radi i GIMP, gdje sređujem omote.

Apple music app se srozao do te mjere da je postao neupotrebljiv, a adekvatne zamjene za Mac baš i nema. Barem ne ono što bi meni trenutno odgovaralo. Na PC-u ima "MusicBee" - FANTASTIČAN player audio datoteka. Apple music mu nije ni do koljena.

Što se tiče Music app, nabijem ja na nježnik aplikaciju koja malo pokazuje, malo ne pokazuje broj albuma u medijateci + još nemali broj bugova. O onim "zaobljenim" prozorima ne želim ni pričati. Ima u novom MacOS Tahoe još hrpa toga. A dao sam tvrtki Apple dosta u životu, možda i previše - no došao je trenutak za rastavu braka.

Android je uzet čisto iz razloga što sam sad na PC-u, i ne želim više imati veze sa Apple ekosustavom. Samsung A16, gotovo najjeftiniji Android na tržištu. I gle čuda, uštekam ga u PC i mogu vidjeti sve datoteke u njemu, kopirati na njega, imati svoje melodije, mogu čak i karticu do 1TB staviti unutra.

Nemoj bacati PC, radije ga pokloni nekom djetetu koje nema nikakvo računalo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 2 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO