MacOS 26, iOS26…
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacOS 26, iOS26…

17.09.2025 | 21:40
Prošao update na svim uređajima (MacBook Pro i Air, iPhone, iPad Pro, Watch), sve radi ok, isprva je bilo sporije no sad ja normalno. Doduše nisam oduševljen dizajnom… Treba se naviknuti
18.09.2025 | 08:37
Riba kaže:
drpongrac23 kaže:
Nikada to nisam koristio, izazov mi je nešto tražiti "uživo". Isto kao ni "automatik".

Nerijetko je puno bolje gledati znakove nego se pouzdati u navigaciju. Ima jedan seoski put blizu mene gdje je velika tabla na kojoj pise "GOOGLE MAPS USERS - DO NOT USE THIS ROAD!"

20.09.2025 | 10:12
Tahoe je ODVRATAN, toliko su ružni oni zaobljeni prozori, užas za gledati. A Music app je, ajmo reći, polufunkcionalna. Idem bogme poslije ručka u Zagreb sa sinom, gledati po trgovinama kakav jači stolni PC. Ozbiljno.
20.09.2025 | 11:56
Digao sam svoj M1 MBA na Tahoe čisto da provjerim radi li moj program na tome i dobra vijest je da radi ali sve ostalo je banana. Razbacao mi je sve po desktopu pa sam se malo igrao da to posložim. Izgled, Safari, sve je wtf.

Probao sam bootati taj MBA sa vanjskog diska nazad u Sequoiu ili Sonomu i to ne ide. Tj. javlja da na te diskove treba iznova instalirati sistem bez objašnjenja zašto. Kad ih ejectam, oni nestanu s Desktopa i kad ih išćupam nakon što brojim do 10 - Disk not ejected properly.

Jedan je Thunderbolt, drugi je USB3.2 i za oba javi istu stvar. Znači, dual boot je nemoguć?

Prema tome "Format C:" - ha ha - pa trenutno iz Recovery reinstaliram Sequoiu. Kaže 3 sata do kraja.

edit - Deset minuta kasnije piše "about a minute"

edit 2 - ok, sat vremena kasnije je ponovo sve na mjestu. Instalirana je Sequoia a TimeMachine je odradio svoje pa sam dobio nazad svoj komp kakav je bio ujutro.

edit3 - Sad je na internom disku Sequoia a na vanjski sam instalirao Tahoe i to radi. Bootam u što želim naizmjence i sve je ok. Čak mi kad sam podignut u Tahoe nudi i ostale particije na kojima imam Sonomu, Sequoiu, Venturu itd. Tko zna što je bilo sa onom prvom instalacijom?! A pošto sam naručio M4 Mini imam osjećaj da ću na njemu moći isprobavati ovakve stvari do mile volje. Obavezno ide onaj Satechi dock u kojem će biti pošteni SSD jer sam uzeo Mini sa 512 diskom.
21.09.2025 | 20:37
PC uspostavljen za rad. Mila majka za onu svinjariju koju nam je Apple priredio. Hvala Apple za 30+ godina vjernosti!
22.09.2025 | 08:33
drpongrac23 kaže:
Interesantan mi je sav taj hype oko "liquid glass" sučelja. Pomalo mi se vraća i onaj osjećaj kada je nakon MacOS 9 izašao MacOS X.

Veseli me i mogućnost "DJ mixa" u Music app. Veseli me i dosta inovacija vezanih uz AI.

Pa nakon tjedan dana:

drpongrac23 kaže:
PC uspostavljen za rad. Mila majka za onu svinjariju koju nam je Apple priredio. Hvala Apple za 30+ godina vjernosti!

U tjedan dana od 100% do -100%.
22.09.2025 | 09:32
Instalirao sam Tahoe za vikend, ali na sekundarni disk. Normalno bootam stroj nazad u Sekvoju ili Windowse na trećem disku. Nisam puno zagledao u novosti, ono što sam vidio mi je izgledalo "ništa bitno novo, samo su dali dizajnerima da se igraju", ali ovo što sada čujem da su Music app (ex iTunes) zeznuli, to bi me recimo ozbiljno zabrinulo.

To ću detaljno provjeriti prije nego li napravim skok na Tahoe. Ok, uvijek postoji Audirvana kao super zamjena, ali iTunesi su mi dragi since day one.

Vidjet ćemo, čekam i malo detaljnije prikaze od časopisa kao što su Mac Format i Mac World, tamo se uvijek sazna nešto zanimljivo.

Ukratko, rekao bih da je situacija "not great, not terrible"!
22.09.2025 | 11:07
Music app na Macu mi je PRIMARNA aplikacija. Za "katalog" albuma koje posjedujem, a nije mali. Broji preko 23.000 albuma. I sad odjednom, nema više prikaza ukupnog broja albuma u biblioteci. Ni igdje drugdje u sustavu?!?

Problemi sa playlistama, problemi, opet, sa ejectanjem diskova koji nisu AFS. Ružni, zaista ruzni PREZAOBLJENI uglovi prozora.

@IgorD - upravo tako, veselio sam se novom, boljem, ljepšem. Dogodilo se totalno suprotno. Da je Jobs živ, ovakve se stvari ne bi događale, sigurno ne.

Dok se situacija ne popravi, uzeo sam stolni PC. 32GB RAM, nvmeSSD od 512 + 2 klasična HDD-a od po 2TB. Grafička integrirana, Intel i5 14th gen.

U subotu mi djelatnici ugradili iza u servisu dodatne diskove i stavili Windows 11, a ja i maleni prošetali na sladoled i kavu.

Za sada neka bude tako. Sada koristim MusicBee player na PC - IZVANREDNA STVAR, Apple music od njih može samo učiti, a ne cicati lovu od pretplate.
22.09.2025 | 12:20
drpongrac23 kaže:
Music app na Macu mi je PRIMARNA aplikacija. Za "katalog" albuma koje posjedujem, a nije mali. Broji preko 23.000 albuma. I sad odjednom, nema više prikaza ukupnog broja albuma u biblioteci. Ni igdje drugdje u sustavu?!?.

U gornjem izborniku klikni View → Show Status Bar da se uključi Status Bar pri vrhu prozora. Pisat će ukupan broj albuma, koliko bi vremenski trajalo da se sve to reproducira i veličina u GB.

Ovo ostalo mi više zvuči da si se ti zaželio Windowsa i PC-a
22.09.2025 | 12:26
Soffoklo - To sam prvo probao, više ne prikazuje "status bar" u Music app. A opcija je uključena. Kao da silom žele da svi odemo na pretplatu, onda nemaš brige, jer oni nude "milijune” pjesama.

E sad sam i pretplatu odjavio. Mojih 6,99€ više neće gledati.
22.09.2025 | 12:41
Soffoklo - a je, istina. Kud su je gore stavili?!?!

Hvala na info, idemo dalje. PC neka bude, ionako ga mali već pogledava, iako ima svoj laptop za školu.
22.09.2025 | 13:00
@drpongrac23:

23000 albuma!!!! Koliko je to pjesama? Sati zivota?

Kad to slusas covjece. I, mozda najvaznije, zasto?
22.09.2025 | 13:47
@drlovric - Sakupljam od 15. godine života. Pretvaram u mp3 negdje id kraja 90-ih. Sad imam 50 godina.

Isto me mnogi pitaju, ne može se sve kvalitetno preslušati.
22.09.2025 | 17:21
Soffoklo kaže:

Ovo ostalo mi više zvuči da si se ti zaželio Windowsa i PC-a

I ja se povremeno zaželim Windowsa, ali brzo me prođe Moram ih ionako koristiti u virtualki radi posla, ali nedajbože ikad povratka, koliko god macos može biti loš, Windowsi ipak mogu biti gori. Prije bih se odlučio za neki Linux onda.

Što se tiče Tahoe nakon tjedan dana još se uvijek privikavam (iako mi je bio već u preview fazi instaliran na pomoćnom laptopu), nemam bitnijih problema (Music sam "otkantao" prije godinu dana), za sad se privikavam na izgled. Ono što je bitno baterija dobro traje (možda čak i bolje), nema lagginga ili kakvog usporavanja tako da ništa posbno, kako je netko rekao "nije nešto dobro, a nije ni tako loše"
22.09.2025 | 21:34
vjeko1 kaže:
kako je netko rekao "nije nešto dobro, a nije ni tako loše"

Znači ocjena za novi OS je 3.6 roentgena?
23.09.2025 | 10:51
Ima li tko instaliran iOS 26 i može iz prve ruke reći rade li mZaba i Erste George mobilne aplikacije?
23.09.2025 | 11:33
Rade obje
23.09.2025 | 12:02
imenso kaže:
Rade obje

Hvala
20.10.2025 | 09:44
Jutros sjednem za Mac doma i klepnem ga da se probudi i veli da se ne može bootati s tog diska i da trebam reinstalirati OS.

Probam Sonomu sa vanjskog Thunderbolt diska na kojem imam sve verzije sistema od Mojave do Sequoe i od nedavno i Tahoe i neće. Probam Venturu i opet krene progress bar pa odmah ona kineska i japanska slova za crash.

Na kraju recovery i reinstalacija Sonome i to je prošlo. Komp radi i sve je gore ali naravno, pitanje do kada.... Sad već polako mislim da može umrijet svaki čas. Zanimljivo da sam na redditu ostao logiran nakon reinstalacije Sonome a Jabučnjak me zaboravio. U pitanju je bila reinstalacija bez formatiranja diska tako da je sad skoro sve (teoretski) kako je bilo i ranije. Čak je i Dropbox preživio.

Uglavnom, probao sam s tog vanjskog podići i jedan drugi intel Mac i ništa, niti on ne može. Sve mi se čini da je Tahoe instalacija uništila taj disk kao bootabilni disk za sve starije sisteme ili barem za intel strojeve i da sad mogu podići s njega samo Tahoe i to na M1 stroju. Morat ću ga formatirati i opet nainstalirati sve te particije a Tahoe ide na neki drugi disk.

Još jedno od veselja zadnje verzije sistema koje nam je Apple priuštio.

EDIT - dodato zaimjiva stvar je baterija. Nakon reinstalacije sistema iz Recovery, coconutBattery mi je prikazivao da je zadravlje baterije palo na 73% pa sam zaključio da se možda sve desilo zbog baterije. Večeras je baterija ponovo na 83%. I dalje ima status Good.
20.10.2025 | 17:03
Pa novi iOS26 guta kao Kamaz!
Pitanje je kako se ponaša na betiji, valjda ju proždire.
Sječam se kako su iPhone 3 pokopali s novim sistemom zbog "ljepote" sistema.
21.10.2025 | 16:24
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, VanjusOS, Anonimci (348)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds