Fiskalizacija 2.0
(4 korsinik/a gleda/ju temu) baka, dpasaric, Riba, (1) Gost

Fiskalizacija 2.0

30.12.2025 | 21:43
Mislim da je savršen trenutak za otvoriti ovu temu jer slutim gomilu nevolja od 1. 1. 2026. za mnoge male poduzetnike i obrtnike!

Mene toliko ne brine priča s e-računima, izdajemo ih već duže vrijeme, još od kada su državne institucije postale obavezne raditi tim putem. No, kao tvrtka nismo do sada primali e-račune i tek ću vidjeti ima li tu nekih dodatnih komplikacija. No, generalno nisam ljubitelj takvog sustava.

Zašto nisam oduševljen e-računima? Niz toga me smeta, ali možda je to samo moj OKP!

- Ne mogu imati dizajn računa kakav želim, a mi kao tvrtka koja se bavi dizajnom, pazi na to kako joj izgledaju računi, sada je to neka generic forma s gomilom nepotrebnih i često nelogično raspoređenih stavki, gotovo svaki račun koji je nekada normalno stao na jednu A4 stranicu, sada je na dvije ili više. Vrhunac "dizajna" je što možeš uplodati svoj logo. Uvijek se sjetim nekih računa renomiranih firmi koji su prava mala umjetnost dizajna. Sada to nestaje kao kategorija. Ok, netko će reći da je vrijeme da nestanu, kao što nestaju poštanske marke koje su isto tako bile umjetnost.

- E-računi znače dodatan trošak jer se mora plaćati pretplatu kod posrednika i x centi po svakom računu. Do sada sam samo složio PDF uz nula troška i poslao mailom. Znači financijski e-računi meni znače minus. Nije to značajan iznos, ali je trošak koji do sada nismo imali.

- Uz dosadašnje izdavanje e-računa, dodali su novu obavezu, a to je da se svaka stavka računa mora definirati i po NKD nomeklaturi, pa tako (koliko sam za sada istražio) nije ista oznaka za npr. "antivirusnu softver, pretplata godinu dana" i "antivirusni softver, trajna licenca". Tek ćemo vidjeti u koje detalje će se ići i koliko će daleko tražiti da se stvari definiraju. Samo zamišljam tvrtku koja ima tisuću artikala raznog građevinskog materijala, da li će to sve biti samo "građevinski materijal" ili će ići do "crijep crveni", "crijep sivi"?

- Nisam naišao na objašnjenje što je sa "slijednošću ulaza i izlaza". Npr. ako imate za ulaz artikal definiran po NKD kao 67584758, a zatim ga vi u procesu "oplemenite" i klijent dobiva 67582222, kako se to vodi? Morali se navoditi onaj prvi da se vidi "slijednost" i onda zasebno stavka dodane vrijednosti ili to može biti nova kategorija? Tko može definirati te nove kategorije i kako to provjeravati?

- I za najamanju grešku u računu ne postoji mogućnost ispravka kada je jednom poslan, nego se mora raditi odbijanje računa i storno svega, pa iznova. Do sada je bila trivijalnost samo poslati ispravljen račun.

- Izrada storna je bila teža nego kod normalnog računa, a izraditi račun koji je djelomični storno nisam uspio (možda su sada nešto unaprijedili, zna li netko?), nego se mora raditi odvojeno dva računa.

- Neke stavke e-račune je nemoguće isključti (govorim sa sustav MER), kao npr. stavku popusta, koja sigurno nije zakonski obavezna, a čini račun nepotrebno nepreglednim.

- Problem vidim i u izdavanju e-računa prema građanima, to navodno traži neki dodatni certifikat od FINA-e koji uopće nije jeftin, a zatim, navodno, i dodatnu birokraciju i definiranje POS lokacije gdje je to nešto prodano građaninu - iako to za neke poslove uopće nije potrebno jer se radi o on-line uslugama. Vidjet ćemo što će biti s tim, predviđam kolaps oko toga u siječnju, a ja prvi neću više raditi s građanima dok ne bude jasno kako će to funkcionirati u praksi.

Vidjeli smo da ministar, unatoč apelu UGP-a, ne želi odgoditi Fiskalizaciju 2.0 ili omogućiti neki probni period. I sve pet, mlad je, u naponu snage, možda zna što radi i dobro je analizirao stvarno stanje.

Zanima me kakvu odgovornost će snositi ako se sve 1. 1. raspadne i statistika pokaže manji promet i nezadovoljstvo malih poduzetnika i obrtnika?
30.12.2025 | 22:18
Ja sam korisnik MER-a od samog početka kad je to postalo obavezno prema javnim naručiteljima. Puno toga mogu unaprijediti, ali mislim da je jedino u čemu su stvarno ozbiljno us*ali - njihova komunikacija prema javnosti i korisnicima. PR im je stvarno užasan. Toliko užasan da mi djeluje kao da netko tamo misli da je to posao kojeg može bilo tko raditi pa su ga tako i dodijelili. Što se samog posla tiče, cijenim to što rade na problemima i rješavaju ih. Korisnička podrška im je jako potkapacitirana, ali to je, rekao bih, opći trend danas, svugdje.

- Ne mogu imati dizajn računa kakav želim

Kako to misliš? Od samog početka kod njih imaš opciju "vlastita vizualizacija". Samo je meni to glupo i nepotrebno. Ako sam cijeli račun utipkao i naklikao u njihovoj web aplikaciji, da onda sve to još jednom tipkam i klikam u nekom offline editoru.

- E-računi znače dodatan trošak jer se mora plaćati pretplatu kod posrednika i x centi po svakom računu.

Ne znam koji su tvoji parametri, mi smo još uvijek unutar tih nekih cca 120 računa godišnje. U prosjeku mjesečno izdamo računa unutar kvote pretplatnog modela (imamo onaj najmanji, od 5-6 € mjesečno). U nekim špicama izdamo par računa u mjesecu koje platimo tih nekih x centi po računu. Sveukupno, to je beznačajan trošak. Puno više nas dere banka koja nam naplaćuje "naknadu" za svaki primitak.

- Uz dosadašnje izdavanje e-računa, dodali su novu obavezu, a to je da se svaka stavka računa mora definirati i po NKD nomeklaturi

U MER aplikaciji možeš definirati svoje vlastite artikle (i NKD šifre) i slagati stavke računa iz tih artikala. Posložiš to jedamput i ne brineš dalje o tome. Meni je to sigurno veći problem, nego tebi jer ja uopće nemam "standardnih artikala". 90% mojih izlaznih računa je "projekt ovaj ili onaj, komada jedan", ali opis "artikla" je svaki put drugačiji.

- I za najamanju grešku u računu ne postoji mogućnost ispravka kada je jednom poslan

Da, nažalost, to je komplikacija. Ali to je ograničenje Porezne uprave. Do sad se moglo prema naručitelju koji nije javni izdati promijenjeni račun s istim brojem, sustav bi te upozorio, ali bi to dozvolio. Od prekosutra - više ne. Jbg. Pazi kad pišeš račune, naklikaj, snimi draft, pošalji preview naručitelju na kontrolu prije nego ga izdaš...

- Neke stavke e-račune je nemoguće isključti (govorim sa sustav MER), kao npr. stavku popusta, koja sigurno nije zakonski obavezna, a čini račun nepotrebno nepreglednim.

A daj, jbt, sad baš grintaš bezveze. To je fkn račun. Knjigovodstveni dokument. Gledaju ga knjigovođe i porezni inspektori.

- Problem vidim i u izdavanju e-računa prema građanima

Je li meni nešto promaklo? Koliko sam ja shvatio, od Nove godine je obaveza E-računa samo B2B unutar Hrvatske. B2C nije još tema. Dakle, ako izdaješ račun fizičkoj osobi i naplaćuješ na blagajni (plaćanje karticom ili gotovinom), onda si obveznik fiskalizacije još od prije (koliko već dugo? 12-13 godina?). Ako izdaješ račun fizičkoj osobi za plaćanje transakcijom preko NKS (mobilnim bankarstvom na primjer), onda niti od Nove godine ne moraš izdavati E-račun prema fizičkim osobama.

Vidjeli smo da ministar neće odgoditi Fiskalizaciju 2.0 ili omogućiti neki probni period

Jebiga, to ti je tako jer je kod nas takav mentalitet. Da je objavio odgodu ili nešto slično prije 3 mjeseca, do danas ne bi nitko ni prstom maknuo i opet bi se sve događalo u zadnji čas. Tako je bilo s uvođenjem e-građevinskog dnevnika prije par godina. Odgađali su dvaput, na kraju i dalje ništa nije bilo spremno i prvih godinu dana je bilo sranje i patnja. Isto tako i s e-građevinskim dozvolama prije toga. ¯\_(ツ)_/¯
30.12.2025 | 22:20
I da, zaboravih komentirati. Nije nikakav poseban problem napraviti storno računa. Ne znam što je tebi tu komplicirano?
30.12.2025 | 22:25
smayoo kaže:
Je li meni nešto promaklo? Koliko sam ja shvatio, od Nove godine je obaveza E-računa samo B2B unutar Hrvatske. B2C nije još tema. Dakle, ako izdaješ račun fizičkoj osobi i naplaćuješ na blagajni (plaćanje karticom ili gotovinom), onda si obveznik fiskalizacije još od prije (koliko već dugo? 12-13 godina?). Ako izdaješ račun fizičkoj osobi za plaćanje transakcijom preko NKS (mobilnim bankarstvom na primjer), onda niti od Nove godine ne moraš izdavati E-račun prema fizičkim osobama.

Ne, mi ne radimo s kešom niti s karticama, samo uplata na račun. No, ono što sam saznao (a svi nagađaju i nitko nije siguran) jest da to više neću moći bez da imamo prodajnu lokaciju s POS terminalom i fiskalnom blagajnom kao da sam Konzum. Nadam se da su u krivu.
30.12.2025 | 22:28
smayoo kaže:
I da, zaboravih komentirati. Nije nikakav poseban problem napraviti storno računa. Ne znam što je tebi tu komplicirano?

Sve mi je davež i frustracija raditi u tom njihovom nepreglednom sustavu, niti blizu nije jednostavno i ugodno kao do sada u Apple Pages gdje sam radio 90% računa (i još su mi bili lijepi). Istražit ću tu opciju "vizualacije računa" što si spomenuo, ali kada sam to jednom u ranoj fazi probao, to je bilo tako grozno da sam odustao. Moguće da su to sada malo uredili.
30.12.2025 | 22:42
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Ne, mi ne radimo s kešom niti s karticama, samo uplata na račun. No, ono što sam saznao (a svi nagađaju i nitko nije siguran) jest da to više neću moći bez da imamo prodajnu lokaciju s POS terminalom i fiskalnom blagajnom kao da sam Konzum. Nadam se da su u krivu.

Nema nagađanja, stara fiskalizacija F1 prema osobama ide od 1.1. kao do sada za gotovinu bez obzira na način plaćanja. Znači, fizičkoj osobi možeš prodati samo uz fiskalizirani račun po staroj metodi - one brojke i slova na dnu računa uz QR kod.

Pravnim osobama preko žira po novoj fiskalizaciji a cash/card po staroj.

Ja sam u svemu po cijele dane i bit će veselo. Sve se i dalje mijenja, ništa još nije do kraja definirano. Ne bih previše kukao, najjednostavnije je baciti pogled na link pa čitati zanimjivosti zadnjih par dana. Još nije gotovo dok sudija ne kaže da je gotovo.

www.forum.hr/showthread.php?t=1040421&page=129
30.12.2025 | 22:50
Aha, shvaćam. Znači E-račun kroz sustav E-računa je B2B i B2G, ali prema fizičkim osobama je obavezna ona "stara" fiskalizacija sada i bez obzira na način plaćanja. Mrmlj...
30.12.2025 | 22:55
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Sve mi je davež i frustracija raditi u tom njihovom nepreglednom sustavu.

Da si se prebacio na taj sustav kad je krenuo, do sad bi se navikao, jbg...
30.12.2025 | 22:57
smayoo kaže:
Aha, shvaćam. Znači E-račun kroz sustav E-računa je B2B i B2G, ali prema fizičkim osobama je obavezna ona "stara" fiskalizacija sada i bez obzira na način plaćanja. Mrmlj...

Ako želiš sam sebi prodat neko staro osnovo sredstvo, sutra je najbolji dan za to
30.12.2025 | 23:25
IgorD kaže:
Nema nagađanja, stara fiskalizacija F1 prema osobama ide od 1.1. kao do sada za gotovinu bez obzira na način plaćanja. Znači, fizičkoj osobi možeš prodati samo uz fiskalizirani račun po staroj metodi - one brojke i slova na dnu računa uz QR kod.

Pravnim osobama preko žira po novoj fiskalizaciji a cash/card po staroj.

Znači, ako sam dobro shvatio, meni učenik ili student više ne može uplatiti za edukacijsku licencu sa svog računa na račun tvrtke jer ja više nemam način da mu izdam račun? Nego bih se trebao pretvoriti u Konzum s blagajnom i aparatom za kartice? A to smo jednom davno imali, ali nam je banka oduzela jer smo "imali premali broj transakcija".

Pa dobro, studenti i učenici više neće dobivati licence, super je to Ministar smislio.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 12 sati
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO