15.02.2026 | 22:27
Konačno sam naletio na djelomično rješenje za jednu meni izuzetno iritantnu "osobnost" Mac OS X-a: Finder ne pamti širinu stupaca u "as Colums" načinu pregleda. Znači svaki put kada otvorim prozor sa stupcima i odem dublje niz path moram ručno double-klikati na određeni stupac da bih vidio naziv datoteke do kraja.
I ok, preživio bih to da kada jednom podesim širinu za svaki pojedinačni prozor, da Finder to zapamti, ali ne... i zadnji Mac OS koji je to uredno radio je bio stari Mac OS 9.x.
No, sada sam saznao da OS X u sebi ima skrivenu (bestraga zašto skrivenu?!) mogućnost da se širina stupaca automatski podesi prema širini datoteka u tom stupcu! Znači to je već u sistemu, ali neki Balvan koji brine o ergonomiji je to ostavio skriveno i guraju sto drugih "inovacija", a nešto ovoliko bazično da je to bio standard na Macovima 90-tih godina oni ne ponude - nego sakriju?
To nije potpuno rješenje jer se i dalje ne pamti ništa u smislu parametara prozora, ALI barem se stupci uvijek sami podese prema širini naslova datoteka. Da biste uključili tu skrivenu opciju upišite u Terminal:
defaults write com.apple.finder _FXEnableColumnAutoSizing -bool YES; killall Finder
Za vratiti se na staro:
defaults write com.apple.finder _FXEnableColumnAutoSizing -bool NO; killall Finder