Fiskalizacija 2.0
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fiskalizacija 2.0

30.12.2025 | 21:43
Mislim da je savršen trenutak za otvoriti ovu temu jer slutim gomilu nevolja od 1. 1. 2026. za mnoge male poduzetnike i obrtnike!

Mene toliko ne brine priča s e-računima, izdajemo ih već duže vrijeme, još od kada su državne institucije postale obavezne raditi tim putem. No, kao tvrtka nismo do sada primali e-račune i tek ću vidjeti ima li tu nekih dodatnih komplikacija. No, generalno nisam ljubitelj takvog sustava.

Zašto nisam oduševljen e-računima? Niz toga me smeta, ali možda je to samo moj OKP!

- Ne mogu imati dizajn računa kakav želim, a mi kao tvrtka koja se bavi dizajnom, pazi na to kako joj izgledaju računi, sada je to neka generic forma s gomilom nepotrebnih i često nelogično raspoređenih stavki, gotovo svaki račun koji je nekada normalno stao na jednu A4 stranicu, sada je na dvije ili više. Vrhunac "dizajna" je što možeš uplodati svoj logo. Uvijek se sjetim nekih računa renomiranih firmi koji su prava mala umjetnost dizajna. Sada to nestaje kao kategorija. Ok, netko će reći da je vrijeme da nestanu, kao što nestaju poštanske marke koje su isto tako bile umjetnost.

- E-računi znače dodatan trošak jer se mora plaćati pretplatu kod posrednika i x centi po svakom računu. Do sada sam samo složio PDF uz nula troška i poslao mailom. Znači financijski e-računi meni znače minus. Nije to značajan iznos, ali je trošak koji do sada nismo imali.

- Uz dosadašnje izdavanje e-računa, dodali su novu obavezu, a to je da se svaka stavka računa mora definirati i po NKD nomeklaturi, pa tako (koliko sam za sada istražio) nije ista oznaka za npr. "antivirusnu softver, pretplata godinu dana" i "antivirusni softver, trajna licenca". Tek ćemo vidjeti u koje detalje će se ići i koliko će daleko tražiti da se stvari definiraju. Samo zamišljam tvrtku koja ima tisuću artikala raznog građevinskog materijala, da li će to sve biti samo "građevinski materijal" ili će ići do "crijep crveni", "crijep sivi"?

- Nisam naišao na objašnjenje što je sa "slijednošću ulaza i izlaza". Npr. ako imate za ulaz artikal definiran po NKD kao 67584758, a zatim ga vi u procesu "oplemenite" i klijent dobiva 67582222, kako se to vodi? Morali se navoditi onaj prvi da se vidi "slijednost" i onda zasebno stavka dodane vrijednosti ili to može biti nova kategorija? Tko može definirati te nove kategorije i kako to provjeravati?

- I za najamanju grešku u računu ne postoji mogućnost ispravka kada je jednom poslan, nego se mora raditi odbijanje računa i storno svega, pa iznova. Do sada je bila trivijalnost samo poslati ispravljen račun.

- Izrada storna je bila teža nego kod normalnog računa, a izraditi račun koji je djelomični storno nisam uspio (možda su sada nešto unaprijedili, zna li netko?), nego se mora raditi odvojeno dva računa.

- Neke stavke e-račune je nemoguće isključti (govorim sa sustav MER), kao npr. stavku popusta, koja sigurno nije zakonski obavezna, a čini račun nepotrebno nepreglednim.

- Problem vidim i u izdavanju e-računa prema građanima, to navodno traži neki dodatni certifikat od FINA-e koji uopće nije jeftin, a zatim, navodno, i dodatnu birokraciju i definiranje POS lokacije gdje je to nešto prodano građaninu - iako to za neke poslove uopće nije potrebno jer se radi o on-line uslugama. Vidjet ćemo što će biti s tim, predviđam kolaps oko toga u siječnju, a ja prvi neću više raditi s građanima dok ne bude jasno kako će to funkcionirati u praksi.

Vidjeli smo da ministar, unatoč apelu UGP-a, ne želi odgoditi Fiskalizaciju 2.0 ili omogućiti neki probni period. I sve pet, mlad je, u naponu snage, možda zna što radi i dobro je analizirao stvarno stanje.

Zanima me kakvu odgovornost će snositi ako se sve 1. 1. raspadne i statistika pokaže manji promet i nezadovoljstvo malih poduzetnika i obrtnika?
30.12.2025 | 22:18
Ja sam korisnik MER-a od samog početka kad je to postalo obavezno prema javnim naručiteljima. Puno toga mogu unaprijediti, ali mislim da je jedino u čemu su stvarno ozbiljno us*ali - njihova komunikacija prema javnosti i korisnicima. PR im je stvarno užasan. Toliko užasan da mi djeluje kao da netko tamo misli da je to posao kojeg može bilo tko raditi pa su ga tako i dodijelili. Što se samog posla tiče, cijenim to što rade na problemima i rješavaju ih. Korisnička podrška im je jako potkapacitirana, ali to je, rekao bih, opći trend danas, svugdje.

- Ne mogu imati dizajn računa kakav želim

Kako to misliš? Od samog početka kod njih imaš opciju "vlastita vizualizacija". Samo je meni to glupo i nepotrebno. Ako sam cijeli račun utipkao i naklikao u njihovoj web aplikaciji, da onda sve to još jednom tipkam i klikam u nekom offline editoru.

- E-računi znače dodatan trošak jer se mora plaćati pretplatu kod posrednika i x centi po svakom računu.

Ne znam koji su tvoji parametri, mi smo još uvijek unutar tih nekih cca 120 računa godišnje. U prosjeku mjesečno izdamo računa unutar kvote pretplatnog modela (imamo onaj najmanji, od 5-6 € mjesečno). U nekim špicama izdamo par računa u mjesecu koje platimo tih nekih x centi po računu. Sveukupno, to je beznačajan trošak. Puno više nas dere banka koja nam naplaćuje "naknadu" za svaki primitak.

- Uz dosadašnje izdavanje e-računa, dodali su novu obavezu, a to je da se svaka stavka računa mora definirati i po NKD nomeklaturi

U MER aplikaciji možeš definirati svoje vlastite artikle (i NKD šifre) i slagati stavke računa iz tih artikala. Posložiš to jedamput i ne brineš dalje o tome. Meni je to sigurno veći problem, nego tebi jer ja uopće nemam "standardnih artikala". 90% mojih izlaznih računa je "projekt ovaj ili onaj, komada jedan", ali opis "artikla" je svaki put drugačiji.

- I za najamanju grešku u računu ne postoji mogućnost ispravka kada je jednom poslan

Da, nažalost, to je komplikacija. Ali to je ograničenje Porezne uprave. Do sad se moglo prema naručitelju koji nije javni izdati promijenjeni račun s istim brojem, sustav bi te upozorio, ali bi to dozvolio. Od prekosutra - više ne. Jbg. Pazi kad pišeš račune, naklikaj, snimi draft, pošalji preview naručitelju na kontrolu prije nego ga izdaš...

- Neke stavke e-račune je nemoguće isključti (govorim sa sustav MER), kao npr. stavku popusta, koja sigurno nije zakonski obavezna, a čini račun nepotrebno nepreglednim.

A daj, jbt, sad baš grintaš bezveze. To je fkn račun. Knjigovodstveni dokument. Gledaju ga knjigovođe i porezni inspektori.

- Problem vidim i u izdavanju e-računa prema građanima

Je li meni nešto promaklo? Koliko sam ja shvatio, od Nove godine je obaveza E-računa samo B2B unutar Hrvatske. B2C nije još tema. Dakle, ako izdaješ račun fizičkoj osobi i naplaćuješ na blagajni (plaćanje karticom ili gotovinom), onda si obveznik fiskalizacije još od prije (koliko već dugo? 12-13 godina?). Ako izdaješ račun fizičkoj osobi za plaćanje transakcijom preko NKS (mobilnim bankarstvom na primjer), onda niti od Nove godine ne moraš izdavati E-račun prema fizičkim osobama.

Vidjeli smo da ministar neće odgoditi Fiskalizaciju 2.0 ili omogućiti neki probni period

Jebiga, to ti je tako jer je kod nas takav mentalitet. Da je objavio odgodu ili nešto slično prije 3 mjeseca, do danas ne bi nitko ni prstom maknuo i opet bi se sve događalo u zadnji čas. Tako je bilo s uvođenjem e-građevinskog dnevnika prije par godina. Odgađali su dvaput, na kraju i dalje ništa nije bilo spremno i prvih godinu dana je bilo sranje i patnja. Isto tako i s e-građevinskim dozvolama prije toga. ¯\_(ツ)_/¯
30.12.2025 | 22:20
I da, zaboravih komentirati. Nije nikakav poseban problem napraviti storno računa. Ne znam što je tebi tu komplicirano?
30.12.2025 | 22:25
smayoo kaže:
Je li meni nešto promaklo? Koliko sam ja shvatio, od Nove godine je obaveza E-računa samo B2B unutar Hrvatske. B2C nije još tema. Dakle, ako izdaješ račun fizičkoj osobi i naplaćuješ na blagajni (plaćanje karticom ili gotovinom), onda si obveznik fiskalizacije još od prije (koliko već dugo? 12-13 godina?). Ako izdaješ račun fizičkoj osobi za plaćanje transakcijom preko NKS (mobilnim bankarstvom na primjer), onda niti od Nove godine ne moraš izdavati E-račun prema fizičkim osobama.

Ne, mi ne radimo s kešom niti s karticama, samo uplata na račun. No, ono što sam saznao (a svi nagađaju i nitko nije siguran) jest da to više neću moći bez da imamo prodajnu lokaciju s POS terminalom i fiskalnom blagajnom kao da sam Konzum. Nadam se da su u krivu.
30.12.2025 | 22:28
smayoo kaže:
I da, zaboravih komentirati. Nije nikakav poseban problem napraviti storno računa. Ne znam što je tebi tu komplicirano?

Sve mi je davež i frustracija raditi u tom njihovom nepreglednom sustavu, niti blizu nije jednostavno i ugodno kao do sada u Apple Pages gdje sam radio 90% računa (i još su mi bili lijepi). Istražit ću tu opciju "vizualacije računa" što si spomenuo, ali kada sam to jednom u ranoj fazi probao, to je bilo tako grozno da sam odustao. Moguće da su to sada malo uredili.
30.12.2025 | 22:42
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Ne, mi ne radimo s kešom niti s karticama, samo uplata na račun. No, ono što sam saznao (a svi nagađaju i nitko nije siguran) jest da to više neću moći bez da imamo prodajnu lokaciju s POS terminalom i fiskalnom blagajnom kao da sam Konzum. Nadam se da su u krivu.

Nema nagađanja, stara fiskalizacija F1 prema osobama ide od 1.1. kao do sada za gotovinu bez obzira na način plaćanja. Znači, fizičkoj osobi možeš prodati samo uz fiskalizirani račun po staroj metodi - one brojke i slova na dnu računa uz QR kod.

Pravnim osobama preko žira po novoj fiskalizaciji a cash/card po staroj.

Ja sam u svemu po cijele dane i bit će veselo. Sve se i dalje mijenja, ništa još nije do kraja definirano. Ne bih previše kukao, najjednostavnije je baciti pogled na link pa čitati zanimjivosti zadnjih par dana. Još nije gotovo dok sudija ne kaže da je gotovo.

www.forum.hr/showthread.php?t=1040421&page=129
30.12.2025 | 22:50
Aha, shvaćam. Znači E-račun kroz sustav E-računa je B2B i B2G, ali prema fizičkim osobama je obavezna ona "stara" fiskalizacija sada i bez obzira na način plaćanja. Mrmlj...
30.12.2025 | 22:55
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Sve mi je davež i frustracija raditi u tom njihovom nepreglednom sustavu.

Da si se prebacio na taj sustav kad je krenuo, do sad bi se navikao, jbg...
30.12.2025 | 22:57
smayoo kaže:
Aha, shvaćam. Znači E-račun kroz sustav E-računa je B2B i B2G, ali prema fizičkim osobama je obavezna ona "stara" fiskalizacija sada i bez obzira na način plaćanja. Mrmlj...

Ako želiš sam sebi prodat neko staro osnovo sredstvo, sutra je najbolji dan za to
30.12.2025 | 23:25
IgorD kaže:
Nema nagađanja, stara fiskalizacija F1 prema osobama ide od 1.1. kao do sada za gotovinu bez obzira na način plaćanja. Znači, fizičkoj osobi možeš prodati samo uz fiskalizirani račun po staroj metodi - one brojke i slova na dnu računa uz QR kod.

Znači, ako sam dobro shvatio, meni učenik ili student više ne može uplatiti za edukacijsku licencu sa svog računa na račun tvrtke jer ja više nemam način da mu izdam račun? Nego bih se trebao pretvoriti u Konzum s blagajnom i aparatom za kartice? A to smo jednom davno imali, ali nam je banka oduzela jer smo "imali premali broj transakcija".

Ali sam sada čisto znatiželjan što se dogodi ako građanin nama uplati novac na račun e-bankingom? Moramo mu ga vratiti kao grešku?

Pa dobro, studenti i učenici više neće dobivati licence, super je to Ministar smislio.
31.12.2025 | 07:08
IgorD kaže:
smayoo kaže:

Ako želiš sam sebi prodat neko staro osnovo sredstvo, sutra je najbolji dan za to

Ma ne... Jednostavnije je napisati ugovor o davanju na korištenje.
Računam da će se tokom iduće godine pojaviti najmanje jedan poslovni subjekt koji će nuditi uslugu preprodaje fizičkim osobama pa ćemo pričekati taj razvoj događaja...
31.12.2025 | 07:12
dpasaric kaže:
IgorD kaže:

Znači, ako sam dobro shvatio, meni učenik ili student više ne može uplatiti za edukacijsku licencu sa svog računa na račun tvrtke jer ja više nemam način da mu izdam račun? Nego bih se trebao pretvoriti u Konzum s blagajnom i aparatom za kartice? A to smo jednom davno imali, ali nam je banka oduzela jer smo "imali premali broj transakcija".

Ali sam sada čisto znatiželjan što se dogodi ako građanin nama uplati novac na račun e-bankingom? Moramo mu ga vratiti kao grešku?

Pa dobro, studenti i učenici više neće dobivati licence, super je to Ministar smislio.

Pa ne moraš ti fizičkoj osobi naplaćivati putem bankovnog EFTPOS-a i kartice. Imaš one low end pakete za izdavanje fiskaliziranih računa što odavno nude telekom operateri za ljetne prodavače suvenira i nakupce na tržnicama. Kupiš komplet "paket za fiskalizaciju", tablet, termalni printer, softver, uslugu za fiksni mjesečni iznos. A naplaćuješ u gotovini ili virmanski (uplata na IBAN, kao i do sad).
31.12.2025 | 08:35
dpasaric kaže:

Znači, ako sam dobro shvatio, meni učenik ili student više ne može uplatiti za edukacijsku licencu sa svog računa na račun tvrtke jer ja više nemam način da mu izdam račun? Nego bih se trebao pretvoriti u Konzum s blagajnom i aparatom za kartice?

Zaboravi kartice. Student ti plati kao i do sada, jedino mu ti moraš nekako izdati fiskalizirani račun. To je sve.
31.12.2025 | 08:47
dpasaric kaže:

Privatna osoba ti može transakcijski uplatiti, a ti to moraš fiskalizirati ili putem uređaja (ako želiš) ili putem nekog softvera, to se valjda odnosi na informacijskog posrednika kojeg si odabrao i njihovom rješenju. Barem sam ja tako shvatio. Ja sam paušalac pa mene zasad ne hvata to (radim samo B2B i par računa B2G, ali to sam rješavao preko FINE preko punomoći).

Mene najviše nervira što cijeli taj proces prelaska izgleda nekako konfuzno i usiljeno i čitam da i sad, par dana prije početka primjene, mijenjaju nešto tako da bi lako mogao biti show iza nove godine. Jako je blesavo što se s tim forsira i da nema bar nekog prijelaznog razdoblja za privikavanje jer obaveza prelaska na razmjenu e-računa B2B unutar EU je 1.7.2030. i koliko sam čuo mi smo ili prvi ili među prvima koji kreću s tim. Meni se to čini kao skupljanje nekih (osobnih) bodova kod gazda u Bruxellesu

Jako je puno nedoumica, ja sam osobno teški laik po ovim pitanjima, a iskreno me i ne zanimaju previše, ali moram biti koliko-toliko u tijeku radi obrta, ali osobno poznajem dosta ljudi koji su u toj struci i svima njima je to teška zbunjola.
31.12.2025 | 09:50
imenso kaže:
Privatna osoba ti može transakcijski uplatiti, a ti to moraš fiskalizirati ili putem uređaja (ako želiš) ili putem nekog softvera, to se valjda odnosi na informacijskog posrednika kojeg si odabrao i njihovom rješenju. Barem sam ja tako shvatio. Ja sam paušalac pa mene zasad ne hvata to (radim samo B2B i par računa B2G, ali to sam rješavao preko FINE preko punomoći).

Mene najviše nervira što cijeli taj proces prelaska izgleda nekako konfuzno i usiljeno i čitam da i sad, par dana prije početka primjene, mijenjaju nešto tako da bi lako mogao biti show iza nove godine. Jako je blesavo što se s tim forsira i da nema bar nekog prijelaznog razdoblja za privikavanje jer obaveza prelaska na razmjenu e-računa B2B unutar EU je 1.7.2030. i koliko sam čuo mi smo ili prvi ili među prvima koji kreću s tim. Meni se to čini kao skupljanje nekih (osobnih) bodova kod gazda u Bruxellesu

U pravu si, sve je ishitreno, s previše nepoznanica, bez ikakvog roka za prilagodbu. Bilo bi sjajno recimo da odmah prvi radni dan pošalju inspekcije i da nas se sve kazne! E sada, može li moj informacijski posrednik (MER kod mene) fiskalizirati uplatu koju sam dobio putem tekućeg računa od građana - ne vidim zašto to tehnički ne bi bilo moguće, ako sve ostale uplate to tako funkcionira?

Jedino ako neki kratkovidni uhljeb nije zaboravio da je to scenario koji se često događa u praksi, da nije da građani samo kupuju fizički u "brick&mortar" mjestima prodaje. Vidjet ćemo, srećom imamo malo takvih klijenata, pa me osobno to ne brine previše, upravo da ih sve i izgubimo, ali ono WTF?

Ali najluđe je da mi oko takvih stvari moramo raspravljati na forumu, umjesto da je to neki svima potpuno transparentan proces i da je našim knjigovođama sve jasno i da mogu odgovoriti na svako pitanje jer je cijeli proces odlično pripremljen.

Nisam znao da je EU rok za ovo 1. 7. 2030. godine! Naravno da je to onda premijerova igra, a ja napao "sirotog" ministra koji je (opet) tek marioneta koja radi što mu on kaže! Jer nitko u Saboru nije tražio da se to uvede, nitko od građana nije želio tako nešto, nikakve hitne unutarnje potrebe za time nije bilo, ovo je samo EU igra. Mogli su dati recimo 6 mjeseci labavi period za prilagodbu, pa bi sve bilo jasnije.

A "teoretičari zavjera" mogu sa zlogukim osmijehom reći "jesmo li vam lijepo rekli!" na hipotezu da EU pod vodstvom WEF lobija čini štogod može da uništi male igrače, male poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike! Jer ta terija kaže da žele složiti sutav koji hendlaju samo njihove velike korporacije, tzv. "stakeholderi", a mi ostali ćemo biti novovijekovni kmetovi, "nećemo imati ništa i bit ćemo sretni." Jer kada pogledamo koliko je samo malih firmi i obrtnika propalo za vrijeme pandemijskih zabrana, pa kada pogledamo što se sve radi s poljoprivednicima (otimanje zemlje, cijela priča iz Nizozemske), pa sada bezuvjetna digitalizacija (čuo sam za par primjera gdje su stariji ljudi rekli da jednostavno nemaju snage za ovo, da neće raditi digitalno, da gase obrte ili će raditi na sivo), i onda čovjek vidi da se taj uzorak zaista i događa u stvarnosti, a je li to sasvim slučajno ili sporedna posljedica nekog drugog interesa - to ćemo vidjeti, ali koja je razlika na kraju je li namjera bila dobra ili zločinačka ako je ishod takav?

Mene tu brine to što se nameće sve više propisa, standarda, atesta, certifikata i sličnoga malima, tako da male firme sve teže mogu raditi sve po zakonu bez da imaju vlastite profesionalce za računovodstvena i pravna pitanja, a to ne možeš financirati ako si obrtnik ili mikropoduzetnik.
31.12.2025 | 10:48
Jes, sve je ishitreno i da bude gore već se odavno prijeti popriličnim kaznama, a sam sustav šepa naveliko i još uvijek mijenjaju neke stvari. Ljudi koji su godinama u knjigovodstvu su zbunjeni, svatko na neki svoj način interpretira stavke, to je najbolji pokazatelj koliko je sve jasno i transparentno. A kamoli
nama koji nismo te struke i u tom poslu
31.12.2025 | 11:27
Genaralno sama fiskalizacija 2.0 i eračuni nisu loša stvar, za većinu navedenih stvari postoje rješenja, a nije nužno to raditi u sustavu tipa mer već se većina programskih rješenja integrira sa pristupnim točkama. To znači da i svoju vizualizaciju računa možeš iz svog sustava priložiti pa da netko kad učita račun u svoj sustav vidi tvoj dizajn. Poanta eračuna nije da se koriste (moram priznati prilično šugave) vizualizacije posrednika nego da se može strojno učitati i da nema prekucavanja računa u aplikaciju. Ako si manja firma sa manjim prometom i to radiš kroz aplikacije posednika onda bi trebalo razmisliti o nekim integriranim rješenjiam koja su dostupna (npr. 1ured.hr).

No, sama implementacije koja se trenutno odvija u RH je totalno kaotična i mislim da se početkom godine mogu očekivati veliki problemi sa izdavanje faktura. Krivci za to su svi pomalo, od države koja forsira (navodno je pitanje novaca iz EU za taj projekt), hrpe parazita koji su ponešto ušićarili prodajući shitty seminare koji nisu dali odgovore na nikakva pitanja, korisnika koji se nisu educirali i jučer i danas nas zasipaju hrpom pitanja koja su trebali razjasniti prije 6 mjeseci, ... Prema planu sa 01.09.2025 su trebali biti dostupni javni servisi da bi se svi do 01.01.2026 prilagodili, u lancu su svi zakasnili pa su sredinom studenog tek bile spremene neke stvari, no kao što je netko i spomenuo prije par dana se mijenaju specifikacije, a sve je trebalo biti već u produkciji. To kako funkcionira slanje računa između posrednika (ispada da svaka šuša može postati posrednik) je drugo pitanje, mislim da će tek tu biti najveće problema. Plus, dimenzioniranje sustava kad sve krene budući da je to sad 6-7 puta više subjekata koji su uključeni u odnosu na do sada...

Bit će zabavno, prva dva tjedna 2026. su ključna
31.12.2025 | 12:33
Tako je, nije problem u ideji kao takvoj mada svi znamo da se pravila odnose na nas male, a velike ribe su svakako van toga. Problem su taj kaos i neorganiziranost, da ne spominjem dodatne troškove koji nastaju. Moglo se sve to puno elegantnije odraditi, ali jbga, tu su privatni, čitaj politički interesi. Ali ok, preživjet ćemo, preživjeli smo i gore
31.12.2025 | 14:40
imenso kaže:
Tako je, nije problem u ideji kao takvoj mada svi znamo da se pravila odnose na nas male, a velike ribe su svakako van toga. Problem su taj kaos i neorganiziranost, da ne spominjem dodatne troškove koji nastaju. Moglo se sve to puno elegantnije odraditi, ali jbga, tu su privatni, čitaj politički interesi. Ali ok, preživjet ćemo, preživjeli smo i gore

Pausalni obrti i dalje nisu zahvaceni ovom novom fiskalizacijom?
31.12.2025 | 14:55
Ako nisi u sustavu PDV-a treba do kraja ove godine izabrati servis za zaprimanje e-racuna (imas besplatni Mikro e-racun, ali mozes i nekog drugog). Ukoliko poslujes sa privatnim osobama onda moras izvadit i certifikat u FINI i imat nekoga za fiskalizaciju 1.0. Ako poslujes samo s firmama transakcijski onda si miran do 1.1.2027., samo odaberi tog posrednika za zaprimanje
31.12.2025 | 17:13
IgorD kaže:
dpasaric kaže:

Znači, ako sam dobro shvatio, meni učenik ili student više ne može uplatiti za edukacijsku licencu sa svog računa na račun tvrtke jer ja više nemam način da mu izdam račun? Nego bih se trebao pretvoriti u Konzum s blagajnom i aparatom za kartice?

Zaboravi kartice. Student ti plati kao i do sada, jedino mu ti moraš nekako izdati fiskalizirani račun. To je sve.

portal.moj-eracun.hr/podrska/info-centar/

Podržava li mer fiskalizaciju 1 i je li potreban certifikat?

Od 1. siječnja 2026. svi naši paketi uključuju i fiskalizaciju 1. To znači da ćete s mer paketima biti potpuno spremni za novo zakonsko okruženje: u jednom rješenju imat ćete fiskalizaciju 1, fiskalizaciju 2 i eIzvještavanje.

Za korištenje fiskalizacije 1 potrebno je imati FINA certifikat za fiskalizaciju, kako bi svi računi prema građanima – gotovinski, kartični ili transakcijski – bili ispravno fiskalizirani putem mer platforme.

– Ako račune fiskalizirate unutar Kreiraj aplikacije, potrebno je učitati FINA certifikat u aplikaciju.

– Ako fiskalizaciju obavljate kroz računovodstveni program, molimo da se obratite svom održavatelju programa radi povezivanja.

Za fiskalizaciju 2 nije potreban dodatni certifikat, jer ga osigurava mer. Ako već koristite fiskalizaciju putem FINA certifikata, taj proces ostaje isti – samo ga sada povezujete s merom.

Što za vas znači da mer podržava i Fiskalizaciju 1 i Fiskalizaciju 2.0?

Ako već koristite fiskalizaciju računa preko FINA certifikata, taj proces nastavljate – samo ga sada povezujete s merom.

Kako bi mer mogao fiskalizirati vaše račune u sustavu Fiskalizacije 1, potrebno je:

Preuzeti važeći FINA certifikat za fiskalizaciju (ako ga već imate, koristite postojeći).
Učitati FINA certifikat u našu aplikaciju za slanje računa – Kreiraj.
Nakon učitavanja certifikata, računi koje izdajete kroz Kreiraj moći će se automatski fiskalizirati prema pravilima Fiskalizacije 1.
31.12.2025 | 17:13
Dakle, ne treba ni POS, niti išta od toga, samo certifikat od FINA-e
31.12.2025 | 17:15
www.fina.hr/poslovni-digitalni-certifika...ati-za-fiskalizaciju

Za obveznike fiskalizacije
Produkcijski aplikacijski certifikat za fiskalizaciju

Aplikacijski digitalni certifikat služi za elektroničko potpisivanje računa i identifikaciju tijekom elektroničke razmjene podataka. Ovaj je certifikat usklađen s međunarodnim standardima i prilagodljiv je različitim računalnim platformama, a izdajemo ga u soft obliku.
31.12.2025 | 17:34
Zahtjev za certifikat se može predati online preko ospd.fina.hr. Treba dostaviti:
- ispunjen obrazac digitalno potpisan kvalificiranim potpisom ovlaštene osobe u firmi (Certilia na primjer)
- ispunjen ugovor digitalno potpisan kvalificiranim potpisom ovlaštene osobe u firmi
- digitalno potpisan izvadak iz sudskog registra ne stariji od 6 mjeseci (preuzme se sa sudreg.pravosudje.hr besplatno)
- obavijest o razvrstavanju NKD (papir kojeg se dobije kad se otvori firma, ja ga imam skeniranog na kompu, što je dovoljno, a gdje mi je original - nemam blage veze )
- sken osobne iskaznice ili putovnice ovlaštene osobe u firmi
- dokaz o uplati naknade

Podatci za plaćanje naknade za izdavanje certifikata za fiskalizaciju 
* Poslovni račun Fine: HR4223900011100017042
* Iznos: 49,78 EUR
* Model: HR05
* Poziv na broj odobrenja: 7544103-OIB obveznika fiskalizacije (P1 je fiksan, a u P2 upisujete OIB obveznika fiskalizacije)
Ako obveznik fiskalizacije za isti OIB naručuje više certifikata, uplata se može objediniti i platiti odjednom. Ako certifikate naručuje osoba ovlaštena za zastupanje više obveznika fiskalizacije, uplate je potrebno izvršiti za svaki OIB zasebno.
Ako ste proceduru za izdavanje certifikata obavili putem sustava OSPD, potvrdu o plaćanju potrebno je dostaviti kroz isti sustav.
Na temelju zaprimljene potvrde o plaćanju, Fina će vam naknadno dostaviti račun R1.

Znači, certifikata se može zatražiti više (jer neka firma može imati više operatera blagajne), ali za upload u MER je dovoljan jedan certifikat, a skrbnik certifikata je odgovorna osoba u firmi.

Ako firma nikad ranije nije upisana u FINA-in PKI sustav, onda će oni naknadno poslati račun na 10€ i sitno za platiti jednokratno za upis firme u taj sustav.
31.12.2025 | 17:55
imenso kaže:

Preživjeli smo puno gore. Kad su uveli e-građevinsku dozvolu, cijeli sustav je de facto stajao pola godine, a još je godinu dana iza toga šepao. Ne samo bugovi u sustavu, nego kompletno nedostajuće, a vitalne funkcije. Na primjer, u samom početku nisu uopće referenti u uredu za graditeljstvo imali mogućnost vratiti zahtjev za građevinsku dozvolu na dopunu, nego samo odbiti zahtjev i obustaviti postupak (za bilo koji trivijalni FT1P). Referenti nisu imali pojma gdje i kako mi projektanti vidimo (i vidimo li uopće) primjedbe i napomene koje oni napišu u sustav kad traže nešto dodatno ili nešto ispraviti. Pa onda nisu nigdje vidjeli (iako smo mi upisivali) naše kontakt podatke (telefon, mail), nego su čekali da mi nazovemo (jer predmet stoji) da bi nam mogli mimo sustava reći čime i kako da dopunimo zahtjev da nam ne bi morali odbijati i obustavljati. Pa onda izdaju građevinsku dozvolu i zaključe predmet, nama dođe obavijest i preuzmemo GD preko pretinca od E-građana i onda nikako ne možemo dobiti dokaz pravomoćnosti (tek su nakon godinu dana uveli dokument "Potvrda pravomoćnosti") koji su prije izdavali lupanjem pečata pravomoćnosti na primjerak originala GD.

I tako, 100 sranja je bilo, ali nakon godinu i pol dana je sve bilo počišćeno, uhodano i funkcionalno. I, što god tko rekao, puno bolje nego prije toga. Ista patnja je bila i kad je uveden e-građevinski dnevnik i isto je trebalo više od godine dana da profunkcionira na razini 90%, a dvije na razini 100%. Sada je super. Bolje nego što je ikad bilo s papirnatim dnevnicima.

Naš je mentalitet jednostavno takav. I zato mislim da uopće nije loše što se pritišće rana provedba. Da si dozvolimo da čekamo zadnji čas, to bi tek bilo sranje jer se ne bismo ništa bolje pripremili. Samo bi bilo "prst u uho" do 2030.
31.12.2025 | 19:27
smayoo kaže:
Naš je mentalitet jednostavno takav. I zato mislim da uopće nije loše što se pritišće rana provedba. Da si dozvolimo da čekamo zadnji čas, to bi tek bilo sranje jer se ne bismo ništa bolje pripremili. Samo bi bilo "prst u uho" do 2030.

Ehhhe, čak se i slažem s tobom kad se tako izlože stvari. Mislio sam da nismo baš trebali biti pokusni kunići ili da ostanemo u domeni informatičkog foruma, alfa testeri. Nemam ja problem u uređivanju sustava, ali imam problem kad ti isti koji su sustav trebali pripremiti da bude spreman, u zadnji momenat (dakle dva-tri dana prije početka primjene) mijenjaju, a firmama i obrtnicima se već odavno prijeti nemalim kaznama. Zato kažem da je možda bilo bolje ostaviti neki prijelazni rok, mada bi možda onda bio još veći kupus, ne znam. U svakom slučaju ne bi trebalo kažnjavati za neke pi.darije kojih će sigurno biti jer će ljudi faljivati. Ali vidjet ćemo sve jako brzo
01.01.2026 | 02:57
Moje dosadašnje iskustvo s Poreznom je da nisu baš tako laki na okidaču pa da jedva čekaju kome bi napisali kaznu. Rekao bih da prijete kaznama radi oni koji su sve stavili na ignore i "lako ćemo"
02.01.2026 | 16:22
Naravno da su mi prvi e-računi došli bez KPD specifikacije i sada me zanima je li to odmah prekršaj onoga tko mi je izdao račun ili postoji neki tranzicijski period?

...evo, sada sam saznao da se, iako obavezna, KPD specifikacija zapravo ne vidi na računu, nego je vidljiva samo u XML-u verziji računa. Čisto da bude kompliciranije!

I onda naivno idem pogledati koji mi je KPD ulaza, kao da poštujem "slijednost", a XML be like:

02.01.2026 | 16:31
Ok, potreban je i XML editor da se vidi takav račun! Nema problema!

Saznao da Safari to ima built-in i da lijepo uredno prikazuje takve stvari, ali to zapravo jedva da pomaže, pogledajte kako izgleda dio gdje se specificira KPD:

02.01.2026 | 17:43
Ok, nova fora - je li istina da oznaka računa više ne smije imati godinu? Već samo broj računa, broj mjesta izdavanja i broj fiskalnog "uređaja"? Što im sada odjednom smeta godina, nije li lakše se tako pozvati na broj računa, pogotovo na prijelazu iz godine u godinu?

Kako nas *ebu!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 dana, 17 sati
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?